Τζιτζικώστας στο makthes.gr: Τουριστικές καμπάνιες για την ΠΚΜ ως «Cοvid – Free Περιφέρεια»
24/04/2020 07:00
24/04/2020 07:00
Κύριε Περιφερειάρχη, ποιος είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Σε τί ποσοστά θα φτάσει η ύφεση;
Κανείς μας δεν ξέρει αυτή τη στιγμή, πουθενά στον κόσμο, ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπος της πανδημίας και σε τι ποσοστά θα φτάσει τελικά η ύφεση. Βρισκόμαστε ακόμα, στην πρώτη φάση που είναι η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Είναι μια μάχη, σε πολλά μέτωπα, που δίνουμε και κερδίζουμε καθημερινά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει σταθερά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους άντρες και τις γυναίκες της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, ενισχύοντάς τους με όλα τα είδη ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια, στολές και αντισηπτικά. Παράλληλα, ενισχύουμε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με 24 νέες Κλίνες Εντατικής Θεραπείας και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Και βέβαια είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας με υπηρεσίες τηλεϊατρικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και διανομή τροφίμων και έτοιμων γευμάτων καθημερινά σε 17.000 συμπολίτες μας στην Κεντρική Μακεδονία. Η επιτυχής λοιπόν, αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ο περιορισμός της εξάπλωσης της πανδημίας, μας επιτρέπει σήμερα να σχεδιάσουμε έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα. Γνωρίζουμε ότι μας περιμένει ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. Για αυτό το λόγο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό εύρος κρίσης και είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλα μας τα όπλα στη μάχη ώστε να καταφέρουμε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό και από αυτή την κρίση, χωρίς να βάλουμε σε ρίσκο την ανθρώπινη ζωή και την υγεία.
Ποια είναι η επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πώς θα πρέπει να ανοικοδομηθεί;
Από την αρχή της κρίσης συνεργάζομαι στενά με όλους τους φορείς και τα επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας σαφή εικόνα της πραγματικής κατάστασης της τοπικής μας οικονομίας. Ήδη ανακοινώσαμε τα πρώτα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουριστικό κλάδο, που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, επιταχύνουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, επενδύουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Το σχέδιό μας, για την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας με διακριτή ταυτότητα δεν ανακόπτεται από την υγειονομική κρίση αλλά γίνεται ακόμα πιο συντονισμένο, ακόμα πιο σαφές. Ξέρετε, είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κρίση θα είναι αγώνας ταχύτητας αλλά και αντοχών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ενισχύσει σήμερα την κοινωνική συνοχή και λάβει εγκαίρως μέτρα για την επόμενη μέρα, μακροπρόθεσμα θα βγει κερδισμένος. Και λέω μακροπρόθεσμα καθώς δεν ξέρουμε ούτε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση, ούτε αν θα επανέλθει.
Η Χαλκιδική είναι ένας από τους τουριστικότερους νομούς της χώρας και έχει επηρεαστεί ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τις κυβερνητικές αποφάσεις και μέτρα που θα ληφθούν σχεδιάζετε κάτι επιπλέον σε επίπεδο Περιφέρειας;
Από εδώ και στο εξής στην τουριστική βιομηχανία η πρώτη προϋπόθεση που θα αξιολογείται από τους τουρίστες θα είναι ο βαθμός προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτό ισχύει τουλάχιστον τη φετινή χρονιά. Συνεπώς ισχύει και εδώ αυτό που σας είπα πριν. Στα κεκτημένα μας όπως ο τουρισμός, θα βάλουμε δίχτυ προστασίας από τον κορονοϊό. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει πολύ υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, παροχές και υπηρεσίες. Το νέο προσαρμοσμένο σχέδιό μας είναι να διαφημίσουμε την Κεντρική Μακεδονία, ιδιαίτερα φέτος στις χώρες από τις οποίες προέρχεται ο οδικός τουρισμός, αλλά και στην εσωτερική αγορά, προσθέτοντας όμως μία σημαντική παράμετρο, ότι η περιοχή μας είναι ασφαλής από την μετάδοση του ιού. Με αυτό τον τρόπο το τουριστικό μας προϊόν θα αποκτήσει ένα ακόμα κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτός είναι ο στόχος μου και εκεί θα δώσουμε βαρύτητα το επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε καμπάνιες που θα διαφημίζεται η Κεντρική Μακεδονία ως μία «Cοvid – Free Περιφέρεια». Και πράγματι έτσι είναι. Μέσα σε ένα παγκόσμιο καταιγισμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων πολιτών, κατέγραψε λιγότερα από 150 κρούσματα. Και αυτό δεν ήταν κάτι αυτονόητο. Θυμίζω πως το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και αντιδράσαμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, ακαριαία. Αυτή την μάχη που δώσαμε δεν θα την αφήσουμε την επόμενη μέρα χωρίς κεφαλαιοποίηση.
Τί πρέπει να αποκομίσουμε από την υγειονομική κρίση για την επόμενη ημέρα;
Ότι πήραμε πίσω την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Την αξία αυτής της κατάκτησης θα την καταλάβουμε και θα την κεφαλαιοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια βαθιάς κρίσης, πρωταγωνιστεί διεθνώς ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς. Αφενός η ελληνική κυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι δράσαμε έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, αφετέρου οι Έλληνες ανέδειξαν τις σπουδαίες αρετές τους, όπως η πειθαρχία, η υπομονή και η επιμονή, αλλά και η αφοσίωση σε έναν κοινό στόχο. Αναδείχθηκε η αλληλεγγύη που μας χαρακτηρίζει. Σε όλη την χώρα, αλλά και εδώ στη Μακεδονία. Και δεν σας κρύβω πως είμαι περήφανος για αυτή την αλληλεγγύη καθώς είναι μία λέξη που είναι στον πυρήνα της νοοτροπίας μας. Δεν είναι τυχαίο πως την έχουμε χρόνια επιλέξει ως όνομα του συνδυασμού μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με αυτήν οδηγό λοιπόν, θα πορευτούμε και την επόμενη μέρα.
Σε επίπεδο πόλης κρίνετε απαραίτητη τη δημιουργία ενός think tank, αποτελούμενο από πολιτικούς, επιχειρηματίες και επιστήμονες, που να καταρτίσει τον οδικό άξονα της επόμενης ημέρας;
Eίμαι σε διαρκή και στενή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, τα επιμελητήρια και τους 38 δημάρχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε συναντίληψη των πραγμάτων και κινούμαστε στην ίδια λογική. Αυτή η κοινή γραμμή είναι βέβαιο πως θα καταλήξει σε κοινές δράσεις, που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.
Κύριε Τζιτζικώστα, οι χώρες του Νότου ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορονοϊού. Κάτι με το οποίο αντιδρά ο Βορράς. Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κρίνετε πως η λύση έρχεται μέσα από την έκδοση κορονο-ομολόγου; Πρέπει να επιμείνουμε;
Είμαι φύσει και θέσει υπέρ της «περισσότερης Ευρώπης» και η άποψή μου είναι ότι στις μεγάλες κρίσεις, στα μεγάλα προβλήματα, πρέπει να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και να επενδύουμε στη συνεργασία. Τώρα ζούμε μία τέτοια ιστορική στιγμή. Η Ευρώπη έχει μία μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη γιατί είναι το πιο σημαντικό οικοδόμημα του σύγχρονου κόσμου. Είναι βέβαιο πως ο νότος χτυπήθηκε βάναυσα από την νόσο. Και χρειάζεται στήριξη και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το πρόσφατο Eurogoup και η εκταμίευση 540 δις ευρώ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θέλω εδώ, να είμαι ξεκάθαρος: Είναι ένα πρώτο βήμα και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, ακόμα πιο μεγάλα, τολμηρά και κοινά βήματα, τόσο για τη χρηματοδότηση, όσο και για το χρέος. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών γνωρίζω καλά την αγωνία των συναδέλφων μου για την επόμενη μέρα, είμαι άλλωστε σε καθημερινή επαφή με Περιφερειάρχες και Δημάρχους, από ολόκληρη την Ευρώπη, όλο αυτό το διάστημα. Όπως επίσης, συζήτησα και είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, και άλλους Ευρωπαίους Αξιωματούχους και Ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σε αυτή την μάχη που δώσαμε και δίνουμε όλοι μαζί, οφείλουμε να έχουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκάθαρες απαντήσεις. Αυτός είναι και ο στόχος των προτάσεων που κατέθεσα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, για τη δημιουργία Έκτακτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας, τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, την ενίσχυση των κονδυλίων για τα νοσοκομεία, αλλά και την αύξηση των κονδυλίων για την Κοινωνική Συνοχή και την Αγροτική Οικονομία, ώστε ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να αποτελέσει ένα Σχέδιο Επανεκκίνησης, ένα ουσιαστικό “Restart” για την Ευρώπη και την οικονομία και την άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ο στόχος μου, και πάνω σε αυτή την λογική συνομιλώ διαρκώς με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι πως η Ευρώπη πρέπει να αποδειχθεί πιο ισχυρή από τον κορονοιό! Πρέπει να τον νικήσουμε σε όλα τα επίπεδα.
Πως περάσατε προσωπικά τον κατ’ οίκον περιορισμό; Πως περάσατε τον χρόνο στο σπίτι;
Ο όγκος της δουλειάς δεν μου επιτρέπει να είμαι σε κατ΄οίκον περιορισμό. Είμαι καθημερινά στο γραφείο μου στην Περιφέρεια, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται για την υλοποίηση των δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο πρωταρχικός στόχος που βάλαμε είναι να βρισκόμαστε διαρκώς στο πλευρό των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη σπουδαία δουλειά τους όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τους εθελοντές που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθειά μας. Και βέβαια θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Μακεδόνες, που σε αυτή την τεράστια κρίση έδειξαν τόσο μεγάλη ωριμότητα. Από εκεί και πέρα η καραντίνα οδήγησε όλους μας, αρκετές ώρες στο σπίτι. Προσωπικά, δεν έκανα κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι περισσότεροι. Με δεδομένο πως «ουδέν κακόν αμιγές καλού», βρήκα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα μου, την Ελεάνα και τα παιδιά μας, το Γιώργο και τη Ναταλία. Παίξαμε, διαβάσαμε βιβλία, είδαμε παιδικά και σειρές, μαγειρέψαμε με πολύ φαντασία και κάποιες φορές με επιτυχία!
24/04/2020 19:59
Κύριε Περιφερειάρχη, ποιος είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Σε τί ποσοστά θα φτάσει η ύφεση;
Κανείς μας δεν ξέρει αυτή τη στιγμή, πουθενά στον κόσμο, ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπος της πανδημίας και σε τι ποσοστά θα φτάσει τελικά η ύφεση. Βρισκόμαστε ακόμα, στην πρώτη φάση που είναι η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Είναι μια μάχη, σε πολλά μέτωπα, που δίνουμε και κερδίζουμε καθημερινά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει σταθερά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους άντρες και τις γυναίκες της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, ενισχύοντάς τους με όλα τα είδη ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, γάντια, στολές και αντισηπτικά. Παράλληλα, ενισχύουμε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με 24 νέες Κλίνες Εντατικής Θεραπείας και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Και βέβαια είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας με υπηρεσίες τηλεϊατρικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και διανομή τροφίμων και έτοιμων γευμάτων καθημερινά σε 17.000 συμπολίτες μας στην Κεντρική Μακεδονία. Η επιτυχής λοιπόν, αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ο περιορισμός της εξάπλωσης της πανδημίας, μας επιτρέπει σήμερα να σχεδιάσουμε έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα. Γνωρίζουμε ότι μας περιμένει ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. Για αυτό το λόγο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό εύρος κρίσης και είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλα μας τα όπλα στη μάχη ώστε να καταφέρουμε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό και από αυτή την κρίση, χωρίς να βάλουμε σε ρίσκο την ανθρώπινη ζωή και την υγεία.
Ποια είναι η επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πώς θα πρέπει να ανοικοδομηθεί;
Από την αρχή της κρίσης συνεργάζομαι στενά με όλους τους φορείς και τα επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας σαφή εικόνα της πραγματικής κατάστασης της τοπικής μας οικονομίας. Ήδη ανακοινώσαμε τα πρώτα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουριστικό κλάδο, που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, επιταχύνουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, επενδύουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Το σχέδιό μας, για την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας με διακριτή ταυτότητα δεν ανακόπτεται από την υγειονομική κρίση αλλά γίνεται ακόμα πιο συντονισμένο, ακόμα πιο σαφές. Ξέρετε, είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κρίση θα είναι αγώνας ταχύτητας αλλά και αντοχών. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ενισχύσει σήμερα την κοινωνική συνοχή και λάβει εγκαίρως μέτρα για την επόμενη μέρα, μακροπρόθεσμα θα βγει κερδισμένος. Και λέω μακροπρόθεσμα καθώς δεν ξέρουμε ούτε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση, ούτε αν θα επανέλθει.
Η Χαλκιδική είναι ένας από τους τουριστικότερους νομούς της χώρας και έχει επηρεαστεί ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τις κυβερνητικές αποφάσεις και μέτρα που θα ληφθούν σχεδιάζετε κάτι επιπλέον σε επίπεδο Περιφέρειας;
Από εδώ και στο εξής στην τουριστική βιομηχανία η πρώτη προϋπόθεση που θα αξιολογείται από τους τουρίστες θα είναι ο βαθμός προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτό ισχύει τουλάχιστον τη φετινή χρονιά. Συνεπώς ισχύει και εδώ αυτό που σας είπα πριν. Στα κεκτημένα μας όπως ο τουρισμός, θα βάλουμε δίχτυ προστασίας από τον κορονοϊό. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει πολύ υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, παροχές και υπηρεσίες. Το νέο προσαρμοσμένο σχέδιό μας είναι να διαφημίσουμε την Κεντρική Μακεδονία, ιδιαίτερα φέτος στις χώρες από τις οποίες προέρχεται ο οδικός τουρισμός, αλλά και στην εσωτερική αγορά, προσθέτοντας όμως μία σημαντική παράμετρο, ότι η περιοχή μας είναι ασφαλής από την μετάδοση του ιού. Με αυτό τον τρόπο το τουριστικό μας προϊόν θα αποκτήσει ένα ακόμα κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτός είναι ο στόχος μου και εκεί θα δώσουμε βαρύτητα το επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε καμπάνιες που θα διαφημίζεται η Κεντρική Μακεδονία ως μία «Cοvid – Free Περιφέρεια». Και πράγματι έτσι είναι. Μέσα σε ένα παγκόσμιο καταιγισμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων πολιτών, κατέγραψε λιγότερα από 150 κρούσματα. Και αυτό δεν ήταν κάτι αυτονόητο. Θυμίζω πως το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και αντιδράσαμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, ακαριαία. Αυτή την μάχη που δώσαμε δεν θα την αφήσουμε την επόμενη μέρα χωρίς κεφαλαιοποίηση.
Τί πρέπει να αποκομίσουμε από την υγειονομική κρίση για την επόμενη ημέρα;
Ότι πήραμε πίσω την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Την αξία αυτής της κατάκτησης θα την καταλάβουμε και θα την κεφαλαιοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια βαθιάς κρίσης, πρωταγωνιστεί διεθνώς ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς. Αφενός η ελληνική κυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι δράσαμε έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά, αφετέρου οι Έλληνες ανέδειξαν τις σπουδαίες αρετές τους, όπως η πειθαρχία, η υπομονή και η επιμονή, αλλά και η αφοσίωση σε έναν κοινό στόχο. Αναδείχθηκε η αλληλεγγύη που μας χαρακτηρίζει. Σε όλη την χώρα, αλλά και εδώ στη Μακεδονία. Και δεν σας κρύβω πως είμαι περήφανος για αυτή την αλληλεγγύη καθώς είναι μία λέξη που είναι στον πυρήνα της νοοτροπίας μας. Δεν είναι τυχαίο πως την έχουμε χρόνια επιλέξει ως όνομα του συνδυασμού μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με αυτήν οδηγό λοιπόν, θα πορευτούμε και την επόμενη μέρα.
Σε επίπεδο πόλης κρίνετε απαραίτητη τη δημιουργία ενός think tank, αποτελούμενο από πολιτικούς, επιχειρηματίες και επιστήμονες, που να καταρτίσει τον οδικό άξονα της επόμενης ημέρας;
Eίμαι σε διαρκή και στενή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, τα επιμελητήρια και τους 38 δημάρχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε συναντίληψη των πραγμάτων και κινούμαστε στην ίδια λογική. Αυτή η κοινή γραμμή είναι βέβαιο πως θα καταλήξει σε κοινές δράσεις, που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.
Κύριε Τζιτζικώστα, οι χώρες του Νότου ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορονοϊού. Κάτι με το οποίο αντιδρά ο Βορράς. Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κρίνετε πως η λύση έρχεται μέσα από την έκδοση κορονο-ομολόγου; Πρέπει να επιμείνουμε;
Είμαι φύσει και θέσει υπέρ της «περισσότερης Ευρώπης» και η άποψή μου είναι ότι στις μεγάλες κρίσεις, στα μεγάλα προβλήματα, πρέπει να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και να επενδύουμε στη συνεργασία. Τώρα ζούμε μία τέτοια ιστορική στιγμή. Η Ευρώπη έχει μία μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη γιατί είναι το πιο σημαντικό οικοδόμημα του σύγχρονου κόσμου. Είναι βέβαιο πως ο νότος χτυπήθηκε βάναυσα από την νόσο. Και χρειάζεται στήριξη και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το πρόσφατο Eurogoup και η εκταμίευση 540 δις ευρώ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θέλω εδώ, να είμαι ξεκάθαρος: Είναι ένα πρώτο βήμα και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, ακόμα πιο μεγάλα, τολμηρά και κοινά βήματα, τόσο για τη χρηματοδότηση, όσο και για το χρέος. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών γνωρίζω καλά την αγωνία των συναδέλφων μου για την επόμενη μέρα, είμαι άλλωστε σε καθημερινή επαφή με Περιφερειάρχες και Δημάρχους, από ολόκληρη την Ευρώπη, όλο αυτό το διάστημα. Όπως επίσης, συζήτησα και είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, και άλλους Ευρωπαίους Αξιωματούχους και Ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σε αυτή την μάχη που δώσαμε και δίνουμε όλοι μαζί, οφείλουμε να έχουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκάθαρες απαντήσεις. Αυτός είναι και ο στόχος των προτάσεων που κατέθεσα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, για τη δημιουργία Έκτακτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας, τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, την ενίσχυση των κονδυλίων για τα νοσοκομεία, αλλά και την αύξηση των κονδυλίων για την Κοινωνική Συνοχή και την Αγροτική Οικονομία, ώστε ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να αποτελέσει ένα Σχέδιο Επανεκκίνησης, ένα ουσιαστικό “Restart” για την Ευρώπη και την οικονομία και την άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ο στόχος μου, και πάνω σε αυτή την λογική συνομιλώ διαρκώς με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι πως η Ευρώπη πρέπει να αποδειχθεί πιο ισχυρή από τον κορονοιό! Πρέπει να τον νικήσουμε σε όλα τα επίπεδα.
Πως περάσατε προσωπικά τον κατ’ οίκον περιορισμό; Πως περάσατε τον χρόνο στο σπίτι;
Ο όγκος της δουλειάς δεν μου επιτρέπει να είμαι σε κατ΄οίκον περιορισμό. Είμαι καθημερινά στο γραφείο μου στην Περιφέρεια, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται για την υλοποίηση των δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο πρωταρχικός στόχος που βάλαμε είναι να βρισκόμαστε διαρκώς στο πλευρό των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη σπουδαία δουλειά τους όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τους εθελοντές που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθειά μας. Και βέβαια θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Μακεδόνες, που σε αυτή την τεράστια κρίση έδειξαν τόσο μεγάλη ωριμότητα. Από εκεί και πέρα η καραντίνα οδήγησε όλους μας, αρκετές ώρες στο σπίτι. Προσωπικά, δεν έκανα κάτι διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι περισσότεροι. Με δεδομένο πως «ουδέν κακόν αμιγές καλού», βρήκα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα μου, την Ελεάνα και τα παιδιά μας, το Γιώργο και τη Ναταλία. Παίξαμε, διαβάσαμε βιβλία, είδαμε παιδικά και σειρές, μαγειρέψαμε με πολύ φαντασία και κάποιες φορές με επιτυχία!
ΣΧΟΛΙΑ