ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ύποπτος φάκελος στο ΠΑΜΑΚ

MakThes Team10 Ιανουαρίου 2019

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονία έγινε το όγδοο εκπαιδευτικό ίδρυμα, μετά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη,  την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στην Αθήνα, ΑΣΠΑΙΤΕ -πρώην ΣΕΛΕΤΕ- στο Ηράκλειο, Χανιά, Βόλο και Κέρκυρα, ενώ ένας ακόμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο οποίο εστάλη ύποπτο δέμα.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο makthes.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Στέλιος Κατρανίδης ο οποίος δήλωσε ότι ο φάκελος εστάλη χτες και πως από την πρώτη στιγμή οι πανεπιστημιακές αρχές ενημέρωσαν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr ο φάκελος που θεωρήθηκε ύποπτος, περιείχε έγγραφα για το Ισλάμ, ενώ δεν βρέθηκε μέσα η ύποπτη σκόνη όπως στους υπόλοιπους φακέλους. Όλα τα στοιχεία οδηγούν πως αποστολέας του φακέλου είναι ο ίδιος που έστειλε και τους άλλους φακέλους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. 

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, ανέφερε πως όταν ενημερώθηκαν οι αρχές για το φάκελο, τους δόθηκαν  οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν.

Δώδεκα οι φάκελοι

Δώδεκα φάκελοι, μαζί με αυτόν που προκάλεσε πανικό χτες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, έχουν εντοπιστεί συνολικά μέχρι στιγμής σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την Ινδία.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στην Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στον φάκελο της Μυτιλήνης, δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για μια ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως, με την οποία είχε εμποτιστεί ο φάκελος, αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί η οριστική απάντηση, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές έρευνες και των άλλων φακέλων, που έχουν μεταφερθεί ή αναμένονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί συνολικά είναι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ στο Βόλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της ΕΜΑΚ στον Βόλο, μετά τον εντοπισμό ύποπτου φακέλου με παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ αυτή την ώρα έχουν στήσει επιχείρηση έξω από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρος Κίτσιος σημείωσε ότι ο δυνάμεις της υπηρεσίας με ειδικές στολές παρέλαβαν τον ύποπτο φάκελο και προχώρησαν σε σφράγισμα του.

Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο πέντε άτομα ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο τα οποία και μετά από την διαδικασία της απολύμανσης μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Στο σημείο βρίσκονται ακόμη δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής αλλά και του Λιμενικού Σώματος.

Μυτιλήνη: Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο με σκόνη

Εξιτήριο πήραν στις 5 το απόγευμα οι επτά (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι κι ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος, και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο που παρελήφθη χθες το απόγευμα στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Όλοι παρέμεναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη τα οποία από χθες το βράδυ ακόμα, είχαν υποχωρήσει.

Όπως τους έγινε γνωστό κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές.

Σημειώνεται, ότι ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρυτανική Αρχή του πανεπιστημίου και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.