Ι. Μασκ: Επανέλαβε την απειλή του για απόλυση των ομοσπονδιακών υπαλλήλων
Ο επιχειρηματίας ζητούσε να του περιγράψουν πέντε εργασίες που ολοκλήρωσαν στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας
- Newsroom
Όταν ήταν στο γυμνάσιο, τύπωσε και κόλλησε στους τοίχους του σχολείου τα κηδειόχαρτά του, μόνο και μόνο για να δει τον τρόμο στα πρόσωπα των συμμαθητών του, όταν θα τον έβλεπαν ζωντανό. Τέτοιες σκανδαλιές που έκανε ως παιδί είχε να διηγηθεί πολλές ο Αντώνης Σαμαράκης…
Της Κυριακής Τσολάκη
Ίσως γι’ αυτό ο ίδιος να αγαπούσε πολύ τα παιδιά και κυρίως τα πιο ζωηρά. Δείγμα αυτών των συναισθημάτων του ήταν το ποίημα που είχε γράψει και στο οποίο ανέφερε: «Αφήστε τα παιδιά να κάνουν φασαρία / μην τα μαλώνετε παρακαλώ!».
Αυτά τα ανέκδοτα περιστατικά και αυτούς τους στίχους θυμήθηκε χθες η επί πολλά χρόνια σύντροφος του γνωστού έλληνα δημιουργού Ελένη Σαμαράκη με αφορμή την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του (8/8/2003) ο δήμος Νεάπολης - Συκεών στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο της περιοχής.
«Ο ίδιος ο Αντώνης ήταν ένα πάρα πολύ άτακτο παιδί. Έκανε πολλές πλάκες ως μαθητής και του άρεσαν οι φασαρίες. Αργότερα βέβαια όλη αυτή η στάση ζωής του μετατράπηκε σε έναν αγώνα για τα ιδανικά του, που ήταν η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές ήταν οι βασικές αρχές του, από τις οποίες δεν παρέκκλινε ποτέ ούτε μια στιγμή στη ζωή του», επισήμανε στη «Μ» η Ελένη Σαμαράκη.
Η αγάπη του για τα παιδιά ήταν τόση, ώστε «έλεγε πως, αν ξεκινούσε ξανά τη ζωή του, θα ήθελε να είναι δάσκαλος στην πρώτη δημοτικού. Συχνά έλεγε: ‘Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς παιδιά. Θα ήταν κάτι εφιαλτικό, αφού θα τελείωνε και η ζωή’. Πίστευε πάρα πολύ ότι από τα παιδιά ξεκινούν όλα», προσθέτει η σύντροφος του συγγραφέα.
Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΣ
Τώρα μερικά από αυτά τα παιδιά, οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων του δήμου Νεάπολης - Συκεών (1ο γυμνάσιο Πεύκων, Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νεάπολης, 1ο Γυμνάσιο Συκεών και 1ο και 2ο Λύκειο Συκεών), παρουσίασαν εργασίες και δρώμενα εμπνευσμένα από το έργο του δημιουργού στην εκδήλωση με τίτλο «Αντώνης Σαμαράκης - ο αιώνιος έφηβος».
Είναι άλλωστε γνωστό πως ο ίδιος ήταν επίτιμος δημότης του άλλοτε δήμου Συκεών, ενώ το παιδικό τμήμα της δημοτικής βιβλιοθήκης πήρε πριν από δεκαπέντε χρόνια το όνομά του. «Αυτό ήταν από τα πράγματα που τον συγκίνησαν πάρα πολύ. Είχαμε έρθει τότε στα εγκαίνια. Το θεωρούσε τη μεγαλύτερη τιμή να πάρει ένα σχολείο ή ένας παιδικός χώρος το όνομά του. Μάλιστα στη βιβλιοθήκη αυτή χάρισε πολλά από τα βιβλία του, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αφιερώσεις προς τον ίδιο. Μου έκανε εντύπωση το πόσο έχει βελτιωθεί από τότε η βιβλιοθήκη αυτή», τονίζει στη «Μ» η κ. Σαμαράκη.
Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που περνά σήμερα η χώρα, τι στάση νομίζει η ίδια πως θα κρατούσε αυτήν την περίοδο ο Αντώνης Σαμαράκης; «Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Έλεγε πάντα: ‘Θα ήθελα κάποτε να πουν για μένα ότι ήμουν ένας άνθρωπος που τουλάχιστον προσπάθησε’. Πίστευε πάρα πολύ στην προσπάθεια. Είμαι σίγουρη πως και τώρα το ίδιο θα έκανε. Θα αγωνιζόταν για έναν καλύτερο κόσμο. Πίστευε πως, αν παραιτηθείς από τη ζωή, δεν ζεις πια. Ότι η ελπίδα δεν είναι κάτι που αγοράζεται από το σούπερ μάρκετ σε γραμμάρια, αλλά ότι κατακτάται προσπαθώντας».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης η επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ Αικατερίνη Τικτοπούλου μίλησε με θέμα «Αντώνης Σαμαράκης: Η φωνή μιας άγρυπνης συνείδησης». Την οργανωτική ευθύνη του αφιερώματος είχαν οι Σαράντης Ηλιόπουλος, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Κώστας Νίγδελης και Αυγή Σαρρή.
Ο επιχειρηματίας ζητούσε να του περιγράψουν πέντε εργασίες που ολοκλήρωσαν στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας
Στο παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού
«Δεν θα ξεχάσουμε καμία και κανέναν τους» καταλήγει η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών
Ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ