Για «εκστρατεία βανδαλισμών» η οποία καταγράφει έξαρση και τείνει να ισοπεδώσει μνημεία, χώρους άθλησης, πάρκα και εν γένει τη δημόσια περιουσία στον άξονα της νέας παραλίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Θανάσης Παππάς, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως πέρα από την αποκατάσταση των φθορών «η διοίκηση του δήμου δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», προαναγγέλλοντας μάλιστα προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των δραστών.
Το φαινόμενο έχει πάρει όμως τέτοια έκταση, που μόνη της η δημοτική αρχή δε μπορεί να τα καταφέρει. Έτσι, ο κ. Παππάς έτεινε χείρα συνεργασίας προς την πολιτεία, τους φορείς και τους πολίτες, ζητώντας τη βοήθειά τους. Κι όχι μόνο αυτό, καθώς παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις που ο ίδιος και η διοίκηση του δήμου είχαν με τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» κατά καιρούς, τώρα ο αντιδήμαρχος χαρακτηρίζει δικαιολογημένα τα παράπονα τα οποία εκφράζουν, επισημαίνοντας πως η κόντρα «έχει ξεπεραστεί» και πως «προσπαθούμε» για ένα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης.
«Είμαστε σε διαδικασία καθαρισμού, ωστόσο είναι πάρα πολλά και δύσκολα. Δεν βγαίνουν εύκολα αυτά», λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Παππάς για τα νέα γκράφιτι που εμφανίστηκαν το πρώτο Σάββατο του Δεκέμβρη στη Νέα Παραλία, επισημαίνοντας πως και τα αντιρρυπαντικά υλικά είναι ακριβά.
«Φύλαξη δεν υπάρχει. Τελείωσε, είχαμε μια σεκιούριτι η οποία δεν λειτουργεί τώρα. Έχει λήξει, έχει αρκετό καιρό» συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρεία φύλαξης, αναφέρει πως «υπάρχει σκέψη να δούμε τι θα κάνουμε».
Από την άλλη, ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαγορεύει την πρόσληψη φυλάκων, ζητώντας από τον δήμο να αναθέσει τη φύλαξη σε δικό του προσωπικό. «Υπάρχει μία διελκυστίνδα εκεί πέρα μέσα. Δεν έχουμε. Άμα είχαμε, θα τους είχαμε βάλει», υποστηρίζει.
Σε ό,τι αφορά την επάρκεια τεχνικού προσωπικού ο κ. Παππάς λέει πως «προσπαθούμε με νύχια και με δόντια είτε με τους δημοτικούς υπαλλήλους, είτε με εξωτερικές συνεργασίες με εργολάβους να επιδιορθώνονται οι καταστροφές και να υλοποιείται η συντήρηση των υποδομών της παραλίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «με την εργολαβία που έχουμε, των συντηρήσεων, νομίζω ότι πάμε καλά. Μέχρι τέλος του έτους θα είμαστε καλά σε όλο το εύρος των αναγκών συντήρησης. Μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα αυτού του είδους οι παρεμβάσεις. Μας κλονίζουν. Πολύς θυμός, πολλή βρωμιά, πολλή απελπισία».
Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας
Κατόπιν πρωτοβουλίας του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμο πριν από περίπου έναν μήνα, όπου εντοπίστηκαν τα προβλήματα και αποφασίστηκαν δράσεις καθώς και μία νέα απολογιστική συνάντηση στα μέσα Ιανουαρίου του 2019, αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτων της νέας παραλίας και πρόεδρος του συλλόγου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διάθεση να ξεπεραστούν οι τριβές του παρελθόντος με τον δήμο.
Σε σχέση με τα συνθήματα στους τοίχους, παρόλο που ο δήμος έχει στη διάθεσή του ένα ειδικό μηχάνημα αμμοβολής για την απόσβεση τέτοιων συνθημάτων, η διαδικασία μεταφοράς του είναι δύσκολη, διότι αφενός χρειάζεται να μεταφερθεί επάνω σε όχημα, αφετέρου «δεν έχει μεγάλη εμβέλεια σε μήκος και δεν μπορεί να μπει μέσα στον κήπο», οπότε χρειάζεται η συνδρομή ιδιώτη, υπογραμμίζει ο κ. Νικηφορίδης.
Το παράδειγμα του εξωτερικού
Εν κατακλείδι, η ειδοποιός διαφορά της Θεσσαλονίκης με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η οργάνωση. Κι αυτό όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας καθώς οι βανδαλισμοί δεν είναι ελληνικό «μονοπώλιο», απλώς αλλού «τα σβήνουν γρήγορα. Δεν είναι ότι δεν γίνονται κι εκεί, απλώς εκεί υπάρχει μια αντίδραση άμεση».
Τα πέντε προβλήματα
Στην τελευταία συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τα κυριότερα προβλήματα: α) τον φωτισμό, β) το πράσινο, γ) τα σιντριβάνια, δ) τη φύλαξη ε) τη στάθμευση αυτοκινήτων
Όσο για το πρόβλημα με τις καμένες λάμπες που πια χρονίζει «δεν δικαιολογείται να μην υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες του δήμου», ξεκαθαρίζει ο κ. Νικηφορίδης, ενώ προειδοποιεί ότι όσο οι κήποι παραμένουν ακόμα σκοτεινοί ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια περιουσία και τους ανθρώπους.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου φως στον Κήπο των Εποχών, τον Κήπο του Ήχου, όπως επίσης και τον παράδρομο του ξενοδοχείου επί της παραλίας, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο, δεν έχει φως, λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Νικηφορίδης, ενώ καταγγέλλει πως υπάρχει και πρόβλημα παραβατικότητας καθώς έχουν κλαπεί γύρω στα 50 φωτιστικά.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα δέντρα. «Υπολογίζω ότι είναι τουλάχιστον 300 τα δέντρα που έχουν ξεραθεί. Πρέπει να αντικατασταθούν. Εδώ και πέντε χρόνια ο δήμος δεν φυτεύει καθόλου», τονίζει ο κ. Νικηφορίδης. Ταυτόχρονα τα σιντριβάνια δε λειτουργούν και σε ό,τι αφορά την ανύπαρκτη πια φύλαξη ο κ. Νικηφορίδης υποστηρίζει πως είναι «απαραίτητη, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Πρέπει να είναι είτε η αστυνομία, είτε κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι να κινούνται ομαδικά». Όσο για το παράνομο παρκάρισμα, ο κ. Νικηφορίδης επισημαίνει πως η συμφωνία είναι πως κανένα αυτοκίνητο δε θα μπαίνει πια μέσα στον χώρο της παραλίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018