Patisserie

Αρτοποιία Κουκουμέρια: Εκατόν δύο χρόνια άριστων δημιουργιών και περιζήτητων άρτων

Ένα ταξίδι από τη Μικρά Ασία, στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης

 12/09/2024 10:00

Αρτοποιία Κουκουμέρια: Εκατόν δύο χρόνια άριστων δημιουργιών και περιζήτητων άρτων

Στο νούμερο 50 της οδού Μικράς Ασίας, στην Κάτω Τούμπα, λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ένα ιστορικό σημείο της γαστρονομίας της πόλης, η «Αρτοποιία Κουκουμέρια». Το όνομα του δρόμου διόλου τυχαίο είναι, αφού από τη Μικρά Ασία ξεκίνησαν και τα χνάρια της επιχείρησης, με τον προπάππο της οικογένειας, Βασίλη Κουκουμέρια, να έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 1922, ως πρόσφυγας από το Ικόνιο, όπου εργαζόταν ως φούρναρης και να μεταφέρει ατόφια την τέχνη του, στην «ψωμοφάγα», τότε, Κάτω Τούμπα.

artopoiia-koykoymeria2.jpg

Καθώς ο γιος του απεβίωσε νωρίς, ο Βασίλης Κουκουμέριας, συνέχισε την τέχνη της αρτοποιίας μαζί με τη νύφη του, Ελισώ, μέχρι που, σε ηλικία 16 ετών, τη δουλειά συνέχισε ο εγγονός του, επίσης Βασίλης.

Αφουγκραζόμενος, πάντα, τις προτιμήσεις του κόσμου και ψάχνοντας το κάτι καινούριο, ο τελευταίος άρχισε, τη δεκαετία του ’80, τις επισκέψεις σε εκθέσεις του κλάδου στη Γερμανία, εκπαιδευόμενος στα μαύρα ψωμιά. Λίγα χρόνια μετά, ωστόσο, το μαύρο ψωμί άρχισε να μπαίνει, πέρα από το σπίτι της οικογένειας Κουκουμέρια και σε γειτονικά σπίτια. Άρχισε, έτσι, μία δική του, ξεχωριστή παραγωγή, που γινόταν όλο και πιο διαδεδομένη στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με έναν προσανατολισμό σε ψωμιά πιο ιδιαίτερα, μαζί με όλες τις κλασσικές προτάσεις.

artopoiia-koykoymeria3.jpg

Η τέταρτη και η πέμπτη γενιά

Την ίδια δεκαετία προστέθηκαν οι πίτες και προϊόντα ζαχαροπλαστικής αλεύρου, ενώ τα ηνία πήραν, σταδιακά, τα παιδιά του, Δημήτρης κι Έλσα που, έχοντας ξεκινήσει από μικρές ηλικίες, με «πρώτη τους δουλειά» το έργο της κατανομής ετικετών για τις παραγγελίες στα ταψιά, έφτασαν να διευθύνουν όλη την παραγωγή.

artopoiia-koykoymeria4.jpg
artopoiia-koykoymeria5.jpg

Στα χνάρια του πατέρα τους, οι δυο τους έχουν εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τα προϊόντα στα ράφια του καταστήματος, με άρτους με ξηρούς καρπούς, σταφίδες, πιο γλυκές γεύσεις και ιδιαίτερες προτάσεις για τις γιορτές, συχνά εμπνευσμένες από συνταγές του εξωτερικού. Δίπλα τους κι ο 25χρονος σήμερα γιος της Έλσας, που σπουδάζει ήδη Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική.

Σημείο – σταθμός στην ιστορία της επιχείρησης, η αλλαγή κτηρίου, όταν, το 1991, το προσφυγικό κτήριο που φιλοξενούσε το φούρνο γκρεμίστηκε και στο ίδιο σημείο δημιουργήθηκε ένας χώρος 500 τ.μ., με εργαστήριο, πωλητήριο και τμήμα ζαχαροπλαστικής αλεύρου, στο ίδιο σημείο όπου γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.

artopoiia-koykoymeria6.jpg
artopoiia-koykoymeria7.jpg

Εκατό χρόνια, προϊόντα ποιότητας

Όντας ο πρώτος, για την εποχή που άνοιξε, φούρνος της περιοχής, η «Αρτοποιία Κουκουμέρια» έχει γράψει μέχρι σήμερα πάνω από 100 χρόνια ιστορίας και συνεχίζει να αποτελεί, καθημερινά, ένα σημείο – σταθμό στις γεύσεις της πόλης, συνώνυμο της ποιότητας και κάθε ιδιαίτερης γεύσης ψωμιού, με τα προϊόντα του να εμπλουτίζονται κάθε χρόνο, λίγο πριν εκπνεύσει το καλοκαίρι.

Δεσπόζει σε ένα εμβληματικό σημείο της περιοχής και προσφέρει μία μεγάλη γκάμα 40 και πλέον ειδών άρτου, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Από το κλασικό ψωμί, που δεν λείπει από κανένα σπιτικό τραπέζι, μέχρι άρτο αργής ωρίμανσης, ψωμιά με φουντούκια, ψωμιά ολικής άλεσης, προζυμένιους άρτους – όπως το προζυμένιο Αγειορίτικο ψωμί ή το ημίλευκο με προζύμι τσομπάνη – χωριάτικους και καλαμποκίσιους άρτους, ψωμί με σπόρους chia κι άλλα προϊόντα εναρμονισμένα με τις διατροφικές τάσεις, Ζέας δίκοκκο και φυσικά, πολλά γερμανικού τύπου ψωμιά.

artopoiia-koykoymeria8.jpg
artopoiia-koykoymeria9.jpg

Η τελευταία πρόταση της επιχείρησης, είναι το προζυμένιο ψωμί λαμαρίνας – θα το βρείτε σε χωριάτικο κι ολικής - που αποτελεί και το επετειακό προϊόν τους για τα 100 χρόνια της επιχείρησης. Είναι άρτος αργής ωρίμανσης, που αφήνεται 15 ώρες να πάρει τον όγκο του πριν κοπεί, μέχρι να μπει, στις τέσσερις τα χαράματα, στη λαμαρίνα και μετά στο φούρνο. Νόστιμο, καλοφτιαγμένο και ζεστό, γίνεται ανάρπαστο καθημερινά.

artopoiia-koykoymeria10.jpg
artopoiia-koykoymeria11.jpg
artopoiia-koykoymeria12.jpg

Από τα προϊόντα που αναδείχθηκαν πολύ, πέρα από την αρτοποιία, ήταν και είναι το τσουρέκι της Αρτοποιίας «Κουκουμέρια». Ξεκίνησε από την παραδοχή πως, ως προϊόν, σπάνια φτιάχνεται πλέον στα σπίτια κι έγινε, πολύ γρήγορα -πέρα από εξαιρετικά καλό και νόστιμο- το δεύτερο κατά σειρά προϊόν που «φεύγει» πολύ καθημερινά, μαζί με τους μαύρους άρτους.

artopoiia-koykoymeria13.jpg
artopoiia-koykoymeria14.jpg

Στις προτάσεις για σνακ και πρωινό, ελαιόψωμο και σταφιδόψωμο, κουλούρι Θεσσαλονίκης απλό, αλλά και με σταφίδες, μανιτάρια, τυρί ή πιπεριά, κριτσίνια κάθε είδους, χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακόπιτα και τυροπιτάκια και φυσικά μπουγάτσα με κρέμα, τυρί ή κιμά.

artopoiia-koykoymeria15.jpg
artopoiia-koykoymeria16.jpg

Η μεγάλη ποικιλία προτάσεων περιλαμβάνει επίσης βιεννέζικο, δανέζικο, pretzel, βουτήματα, σιροπιαστά κι άλλα γλυκά – και πολλά νηστίσιμα είδη – ενώ ξεχωρίζουν «τοπικές» μικρασιατικές συνταγές, όπως το σμυρναίικο κουλουράκι, ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείτε το χώρο.

artopoiia-koykoymeria17.jpg
artopoiia-koykoymeria18.jpg

«Μότο» η αυτονομία

Μότο της οικογένειας Κουκουμέρια, ήταν και είναι, πάντα, η αυτονομία. Το να μην εξαρτώνται από κανέναν τρίτο για το παραγωγικό τους κομμάτι, όντας ένα καθαρά παραγωγικό αρτοποιείο. Όλα, από τους άρτους που πλάθονται σε μεγάλο βαθμό στο χέρι, μέχρι τα τσουρέκια, τις τάρτες και τα υπόλοιπα είδη ζαχαροπλαστικής, παράγονται από τους ανθρώπους της επιχείρησης, με αγάπη κι ευσυνειδησία.

Για την Έλσα Κουκουμέρια, Πρόεδρο, επίσης, του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» από το 2016 – είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του φορέα κι έχει συμμετάσχει, ως κριτής και σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αρτοποιίας - η αρτοποιία είναι ένα «δημιουργικό, όμορφο επάγγελμα», παρά την ένταση και την καθημερινή κούραση που εμπεριέχει, που για να το ασκήσει κάνεις, θα πρέπει να το αγαπά πραγματικά.

Άλλωστε, η δική της επιχείρηση πέρασε από τις «χρυσές» δεκαετίες του ’80 και του ’90, έζησε τις δυσκολίες των τελευταίων ετών και η εμπειρία της της δείχνει ότι, «όποιος κάνει καλά τη δουλειά του, θα επιβιώσει και θα εξελιχθεί». Όπως λέει, «μπορεί ως αρτοποιός να μη γίνει κανείς πλούσιος, αλλά έχει σημασία το ότι από τα χέρια του, θα τρώει τόσος κόσμος».

artopoiia-koykoymeria19.jpg

«Ισοστασία» ποιότητας και τιμής

Το ψωμί, στολίζει ένα τραπέζι και κάθε πελάτης, θέλει να είναι νόστιμο. Αυτό που η επιχείρηση προσπαθεί να διατηρεί, είναι η «ισοστασία» στη σχέση ποιότητας και τιμής, ικανοποιώντας την απαίτηση του κόσμου για ένα «σούπερ» προϊόν. Το success tip της μεγάλης της πορείας, είναι η σιγουριά που προσφέρει στον κόσμο, ως προς την ποιότητα και τη γεύση και δεν είναι τυχαίο το ότι, παρόλο που δε βρίσκεται στο κέντρο, πολλοί πηγαίνουν μέχρι εκεί, για να απολαύσουν τα προϊόντα της.

artopoiia-koykoymeria20.jpg

Σχέσεις, που συνεχίζουν την παράδοση

Από το 1922 μέχρι και σήμερα τα προϊόντα της «Αρτοποιΐας Κουκουμέρια» «μυρίζουν» παράδοση, ζεστασιά και νοστιμιά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πιο όμορφες οικογενειακές στιγμές μας.

Ξεχωρίζουν, κυρίως, για τη γεύση τους, το πρώτο πιο σημαντικό συστατικό σε ένα τραπέζι. Και η ίδια η επιχείρηση ξεχωρίζει για την εκατονταετή πορεία της, που της έχει εξασφαλίσει πελάτες σταθερούς για πάνω από μισό αιώνα, που της κάνουν και την καλύτερη, από στόμα σε στόμα διαφήμιση. Είναι οι σχέσεις, που δίνουν αξία και συνεχίζουν την παράδοση. Κι εδώ, η παράδοση θα κρατήσει, όπως φαίνεται, πολλά χρόνια ακόμη!

artopoiia-koykoymeria21.jpg

Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 07.00 έως τις 16.30 και τις γιορτές από τις 07.00 έως τις 19.00.

Tip 2: Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε μέσω e-food και Box ενώ εάν είστε κάτοικος της περιοχής και τηλεφωνικά.

artopoiia-koykoymeria22.jpg
artopoiia-koykoymeria23.jpg


Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912365

Facebook

Instagram



Στο νούμερο 50 της οδού Μικράς Ασίας, στην Κάτω Τούμπα, λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ένα ιστορικό σημείο της γαστρονομίας της πόλης, η «Αρτοποιία Κουκουμέρια». Το όνομα του δρόμου διόλου τυχαίο είναι, αφού από τη Μικρά Ασία ξεκίνησαν και τα χνάρια της επιχείρησης, με τον προπάππο της οικογένειας, Βασίλη Κουκουμέρια, να έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 1922, ως πρόσφυγας από το Ικόνιο, όπου εργαζόταν ως φούρναρης και να μεταφέρει ατόφια την τέχνη του, στην «ψωμοφάγα», τότε, Κάτω Τούμπα.

artopoiia-koykoymeria2.jpg

Καθώς ο γιος του απεβίωσε νωρίς, ο Βασίλης Κουκουμέριας, συνέχισε την τέχνη της αρτοποιίας μαζί με τη νύφη του, Ελισώ, μέχρι που, σε ηλικία 16 ετών, τη δουλειά συνέχισε ο εγγονός του, επίσης Βασίλης.

Αφουγκραζόμενος, πάντα, τις προτιμήσεις του κόσμου και ψάχνοντας το κάτι καινούριο, ο τελευταίος άρχισε, τη δεκαετία του ’80, τις επισκέψεις σε εκθέσεις του κλάδου στη Γερμανία, εκπαιδευόμενος στα μαύρα ψωμιά. Λίγα χρόνια μετά, ωστόσο, το μαύρο ψωμί άρχισε να μπαίνει, πέρα από το σπίτι της οικογένειας Κουκουμέρια και σε γειτονικά σπίτια. Άρχισε, έτσι, μία δική του, ξεχωριστή παραγωγή, που γινόταν όλο και πιο διαδεδομένη στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με έναν προσανατολισμό σε ψωμιά πιο ιδιαίτερα, μαζί με όλες τις κλασσικές προτάσεις.

artopoiia-koykoymeria3.jpg

Η τέταρτη και η πέμπτη γενιά

Την ίδια δεκαετία προστέθηκαν οι πίτες και προϊόντα ζαχαροπλαστικής αλεύρου, ενώ τα ηνία πήραν, σταδιακά, τα παιδιά του, Δημήτρης κι Έλσα που, έχοντας ξεκινήσει από μικρές ηλικίες, με «πρώτη τους δουλειά» το έργο της κατανομής ετικετών για τις παραγγελίες στα ταψιά, έφτασαν να διευθύνουν όλη την παραγωγή.

artopoiia-koykoymeria4.jpg
artopoiia-koykoymeria5.jpg

Στα χνάρια του πατέρα τους, οι δυο τους έχουν εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τα προϊόντα στα ράφια του καταστήματος, με άρτους με ξηρούς καρπούς, σταφίδες, πιο γλυκές γεύσεις και ιδιαίτερες προτάσεις για τις γιορτές, συχνά εμπνευσμένες από συνταγές του εξωτερικού. Δίπλα τους κι ο 25χρονος σήμερα γιος της Έλσας, που σπουδάζει ήδη Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική.

Σημείο – σταθμός στην ιστορία της επιχείρησης, η αλλαγή κτηρίου, όταν, το 1991, το προσφυγικό κτήριο που φιλοξενούσε το φούρνο γκρεμίστηκε και στο ίδιο σημείο δημιουργήθηκε ένας χώρος 500 τ.μ., με εργαστήριο, πωλητήριο και τμήμα ζαχαροπλαστικής αλεύρου, στο ίδιο σημείο όπου γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.

artopoiia-koykoymeria6.jpg
artopoiia-koykoymeria7.jpg

Εκατό χρόνια, προϊόντα ποιότητας

Όντας ο πρώτος, για την εποχή που άνοιξε, φούρνος της περιοχής, η «Αρτοποιία Κουκουμέρια» έχει γράψει μέχρι σήμερα πάνω από 100 χρόνια ιστορίας και συνεχίζει να αποτελεί, καθημερινά, ένα σημείο – σταθμό στις γεύσεις της πόλης, συνώνυμο της ποιότητας και κάθε ιδιαίτερης γεύσης ψωμιού, με τα προϊόντα του να εμπλουτίζονται κάθε χρόνο, λίγο πριν εκπνεύσει το καλοκαίρι.

Δεσπόζει σε ένα εμβληματικό σημείο της περιοχής και προσφέρει μία μεγάλη γκάμα 40 και πλέον ειδών άρτου, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Από το κλασικό ψωμί, που δεν λείπει από κανένα σπιτικό τραπέζι, μέχρι άρτο αργής ωρίμανσης, ψωμιά με φουντούκια, ψωμιά ολικής άλεσης, προζυμένιους άρτους – όπως το προζυμένιο Αγειορίτικο ψωμί ή το ημίλευκο με προζύμι τσομπάνη – χωριάτικους και καλαμποκίσιους άρτους, ψωμί με σπόρους chia κι άλλα προϊόντα εναρμονισμένα με τις διατροφικές τάσεις, Ζέας δίκοκκο και φυσικά, πολλά γερμανικού τύπου ψωμιά.

artopoiia-koykoymeria8.jpg
artopoiia-koykoymeria9.jpg

Η τελευταία πρόταση της επιχείρησης, είναι το προζυμένιο ψωμί λαμαρίνας – θα το βρείτε σε χωριάτικο κι ολικής - που αποτελεί και το επετειακό προϊόν τους για τα 100 χρόνια της επιχείρησης. Είναι άρτος αργής ωρίμανσης, που αφήνεται 15 ώρες να πάρει τον όγκο του πριν κοπεί, μέχρι να μπει, στις τέσσερις τα χαράματα, στη λαμαρίνα και μετά στο φούρνο. Νόστιμο, καλοφτιαγμένο και ζεστό, γίνεται ανάρπαστο καθημερινά.

artopoiia-koykoymeria10.jpg
artopoiia-koykoymeria11.jpg
artopoiia-koykoymeria12.jpg

Από τα προϊόντα που αναδείχθηκαν πολύ, πέρα από την αρτοποιία, ήταν και είναι το τσουρέκι της Αρτοποιίας «Κουκουμέρια». Ξεκίνησε από την παραδοχή πως, ως προϊόν, σπάνια φτιάχνεται πλέον στα σπίτια κι έγινε, πολύ γρήγορα -πέρα από εξαιρετικά καλό και νόστιμο- το δεύτερο κατά σειρά προϊόν που «φεύγει» πολύ καθημερινά, μαζί με τους μαύρους άρτους.

artopoiia-koykoymeria13.jpg
artopoiia-koykoymeria14.jpg

Στις προτάσεις για σνακ και πρωινό, ελαιόψωμο και σταφιδόψωμο, κουλούρι Θεσσαλονίκης απλό, αλλά και με σταφίδες, μανιτάρια, τυρί ή πιπεριά, κριτσίνια κάθε είδους, χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακόπιτα και τυροπιτάκια και φυσικά μπουγάτσα με κρέμα, τυρί ή κιμά.

artopoiia-koykoymeria15.jpg
artopoiia-koykoymeria16.jpg

Η μεγάλη ποικιλία προτάσεων περιλαμβάνει επίσης βιεννέζικο, δανέζικο, pretzel, βουτήματα, σιροπιαστά κι άλλα γλυκά – και πολλά νηστίσιμα είδη – ενώ ξεχωρίζουν «τοπικές» μικρασιατικές συνταγές, όπως το σμυρναίικο κουλουράκι, ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείτε το χώρο.

artopoiia-koykoymeria17.jpg
artopoiia-koykoymeria18.jpg

«Μότο» η αυτονομία

Μότο της οικογένειας Κουκουμέρια, ήταν και είναι, πάντα, η αυτονομία. Το να μην εξαρτώνται από κανέναν τρίτο για το παραγωγικό τους κομμάτι, όντας ένα καθαρά παραγωγικό αρτοποιείο. Όλα, από τους άρτους που πλάθονται σε μεγάλο βαθμό στο χέρι, μέχρι τα τσουρέκια, τις τάρτες και τα υπόλοιπα είδη ζαχαροπλαστικής, παράγονται από τους ανθρώπους της επιχείρησης, με αγάπη κι ευσυνειδησία.

Για την Έλσα Κουκουμέρια, Πρόεδρο, επίσης, του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» από το 2016 – είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του φορέα κι έχει συμμετάσχει, ως κριτής και σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αρτοποιίας - η αρτοποιία είναι ένα «δημιουργικό, όμορφο επάγγελμα», παρά την ένταση και την καθημερινή κούραση που εμπεριέχει, που για να το ασκήσει κάνεις, θα πρέπει να το αγαπά πραγματικά.

Άλλωστε, η δική της επιχείρηση πέρασε από τις «χρυσές» δεκαετίες του ’80 και του ’90, έζησε τις δυσκολίες των τελευταίων ετών και η εμπειρία της της δείχνει ότι, «όποιος κάνει καλά τη δουλειά του, θα επιβιώσει και θα εξελιχθεί». Όπως λέει, «μπορεί ως αρτοποιός να μη γίνει κανείς πλούσιος, αλλά έχει σημασία το ότι από τα χέρια του, θα τρώει τόσος κόσμος».

artopoiia-koykoymeria19.jpg

«Ισοστασία» ποιότητας και τιμής

Το ψωμί, στολίζει ένα τραπέζι και κάθε πελάτης, θέλει να είναι νόστιμο. Αυτό που η επιχείρηση προσπαθεί να διατηρεί, είναι η «ισοστασία» στη σχέση ποιότητας και τιμής, ικανοποιώντας την απαίτηση του κόσμου για ένα «σούπερ» προϊόν. Το success tip της μεγάλης της πορείας, είναι η σιγουριά που προσφέρει στον κόσμο, ως προς την ποιότητα και τη γεύση και δεν είναι τυχαίο το ότι, παρόλο που δε βρίσκεται στο κέντρο, πολλοί πηγαίνουν μέχρι εκεί, για να απολαύσουν τα προϊόντα της.

artopoiia-koykoymeria20.jpg

Σχέσεις, που συνεχίζουν την παράδοση

Από το 1922 μέχρι και σήμερα τα προϊόντα της «Αρτοποιΐας Κουκουμέρια» «μυρίζουν» παράδοση, ζεστασιά και νοστιμιά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πιο όμορφες οικογενειακές στιγμές μας.

Ξεχωρίζουν, κυρίως, για τη γεύση τους, το πρώτο πιο σημαντικό συστατικό σε ένα τραπέζι. Και η ίδια η επιχείρηση ξεχωρίζει για την εκατονταετή πορεία της, που της έχει εξασφαλίσει πελάτες σταθερούς για πάνω από μισό αιώνα, που της κάνουν και την καλύτερη, από στόμα σε στόμα διαφήμιση. Είναι οι σχέσεις, που δίνουν αξία και συνεχίζουν την παράδοση. Κι εδώ, η παράδοση θα κρατήσει, όπως φαίνεται, πολλά χρόνια ακόμη!

artopoiia-koykoymeria21.jpg

Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 07.00 έως τις 16.30 και τις γιορτές από τις 07.00 έως τις 19.00.

Tip 2: Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε μέσω e-food και Box ενώ εάν είστε κάτοικος της περιοχής και τηλεφωνικά.

artopoiia-koykoymeria22.jpg
artopoiia-koykoymeria23.jpg


Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912365

Facebook

Instagram



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία