Restaurants

«Anama»: Το νέο πανέμορφο εστιατόριο του Ευόσμου για γεύματα που θυμίζουν χωριό

Η δύναμη της φωτιάς στην κουζίνα

 12/09/2023 12:25

«Anama»: Το νέο πανέμορφο εστιατόριο του Ευόσμου για γεύματα που θυμίζουν χωριό

Την άνοιξη του 2023, άνοιξε στην Κολοκοτρώνη 10 στον Εύοσμο, το εστιατόριο «Αnama», ένας νέος γαστριμαργικός χώρος, που ήρθε να θυμίσει γεύματα παραδοσιακά, λαχταριστά και καλοφτιαγμένα, να ξυπνήσει μνήμες φαγητού σε χωριό και να προτείνει επιπλέον πολλές μοντέρνες πινελιές στο μενού του.

anama2.jpg
anama3.jpg

Το έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα πραγματικό στολίδι», έναν «πανέμορφο χώρο, που αναβαθμίζει τη δυτική πλευρά της πόλης», φτιαγμένο «με γούστο κι όμορφα υλικά», καλά «κρυμμένο» στην περιοχή. Πυροστιές και φωτιά στην κουζίνα είναι το βασικό του χαρακτηριστικό, στοιχείο που κάνει την τροφή, φαγητό και την αίσθηση, γεύση. Η φωτιά, η φιλοξενία και τα οικογενειακά γεύματα με αίσθηση χωριού, κάνουν το «Anama» έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο στην Θεσσαλονίκη.

anama4.jpg
anama5.jpg
anama6.jpg

Η ιδέα γύρω από το «Anama», βασίστηκε στο αρχέγονο στοιχείο της φωτιάς, τη γενεσιουργό αρχή του πολιτισμού. Φωτιά και κουζίνα πάνε μαζί, η δεύτερη, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πρώτη, που δίνει το «παρών» εδώ και χιλιετίες κι – ευτυχώς, όπως λένε και στο «Anama» - συνεχίζει να καίει.

Η φωτιά αποτελεί, λοιπόν, την εστία του εστιατορίου αυτού. Που, χάρη στη λάμψη και τη θέρμη της, μας δίνει πιο νόστιμες γεύσεις, μεταμορφωμένες, γεύματα σιγομαγειρεμένα επάνω στα κούτσουρα, με τις φλόγες να γλύφουν το κάθε ξύλο και να δίνουν αποτέλεσμα διαφορετικό, από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου, στο «Anama» ο chef ξέρει πώς να χειριστεί τη φωτιά, την ένταση, το χρόνο και τη θέση των υλικών, κι αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα: η φλόγα της γεύσης ξαναζωντανεύει, μέσα από χιλιολατρεμένες συνταγές και προσεγμένα υλικά.

anama7.jpg
anama8.jpg
anama9.jpg

Η ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα είναι στα μέτρα ενός σπιτιού χωριάτικου, με το ξύλο και την πέτρα να επικρατούν στο χώρο, ξύλινα μαγειρικά σκεύη και φωτιστικά κι ελληνική μουσική να συνοδεύει κάθε γεύμα, που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στον εσωτερικό χώρο, είτε στην όμορφα διαμορφωμένη αυλή του «Anama».

anama10.jpg
anama11.jpg

Κάθε γωνιά του, είναι εμπνευσμένη από τις ρίζες μας και μία αίσθηση απλότητας και κομψότητας συνάμα, εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσετε το γεύμα σας.

Η ψάθα στην πλάτη των καθισμάτων, η πέτρα στο πάτωμα και τα ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι, που θυμίζουν κάτι από πηλιορείτικη κι εν γένει παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα ξύλα σε στοίβα, η πέτρινη βρύση, οι γλάστρες, οι χτιστοί άνετοι πάγκοι με τις μαξιλάρες, το ξύλινο μπαρ, τα κυκλαδίτικης αισθητικής διακοσμητικά «ανοίγματα» στους τοίχους, που μοιάζουν με παράθυρα, όλα συνεισφέρουν σε μία ατμόσφαιρα οικεία και φρέσκια, χωρίς περιττά στοιχεία.

anama12.jpg
anama13.jpg
anama14.jpg

Ξεχωριστά, τοπικά υλικά

Τα ίδια τα υλικά της κουζίνας του, ξεχωριστά. Τομάτα φρεσκοκομμένη από τον μπαχτσέ – συχνά χρησιμοποιείται ωμή στα πιάτα - φρέσκα ψάρια, τυριά τοπικά, προϊόντα ελαιώνα ή στάνης, κάθε ένα δένει με τα άλλα. Οι συνταγές βασισμένες σε πρώτες ύλες από κάθε περιοχή της χώρας -όπως τοματίνια Σαντορίνης, κρητικό λάδι, φέτα- ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες κάθε πιάτου. Το μενού, άλλωστε, αλλάζει τακτικά, ακολουθώντας τον κύκλο των εποχών του χρόνου και τα υλικά που προσφέρει η καθεμία. Άλλα υλικά, όπως η σάλτσα από φρέσκια τομάτα ή το δικό τους ζυμωτό ψωμί, φτιάχνονται επί τόπου.

anama15.jpg

Τι να δοκιμάσετε

Πιάτα που προτείνουν οι ίδιοι οι θαμώνες; Από τις απλές τυροκροκέτες και τις κασεροκροκέτες με πικάντικη μαγιονέζα, μέχρι το ποντιακό σασλίκ, το κοντοσούβλι κοτόπουλο, την καπνιστή μπριζόλα και το μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας.

Το ίδιο το εστιατόριο, προτείνει το χειροποίητο μαρινάτο γαύρο, ιδανικό για το ξεκίνημα του γεύματος, ειδικά εάν έχετε επιλέξει να πιείτε τσίπουρο ή ούζο, αλλά και τη σαλάτα με ντάκο χαρουπιού, χυμό από ωμές τομάτες, λάδι βασιλικού, φέτα, κάπαρη και τοματίνια, με γεύση μεστή και χορταστική, που θα σας μείνει αξέχαστη!

anama16.jpg
anama17.jpg

Το ίδιο αξέχαστα θα σας μείνουν και τα ιδιαίτερα νιόκι από σπανάκι, αλλά και τα κεφτεδάκια στη φωτιά με φρέσκια, ωμή τομάτα, σερβιρισμένα επάνω σε ξύγαλο Σητείας. Στην κατηγορία των εκλεκτών κρεατικών και οι premium κοπές του «Anama».

anama18.jpg
anama19.jpg
anama20.jpg

Απαραίτητο συνοδευτικό, σε κάθε τραπέζι, οι πατροπαράδοτες πατάτες στη φωτιά, με βουτυράτο τυρί. «Δένουν» εξαιρετικά με ό,τι κι εάν παραγγείλετε.

anama21.jpg

Για επιδόρπιο επιλογές παραδοσιακές επίσης, όπως πορτοκαλόπιτα ή χαλβάς σιμιγδαλένιος και μία κάβα πλούσια, με ετικέτες ελληνικών κτημάτων.

Μεσημέρι και βράδυ

Ιδανική ώρα για να επισκεφθείτε το «Anama», το μεσημέρι. Όταν όλες οι γεύσεις είναι στα καλύτερά τους και σας περιμένει το βασικό γεύμα της ημέρας, μαζί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά. Μεζέδες ελληνικής κουζίνας, κρέας ή ψάρι κι επιλεγμένα ορεκτικά, σας περιμένουν για ένα ολοκληρωμένο τραπέζι με το τσίπουρο και το ούζο, πάντα σε συνοδεία. Εκεί, όπου η γενναιοδωρία της φύσης συναντά τη μαγειρική δεξιοτεχνία, με το προσωπικό ευγενέστατο και πρόθυμο να εξυπηρετήσει κάθε σας ανάγκη.

Το βράδυ πάλι, υπάρχει η δυνατότητα μετά από ένα απολαυστικό, ξεχωριστό γεύμα, να απολαύσετε κι ένα cocktail ή άλλο ποτό στο μπαρ του εστιατορίου, βλέποντας τη φωτιά να καίει. Τι καλύτερο, για να κλείσει μία ιδιαίτερη γαστριμαργική εμπειρία;

anama22.jpg
anama23.jpg
anama24.jpg

Κρατάμε αυτό που οι ίδιοι οι άνθρωποι του «Anama» λένε: «Κάποτε, τα υλικά και τα μυστικά περνούσαν από στόμα σ’ αυτί. Από γιαγιά σε εγγονή. Ό,τι άντεξε και διατηρήθηκε ως το σήμερα, δεν έφτασε τυχαία εδώ. Γι’ αυτό, και του αξίζει ο κάθε σεβασμός». Πέρα από το χρόνο, οι συνταγές περνάνε κι από τόπους διάφορους, μέχρι να φτάσουν σε εμάς. Στο «Anama», μας προσκαλούν να τις καλωσορίσουμε, να ταξιδέψουμε σε μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις, ένα πιάτο τη φορά…

anama25.jpg
anama26.jpg
anama27.jpg

Tip: Η κουζίνα του «Anama» ανοίγει 12.30 και κλείνει 24.00.

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 768576

Website

Facebook

Instagram

Την άνοιξη του 2023, άνοιξε στην Κολοκοτρώνη 10 στον Εύοσμο, το εστιατόριο «Αnama», ένας νέος γαστριμαργικός χώρος, που ήρθε να θυμίσει γεύματα παραδοσιακά, λαχταριστά και καλοφτιαγμένα, να ξυπνήσει μνήμες φαγητού σε χωριό και να προτείνει επιπλέον πολλές μοντέρνες πινελιές στο μενού του.

anama2.jpg
anama3.jpg

Το έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα πραγματικό στολίδι», έναν «πανέμορφο χώρο, που αναβαθμίζει τη δυτική πλευρά της πόλης», φτιαγμένο «με γούστο κι όμορφα υλικά», καλά «κρυμμένο» στην περιοχή. Πυροστιές και φωτιά στην κουζίνα είναι το βασικό του χαρακτηριστικό, στοιχείο που κάνει την τροφή, φαγητό και την αίσθηση, γεύση. Η φωτιά, η φιλοξενία και τα οικογενειακά γεύματα με αίσθηση χωριού, κάνουν το «Anama» έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο στην Θεσσαλονίκη.

anama4.jpg
anama5.jpg
anama6.jpg

Η ιδέα γύρω από το «Anama», βασίστηκε στο αρχέγονο στοιχείο της φωτιάς, τη γενεσιουργό αρχή του πολιτισμού. Φωτιά και κουζίνα πάνε μαζί, η δεύτερη, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πρώτη, που δίνει το «παρών» εδώ και χιλιετίες κι – ευτυχώς, όπως λένε και στο «Anama» - συνεχίζει να καίει.

Η φωτιά αποτελεί, λοιπόν, την εστία του εστιατορίου αυτού. Που, χάρη στη λάμψη και τη θέρμη της, μας δίνει πιο νόστιμες γεύσεις, μεταμορφωμένες, γεύματα σιγομαγειρεμένα επάνω στα κούτσουρα, με τις φλόγες να γλύφουν το κάθε ξύλο και να δίνουν αποτέλεσμα διαφορετικό, από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου, στο «Anama» ο chef ξέρει πώς να χειριστεί τη φωτιά, την ένταση, το χρόνο και τη θέση των υλικών, κι αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα: η φλόγα της γεύσης ξαναζωντανεύει, μέσα από χιλιολατρεμένες συνταγές και προσεγμένα υλικά.

anama7.jpg
anama8.jpg
anama9.jpg

Η ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα είναι στα μέτρα ενός σπιτιού χωριάτικου, με το ξύλο και την πέτρα να επικρατούν στο χώρο, ξύλινα μαγειρικά σκεύη και φωτιστικά κι ελληνική μουσική να συνοδεύει κάθε γεύμα, που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στον εσωτερικό χώρο, είτε στην όμορφα διαμορφωμένη αυλή του «Anama».

anama10.jpg
anama11.jpg

Κάθε γωνιά του, είναι εμπνευσμένη από τις ρίζες μας και μία αίσθηση απλότητας και κομψότητας συνάμα, εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσετε το γεύμα σας.

Η ψάθα στην πλάτη των καθισμάτων, η πέτρα στο πάτωμα και τα ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι, που θυμίζουν κάτι από πηλιορείτικη κι εν γένει παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα ξύλα σε στοίβα, η πέτρινη βρύση, οι γλάστρες, οι χτιστοί άνετοι πάγκοι με τις μαξιλάρες, το ξύλινο μπαρ, τα κυκλαδίτικης αισθητικής διακοσμητικά «ανοίγματα» στους τοίχους, που μοιάζουν με παράθυρα, όλα συνεισφέρουν σε μία ατμόσφαιρα οικεία και φρέσκια, χωρίς περιττά στοιχεία.

anama12.jpg
anama13.jpg
anama14.jpg

Ξεχωριστά, τοπικά υλικά

Τα ίδια τα υλικά της κουζίνας του, ξεχωριστά. Τομάτα φρεσκοκομμένη από τον μπαχτσέ – συχνά χρησιμοποιείται ωμή στα πιάτα - φρέσκα ψάρια, τυριά τοπικά, προϊόντα ελαιώνα ή στάνης, κάθε ένα δένει με τα άλλα. Οι συνταγές βασισμένες σε πρώτες ύλες από κάθε περιοχή της χώρας -όπως τοματίνια Σαντορίνης, κρητικό λάδι, φέτα- ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες κάθε πιάτου. Το μενού, άλλωστε, αλλάζει τακτικά, ακολουθώντας τον κύκλο των εποχών του χρόνου και τα υλικά που προσφέρει η καθεμία. Άλλα υλικά, όπως η σάλτσα από φρέσκια τομάτα ή το δικό τους ζυμωτό ψωμί, φτιάχνονται επί τόπου.

anama15.jpg

Τι να δοκιμάσετε

Πιάτα που προτείνουν οι ίδιοι οι θαμώνες; Από τις απλές τυροκροκέτες και τις κασεροκροκέτες με πικάντικη μαγιονέζα, μέχρι το ποντιακό σασλίκ, το κοντοσούβλι κοτόπουλο, την καπνιστή μπριζόλα και το μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας.

Το ίδιο το εστιατόριο, προτείνει το χειροποίητο μαρινάτο γαύρο, ιδανικό για το ξεκίνημα του γεύματος, ειδικά εάν έχετε επιλέξει να πιείτε τσίπουρο ή ούζο, αλλά και τη σαλάτα με ντάκο χαρουπιού, χυμό από ωμές τομάτες, λάδι βασιλικού, φέτα, κάπαρη και τοματίνια, με γεύση μεστή και χορταστική, που θα σας μείνει αξέχαστη!

anama16.jpg
anama17.jpg

Το ίδιο αξέχαστα θα σας μείνουν και τα ιδιαίτερα νιόκι από σπανάκι, αλλά και τα κεφτεδάκια στη φωτιά με φρέσκια, ωμή τομάτα, σερβιρισμένα επάνω σε ξύγαλο Σητείας. Στην κατηγορία των εκλεκτών κρεατικών και οι premium κοπές του «Anama».

anama18.jpg
anama19.jpg
anama20.jpg

Απαραίτητο συνοδευτικό, σε κάθε τραπέζι, οι πατροπαράδοτες πατάτες στη φωτιά, με βουτυράτο τυρί. «Δένουν» εξαιρετικά με ό,τι κι εάν παραγγείλετε.

anama21.jpg

Για επιδόρπιο επιλογές παραδοσιακές επίσης, όπως πορτοκαλόπιτα ή χαλβάς σιμιγδαλένιος και μία κάβα πλούσια, με ετικέτες ελληνικών κτημάτων.

Μεσημέρι και βράδυ

Ιδανική ώρα για να επισκεφθείτε το «Anama», το μεσημέρι. Όταν όλες οι γεύσεις είναι στα καλύτερά τους και σας περιμένει το βασικό γεύμα της ημέρας, μαζί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά. Μεζέδες ελληνικής κουζίνας, κρέας ή ψάρι κι επιλεγμένα ορεκτικά, σας περιμένουν για ένα ολοκληρωμένο τραπέζι με το τσίπουρο και το ούζο, πάντα σε συνοδεία. Εκεί, όπου η γενναιοδωρία της φύσης συναντά τη μαγειρική δεξιοτεχνία, με το προσωπικό ευγενέστατο και πρόθυμο να εξυπηρετήσει κάθε σας ανάγκη.

Το βράδυ πάλι, υπάρχει η δυνατότητα μετά από ένα απολαυστικό, ξεχωριστό γεύμα, να απολαύσετε κι ένα cocktail ή άλλο ποτό στο μπαρ του εστιατορίου, βλέποντας τη φωτιά να καίει. Τι καλύτερο, για να κλείσει μία ιδιαίτερη γαστριμαργική εμπειρία;

anama22.jpg
anama23.jpg
anama24.jpg

Κρατάμε αυτό που οι ίδιοι οι άνθρωποι του «Anama» λένε: «Κάποτε, τα υλικά και τα μυστικά περνούσαν από στόμα σ’ αυτί. Από γιαγιά σε εγγονή. Ό,τι άντεξε και διατηρήθηκε ως το σήμερα, δεν έφτασε τυχαία εδώ. Γι’ αυτό, και του αξίζει ο κάθε σεβασμός». Πέρα από το χρόνο, οι συνταγές περνάνε κι από τόπους διάφορους, μέχρι να φτάσουν σε εμάς. Στο «Anama», μας προσκαλούν να τις καλωσορίσουμε, να ταξιδέψουμε σε μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις, ένα πιάτο τη φορά…

anama25.jpg
anama26.jpg
anama27.jpg

Tip: Η κουζίνα του «Anama» ανοίγει 12.30 και κλείνει 24.00.

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 768576

Website

Facebook

Instagram

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία