Απογοήτευσε το «καλάθι της ΔΕΘ»
16/09/2024 07:00
16/09/2024 07:00
Μπορεί το «καλάθι» που κρατούσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκης να είχε κάποια παροχή -μικρή ή μεγαλύτερη- για όλους, όμως κανένας δεν φαίνεται να έμεινε ικανοποιημένος. Όλοι περίμεναν αυξήσεις τουλάχιστον πάνω από τον πληθωρισμό, αν όχι κατάργηση μνημονιακών νόμων του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, γιατροί και ένστολοι αισθάνονται απογοητευμένοι, κάποιοι από αυτούς και οργισμένοι, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό, ειδικά όταν υπολογίζουν τις καθαρές αυξήσεις σε επίπεδο μηνιαίου μισθού, ημερομισθίου ή και ωρομισθίου και συγκρίνουν το ποσό με τα επίπεδα του πληθωρισμού. Οι μόνοι που εμφανίζονται ικανοποιημένοι είναι οι αγρότες, που είδαν να ικανοποιούνται πάγια αίτηματά τους.
Επαγγελματίες: «Η μία μονάδα δεν είναι τίποτα»
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, αντί της μισής που σχεδίαζε η κυβέρνηση, «δεν είναι τίποτα, σε σχέση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ενοικίων» σχολιάζει ο Γιώργος Μουτσογιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Για τους αυτοαπασχολούμενους τη διαφορά θα έκανε η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία, η κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος ή έστω η επιδότηση της τιμής του ρεύματος «για να μπορέσει ο επαγγελματίας να ανταπεξέλθει». Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025 επίσης δεν προσμετράται από τους επαγγελματίες στα θετικά, γιατί «ήταν περσινή εξαγγελία. Έχει τρία χρόνια που ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στη Θεσσαλονίκη και δεν δίνει τίποτα στους ελεύθερους επαγγελματίες» σχολιάζει ο κ. Μουτσογιάννης.
Δημόσιοι υπάλληλοι: «Κοροϊδία οι αυξήσεις»
Οι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν φέτος την άνοιξη αύξηση 70 ευρώ μεικτά. Την άνοιξη του 2025 θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις, οι οποίες όπως είπε ο πρωθυπουργός «σταδιακά θα φτάσουν και τα 100 ευρώ το μήνα, ώστε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθό». Ωστόσο, τα 100 ευρώ μεικτά θα δοθούν μέχρι το 2027, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Σωτήρης Παπανικολάου. «Μιλάμε για 20 ευρώ, καθαρά 14-15 ευρώ το μήνα, μεσοσταθμικά, από την άνοιξη του 2025» λέει, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «κοροϊδία».
Υπενθυμίζει ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο είναι παγωμένοι στα επίπεδα του 2007, αλλά μειώθηκαν κατά 30% το 2011. «Ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έχει εισοδήματα μειωμένα κατά 12.500 ευρώ το χρόνο σε σχέση με το 2009. Αν υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό... καταλαβαίνετε την κατάσταση. Ας μας δώσουν την εισφορά αλληλεγγύης, που παρακρατείται, ενώ θα καταργούνταν όταν η ανεργία μειωνόταν κάτω από 10%. Ας μας δώσουν τα 500 ευρώ του περικομμένου επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και σε βάθος χρόνου να πάμε στην πλήρη αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού. Αλλιώς πώς θα πάμε σε σύγκλιση;» διερωτάται.
Νοσοκομειακοί γιατροί: «Δεν είναι κίνητρο τα 3 ευρώ τη μέρα»
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πλέον η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ. «Δεν πρόκειται για παροχή. Ήταν μία διεκδίκηση που καταφέραμε μετά από πολύ καιρό να γίνει πράξη. Είναι μία μικρή νίκη, μπροστά στις συνολικές περικοπές που έχουν γίνει. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει το ιατρικό μισθολόγιο στα επίπεδα πριν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, κάτι που θα αποτελούσε ένα κίνητρο για την προσέλκυση νέων γιατρών στο ΕΣΥ» σχολιάζει ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, έως 7.200 ευρώ ετησίως, σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, ο κ. Καραχρήστος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός «βάφτισε αυξήσεις τις μειώσεις». Κατά τον ίδιο πραγματικές αυξήσεις θα ήταν αν η πρόσθετη παροχή υπολογιζόταν με βάση τον βασικό μισθό του 2024 και όχι του... 1983, όπως συμβαίνει σήμερα. «Μιλάμε για αύξηση περίπου 3 ευρώ τη μέρα. Δεν αποτελεί κίνητρο για κανέναν γιατρό να υπηρετήσει σε νησιωτικές περιοχές» καταλήγει.
Ένστολοι: «Ασέβεια σε όσους ξενυχτάν για την ασφάλεια της κοινωνίας»
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, λέγοντας μάλιστα ότι εξάντλησε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο «γιατί αυτοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους». Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θόδωρο Τσαϊρίδη η ανακοίνωση αυτή «έχει προκαλέσει την οργή όλων των αστυνομικών» γιατί 24 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία «η πρώτη αλλαγή ήταν να αυξήσουν την ωριαία αποζημίωση γύρω στα 35 λεπτά του ευρώ καθαρά, όταν η ακρίβεια βρίσκεται στα ύψη. Εμείς αυτό το λέμε ασέβεια προς αυτούς οι οποίοι ξενυχτάν για να παρέχουν το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία». Όπως λέει οι ένστολοι ακόμα περιμένουν την αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. «Υπάρχει απογοήτευση διότι πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα, ούτε στο οικονομικό ούτε στα θεσμικά ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν. Οι άνθρωποι που εργάζονται για την ασφάλεια της χώρας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας πρέπει να είναι πληρωμένοι σωστά και όχι να χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν».
Συνταξιούχοι: Κάθε χρόνο και φτωχότεροι
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται οι συντάξεις δύο εκατομμυρίων δικαιούχων από 2,2% ως 2,5%, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ, που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ως 200 ευρώ.
«Γινόμαστε κάθε χρόνο και φτωχότεροι» αντιτείνει ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Συσπείρωση» Βασίλης Παρτάλης σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό που είναι στο 3%. Επισημαίνει ακόμη ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης κλιμακωτά 3%-12%, επομένως η όποια αύξηση θα απορροφηθεί, ενώ όσοι έχουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» δεν θα δουν καμία αύξηση. «Αν κάποιος έχει 70 ευρώ προσωπική διαφορά, με αυξήσεις 2% και 3% για να κλείσει η ψαλίδα της προσωπικής διαφοράς θα χρειαστούν χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα πάρουν ποτέ ξανά αύξηση στη διάρκεια του βίου τους» σημειώνει.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων χαρακτηρίζει «χαρτζιλίκι» το χριστουγεννιάτικο επίδομα των 200 ευρώ σε όσους έχουν προσωπική διαφορά. «Δεν είμαστε άποροι. Έχουμε πληρώσει εισφορές, έχουμε απαίτηση να παίρνουμε τη σύνταξή μας» σχολιάζει ο κ. Παρτάλης. Όπως λέει, οι συνταξιούχοι πίστευαν ότι μέσα σε πέντε χρόνια κυβέρνηση θα είχε καταργήσει τον νόμο Κατρούγκλου και την προσωπική διαφορά και θα είχε επαναφέρει το ΕΚΑΣ. «Είμαστε απογοητευμένοι» καταλήγει.
Τρίτεκνοι: Η σύγκλιση δεν είναι εξομοίωση
«Πυροτέχνημα» και «πολιτική υπεκφυγή» χαρακτηρίζουν οι τρίτεκνοι την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι τα δικαιώματα τους «συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων». «Από το 2004 ζητάμε να θεωρούνται οι τρίτεκνοι ως πολύτεκνοι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε την εξομοίωση. Η σύγκλιση είναι στρίβειν δια του αρραβώνος» σχολιάζει ο Στέλιος Τσούλιας πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με τη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές φοιτητών, οι τρίτεκνοι θεωρούν ότι δεν θα φέρει αποτέλεσμα και ζητούν την επαναφορά της ειδικής κατηγορίας του 10%- ουσιαστικά ζητούν την κατάργηση του «νόμου Γαβρόγλου» που έθεσε οικονομικά κριτήρια.
Ζητούν επίσης την κατάργηση ενός ακόμη νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάργησε το οικογενειακό επίδομα Α21 και θέσπισε το επίδομα παιδιού, κατεβάζοντας το εισοδηματικό όριο των δικαιούχων από 42.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ ανά οικογένεια. «Η πλειονότητα των τρίτεκνων οικογενειών δεν παίρνει ούτε ευρώ και έρχεται ο πρωθυπουργός και μας λέει ότι θα αυξήσει το επίδομα αυτό» σχολιάζει.
Σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων μελών τρίτεκνων οικογενειών, ο κ. Τσούλιας το χαρακτηρίζει θετικό μέτρο, αλλά σημειώνει ότι ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο του 2017, δεν εφαρμόζεται στις προκηρύξεις που δημοσιεύει ο κάθε φορέας του δημοσίου.
Θετικά τα μέτρα για τους αγρότες
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, σημειώνει ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης.
Η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια, και από το 2025 θα επανέλθει στο σύνολό του «με δίκαιο και αναλογικό τρόπο» όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Είναι ένα πολύ θετικό μέτρο που συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής» εκτιμά ο κ. Τσιχήτας.
Αναφορικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων με την προοπτική επαναπροσδιορισμού των τόκων και αποπληρωμής του κεφαλαίου, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης ο κ. Τσιχήτας λέει ότι «θα δώσει μία ανάσα και σε αγρότες, αλλά και σε συνεταιριστικές εταιρείες οι οποίες ταλανίζονται από κάποια παλιά χρέη. Ώστε να κάνουν μια νέα αρχή».
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προανήγγειλε ένα πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια και την παραχώρηση αδρανών δημόσιων γαιών σε επενδυτές που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αυτά, θα συμβάλλουν στο ΑΕΠ και τη διατροφική επάρκεια της χώρας» εκτιμά ο κ. Τσιχήτας, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση αποτελεί η να υπάρχει μία μελέτη για τη σωστή χωροθέτηση αυτών των επενδύσεων.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Αντίδωρο για τη φτώχεια οι αυξήσεις
Από τον Απρίλιο το 2025 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα.
«Έχουμε την πιο ακριβή ενέργεια, είμαστε στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς το κόστος στέγασης, είμαστε χαμηλότερα από όλους στην αγοραστική δύναμη... Όταν η ακρίβεια απομυζά το 50% του εισοδήματος μας και η κυβέρνηση δίνει ένα ‘αντίδωρο’ ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να το δει θετικά. Η ζωή γίνεται πολύ πιο δύσκολη» τονίζει ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Κατά τον ίδιο οι εξαγγελίες είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης «να δημιουργήσει μία πολιτική ατμόσφαιρα ότι αντιμετωπίζει τη φτώχεια. Όμως χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς πολιτικές μείωσης της αισχροκέρδειας στο λιανεμπόριο και στο χρηματιστήριο ενέργειας, χωρίς έναν μεγάλο κοινωνικό φορέα για τη στέγαση η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.202416/09/2024 16:07
Μπορεί το «καλάθι» που κρατούσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκης να είχε κάποια παροχή -μικρή ή μεγαλύτερη- για όλους, όμως κανένας δεν φαίνεται να έμεινε ικανοποιημένος. Όλοι περίμεναν αυξήσεις τουλάχιστον πάνω από τον πληθωρισμό, αν όχι κατάργηση μνημονιακών νόμων του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, γιατροί και ένστολοι αισθάνονται απογοητευμένοι, κάποιοι από αυτούς και οργισμένοι, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό, ειδικά όταν υπολογίζουν τις καθαρές αυξήσεις σε επίπεδο μηνιαίου μισθού, ημερομισθίου ή και ωρομισθίου και συγκρίνουν το ποσό με τα επίπεδα του πληθωρισμού. Οι μόνοι που εμφανίζονται ικανοποιημένοι είναι οι αγρότες, που είδαν να ικανοποιούνται πάγια αίτηματά τους.
Επαγγελματίες: «Η μία μονάδα δεν είναι τίποτα»
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, αντί της μισής που σχεδίαζε η κυβέρνηση, «δεν είναι τίποτα, σε σχέση με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ενοικίων» σχολιάζει ο Γιώργος Μουτσογιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Για τους αυτοαπασχολούμενους τη διαφορά θα έκανε η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία, η κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος ή έστω η επιδότηση της τιμής του ρεύματος «για να μπορέσει ο επαγγελματίας να ανταπεξέλθει». Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025 επίσης δεν προσμετράται από τους επαγγελματίες στα θετικά, γιατί «ήταν περσινή εξαγγελία. Έχει τρία χρόνια που ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στη Θεσσαλονίκη και δεν δίνει τίποτα στους ελεύθερους επαγγελματίες» σχολιάζει ο κ. Μουτσογιάννης.
Δημόσιοι υπάλληλοι: «Κοροϊδία οι αυξήσεις»
Οι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν φέτος την άνοιξη αύξηση 70 ευρώ μεικτά. Την άνοιξη του 2025 θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις, οι οποίες όπως είπε ο πρωθυπουργός «σταδιακά θα φτάσουν και τα 100 ευρώ το μήνα, ώστε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθό». Ωστόσο, τα 100 ευρώ μεικτά θα δοθούν μέχρι το 2027, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Σωτήρης Παπανικολάου. «Μιλάμε για 20 ευρώ, καθαρά 14-15 ευρώ το μήνα, μεσοσταθμικά, από την άνοιξη του 2025» λέει, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «κοροϊδία».
Υπενθυμίζει ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο είναι παγωμένοι στα επίπεδα του 2007, αλλά μειώθηκαν κατά 30% το 2011. «Ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έχει εισοδήματα μειωμένα κατά 12.500 ευρώ το χρόνο σε σχέση με το 2009. Αν υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό... καταλαβαίνετε την κατάσταση. Ας μας δώσουν την εισφορά αλληλεγγύης, που παρακρατείται, ενώ θα καταργούνταν όταν η ανεργία μειωνόταν κάτω από 10%. Ας μας δώσουν τα 500 ευρώ του περικομμένου επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και σε βάθος χρόνου να πάμε στην πλήρη αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού. Αλλιώς πώς θα πάμε σε σύγκλιση;» διερωτάται.
Νοσοκομειακοί γιατροί: «Δεν είναι κίνητρο τα 3 ευρώ τη μέρα»
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πλέον η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ. «Δεν πρόκειται για παροχή. Ήταν μία διεκδίκηση που καταφέραμε μετά από πολύ καιρό να γίνει πράξη. Είναι μία μικρή νίκη, μπροστά στις συνολικές περικοπές που έχουν γίνει. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει το ιατρικό μισθολόγιο στα επίπεδα πριν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, κάτι που θα αποτελούσε ένα κίνητρο για την προσέλκυση νέων γιατρών στο ΕΣΥ» σχολιάζει ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, έως 7.200 ευρώ ετησίως, σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, ο κ. Καραχρήστος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός «βάφτισε αυξήσεις τις μειώσεις». Κατά τον ίδιο πραγματικές αυξήσεις θα ήταν αν η πρόσθετη παροχή υπολογιζόταν με βάση τον βασικό μισθό του 2024 και όχι του... 1983, όπως συμβαίνει σήμερα. «Μιλάμε για αύξηση περίπου 3 ευρώ τη μέρα. Δεν αποτελεί κίνητρο για κανέναν γιατρό να υπηρετήσει σε νησιωτικές περιοχές» καταλήγει.
Ένστολοι: «Ασέβεια σε όσους ξενυχτάν για την ασφάλεια της κοινωνίας»
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, λέγοντας μάλιστα ότι εξάντλησε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο «γιατί αυτοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους». Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θόδωρο Τσαϊρίδη η ανακοίνωση αυτή «έχει προκαλέσει την οργή όλων των αστυνομικών» γιατί 24 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία «η πρώτη αλλαγή ήταν να αυξήσουν την ωριαία αποζημίωση γύρω στα 35 λεπτά του ευρώ καθαρά, όταν η ακρίβεια βρίσκεται στα ύψη. Εμείς αυτό το λέμε ασέβεια προς αυτούς οι οποίοι ξενυχτάν για να παρέχουν το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία». Όπως λέει οι ένστολοι ακόμα περιμένουν την αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. «Υπάρχει απογοήτευση διότι πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα, ούτε στο οικονομικό ούτε στα θεσμικά ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν. Οι άνθρωποι που εργάζονται για την ασφάλεια της χώρας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας πρέπει να είναι πληρωμένοι σωστά και όχι να χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν».
Συνταξιούχοι: Κάθε χρόνο και φτωχότεροι
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται οι συντάξεις δύο εκατομμυρίων δικαιούχων από 2,2% ως 2,5%, ενώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ, που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ως 200 ευρώ.
«Γινόμαστε κάθε χρόνο και φτωχότεροι» αντιτείνει ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Συσπείρωση» Βασίλης Παρτάλης σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό που είναι στο 3%. Επισημαίνει ακόμη ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης κλιμακωτά 3%-12%, επομένως η όποια αύξηση θα απορροφηθεί, ενώ όσοι έχουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» δεν θα δουν καμία αύξηση. «Αν κάποιος έχει 70 ευρώ προσωπική διαφορά, με αυξήσεις 2% και 3% για να κλείσει η ψαλίδα της προσωπικής διαφοράς θα χρειαστούν χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα πάρουν ποτέ ξανά αύξηση στη διάρκεια του βίου τους» σημειώνει.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων χαρακτηρίζει «χαρτζιλίκι» το χριστουγεννιάτικο επίδομα των 200 ευρώ σε όσους έχουν προσωπική διαφορά. «Δεν είμαστε άποροι. Έχουμε πληρώσει εισφορές, έχουμε απαίτηση να παίρνουμε τη σύνταξή μας» σχολιάζει ο κ. Παρτάλης. Όπως λέει, οι συνταξιούχοι πίστευαν ότι μέσα σε πέντε χρόνια κυβέρνηση θα είχε καταργήσει τον νόμο Κατρούγκλου και την προσωπική διαφορά και θα είχε επαναφέρει το ΕΚΑΣ. «Είμαστε απογοητευμένοι» καταλήγει.
Τρίτεκνοι: Η σύγκλιση δεν είναι εξομοίωση
«Πυροτέχνημα» και «πολιτική υπεκφυγή» χαρακτηρίζουν οι τρίτεκνοι την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι τα δικαιώματα τους «συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων». «Από το 2004 ζητάμε να θεωρούνται οι τρίτεκνοι ως πολύτεκνοι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε την εξομοίωση. Η σύγκλιση είναι στρίβειν δια του αρραβώνος» σχολιάζει ο Στέλιος Τσούλιας πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με τη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές φοιτητών, οι τρίτεκνοι θεωρούν ότι δεν θα φέρει αποτέλεσμα και ζητούν την επαναφορά της ειδικής κατηγορίας του 10%- ουσιαστικά ζητούν την κατάργηση του «νόμου Γαβρόγλου» που έθεσε οικονομικά κριτήρια.
Ζητούν επίσης την κατάργηση ενός ακόμη νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάργησε το οικογενειακό επίδομα Α21 και θέσπισε το επίδομα παιδιού, κατεβάζοντας το εισοδηματικό όριο των δικαιούχων από 42.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ ανά οικογένεια. «Η πλειονότητα των τρίτεκνων οικογενειών δεν παίρνει ούτε ευρώ και έρχεται ο πρωθυπουργός και μας λέει ότι θα αυξήσει το επίδομα αυτό» σχολιάζει.
Σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων μελών τρίτεκνων οικογενειών, ο κ. Τσούλιας το χαρακτηρίζει θετικό μέτρο, αλλά σημειώνει ότι ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο του 2017, δεν εφαρμόζεται στις προκηρύξεις που δημοσιεύει ο κάθε φορέας του δημοσίου.
Θετικά τα μέτρα για τους αγρότες
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, σημειώνει ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης.
Η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια, και από το 2025 θα επανέλθει στο σύνολό του «με δίκαιο και αναλογικό τρόπο» όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Είναι ένα πολύ θετικό μέτρο που συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής» εκτιμά ο κ. Τσιχήτας.
Αναφορικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων με την προοπτική επαναπροσδιορισμού των τόκων και αποπληρωμής του κεφαλαίου, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης ο κ. Τσιχήτας λέει ότι «θα δώσει μία ανάσα και σε αγρότες, αλλά και σε συνεταιριστικές εταιρείες οι οποίες ταλανίζονται από κάποια παλιά χρέη. Ώστε να κάνουν μια νέα αρχή».
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προανήγγειλε ένα πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια και την παραχώρηση αδρανών δημόσιων γαιών σε επενδυτές που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αυτά, θα συμβάλλουν στο ΑΕΠ και τη διατροφική επάρκεια της χώρας» εκτιμά ο κ. Τσιχήτας, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση αποτελεί η να υπάρχει μία μελέτη για τη σωστή χωροθέτηση αυτών των επενδύσεων.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Αντίδωρο για τη φτώχεια οι αυξήσεις
Από τον Απρίλιο το 2025 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα.
«Έχουμε την πιο ακριβή ενέργεια, είμαστε στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς το κόστος στέγασης, είμαστε χαμηλότερα από όλους στην αγοραστική δύναμη... Όταν η ακρίβεια απομυζά το 50% του εισοδήματος μας και η κυβέρνηση δίνει ένα ‘αντίδωρο’ ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να το δει θετικά. Η ζωή γίνεται πολύ πιο δύσκολη» τονίζει ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Κατά τον ίδιο οι εξαγγελίες είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης «να δημιουργήσει μία πολιτική ατμόσφαιρα ότι αντιμετωπίζει τη φτώχεια. Όμως χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς πολιτικές μείωσης της αισχροκέρδειας στο λιανεμπόριο και στο χρηματιστήριο ενέργειας, χωρίς έναν μεγάλο κοινωνικό φορέα για τη στέγαση η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024
ΣΧΟΛΙΑ