Συνεχίζονται οι ζυμώσεις, οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Κασσελάκη εποχή. Καθημερινά πλέον τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος ακόμα και δημόσια δεν κρύβουν την αντίθεσή τους για τους χειρισμούς του νέου αρχηγού του κόμματος με το ενδεχόμενο της διάσπασης να είναι όχι μόνο ανοιχτό αλλά... ορθάνοιχτο.
Για ορισμένους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο makthes.gr το σενάριο της αποχώρησης «κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερο έδαφος» με βασικό ζητούμενο να είναι ο χρόνος και ο τρόπος. Θα γίνει κάποια συλλογική κίνηση κι αν ναι, πότε; «Πριν ή μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 11 και 12 Νοεμβρίου» όπως λένε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο ορίζοντας του Εκτάκτου Συνεδρίου τον Φεβρουάριο 2024 είναι πολύ μακρινός.
Η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε αυτό που εντός Κουμουνδούρου πολλοί ισχυρίζονται. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε βαθιά κρίση, ενώ ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι όταν μιλούν για την ενότητα και το μέλλον του κόμματος είναι απαισιόδοξοι. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα υπήρξε παραπομπή του υποψηφίου προέδρου του κόμματος Στέφανου Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με αίτημα διαγραφής του, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παραιτήθηκε από την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με βολές κατά της νέας ηγεσίας, ο Νίκος Φίλης δημόσια ανακοίνωσε ότι θα θέσει ζήτημα ηγεσίας, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας, σύμφωνα με πληγές της Κουμουνδούρου, προανήγγειλε νέο κόμμα. Και κάθε μέρα ένα ή περισσότερα επεισόδια προστίθενται. Τελευταία και μάλιστα μεταμεσονύχτια; Η διαγραφή Βίτσα, Σκουρλέτη και Φϊλη από τον κ. Κασσελάκη μέσω social media.
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στελεχών που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης και ενδεχομένως να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία και ώρα και μάλιστα ο σχετικός σύνδεσμος του ZOOM έχει αρχίσει να αποστέλλεται σε στελέχη από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τα στελέχη που ανήκαν στην «πάλαι ποτέ» ομάδα των «6+6» που κατά κύριο λόγο στις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέου αρχηγού τάχθηκε στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου.
Αντίστοιχες, συναντήσεις και συζητήσεις πραγματοποιούνται και μεταξύ των λεγόμενων ΠΑΣΟΚογενών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις επιλογές του νέου αρχηγού.
Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επίσης διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος και δεν συνεχάρη ποτέ τον κ. Κασσελάκη για την εκλογή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης από το κόμμα. «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είπε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Τσακαλώτος, εκφράζοντας την «Ομπρέλα» μια εκ των τάσεων, ίσως την πιο οργανωμένη στην παρούσα φάση, του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Όπως έλεγε άνθρωπος που συμμετείχε στην συνάντηση ήταν μια συζήτηση των «ανισυχούντων για το μέλλον του κόμματος». Αν και παραβρέθηκαν αρκετά τοπικά στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» δεν επρόκειτο για μια εκδήλωση της τάσης αλλά μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν στελέχη που δεν συμμετέχουν στην εσωτερική αντιπολιτευόμενη ομάδα. Ομιλήτης ήταν ο Πάνος Λάμπρου, εκ των βασικών στελεχών της «Ομπρέλας» και η εκδήλωση κράτησε για περίπου 2,5 ώρες. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου, η Ιφιγένεια Καμτσίδου και ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, η Ρία Καλφακάκου, ο συντονιστής της «Ομπρέλας» στη Θεσσαλονίκη Απόστολος Μιτιντζής, η Σάσα Λαδά, αρκετοί πανεπιστημιακοί και στελέχη της νεολαίας. Συνομιλά έδωσαν το «παρών» περισσότερα από 120 άτομα ενώ όσοι έλαβαν τον λόγο εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις επιλογές και τις κινήσεις Κασσελάκη και εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για το μέλλον του κόμματος αλλά και το δικό τους εντός... κόμματος.