Cong: Η street food εκδοχή της βιετναμέζικης κουζίνας, στην καρδιά της Προξένου Κορομηλά
05/03/2024 11:35
05/03/2024 11:35
Το «Cong», είναι μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στο γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Ένας χώρος όπου τιμάται η βιετναμέζικη κουζίνα, η οποία, αν και πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, έλειπε από την πόλη μας. Το όνομα, που στα βιετναμέζικα σημαίνει «εργάτης», εστιάζει στη συνήθεια που επικρατούσε στο Βιετνάμ, κατά την οποία οι εργάτες, επιστρέφοντας στο σπίτι τους μετά από τη δουλειά, έτρωγαν όλοι μαζί, με την οικογένειά τους, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι. Αυτό μας καλεί, να κάνουμε και στο χώρο του!
Το «Cong», άνοιξε στο νούμερο 9 της Προξένου Κορομηλά, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2023 και είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση πως μπαίνει σε ένα σπίτι.
Στο χώρο συνυπάρχουν το ξύλο, το νερό, το μέταλλο, η φωτιά και η γη, τα πέντε στοιχεία τη φύσης που σημασιοδοτούν τη δημιουργία, ενώ σε κάθε μπουκιά, είναι ευκρινής η γευστική ισορροπία, όσο ο πελάτης γίνεται κοινωνός της εμπειρίας, στο μεγάλο τραπέζι του «Cong», που συμβάλει στο να γίνει η φιλοσοφία του, πράξη.
Η κουζίνα του «Cong», είναι αντιπροσωπευτική της βιετναμέζικης κουζίνας στο μεγαλύτερο κομμάτι της, με προσαρμογές που έχουν γίνει, ωστόσο, για να είναι πιο οικεία γευστικά και στις δικές μας γαστρονομικές συνήθειες. Για παράδειγμα, η fish sauce, η σάλτσα ψαριού που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε κάθε πιάτο σχεδόν της βιετναμέζικης κουζίνας, εδώ χρησιμοποιείται σε μικρές σχετικά ποσότητες, ώστε να ταιριάζει με τις γεύσεις που μας είναι οικείες. Άλλωστε, στην πλειοψηφία τους, οι βιετναμέζικες γεύσεις δεν ξενίζουν πολύ σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει κι όπως έχει ήδη αποδειχθεί κι από τη λειτουργία του «Cong», αρέσουν ιδιαίτερα στον κόσμο.
Στο μενού θα βρείτε κλασσικές βιετναμέζικες γεύσεις, όπως η σούπα Phở, το πιο γνωστό πιάτο στο Βιετνάμ, μαγειρεμένη με κοτόπουλο ή μοσχάρι, που σερβίρεται αφού ο ζωμός της βράσει για 12 ώρες, μέσα σε πολλά φρέσκα μυρωδικά. Μοιάζει με γαλλικό κονσομέ, τον αριστοκρατικό διαυγή, ντελικάτο κι εξαιρετικά πλούσιο σε γεύση κι αρώματα ζωμό – μία επιρροή που έμεινε από τότε που το Βιετνάμ βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή – και είναι ιδανική, ειδικά για τους μήνες του χειμώνα, ως μία πολύ νόστιμη, ζεστή εμπειρία.
Μία ακόμη εξαιρετική πρόταση – και πάλι επηρεασμένη από τη γαλλική μπαγκέτα – είναι τα Bánh Mi. Σερβίρονται με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο ή για όσους δεν τρώνε κρέας, με τη vegetarian εκδοχή τους, με tofu.
Από τις σαλάτες, ξεχωρίζει η πολύχρωμη Green Papaya Salad, με σέλερι, κρεμμύδι, πολύχρωμα ντοματίνια, φύτρες, crispy onions και πικάντικο fish sauce dressing στις σαλάτες κι από τα ορεκτικά, τα Crispy Fried Chicken Strips με viet-lime sauce.
Το μενού, που στο σύνολό του είναι πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά, αλλά και πρωτεϊνη, εμπλουτίζεται από rice bowls, μαγειρεμένα με ρύζι ατμού jasmine, cong mayo, χειροποίητες πίκλες από αγγούρι και καρότο χειροποίητες, φρέσκο κρεμμύδι, lime, crispy onions και φρέσκα μυρωδικά, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε με γέμιση της επιλογής σας.
Όσο για το επιδόρπιο; Σύντομα, θα μπορείτε να βρείτε στον κατάλογο ένα tiramisu, παρασκευασμένο από «cà phê», τον βιετναμέζικο καφέ, δηλαδή, που θα σας εκπλήξει με τη γεύση του!
Εσείς, τι θα λέγατε για μια βόλτα από την Προξένου Κορομηλά, για να δοκιμάσετε τις γεύσεις του πρώτου καθαρά βιετναμέζικου street food spot στη Θεσσαλονίκη;
Tip: Το «Cong» λειτουργεί καθημερινά, 13.00 – 24.00. Μπορείτε να γευματίσετε επί τόπου ή με take away, ενώ προσεχώς, θα υπάρχει και η δυνατότητα για delivery.
Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 9, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944290299
Το «Cong», είναι μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στο γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Ένας χώρος όπου τιμάται η βιετναμέζικη κουζίνα, η οποία, αν και πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, έλειπε από την πόλη μας. Το όνομα, που στα βιετναμέζικα σημαίνει «εργάτης», εστιάζει στη συνήθεια που επικρατούσε στο Βιετνάμ, κατά την οποία οι εργάτες, επιστρέφοντας στο σπίτι τους μετά από τη δουλειά, έτρωγαν όλοι μαζί, με την οικογένειά τους, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι. Αυτό μας καλεί, να κάνουμε και στο χώρο του!
Το «Cong», άνοιξε στο νούμερο 9 της Προξένου Κορομηλά, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2023 και είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση πως μπαίνει σε ένα σπίτι.
Στο χώρο συνυπάρχουν το ξύλο, το νερό, το μέταλλο, η φωτιά και η γη, τα πέντε στοιχεία τη φύσης που σημασιοδοτούν τη δημιουργία, ενώ σε κάθε μπουκιά, είναι ευκρινής η γευστική ισορροπία, όσο ο πελάτης γίνεται κοινωνός της εμπειρίας, στο μεγάλο τραπέζι του «Cong», που συμβάλει στο να γίνει η φιλοσοφία του, πράξη.
Η κουζίνα του «Cong», είναι αντιπροσωπευτική της βιετναμέζικης κουζίνας στο μεγαλύτερο κομμάτι της, με προσαρμογές που έχουν γίνει, ωστόσο, για να είναι πιο οικεία γευστικά και στις δικές μας γαστρονομικές συνήθειες. Για παράδειγμα, η fish sauce, η σάλτσα ψαριού που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε κάθε πιάτο σχεδόν της βιετναμέζικης κουζίνας, εδώ χρησιμοποιείται σε μικρές σχετικά ποσότητες, ώστε να ταιριάζει με τις γεύσεις που μας είναι οικείες. Άλλωστε, στην πλειοψηφία τους, οι βιετναμέζικες γεύσεις δεν ξενίζουν πολύ σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει κι όπως έχει ήδη αποδειχθεί κι από τη λειτουργία του «Cong», αρέσουν ιδιαίτερα στον κόσμο.
Στο μενού θα βρείτε κλασσικές βιετναμέζικες γεύσεις, όπως η σούπα Phở, το πιο γνωστό πιάτο στο Βιετνάμ, μαγειρεμένη με κοτόπουλο ή μοσχάρι, που σερβίρεται αφού ο ζωμός της βράσει για 12 ώρες, μέσα σε πολλά φρέσκα μυρωδικά. Μοιάζει με γαλλικό κονσομέ, τον αριστοκρατικό διαυγή, ντελικάτο κι εξαιρετικά πλούσιο σε γεύση κι αρώματα ζωμό – μία επιρροή που έμεινε από τότε που το Βιετνάμ βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή – και είναι ιδανική, ειδικά για τους μήνες του χειμώνα, ως μία πολύ νόστιμη, ζεστή εμπειρία.
Μία ακόμη εξαιρετική πρόταση – και πάλι επηρεασμένη από τη γαλλική μπαγκέτα – είναι τα Bánh Mi. Σερβίρονται με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο ή για όσους δεν τρώνε κρέας, με τη vegetarian εκδοχή τους, με tofu.
Από τις σαλάτες, ξεχωρίζει η πολύχρωμη Green Papaya Salad, με σέλερι, κρεμμύδι, πολύχρωμα ντοματίνια, φύτρες, crispy onions και πικάντικο fish sauce dressing στις σαλάτες κι από τα ορεκτικά, τα Crispy Fried Chicken Strips με viet-lime sauce.
Το μενού, που στο σύνολό του είναι πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά, αλλά και πρωτεϊνη, εμπλουτίζεται από rice bowls, μαγειρεμένα με ρύζι ατμού jasmine, cong mayo, χειροποίητες πίκλες από αγγούρι και καρότο χειροποίητες, φρέσκο κρεμμύδι, lime, crispy onions και φρέσκα μυρωδικά, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε με γέμιση της επιλογής σας.
Όσο για το επιδόρπιο; Σύντομα, θα μπορείτε να βρείτε στον κατάλογο ένα tiramisu, παρασκευασμένο από «cà phê», τον βιετναμέζικο καφέ, δηλαδή, που θα σας εκπλήξει με τη γεύση του!
Εσείς, τι θα λέγατε για μια βόλτα από την Προξένου Κορομηλά, για να δοκιμάσετε τις γεύσεις του πρώτου καθαρά βιετναμέζικου street food spot στη Θεσσαλονίκη;
Tip: Το «Cong» λειτουργεί καθημερινά, 13.00 – 24.00. Μπορείτε να γευματίσετε επί τόπου ή με take away, ενώ προσεχώς, θα υπάρχει και η δυνατότητα για delivery.
Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 9, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944290299
ΣΧΟΛΙΑ