Η εβδομάδα που άρχισε θα είναι μεν πυκνή σε πολιτικά και παραπολιτικά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη καθώς δεσπόζει το κρίσιμο για την πόλη ντέρμπι του δεύτερου γύρου στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Ζέρβα και Αγγελούδη για τη δημαρχία, αλλά οι πιο ψύχραιμοι σπεύδουν να εκτιμήσουν πως εύκολα θα ξεχαστούν οι φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Λόγω συγκυριών ούτε διάλογος σε βάθος διεξήχθη, ούτε ο κόσμος μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής του, την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον που ζει και το μέλλον των παιδιών του. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.
Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την κεντρική τάση και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όπως αποτυπώθηκαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, πράγμα εξαιρετικά αναμενόμενο αφού απουσιάζει από την αντιπολίτευση το μέγεθος εκείνο της πολιτικής και εκλογικής εμβέλειας που θα αμφισβητούσε την κυριαρχία Μητσοτάκη. Η αποχή επιβεβαιώνει όμως ότι η ψυχή του κόσμου θέλει ριζικές αλλαγές που σήμερα δεν βλέπει.
Υπάρχει φθορά στη ΝΔ αλλά είναι πολύ μικρότερης έκτασης από αυτήν που ήλπιζε και διαφήμιζε αντιπολίτευση. Οι ισχνές επιδόσεις στις κάλπες του Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Αγοραστού στη Θεσσαλία αλλά και άλλων υποψηφίων της ΝΔ σε περιφέρειες , στέλνουν από μόνες τους προειδοποιητικό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πως από κάπου , κάποια στιγμή αρχίζει να «ξηλώνεται το πουλόβερ». Αυτό όμως απαντάται επιβλητικά από την νίκη του Νίκου Χαρδαλιά στην συμβολική Αττική -με ποσοστό μάλιστα που είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου του Πατούλη το 2019- την ισοπεδωτική επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, το προβάδισμα Μπακογιάννη στην Αθήνα που είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του ίδιου επίσης το 2019 και την εμφατική νίκη του Γ. Μώραλη στον Πειραιά.
Δικαιώθηκαν τελικά όσοι έλεγαν ότι στις ευρωεκλογές του 2024 θα δοθεί η πραγματική μάχη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Η έμφαση που έδιναν χθες στα κανάλια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο Στ. Κασσελάκη, σε πραγματικά καταδικαστέες συμπεριφορές του Αχιλλέα Μπέου, στο προβληματικό για τη ΝΔ ποσοστό του Κων. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη και στην απώλεια 14 μονάδων από τον Αγοραστό -θέλοντας από κάπου να πιαστούν- δείχνει και το πόσο ρευστό είναι το τοπίο στο ζορισμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βέβαια είναι πολύ δύσκολο κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν πάλι , όπως τον Ιούνιο, πως «λάθος ψήφισαν όσοι ψήφισαν». Η χθεσινή νέα ήττα , πρώτη επί Κασσελάκη, έφερε ισχυρότερες δόσεις αυτοκριτικής και τη γνωστή ανάγκη της φυγής προς τα μπρος που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Στέφανε άλλαξέ τα όλα».
Αυτό που δεν λένε, είναι πως ο νέος πρόεδρος δεν αξιοποίησε την αγανάκτηση του κόσμου για την ακρίβεια, τις εγκληματικές κυβερνητικές αμέλειες στις θεομηνίες και την λαμπερή επικοινωνιακή του λάμψη, για να έχουν κάπως πιο ανεκτές εκλογικές επιδόσεις οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ χθες.
Στο ΠΑΣΟΚ , παρά τη δυσκολία να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι στην αυτοδιοίκηση είναι πια το δεύτερο σε δύναμη κόμμα και πως ξέρει να αναδεικνύει νέα πρόσωπα υψηλής αποδοχής όπως ο Χάρης Δούκας. Αλλά και εκεί για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.
Όσο περνάει ο καιρός παρά τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης τους πρώτους μήνες μετά την επικράτηση του Κυρ. Μητσοτάκη τον Ιούνιο, εδραιώνεται σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου η πεποίθηση ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν κανέναν άλλον πλην του σημερινού πρωθυπουργού.
Και δεν αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας μεσσίας αν δεν στρωθεί με λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά για να φτιάξει πρώτα ένα κόμμα που να έχει κάτι να πει, να δώσει όραμα για να «ξεδοντιάσει» το σημερινό κατεστημένο.
Σχετικά με το «ξήλωμα του πουλόβερ» που έγραψα παραπάνω, η ισχυρή πιθανότητα νίκης του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Κυριακή , παρά την στήριξη στον Κων. Ζέρβα από τον πρωθυπουργό, πιθανότατα θα αποτελέσει «μοντέλο» αποδόμησης ενός κυβερνητικού αφηγήματος όταν αυτό δεν εναρμονίζεται με το δημόσιο πιστεύω.