ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόγειος γαλάζιος πόλεμος με φόντο έδρες

Νίκος Οικονόμου24 Μαρτίου 2019

Ένας υπόγειος παρασκηνιακός πόλεμος μαίνεται εδώ και εβδομάδες στη ΝΔ Θεσσαλονίκης, που δεν αφορά μόνο, όπως θα περίμενε κανείς, τις εσωτερικές διαμάχες των γαλάζιων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Θεσσαλονίκης. Αυτό θα ήταν και το πιο φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι στη μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχουν ήδη στον ορίζοντα οι ημερομηνίες των εκλογών (19 Μαΐου ο πρώτος γύρος και 26 Μαΐου ο δεύτερος μαζί με τις ευρωεκλογές), ότι η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και αν συνεκτιμήσει και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη η πολυδιάσπαση του κεντροδεξιού χώρου προμηνύει πολλές εντάσεις στον κεντρικό δήμο, αλλά και αλλού.

Η μάχη για την οποία μιλάμε έχει να κάνει με τη βουλευτική εκλογή και τον αγώνα που δίνεται παρασκηνιακά για τη διασφάλιση του περιβόητου σταυρού. Τόσο στην Α’ Θεσσαλονίκης όσο και στη Β’. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κυριότερος; Η προσδοκία για τη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, μια νίκη που θα ενισχύσει εντυπωσιακά την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ στην επόμενη Βουλή και στις δύο εκλογικές περιφέρειες, και ιδιαίτερα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Η ΝΔ διαθέτει αυτήν τη στιγμή 4 βουλευτές στην Α’ και 2 στη Β’. Σύνολο δηλαδή 6. Την ίδια στιγμή το τελευταίο διάστημα συζητιούνται σενάρια που μιλούν για υπερδιπλασιασμό της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, κάτι βέβαια που έχει ανοίξει την όρεξη πολλών, ενώ έχει αναθαρρήσει αρκετούς παλιούς υποψήφιους βουλευτές, που για ένα διάστημα τα είχαν παρατήσει.

Ιδιαίτερα στην Α’ Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ένα πρωτοφανές τοπίο για τη ΝΔ. Κι αυτό γιατί οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν ακόμη και για το ενδεχόμενο η ΝΔ να κερδίσει στις επόμενες εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης 9 ή και 10 έδρες! Πώς θα συμβεί αυτό; Αν η ΝΔ αναδειχτεί πρώτο κόμμα (πράγμα ιδιαίτερα πιθανό), η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική (επίσης πολύ πιθανό) και αν το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα διαμοιραστεί ευνοϊκά στη Θεσσαλονίκη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά σε εκλογικούς αριθμούς; Στην Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγονται συνολικά 16 βουλευτές και το μέτρο είναι 6,25%. Αν η Βουλή είναι πεντακομματική και κανένα από τα λεγόμενα μικρά κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ), που θα μπουν στη Βουλή, δεν συγκεντρώσει ένα ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 8%, θα κερδίσουν στη Θεσσαλονίκη μόνο μία έδρα, καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο από τα μικρά εκλογικά υπόλοιπα που θα διαθέτουν στη Θεσσαλονίκης να κερδίσουν μία δεύτερη. Έτσι μένουν προς διάθεση 13 έδρες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 είχε συγκεντρώσει στην Α’ Θεσσαλονίκης ποσοστό 35,8%, εκλέγοντας 6 βουλευτές, υποχωρήσει σημαντικά και περιοριστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 20% ή 21%, θα κερδίσει στη Θεσσαλονίκη μόνο 3 έδρες από την πρώτη κατανομή, ενώ με τα υπόλοιπα είναι δύσκολο να αποσπάσει και τέταρτη έδρα. Μένουν λοιπόν προς διάθεση 10 έδρες που αν η διαδικασία αναζήτησης των 50 επιπλέον εδρών από το μπόνους κυλήσει ευνοϊκά, μπορεί να δοθούν όλες στη ΝΔ.

Για τη Β’ Θεσσαλονίκης τα σενάρια είναι λίγο διαφορετικά. Στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, όπου αναδεικνύονται 9 βουλευτές, το εκλογικό μέτρο είναι 11,1%. Εκεί, σε περίπτωση νίκης της ΝΔ και πεντακομματικής Βουλής, από μία έδρα θα λάβουν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΙΝΑΛ, και θα μείνουν προς διάθεση άλλες 6. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 είχε έρθει πρώτο κόμμα με 32,9% και εξέλεξε 2 βουλευτές, χάσει 10 μονάδες και συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 21% με 23%, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει πάλι 2 έδρες (2 από την πρώτη κατανομή να συγκεντρώσει πάνω 22,2% ή, αν δεν το πετύχει, 1 από την πρώτη κατανομή και 1 από τα μεγάλα υπόλοιπα). Έτσι μένουν για τη ΝΔ 4 αδιάθετες έδρες. Και εκεί θα αποφασίσει η ρουλέτα του μπόνους. Με πιο πιθανό βέβαια να κερδηθούν οι έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης καθώς πρώτα μοιράζονται οι έδρες στις πιο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Αν επαληθευθούν όλα αυτά, η ΝΔ θα βρεθεί με 13 ή 14 έδρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα διαθέτει μόνο 6! Έτσι γίνεται αντιληπτό γιατί, ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εθνικών εκλογών, παρατηρείται αυτός ο μεγάλος παρασκηνιακός πόλεμος για τη βουλευτική λίστα. Με όλους τους εν ενεργεία βουλευτές να είναι έτοιμοι για τη μάχη της επανεκλογής, ουκ ολίγους πολιτευτές να διαγκωνίζονται για την εκλογή, πολλούς παλιούς πολιτευτές που είχαν αποσυρθεί από τη μάχη να το σκέφτονται ξανά και αρκετούς νέους παίκτες να διεκδικούν μια θέση στις λίστες της Α’ Θεσσαλονίκης (20 θέσεις) και της Β’ Θεσσαλονίκης (12 θέσεις).

Μάχη πάντως γίνεται και για την κατάταξη μεταξύ των σημερινών βουλευτών. Γιατί στον ορίζοντα υπάρχει και το ενδεχόμενο νέας εκλογικής μάχης αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση. Και τότε θα ισχύσει η λίστα και θα τηρηθεί η σειρά εκλογής…

Οι έρευνες

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα σχεδόν κάθε Νεοδημοκράτης της Θεσσαλονίκης γνωρίζει και κάποια αποτελέσματα κάποιας δημοσκόπησης. Είτε στην Α’ Θεσσαλονίκης είτε στη Β’, με τις μετρήσεις να διερευνούν και τη δημοτικότητα και εκλογιμότητα των υποψηφίων αλλά και τη δύναμη των κομμάτων. Το γεγονός ότι τα ευρήματα είναι ευνοϊκά για τη ΝΔ, ενισχύει τη μάχη για τη συμμετοχή στις γαλάζιες λίστες.

Μία από τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν διεξήχθη από την εταιρεία «Tot he Point». Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο διάστημα μεταξύ 21 και 25 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 890 ατόμων στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε την Κυριακή αν γίνονταν εκλογές η ΝΔ προηγείται καθαρά με 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17,9%, ενώ τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 8,3%, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 14,6%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 59,3% έναντι 22,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ερώτημα για αν θα ψηφίσετε στις επόμενες εθνικές εκλογές θετικά απαντά το 67,4% και

αρνητικά το 17% και οι αναποφάσιστοι είναι το 13,4%. Τέλος ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνηση δηλώνουν μόνο το 15% του

δείγματος (το 70,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο), ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το έργο της αντιπολίτευσης είναι 18,7%

(δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι) και 51,4% (ικανοποιημένοι).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24 Μαρτίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.