Δ. Βαρτζόπουλος: «Με το νόμο για την ψυχική υγεία θέτουμε στο επίκεντρο όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια»
28/07/2024 18:00
28/07/2024 18:00
«Ο νέος νόμος για την Ψυχική Υγεία είναι η πρώτη μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα μετά από 30 χρόνια. Στόχος μας είναι να θέσουμε στο επίκεντρο όλους όσοι έχουν ανάγκη για βοήθεια. Κανένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης δε θα μένει εκτός συστήματος», τονίζει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που διαβεβαιώνει ότι δε θα γίνει καμία απόλυση των επαγγελματιών στην ψυχική υγεία.
Ο υφυπουργός Υγείας και βασικός εμπνευστής του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη βουλή, σημειώνει ότι στις ευρωεκλογές «οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «σας εμπιστευόμαστε, αλλά θέλουμε να τρέξετε πιο γρήγορα». Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εξελέγη το καλοκαίρι του 2023». Όσο για τα έργα στη Θεσσαλονίκη απαντά ότι «από το 2019 και μετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Από τότε μέχρι και σήμερα προικίζουμε την συμπρωτεύουσά μας με σημαντικά έργα υποδομής».
Κύριε Βαρτζόπουλε, να ξεκινήσουμε από την διαγραφή του Παύλου Πολάκη. Πως κρίνετε τη συμπεριφορά του και αν θεωρείτε ότι η διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί;
Αποτρόπαιη, θα έλεγα. Η ομόθυμη αντίδραση όλων των βουλευτών στην αίθουσα τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι δε βέβαιον ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την Προεδρία της Βουλής.
Γιατί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προχώρησε στο νέο νόμο για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας;
Ο νέος νόμος για την Ψυχική Υγεία είναι η πρώτη μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα μετά από 30 χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσουμε στο επίκεντρο όλους όσοι έχουν ανάγκη για βοήθεια. Διαπιστώνουμε ότι τα αιτήματα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί, αλλά έχουν αλλάξει και χαρακτηριστικά και θέλουμε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των πιο σύνθετων αναγκών. Για πρώτη φορά επιχειρούμε να θέσουμε τον πολίτη στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες και στα δικαιώματά του. Επιχειρούμε τον εκσυγχρονισμό που αποφασίστηκε μετά από εκτεταμένη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης, των διαχρονικών επιτευγμάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προβλέπονται;
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την ένταξη του συνόλου των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΠΕ.Δ.Υ.Ψ.Υ.) υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική Διεύθυνση. Το Περιφερειακό Δίκτυο διοικείται από Υποδιοικητή αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας με ενισχυμένες αρμοδιότητες στον σχεδιασμό, την λειτουργία, την οργάνωση και την εποπτεία όλων των μονάδων και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Περαιτέρω, δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), ένα Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του Ο.ΚΑ.ΝΑ., του ΚΕ.ΘΕ.Α. και των λοιπών Νοσοκομείων στην χώρα που λειτουργούν μονάδες και υπηρεσίες σχετικές με τις εξαρτήσεις. Στόχος του Οργανισμού είναι η πρόληψη, η θεραπεία, η απεξάρτηση και η επανένταξη καθώς και η αυτοτέλεια και ο θεραπευτικός πλουραλισμός εκάστου φορέα και προγράμματος. Τέλος συστήνουμε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης (Ο.Π.Σ.), ένα σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των αναγκαίων πληροφοριών για τον έλεγχο του έργου των φορέων του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., καθώς επίσης και της διαθεσιμότητας και πληρότητας των υπηρεσιών, των διαθέσιμων κλινών και ραντεβού σε δομές καθώς και την τροχιά πλοήγησης των ασθενών σε αυτό. Στόχος του είναι η πλήρης και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων καθώς και η εξαγωγή επιδημιολογικών δεδομένων για την ψυχική υγεία του πληθυσμού. Αντίστοιχο Ο.Π.Σ. δημιουργείται και στον Ε.Ο.Π.Α.Ε.
Θα έχετε ακούσει και εσείς την κριτική που ακούγεται ότι καταργούνται τα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ότι συνενώνονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. πολλές υπάρχουσες δομές. Τι απαντάτε;
Η μεταρρύθμιση που προωθούμε είναι προς όφελος των ανθρώπων που ζητούν τη στήριξή μας με κάθε τρόπο. Αυτό θα κάνουμε πράξη. Αναλυτικότερα, ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. έρχεται να διασυνδέσει όλες τις κατακερματισμένες υπηρεσίες, να αξιοποιήσει βέλτιστα τους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, να εξαλείψει την αλληλοεπικάλυψη των υπηρεσιών και να παρέχει υπηρεσίες στους ωφελούμενους και τους οικείους τους ολιστικά και ανθρωποκεντρικά από την πρόληψη της χρήσης και της εμφάνισης εξαρτητικών συμπεριφορών, σωματική αποτοξίνωση, θεραπεία σε πρόγραμμα με υποκατάστατο ή στεγνό, μείωση της βλάβης, ψυχοκοινωνική φροντίδα και υποστήριξη, ολοκληρωμένη φροντίδα και κάλυψη αναγκών που συνδέονται με την εξάρτηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, επαγγελματική κατάρτιση, ενδυνάμωση και επανένταξη. Όλα αυτά θα γίνονται με τρόπο ενιαίο, έτσι ώστε κανένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης να μην μένει εκτός συστήματος, υποστήριξης και φροντίδας.
Το βασικό ερώτημα βέβαια παραμένει. Βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τους ωφελούμενους, τους φροντιστές και τις οικογένειές τους;
Αυτός ήταν ο στόχος και αυτό θα κάνουμε πράξη. Βασική μας επιδίωξη με την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση των αναγκών ψυχικής υγείας του πληθυσμού, οι παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης και η έγκαιρη πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Επιπλέον, με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων αποσκοπούμε στην ενιαία φροντίδα πάσης φύσεως εξαρτήσεων, στον πλουραλισμό στην θεραπεία με την επιλογή του ωφελούμενου, στη διασφάλιση της θεραπευτικής συνέχειας, αλλά και στη δικτύωση υπηρεσιών και διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Και οι εργασιακές συνθήκες των επαγγελματιών του χώρου; Και εδώ ακούστηκαν ενστάσεις. Τι συμβαίνει;
Το νομοσχέδιο σεβόμενο τα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και όλων εν γένει των εμπλεκομένων στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, διασφαλίζει τις θέσεις και το καθεστώς εργασίας κάθε επαγγελματία. Δεν θα γίνει καμία απόλυση.
Γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αυτήν την τετραετία. Που να
περιμένουμε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις;
Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ριζικός εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι βελτιώσεις θα επέλθουν αρχικά σε επίπεδο υποδομών με την αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών που έχει δρομολογήσει ήδη η κυβέρνηση με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι η καλυτέρευση των συνθηκών για όλους τους ασθενείς. Επιπρόσθετα, θα στηρίξουμε τους γιατρούς και θα κάνουμε πιο θελκτικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την θωράκιση του προσωπικού. Από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά αναδρομικά οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ έχει ενισχυθεί το εισόδημά τους σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η μικρή ανταπόκριση των γιατρών για να καλύψουν τα κενά στις εφημερίες νοσοκομείων της περιφέρειας παραμένει ένα τεράστιο θέμα. Υπάρχει άλλη λύση ή η επίταξη είναι μονόδρομος;
Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λογική οδός. Αυτό που ζητήσαμε και ζητάμε στηρίζεται στη λογική: δυο με τρεις εφημερίες το μήνα, τις οποίες φυσικά καλύπτουμε οικονομικά, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών σε τοπικές κοινωνίες που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια, λόγω των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν.
Οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο για την κυβέρνηση μετά τη νίκη στις περσινές εθνικές εκλογές, καθώς ομάδες συντηρητικών ψηφοφόρων δεν την επέλεξαν εκ νέου. Τι πρέπει να γίνει μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 για να επανέλθουν στις τάξεις της ΝΔ;
Οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται, παραδοσιακά, από την χαλαρή ψήφο και την αποχή. Οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «σας εμπιστευόμαστε, αλλά θέλουμε να τρέξετε πιο γρήγορα». Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εξελέγη το καλοκαίρι του 2023. Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν όλους τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως έχουμε επενδύσει από το 2019, σε σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τους πάντες: θωράκιση των συνόρων της πατρίδας μας, αύξηση της αστυνόμευσης και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, μείωση των μεταναστευτικών ροών, υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ενίσχυση της θέση της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Για το τέλος η Θεσσαλονίκη: Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο έχει μπει σε τροχιά κατασκευής, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο σε ράγες υλοποίησης, ενώ και το «Άγιος Παύλος» εκσυγχρονίζεται. Τι άλλο προέχει για να βελτιωθούν περαιτέρω οι υποδομές της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη; Είστε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς της κυβερνητικής μηχανής σε ότι αφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης;
Από το 2019 και μετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Από τότε μέχρι και σήμερα προικίζουμε την συμπρωτεύουσά μας με σημαντικά έργα υποδομής. Όπως έχουμε ανακοινώσει υλοποιούμε πάνω από 30 σημαντικά έργα τα οποία και τελικά θα συγκροτήσουν τη Θεσσαλονίκη του 2030. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές, στην υγεία και την πρόνοια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά και αναπλάσεις και επεμβάσεις που αναβαθμίζουν σημαντικά τη Θεσσαλονίκη σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατα υπεγράφησαν συμβάσεις για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων 3 Νοσοκομείων και 26 Κέντρων Υγείας της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28/7/24
«Ο νέος νόμος για την Ψυχική Υγεία είναι η πρώτη μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα μετά από 30 χρόνια. Στόχος μας είναι να θέσουμε στο επίκεντρο όλους όσοι έχουν ανάγκη για βοήθεια. Κανένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης δε θα μένει εκτός συστήματος», τονίζει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που διαβεβαιώνει ότι δε θα γίνει καμία απόλυση των επαγγελματιών στην ψυχική υγεία.
Ο υφυπουργός Υγείας και βασικός εμπνευστής του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη βουλή, σημειώνει ότι στις ευρωεκλογές «οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «σας εμπιστευόμαστε, αλλά θέλουμε να τρέξετε πιο γρήγορα». Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εξελέγη το καλοκαίρι του 2023». Όσο για τα έργα στη Θεσσαλονίκη απαντά ότι «από το 2019 και μετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Από τότε μέχρι και σήμερα προικίζουμε την συμπρωτεύουσά μας με σημαντικά έργα υποδομής».
Κύριε Βαρτζόπουλε, να ξεκινήσουμε από την διαγραφή του Παύλου Πολάκη. Πως κρίνετε τη συμπεριφορά του και αν θεωρείτε ότι η διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί;
Αποτρόπαιη, θα έλεγα. Η ομόθυμη αντίδραση όλων των βουλευτών στην αίθουσα τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι δε βέβαιον ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την Προεδρία της Βουλής.
Γιατί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προχώρησε στο νέο νόμο για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας;
Ο νέος νόμος για την Ψυχική Υγεία είναι η πρώτη μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα μετά από 30 χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσουμε στο επίκεντρο όλους όσοι έχουν ανάγκη για βοήθεια. Διαπιστώνουμε ότι τα αιτήματα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί, αλλά έχουν αλλάξει και χαρακτηριστικά και θέλουμε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των πιο σύνθετων αναγκών. Για πρώτη φορά επιχειρούμε να θέσουμε τον πολίτη στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες και στα δικαιώματά του. Επιχειρούμε τον εκσυγχρονισμό που αποφασίστηκε μετά από εκτεταμένη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης, των διαχρονικών επιτευγμάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προβλέπονται;
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την ένταξη του συνόλου των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΠΕ.Δ.Υ.Ψ.Υ.) υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική Διεύθυνση. Το Περιφερειακό Δίκτυο διοικείται από Υποδιοικητή αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας με ενισχυμένες αρμοδιότητες στον σχεδιασμό, την λειτουργία, την οργάνωση και την εποπτεία όλων των μονάδων και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Περαιτέρω, δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), ένα Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του Ο.ΚΑ.ΝΑ., του ΚΕ.ΘΕ.Α. και των λοιπών Νοσοκομείων στην χώρα που λειτουργούν μονάδες και υπηρεσίες σχετικές με τις εξαρτήσεις. Στόχος του Οργανισμού είναι η πρόληψη, η θεραπεία, η απεξάρτηση και η επανένταξη καθώς και η αυτοτέλεια και ο θεραπευτικός πλουραλισμός εκάστου φορέα και προγράμματος. Τέλος συστήνουμε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης (Ο.Π.Σ.), ένα σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των αναγκαίων πληροφοριών για τον έλεγχο του έργου των φορέων του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ., καθώς επίσης και της διαθεσιμότητας και πληρότητας των υπηρεσιών, των διαθέσιμων κλινών και ραντεβού σε δομές καθώς και την τροχιά πλοήγησης των ασθενών σε αυτό. Στόχος του είναι η πλήρης και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων καθώς και η εξαγωγή επιδημιολογικών δεδομένων για την ψυχική υγεία του πληθυσμού. Αντίστοιχο Ο.Π.Σ. δημιουργείται και στον Ε.Ο.Π.Α.Ε.
Θα έχετε ακούσει και εσείς την κριτική που ακούγεται ότι καταργούνται τα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ότι συνενώνονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. πολλές υπάρχουσες δομές. Τι απαντάτε;
Η μεταρρύθμιση που προωθούμε είναι προς όφελος των ανθρώπων που ζητούν τη στήριξή μας με κάθε τρόπο. Αυτό θα κάνουμε πράξη. Αναλυτικότερα, ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. έρχεται να διασυνδέσει όλες τις κατακερματισμένες υπηρεσίες, να αξιοποιήσει βέλτιστα τους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, να εξαλείψει την αλληλοεπικάλυψη των υπηρεσιών και να παρέχει υπηρεσίες στους ωφελούμενους και τους οικείους τους ολιστικά και ανθρωποκεντρικά από την πρόληψη της χρήσης και της εμφάνισης εξαρτητικών συμπεριφορών, σωματική αποτοξίνωση, θεραπεία σε πρόγραμμα με υποκατάστατο ή στεγνό, μείωση της βλάβης, ψυχοκοινωνική φροντίδα και υποστήριξη, ολοκληρωμένη φροντίδα και κάλυψη αναγκών που συνδέονται με την εξάρτηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, επαγγελματική κατάρτιση, ενδυνάμωση και επανένταξη. Όλα αυτά θα γίνονται με τρόπο ενιαίο, έτσι ώστε κανένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης να μην μένει εκτός συστήματος, υποστήριξης και φροντίδας.
Το βασικό ερώτημα βέβαια παραμένει. Βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τους ωφελούμενους, τους φροντιστές και τις οικογένειές τους;
Αυτός ήταν ο στόχος και αυτό θα κάνουμε πράξη. Βασική μας επιδίωξη με την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση των αναγκών ψυχικής υγείας του πληθυσμού, οι παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης και η έγκαιρη πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Επιπλέον, με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων αποσκοπούμε στην ενιαία φροντίδα πάσης φύσεως εξαρτήσεων, στον πλουραλισμό στην θεραπεία με την επιλογή του ωφελούμενου, στη διασφάλιση της θεραπευτικής συνέχειας, αλλά και στη δικτύωση υπηρεσιών και διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Και οι εργασιακές συνθήκες των επαγγελματιών του χώρου; Και εδώ ακούστηκαν ενστάσεις. Τι συμβαίνει;
Το νομοσχέδιο σεβόμενο τα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και όλων εν γένει των εμπλεκομένων στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, διασφαλίζει τις θέσεις και το καθεστώς εργασίας κάθε επαγγελματία. Δεν θα γίνει καμία απόλυση.
Γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου ΕΣΥ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αυτήν την τετραετία. Που να
περιμένουμε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις;
Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ριζικός εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι βελτιώσεις θα επέλθουν αρχικά σε επίπεδο υποδομών με την αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών που έχει δρομολογήσει ήδη η κυβέρνηση με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι η καλυτέρευση των συνθηκών για όλους τους ασθενείς. Επιπρόσθετα, θα στηρίξουμε τους γιατρούς και θα κάνουμε πιο θελκτικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την θωράκιση του προσωπικού. Από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά αναδρομικά οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ έχει ενισχυθεί το εισόδημά τους σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η μικρή ανταπόκριση των γιατρών για να καλύψουν τα κενά στις εφημερίες νοσοκομείων της περιφέρειας παραμένει ένα τεράστιο θέμα. Υπάρχει άλλη λύση ή η επίταξη είναι μονόδρομος;
Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λογική οδός. Αυτό που ζητήσαμε και ζητάμε στηρίζεται στη λογική: δυο με τρεις εφημερίες το μήνα, τις οποίες φυσικά καλύπτουμε οικονομικά, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών σε τοπικές κοινωνίες που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια, λόγω των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν.
Οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ένα δύσκολο δεύτερο ημίχρονο για την κυβέρνηση μετά τη νίκη στις περσινές εθνικές εκλογές, καθώς ομάδες συντηρητικών ψηφοφόρων δεν την επέλεξαν εκ νέου. Τι πρέπει να γίνει μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 για να επανέλθουν στις τάξεις της ΝΔ;
Οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται, παραδοσιακά, από την χαλαρή ψήφο και την αποχή. Οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «σας εμπιστευόμαστε, αλλά θέλουμε να τρέξετε πιο γρήγορα». Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εξελέγη το καλοκαίρι του 2023. Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν όλους τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως έχουμε επενδύσει από το 2019, σε σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τους πάντες: θωράκιση των συνόρων της πατρίδας μας, αύξηση της αστυνόμευσης και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, μείωση των μεταναστευτικών ροών, υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ενίσχυση της θέση της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Για το τέλος η Θεσσαλονίκη: Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο έχει μπει σε τροχιά κατασκευής, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο σε ράγες υλοποίησης, ενώ και το «Άγιος Παύλος» εκσυγχρονίζεται. Τι άλλο προέχει για να βελτιωθούν περαιτέρω οι υποδομές της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη; Είστε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς της κυβερνητικής μηχανής σε ότι αφορά στα έργα της Θεσσαλονίκης;
Από το 2019 και μετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Από τότε μέχρι και σήμερα προικίζουμε την συμπρωτεύουσά μας με σημαντικά έργα υποδομής. Όπως έχουμε ανακοινώσει υλοποιούμε πάνω από 30 σημαντικά έργα τα οποία και τελικά θα συγκροτήσουν τη Θεσσαλονίκη του 2030. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές, στην υγεία και την πρόνοια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά και αναπλάσεις και επεμβάσεις που αναβαθμίζουν σημαντικά τη Θεσσαλονίκη σε όλα τα επίπεδα. Πρόσφατα υπεγράφησαν συμβάσεις για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων 3 Νοσοκομείων και 26 Κέντρων Υγείας της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28/7/24
ΣΧΟΛΙΑ