ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χρύσα Αράπογλου: Παραλάβαμε τον δήμο Καλαμαριάς στα όρια της χρεοκοπίας

Απολογισμό των πρώτων τεσσάρων μηνών της θητείας της νέας δημοτικής αρχής παρουσίασε η δήμαρχος

 21/05/2024 14:13

Χρύσα Αράπογλου: Παραλάβαμε τον δήμο Καλαμαριάς στα όρια της χρεοκοπίας

Νίκος Ηλιάδης

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση του δήμου Καλαμαριάς, η προστασία του δημόσιου χώρου, με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο που απειλείται με ανοικοδόμηση, η διαχείριση των προβλημάτων καθημερινότητας, ήταν μεταξύ των στοιχείων που κυριάρχησαν στον σημερινό απολογισμό των πρώτων τεσσάρων μηνών της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, τον οποίο παρουσίασε η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου

“Κάνουμε αυτόν τον πρώτο απολογισμό για να γνωρίζει ο κόσμος τι παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, από ποιο σημείο ξεκινάμε, τι κάνουμε για την ανάταξη του δήμου και που θέλουμε να φτάσουμε”, σημείωσε η δήμαρχος Καλαμαριάς.

Η κυρία Αράπογλου εξαπέλυσε πολλά πυρά κατά του προκατόχου της Γιάννη Δαρδαμανέλη για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε το δήμο στο τέλος του 2023. “Αντιμετωπίσαμε ζητήματα τα οποία ήταν στα όρια της παράβασης καθήκοντος”, σημείωσε η δήμαρχος επισημαίνοντας ότι το πρώτο και σπουδαιότερο πρόβλημα το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα διοίκηση ήταν η οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο δήμος. “Παραλάβαμε έναν δήμο ο οποίος βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. Μάλιστα ο κ. Δαρδαμενέλης έκανε και προεκλογικές δαπάνες, κάνοντας δίμηνες συμβάσεις ενόψει των δημοτικών εκλογών, σε τομείς μάλιστα που ο δήμος δεν τους είχε ανάγκη. Παραλάβαμε έναν οικονομικά κατεστραμμένο δήμο”. Όπως εξήγησε η κ. Αράπογλου “βρήκαμε ένα υπέρογκο μισθολογικό κόστος που ξεπερνά τα 17 εκ.€ καλύπτοντας το τραγικό ποσοστό του 75% των συνολικών τακτικών εσόδων του δήμου. Βρήκαμε 2,2 εκ. € απλήρωτες υποχρεώσεις. Το έλλειμμα των ανταποδοτικών φτάνει στα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 ο κ. Μπακογλίδης παρέδωσε στον κ. Δαρδαμανέλη πλεόνασμα 10 εκατ. Επίσης βρήκαμε τεράστιες απαιτήσεις για αποζημιώσεις”.

Αναφερόμενη στις ενέργειες της νέας διοίκησης η δήμαρχος σημείωσε ότι “καταρτίσαμε στις αρχές Φεβρουαρίου έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης. Μειώνουμε το υπερδιογκωμένο λειτουργικό κόστος του δήμου, περιορίζοντας τις λειτουργικές δαπάνες στις απολύτως αναγκαίες. Δίνουμε προτεραιότητα στη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό και εξασφαλίζουμε το οικονομικό όφελος του δήμου. Παράλληλα, επιχειρούμε να εξασφαλίσουμε χαμένα έσοδα του δήμου π.χ. από τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου, από υποχρεώσεις εισφοράς, σε χρήμα κλπ.

Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία και αξιοποιούμε χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία θα παρέχουν πολύτιμους, πρόσθετους πόρους”.

Ο δημόσιος χώρος

Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε εκτενώς στην προστασία του δημόσιου χώρου και ειδικότερα στον κίνδυνο ανοικοδόμησης του παραλιακού μετώπου. “Δίνουμε προτεραιότητα στο δημόσιο χώρο γι΄αυτό δίνουμε τη μάχη για αδόμητο παραλιακό μέτωπο. Παραλάβαμε μία κατάσταση «τετελεσμένων γεγονότων» στο Καραμπουρνάκι, αλλά δεν αποδεχθήκαμε τη λογική της ήττας, τις πρακτικές εκφοβισμού, τις υποδείξεις συμβιβασμού που μας προτάθηκαν από διάφορες κατευθύνσεις. Προσπαθήσαμε να διακόψουμε την ανοικοδόμηση και μέχρι στιγμής τα καταφέραμε. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες στο Καραμπουρνάκι έχουν διακοπεί και περιμένουμε τις εξελίξεις από τη Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε προσφύγει κι εμείς ως δήμος και ο σύλλογος των κατοίκων”.

Συνεχίζοντας η δήμαρχος τόνισε πως “αν δεν αντιδράσουμε θα οικοδομηθεί όλη η Σοφούλη και δεν θα υπάρχει πρόσβαση προς την παραλία. Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή και σήμερα έχουμε μια άλλη εξέλιξη και στο Καραμπουρνάκι και στο Παλατάκι, όπως διαφαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Θα περιμένουμε βεβαίως να δούμε τι ακριβώς θα γίνει, αλλά αυτή ήταν μια θετική εξέλιξη και θυμίζω ότι για το θέμα αυτό έχω στείλει επιστολή στον κ. πρωθυπουργό”.

Πλαζ Αρετσούς και Remezzo

Αναφερόμενη συνολικότερα στο παραλιακό μέτωπο η κ. Αράπογλου είπε ότι “θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της παραλίας της πόλης μας, η οποία όπως είναι σήμερα δεν μας τιμά. Η παραλία μας, η καλύτερη ακτή αστικής περιοχής στη χώρα είναι σήμερα μια ζώνη ασυνέχειας, εγκατάλειψης και ρύπανσης. Η Καλαμαριά έχει παραλιακό μέτωπο περίπου 5,5 χιλιομέτρων το οποίο βρίσκεται σε εγκατάλειψη. Όμως στο δήμο δεν ανήκει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Το Remezzo όπως και η πλαζ Αρετσούς ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και είχαν δοθεί στο δήμο με χρησιδάνειο το οποίο έληξε το 2013, χωρίς να ανανεωθεί. Εμείς θέλουμε αυτά τα δύο να παραμείνουν στο δήμο για να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και όχι μόνο για να πουλάμε καφέδες. Έχουμε ανοίξει συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ γι' αυτό και ζητούμε να γίνει δημόσια συζήτηση και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων φορέων.

Παρόλα αυτά κάναμε ήδη παρεμβάσεις δίνοντας έναν διαφορετικό χαρακτήρα τόσο στην πλαζ όσο και στο Remezzo, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές όσο είναι σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό και η χρήση τους”.

Για τη μαρίνα Αρετσούς η δήμαρχος είπε ότι “το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι η αναβάθμιση της μαρίνας, αλλά το real estate. Επιδίωξη είναι να χτιστούν 14.000 τμ, ξενοδοχεία και σπίτια. Η προηγούμενη διοίκηση δυστυχώς καθησύχαζε ότι ήταν σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Όμως τον περασμένο Νοέμβριο ανακαλύψαμε ότι το προεδρικό διάταγμα είχε υπογραφεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023. Εμείς έχουμε προσφύγει κατά αυτού στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.

Σημείωσε επίσης ότι ο δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αποχαρακτηρισμών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. “Είναι αδύνατον ο δήμος να καταφέρει να βρει όλα αυτά τα χρήματα για τις αποζημιώσεις. Έχουμε αιτήσεις αποχαρακτηρισμών στο Καραμπουρνάκι, μέσα στο Κόδρα και σε άλλες περιοχές”. Για το Remezzo είπε ότι θα ολοκληρωθεί η μεταφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης και σταδιακά ο χώρος θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσει, “ήδη έχουν γίνει περίπου δεκαπέντε εκδηλώσεις”.

Αναφερόμενη στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα είπε ότι “δυστυχώς δεν υπάρχουν ακριβείς χαρτογραφήσεις. Θα τις ολοκληρώσουμε τον επόμενο μήνα”.

Διαχείριση απορριμμάτων

Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων σημειώνοντας ότι “αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην αποκομιδή εξαιτίας του Flyover καθώς πηγαίναμε τα σκουπίδια στην άλλη πλευρά της πόλης, στην Ευκαρπία. Έτσι, διαπραγματευτήκαμε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και καταφέραμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη χρήση του ΣΜΑ Φοίνικα. Παράλληλα, εδώ και έναν μήνα υλοποιούμε το πρόγραμμα του «καφέ κάδου».

Εμβληματικά έργα

Η δήμαρχος Καλαμαριάς αναφέρθηκε και στα πρώτα έργα της νέας διοίκησης. Σημείωσε αρχικά ότι “δεν βρήκαμε ούτε μία ώριμη μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση” και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα έργα:

1. Στην ανάπλαση ανατολικής εισόδου. “Υποβάλλαμε στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών έργων που ανακοινώθηκαν από τον Περιφερειάρχη, το έργο για την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της πόλης από τον Φοίνικα, στην Σχολή Δικαστών, ένα έργο 15 εκατ. ευρώ”.

2. Στον τουριστικό ποδηλατόδρομο. “Υπογράψαμε με το δήμο Θεσσαλονίκης και την ΜΑΘ την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη τουριστικού ποδηλατοδρόμου από το Καραμπουρνάκι έως τη Ρέμβη”.

Πολιτική Προστασία

Η κ. Αράπογλου είπε ότι στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρχε απολύτως τίποτε στο δήμο “Αναλάβαμε πρωτοβουλία και ήδη καταρτίζουμε και επικαιροποιούμε όλα τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Διαμορφώνουμε μνημόνια συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες και συγκροτούμε μητρώο εθελοντών. Σχεδιάζουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών. Θέτουμε σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα εθελοντισμού επιχειρώντας να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δημοτικό δίκτυο εθελοντισμού για τις δράσεις του Δήμου”.

Αναδιοργάνωση δημοτικών υπηρεσιών

Η δήμαρχος μίλησε και για την αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών οι οποίες όπως είπε, ήταν σε κακό χάλι. “Ξεκινήσαμε να αναδιοργανώνουμε τις δημοτικές υπηρεσίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση τροποποιούμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Αναδιαρθρώνουμε τις υπηρεσίες μας και τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες της παραγωγικής λειτουργίας του δήμου. Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων προς την διοίκηση. Θέτουμε σε λειτουργία πρόγραμμα πρωτοκόλλου και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με σύστημα που βελτιώνει την αποδοτικότητα, εξοικονομεί ανθρώπινους πόρους, διασφαλίζει τη διαφάνεια και δημιουργεί το ψηφιακό αρχείο αλληλογραφίας του δήμου”.

Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός

Η κ. Αράπογλου παρουσίασε και κάποιες από τις εκδηλώσεις και δράσεις που κάνουν οι διάφορες αντιδημαρχίες. Ενδεικτικά ανέφερε:

1. Οργανώνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Ολυμπιακό Μουσείο τον πρώτο Μαραθώνιο Πόλης.

2. Προωθούμε έργα στα σχολεία με εκτεταμένες παρεμβάσεις συντηρήσεων και ανακατασκευών.

Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι “διεκδικούμε την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, της κατασκευής του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Φιλοξενούμε το Ειδικό Σχολείου Πυλαίας, στο διδακτήριο του πρώην 23ου Δημοτικού Σχολείου/7ου Γυμνασίου. Επίσης, ο Δήμος Καλαμαριάς εντάχθηκε στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων”.

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση του δήμου Καλαμαριάς, η προστασία του δημόσιου χώρου, με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο που απειλείται με ανοικοδόμηση, η διαχείριση των προβλημάτων καθημερινότητας, ήταν μεταξύ των στοιχείων που κυριάρχησαν στον σημερινό απολογισμό των πρώτων τεσσάρων μηνών της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, τον οποίο παρουσίασε η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου

“Κάνουμε αυτόν τον πρώτο απολογισμό για να γνωρίζει ο κόσμος τι παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, από ποιο σημείο ξεκινάμε, τι κάνουμε για την ανάταξη του δήμου και που θέλουμε να φτάσουμε”, σημείωσε η δήμαρχος Καλαμαριάς.

Η κυρία Αράπογλου εξαπέλυσε πολλά πυρά κατά του προκατόχου της Γιάννη Δαρδαμανέλη για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε το δήμο στο τέλος του 2023. “Αντιμετωπίσαμε ζητήματα τα οποία ήταν στα όρια της παράβασης καθήκοντος”, σημείωσε η δήμαρχος επισημαίνοντας ότι το πρώτο και σπουδαιότερο πρόβλημα το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα διοίκηση ήταν η οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο δήμος. “Παραλάβαμε έναν δήμο ο οποίος βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. Μάλιστα ο κ. Δαρδαμενέλης έκανε και προεκλογικές δαπάνες, κάνοντας δίμηνες συμβάσεις ενόψει των δημοτικών εκλογών, σε τομείς μάλιστα που ο δήμος δεν τους είχε ανάγκη. Παραλάβαμε έναν οικονομικά κατεστραμμένο δήμο”. Όπως εξήγησε η κ. Αράπογλου “βρήκαμε ένα υπέρογκο μισθολογικό κόστος που ξεπερνά τα 17 εκ.€ καλύπτοντας το τραγικό ποσοστό του 75% των συνολικών τακτικών εσόδων του δήμου. Βρήκαμε 2,2 εκ. € απλήρωτες υποχρεώσεις. Το έλλειμμα των ανταποδοτικών φτάνει στα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 ο κ. Μπακογλίδης παρέδωσε στον κ. Δαρδαμανέλη πλεόνασμα 10 εκατ. Επίσης βρήκαμε τεράστιες απαιτήσεις για αποζημιώσεις”.

Αναφερόμενη στις ενέργειες της νέας διοίκησης η δήμαρχος σημείωσε ότι “καταρτίσαμε στις αρχές Φεβρουαρίου έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης. Μειώνουμε το υπερδιογκωμένο λειτουργικό κόστος του δήμου, περιορίζοντας τις λειτουργικές δαπάνες στις απολύτως αναγκαίες. Δίνουμε προτεραιότητα στη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό και εξασφαλίζουμε το οικονομικό όφελος του δήμου. Παράλληλα, επιχειρούμε να εξασφαλίσουμε χαμένα έσοδα του δήμου π.χ. από τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου, από υποχρεώσεις εισφοράς, σε χρήμα κλπ.

Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία και αξιοποιούμε χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία θα παρέχουν πολύτιμους, πρόσθετους πόρους”.

Ο δημόσιος χώρος

Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε εκτενώς στην προστασία του δημόσιου χώρου και ειδικότερα στον κίνδυνο ανοικοδόμησης του παραλιακού μετώπου. “Δίνουμε προτεραιότητα στο δημόσιο χώρο γι΄αυτό δίνουμε τη μάχη για αδόμητο παραλιακό μέτωπο. Παραλάβαμε μία κατάσταση «τετελεσμένων γεγονότων» στο Καραμπουρνάκι, αλλά δεν αποδεχθήκαμε τη λογική της ήττας, τις πρακτικές εκφοβισμού, τις υποδείξεις συμβιβασμού που μας προτάθηκαν από διάφορες κατευθύνσεις. Προσπαθήσαμε να διακόψουμε την ανοικοδόμηση και μέχρι στιγμής τα καταφέραμε. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες στο Καραμπουρνάκι έχουν διακοπεί και περιμένουμε τις εξελίξεις από τη Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε προσφύγει κι εμείς ως δήμος και ο σύλλογος των κατοίκων”.

Συνεχίζοντας η δήμαρχος τόνισε πως “αν δεν αντιδράσουμε θα οικοδομηθεί όλη η Σοφούλη και δεν θα υπάρχει πρόσβαση προς την παραλία. Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή και σήμερα έχουμε μια άλλη εξέλιξη και στο Καραμπουρνάκι και στο Παλατάκι, όπως διαφαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Θα περιμένουμε βεβαίως να δούμε τι ακριβώς θα γίνει, αλλά αυτή ήταν μια θετική εξέλιξη και θυμίζω ότι για το θέμα αυτό έχω στείλει επιστολή στον κ. πρωθυπουργό”.

Πλαζ Αρετσούς και Remezzo

Αναφερόμενη συνολικότερα στο παραλιακό μέτωπο η κ. Αράπογλου είπε ότι “θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της παραλίας της πόλης μας, η οποία όπως είναι σήμερα δεν μας τιμά. Η παραλία μας, η καλύτερη ακτή αστικής περιοχής στη χώρα είναι σήμερα μια ζώνη ασυνέχειας, εγκατάλειψης και ρύπανσης. Η Καλαμαριά έχει παραλιακό μέτωπο περίπου 5,5 χιλιομέτρων το οποίο βρίσκεται σε εγκατάλειψη. Όμως στο δήμο δεν ανήκει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Το Remezzo όπως και η πλαζ Αρετσούς ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και είχαν δοθεί στο δήμο με χρησιδάνειο το οποίο έληξε το 2013, χωρίς να ανανεωθεί. Εμείς θέλουμε αυτά τα δύο να παραμείνουν στο δήμο για να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και όχι μόνο για να πουλάμε καφέδες. Έχουμε ανοίξει συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ γι' αυτό και ζητούμε να γίνει δημόσια συζήτηση και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων φορέων.

Παρόλα αυτά κάναμε ήδη παρεμβάσεις δίνοντας έναν διαφορετικό χαρακτήρα τόσο στην πλαζ όσο και στο Remezzo, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές όσο είναι σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό και η χρήση τους”.

Για τη μαρίνα Αρετσούς η δήμαρχος είπε ότι “το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι η αναβάθμιση της μαρίνας, αλλά το real estate. Επιδίωξη είναι να χτιστούν 14.000 τμ, ξενοδοχεία και σπίτια. Η προηγούμενη διοίκηση δυστυχώς καθησύχαζε ότι ήταν σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Όμως τον περασμένο Νοέμβριο ανακαλύψαμε ότι το προεδρικό διάταγμα είχε υπογραφεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023. Εμείς έχουμε προσφύγει κατά αυτού στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.

Σημείωσε επίσης ότι ο δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αποχαρακτηρισμών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. “Είναι αδύνατον ο δήμος να καταφέρει να βρει όλα αυτά τα χρήματα για τις αποζημιώσεις. Έχουμε αιτήσεις αποχαρακτηρισμών στο Καραμπουρνάκι, μέσα στο Κόδρα και σε άλλες περιοχές”. Για το Remezzo είπε ότι θα ολοκληρωθεί η μεταφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης και σταδιακά ο χώρος θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσει, “ήδη έχουν γίνει περίπου δεκαπέντε εκδηλώσεις”.

Αναφερόμενη στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα είπε ότι “δυστυχώς δεν υπάρχουν ακριβείς χαρτογραφήσεις. Θα τις ολοκληρώσουμε τον επόμενο μήνα”.

Διαχείριση απορριμμάτων

Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων σημειώνοντας ότι “αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην αποκομιδή εξαιτίας του Flyover καθώς πηγαίναμε τα σκουπίδια στην άλλη πλευρά της πόλης, στην Ευκαρπία. Έτσι, διαπραγματευτήκαμε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και καταφέραμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη χρήση του ΣΜΑ Φοίνικα. Παράλληλα, εδώ και έναν μήνα υλοποιούμε το πρόγραμμα του «καφέ κάδου».

Εμβληματικά έργα

Η δήμαρχος Καλαμαριάς αναφέρθηκε και στα πρώτα έργα της νέας διοίκησης. Σημείωσε αρχικά ότι “δεν βρήκαμε ούτε μία ώριμη μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση” και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα έργα:

1. Στην ανάπλαση ανατολικής εισόδου. “Υποβάλλαμε στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών έργων που ανακοινώθηκαν από τον Περιφερειάρχη, το έργο για την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της πόλης από τον Φοίνικα, στην Σχολή Δικαστών, ένα έργο 15 εκατ. ευρώ”.

2. Στον τουριστικό ποδηλατόδρομο. “Υπογράψαμε με το δήμο Θεσσαλονίκης και την ΜΑΘ την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη τουριστικού ποδηλατοδρόμου από το Καραμπουρνάκι έως τη Ρέμβη”.

Πολιτική Προστασία

Η κ. Αράπογλου είπε ότι στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρχε απολύτως τίποτε στο δήμο “Αναλάβαμε πρωτοβουλία και ήδη καταρτίζουμε και επικαιροποιούμε όλα τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Διαμορφώνουμε μνημόνια συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες και συγκροτούμε μητρώο εθελοντών. Σχεδιάζουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών. Θέτουμε σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα εθελοντισμού επιχειρώντας να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δημοτικό δίκτυο εθελοντισμού για τις δράσεις του Δήμου”.

Αναδιοργάνωση δημοτικών υπηρεσιών

Η δήμαρχος μίλησε και για την αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών οι οποίες όπως είπε, ήταν σε κακό χάλι. “Ξεκινήσαμε να αναδιοργανώνουμε τις δημοτικές υπηρεσίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση τροποποιούμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Αναδιαρθρώνουμε τις υπηρεσίες μας και τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες της παραγωγικής λειτουργίας του δήμου. Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων προς την διοίκηση. Θέτουμε σε λειτουργία πρόγραμμα πρωτοκόλλου και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με σύστημα που βελτιώνει την αποδοτικότητα, εξοικονομεί ανθρώπινους πόρους, διασφαλίζει τη διαφάνεια και δημιουργεί το ψηφιακό αρχείο αλληλογραφίας του δήμου”.

Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός

Η κ. Αράπογλου παρουσίασε και κάποιες από τις εκδηλώσεις και δράσεις που κάνουν οι διάφορες αντιδημαρχίες. Ενδεικτικά ανέφερε:

1. Οργανώνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Ολυμπιακό Μουσείο τον πρώτο Μαραθώνιο Πόλης.

2. Προωθούμε έργα στα σχολεία με εκτεταμένες παρεμβάσεις συντηρήσεων και ανακατασκευών.

Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι “διεκδικούμε την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, της κατασκευής του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Φιλοξενούμε το Ειδικό Σχολείου Πυλαίας, στο διδακτήριο του πρώην 23ου Δημοτικού Σχολείου/7ου Γυμνασίου. Επίσης, ο Δήμος Καλαμαριάς εντάχθηκε στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων”.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία