Restaurants

«Δέκα Τραπέζια»: Το βραβευμένο μεζεδοπωλείο της Στρατηγού Καλλάρη, που καλύπτει από μεζέδες έως fine dining προτάσεις

Όπως λέμε… δέκα τραπέζια κυριολεκτικά, με ζητούμενο το «μοίρασμα»

 12/12/2023 22:55

«Δέκα Τραπέζια»: Το βραβευμένο μεζεδοπωλείο της Στρατηγού Καλλάρη, που καλύπτει από μεζέδες έως fine dining προτάσεις

Τα «Δέκα Τραπέζια», το δεύτερο στη σειρά γαστρονομικό project του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και της ομάδας του, που άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στο νούμερο 4 της αναπλασμένης Στρατηγού Καλλάρη, έχει καταφέρει να περάσει, μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια, από το στάδιο ενός νέου εγχειρήματος, σε κάτι διαχρονικό. Βραβευμένο κι αγαπημένο, πλέον, για πολλούς, είναι το μοναδικό ίσως μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου κανείς έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, ταυτόχρονα, προτάσεις που θα δοκίμαζε σε ένα fine dining εστιατόριο ή σε ένα με διάκριση «Michelin» και ταυτόχρονα πιάτα ενός απλού μεζεδοπωλείου, σε έναν κοινό χώρο.

deka-trapezia2.jpg
deka-trapezia3.jpg
deka-trapezia4.jpg

Μπορεί τα τραπέζια αυτή τη στιγμή να είναι 10, αλλά αυτό είναι τυχαίο κι ο αριθμός ουδέποτε απασχόλησε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες, το Μανώλη Παπουτσάκη, το Γιάννη Παπαδογιαννάκη και τη sous – chef Πασχαλίνα Καμτσίκη, επί χρόνια συνεργάτες ήδη, από το βραβευμένο εστιατόριο κρητικής κουζίνας «Χαρούπι», στα Λαδάδικα.

deka-trapezia5.jpg
Ο εκ των ιδιοκτητών του «Δέκα Τραπέζια» Μανώλης Παπουτσάκης

deka-trapezia6.jpg
Ο εκ των ιδιοκτητών του «Δέκα Τραπέζια» Γιάννης Παπαδογιαννάκης


Το όνομα επιλέχθηκε εξ’ αρχής συμβολικά, να σημαίνει την «καλή τύχη» κι ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη, στο μενού του, τη φιλοσοφία του «μεζέ». Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών και διαφορετικών γεύσεων, σε ένα μενού που έχει χαρακτηρισθεί… «πολυπολιτισμικό».

deka-trapezia7.jpg

Όλη η γκάμα των προτάσεων

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, αυτό που κάνει τα «Δέκα Τραπέζια» ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, είναι το ότι στο ίδιο μενού, θα βρει κανείς πιάτα ενός fine dining ή ενός διακεκριμένου με αστέρι «Michelin» εστιατορίου, μαζί με τους απλούς, ταπεινούς μεζέδες, που όλοι επιλέγουμε για τις εξόδους μας, σε πιο καθημερινή βάση. Στο ίδιο εστιατόριο συνυπάρχουν, ουσιαστικά, δύο κόσμοι και το μενού περιλαμβάνει επιλογές για όλους, κάτι που στην Ελλάδα σίγουρα σπανίζει, με τις ταυτότητες των εστιατορίων να είναι, συνήθως, πιο περιοριστικές.

deka-trapezia8.jpg

Οι συνιδιοκτήτες εδώ προτείνουν ένα πιο ελεύθερο μενού, θέλοντας να «σπάσουν» τη λογική του συγκεκριμένου επιπέδου ή κατηγορίας στα εστιατόρια. Για τους ίδιους, αυτό το κάνει και πιο «σαγηνευτικό» και σίγουρα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους.

deka-trapezia9.jpg

Το μενού στα «Δέκα Τραπέζια» κινείται πιο κοντά στο ψάρι, με εμφανείς τους πειραματισμούς με κρητικά προϊόντα και τη μεγάλη επένδυση στην πρώτη ύλη. Γαστρονομικές παραδόσεις και κουλτούρες «ανακατεύονται», σε μία κουζίνα που είναι πιο «προσωπική», με στοιχεία της ελληνικής μαγειρικής, όπως οι κρητικής καταγωγής πατάτες με στάκα – διόλου τυχαίο, αφού οι δύο από τους συνιδιοκτήτες κατάγονται από την Κρήτη - αλλά κι άλλα, πολύ πιο τεχνικά κι ευφάνταστα, που θα δοκιμάζαμε μόνο σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο. Οι άνθρωποί του τα συνδυάζουν και τα δύο, κάνοντας αυτό που αγαπούν περισσότερο: επενδύουν στις γεύσεις.

Ελεύθεροι μεζέδες

Οι «ελεύθεροι μεζέδες» περιλαμβάνουν, σε καθημερινή βάση, ψάρια και θαλασσινά όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, όπως το σκουμπρί με ψητά λαχανικά και ταραμά γλυκοπατάτας, η μπρουσκέτα με ψητό κρεμμύδι, κρέμα μαϊντανού, καπνιστά μύδια και λούντζα, το croustade σμετάνα, με καβούρι, σόγια και χαβιάρι πέστροφας και τα ωμά γεμιστά με ρύζι σούσι, μυρωδικά από γεμιστά, κίντσι (ασιατικό τουρσί), παστό τόνο και brick χρυσής ρέγκας.

Στα επίσης ευφάνταστα πιάτα με κρεατικά περιλαμβάνονται, εκτός άλλων, τα αρνίσια κεφτεδάκια με ρεβυθόκρεμα, πιπεριά Φλωρίνης και καυτερή πάπρικα, το τσιγαριαστό αρνάκι με κρέμα τραχανά, πρόβειο γιαούρτι και σιτάρι τηγανητό, αλλά και το ορτύκι με ξινόχοντρο τραχανά, μελιτζάνα και ηλιόσπορο. Άφθονα πιάτα, που αλλάζουν ανά εποχή, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που τα καθορίζουν, αλλά και πιάτα ημέρας, που υπόσχονται νόστιμες εμπειρίες.

deka-trapezia10.jpg
deka-trapezia11.jpg
deka-trapezia12.jpg
deka-trapezia13.jpg

Στο σύνολό τους, οι προτάσεις συνοδεύονται από μία μεγάλη λίστα κρασιών του ελληνικού, κυρίως, αμπελώνα – περιλαμβάνονται περίπου 80 ετικέτες - αλλά και ούζα, τσικουδιές και τσίπουρα, ενώ τα επιδόρπια κυριολεκτικά, μαγεύουν.

deka-trapezia14.jpg

Το success tip

Παρόλο που συχνά πλέον πηγαινοέρχεται στην Αθήνα -λόγω και του τρίτου εστιατορίου του, «Pharaoh», που άνοιξε μέσα στο 2022- ο Μανώλης Παπουτσάκης βρίσκεται αρκετές ημέρες της εβδομάδας στα «Δέκα Τραπέζια», για να καταρτίσει το μενού, να κάνει αλλαγές, να μαγειρέψει. 

Και παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και των capital controls, τον κορονοϊό, την ακρίβεια των Α’ υλών κι όσων άλλων προβλημάτων εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, η πορεία συνεχίζει να είναι ανοδική, χάρη στη διαρκή δουλειά, τον επαγγελματισμό και την αγάπη των ανθρώπων του εγχειρήματος.

Για τον ίδιο, success tip είναι η αρχή του ότι «οποιοσδήποτε επιλέγει ως δουλειά του την εστίαση, δεν μπορεί να την κάνει ως παράλληλη δραστηριότητα» και καταλαβαίνουμε ακριβώς τι εννοεί αφού, όπως ο ίδιος άλλωστε εξηγεί, «όπου επίκεντρο είναι το φαγητό και το κρασί, αυτό που μετράει είναι το να καταλαβαίνει κανείς ότι εκεί που θα πάει θα δοκιμάσει κάτι που ξεχωρίζει, από αυτά που κάνουν οι υπόλοιποι. 

Τη διαφορετικότητα, που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα», του ιδιοκτήτη – εμπνευστή του εστιατορίου, κάτι που θα καταλάβετε ακόμη κι από το σου «καλωσορίσματος» που θα σας προσφερθεί κατά την επίσκεψή σας: μία ντελικάτη μπουκιά με ταραμά, wasabi και χρένο, αμύγδαλο, γλάσο λεμονιού και πούδρα μυρωδικών.

deka-trapezia15.jpg

Ουσία η νοστιμιά του φαγητού

Καθώς τρώει πολύ έξω, μας μιλάει ευθέως κι ως άνθρωπος που αγαπά τον πλούτο των γεύσεων, προσκαλεί όλους όσους αγαπούν το φαγητό και τη γαστριμαργική εμπειρία, να κάνουν μία επίσκεψη και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Είτε είμαστε foodies, είτε απλά μας αρέσει το καλό φαγητό, είτε θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, αν δεν έχουμε πάει ακόμη στα «Δέκα Τραπέζια», αξίζει σίγουρα να περάσουμε από το νούμερο 4 της Στρατηγού Καλλάρη!

deka-trapezia16.jpg

Τα «Δέκα Τραπέζια» δημιουργούν μια πιο ανεβασμένη γαστρονομική διάθεση στη Θεσσαλονίκη, κάτι πιο τολμηρό, όπου η ουσία παραμένει, πάντα, η νοστιμιά του φαγητού και η καλή πρώτη ύλη. Όλοι αυτό δεν ψάχνουμε, σε ένα γεύμα που θα μας μείνει αξέχαστο;

Tip 1: Στο εστιατόριο» γίνονται δεκτές κρατήσεις και ειδικά τα Σαββατοκύριακα επιβάλλονται, λόγω της αυξημένης κίνησης.

Tip 2: Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά, από τις 13:00 ως τις 00:30

deka-trapezia17.jpg
deka-trapezia18.jpg


Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251010

Website

Facebook

Instagram



Τα «Δέκα Τραπέζια», το δεύτερο στη σειρά γαστρονομικό project του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και της ομάδας του, που άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στο νούμερο 4 της αναπλασμένης Στρατηγού Καλλάρη, έχει καταφέρει να περάσει, μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια, από το στάδιο ενός νέου εγχειρήματος, σε κάτι διαχρονικό. Βραβευμένο κι αγαπημένο, πλέον, για πολλούς, είναι το μοναδικό ίσως μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου κανείς έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, ταυτόχρονα, προτάσεις που θα δοκίμαζε σε ένα fine dining εστιατόριο ή σε ένα με διάκριση «Michelin» και ταυτόχρονα πιάτα ενός απλού μεζεδοπωλείου, σε έναν κοινό χώρο.

deka-trapezia2.jpg
deka-trapezia3.jpg
deka-trapezia4.jpg

Μπορεί τα τραπέζια αυτή τη στιγμή να είναι 10, αλλά αυτό είναι τυχαίο κι ο αριθμός ουδέποτε απασχόλησε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες, το Μανώλη Παπουτσάκη, το Γιάννη Παπαδογιαννάκη και τη sous – chef Πασχαλίνα Καμτσίκη, επί χρόνια συνεργάτες ήδη, από το βραβευμένο εστιατόριο κρητικής κουζίνας «Χαρούπι», στα Λαδάδικα.

deka-trapezia5.jpg
Ο εκ των ιδιοκτητών του «Δέκα Τραπέζια» Μανώλης Παπουτσάκης

deka-trapezia6.jpg
Ο εκ των ιδιοκτητών του «Δέκα Τραπέζια» Γιάννης Παπαδογιαννάκης


Το όνομα επιλέχθηκε εξ’ αρχής συμβολικά, να σημαίνει την «καλή τύχη» κι ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη, στο μενού του, τη φιλοσοφία του «μεζέ». Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών και διαφορετικών γεύσεων, σε ένα μενού που έχει χαρακτηρισθεί… «πολυπολιτισμικό».

deka-trapezia7.jpg

Όλη η γκάμα των προτάσεων

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, αυτό που κάνει τα «Δέκα Τραπέζια» ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, είναι το ότι στο ίδιο μενού, θα βρει κανείς πιάτα ενός fine dining ή ενός διακεκριμένου με αστέρι «Michelin» εστιατορίου, μαζί με τους απλούς, ταπεινούς μεζέδες, που όλοι επιλέγουμε για τις εξόδους μας, σε πιο καθημερινή βάση. Στο ίδιο εστιατόριο συνυπάρχουν, ουσιαστικά, δύο κόσμοι και το μενού περιλαμβάνει επιλογές για όλους, κάτι που στην Ελλάδα σίγουρα σπανίζει, με τις ταυτότητες των εστιατορίων να είναι, συνήθως, πιο περιοριστικές.

deka-trapezia8.jpg

Οι συνιδιοκτήτες εδώ προτείνουν ένα πιο ελεύθερο μενού, θέλοντας να «σπάσουν» τη λογική του συγκεκριμένου επιπέδου ή κατηγορίας στα εστιατόρια. Για τους ίδιους, αυτό το κάνει και πιο «σαγηνευτικό» και σίγουρα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους.

deka-trapezia9.jpg

Το μενού στα «Δέκα Τραπέζια» κινείται πιο κοντά στο ψάρι, με εμφανείς τους πειραματισμούς με κρητικά προϊόντα και τη μεγάλη επένδυση στην πρώτη ύλη. Γαστρονομικές παραδόσεις και κουλτούρες «ανακατεύονται», σε μία κουζίνα που είναι πιο «προσωπική», με στοιχεία της ελληνικής μαγειρικής, όπως οι κρητικής καταγωγής πατάτες με στάκα – διόλου τυχαίο, αφού οι δύο από τους συνιδιοκτήτες κατάγονται από την Κρήτη - αλλά κι άλλα, πολύ πιο τεχνικά κι ευφάνταστα, που θα δοκιμάζαμε μόνο σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο. Οι άνθρωποί του τα συνδυάζουν και τα δύο, κάνοντας αυτό που αγαπούν περισσότερο: επενδύουν στις γεύσεις.

Ελεύθεροι μεζέδες

Οι «ελεύθεροι μεζέδες» περιλαμβάνουν, σε καθημερινή βάση, ψάρια και θαλασσινά όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, όπως το σκουμπρί με ψητά λαχανικά και ταραμά γλυκοπατάτας, η μπρουσκέτα με ψητό κρεμμύδι, κρέμα μαϊντανού, καπνιστά μύδια και λούντζα, το croustade σμετάνα, με καβούρι, σόγια και χαβιάρι πέστροφας και τα ωμά γεμιστά με ρύζι σούσι, μυρωδικά από γεμιστά, κίντσι (ασιατικό τουρσί), παστό τόνο και brick χρυσής ρέγκας.

Στα επίσης ευφάνταστα πιάτα με κρεατικά περιλαμβάνονται, εκτός άλλων, τα αρνίσια κεφτεδάκια με ρεβυθόκρεμα, πιπεριά Φλωρίνης και καυτερή πάπρικα, το τσιγαριαστό αρνάκι με κρέμα τραχανά, πρόβειο γιαούρτι και σιτάρι τηγανητό, αλλά και το ορτύκι με ξινόχοντρο τραχανά, μελιτζάνα και ηλιόσπορο. Άφθονα πιάτα, που αλλάζουν ανά εποχή, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που τα καθορίζουν, αλλά και πιάτα ημέρας, που υπόσχονται νόστιμες εμπειρίες.

deka-trapezia10.jpg
deka-trapezia11.jpg
deka-trapezia12.jpg
deka-trapezia13.jpg

Στο σύνολό τους, οι προτάσεις συνοδεύονται από μία μεγάλη λίστα κρασιών του ελληνικού, κυρίως, αμπελώνα – περιλαμβάνονται περίπου 80 ετικέτες - αλλά και ούζα, τσικουδιές και τσίπουρα, ενώ τα επιδόρπια κυριολεκτικά, μαγεύουν.

deka-trapezia14.jpg

Το success tip

Παρόλο που συχνά πλέον πηγαινοέρχεται στην Αθήνα -λόγω και του τρίτου εστιατορίου του, «Pharaoh», που άνοιξε μέσα στο 2022- ο Μανώλης Παπουτσάκης βρίσκεται αρκετές ημέρες της εβδομάδας στα «Δέκα Τραπέζια», για να καταρτίσει το μενού, να κάνει αλλαγές, να μαγειρέψει. 

Και παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και των capital controls, τον κορονοϊό, την ακρίβεια των Α’ υλών κι όσων άλλων προβλημάτων εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, η πορεία συνεχίζει να είναι ανοδική, χάρη στη διαρκή δουλειά, τον επαγγελματισμό και την αγάπη των ανθρώπων του εγχειρήματος.

Για τον ίδιο, success tip είναι η αρχή του ότι «οποιοσδήποτε επιλέγει ως δουλειά του την εστίαση, δεν μπορεί να την κάνει ως παράλληλη δραστηριότητα» και καταλαβαίνουμε ακριβώς τι εννοεί αφού, όπως ο ίδιος άλλωστε εξηγεί, «όπου επίκεντρο είναι το φαγητό και το κρασί, αυτό που μετράει είναι το να καταλαβαίνει κανείς ότι εκεί που θα πάει θα δοκιμάσει κάτι που ξεχωρίζει, από αυτά που κάνουν οι υπόλοιποι. 

Τη διαφορετικότητα, που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα», του ιδιοκτήτη – εμπνευστή του εστιατορίου, κάτι που θα καταλάβετε ακόμη κι από το σου «καλωσορίσματος» που θα σας προσφερθεί κατά την επίσκεψή σας: μία ντελικάτη μπουκιά με ταραμά, wasabi και χρένο, αμύγδαλο, γλάσο λεμονιού και πούδρα μυρωδικών.

deka-trapezia15.jpg

Ουσία η νοστιμιά του φαγητού

Καθώς τρώει πολύ έξω, μας μιλάει ευθέως κι ως άνθρωπος που αγαπά τον πλούτο των γεύσεων, προσκαλεί όλους όσους αγαπούν το φαγητό και τη γαστριμαργική εμπειρία, να κάνουν μία επίσκεψη και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Είτε είμαστε foodies, είτε απλά μας αρέσει το καλό φαγητό, είτε θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, αν δεν έχουμε πάει ακόμη στα «Δέκα Τραπέζια», αξίζει σίγουρα να περάσουμε από το νούμερο 4 της Στρατηγού Καλλάρη!

deka-trapezia16.jpg

Τα «Δέκα Τραπέζια» δημιουργούν μια πιο ανεβασμένη γαστρονομική διάθεση στη Θεσσαλονίκη, κάτι πιο τολμηρό, όπου η ουσία παραμένει, πάντα, η νοστιμιά του φαγητού και η καλή πρώτη ύλη. Όλοι αυτό δεν ψάχνουμε, σε ένα γεύμα που θα μας μείνει αξέχαστο;

Tip 1: Στο εστιατόριο» γίνονται δεκτές κρατήσεις και ειδικά τα Σαββατοκύριακα επιβάλλονται, λόγω της αυξημένης κίνησης.

Tip 2: Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά, από τις 13:00 ως τις 00:30

deka-trapezia17.jpg
deka-trapezia18.jpg


Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251010

Website

Facebook

Instagram



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία