Εκδήλωση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Η εκδήλωση με θέμα «Σχολική βία: Ψυχολογικές προεκτάσεις και αντιμετώπιση του φαινομένου» είχε κεντρικούς ομιλητές την υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση και τον παιδοψυχίατρο διευθυντή του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Βάιο Νταφούλη.
Σύσσωμα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη χαιρέτισαν την εκδήλωση. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιάννης Παπαγεωργίου, Άννα Ευθυμίου, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, Κώστας Γκιουλέκας, Φάνης Παππάς, Βιβή Κουρτίδου, Δημήτρης Κουβέλας, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου η οποία μάλιστα κατά τον χαιρετισμό της αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού κατά τα μαθητικά της χρόνια.
Από την πλευρά ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος και υπενθύμισε άλλωστε ότι η εκστρατεία stop bullying ξεκίνησε από τη δυτική Θεσσαλονίκη.
Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή επεσήμανε τη σημασία και τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και για αυτό πλέον υπάρχουν εργαλεία αντιμετώπισης στα χέρια εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Τόνισε μεταξύ άλλων πως δυστυχώς πλέον τα περαστικά είναι πιο βίαια και σε νεαρότερες ηλικίες. Επεσήμανε πως τα σχολεία πλέον έχουν ενισχυθεί σημαντικά με σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και δίνεται σημασία και ουσιαστική βοήθεια και στο θύμα αλλά και στον θύτη μαθητή μαθήτρια. «Στόχος είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».
Όπως είπε η κ. Μακρή τα περιστατικά είναι 285 καταγεγραμμένα από γονείς - κηδεμόνες και 43 από μαθητές. «Όλα αυτά έχουν διερευνηθεί σε βάθος, ενώ 17 από αυτά έχουν φτάσει στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, εμπλουτίζουμε τη «φαρέτρα» των εκπαιδευτικών και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε καλύτερα το φαινόμενο, γιατί δυστυχώς πουθενά δεν έχει εκμηδενιστεί».
Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανάφερε ότι διατίθεται η τηλεφωνική γραμμή 10306 για υποστήριξη ζητημάτων και σχολικού εκφοβισμού. «Αν χρειαστεί να παρέχουμε υπηρεσίας θα μπορούμε να το κάνουμε αξιόπιστα και έγκαιρα», τόνισε και συμπλήρωσε πως υπάρχει ειδική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
«Υπάρχει να ολοκληρωμένη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων, η όποια θα εκδηλωθεί και με νομοθετική πρωτοβουλία, υπάρχει συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργού, η οποία ετοιμάζει αυτή την θεσμική παρέμβαση. Εμείς στα πλαίσια αυτής της ετοιμασίας της θεσμικής παρεμβάσεις ετοιμάζουμε μια πρωτοποριακή πιλοτική δράση εδώ στη Θεσσαλονίκη, την οποία θα παρουσιάσουμε την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εδώ για να αντιμετώπιση οποιοδήποτε ζήτημα αντιμετωπίζει ο τόπος μας».
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης σημείωσε πως «Η βία πια είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, μπορεί να φανεί στο σχολείο, αλλά δεν είναι γενεσιουργός αιτία το σχολείο, απλώς εμφανίζεται και στο σχολείο. Χρειάζεται μια συσπείρωση όλων των δυνάμεων, δηλαδή του σπιτιού, της γειτονιάς, όλων των φορέων και νομίζω ότι με τα νέα μέτρα και τις συνέπειες των πράξεων από την μια πλευρά, την πλατφόρμα από την άλλη και το πλήθος των ψυχολόγων, τους συμβούλους σχολικής ζωής που έχουν θεσμοθετηθεί, τα νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και εργαστήρια δεξιοτήτων, προσπαθούμε να περάσουμε μια νέα κουλτούρα για την ορθότερη αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας. Είναι κάτι που θέλει χρόνο και επιμονή. Εμείς στο υπουργείο Παιδείας, το προωθούμε εδώ και χρόνια και θα δούμε πολύ σύντομα αποτελέσματα».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου τόνισε πως «Στόχος της σημερινής εκδήλωσης , όπως κάθε χρόνο ανεξάρτητου ότι είναι μια περίοδος πριν την πολύ σημαντική ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο αλλά και ανά περιόδους διοργανώνουμε εκδηλώσεις όπως είναι η σημερινή, με θέματα που αφορούν τους νέους και τις νέες της Ελλάδας, όπως είναι η σχολική βία, μιας και είμαστε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ένα φαινόμενο το όποιο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια πολύ σημαντική έξαρση αλλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά το τελευταίο διάστημα, και για αυτό θα μιλήσουμε σήμερα έχει εγκαινιάσει μια νέα καμπάνια το Stop bullying, στόχος της καμπάνιας αυτής είναι να μειωθεί και δε βάθος χρόνου να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο της βίας, η οποία βία δεν είναι μόνο η σωματική βία, είναι η λεκτική βία, είναι η βία που έχει να κάνει με τις διακρίσεις και για όλα αυτά θα αναφερθούμε σήμερα».