ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Χρυσή» αύξηση αδειών διαμονής σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Το makthes.gr αποκαλύπτει τα νέα στοιχεία του Enterprise Greece - Ρώσοι και Τούρκοι καταλαμβάνουν την πρωτιά

 11/11/2018 07:00

«Χρυσή» αύξηση αδειών διαμονής σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Ευτυχία Κωνσταντινίδου

Μία επένδυση αξίας μόλις… 250.000 ευρώ, εξασφαλίζει την πολυπόθητη «χρυσή βίζα» ή αλλιώς την άδεια διαμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες  χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμούν όμως να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να δραστηριοποιούνται σ' αυτήν.

Το πρόγραμμα αδειών διαμονής και η ελληνική του εκδοχή «Greek Golden Visa», καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα το 2013, ενώ αρμόδιος εθνικός φορέας ο οποίος υποστηρίζει και προωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι ο οργανισμός  «Enterprise Greece» ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

Από τα πιο φθηνά …αλλά δελεαστικά προγράμματα στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αποδεικνύεται μία εξαιρετικά καλή επενδυτική ευκαιρία, αφού μόλις με 250.000 ευρώ, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει όχι μόνο άδεια διαμονής για πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης, αλλά και ελληνική ιθαγένεια σε ύστερο χρόνο. Η εν λόγω άδεια επεκτείνεται επιπρόσθετα και στα μέλη της οικογένειάς τους που απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα της «Golden Visa»  στην Πορτογαλία και την Ισπανία έχει κατώτατο όριο επένδυσης τις 500.000 ευρώ, ενώ αντίθετα στην Ιρλανδία και στην Κύπρο το όριο ορίζεται σε ένα και δύο εκατομμύρια αντιστοίχως, με τις παροχές ωστόσο, να είναι διαφορετικές, αφού στην Κύπρο η ιθαγένεια αποκτάται μόλις έξι μήνες μετά την επένδυση.

«Χρυσές άδειες» για Ρώσους και Τούρκους  στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του οργανισμού «Enterprise Greece», το διάστημα 2014-2018 δόθηκαν συνολικά 900 άδειες διαμονής στη Θεσσαλονίκη, με τις 606 από αυτές να έχουν δοθεί σε Ρώσους και Τούρκους.

Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα των ξένων επενδυτών στη Θεσσαλονίκη προέρχεται κυρίως από χώρες του ανατολικού μπλοκ, με τη Ρωσία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 334 άδειες διαμονής για το διάστημα 2014-2018, σε αγοραστές ακινήτων και στις οικογένειές τους.

Αμέσως μετά, περνά η Τουρκία, με τις άδειες να ανέρχονται σε 275 καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2014 όταν οι άδειες που είχαν δοθεί ήταν μόλις τέσσερις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και από Ισραηλινούς,  Βούλγαρους αλλά και Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι επενδύουν στην «Golden Visa» της Θεσσαλονίκης.

«Αρχίζουμε να έχουμε σταδιακά  ενδιαφέρον και από Κινέζους, οι οποίοι πλέον δεν περιορίζονται μόνο στην αγορά ακινήτων στη Νότια Ελλάδα. Βέβαια οι Ρώσοι συνεχίζουν και κρατούν τη ναυαρχίδα.» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Π ρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Πασαλίδης.

Καθοδική πορεία ωστόσο, στην αγορά ακινήτων από Τούρκους επενδυτές, εκτιμά  ο ίδιος το τελευταίο διάστημα. Παρόλο που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι υποψήφιοι Τούρκοι αγοραστές διστάζουν στην ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας ενός ακινήτου.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που επηρεάζει την ολοκλήρωση της επένδυσης» καταλήγει.

Μάλιστα, μεταξύ των πολιτών χωρών που επίσης έλαβαν άδειες διαμονής συμπεριλαμβάνονται  η Ουκρανία, Κίνα, Σερβία, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Λίβανος, Συρία, Παλαιστίνη, Δομινίκα, Μαυροβούνιο και Ιορδανία.

Μένουν οι οικογένειές τους..όχι όμως οι ίδιοι

Επενδυτές από το Ιράκ, Ιράν, τις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, φαίνεται να αγοράζουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, στα οποία δε μένουν οι ίδιοι …αλλά οι οικογένειές τους. Κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στη νομοθεσία, αφού η αγορά ενός ακινήτου διασφαλίζει αυτόματα στον αγοραστή του ακινήτου και στα μέλη της οικογένειάς του, το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.

Ψήφος εμπιστοσύνης ..σε πολυσύχναστες περιοχές της πόλης

Η πλειονότητα των ξένων επενδυτών στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι επιλέγει περιοχές που είτε βρίσκονται στο κέντρο της πόλης είτε έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό. Τα σπίτια μπροστά στη θάλασσα, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των αγοραστών.

«Τα ακίνητα που επιλέγουν οι επενδυτές βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο Ιστορικό κέντρο , στον Δυτικό Άξονα της πόλης και φυσικά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο» επισημαίνει ο κ. . Άγγελος Πασαλίδης.

Επενδυτικός προορισμός η Θεσσαλονίκη …εκτός «Golden visa»

«Η  Θεσσαλονίκη παρουσιάζει πλέον μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ίσως το μεγαλύτερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα», εκτιμά ο Πρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Πασαλίδης, τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των επενδυτών αφορά φοιτητικές εστίες, καταλύματα αλλά και ενοικιάσεις Airbnb.

«Τα οικονομικά οφέλη από τις επενδύσεις μπορεί να μην είναι άμεσα, είναι όμως μακρόπνοα, καθώς μέσω αυτών, δίνεται η δυνατότητα και για μακροπρόθεσμο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Πρώτοι οι Ρώσοι σε άδειες διαμονής και στη Χαλκιδική

Με 498 άδειες διαμονής κατά τα έτη 2014-2018, οι Ρώσοι επενδυτές καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα των ξένων αγοραστών στη Χαλκιδική. Μόνο για το έτος 2018 έλαβαν συνολικά 139 χρυσές βίζες, καταγράφοντας αύξηση ρεκόρ συγκριτικά με το 2014, όταν οι άδειες διαμονής ήταν μόλις τρεις.

 Δεύτερη στη λίστα είναι η Ουκρανία με συνολικά 92 άδειες, ενώ στις επόμενες θέσεις  με λιγότερες από 20 άδειες η καθεμία, βρίσκονται οι Σερβία, Κίνα, Τουρκία και  η ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τη ζήτηση τέτοιων ακινήτων ο Πρόεδρος  Μεσιτών Χαλκιδικής, Γεώργιος Στιβαχτάρης εκτιμά ότι μόλις το 10% της συνολικής ζήτησης  προέρχεται από ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 65-70% για ακίνητα με χαμηλότερη τιμή  τα οποία κυμαίνονται από 20.000  έως 50.000 ευρώ.

 «Πλέον τα ακίνητα που μπορούν να μεταβιβαστούν για 250.000 ευρώ είναι λίγα και αυτό γιατί  υπάρχει έλλειψη ακινήτων .Μπορεί το 10% να ακούγεται λίγο, ωστόσο είναι ικανοποιητικό και πρέπει να το διατηρήσουμε. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά, το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15% » καταλήγει.

Οι επενδυτές ψηφίζουν.. ακίνητα πολυτελείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

Σπίτια πρώτα στο κύμα φαίνεται να προτιμά η πλειονότητα των ξένων αγοραστών στη Χαλκιδική. Πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες , με συστήματα ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας , συναγερμό και ιδιωτικό parking .

« Συνήθως επιλέγουν σπίτια μπροστά στη θάλασσα, ενώ το 70% περίπου  αγοράζουν κατοικίες στο πρώτο πόδι κυρίως λόγω διαθεσιμότητας» αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Μεσιτών Χαλκιδικής.

 Ένας στους τρεις  επενδύει  σε ακίνητα για επαγγελματική στέγη

Η «στρατηγική επένδυση» όπως αποκαλείται, φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στo χώρο του real estate, αφού περίπου το 1/3 των αγοραστών  στη Χαλκιδική προτιμά τα  τουριστικά επενδυτικά έργα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’αυτό είναι η επενδυτική δραστηριότητα, να έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική ανάπτυξη και οικονομία. Κοινώς, να αξιοποιεί τους εγχώριους πόρους και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

«Η τάση αγοράς επενδυτικών ακινήτων αυξάνεται συνεχώς. Περίπου το 35% των ξένων επενδυτών, αγοράζει είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ενισχύοντας την τοπική οικονομία» εκτιμά ο κ. Γεώργιος  Στιβαχτάρης.

Προϋποθέσεις και δικαιώματα ξένων επενδυτών για άδεια διαμονής στην Ελλάδα

Ο επενδυτής μπορεί να λάβει άδεια διαμονής για πέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης εφόσον η αξία του ακινήτου, που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Η άδεια αυτή μπορεί να ανανεωθεί για 5 έτη κάθε φορά, εφόσον ο πολίτης τρίτης χώρας, παραμένει ιδιοκτήτης της ακίνητης περιουσίας.

Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής.

Άδεια παραμονής  ύστερα από αίτησή τους, μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου η οποία  λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.

 Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.

Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.

 Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.

Αναλυτικά στοιχεία για τις άδειες διαμονής ξένων επενδυτών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Πίνακας 1

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Κατηγορία / Υπηκοότητα

2014

2015

2016

2017

2018

ΤΟΥΡΚΙΑ

1

4

8

40

51

ΡΩΣΙΑ

12

22

27

35

38

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

1

3

4

6

6

ΚΙΝΑ

1

3

5

ΣΕΡΒΙΑ

1

2

3

3

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

2

2

2

2

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

2

2

2

2

ΛΙΒΑΝΟΣ

1

2

2

2

2

ΣΥΡΙΑ

2

2

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

1

1

1

ΔΟΜΙΝΙΚΑ

1

1

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

1

1

1

1

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

1

ΣΥΝΟΛΟ

15

37

50

98

115

Πίνακας 2

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

Κατηγορία / Υπηκοότητα

2014

2015

2016

2017

2018

ΤΟΥΡΚΙΑ

4

11

18

104

135

ΡΩΣΙΑ

26

53

70

86

99

ΣΕΡΒΙΑ

9

14

15

14

ΚΙΝΑ

3

9

14

ΣΥΡΙΑ

5

6

8

14

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

5

10

11

13

13

ΛΙΒΑΝΟΣ

2

11

11

10

10

ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

7

7

7

ΔΟΜΙΝΙΚΑ

4

4

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

4

4

4

4

ΙΡΑΚ

3

3

4

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

4

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

2

2

4

4

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

3

3

3

ΗΝ. ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΗΠΑ

1

1

ΙΡΑΝ

1

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

1

1

1

1

ΣΥΝΟΛΟ

37

106

153

272

332

Πίνακας 3

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Κατηγορία / Υπηκοότητα

2013

2014

2015

2016

2017

2018

ΡΩΣΙΑ

3

46

83

103

124

139

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

6

17

21

23

25

ΣΕΡΒΙΑ

2

2

4

7

ΚΙΝΑ

2

2

4

ΤΟΥΡΚΙΑ

1

3

ΠΓΔΜ

<

Μία επένδυση αξίας μόλις… 250.000 ευρώ, εξασφαλίζει την πολυπόθητη «χρυσή βίζα» ή αλλιώς την άδεια διαμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες  χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμούν όμως να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να δραστηριοποιούνται σ' αυτήν.

Το πρόγραμμα αδειών διαμονής και η ελληνική του εκδοχή «Greek Golden Visa», καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα το 2013, ενώ αρμόδιος εθνικός φορέας ο οποίος υποστηρίζει και προωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι ο οργανισμός  «Enterprise Greece» ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

Από τα πιο φθηνά …αλλά δελεαστικά προγράμματα στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αποδεικνύεται μία εξαιρετικά καλή επενδυτική ευκαιρία, αφού μόλις με 250.000 ευρώ, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αποκτήσει όχι μόνο άδεια διαμονής για πέντε χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης, αλλά και ελληνική ιθαγένεια σε ύστερο χρόνο. Η εν λόγω άδεια επεκτείνεται επιπρόσθετα και στα μέλη της οικογένειάς τους που απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα της «Golden Visa»  στην Πορτογαλία και την Ισπανία έχει κατώτατο όριο επένδυσης τις 500.000 ευρώ, ενώ αντίθετα στην Ιρλανδία και στην Κύπρο το όριο ορίζεται σε ένα και δύο εκατομμύρια αντιστοίχως, με τις παροχές ωστόσο, να είναι διαφορετικές, αφού στην Κύπρο η ιθαγένεια αποκτάται μόλις έξι μήνες μετά την επένδυση.

«Χρυσές άδειες» για Ρώσους και Τούρκους  στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του οργανισμού «Enterprise Greece», το διάστημα 2014-2018 δόθηκαν συνολικά 900 άδειες διαμονής στη Θεσσαλονίκη, με τις 606 από αυτές να έχουν δοθεί σε Ρώσους και Τούρκους.

Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα των ξένων επενδυτών στη Θεσσαλονίκη προέρχεται κυρίως από χώρες του ανατολικού μπλοκ, με τη Ρωσία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 334 άδειες διαμονής για το διάστημα 2014-2018, σε αγοραστές ακινήτων και στις οικογένειές τους.

Αμέσως μετά, περνά η Τουρκία, με τις άδειες να ανέρχονται σε 275 καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2014 όταν οι άδειες που είχαν δοθεί ήταν μόλις τέσσερις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και από Ισραηλινούς,  Βούλγαρους αλλά και Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι επενδύουν στην «Golden Visa» της Θεσσαλονίκης.

«Αρχίζουμε να έχουμε σταδιακά  ενδιαφέρον και από Κινέζους, οι οποίοι πλέον δεν περιορίζονται μόνο στην αγορά ακινήτων στη Νότια Ελλάδα. Βέβαια οι Ρώσοι συνεχίζουν και κρατούν τη ναυαρχίδα.» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Π ρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Πασαλίδης.

Καθοδική πορεία ωστόσο, στην αγορά ακινήτων από Τούρκους επενδυτές, εκτιμά  ο ίδιος το τελευταίο διάστημα. Παρόλο που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι υποψήφιοι Τούρκοι αγοραστές διστάζουν στην ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας ενός ακινήτου.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που επηρεάζει την ολοκλήρωση της επένδυσης» καταλήγει.

Μάλιστα, μεταξύ των πολιτών χωρών που επίσης έλαβαν άδειες διαμονής συμπεριλαμβάνονται  η Ουκρανία, Κίνα, Σερβία, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Λίβανος, Συρία, Παλαιστίνη, Δομινίκα, Μαυροβούνιο και Ιορδανία.

Μένουν οι οικογένειές τους..όχι όμως οι ίδιοι

Επενδυτές από το Ιράκ, Ιράν, τις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, φαίνεται να αγοράζουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, στα οποία δε μένουν οι ίδιοι …αλλά οι οικογένειές τους. Κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στη νομοθεσία, αφού η αγορά ενός ακινήτου διασφαλίζει αυτόματα στον αγοραστή του ακινήτου και στα μέλη της οικογένειάς του, το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.

Ψήφος εμπιστοσύνης ..σε πολυσύχναστες περιοχές της πόλης

Η πλειονότητα των ξένων επενδυτών στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι επιλέγει περιοχές που είτε βρίσκονται στο κέντρο της πόλης είτε έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό. Τα σπίτια μπροστά στη θάλασσα, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των αγοραστών.

«Τα ακίνητα που επιλέγουν οι επενδυτές βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο Ιστορικό κέντρο , στον Δυτικό Άξονα της πόλης και φυσικά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο» επισημαίνει ο κ. . Άγγελος Πασαλίδης.

Επενδυτικός προορισμός η Θεσσαλονίκη …εκτός «Golden visa»

«Η  Θεσσαλονίκη παρουσιάζει πλέον μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ίσως το μεγαλύτερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα», εκτιμά ο Πρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Πασαλίδης, τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των επενδυτών αφορά φοιτητικές εστίες, καταλύματα αλλά και ενοικιάσεις Airbnb.

«Τα οικονομικά οφέλη από τις επενδύσεις μπορεί να μην είναι άμεσα, είναι όμως μακρόπνοα, καθώς μέσω αυτών, δίνεται η δυνατότητα και για μακροπρόθεσμο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Πρώτοι οι Ρώσοι σε άδειες διαμονής και στη Χαλκιδική

Με 498 άδειες διαμονής κατά τα έτη 2014-2018, οι Ρώσοι επενδυτές καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα των ξένων αγοραστών στη Χαλκιδική. Μόνο για το έτος 2018 έλαβαν συνολικά 139 χρυσές βίζες, καταγράφοντας αύξηση ρεκόρ συγκριτικά με το 2014, όταν οι άδειες διαμονής ήταν μόλις τρεις.

 Δεύτερη στη λίστα είναι η Ουκρανία με συνολικά 92 άδειες, ενώ στις επόμενες θέσεις  με λιγότερες από 20 άδειες η καθεμία, βρίσκονται οι Σερβία, Κίνα, Τουρκία και  η ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τη ζήτηση τέτοιων ακινήτων ο Πρόεδρος  Μεσιτών Χαλκιδικής, Γεώργιος Στιβαχτάρης εκτιμά ότι μόλις το 10% της συνολικής ζήτησης  προέρχεται από ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 65-70% για ακίνητα με χαμηλότερη τιμή  τα οποία κυμαίνονται από 20.000  έως 50.000 ευρώ.

 «Πλέον τα ακίνητα που μπορούν να μεταβιβαστούν για 250.000 ευρώ είναι λίγα και αυτό γιατί  υπάρχει έλλειψη ακινήτων .Μπορεί το 10% να ακούγεται λίγο, ωστόσο είναι ικανοποιητικό και πρέπει να το διατηρήσουμε. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά, το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15% » καταλήγει.

Οι επενδυτές ψηφίζουν.. ακίνητα πολυτελείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής

Σπίτια πρώτα στο κύμα φαίνεται να προτιμά η πλειονότητα των ξένων αγοραστών στη Χαλκιδική. Πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες , με συστήματα ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας , συναγερμό και ιδιωτικό parking .

« Συνήθως επιλέγουν σπίτια μπροστά στη θάλασσα, ενώ το 70% περίπου  αγοράζουν κατοικίες στο πρώτο πόδι κυρίως λόγω διαθεσιμότητας» αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Μεσιτών Χαλκιδικής.

 Ένας στους τρεις  επενδύει  σε ακίνητα για επαγγελματική στέγη

Η «στρατηγική επένδυση» όπως αποκαλείται, φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στo χώρο του real estate, αφού περίπου το 1/3 των αγοραστών  στη Χαλκιδική προτιμά τα  τουριστικά επενδυτικά έργα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’αυτό είναι η επενδυτική δραστηριότητα, να έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική ανάπτυξη και οικονομία. Κοινώς, να αξιοποιεί τους εγχώριους πόρους και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

«Η τάση αγοράς επενδυτικών ακινήτων αυξάνεται συνεχώς. Περίπου το 35% των ξένων επενδυτών, αγοράζει είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ενισχύοντας την τοπική οικονομία» εκτιμά ο κ. Γεώργιος  Στιβαχτάρης.

Προϋποθέσεις και δικαιώματα ξένων επενδυτών για άδεια διαμονής στην Ελλάδα

Ο επενδυτής μπορεί να λάβει άδεια διαμονής για πέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης εφόσον η αξία του ακινήτου, που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Η άδεια αυτή μπορεί να ανανεωθεί για 5 έτη κάθε φορά, εφόσον ο πολίτης τρίτης χώρας, παραμένει ιδιοκτήτης της ακίνητης περιουσίας.

Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής.

Άδεια παραμονής  ύστερα από αίτησή τους, μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου η οποία  λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.

 Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.

Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.

 Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.

Αναλυτικά στοιχεία για τις άδειες διαμονής ξένων επενδυτών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Πίνακας 1

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Κατηγορία / Υπηκοότητα

2014

2015

2016

2017

2018

ΤΟΥΡΚΙΑ

1

4

8

40

51

ΡΩΣΙΑ

12

22

27

35

38

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

1

3

4

6

6

ΚΙΝΑ

1

3

5

ΣΕΡΒΙΑ

1

2

3

3

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

2

2

2

2

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

2

2

2

2

ΛΙΒΑΝΟΣ

1

2

2

2

2

ΣΥΡΙΑ

2

2

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

1

1

1

ΔΟΜΙΝΙΚΑ

1

1

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

1

1

1

1

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

1

ΣΥΝΟΛΟ

15

37

50

98

115

Πίνακας 2

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

Κατηγορία / Υπηκοότητα

2014

2015

2016

2017

2018

ΤΟΥΡΚΙΑ

4

11

18

104

135

ΡΩΣΙΑ

26

53

70

86

99

ΣΕΡΒΙΑ

9

14

15

14

ΚΙΝΑ

3

9

14

ΣΥΡΙΑ

5

6

8

14

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

5

10

11

13

13

ΛΙΒΑΝΟΣ

2

11

11

10

10

ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

7

7

7

ΔΟΜΙΝΙΚΑ

4

4

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

4

4

4

4

ΙΡΑΚ

3

3

4

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

4

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

2

2

4

4

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

3

3

3

ΗΝ. ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΗΠΑ

1

1

ΙΡΑΝ

1

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

1

1

1

1

ΣΥΝΟΛΟ

37

106

153

272

332

Πίνακας 3

ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Κατηγορία / Υπηκοότητα

2013

2014

2015

2016

2017

2018

ΡΩΣΙΑ

3

46

83

103

124

139

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

6

17

21

23

25

ΣΕΡΒΙΑ

2

2

4

7

ΚΙΝΑ

2

2

4

ΤΟΥΡΚΙΑ

1

3

ΠΓΔΜ

<

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία