Την επαυξημένη έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Εποχή του Ανθρώπου. Η Ζωή στην Ανθρωπόκαινο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γερμανός, παρουσίασε σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου ο καθηγητής – συγγραφέας Ζαχαρίας Σκούρας.
Κατά την παρουσίαση η οποία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27), ο κ. Σκούρας μίλησε για την προσαρμογή των οργανισμών για να επιβιώσουν αλλά και για την εντροπία και την ομοιόσταση, έννοιες ταυτόσημες με στη φυσική και την ιατρική. Μέσα από τη σύντομη παρουσία του, εξήγησε πώς η «αταξία» στη χημεία, στο σύμπαν, στην ίδια τη ζωή, είναι αναγκαία για την επιβίωση αλλά τόνισε πως «αυτή την αταξία πρέπει να την καταλαγιάσουμε για να την καταλάβουμε». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ακολούθησε τη βιολογία από τα νεανικά του χρόνια και πως άρχισε να διαβάζει Αριστοτέλη και Επίκουρο.
«Στη βιολογία υπάρχει ανταγωνισμός αλλά και συμβίωση. Έτσι έγινε και η συμβίωση μεταξύ των και γίναμε μια πολυκυτταρική δομή που είμαστε εμείς οι οργανισμοί», εξήγησε ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση του είπε πως του άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο. «Παρόλο που το έγραψα εγώ, μου άρεσε και το ξαναδιαβάζω. Δεν ξαναδιαβάζω κάθε πόνημα μου», σημείωσε
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο συγγραφέας έχει γράψει ένα βιβλίο «εκλαϊκευμένης επιστήμης»
Το να γράψεις ένα βιβλίο αποτελεί ικανοποίηση για μια κοπιώδη προσπάθεια. Πρέπει να περάσει την επιστημονική ακμή του και μερικά χρόνια να αφομοιώσει σε βάθος και με φιλοσοφικό υπόβαθρο όσα έμαθε και δίδαξε», σημείωσε.
Μερικά ερωτήματα που θίγει το βιβλίο είναι το γιατί η ζωή είναι τόσο πολύπλοκη; Αν είμαστε δέσμιοι των γονιδίων; Είμαστε μοναδικοί; Καθώς και το ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τη διαφορετικότητα μας; Παράλληλα, διερευνά το αν μπορούμε να ξαναγίνουμε νέοι και το τι σηματοδοτεί ο κοινωνικός δαρβινισμός.
Ο μαθηματικός και ποιητής - συγγραφέας και ένας εκ των δύο ομολόγων του πάνελ Μανόλης Ξεξάκης, αναφέρθηκε στο βιβλίο και εξήρε τη δουλειά του συγγραφέα υπογραμμίζοντας πως η θεώρηση του για τη βιολογία είναι ολιστική.
«Τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να απομακρυνθούμε από τη βία, τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και τη μαντεία, παρά το γεγονός ότι υψωσαμε την επιστήμη στους ουρανούς», σημείωσε υποστηρίζοντας πως ο άνθρωπος παραμένει σε μεγάλο βαθμό δέσμιος των ένστολων του.
Για το βιβλίο είπε πως διαθέτει μια αξιοθαύμαστη ροή και τεμαχισμό, αλλά και 251 μικρές και μεγάλες σημειώσεις στη βάση των σελίδων εξηγώντας όρους και ιστορικές ρήσεις. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα εκτενές κεφάλαιο για τον κορονοϊό και τη ρήση ότι το φάρμακο του ανθρώπου είναι ο άνθρωπος.
Στη συνέχεια μίλησε ο Δρ Χημείας, φυσικός και συγγραφέας κ. Μουμουζιάς. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της αλλαγής του οικοσυστήματος του Yellowstone όταν οι λύκοι έλειψαν και τα ελάφια πολλαπλασιάστηκαν, καταστρέφοντας λόγω της διατροφικής τους δραστηριότητας το γρασίδι και οδηγώντας στη διάβρωση του εδάφους και ξανά με την επιστροφή των λύκων πως επέστρεψε στα ιδανικά επίπεδα το περιβάλλον, εξήγησε πως όλα είναι αποτέλεσμα δράσεων και αντιδράσεων και πως ο κύκλος της τάξης - αταξίας είναι σημαντικό να εναλλάσσεται.
«Το βιβλίο θίγει ζητήματα χημείας, βιοηθικής, βιοτεχνολογίας, της φυσικής περιβάλλοντος και η νέα έκδοση περιλαμβάνει και την εμπειρία μας από τον κορονοϊό, την 8η πανδημία της ιστορίας, ανάμεσα σε αυτές της πανώλης, της χολέρας και του aids», είπε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γνωστοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί της ιατρικής κοινότητας της πόλης, των θετικών επιστημών και πολλοί προσωπικοί φίλοι του συγγραφέα, όπως η Έφη Σκούρα, μέλος του Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Αρετσούς Δέρκων και ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ενώ το παρόν έδωσαν επίσης και μέλη του συλλόγου «Σώστε το Παλατάκι» όπως ο Νίκος Καρακώστας.