ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το 1990 στο 2023: Τα debates έχουν τη δική τους ιστορία (βίντεο, φωτ.)

Η πρώτη τηλεμαχία στο «Πάντειο», οι διαξιφισμοί Σημίτη-Έβερτ και τα τρία... ντέρμπι του 2009

 10/05/2023 11:07

Από το 1990 στο 2023: Τα debates έχουν τη δική τους ιστορία (βίντεο, φωτ.)

Δήμητρα Τσαμποδήμου

Στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο της ΕΡΤ χτυπάει το βράδυ της Τετάρτης η καρδιά της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς μετά από πολλές συζητήσεις, κόντρες και διαπραγματεύσεις οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έτοιμοι να διασταυρώσουν τα... ξίφη τους στο πρώτο και μοναδικό debate αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Όμως οι τηλεμαχίες που μας ήρθαν από το εξωτερικό δεν είναι κάτι τόσο νέο στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικά αν θυμηθεί κανείς πως το πρώτο debate, με διαφορετική μορφή από εκείνο που ξέρουμε πια καλά, διοργανώθηκε το 1990 στο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, όπως θυμίζει στο ειδικό του αφιέρωμα το sansimera.gr, μία πρώιμη μορφή τηλεμαχίας εμφανίστηκε το 1990, όταν το Πάντειο Πανεπιστήμιο διοργάνωσε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, με τη συμμετοχή των τριών συνεταίρων της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Φλωράκης). Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό διάλογο με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύτηκε την άρνησή του αυτή, παρουσιάζοντας με μία αντίστοιχη τηλεοπτική διαφήμιση (άδεια καρέκλα).

Η πρώτη τηλεμαχία «κλασσικού τύπου» έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ. Το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν αυτό των «παράλληλων μονολόγων» (μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων θέτει ερωτήσεις στους πολιτικούς και οι πολιτικοί απευθύνουν το λόγο στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους διάλογος), που ισχύει σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα.

Η Τηλεμαχία της 12ης Μαρτίου 1990

Η πρώτη «τηλεμαχία», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου ενόψει των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990 και επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συμμετείχαν οι συνεταίροι της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας), Ανδρέας Παπανδρέου (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) και Χαρίλαος Φλωράκης (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου). Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής και τις ερωτήσεις υπέβαλε ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Κώνστας.

Η Τηλεμαχία της 13ης Σεπτεμβρίου 1996

Χωρίς να προκύψει κάτι το ουσιαστικό και με τη γενική εντύπωση ότι η αναμέτρηση δεν έδωσε μεγάλο νικητή ή μεγάλο ηττημένο, πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Ήταν η πρώτη κλασικού τύπου τηλεμαχία στην Ελλάδα και μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο απ’ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.


Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ), ενώ ερωτήσεις έκαναν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας), Παύλος Τσίμας και Γιάννης Παπουτσάνης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

Η Τηλεμαχία της 30ης Μαρτίου 2000

Χωρίς εκπλήξεις εξελίχθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.

Οι δύο αρχηγοί, ανέπτυξαν τις προγραμματικές τους θέσεις για την οικονομία, το χρηματιστήριο, τα διαπλεκόμενα, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική και το ασφαλιστικό, προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για την ορθότητα των επιλογών τους.

Την τηλεμαχία συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου και ερωτήσεις απηύθυναν η Έλλη Στάη, ο Μανώλης Καψής και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

Η Τηλεμαχία της 26ης Φεβρουαρίου 2004

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη ο τηλεοπτικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004. Συμμετείχαν ο Γιώργος Παπανδρέου ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν έλαβε μέρος), ο Κώστας Καραμανλής της Ν.Δ, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας του ΔΗΚΚΙ.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου και τις ερωτήσεις έκαναν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Ευαγγελάτος και Σταύρος Θεοδωράκης (επικεφαλής σήμερα του Ποταμιού).

Η Τηλεμαχία της 8ης Ιουνίου 2004

Ήταν η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών σε προεκλογική περίοδο Ευρωεκλογών και διεξήχθη ενόψει των Ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφου Έλλη Στάη, Παύλος Τσίμας, Nίκος Ευαγγελάτος, Σταύρος Θεοδωράκης και Mανώλης Καψής.


Η Τηλεμαχία της 6ης Σεπτεμβρίου 2007

Η πέμπτη κατά σειρά τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε ενόψει των πρόωρων εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.
Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν σε ερωτήσεις έξι δημοσιογράφων, οι οποίες ήταν μοιρασμένες σε έξι θεματικές ενότητες: Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν η Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις απηύθυναν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς, Αιμίλιος Λιάτσος, Νίκος Χατζηνικολάου και Έλλη Στάη.


Η Τηλεμαχία της 28ης Μαΐου 2009

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, που επικεντρώθηκε σε έξι θεματικές ενότητες: Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική και Εργασία, Περιβάλλον και Παιδεία, Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Την τηλεμαχία συντόνισε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος, Όλγα Τρέμη, Αιμίλιος Λιάτσος, Αντώνης Σρόιτερ, Ανδρέας Κωνσταντάτος και η Σία Κοσιώνη.

Η Τηλεμαχία της 21ης Σεπτεμβρίου 2009

Ενόψει των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκε σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική - Εργασία, Εξωτερική Πολιτική - Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιβάλλον - Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παιδεία - Τεχνολογία - Πολιτισμός, Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής των Πράσινων Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος.
Την τηλεμαχία συντόνισε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Αιμίλιος Λιάτσος, Ανδρέας Κωνσταντάτος, Αντώνης Σρόιτερ και η Σία Κοσιώνη.

Η Τηλεμαχία της 22ης Σεπτεμβρίου 2009

Την επομένη του βασικού ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω, απευθύνοντας ο ένας ερωτήσεις στον άλλο.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε ασαφείς και αόριστες τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά του στο θέμα της φορολογίας και να απαντήσει πώς θα κάνει το νοικοκύρεμα που υπόσχεται όταν γι' αυτό θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους αν θα συνεχιστεί η εξαετία Καραμανλή ή θα υπάρξει αλλαγή πορείας, κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι δεν υλοποίησε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει 10 δισ. ευρώ και εστίασε σε θέματα διαφάνειας.

Η Τηλεμαχία της 9 Σεπτεμβρίου 2015

Υποτονικό και χωρίς νικητές και ηττημένους, όπως παραδέχθηκε σύσσωμος ο Τύπος, διεξήχθη η πρώτη μετά το 2009 τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας και των μετεκλογικών συνεργασιών.

Στην τηλεοπτική αναμέτρηση έλαβαν μέρος ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Απούσα από τον τηλεοπτικό διάλογο ήταν η Χρυσή Αυγή.

Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος και τις ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).



Κρατάει από τον Κένεντι

Η τηλεμαχία πρωτοεμφανίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην προεκλογική εκστρατεία του 1960 και ήταν μία ιδέα του διευθυντή του CBS Φρανκ Στάντον (1908-2006), εμβληματικής προσωπικότητας της αμερικανικής τηλεόρασης, ο οποίος επινόησε και το πρώτο μηχάνημα για τη μέτρηση της τηλεθέασης. Η πρώτη τηλεμαχία έγινε ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και Ρίτσαρντ Νίξον στις 26 Σεπτεμβρίου 1960 και ανέδειξε νικητή τον Κένεντι, που εξελέγη τελικά πρόεδρος των ΗΠΑ δύο μήνες αργότερα.

Στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο της ΕΡΤ χτυπάει το βράδυ της Τετάρτης η καρδιά της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς μετά από πολλές συζητήσεις, κόντρες και διαπραγματεύσεις οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έτοιμοι να διασταυρώσουν τα... ξίφη τους στο πρώτο και μοναδικό debate αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Όμως οι τηλεμαχίες που μας ήρθαν από το εξωτερικό δεν είναι κάτι τόσο νέο στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικά αν θυμηθεί κανείς πως το πρώτο debate, με διαφορετική μορφή από εκείνο που ξέρουμε πια καλά, διοργανώθηκε το 1990 στο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, όπως θυμίζει στο ειδικό του αφιέρωμα το sansimera.gr, μία πρώιμη μορφή τηλεμαχίας εμφανίστηκε το 1990, όταν το Πάντειο Πανεπιστήμιο διοργάνωσε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, με τη συμμετοχή των τριών συνεταίρων της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Φλωράκης). Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό διάλογο με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύτηκε την άρνησή του αυτή, παρουσιάζοντας με μία αντίστοιχη τηλεοπτική διαφήμιση (άδεια καρέκλα).

Η πρώτη τηλεμαχία «κλασσικού τύπου» έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ. Το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν αυτό των «παράλληλων μονολόγων» (μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων θέτει ερωτήσεις στους πολιτικούς και οι πολιτικοί απευθύνουν το λόγο στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους διάλογος), που ισχύει σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα.

Η Τηλεμαχία της 12ης Μαρτίου 1990

Η πρώτη «τηλεμαχία», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου ενόψει των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990 και επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συμμετείχαν οι συνεταίροι της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας), Ανδρέας Παπανδρέου (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) και Χαρίλαος Φλωράκης (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου). Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής και τις ερωτήσεις υπέβαλε ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Κώνστας.

Η Τηλεμαχία της 13ης Σεπτεμβρίου 1996

Χωρίς να προκύψει κάτι το ουσιαστικό και με τη γενική εντύπωση ότι η αναμέτρηση δεν έδωσε μεγάλο νικητή ή μεγάλο ηττημένο, πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Ήταν η πρώτη κλασικού τύπου τηλεμαχία στην Ελλάδα και μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο απ’ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.


Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ), ενώ ερωτήσεις έκαναν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας), Παύλος Τσίμας και Γιάννης Παπουτσάνης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

Η Τηλεμαχία της 30ης Μαρτίου 2000

Χωρίς εκπλήξεις εξελίχθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.

Οι δύο αρχηγοί, ανέπτυξαν τις προγραμματικές τους θέσεις για την οικονομία, το χρηματιστήριο, τα διαπλεκόμενα, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική και το ασφαλιστικό, προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για την ορθότητα των επιλογών τους.

Την τηλεμαχία συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου και ερωτήσεις απηύθυναν η Έλλη Στάη, ο Μανώλης Καψής και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

Η Τηλεμαχία της 26ης Φεβρουαρίου 2004

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη ο τηλεοπτικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004. Συμμετείχαν ο Γιώργος Παπανδρέου ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν έλαβε μέρος), ο Κώστας Καραμανλής της Ν.Δ, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας του ΔΗΚΚΙ.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου και τις ερωτήσεις έκαναν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Ευαγγελάτος και Σταύρος Θεοδωράκης (επικεφαλής σήμερα του Ποταμιού).

Η Τηλεμαχία της 8ης Ιουνίου 2004

Ήταν η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών σε προεκλογική περίοδο Ευρωεκλογών και διεξήχθη ενόψει των Ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφου Έλλη Στάη, Παύλος Τσίμας, Nίκος Ευαγγελάτος, Σταύρος Θεοδωράκης και Mανώλης Καψής.


Η Τηλεμαχία της 6ης Σεπτεμβρίου 2007

Η πέμπτη κατά σειρά τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε ενόψει των πρόωρων εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.
Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν σε ερωτήσεις έξι δημοσιογράφων, οι οποίες ήταν μοιρασμένες σε έξι θεματικές ενότητες: Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν η Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις απηύθυναν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς, Αιμίλιος Λιάτσος, Νίκος Χατζηνικολάου και Έλλη Στάη.


Η Τηλεμαχία της 28ης Μαΐου 2009

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, που επικεντρώθηκε σε έξι θεματικές ενότητες: Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική και Εργασία, Περιβάλλον και Παιδεία, Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Την τηλεμαχία συντόνισε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος, Όλγα Τρέμη, Αιμίλιος Λιάτσος, Αντώνης Σρόιτερ, Ανδρέας Κωνσταντάτος και η Σία Κοσιώνη.

Η Τηλεμαχία της 21ης Σεπτεμβρίου 2009

Ενόψει των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκε σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική - Εργασία, Εξωτερική Πολιτική - Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιβάλλον - Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παιδεία - Τεχνολογία - Πολιτισμός, Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής των Πράσινων Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος.
Την τηλεμαχία συντόνισε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Αιμίλιος Λιάτσος, Ανδρέας Κωνσταντάτος, Αντώνης Σρόιτερ και η Σία Κοσιώνη.

Η Τηλεμαχία της 22ης Σεπτεμβρίου 2009

Την επομένη του βασικού ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω, απευθύνοντας ο ένας ερωτήσεις στον άλλο.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε ασαφείς και αόριστες τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά του στο θέμα της φορολογίας και να απαντήσει πώς θα κάνει το νοικοκύρεμα που υπόσχεται όταν γι' αυτό θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους αν θα συνεχιστεί η εξαετία Καραμανλή ή θα υπάρξει αλλαγή πορείας, κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι δεν υλοποίησε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει 10 δισ. ευρώ και εστίασε σε θέματα διαφάνειας.

Η Τηλεμαχία της 9 Σεπτεμβρίου 2015

Υποτονικό και χωρίς νικητές και ηττημένους, όπως παραδέχθηκε σύσσωμος ο Τύπος, διεξήχθη η πρώτη μετά το 2009 τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας και των μετεκλογικών συνεργασιών.

Στην τηλεοπτική αναμέτρηση έλαβαν μέρος ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Απούσα από τον τηλεοπτικό διάλογο ήταν η Χρυσή Αυγή.

Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος και τις ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (ΕTV).



Κρατάει από τον Κένεντι

Η τηλεμαχία πρωτοεμφανίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην προεκλογική εκστρατεία του 1960 και ήταν μία ιδέα του διευθυντή του CBS Φρανκ Στάντον (1908-2006), εμβληματικής προσωπικότητας της αμερικανικής τηλεόρασης, ο οποίος επινόησε και το πρώτο μηχάνημα για τη μέτρηση της τηλεθέασης. Η πρώτη τηλεμαχία έγινε ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και Ρίτσαρντ Νίξον στις 26 Σεπτεμβρίου 1960 και ανέδειξε νικητή τον Κένεντι, που εξελέγη τελικά πρόεδρος των ΗΠΑ δύο μήνες αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία