Aπό το Πόρτο Λάγος στην κορυφή του κόσμου με όχημα το «χρυσό» ελαιόλαδο
13/08/2022 08:00
13/08/2022 08:00
Το Πόρτο Λάγος είναι ένα μικρό ψαροχώρι της Ξάνθης. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από το εντυπωσιακό μοναστικό κτίσμα του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσι της Μονής Βατοπεδίου που είναι χτισμένα πάνω σε δυο νησάκια της λίμνης Βιστωνίδας και επικοινωνούν μεταξύ τους με ξύλινες γέφυρες.
Σε αυτό το χωριό γεννήθηκε και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο Αργύρης Προμοίρας. Ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό και την ελαιοπαραγωγή. Μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια κατάφερε να αποσπάσει έξι χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Πριν από ένα μήνα κατάφερε να πάρει το χρυσό βραβείο, στο διεθνή διαγωνισμό του Βερολίνου ενώ το 2021 απέσπασε το χρυσό βραβείο στο «Canada International Olive Oil Competition». Πρόκειται για σημαντικές διακρίσεις που δημιουργούν πολλές προσδοκίες για το ελληνικό ελαιόλαδο.
Όπως τονίζει ο ίδιος στη «ΜτΚ» η Ελλάδα προσφέρει υπέροχες διακοπές και καταπληκτικό ελαιόλαδο γι αυτό πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα…
Πώς ασχοληθήκατε με τον τουρισμό;
Ο πατέρας μου είχε ταβέρνα εδώ στο Πόρτο Λάγος και από μικρός έβλεπα το ενδιαφέρον που έδειχναν οι επισκέπτες για την περιοχή μας. Εκτός από το μετόχι της μονής Βατοπεδίου που έχουμε εδώ, τον κόσμο τον προσέλκυε η λίμνη Βιστωνίδα με το υπέροχο οικοσύστημα της. Άλλοι έρχονταν για παρατήρηση των πουλιών, άλλοι για να ψαρέψουν και άλλοι να χαλαρώσουν στο ήρεμο περιβάλλον του χωριού. Έτσι μεγαλώνοντας αποφάσισα να κάνω ενοικιαζόμενα δωμάτια, προσφέροντας τη δυνατότητα εναλλακτικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως το κανό, εξυπηρετώντας λίγα άτομα, κατόπιν ραντεβού. Κάνουμε βόλτα στα κανάλια, περνάμε από τη βυζαντινή εκκλησία του Πόρτο Λάγος, το δάσος που είναι αποικία ερωδιών. Οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εντυπωσιάζονται και έρχονται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο το χρόνο.
Το ελαιόλαδο πώς προέκυψε;
Το μικροκλίμα της περιοχής των Αβδήρων είναι ιδανικό για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου. Αυτό είναι το μυστικό μας. Τα ελαιόδενδρά μας βρίσκονται ανάμεσα στο Αιγαίο και τη λίμνη Βιστωνίδα γι αυτό παράγουμε εξαιρετικές ελιές από τις οποίες βγάζουμε αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αγουρέλαιο.
Τι διαφορά έχουν αυτά τα λάδια μεταξύ τους;
Το αγουρέλαιο βγαίνει από άγουρες ελιές και η οξύτητα του είναι μόλις 0,01. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βγαίνει από ώριμες ελιές και η οξύτητα του είναι από 0,01 έως 0,8. Υπάρχει και το παρθένο ελαιόλαδο που έχει οξύτητα από 0,9 έως 2.00. Τα λάδια που έχουν μεγαλύτερη οξύτητα τα λέμε «λαμπάντε» και τα έχουμε μόνο για να ανάβουμε τα καντήλια. Δεν τα βάζουμε στο φαγητό μας. Βέβαια ο κόσμος δεν τα ξέρει όλα αυτά και πολλοί μάλιστα αγοράζουν τα εξευγενισμένα λάδια επειδή είναι φτηνά. Τα εξευγενισμένα λάδια όμως είναι το μισό ελαιόλαδο και το μισό ηλιέλαιο…
Πόσα στρέμματα με ελιές έχετε και πόσο λάδι παράγετε;
Εγώ αυτή τη στιγμή, μαζί με τη γυναίκα μου Κατερίνα, με την οποία αποκτήσαμε τέσσερα παιδιά, έχουμε 300 στρέμματα με ελαιόδεντρα και παράγουμε περίπου 15 τόνους λάδι άριστης ποιότητας. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να φυτέψουμε 1.000 - 1.500 ελαιόδεντρα και μάλιστα από φέτος μπήκαμε σε βιολογικό πρόγραμμα δηλαδή δεν χρησιμοποιούμε χημικά παρά μόνο βιολογικά προϊόντα για ράντισμα. Αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουμε ακόμη να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Με όραμα όμως, σχεδιασμό και έρευνα, επεκτεινόμαστε συνεχώς, μέσα από εμπόδια και αντιξοότητες.
Παράλληλα κάνετε και μαθήματα σε σχολεία για μαθητές;
Αυτό είναι η ξεκούραση, η χαρά μας και ξεκινά από πρωτοβουλίες φωτισμένων δασκάλων μας. Εμείς ανταποκρινόμαστε σε κάθε τους πρωτοβουλία και κερδίζουμε έτσι την επιτάχυνση της υλοποίησης του οράματος μας για επισκέψιμες παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτά τα παιδιά εκτός από την παραγωγή λαδιού μαθαίνουν, από τη σύζυγό μου και εμένα, να σέβονται τον κόπο, την προσπάθεια, την προκοπή, του διπλανού τους και βγαίνουν κερδισμένα.
Παράγετε και αρωματικά ελαιόλαδα;
Ναι, επειδή είδαμε ότι στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αρχίσαμε να παράγουμε και αρωματικά ελαιόλαδα. Ξεκινήσαμε να κάνουμε ελαιόλαδο με σκόρδο και μετά προχωρήσαμε με ρίγανη, με ντομάτα, με λεμόνι, με καυτερή πιπεριά, με θυμάρι, με σαφράν Κοζάνης και τελευταία προσθέσαμε και τρούφα. Το λάδι με τρούφα άρεσε παρά πολύ και γι’ αυτό και βραβευτήκαμε. Τα αρωματικά ελαιόλαδα τα προτιμούν κυρίως οι σεφ, για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα σ’ αυτά που μαγειρεύουν. Ό,τι παράγουμε το κάνουμε με μεγάλη προσοχή σε συνεργασία με ειδικούς. Συνεργαζόμαστε με το μεγαλύτερο γραφείο ανάλυσης ελαιολάδου που υπάρχει σήμερα στην Αθήνα.
Πού πουλάτε τα προϊόντα σας;
Εκτός από την Ελλάδα, κάνουμε και εξαγωγές. Μέχρι τώρα στέλνουμε το λάδι μας στον Καναδά, την Γερμανία, την Γαλλία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Βέβαια πολλοί ξένοι τουρίστες από όλο τον κόσμο, έρχονται και αγοράζουν τα προϊόντα μας από εδώ, από το Πόρτο Λάγος, κατευθείαν από τον παραγωγό…
Τι το ιδιαίτερο έχει το λάδι που παράγετε και έχετε καταφέρει να αποσπάσετε τόσα βραβεία;
Σας είπα ότι το μυστικό μας είναι το μικροκλίμα που παράγει καταπληκτικές ελιές. Είμαστε βέβαια δασκαλεμένοι από έμπειρους συμπαραστάτες που είναι επιστήμονες και γνωρίζουν από την παραγωγή λαδιού. Οι αποφάσεις μας είχαν μεγάλο ρίσκο αλλά προηγήθηκε μακροχρόνια πρακτική συμπαραγωγή με δυνατούς συμμάχους, πρώην παραγωγούς αλλά και σημερινούς συνοδοιπόρους, εμπνευσμένους επαγγελματίες.
Πώς γίνονται οι διαγωνισμοί; Οι γευσιγνώστες που είναι στην επιτροπή γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το λάδι που δοκιμάζουν;
Μας απασχολούν πρωτίστως διαγωνισμοί «εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων». Εκεί οι γευσιγνώστες δεν γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το λάδι και το μόνο κριτήριο είναι η γεύση τους. Εμείς καταφέρνουμε να εξασφαλίζουμε τέλεια γεύση γιατί στις αποφάσεις μας, όλων των φάσεων της παραγωγικής μας διαδικασίας, προηγούνται και βαραίνουν, οι προτροπές και παραινέσεις του επιβλέποντα γεωπόνου και πιστοποιημένων γευσιγνωστών ελαιολάδου.
Πόσο σας βοήθησαν αυτές οι διακρίσεις που είχατε για να προωθήσετε σε μεγαλύτερες αγορές τα προϊόντα σας;
Φυσικά και βοηθούν οι διακρίσεις στην προώθηση των προϊόντων μας. Οι ενέργειες όμως που προηγούνται είναι πολυεπίπεδες. Οι προσπάθειες μας ξεκίνησαν για πάνω από μια δεκαετία με παράλληλη παρακολούθηση σεμιναρίων που στοχεύουν στην οργάνωση της παραγωγής, στην περιβαλλοντική διαχείριση και φυσικά στην ανάδειξη γευστικών πλεονεκτημάτων που απλόχερα και γενναιόδωρα μας προσφέρει το Θρακιώτικο μικροκλίμα. Ένα άριστο και αναντικατάστατο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η συνεχείς εισροές γνώμης και γνώσης, γευσιγνωσίας ελαιολάδου και η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών μας γευσιγνωστών, όχι μόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά καθημερινά, σε όλα τα βήματα της παραγωγικής μας διαδικασίας, γεγονός που μας προσφέρει πολύτιμη και αξιοποιήσιμη εμπειρία και ευθύνη. Στο τέλος η επιβράβευση της υπεύθυνης υλοποίησης γίνεται έτσι συλλογική και γεννάει συμβούλους, οπαδούς και πρεσβευτές…
Θα μπορούσε να συνδυαστεί ο τουρισμός με την ελαιοπαραγωγή;
Φυσικά και θα μπορούσε να συνδυαστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι τουρίστες επιλέγουν να έρθουν την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο για να συμμετέχουν στη συγκομιδή της ελιάς. Όσοι μένουν στο κατάλυμα επισκέπτονται την έκθεση που έχουμε και δοκιμάζουν λάδι και βρώσιμη ελιά που παράγουμε. Βλέπουν τα ελαιόδεντρα αλλά και το ελαιοτριβείο που συνεργάζομαι και καταλαβαίνουν πως παράγεται το λάδι. Στους Βορειοευρωπαίους που δεν έχουν ελιές κάνει μεγάλη εντύπωση η διαδικασία της παραγωγής. Για αυτούς που δεν μπορούν να έρθουν εδώ και να τα δουν όλα αυτά, σκεφτόμαστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παράγουν το δικό τους λάδι εξ αποστάσεως… Δηλαδή να τοποθετήσουμε ταμπελάκι με το όνομά τους σε όσα δένδρα επιθυμούν να νοικιάσουν. Θα παρακολουθούν με κάμερα τη συγκομιδή καρπού τους και την ελαιοποίηση. Στη συνέχεια το λάδι τους θα συσκευάζεται και θα στέλνεται στο σπίτι του αναδόχου με την ετικέτα μας «ΒΙΣΤΩΝΕΣ» και το δικό τους όνομα…
Έξυπνη ιδέα. Έχετε και άλλα σχέδια;
Το όνειρο μου είναι να γίνω ο «βασιλιάς του ελαιολάδου»... Δηλαδή εκτός από το λάδι που παράγω εγώ, θέλω να πάρω και λάδι από τους μικρούς καλλιεργητές που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή οι έμποροι αγοράζουν το λάδι τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Εγώ θέλω να πάρω από αυτούς τους παραγωγούς το λάδι σε καλή τιμή και να τους βοηθήσω να το συσκευάσουν σε ένα σύγχρονο συσκευαστήριο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε με το λάδι μας που είναι άριστης ποιότητας και να το προωθήσουμε σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν στην περιοχή των Αβδήρων και της Ξάνθης τέσσερα ελαιοτριβεία που συνολικά μπορούν να παράγουν 500 τόνους λάδι. Καταλαβαίνετε εάν αυτό το λάδι καταφέρναμε να το συσκευάζουμε με σύγχρονο τρόπο. Θα μπορούσε να είναι για όλη την περιοχή ένα πρόσθετο έσοδο. Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας, οι γέροντες εγκατέλειψαν την παραγωγή λόγω ηλικίας και οι νεότεροι αναζητούν καλύτερες προοπτικές, απογοητευμένοι, διωγμένοι, από αδιέξοδα και τρικλοποδιές γραφειοκρατικές ή χρηματοοικονομικές.
Οι γεροντότεροι έγιναν δικοί μας μέντορες
και οι νεότεροι ξενιτεμένοι, μας στηρίζουν υπερήφανα, προσφέροντας μας εξαγωγικές ευκαιρίες και ιδέες. Μεταξύ άλλων σχεδιάζουμε και τη δημιουργία e-shop των οικοτεχνιών της περιοχής για να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022
28/11/2022 07:51
Το Πόρτο Λάγος είναι ένα μικρό ψαροχώρι της Ξάνθης. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από το εντυπωσιακό μοναστικό κτίσμα του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσι της Μονής Βατοπεδίου που είναι χτισμένα πάνω σε δυο νησάκια της λίμνης Βιστωνίδας και επικοινωνούν μεταξύ τους με ξύλινες γέφυρες.
Σε αυτό το χωριό γεννήθηκε και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο Αργύρης Προμοίρας. Ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό και την ελαιοπαραγωγή. Μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια κατάφερε να αποσπάσει έξι χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Πριν από ένα μήνα κατάφερε να πάρει το χρυσό βραβείο, στο διεθνή διαγωνισμό του Βερολίνου ενώ το 2021 απέσπασε το χρυσό βραβείο στο «Canada International Olive Oil Competition». Πρόκειται για σημαντικές διακρίσεις που δημιουργούν πολλές προσδοκίες για το ελληνικό ελαιόλαδο.
Όπως τονίζει ο ίδιος στη «ΜτΚ» η Ελλάδα προσφέρει υπέροχες διακοπές και καταπληκτικό ελαιόλαδο γι αυτό πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα…
Πώς ασχοληθήκατε με τον τουρισμό;
Ο πατέρας μου είχε ταβέρνα εδώ στο Πόρτο Λάγος και από μικρός έβλεπα το ενδιαφέρον που έδειχναν οι επισκέπτες για την περιοχή μας. Εκτός από το μετόχι της μονής Βατοπεδίου που έχουμε εδώ, τον κόσμο τον προσέλκυε η λίμνη Βιστωνίδα με το υπέροχο οικοσύστημα της. Άλλοι έρχονταν για παρατήρηση των πουλιών, άλλοι για να ψαρέψουν και άλλοι να χαλαρώσουν στο ήρεμο περιβάλλον του χωριού. Έτσι μεγαλώνοντας αποφάσισα να κάνω ενοικιαζόμενα δωμάτια, προσφέροντας τη δυνατότητα εναλλακτικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως το κανό, εξυπηρετώντας λίγα άτομα, κατόπιν ραντεβού. Κάνουμε βόλτα στα κανάλια, περνάμε από τη βυζαντινή εκκλησία του Πόρτο Λάγος, το δάσος που είναι αποικία ερωδιών. Οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εντυπωσιάζονται και έρχονται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο το χρόνο.
Το ελαιόλαδο πώς προέκυψε;
Το μικροκλίμα της περιοχής των Αβδήρων είναι ιδανικό για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου. Αυτό είναι το μυστικό μας. Τα ελαιόδενδρά μας βρίσκονται ανάμεσα στο Αιγαίο και τη λίμνη Βιστωνίδα γι αυτό παράγουμε εξαιρετικές ελιές από τις οποίες βγάζουμε αυτό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αγουρέλαιο.
Τι διαφορά έχουν αυτά τα λάδια μεταξύ τους;
Το αγουρέλαιο βγαίνει από άγουρες ελιές και η οξύτητα του είναι μόλις 0,01. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βγαίνει από ώριμες ελιές και η οξύτητα του είναι από 0,01 έως 0,8. Υπάρχει και το παρθένο ελαιόλαδο που έχει οξύτητα από 0,9 έως 2.00. Τα λάδια που έχουν μεγαλύτερη οξύτητα τα λέμε «λαμπάντε» και τα έχουμε μόνο για να ανάβουμε τα καντήλια. Δεν τα βάζουμε στο φαγητό μας. Βέβαια ο κόσμος δεν τα ξέρει όλα αυτά και πολλοί μάλιστα αγοράζουν τα εξευγενισμένα λάδια επειδή είναι φτηνά. Τα εξευγενισμένα λάδια όμως είναι το μισό ελαιόλαδο και το μισό ηλιέλαιο…
Πόσα στρέμματα με ελιές έχετε και πόσο λάδι παράγετε;
Εγώ αυτή τη στιγμή, μαζί με τη γυναίκα μου Κατερίνα, με την οποία αποκτήσαμε τέσσερα παιδιά, έχουμε 300 στρέμματα με ελαιόδεντρα και παράγουμε περίπου 15 τόνους λάδι άριστης ποιότητας. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να φυτέψουμε 1.000 - 1.500 ελαιόδεντρα και μάλιστα από φέτος μπήκαμε σε βιολογικό πρόγραμμα δηλαδή δεν χρησιμοποιούμε χημικά παρά μόνο βιολογικά προϊόντα για ράντισμα. Αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουμε ακόμη να ανταποκριθούμε στη ζήτηση. Με όραμα όμως, σχεδιασμό και έρευνα, επεκτεινόμαστε συνεχώς, μέσα από εμπόδια και αντιξοότητες.
Παράλληλα κάνετε και μαθήματα σε σχολεία για μαθητές;
Αυτό είναι η ξεκούραση, η χαρά μας και ξεκινά από πρωτοβουλίες φωτισμένων δασκάλων μας. Εμείς ανταποκρινόμαστε σε κάθε τους πρωτοβουλία και κερδίζουμε έτσι την επιτάχυνση της υλοποίησης του οράματος μας για επισκέψιμες παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτά τα παιδιά εκτός από την παραγωγή λαδιού μαθαίνουν, από τη σύζυγό μου και εμένα, να σέβονται τον κόπο, την προσπάθεια, την προκοπή, του διπλανού τους και βγαίνουν κερδισμένα.
Παράγετε και αρωματικά ελαιόλαδα;
Ναι, επειδή είδαμε ότι στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αρχίσαμε να παράγουμε και αρωματικά ελαιόλαδα. Ξεκινήσαμε να κάνουμε ελαιόλαδο με σκόρδο και μετά προχωρήσαμε με ρίγανη, με ντομάτα, με λεμόνι, με καυτερή πιπεριά, με θυμάρι, με σαφράν Κοζάνης και τελευταία προσθέσαμε και τρούφα. Το λάδι με τρούφα άρεσε παρά πολύ και γι’ αυτό και βραβευτήκαμε. Τα αρωματικά ελαιόλαδα τα προτιμούν κυρίως οι σεφ, για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα σ’ αυτά που μαγειρεύουν. Ό,τι παράγουμε το κάνουμε με μεγάλη προσοχή σε συνεργασία με ειδικούς. Συνεργαζόμαστε με το μεγαλύτερο γραφείο ανάλυσης ελαιολάδου που υπάρχει σήμερα στην Αθήνα.
Πού πουλάτε τα προϊόντα σας;
Εκτός από την Ελλάδα, κάνουμε και εξαγωγές. Μέχρι τώρα στέλνουμε το λάδι μας στον Καναδά, την Γερμανία, την Γαλλία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Βέβαια πολλοί ξένοι τουρίστες από όλο τον κόσμο, έρχονται και αγοράζουν τα προϊόντα μας από εδώ, από το Πόρτο Λάγος, κατευθείαν από τον παραγωγό…
Τι το ιδιαίτερο έχει το λάδι που παράγετε και έχετε καταφέρει να αποσπάσετε τόσα βραβεία;
Σας είπα ότι το μυστικό μας είναι το μικροκλίμα που παράγει καταπληκτικές ελιές. Είμαστε βέβαια δασκαλεμένοι από έμπειρους συμπαραστάτες που είναι επιστήμονες και γνωρίζουν από την παραγωγή λαδιού. Οι αποφάσεις μας είχαν μεγάλο ρίσκο αλλά προηγήθηκε μακροχρόνια πρακτική συμπαραγωγή με δυνατούς συμμάχους, πρώην παραγωγούς αλλά και σημερινούς συνοδοιπόρους, εμπνευσμένους επαγγελματίες.
Πώς γίνονται οι διαγωνισμοί; Οι γευσιγνώστες που είναι στην επιτροπή γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το λάδι που δοκιμάζουν;
Μας απασχολούν πρωτίστως διαγωνισμοί «εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων». Εκεί οι γευσιγνώστες δεν γνωρίζουν σε ποιον ανήκει το λάδι και το μόνο κριτήριο είναι η γεύση τους. Εμείς καταφέρνουμε να εξασφαλίζουμε τέλεια γεύση γιατί στις αποφάσεις μας, όλων των φάσεων της παραγωγικής μας διαδικασίας, προηγούνται και βαραίνουν, οι προτροπές και παραινέσεις του επιβλέποντα γεωπόνου και πιστοποιημένων γευσιγνωστών ελαιολάδου.
Πόσο σας βοήθησαν αυτές οι διακρίσεις που είχατε για να προωθήσετε σε μεγαλύτερες αγορές τα προϊόντα σας;
Φυσικά και βοηθούν οι διακρίσεις στην προώθηση των προϊόντων μας. Οι ενέργειες όμως που προηγούνται είναι πολυεπίπεδες. Οι προσπάθειες μας ξεκίνησαν για πάνω από μια δεκαετία με παράλληλη παρακολούθηση σεμιναρίων που στοχεύουν στην οργάνωση της παραγωγής, στην περιβαλλοντική διαχείριση και φυσικά στην ανάδειξη γευστικών πλεονεκτημάτων που απλόχερα και γενναιόδωρα μας προσφέρει το Θρακιώτικο μικροκλίμα. Ένα άριστο και αναντικατάστατο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η συνεχείς εισροές γνώμης και γνώσης, γευσιγνωσίας ελαιολάδου και η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών μας γευσιγνωστών, όχι μόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά καθημερινά, σε όλα τα βήματα της παραγωγικής μας διαδικασίας, γεγονός που μας προσφέρει πολύτιμη και αξιοποιήσιμη εμπειρία και ευθύνη. Στο τέλος η επιβράβευση της υπεύθυνης υλοποίησης γίνεται έτσι συλλογική και γεννάει συμβούλους, οπαδούς και πρεσβευτές…
Θα μπορούσε να συνδυαστεί ο τουρισμός με την ελαιοπαραγωγή;
Φυσικά και θα μπορούσε να συνδυαστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι τουρίστες επιλέγουν να έρθουν την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο για να συμμετέχουν στη συγκομιδή της ελιάς. Όσοι μένουν στο κατάλυμα επισκέπτονται την έκθεση που έχουμε και δοκιμάζουν λάδι και βρώσιμη ελιά που παράγουμε. Βλέπουν τα ελαιόδεντρα αλλά και το ελαιοτριβείο που συνεργάζομαι και καταλαβαίνουν πως παράγεται το λάδι. Στους Βορειοευρωπαίους που δεν έχουν ελιές κάνει μεγάλη εντύπωση η διαδικασία της παραγωγής. Για αυτούς που δεν μπορούν να έρθουν εδώ και να τα δουν όλα αυτά, σκεφτόμαστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παράγουν το δικό τους λάδι εξ αποστάσεως… Δηλαδή να τοποθετήσουμε ταμπελάκι με το όνομά τους σε όσα δένδρα επιθυμούν να νοικιάσουν. Θα παρακολουθούν με κάμερα τη συγκομιδή καρπού τους και την ελαιοποίηση. Στη συνέχεια το λάδι τους θα συσκευάζεται και θα στέλνεται στο σπίτι του αναδόχου με την ετικέτα μας «ΒΙΣΤΩΝΕΣ» και το δικό τους όνομα…
Έξυπνη ιδέα. Έχετε και άλλα σχέδια;
Το όνειρο μου είναι να γίνω ο «βασιλιάς του ελαιολάδου»... Δηλαδή εκτός από το λάδι που παράγω εγώ, θέλω να πάρω και λάδι από τους μικρούς καλλιεργητές που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή οι έμποροι αγοράζουν το λάδι τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Εγώ θέλω να πάρω από αυτούς τους παραγωγούς το λάδι σε καλή τιμή και να τους βοηθήσω να το συσκευάσουν σε ένα σύγχρονο συσκευαστήριο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε με το λάδι μας που είναι άριστης ποιότητας και να το προωθήσουμε σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν στην περιοχή των Αβδήρων και της Ξάνθης τέσσερα ελαιοτριβεία που συνολικά μπορούν να παράγουν 500 τόνους λάδι. Καταλαβαίνετε εάν αυτό το λάδι καταφέρναμε να το συσκευάζουμε με σύγχρονο τρόπο. Θα μπορούσε να είναι για όλη την περιοχή ένα πρόσθετο έσοδο. Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας, οι γέροντες εγκατέλειψαν την παραγωγή λόγω ηλικίας και οι νεότεροι αναζητούν καλύτερες προοπτικές, απογοητευμένοι, διωγμένοι, από αδιέξοδα και τρικλοποδιές γραφειοκρατικές ή χρηματοοικονομικές.
Οι γεροντότεροι έγιναν δικοί μας μέντορες
και οι νεότεροι ξενιτεμένοι, μας στηρίζουν υπερήφανα, προσφέροντας μας εξαγωγικές ευκαιρίες και ιδέες. Μεταξύ άλλων σχεδιάζουμε και τη δημιουργία e-shop των οικοτεχνιών της περιοχής για να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022
ΣΧΟΛΙΑ