ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Υψίστης σημασίας η εκπαίδευση όλων των εργαζομένων κάθε επιχείρησης στην πυρασφάλεια

MakThes Team13 Σεπτεμβρίου 2023

Τη σημασία της εκπαίδευσης του συνόλου του προσωπικού των επιχειρήσεων και όχι μόνο της ομάδας που έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα σε θέματα πυρασφάλειας ανέδειξε ο αντιπύραρχος, προϊστάμενος Γραφείου Προληπτικής και Κατασταλτικής Πυρασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Αζάς.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Βιομηχανία και Πυρασφάλεια: Κίνδυνοι και μέσα προστασίας», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος» στο περίπτερό του στην 87η ΔΕΘ, ο κ. Αζάς τόνισε ότι θα πρέπει το προσωπικό και ειδικά τα άτομα φύλαξης, που παραμένουν και εκτός του ωραρίου λειτουργίας να ενημερωθούν για τα συστήματα πυρασφάλειας της επιχείρησης και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής της ομάδας πυρασφάλειας μιας επιχείρησης, επισήμανε ότι εύστοχη επιλογή θα ήταν να είναι πρώην στέλεχος του πυροσβεστικού σώματος και σε διαφορετική περίπτωση να πιστοποιηθεί σχετικά από το πρόγραμμα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Ο κ. Αζάς πρότεινε ακόμη τη σύνταξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης (για πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρες), το οποίο δεν θα μείνει στο συρτάρι, με καθορισμό ρόλων του προσωπικού και εκτέλεση ασκήσεων.

Επισήμανε την ανάγκη πυράντοχου διαχωρισμού της αποθήκης των πολύ πτητικών και εύφλεκτων υλικών από τον κυρίως αποθηκευτικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε, θα διασωθούν από πυρκαγιά πρώτες ύλες και θα είναι πιο εύκολο να επανέλθει η επιχείρηση στην παραγωγική διαδικασία.

Τόνισε, τέλος, ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να εγκαθιστούν τα ηλεκτροκίνητα μηχανήματα (κλαρκ, παλετοφόρα, κλπ ) σε ιδιαίτερο πυροδιαμέρισμα.

Όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα έναρξης πυρκαγιάς στη μπαταρία ιόντων λιθίου, από κατασκευαστικό ελάττωμα, μηχανική ή ηλεκτρική καταπόνηση, με ελάχιστες πιθανότητες αποτελεσματικής κατάσβεσης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.