ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζογγολόπουλος, Καμπακώφ και νέοι καλλιτέχνες στην 6η Art Thessaloniki (φωτ. , βιντεο)

Σοφία Χριστοφορίδου01 Νοεμβρίου 2022


Είκοσι έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, όχι μόνο γλυπτά αλλά και πίνακες ζωγραφικής, έργα των Ίλια και Εμίλια Καμπακώφ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη αλλά και έργα ανεξάρτητων καλλιτεχνών, περιλαμβάνει η 6η έκθεση σύγχρονης τέχνης Art Thessaloniki που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βρει έργα τέχνης από 100 ευρω, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης κ. Παντελής Τσάτσης. «Επιδιώκουμε την ισορροπία μεταξύ ελληνικών και ξένων γκαλερί. Θέλουμε να ανοίξει η αγορά για νέους καλλιτέχνες που δεν συνεργάζονται με γκαλερί και θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν σε ατομικά περίπτερα και να κάνουν κατευθείαν γνωριμίες με γκαλερί και επισκέπτες» τονισε.

Τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης θα είναι ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, έργα του οποίου φιλοξενούνται στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, με πιο εμβληματικές τις ομπρέλες. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου ο αρχικός στόχος ήταν να εκτεθούν 5-10 έργα και τελικά θα παρουσιαστούν 20 συλλεκτικά έργα και μάλιστα για πρώτη φορά και έργα ζωγραφικής. Στην έκθεση συμμετέχει και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» που βρίσκεται στις Σέρρες και είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Περιφέρειας. Σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θα παρουσιαστούν τα βραβεία ΜΑΤΑROA για νέους καλλιτέχνες

Οι Καμπακώφ για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη 

Στο πλαίσιο της Art Thessaloniki θα παρουσιαστεί και μια πολύ ιδιαίτερη μουσειακή έκθεση πολυμέσων των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών Ίλια και Αιμιλία Καμπακώφ, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει τρεις φορές έργα τους στην Tate Modern του Λονδίνου, στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, σε Μουσεία στην Ουάσιγκτον και το Άμστερνταμ, ενώ έχουν βραβευτεί με το βραβείο Όσκαρ Κοκόσκα και τον τίτλο τιμής Ιππότης των γραμμάτων και των τεχνών. Οι Καμπακώφ γεννήθηκαν στην τότε σοβιετική Ουκρανία, προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά συνελήφθησαν και τελικά κατάφεραν να «δραπετεύσουν» την εποχή της Περεστρόικα και έκτοτε ζουν στο Λος Άντζελες. Σήμερα ο Ίλια Καμπάκοφ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Εμίλια Καμπακώφ είπε ότι νιώθει τιμή που τα έργα της θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα, που είναι το λίκνο του πολιτισμού. Δείτε το μήνυμα εδώ.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην Art Thessaloniki προέρχονται από τρεις από τις δέκα συλλογές που έχει στην κατοχή του το Μουσείου Osten που εδρεύει στα Σκόπια, μεταξύ των οποίων και ένα από τα πιο επιδραστικά έργα από τη σειρά «Δέκα χαρακτήρες», που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1968-1974 στη Μόσχα. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Osten Κορνηλια Κονέσκα Κορνέσκα ειπε ότι τα έργα των Καμπακώφ μιλούν για τις συνθήκες στη μετασοβιετική Ρωσία αλλά και για την ανθρώπινη κατάσταση, τον φόβο, την καταπίεση που προέρχεται από την οικογένεια, της κοινωνία και το κράτος, και τελικά την προσπάθεια του ανθρώπου να δραπετεύσει από την πραγματικότητα. Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι “Sitting-in-the-Closet Primakov”, “The Joker Gorokhov” και “The Decorator Maligin”.

Το ίδρυμα Osten λειτουργεί από το 1945 στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας και έχει στην κατοχή του 15.000 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών Πικάσο, Μιρό, Νταλί Τουλούζ Λωτρέκ, Ανρι Ματίς, αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνών όπως Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Τόνι Κραγκ, Τζόζεφ Κοσεθ κ.α. Στη συλλογή του έχει από το 1969 την παγκόσμια συλλογή καρτούν (World Gallery of Cartoons), ενώ διοργανώνει την Μπιενάλε Ζωγραφικής, το OSTEN Art Festival, εκθέσεις κ.α.




Το «πλοίο της ανεκτικότητας» στη Θεσσαλονίκη

Οι Καμπακώφ είναι γνωστοί εκτός από το καλλιτεχνικό τους έργο και για την ανθρωπιστική και κοινωνική τους δράση, ιδιαίτερα για το προτζεκτ «Το πλοίο της ανεκτικότητας» (Ship of Tolerance). Το πρότζεκτ είναι σε εξέλιξη επί 17 χρόνια και η κ. Εμίλια Καμπακόφ εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στη Θεσσαλονίκη (μάλιστα έχει κάνει κάποιες σχετικές επαφές προς αυτή την κατεύθυνση) και τα Σκόπια. Η ιδέα το «πλοίου» είναι η τέχνη να χτίσει γέφυρες μεταξύ των παιδιών όλων των ηλικιών και από όλα τα πολιτισμικά υπόβαθρα. Τα παιδιά ζωγραφίζουν το πανί του «πλοίου της ανεκτικότητας» απεικονίζοντας το πώς θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Μέχρι στιγμής το πρότζεκτ έχει παρουσιαστεί στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της Κούβα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.