Δ. Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για την υγεία, πρέπει να απορριφθεί εξ' ολοκλήρου από το λαό
22/11/2022 22:32
22/11/2022 22:32
«Οτιδήποτε πλήττει την υγεία του λαού για το ΚΚΕ είναι «αιτία πολέμου» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα: «Η υγεία κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους».
«Το νομοσχέδιο που έφερε στη διαβούλευση η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση», ανέφερε στη συνέχεια, «χρειάζεται με οργανωμένο και δυναμικό αγώνα να απορριφθεί εξ' ολοκλήρου από το λαό. Γιατί αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη».
Είπε ότι τα υπαρκτά προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων, στα οποία «πατάει το νομοσχέδιο, όχι για να τα λύσει, αλλά για να τα περιπλέξει», τα δημιούργησαν όσοι κυβέρνησαν, και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ «προτείνει ως λύση τα ίδια και χειρότερα μέτρα», τα οποία διαχρονικά «έχουν ως κριτήριο το πόσο μειώνεται το 'κόστος' λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να 'ανταποκριθούν' στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους να είναι υποτίθεται 'βιώσιμα'».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:
α) Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.
β) Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και
γ) Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».
Αναφερόμενος στο Άρθρο 10 του νομοσχεδίου είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».
«Το καπιταλιστικό κράτος, μέσω της κυβέρνησής του, οριοθετεί τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο σημερινό ανεπαρκέστατο έως άθλιο επίπεδο παροχών και ως διέξοδο καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παράλληλα, «'σπρώχνει' τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματός τους, που όμως αυτό τελικά θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς, ενώ η πλειοψηφία θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους» ανέφερε.
«Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες. Λέγοντας ότι, από εδώ και πέρα, όποιος θέλει να αποφύγει τις μεγάλες λίστες αναμονής, ας πληρώσει να τελειώνουμε» επισήμανε και χαρακτήρισε «κερκόπορτα» για την πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου «το 'άνοιγμα' του ιδιωτικού έργου για ορισμένες ειδικότητες γιατρών του δημοσίου, και όχι για όλες, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί μόνον ελιγμό».
Είπε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως με αυτό τον τρόπο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών» είναι «διπλά επικίνδυνο, γιατί από τη μία - και με το πρόσχημα ότι 'σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου' - θα μεταθέτει την ευθύνη στους γιατρούς που δεν την 'αξιοποίησαν' και, από την άλλη, παραδέχεται ευθέως πως το κράτος: δεν θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δεν θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, δεν θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό.».
«Αυτά, άλλωστε, δεν τα έπραξε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ήταν αντίθετα με τους 'δημοσιονομικούς στόχους', τους οποίους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και υλοποιούν» πρόσθεσε και σημείωσε: «Η σύγχρονη αστική δικαιοσύνη δεν έχει κανένα πρόβλημα να βγάζει αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών και να μην της καίγεται καρφί όταν η κάθε κυβέρνηση δεν τις υλοποιεί, αλλά όταν κινητοποιείται ο λαός για να τις διεκδικήσει δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον καταδικάζει με το σύγχρονο νομικό οπλοστάσιό της.
Έτσι έκανε πρόσφατα με την ελεεινή κλήτευση σε δίκη της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και στελέχους του ΚΚΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου.
Την οποία, την καλούν σε απολογία, επειδή - λέει - «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα 'τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού'».
Μιλώντας για το 'Αρθρο 7 που «προβλέπει ότι οι θέσεις που βγαίνουν 'άγονες' θα προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης και θα καλύπτονται από ιδιώτες» σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων είναι πάγιες και διαρκείς. Πώς θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών;».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο «είναι και αντιδραστική συνέχεια των προηγούμενων νόμων, γιατί έρχονται να προστεθούν στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών.».
Τόνισε, ότι «όποιος κι αν κυβέρνησε, είχε ως σταθερή πυξίδα στην πολιτική του την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σιγά - σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους», καθώς και ότι «επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν 'μαγαζιά Υγείας' σαν τα μανιτάρια» και υπογράμμισε στη συνέχεια:
«Δεν είναι λύση για το λαό η παράλληλη ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία και του Δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους».
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «η πανδημία και η διαχείρισή της, απέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο, με σχεδόν 35.000 νεκρούς, ότι η Υγεία δε μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται» και «απέδειξε ότι έχουν αποτύχει οι συνταγές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ότι είτε 'μαύρα', είτε 'άσπρα', είτε νόμιμα, είτε παράνομα, ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται».
Σημείωσε την πλήρη απουσία του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην περίθαλψη των ασθενών COVID-19, αλλά και το ότι «κερδοσκόπησε από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα».
Σημείωσε ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, κατέρρευσαν επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρμόσει η κυβέρνηση, δηλαδή, ενισχυμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας και δημόσιο τομέα με ενισχυμένα εμπορευματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά».
«Αυτό είναι, άλλωστε, το μείγμα που προωθεί και η στρατηγική για το 'νέο ΕΣΥ', μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όλα, για να τηρηθούν οι 'δημοσιονομικοί στόχοι', να τηρηθεί η ίδια συνταγή που έφτασε το λαό στην κατάντια να ψάχνει με το κιάλι ένα ραντεβού για μία εξέταση» πρόσθεσε.
Σημείωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, ενώ η κυβέρνηση «δεν ακούει ούτε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Γιατί αν εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμα και αυτοί κατανοούν, ότι μόνο τα μεγάλα κοράκια της ιδιωτικής υγείας θα είναι ωφελημένα, αφού θα φάνε τις ελάχιστες οικονομίες του καθενός», ενώ «σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ωφελημένη η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων της ιδιωτικής υγείας».
«Είναι καθήκον του εργατικού - λαϊκού κόσμου, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των σωματείων, των συνδικάτων, των άλλων φορέων του, να εμποδίσουν, να σταματήσουν, να απορρίψουν αυτό το νομοσχέδιο και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν συνολικά την υγεία και το μέλλον μας.
Σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός να δυναμώσει την πάλη:
-Για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Για αυξήσεις στους μισθούς.
- Για κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- Για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Υγεία.
Το ΚΚΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από τη λαϊκή - εργατική εξουσία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:
«Η υπόθεση της υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την υγεία, είναι υπόθεση όχι μόνο των υγειονομικών που πρωτοστατούν στον αγώνα, αλλά είναι υπόθεση όλων των εργατών, όλων των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων, των νέων και των συνταξιούχων, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών».
25/11/2022 19:29
«Οτιδήποτε πλήττει την υγεία του λαού για το ΚΚΕ είναι «αιτία πολέμου» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα: «Η υγεία κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους».
«Το νομοσχέδιο που έφερε στη διαβούλευση η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση», ανέφερε στη συνέχεια, «χρειάζεται με οργανωμένο και δυναμικό αγώνα να απορριφθεί εξ' ολοκλήρου από το λαό. Γιατί αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη».
Είπε ότι τα υπαρκτά προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων, στα οποία «πατάει το νομοσχέδιο, όχι για να τα λύσει, αλλά για να τα περιπλέξει», τα δημιούργησαν όσοι κυβέρνησαν, και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ «προτείνει ως λύση τα ίδια και χειρότερα μέτρα», τα οποία διαχρονικά «έχουν ως κριτήριο το πόσο μειώνεται το 'κόστος' λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να 'ανταποκριθούν' στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους να είναι υποτίθεται 'βιώσιμα'».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:
α) Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.
β) Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και
γ) Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».
Αναφερόμενος στο Άρθρο 10 του νομοσχεδίου είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».
«Το καπιταλιστικό κράτος, μέσω της κυβέρνησής του, οριοθετεί τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο σημερινό ανεπαρκέστατο έως άθλιο επίπεδο παροχών και ως διέξοδο καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παράλληλα, «'σπρώχνει' τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματός τους, που όμως αυτό τελικά θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς, ενώ η πλειοψηφία θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους» ανέφερε.
«Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες. Λέγοντας ότι, από εδώ και πέρα, όποιος θέλει να αποφύγει τις μεγάλες λίστες αναμονής, ας πληρώσει να τελειώνουμε» επισήμανε και χαρακτήρισε «κερκόπορτα» για την πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου «το 'άνοιγμα' του ιδιωτικού έργου για ορισμένες ειδικότητες γιατρών του δημοσίου, και όχι για όλες, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί μόνον ελιγμό».
Είπε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως με αυτό τον τρόπο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών» είναι «διπλά επικίνδυνο, γιατί από τη μία - και με το πρόσχημα ότι 'σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου' - θα μεταθέτει την ευθύνη στους γιατρούς που δεν την 'αξιοποίησαν' και, από την άλλη, παραδέχεται ευθέως πως το κράτος: δεν θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δεν θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, δεν θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό.».
«Αυτά, άλλωστε, δεν τα έπραξε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ήταν αντίθετα με τους 'δημοσιονομικούς στόχους', τους οποίους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και υλοποιούν» πρόσθεσε και σημείωσε: «Η σύγχρονη αστική δικαιοσύνη δεν έχει κανένα πρόβλημα να βγάζει αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών και να μην της καίγεται καρφί όταν η κάθε κυβέρνηση δεν τις υλοποιεί, αλλά όταν κινητοποιείται ο λαός για να τις διεκδικήσει δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον καταδικάζει με το σύγχρονο νομικό οπλοστάσιό της.
Έτσι έκανε πρόσφατα με την ελεεινή κλήτευση σε δίκη της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και στελέχους του ΚΚΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου.
Την οποία, την καλούν σε απολογία, επειδή - λέει - «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα 'τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού'».
Μιλώντας για το 'Αρθρο 7 που «προβλέπει ότι οι θέσεις που βγαίνουν 'άγονες' θα προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης και θα καλύπτονται από ιδιώτες» σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων είναι πάγιες και διαρκείς. Πώς θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών;».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο «είναι και αντιδραστική συνέχεια των προηγούμενων νόμων, γιατί έρχονται να προστεθούν στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών.».
Τόνισε, ότι «όποιος κι αν κυβέρνησε, είχε ως σταθερή πυξίδα στην πολιτική του την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σιγά - σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους», καθώς και ότι «επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν 'μαγαζιά Υγείας' σαν τα μανιτάρια» και υπογράμμισε στη συνέχεια:
«Δεν είναι λύση για το λαό η παράλληλη ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία και του Δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους».
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «η πανδημία και η διαχείρισή της, απέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο, με σχεδόν 35.000 νεκρούς, ότι η Υγεία δε μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται» και «απέδειξε ότι έχουν αποτύχει οι συνταγές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ότι είτε 'μαύρα', είτε 'άσπρα', είτε νόμιμα, είτε παράνομα, ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται».
Σημείωσε την πλήρη απουσία του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην περίθαλψη των ασθενών COVID-19, αλλά και το ότι «κερδοσκόπησε από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα».
Σημείωσε ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, κατέρρευσαν επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρμόσει η κυβέρνηση, δηλαδή, ενισχυμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας και δημόσιο τομέα με ενισχυμένα εμπορευματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά».
«Αυτό είναι, άλλωστε, το μείγμα που προωθεί και η στρατηγική για το 'νέο ΕΣΥ', μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όλα, για να τηρηθούν οι 'δημοσιονομικοί στόχοι', να τηρηθεί η ίδια συνταγή που έφτασε το λαό στην κατάντια να ψάχνει με το κιάλι ένα ραντεβού για μία εξέταση» πρόσθεσε.
Σημείωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, ενώ η κυβέρνηση «δεν ακούει ούτε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Γιατί αν εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμα και αυτοί κατανοούν, ότι μόνο τα μεγάλα κοράκια της ιδιωτικής υγείας θα είναι ωφελημένα, αφού θα φάνε τις ελάχιστες οικονομίες του καθενός», ενώ «σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ωφελημένη η μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων της ιδιωτικής υγείας».
«Είναι καθήκον του εργατικού - λαϊκού κόσμου, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των σωματείων, των συνδικάτων, των άλλων φορέων του, να εμποδίσουν, να σταματήσουν, να απορρίψουν αυτό το νομοσχέδιο και ταυτόχρονα να υπερασπιστούν συνολικά την υγεία και το μέλλον μας.
Σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός να δυναμώσει την πάλη:
-Για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Για αυξήσεις στους μισθούς.
- Για κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- Για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Υγεία.
Το ΚΚΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από τη λαϊκή - εργατική εξουσία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:
«Η υπόθεση της υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την υγεία, είναι υπόθεση όχι μόνο των υγειονομικών που πρωτοστατούν στον αγώνα, αλλά είναι υπόθεση όλων των εργατών, όλων των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων, των νέων και των συνταξιούχων, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών».
ΣΧΟΛΙΑ