Εκτός όμως από το… χειροκρότημα της νίκης, που φιλοδοξούν να αποσπάσουν στις επικείμενες εκλογές, πολλοί υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη κερδίζουν χαμόγελα και χειροκροτήματα, και την αγάπη του κόσμου μέσα από τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και όχι μόνο. Κοινώς, εκτός από αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενοι, είναι και άνθρωποι με… ξεχωριστά ενδιαφέροντα και χόμπι, που αγαπούν την τέχνη, το θέατρο, τη μουσική, τη ζαχαροπλαστική, τα εικαστικά - κατασκευές, ενώ κάποιοι δηλώνουν καλλιτέχνες της γης.
Ο δήμαρχος – στιχουργός
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και εκ νέου υποψήφιος, Λάζαρος Κυρίζογλου, είναι γνωστός στους αυτοδιοικητικούς ως «δήμαρχος - στιχουργός». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι έχει γράψει 50 ποιήματα, από τα οποία τα 12 έχουν μελοποιηθεί. «Ως φυσιολογικός άνθρωπος και όχι ως δήμαρχος έχω ορισμένα φωτεινά διαλείμματα φυσιολογικού στοχασμού και γράφω στίχους» λέει στη «ΜτΚ». Άρχισε να γράφει από φοιτητής και μέχρι σήμερα συνεχίζει, παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα. «Όλα αυτά γίνονται πάντα τη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται και τα τηλέφωνα σιγούν» εξηγεί ο κ. Κυρίζογλου. Κληθείς να απαντήσει ποιο είναι το αγαπημένο του ποίημα, λέει με συγκίνηση: «Αυτό που έγραψα για τη μητέρα μου με τίτλο ‘Μοιάζει η ζωή ή ο μύθος των χαμένων χειρογράφων’».
Γιατρός… ηθοποιός
Ο Κλεάνθης Μανδαλλιανός, υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στην αυτοδιοίκηση. Είναι γιατρός και δηλώνει ερασιτέχνης ηθοποιός, καθώς εδώ και χρόνια είναι μέλος της δημοτικής θεατρικής ομάδας. «Το θέατρο το αγαπούσα από παιδί. Έγινα γιατρός και φιλοδοξώ, αν το θελήσουν και οι πολίτες, να γίνω και δήμαρχος. Ωστόσο, η μεγάλη μου αγάπη είναι το θέατρο» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην παράσταση «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», το έργο του Ντίρενματ Φρίντριχ. «Το θέατρο είναι η ψυχοθεραπεία μου, το μεράκι μου και η μεγάλη μου αγάπη. Η υποκριτική θέλει ταλέντο, αλλά προσωπικά υποκρίνομαι μόνο για τις ανάγκες της τέχνης και όχι για αυτές της πολιτικής» επισημαίνει ο κ. Μανδαλλιανός. Μάλιστα σημειώνει πως αν εκλεγεί δήμαρχος, δεν θα αφήσει το θέατρο, καθώς, όπως λέει, «πάντα θα υπάρχει χώρος για αυτό».
Σύμβουλος… τραγουδίστρια
Η Ελένη Φύκα, η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη της «Αλληλεγγύης», ασχολείται χρόνια με τα κοινά, ωστόσο αυτό το οποίο δεν εγκαταλείπει ποτέ είναι το τραγούδι. «Είμαι καλλιτεχνική φύση και πολύ ρομαντική. Έχω το τραγούδι στο… αίμα μου, αφού τραγουδώ, όσο πιο συχνά μπορώ, για φίλους και συνεργάτες σε εκδηλώσεις και προσωπικές συναντήσεις» λέει η ίδια. Μάλιστα ήταν για 15 χρόνια στη χορωδία της Ανάληψης, όπου μεγάλωσε, ενώ άρχισε να τραγουδά δημόσια όταν ήταν φοιτήτρια. «Συμμετείχα σε συναυλία στην Τζια, όπου πρωτοδιορίστηκα, με ένα αφιέρωμα στον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη. Εξαιρετική ήταν και η συνεργασία μου με τον Ηρακλή Δούκα, σε μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Καβάφη. Ήταν πολύ ωραία και θα το ξανακάνω μετά τις εκλογές, γιατί τώρα έχω τρέξιμο» σημειώνει.
Ζαχαροπλάστης και… εικαστικός
Ο Βασίλης Γάκης έχει την προσωπική του διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, παλιότερα ως δημοτικός σύμβουλος και σήμερα ως περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Αποδεικνύεται ωστόσο πολυτάλαντος, καθώς εκτός από μάχιμος καθηγητής και σύμβουλος είναι και δεινός ζαχαροπλάστης, αλλά και με έναν τρόπο εικαστικός.
«Ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική πολλά χρόνια. Την αγαπάω πολύ, γι’ αυτό και στο σπίτι μου θα βρει κανείς πάντοτε γλυκά και ποτέ φαγητό» αναφέρει και προσθέτει πως φτιάχνει απλά και σύνθετα γλυκά και όλα για φίλους και ανθρώπους που αγαπά. «Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι γεμάτος γλυκά και κατασκευές. Όλα όσα φτιάχνω, τα χαρίζω σε δικούς μου ανθρώπους, γιατί θέλω να έχουν την προσωπική μου πινελιά» τονίζει ο κ. Γάκης, ενώ αναφέρει ακόμη πως η τρέλα του είναι και οι κατασκευές με φυσικά υλικά από τη γη και τη θάλασσα.
Ο… καλλιτέχνης της γης
Ο Γιώργος Λίλτσης, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, εκτός από δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και γιατρός είναι και… καλλιτέχνης στη γη του. Παλιότερα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, του άρεσε και η ζωγραφική, αλλά σήμερα, όταν είναι εκτός δήμου και ιατρείου, βρίσκεται στο κτήμα του στη Λεπτοκαρυά.
«Και η γη θέλει τέχνη για να την καλλιεργήσεις, για να αποδώσει. Κάνω τα πάντα, εκτός από κλαδέματα. Το κτήμα μου είναι το καταφύγιό μου, με ηρεμεί και με χαλαρώνει. Ως γιατρός, αγαπώ την ακρίβεια και ως εκ τούτου λειτουργώ με τον ίδιο τρόπο στις καλλιέργειές μου» αναφέρει ο κ. Λίλτσης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019