Το Βέλγιο, που αποτελεί την πατρίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει την υποχρέωση «απέναντι στους Ευρωπαίους φορολογούμενους να διερευνήσει τυχόν αδικήματα που μπορεί να συμβαίνουν» στο ΕΚ τονίζει ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Βίνσεντ Βαν Κοουίκενμπορν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ένα κράτος μαφίας ξεκινά όταν δωροδοκούνται μέλη του κοινοβουλίου, εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού για να κάνουν μια ομιλία και (να ακολουθήσουν) ένα συγκεκριμένο μοτίβο ψηφοφορίας, με αντάλλαγμα χρήματα. Αυτό είναι το τέλος του κράτους δικαίου» σημειώνει.
Ερωτηθείς σχετικά με εμπλοκή δεύτερης χώρας στην υπόθεση διαφθοράς που πλήττει το ΕΚ και σχετική αναφορά που είχε κάνει στο βελγικό κοινοβούλιο χωρίς να την κατονομάζει, αλλά φωτογραφίζοντας το Μαρόκο όπως ανέφεραν δημοσιεύματα, απέφυγε και πάλι να πει συγκεκριμένα ποιο κράτος εννοούσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «από τις πρώτες συλλήψεις, έχει κατονομαστεί μια πρώτη χώρα. Αρκεί να πούμε ότι δεν είναι η μόνη εμπλεκόμενη χώρα. Μια δεύτερη χώρα είναι πράγματι ύποπτη για παράνομη παρέμβαση. Μια χώρα που έχει ιστορικό ξένης εμπλοκής στις βελγικές υποθέσεις, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών της».
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των συνηγόρων της Εύας Καϊλή για «βασανιστήρια» που υπέστη σε αστυνομικό τμήμα, ο Βέλγος Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί και δεν θα σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις.
«Αυτά τα χειρίζονται οι εισαγγελείς που είναι πλήρως ανεξάρτητοι και ενεργούν επαγγελματικά σύμφωνα με το βελγικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Όποιος επιθυμεί να διαφέρει, έχει πρόσβαση στο δικαστικό σύστημα για να ασκήσει έφεση οποιασδήποτε απόφασης με την οποία διαφωνεί. Οι ύποπτοι σε αυτή την περίπτωση απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και προστασία από το νόμο όπως κάθε άλλος κρατούμενος στο Βέλγιο. Δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά» επισήμανε.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο διάστημα και τα διαφορετικά Χριστούγεννα που πέρασε σε κρησφύγετο με την οικογένειά του μετά τις απειλές που δέχτηκε από βαρόνους ναρκωτικών κάνοντας λόγο για περίοδο «ναρκοτρομοκρατίας» στην οποία «η μαφία των ναρκωτικών προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το κράτος». Διεμήνυσε όμως ότι δε θα επιτραπεί «ποτέ να συμβεί αυτό».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα:
ΕΡ: Οι βελγικές αρχές αποκάλυψαν το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε το ΕΚ. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το θέμα αφού είναι οι αρχές της χώρας σας που ενήργησαν και όχι το κοινοβούλιο όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος.
ΑΠ: Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών μας έχει θέσει τις βάσεις για αυτήν την έρευνα. Έχουν ξεθάψει πιθανή ξένη παρέμβαση μέσω δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Βέλγιο έχει την τιμή να είναι η πατρίδα αυτού του σημαντικού θεσμού, αλλά έχουμε και εμείς την υποχρέωση σε όλους τους Ευρωπαίοι φορολογούμενους να διερευνήσουμε ενδελεχώς τυχόν αδικήματα που μπορεί να συμβαίνουν εκεί. Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι το άθικτο λίκνο της δημοκρατίας. Αν κάποιος καταφέρει να δωροδοκήσει ευρωβουλευτές για να αλλοιώσει τις απόψεις και τις ψήφοι τους αλλοιώθηκαν υπέρ ενός ξένου κράτους, το οποίο είναι τώρα η κατηγορία για την οποία συνελήφθησαν οι ύποπτοι, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνει την ηθική του εξουσία για την επιβολή κανόνων στα κράτη-μέλη. Αυτό με ανησυχεί πολύ.
Είναι πολύ διαβρωτικό για την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Φαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κατανοήσει ότι πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να αποτραπούν οποιεσδήποτε μελλοντικές προσπάθειες ξένης παρέμβασης. Ελπίζω ότι θα το ακολουθήσει αυτό.
Η ανεξαρτησία και το να μην υπάρχει διαφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ένα κράτος μαφίας ξεκινά όταν δωροδοκούνται μέλη του κοινοβουλίου, εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού για να κάνουν μια ομιλία και (να ακολουθήσουν) ένα συγκεκριμένο μοτίβο ψηφοφορίας, με αντάλλαγμα χρήματα. Αυτό είναι το τέλος του κράτους δικαίου.
ΕΡ: Μιλώντας στο βελγικό κοινοβούλιο μιλήσατε για «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί… όταν πρόκειται για παρεμβάσεις». Θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό;
ΑΠ: Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες της έρευνας. Αυτό εναπόκειται στο Γραφείο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βελγίου. Όπως γνωρίζετε, από τις πρώτες συλλήψεις, έχει κατονομαστεί μια πρώτη χώρα. Αρκεί να πούμε ότι δεν είναι η μόνη εμπλεκόμενη χώρα. Μια δεύτερη χώρα είναι πράγματι ύποπτη για παράνομη παρέμβαση. Μια χώρα που έχει ιστορικό ξένης εμπλοκής στις βελγικές υποθέσεις, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών της. Φαίνεται ότι αυτό συνέβη για πολλούς λόγους. Πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες. Και ο λαός της Ελλάδας και η υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στη βελγική δικαιοσύνη για να διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει πέτρα που να μην αναποδογυριστεί και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.
ΕΡ: Είναι η δεύτερη φορά που βρεθήκατε σε ασφαλές μέρος μετά από απειλές εναντίον σας. Πώς ήταν τα Χριστούγεννα σας, για εσάς και την οικογένειά σας με τόσο διαφορετικό τρόπο και θα συνεχίσετε να κυνηγάτε βαρόνους ναρκωτικών παρά τις απειλές;
ΑΠ: Τα Χριστούγεννα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικά. Έπρεπε να το γιορτάσουμε μόνοι μας με τα παιδιά μας σε ένα ασφαλές μέρος. Χωρίς παππούδες. Χωρίς ανίψια. Αλλά κάναμε το καλύτερο. Είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσω τον αγώνα ενάντια στη μαφία των ναρκωτικών. Γιατί γνωρίζω ότι οι απειλές δεν στρέφονται εναντίον μου προσωπικά, αλλά εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης ως συμβόλου όλης της δουλειάς που κάνουν πολλές χιλιάδες δικαστές και αστυνομικοί για να κυνηγήσουν αυτούς τους εγκληματίες και να τους φυλακίσουν. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Είμαι ακόμα υπό πολύ σοβαρή απειλή. Δεν είμαι πλέον σε κάποιο κρησφύγετο με την οικογένειά μου, αλλά είμαστε υπό στενή προστασία. Δεν μπορώ να φύγω από το σπίτι μου χωρίς να έχει προγραμματιστεί με προηγούμενη έρευνα, και φοβάμαι ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας επίσης έπρεπε να κρυφτεί σε ένα κρησφύγετο ι, περίπου την ίδια περίοδο που έπρεπε να το κάνω κι εγώ. Είναι ξεκάθαρο ότι μπήκαμε σε μια νέα φάση.
Αυτή της ναρκοτρομοκρατίας, στην οποία η μαφία των ναρκωτικών προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το κράτος. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά το αυξανόμενο επίπεδο βίας που σχετίζεται με τις συμμορίες οφείλεται ακριβώς στο ότι η βελγική δικαιοσύνη και η αστυνομία δείχνουμε τα δόντια μας και δαγκώνουμε. Έχουμε καταφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα σπάζοντας το κρυπτογραφημένο τηλεφωνικό τους δίκτυο SKY-ECC.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάνω 1.300 συλλήψεις, εκατοντάδες υψηλόβαθμους διακινητές ναρκωτικών πίσω από τα κάγκελα και ποσότητες ρεκόρ ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Αμβέρσας. Η διαμάχη μεταξύ εγκληματικών συμμοριών και οι απειλές εναντίον μου και πολλών άλλων είναι σχετίζονται ευθέως με το χάος που έχει προκαλέσει στον υπόκοσμο.
Τους έχουμε στο κυνηγητό, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Το ξέρουμε ότι για κάθε εγκληματία ναρκωτικών που συνελήφθη, υπάρχει άλλος ένας που περιμένει να πάρει τη θέση του. Ο απώτερος στόχος μας είναι να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των οργανισμών. Σήμερα, προχωράμε σε κατάσχεση του περίπου 11% των ναρκωτικών που εισέρχονται στο λιμάνι της Αμβέρσας. Αν το πιέσουμε μέχρι και 20% με επιπλέον προσωπικό, αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και κινητούς σαρωτές για σάρωση περισσότερων κοντέινερ υψηλού κινδύνου που προερχόνται από τη Νότια Αμερική, το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα έχει πρόβλημα, λένε οι ειδικοί. Αυτό θα μας επιτρέψει να σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά της μαφίας. Όπως ακριβώς έκανε η Ιταλία τη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα. Θα είναι μια μακρά και επίπονη μάχη, αλλά η δικαιοσύνη θα επικρατήσει.
ΕΡ: Από τη στιγμή που υπάρχουν παράπονα από τους συνηγόρους της κ. Καϊλή σε σχέση με «βασανιστήρια» που υπέστη σε αστυνομικό τμήμα την εβδομάδα 11 με 13 Ιανουαρίου, υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας;
ΑΠ: Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τηρώ αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ και δεν θα σχολιάσω μεμονωμένες περιπτώσεις. Αυτά τα χειρίζονται οι εισαγγελείς που είναι πλήρως ανεξάρτητοι και ενεργούν επαγγελματικά σύμφωνα με το βελγικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Όποιος επιθυμεί να διαφέρει, έχει πρόσβαση στο δικαστικό σύστημα για να ασκήσει έφεση οποιασδήποτε απόφασης με την οποία διαφωνεί. Οι ύποπτοι σε αυτή την περίπτωση απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και προστασία από το νόμο όπως κάθε άλλος κρατούμενος στο Βέλγιο. Δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Μπορώ επίσης να πω ότι η φυλακή του Χάρεν στις Βρυξέλλες είναι ολοκαίνουργια. Έχει ανοίξει μόλις από τον Οκτώβριο.
Είναι μια από τις πιο σύγχρονες και πιο ανθρώπινες φυλακές σε όλη την Ευρώπη. Στους φυλακισμένους και τους κρατούμενους παρέχεται ένα ευρύχωρο κελί εξοπλισμένο με πολλές ανέσεις, όπως οθόνη τηλεόρασης και ιδιωτικό μπάνιο.
Θα έπρεπε να γνωρίζω. Πέρασα οικειοθελώς τέσσερις ημέρες εκεί κλεισμένος ως μέρος μιας δοκιμαστικής φάσης λειτουργίας πριν από το άνοιγμα. Είμαι βέβαιος ότι οι κρατούμενοι σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα θα ένιωθαν ένα φθόνο για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.