ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Σπίρτζης στη «ΜτΚ»: Να σεβαστούμε την απόφαση του Συνεδρίου και να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών

Λίγες ημέρες μετά το θυελλώδες Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρώην υπουργός μιλά στη «Μακεδονία της Κυριακής»

 04/03/2024 07:00

Χρήστος Σπίρτζης στη «ΜτΚ»: Να σεβαστούμε την απόφαση του Συνεδρίου και να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών

Βαγγέλης Στολάκης

Λίγες ημέρες μετά το θυελλώδες Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης μιλά στη «ΜτΚ». «Σήμερα οφείλουμε όλοι, να αφήσουμε πίσω, το χειρότερο Συνέδριο που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρει.

Πώς ξημερώνει η επόμενη ημέρα του Συνεδρίου για το ΣΥΡΙΖΑ και τι χειρισμούς πρέπει να κάνει η ηγεσία του κόμματος;

Το έκτακτο Συνέδριο ολοκληρώθηκε, χωρίς να ασχοληθεί με τον λόγο που προκηρύχθηκε. Με ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος, στη θέση της ουσιαστικής διερεύνησης των αιτιών της στρατηγικής ήττας, στην θέση της συμπλήρωσης, της εξειδίκευσης, της διευκρίνησης και της διατύπωσης θέσεων και προτάσεων που θα δώσουν όραμα και πολιτικά προτάγματα στους πολίτες, το Συνέδριο μετατράπηκε σε πεδίο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, δημιουργίας εντυπώσεων και ψευδεπίγραφων διαιρέσεων. 

Σήμερα οφείλουμε όλοι, να αφήσουμε πίσω, το χειρότερο Συνέδριο που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να σεβαστούμε την απόφαση του Συνεδρίου και να δώσουμε τη μάχη για τις ευρωεκλογές. Ελπίζω και εύχομαι η ηγεσία του κόμματος να αρχίσει να λειτουργεί με συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και συλλογική δημοκρατική λειτουργία. Να ενημερώσει κάθε πολίτη για τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, τα δυσμενή αποτελέσματα για τη χώρα μας και για την καθημερινότητα των πολιτικών της Ευρώπης, με ευθύνη του Λαϊκού κόμματος και της ΝΔ. 

Να θέσει το πλαίσιο της δικής μας πολιτικής πρότασης, για την ενεργειακή πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ελληνική παραγωγή, τις αμυντικές δαπάνες. Το χρέος μας αυτό δεν πρέπει να σχετίζεται με καμία σκοπιμότητα, με κανένα κομματικό ανταγωνισμό, αλλά με την παντοκρατορία της ΝΔ και της συντηρητικής παράταξης, που ευθύνονται για τα αδιέξοδα και την οικονομική κρίση και το πολιτικό κενό της Ευρώπης.

Τελικά, υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι; Ποιο είναι το συμπέρασμα από όσα διαδραματίστηκαν στο Τάε Κβον Ντο; Και πως σχολιάζετε την παρέμβαση Τσίπρα λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών;

Σε ένα πολιτικό οργανισμό δεν υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι και εχθροί. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις και προτάσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και ανοχή στον σεβασμό κάθε άποψης, κάθε διαφορετικής προσέγγισης, κάθε διαφορετικότητας της προσωπικότητας, κάθε κριτικής σκέψης. 

Όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, έπρεπε να γίνει και να προειδοποιήσει για λάθος τακτικές και ευθύνες, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει μόνο δημοσκοπική καθίζηση, μη πολιτική και συλλογική λειτουργία. 

Προβάλει αλλότρια ζητήματα με τις πολιτικές προτεραιότητες. Δημιουργεί θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά όχι τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Με τον τρόπο αυτό δίνει το περιθώριο η κυβέρνηση να προχωρά σε μια σειρά αντικοινωνικών και αναχρονιστικών πολιτικών, χωρίς καμία αντίσταση. Δυστυχώς, το κενό αυτό δεν καλύπτεται ούτε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Είναι σαν να έχει δοθεί από όλους λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Η μόνη αξιόπιστη αντίδραση έρχεται από την κοινωνία και τους αγώνες των φοιτητών, των επιστημόνων, των αγροτών. Από τα κινήματα για το κράτος δικαίου και την απονομή δικαιοσύνης για το δυστύχημα των Τεμπών και μια σειρά κυβερνητικών πρακτικών, που ντροπιάζουν τη χώρα μας. 

Με λίγα λόγια η κοινωνία ξεπέρασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν έχει βρει πολιτική έκφραση. Θα παλέψω και θα πρέπει να παλέψουμε όλοι, η έκφραση αυτή να βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον προοδευτικό πολιτικό χώρο και όχι στις ακραίες εκφράσεις της δεξιάς, όπως έγινε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Εσάς σας ικανοποιεί η απόφαση του Συνεδρίου και γιατί; Πώς θα πάτε στις ευρωκάλπες και τι προσδοκίες έχετε;

Όσα εσωστρεφή και κατά την γνώμη μου απαράδεκτα, έγιναν στο Συνέδριο, δεν επέτρεψαν να γίνουν γνωστές οι πολιτικές και οι θέσεις που αποφασίστηκαν. Κατέθεσα προτάσεις, που συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση του Συνεδρίου μας για την πολιτική θεματολογία των ευρωεκλογών. Όσοι ενημερώνονται για την ΕΕ γνωρίζουν ότι οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις και το Λαϊκό κόμμα, ετοιμάζονται για μεγάλες περικοπές, στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στις υποδομές, ενώ δίνεται προτεραιότητα σε δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής αλλά και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, που χαράζει τις πολιτικές και τη ζωή μας χωρίς να έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, οφείλουμε να θέσουμε ένα άλλο δημοκρατικό και προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο. Οφείλουμε να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εκλογή όλων των αποφασιστικών οργάνων της ΕΕ. Οφείλουμε να παλέψουμε για να υπάρχουν ενιαίοι όροι χρηματοδότησης, επιτοκίων και λειτουργίας όλων των τραπεζών, ενιαίο σύστημα φορολόγησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Να αποφασιστούν άλλοι κανόνες χρηματοδότησης υποδομών και κυρίως άλλοι χρηματοοικονομικοί κανόνες, που να υπηρετούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια, την αποκέντρωση. Να αποφασιστούν προγράμματα στήριξης των υγειών παραγωγικών δυνάμεων. Να παλέψουμε για την κατοχύρωση του ποσοστού της Ευρωπαϊκής παραγωγής, που αναλογεί στη χώρα μας στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση, στη βιομηχανία. Να προβλεφθεί χρηματοδότηση για την στήριξη του κοινωνικού κράτους, των υποδομών και της λειτουργίας τους. Να αναθεωρηθεί η πολιτική της απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων στους κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς της χώρας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό, κ.λπ., που έγινε για την ιδιωτικοποίηση τους. 

Οφείλουμε να ενημερώσουμε κάθε πολίτη για το τι έχουν κάνει οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τι θέλουμε εμείς να αλλάξουμε. Οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου και δευτερεύουσας σημασίας.

Ο κ. Κασσελάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά το Συνέδριο ισχυρίστηκε ότι έχει τεράστια εντολή και θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι κομβικό για το μέλλον του κόμματος αλλά και τον κ. Κασσελάκη;

Κάθε μέρα είναι κομβική για το μέλλον του κόμματος μας και επομένως και της ηγεσίας του.

Υπήρξατε από εκείνους που ζήτησαν Συνέδριο πριν την εκλογή προέδρου, κάτι που δεν έγινε και παραιτηθήκατε από την Πολιτική Γραμματεία. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Δυστυχώς, αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος. Δυστυχώς, το αναγνωρίζουν όλοι. Το θέμα δεν είναι να αισθάνομαι δικαιωμένος, μέσα από λαθεμένες και ίσως καταστροφικές επιλογές αλλά από θετικά αποτελέσματα.

Μπορεί μετά τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωμένος; Και τι σημαίνει για εσάς «νέος ΣΥΡΙΖΑ»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι ενωμένος και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, που θα ενώσουν ευρύτερες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων. Είναι μια από τις προτάσεις μου που ψηφίστηκαν στο Συνέδριο, με συγκεκριμένη επιτροπή και στόχους. 

Για εμένα νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι το κόμμα που εφαρμόζει το καταστατικό του, δίνοντας σε σημαντικά ζητήματα να αποφασίσουν άμεσα τα μέλη του και οι φίλοι του. Είναι το κόμμα που παλεύει μέσα στην κοινωνία για τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Είναι το κόμμα που παίρνει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής και πολιτικής σύγκλισης και συνεργασίας, με όλα τα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, για να υπάρξει μια πλειοψηφική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Είναι το κόμμα που παραμένει πιστό στις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού κόσμου για ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ταυτόχρονα αναθεωρεί τη λειτουργία του και τις προτάσεις του, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.

Την ώρα που η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Προοπτική για κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρόσημο υπάρχει και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θα προτιμούσα τον ορισμό δημοκρατικό, προοδευτικό πρόσημο διακυβέρνησης. Υπάρχει προοπτική, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, για να προχωρήσουμε στην συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συνεργασίας, εναλλακτικής διακυβέρνησης. Αρκεί να ξεπεραστούν από όλους και κυρίως από τις ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων, μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές. Αυτή την πρόταση οφείλουμε να υπηρετήσουμε, όλοι, άμεσα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024

Λίγες ημέρες μετά το θυελλώδες Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης μιλά στη «ΜτΚ». «Σήμερα οφείλουμε όλοι, να αφήσουμε πίσω, το χειρότερο Συνέδριο που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρει.

Πώς ξημερώνει η επόμενη ημέρα του Συνεδρίου για το ΣΥΡΙΖΑ και τι χειρισμούς πρέπει να κάνει η ηγεσία του κόμματος;

Το έκτακτο Συνέδριο ολοκληρώθηκε, χωρίς να ασχοληθεί με τον λόγο που προκηρύχθηκε. Με ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος, στη θέση της ουσιαστικής διερεύνησης των αιτιών της στρατηγικής ήττας, στην θέση της συμπλήρωσης, της εξειδίκευσης, της διευκρίνησης και της διατύπωσης θέσεων και προτάσεων που θα δώσουν όραμα και πολιτικά προτάγματα στους πολίτες, το Συνέδριο μετατράπηκε σε πεδίο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, δημιουργίας εντυπώσεων και ψευδεπίγραφων διαιρέσεων. 

Σήμερα οφείλουμε όλοι, να αφήσουμε πίσω, το χειρότερο Συνέδριο που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να σεβαστούμε την απόφαση του Συνεδρίου και να δώσουμε τη μάχη για τις ευρωεκλογές. Ελπίζω και εύχομαι η ηγεσία του κόμματος να αρχίσει να λειτουργεί με συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και συλλογική δημοκρατική λειτουργία. Να ενημερώσει κάθε πολίτη για τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, τα δυσμενή αποτελέσματα για τη χώρα μας και για την καθημερινότητα των πολιτικών της Ευρώπης, με ευθύνη του Λαϊκού κόμματος και της ΝΔ. 

Να θέσει το πλαίσιο της δικής μας πολιτικής πρότασης, για την ενεργειακή πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ελληνική παραγωγή, τις αμυντικές δαπάνες. Το χρέος μας αυτό δεν πρέπει να σχετίζεται με καμία σκοπιμότητα, με κανένα κομματικό ανταγωνισμό, αλλά με την παντοκρατορία της ΝΔ και της συντηρητικής παράταξης, που ευθύνονται για τα αδιέξοδα και την οικονομική κρίση και το πολιτικό κενό της Ευρώπης.

Τελικά, υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι; Ποιο είναι το συμπέρασμα από όσα διαδραματίστηκαν στο Τάε Κβον Ντο; Και πως σχολιάζετε την παρέμβαση Τσίπρα λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών;

Σε ένα πολιτικό οργανισμό δεν υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι και εχθροί. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις και προτάσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και ανοχή στον σεβασμό κάθε άποψης, κάθε διαφορετικής προσέγγισης, κάθε διαφορετικότητας της προσωπικότητας, κάθε κριτικής σκέψης. 

Όποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, έπρεπε να γίνει και να προειδοποιήσει για λάθος τακτικές και ευθύνες, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και αρκετό καιρό δεν έχει μόνο δημοσκοπική καθίζηση, μη πολιτική και συλλογική λειτουργία. 

Προβάλει αλλότρια ζητήματα με τις πολιτικές προτεραιότητες. Δημιουργεί θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά όχι τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Με τον τρόπο αυτό δίνει το περιθώριο η κυβέρνηση να προχωρά σε μια σειρά αντικοινωνικών και αναχρονιστικών πολιτικών, χωρίς καμία αντίσταση. Δυστυχώς, το κενό αυτό δεν καλύπτεται ούτε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Είναι σαν να έχει δοθεί από όλους λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Η μόνη αξιόπιστη αντίδραση έρχεται από την κοινωνία και τους αγώνες των φοιτητών, των επιστημόνων, των αγροτών. Από τα κινήματα για το κράτος δικαίου και την απονομή δικαιοσύνης για το δυστύχημα των Τεμπών και μια σειρά κυβερνητικών πρακτικών, που ντροπιάζουν τη χώρα μας. 

Με λίγα λόγια η κοινωνία ξεπέρασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν έχει βρει πολιτική έκφραση. Θα παλέψω και θα πρέπει να παλέψουμε όλοι, η έκφραση αυτή να βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον προοδευτικό πολιτικό χώρο και όχι στις ακραίες εκφράσεις της δεξιάς, όπως έγινε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Εσάς σας ικανοποιεί η απόφαση του Συνεδρίου και γιατί; Πώς θα πάτε στις ευρωκάλπες και τι προσδοκίες έχετε;

Όσα εσωστρεφή και κατά την γνώμη μου απαράδεκτα, έγιναν στο Συνέδριο, δεν επέτρεψαν να γίνουν γνωστές οι πολιτικές και οι θέσεις που αποφασίστηκαν. Κατέθεσα προτάσεις, που συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση του Συνεδρίου μας για την πολιτική θεματολογία των ευρωεκλογών. Όσοι ενημερώνονται για την ΕΕ γνωρίζουν ότι οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις και το Λαϊκό κόμμα, ετοιμάζονται για μεγάλες περικοπές, στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στις υποδομές, ενώ δίνεται προτεραιότητα σε δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής αλλά και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, που χαράζει τις πολιτικές και τη ζωή μας χωρίς να έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, οφείλουμε να θέσουμε ένα άλλο δημοκρατικό και προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο. Οφείλουμε να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εκλογή όλων των αποφασιστικών οργάνων της ΕΕ. Οφείλουμε να παλέψουμε για να υπάρχουν ενιαίοι όροι χρηματοδότησης, επιτοκίων και λειτουργίας όλων των τραπεζών, ενιαίο σύστημα φορολόγησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Να αποφασιστούν άλλοι κανόνες χρηματοδότησης υποδομών και κυρίως άλλοι χρηματοοικονομικοί κανόνες, που να υπηρετούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια, την αποκέντρωση. Να αποφασιστούν προγράμματα στήριξης των υγειών παραγωγικών δυνάμεων. Να παλέψουμε για την κατοχύρωση του ποσοστού της Ευρωπαϊκής παραγωγής, που αναλογεί στη χώρα μας στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση, στη βιομηχανία. Να προβλεφθεί χρηματοδότηση για την στήριξη του κοινωνικού κράτους, των υποδομών και της λειτουργίας τους. Να αναθεωρηθεί η πολιτική της απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων στους κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς της χώρας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό, κ.λπ., που έγινε για την ιδιωτικοποίηση τους. 

Οφείλουμε να ενημερώσουμε κάθε πολίτη για το τι έχουν κάνει οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τι θέλουμε εμείς να αλλάξουμε. Οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου και δευτερεύουσας σημασίας.

Ο κ. Κασσελάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά το Συνέδριο ισχυρίστηκε ότι έχει τεράστια εντολή και θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι κομβικό για το μέλλον του κόμματος αλλά και τον κ. Κασσελάκη;

Κάθε μέρα είναι κομβική για το μέλλον του κόμματος μας και επομένως και της ηγεσίας του.

Υπήρξατε από εκείνους που ζήτησαν Συνέδριο πριν την εκλογή προέδρου, κάτι που δεν έγινε και παραιτηθήκατε από την Πολιτική Γραμματεία. Αισθάνεστε δικαιωμένος;

Δυστυχώς, αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος. Δυστυχώς, το αναγνωρίζουν όλοι. Το θέμα δεν είναι να αισθάνομαι δικαιωμένος, μέσα από λαθεμένες και ίσως καταστροφικές επιλογές αλλά από θετικά αποτελέσματα.

Μπορεί μετά τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωμένος; Και τι σημαίνει για εσάς «νέος ΣΥΡΙΖΑ»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι ενωμένος και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, που θα ενώσουν ευρύτερες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων. Είναι μια από τις προτάσεις μου που ψηφίστηκαν στο Συνέδριο, με συγκεκριμένη επιτροπή και στόχους. 

Για εμένα νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι το κόμμα που εφαρμόζει το καταστατικό του, δίνοντας σε σημαντικά ζητήματα να αποφασίσουν άμεσα τα μέλη του και οι φίλοι του. Είναι το κόμμα που παλεύει μέσα στην κοινωνία για τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Είναι το κόμμα που παίρνει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής και πολιτικής σύγκλισης και συνεργασίας, με όλα τα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, για να υπάρξει μια πλειοψηφική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Είναι το κόμμα που παραμένει πιστό στις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού κόσμου για ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ταυτόχρονα αναθεωρεί τη λειτουργία του και τις προτάσεις του, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.

Την ώρα που η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Προοπτική για κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρόσημο υπάρχει και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θα προτιμούσα τον ορισμό δημοκρατικό, προοδευτικό πρόσημο διακυβέρνησης. Υπάρχει προοπτική, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, για να προχωρήσουμε στην συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συνεργασίας, εναλλακτικής διακυβέρνησης. Αρκεί να ξεπεραστούν από όλους και κυρίως από τις ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων, μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές. Αυτή την πρόταση οφείλουμε να υπηρετήσουμε, όλοι, άμεσα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία