Back.ξες: Εκεί που τα ελληνικά προϊόντα «παντρεύονται» ταξίδια, εικόνες και τόπους
27/06/2024 14:20
27/06/2024 14:20
Το μικρόβιο της μαγειρικής το είχε από μικρή η Φωτεινή Ακριτίδου. Αίσθηση της γεύσης, φαντασία και μεγαλώνοντας μια μοναδική ικανότητα να συνδυάζει ετερόκλητα υλικά για να δημιουργεί στο τέλος μοναδικά πιάτα με τη δική της υπογραφή.
Έχοντας μεγαλώσει στον Εύοσμο η Φωτεινή, ο αδερφός της Δαμιανός και ο φίλος τους Σάκης Τασόπουλος, είχαν επιθυμία να δημιουργήσουν ένα δικό τους γαστρονομικό project στην περιοχή τους. Η Φωτεινή δεινή chef, ο Δαμιανός με χρόνια εμπειρίας στην εστίαση και ο Σάκης με γνώσεις στο επιχειρείν ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έκαναν το επόμενο βήμα στην επαγγελματική τους πορεία.
Έτσι τον Νοέμβριο του 2019 γεννήθηκε ο «Back.ξες». Ένα εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα, δημιουργική, που τιμάει τα ελληνικά προϊόντα και αγαπά να προσφέρει γεύσεις οικείες μα αλλιώτικες, που δύσκολα θα δοκιμάσετε αλλού. Με περίσσιο μεράκι, αγάπη για τα ελληνικά προϊόντα και όρεξη να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό, δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα πλέον εστιατόρια τόσο στον Εύοσμο, όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Η Φωτεινή, ο Δαμιανός και ο Σάκης, αφού γέννησαν την ιδέα βρήκαν και τον χώρο που τους έκανε το κλικ, εκεί στη γειτονιά που μεγάλωσαν, έτσι όπως το είχαν φανταστεί. Ένα εστιατόριο που διαμόρφωσαν όμορφα, με γήινα χρώματα, φιλόξενη και παρεϊστικη ατμόσφαιρα.
Στην αυλή του «Back.ξες» βρίσκονται και παρτέρια με μυρωδικά και κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα του εστιατορίου.
Πριν μιλήσουμε όμως για τα πιάτα του «Back.ξες», αξίζει να σημειώσουμε τι είναι αυτό που διαμορφώνει στην ουσία το μενού του.
Όπως μας εξήγησε η Φωτεινή, η δουλειά σε αυτό το ξεχωριστό εστιατόριο είναι ομαδική σε όλα της. Οι εικόνες, τα ταξίδια, οι ρίζες και η καταγωγή κάθε μέλους της ομάδας «πέφτει» στο τραπέζι όταν γίνονται οι συζητήσεις για το μενού. Κι έτσι έχουν προκύψει υπέροχα πιάτα από συνδυασμούς μοναδικούς, ιδιαίτερους που έχουν την προσωπικότητα των ανθρώπων του «Back.ξες».
Φυσικά, οι πρώτες ύλες είναι στο προσκήνιο, καθώς προτιμώνται ελληνικά προϊόντα μικρών κυρίως παραγωγών που διαλέγονται με προσοχή και φροντίδα. Σπουδαίο ρόλο όμως παίζει και η εποχικότητα, καθώς κάθε προϊόν προτιμάται στην ώρα του, τότε ακριβώς που δίνει τα… γευστικά του ρέστα.
Στην κουζίνα του «Back.ξες» τα προϊόντα αυτά συνδυάζονται με τις εικόνες, τις αναμνήσεις και τις ρίζες των μελών της ομάδας του και μετουσιώνονται σε πιάτα που δεν έχετε σίγουρα δοκιμάσει αλλού. Βάση του μενού το κρέας και τα ζυμαρικά, ελάχιστες επιλογές και σε θαλασσινά, το οποίο αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, πέρα από έναν βασικό κορμό που θα βρείτε σταθερά στο εστιατόριο.
Η κουζίνα στο «Back.ξες» όπως είπαμε είναι δημιουργική, χωρίς φιοριτούρες, αλλά με ταυτότητα. Τα υλικά άριστα, αλλά απλά, οι τεχνικές εμφανείς, η παρουσίαση ρουστίκ, οικεία και οι γεύσεις αξέχαστες.
Θα δοκιμάσετε ποντιακό περέκ αρωματισμένο με μπαχαρικά και τσίπουρο και σαλάτα του Καίσαρα με το αυθεντικό ντρέσινγκ μεν, αλλά με γραβιέρα Κρήτης στη θέση της παρμεζάνας και απάκι κοτόπουλο.
Χαρακτηριστικά πιάτα του «Back.ξες» είναι ακόμα η φέτα σε κανταΐφι με ρακόμελο, η τσουχτή Μάνης με φρέσκο πιπέρι, αυγό και στακοβούτυρο, το αρνίσιο κοντοσούβλι με ανατολίτικα μπαχαρικά, αλλά και η ελληνική σαλάτα με κουλούρι Θεσσαλονίκης, φέτα Π.Ο.Π. και ψητές πιπεριές Φλωρίνης.
Διαρκώς το μενού εμπλουτίζεται με νέα πιάτα ανάλογα την εποχή και τις έξοχες εμπνεύσεις της δημιουργικής ομάδας αυτού του εστιατορίου που ήρθε για να κάνει τη διαφορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα επιδόρπια του «Back.ξες». Είτε πρόκειται για κέρασμα είτε για τις επιλογές του μενού, έχουν φαντασία και νοστιμιά. Όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό μωσαϊκό με φιστίκι Αιγίνης και κανταΐφι σε βούτυρο ή το cheesecake με βάση τα βγαλμένα από τις παιδικές μας αναμνήσεις μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου.
Θα συνοδεύσετε ιδανικά το δείπνο σας με ένα καλό κρασί από την ενδιαφέρουσα κάρτα του εστιατορίου, που αποτελείται από γνωστά αγαπημένα κρασιά, αλλά και μικρών παραγωγών που ξεχωρίζουν.
Η ομάδα του «Back.ξες» συχνά επισκέπτεται οινοποιεία που τραβούν την προσοχή της, προκειμένου τα μέλη της να δοκιμάσουν νέα κρασιά και να φέρουν στη διάθεσή σας νέες οινικές προτάσεις.
Τα καλοκαίρια ο «Back.ξες» συνεργάζεται με κορυφαία bar της Θεσσαλονίκης για τη δική του cocktail list, που θα συνοδεύσει δροσερά το δείπνο σας στην αυλή του εστιατορίου.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στον χώρο φιλοξενούνται djs που κινούνται στα ελληνικά tunes που ήδη πλαισιώνουν μουσικά τον χώρο και η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη και χαλαρωτική.
Από την άλλη, δεν είναι απίθανο να πετύχετε και κάποιο θεματικό event, όπως βραδιά BBQ στην αυλή ή κάποια βραδιά με τοπική κουζίνα.
Οι εκπλήξεις στο «Back.ξες» πολλές και όλες τους ευχάριστες. Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει.
Tip: Κάθε Τετάρτη ο «Back.ξες» στήνει θερινό σινεμά στην αυλή του με ταινίες και φαγητό.
Διεύθυνση: Τσάμη Καρατάσου 7, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 096435
Το μικρόβιο της μαγειρικής το είχε από μικρή η Φωτεινή Ακριτίδου. Αίσθηση της γεύσης, φαντασία και μεγαλώνοντας μια μοναδική ικανότητα να συνδυάζει ετερόκλητα υλικά για να δημιουργεί στο τέλος μοναδικά πιάτα με τη δική της υπογραφή.
Έχοντας μεγαλώσει στον Εύοσμο η Φωτεινή, ο αδερφός της Δαμιανός και ο φίλος τους Σάκης Τασόπουλος, είχαν επιθυμία να δημιουργήσουν ένα δικό τους γαστρονομικό project στην περιοχή τους. Η Φωτεινή δεινή chef, ο Δαμιανός με χρόνια εμπειρίας στην εστίαση και ο Σάκης με γνώσεις στο επιχειρείν ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έκαναν το επόμενο βήμα στην επαγγελματική τους πορεία.
Έτσι τον Νοέμβριο του 2019 γεννήθηκε ο «Back.ξες». Ένα εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα, δημιουργική, που τιμάει τα ελληνικά προϊόντα και αγαπά να προσφέρει γεύσεις οικείες μα αλλιώτικες, που δύσκολα θα δοκιμάσετε αλλού. Με περίσσιο μεράκι, αγάπη για τα ελληνικά προϊόντα και όρεξη να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό, δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα πλέον εστιατόρια τόσο στον Εύοσμο, όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Η Φωτεινή, ο Δαμιανός και ο Σάκης, αφού γέννησαν την ιδέα βρήκαν και τον χώρο που τους έκανε το κλικ, εκεί στη γειτονιά που μεγάλωσαν, έτσι όπως το είχαν φανταστεί. Ένα εστιατόριο που διαμόρφωσαν όμορφα, με γήινα χρώματα, φιλόξενη και παρεϊστικη ατμόσφαιρα.
Στην αυλή του «Back.ξες» βρίσκονται και παρτέρια με μυρωδικά και κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα του εστιατορίου.
Πριν μιλήσουμε όμως για τα πιάτα του «Back.ξες», αξίζει να σημειώσουμε τι είναι αυτό που διαμορφώνει στην ουσία το μενού του.
Όπως μας εξήγησε η Φωτεινή, η δουλειά σε αυτό το ξεχωριστό εστιατόριο είναι ομαδική σε όλα της. Οι εικόνες, τα ταξίδια, οι ρίζες και η καταγωγή κάθε μέλους της ομάδας «πέφτει» στο τραπέζι όταν γίνονται οι συζητήσεις για το μενού. Κι έτσι έχουν προκύψει υπέροχα πιάτα από συνδυασμούς μοναδικούς, ιδιαίτερους που έχουν την προσωπικότητα των ανθρώπων του «Back.ξες».
Φυσικά, οι πρώτες ύλες είναι στο προσκήνιο, καθώς προτιμώνται ελληνικά προϊόντα μικρών κυρίως παραγωγών που διαλέγονται με προσοχή και φροντίδα. Σπουδαίο ρόλο όμως παίζει και η εποχικότητα, καθώς κάθε προϊόν προτιμάται στην ώρα του, τότε ακριβώς που δίνει τα… γευστικά του ρέστα.
Στην κουζίνα του «Back.ξες» τα προϊόντα αυτά συνδυάζονται με τις εικόνες, τις αναμνήσεις και τις ρίζες των μελών της ομάδας του και μετουσιώνονται σε πιάτα που δεν έχετε σίγουρα δοκιμάσει αλλού. Βάση του μενού το κρέας και τα ζυμαρικά, ελάχιστες επιλογές και σε θαλασσινά, το οποίο αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, πέρα από έναν βασικό κορμό που θα βρείτε σταθερά στο εστιατόριο.
Η κουζίνα στο «Back.ξες» όπως είπαμε είναι δημιουργική, χωρίς φιοριτούρες, αλλά με ταυτότητα. Τα υλικά άριστα, αλλά απλά, οι τεχνικές εμφανείς, η παρουσίαση ρουστίκ, οικεία και οι γεύσεις αξέχαστες.
Θα δοκιμάσετε ποντιακό περέκ αρωματισμένο με μπαχαρικά και τσίπουρο και σαλάτα του Καίσαρα με το αυθεντικό ντρέσινγκ μεν, αλλά με γραβιέρα Κρήτης στη θέση της παρμεζάνας και απάκι κοτόπουλο.
Χαρακτηριστικά πιάτα του «Back.ξες» είναι ακόμα η φέτα σε κανταΐφι με ρακόμελο, η τσουχτή Μάνης με φρέσκο πιπέρι, αυγό και στακοβούτυρο, το αρνίσιο κοντοσούβλι με ανατολίτικα μπαχαρικά, αλλά και η ελληνική σαλάτα με κουλούρι Θεσσαλονίκης, φέτα Π.Ο.Π. και ψητές πιπεριές Φλωρίνης.
Διαρκώς το μενού εμπλουτίζεται με νέα πιάτα ανάλογα την εποχή και τις έξοχες εμπνεύσεις της δημιουργικής ομάδας αυτού του εστιατορίου που ήρθε για να κάνει τη διαφορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα επιδόρπια του «Back.ξες». Είτε πρόκειται για κέρασμα είτε για τις επιλογές του μενού, έχουν φαντασία και νοστιμιά. Όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό μωσαϊκό με φιστίκι Αιγίνης και κανταΐφι σε βούτυρο ή το cheesecake με βάση τα βγαλμένα από τις παιδικές μας αναμνήσεις μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου.
Θα συνοδεύσετε ιδανικά το δείπνο σας με ένα καλό κρασί από την ενδιαφέρουσα κάρτα του εστιατορίου, που αποτελείται από γνωστά αγαπημένα κρασιά, αλλά και μικρών παραγωγών που ξεχωρίζουν.
Η ομάδα του «Back.ξες» συχνά επισκέπτεται οινοποιεία που τραβούν την προσοχή της, προκειμένου τα μέλη της να δοκιμάσουν νέα κρασιά και να φέρουν στη διάθεσή σας νέες οινικές προτάσεις.
Τα καλοκαίρια ο «Back.ξες» συνεργάζεται με κορυφαία bar της Θεσσαλονίκης για τη δική του cocktail list, που θα συνοδεύσει δροσερά το δείπνο σας στην αυλή του εστιατορίου.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στον χώρο φιλοξενούνται djs που κινούνται στα ελληνικά tunes που ήδη πλαισιώνουν μουσικά τον χώρο και η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη και χαλαρωτική.
Από την άλλη, δεν είναι απίθανο να πετύχετε και κάποιο θεματικό event, όπως βραδιά BBQ στην αυλή ή κάποια βραδιά με τοπική κουζίνα.
Οι εκπλήξεις στο «Back.ξες» πολλές και όλες τους ευχάριστες. Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει.
Tip: Κάθε Τετάρτη ο «Back.ξες» στήνει θερινό σινεμά στην αυλή του με ταινίες και φαγητό.
Διεύθυνση: Τσάμη Καρατάσου 7, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 096435
ΣΧΟΛΙΑ