Αυξημένο ενδιαφέρον και… κρατήσεις εμβολίων γρίπης λόγω κορονοϊού
04/10/2020 18:00
04/10/2020 18:00
Παραγγελίες και προκρατήσεις για χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και… πιέσεις σε γιατρούς και φαρμακοποιούς από ασθενείς οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν αλλά δεν ανήκουν στις κατηγορίες των ομάδων υψηλού κινδύνου που περιγράφονται στην οκτασέλιδη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και σχετικές λίστες προτεραιότητας στα φαρμακεία της χώρας, έφερε ο κορονοϊός στη χώρα μας.
Μπορεί το υπουργείο να εξασφάλισε, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας 4.200.000 δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου, σαφώς αυξημένες κατά περίπου 1.200.000 από εκείνες που εξασφαλίστηκαν πέρσι, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως στο τέλος τα εμβόλια δεν θα φτάσουν και αυτό γιατί η απουσία εμβολίου για τον κορονοϊό και η αγωνία των πολιτών να προστατευθούν από τον φονικό κατά πολλούς ιό, θα οδηγήσει εκατομμύρια πολιτών στα φαρμακεία ζητώντας να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον κορονοϊό.
Η πρώτη παρτίδα δόσεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης έφτασε την περασμένη Τρίτη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και άλλες ποσότητες. Την ίδια ώρα, την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησε και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εμβολίων, που άλλωστε αποτελεί βασική προϋπόθεση για να γίνει σε κάποιον ασθενή το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται δωρεάν στα περίπου 10.000 φαρμακεία της χώρας, αφού πρώτα ο γιατρός το έχει συνταγογραφήσει. Το κόστος δε, του εμβολίου για κάποιον ασθενή που επιθυμεί να του χορηγηθεί αλλά δεν υπάρχει σχετική συνταγογράφηση κυμαίνεται από 10 έως 13 ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία που το παρασκευάζει.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στόχος είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά να εμβολιάζονται κατά κύριο λόγο οι ευπαθείς ομάδες.
Ο υπουργός συνέστησε μάλιστα, σε όλους τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για ιδιαίτερη χρονιά, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Η ίδια, πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση».
Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο
Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης οι εμβολιασμοί των ασθενών αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως κάθε χρόνο στα μέσα Οκτωβρίου. Η περίοδος των εμβολιασμών συνήθως κρατά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ώστε «να θωρακίζονται οι ασθενείς έναντι της εποχικής γρίπης και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο που ακόμα κυκλοφορεί ο ιός» λέει ο κ. Ευγενίδης. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι οι συνολικές δόσεις που έχουν παραγγείλει τα φαρμακεία της πόλης αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
«Μία δόση εμβολίου αρκεί» σχολιάζει ο κ. Ευγενίδης. Ερωτώμενος, εάν εκτιμά πως ο κορονοϊός τελικά θα πλήξει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια είχε… ριζώσει σε κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, ο κ. Ευγενίδης απαντά πως «το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μεγάλο και ο κορονοϊός το έπληξε και του έδωσε ένα καλό χτύπημα» τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
Σημειώνεται πως, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.ά.).
Σε ποιους εφαρμόζεται
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις εξής ομάδες αυξημένου κινδύνου: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με χρόνια νοσήματα (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή -κληρονομική ή επίκτητη, μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα και σύνδρομο Down), έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης, κλειστούς πληθυσμούς, όπως προσωπικό και εσωτερικούς σπουδαστές, εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, άστεγους και τέλος, κτηνίατρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από το σχετικό μπάχαλο που προκλήθηκε και μπέρδεψε τον κόσμο, δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος για κορονοϊό (τεστ) ώστε να εμβολιαστεί κάποιος για τη γρίπη.
«Ο γιατρός που συνταγογραφεί το εμβόλιο γνωρίζει την υγεία του ασθενούς του. Με την συνταγογράφηση οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και να μην περιμένουν. Άλλωστε το εμβόλιο χορηγείται σε ανθρώπους που είναι απόλυτα υγιείς. Εάν έχει κάποιος συνάχι ή πυρετό δεν πρέπει να έρχεται να κάνει το εμβόλιο» τονίζει ο κ. Ευγενίδης. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των φαρμακείων που πραγματοποιεί τους εμβολιασμούς ο κ. Ευγενίδης σημειώνει πως θα πρέπει «οι συνάδελφοι να φορούν μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ποδιά. Επίσης να αερίζεται συχνά ο χώρος, να τηρούνται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και η καρέκλα που κάθεται ο ασθενής να απολυμαίνεται συχνά με αντισηπτικό» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.
Να χορηγείται το εμβόλιο αποκλειστικά σε όσους πρέπει, ζητά από την πλευρά του μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Ο ίδιος επισημαίνει: «Κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης, προστατευόμαστε από την γρίπη και όχι από τον κορονοϊό. Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται συγχρόνως και ταυτοχρόνως με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε υγιή οργανισμό, δηλαδή σε οργανισμό που δεν έχει κάποια μικροβιακή ίωση.
Η διαδικασία είναι η εξής: ο γιατρός εξετάζει, συνταγογραφεί και ο ασθενείς πηγαίνει στο φαρμακείο και του χορηγείται το εμβόλιο. Αυτό δεν αλλάζει» σχολιάζει ο κ. Νίτσας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι και τις 17/05/2020 (εβδομάδα 20/2020) συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 233 ασθενείς που προσβλήθηκαν από εποχική γρίπη, ενώ πέρσι έχασαν τη ζωή τους 116 άτομα. «Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου που αμέλησαν και δεν εμβολιάστηκαν» αναφέρει ο κ. Νίτσας.
«Δεν ξέρουμε εάν το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα θα καμφθεί μετά τον κορονοϊό ή θα θεριέψει» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Στη χώρα μας θα δοθούν περισσότερες δόσεις από κάθε άλλη χρονιά» λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ότι το φαινόμενο των προκρατήσεων εμβολίων στα φαρμακεία της χώρας, φέτος είναι πιο έντονο από κάθε άλλη χρονιά. «Είναι λογικό. Όλοι θέλουν να εμβολιαστούν για να μην νοσήσουν» τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Από την πλευρά του, ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρανταγλής υποστηρίζει ότι η πανδημία θα «ωφελήσει την αντιεμβολιαστική κάλυψη για την εποχική γρίπη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για όλους τους πολίτες με προτεραιότητα όμως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο κ. Καρανταγλής αναφέρει μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν ασθενείς που έχουν παραγγείλει το εμβόλιο σε φαρμακοποιούς από τον Αύγουστο.
Πιέσεις σε φαρμακοποιούς
Δεν είναι λίγοι πάντως, εκείνοι που εκτιμούν πως ασθενείς θα πιέζουν γιατρούς και φαρμακοποιούς προκειμένου να τους συνταγογραφήσουν και να τους χορηγήσουν το εμβόλιο, αντίστοιχα ακόμα και αν δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν. Όπως υποστηρίζει φαρμακοποιός του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο κατάστημά του την περασμένη βδομάδα έφτασε το 30% της αρχικής παραγγελίας των εμβολίων που έκανε ο κάθε επαγγελματίας. «Ασκούνται πιέσεις από ασθενείς, ωστόσο κρατούμε σειρά προτεραιότητας.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένας τρόπος για να υπάρξουν πραγματικά και ρεαλιστικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς» λέει ο Νίκος Π. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ζήτηση είναι μεγάλη».
Την ίδια ώρα, η μη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου σε παιδιά (υγιή χωρίς ασθένειες) έχει προβληματίσει αρκετούς γονείς.
Όπως εξηγεί μητέρα στη «ΜτΚ» το εμβόλιο «χορηγείται κατόπιν συνταγογράφησης. Εάν ένα παιδάκι εμφανίσει βήχα θα πρέπει να κάτσει σπίτι του για δύο βδομάδες, κάτι σαν καραντίνα, ή να επιστρέψει στην τάξη με αρνητικό τεστ για κορονοϊό».
«Όταν ένα παιδάκι έχει συμπτώματα, απομονώνεται» σημειώνει ο Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία. «Εάν ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να εξεταστεί για κορονοϊό τότε θα γίνει τεστ. Ανάλογα με το αποτέλεσμα το παιδί θα επιστρέψει ή θα παραμείνει στο σπίτι. Όταν περάσει ο πυρετός ή ο βήχας, σε περίπτωση γρίπης το παιδάκι επιστρέφει στην τάξη» λέει ο κ. Κόπτσης.
Συνταγογραφήσεις με ραντεβού
Σημειώνεται πως σε περίπτωση έλλειψης του εμβολίου, υπεύθυνος για την εισαγωγή δόσεων από άλλες χώρες είναι το «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ». Στο μεταξύ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δημόσιας υγείας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί κατόπιν ραντεβού, συνταγογράφηση και στη συνέχεια εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ωφελούμενους των δημοτικών Ιατρείων του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από Ιατρό Παθολόγο, στο χώρο των δημοτικών ιατρείων του δήμου Θεσσαλονίκης από 01/10/2020 μετά από τηλεφωνικό ραντεβού. Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την προσέλευση να είναι γνωστός ο αριθμός του ΑΜΚΑ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Οκτωβρίου 2020
Παραγγελίες και προκρατήσεις για χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και… πιέσεις σε γιατρούς και φαρμακοποιούς από ασθενείς οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν αλλά δεν ανήκουν στις κατηγορίες των ομάδων υψηλού κινδύνου που περιγράφονται στην οκτασέλιδη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας και σχετικές λίστες προτεραιότητας στα φαρμακεία της χώρας, έφερε ο κορονοϊός στη χώρα μας.
Μπορεί το υπουργείο να εξασφάλισε, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας 4.200.000 δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου, σαφώς αυξημένες κατά περίπου 1.200.000 από εκείνες που εξασφαλίστηκαν πέρσι, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως στο τέλος τα εμβόλια δεν θα φτάσουν και αυτό γιατί η απουσία εμβολίου για τον κορονοϊό και η αγωνία των πολιτών να προστατευθούν από τον φονικό κατά πολλούς ιό, θα οδηγήσει εκατομμύρια πολιτών στα φαρμακεία ζητώντας να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει από τον κορονοϊό.
Η πρώτη παρτίδα δόσεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης έφτασε την περασμένη Τρίτη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και άλλες ποσότητες. Την ίδια ώρα, την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησε και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εμβολίων, που άλλωστε αποτελεί βασική προϋπόθεση για να γίνει σε κάποιον ασθενή το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται δωρεάν στα περίπου 10.000 φαρμακεία της χώρας, αφού πρώτα ο γιατρός το έχει συνταγογραφήσει. Το κόστος δε, του εμβολίου για κάποιον ασθενή που επιθυμεί να του χορηγηθεί αλλά δεν υπάρχει σχετική συνταγογράφηση κυμαίνεται από 10 έως 13 ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία που το παρασκευάζει.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στόχος είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά να εμβολιάζονται κατά κύριο λόγο οι ευπαθείς ομάδες.
Ο υπουργός συνέστησε μάλιστα, σε όλους τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για ιδιαίτερη χρονιά, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Η ίδια, πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας «στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση».
Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο
Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης οι εμβολιασμοί των ασθενών αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως κάθε χρόνο στα μέσα Οκτωβρίου. Η περίοδος των εμβολιασμών συνήθως κρατά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ώστε «να θωρακίζονται οι ασθενείς έναντι της εποχικής γρίπης και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο που ακόμα κυκλοφορεί ο ιός» λέει ο κ. Ευγενίδης. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι οι συνολικές δόσεις που έχουν παραγγείλει τα φαρμακεία της πόλης αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
«Μία δόση εμβολίου αρκεί» σχολιάζει ο κ. Ευγενίδης. Ερωτώμενος, εάν εκτιμά πως ο κορονοϊός τελικά θα πλήξει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια είχε… ριζώσει σε κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, ο κ. Ευγενίδης απαντά πως «το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μεγάλο και ο κορονοϊός το έπληξε και του έδωσε ένα καλό χτύπημα» τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
Σημειώνεται πως, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.ά.).
Σε ποιους εφαρμόζεται
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις εξής ομάδες αυξημένου κινδύνου: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με χρόνια νοσήματα (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή -κληρονομική ή επίκτητη, μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα και σύνδρομο Down), έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης, κλειστούς πληθυσμούς, όπως προσωπικό και εσωτερικούς σπουδαστές, εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, άστεγους και τέλος, κτηνίατρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από το σχετικό μπάχαλο που προκλήθηκε και μπέρδεψε τον κόσμο, δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος για κορονοϊό (τεστ) ώστε να εμβολιαστεί κάποιος για τη γρίπη.
«Ο γιατρός που συνταγογραφεί το εμβόλιο γνωρίζει την υγεία του ασθενούς του. Με την συνταγογράφηση οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και να μην περιμένουν. Άλλωστε το εμβόλιο χορηγείται σε ανθρώπους που είναι απόλυτα υγιείς. Εάν έχει κάποιος συνάχι ή πυρετό δεν πρέπει να έρχεται να κάνει το εμβόλιο» τονίζει ο κ. Ευγενίδης. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των φαρμακείων που πραγματοποιεί τους εμβολιασμούς ο κ. Ευγενίδης σημειώνει πως θα πρέπει «οι συνάδελφοι να φορούν μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ποδιά. Επίσης να αερίζεται συχνά ο χώρος, να τηρούνται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και η καρέκλα που κάθεται ο ασθενής να απολυμαίνεται συχνά με αντισηπτικό» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.
Να χορηγείται το εμβόλιο αποκλειστικά σε όσους πρέπει, ζητά από την πλευρά του μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Ο ίδιος επισημαίνει: «Κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης, προστατευόμαστε από την γρίπη και όχι από τον κορονοϊό. Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται συγχρόνως και ταυτοχρόνως με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε υγιή οργανισμό, δηλαδή σε οργανισμό που δεν έχει κάποια μικροβιακή ίωση.
Η διαδικασία είναι η εξής: ο γιατρός εξετάζει, συνταγογραφεί και ο ασθενείς πηγαίνει στο φαρμακείο και του χορηγείται το εμβόλιο. Αυτό δεν αλλάζει» σχολιάζει ο κ. Νίτσας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι και τις 17/05/2020 (εβδομάδα 20/2020) συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 233 ασθενείς που προσβλήθηκαν από εποχική γρίπη, ενώ πέρσι έχασαν τη ζωή τους 116 άτομα. «Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου που αμέλησαν και δεν εμβολιάστηκαν» αναφέρει ο κ. Νίτσας.
«Δεν ξέρουμε εάν το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα θα καμφθεί μετά τον κορονοϊό ή θα θεριέψει» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Στη χώρα μας θα δοθούν περισσότερες δόσεις από κάθε άλλη χρονιά» λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ότι το φαινόμενο των προκρατήσεων εμβολίων στα φαρμακεία της χώρας, φέτος είναι πιο έντονο από κάθε άλλη χρονιά. «Είναι λογικό. Όλοι θέλουν να εμβολιαστούν για να μην νοσήσουν» τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Από την πλευρά του, ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρανταγλής υποστηρίζει ότι η πανδημία θα «ωφελήσει την αντιεμβολιαστική κάλυψη για την εποχική γρίπη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για όλους τους πολίτες με προτεραιότητα όμως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο κ. Καρανταγλής αναφέρει μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν ασθενείς που έχουν παραγγείλει το εμβόλιο σε φαρμακοποιούς από τον Αύγουστο.
Πιέσεις σε φαρμακοποιούς
Δεν είναι λίγοι πάντως, εκείνοι που εκτιμούν πως ασθενείς θα πιέζουν γιατρούς και φαρμακοποιούς προκειμένου να τους συνταγογραφήσουν και να τους χορηγήσουν το εμβόλιο, αντίστοιχα ακόμα και αν δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν. Όπως υποστηρίζει φαρμακοποιός του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο κατάστημά του την περασμένη βδομάδα έφτασε το 30% της αρχικής παραγγελίας των εμβολίων που έκανε ο κάθε επαγγελματίας. «Ασκούνται πιέσεις από ασθενείς, ωστόσο κρατούμε σειρά προτεραιότητας.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένας τρόπος για να υπάρξουν πραγματικά και ρεαλιστικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς» λέει ο Νίκος Π. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ζήτηση είναι μεγάλη».
Την ίδια ώρα, η μη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου σε παιδιά (υγιή χωρίς ασθένειες) έχει προβληματίσει αρκετούς γονείς.
Όπως εξηγεί μητέρα στη «ΜτΚ» το εμβόλιο «χορηγείται κατόπιν συνταγογράφησης. Εάν ένα παιδάκι εμφανίσει βήχα θα πρέπει να κάτσει σπίτι του για δύο βδομάδες, κάτι σαν καραντίνα, ή να επιστρέψει στην τάξη με αρνητικό τεστ για κορονοϊό».
«Όταν ένα παιδάκι έχει συμπτώματα, απομονώνεται» σημειώνει ο Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία. «Εάν ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να εξεταστεί για κορονοϊό τότε θα γίνει τεστ. Ανάλογα με το αποτέλεσμα το παιδί θα επιστρέψει ή θα παραμείνει στο σπίτι. Όταν περάσει ο πυρετός ή ο βήχας, σε περίπτωση γρίπης το παιδάκι επιστρέφει στην τάξη» λέει ο κ. Κόπτσης.
Συνταγογραφήσεις με ραντεβού
Σημειώνεται πως σε περίπτωση έλλειψης του εμβολίου, υπεύθυνος για την εισαγωγή δόσεων από άλλες χώρες είναι το «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ». Στο μεταξύ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δημόσιας υγείας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί κατόπιν ραντεβού, συνταγογράφηση και στη συνέχεια εμβολιασμό έναντι του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ωφελούμενους των δημοτικών Ιατρείων του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από Ιατρό Παθολόγο, στο χώρο των δημοτικών ιατρείων του δήμου Θεσσαλονίκης από 01/10/2020 μετά από τηλεφωνικό ραντεβού. Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την προσέλευση να είναι γνωστός ο αριθμός του ΑΜΚΑ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Οκτωβρίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ