ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΕΘ: Η εικόνα μετά την ανάπλαση

Τι λένε στη «ΜτΚ» θεσμικοί εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης

 09/08/2021 09:00

ΔΕΘ: Η εικόνα μετά την ανάπλαση

Βαγγέλης Στολάκης

Πέντε «νησιά»-εκθεσιακοί χώροι που θα… επιπλέουν στη «θάλασσα» του αστικού τοπίου, κατασκευασμένα με βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα που θα αξιοποιούν το βρόχινο νερό, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό και ανάμεσά τους θα αναπτύσσονται «πράσινοι διάδρομοι» που θα συγκροτούν ένα νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στην καρδιά του κέντρου της πόλης συνθέτουν την νέα εικόνα της ΔΕΘ, μετά την ανακοίνωση της νικήτριας πρότασης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση του πρώτου βραβείου και η δημοσίευση των σχετικών φωτορεαλιστικών σχεδίων προκάλεσε αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές. Υπάρχουν πλευρές που εκτιμούν ότι η νέα εικόνα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου θα δώσει ώθηση και θα δημιουργήσει προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαφωνούν εκθέτοντας τα επιχειρήματά τους. Η «ΜτΚ» καταγράφει τις θέσεις των θεσμικών εκπροσώπων της πόλης.
kalafatis5.jpg

Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Κι ούτε βέβαια μπορεί να ξεστρατίσει από πετροβολιές μεμψιμοιρούντων. Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ είναι οραματικό και διορατικό. Αποδίδει στη Θεσσαλονίκη ένα νέο, σύγχρονο και εντυπωσιακό, Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, με χώρους που θα ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες εκθετών και επισκεπτών, κατοίκων και τουριστών. Που θα φιλοξενεί, όχι μόνο τη ΔΕΘ, αλλά και μια σειρά συναφείς δραστηριότητες και θα τις πηγαίνει πιο μπροστά και πιο πάνω. Που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να αποτελέσει εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την ανάπτυξη της πόλης μας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Και επιπλέον να προσφέρει στην ποιότητα ζωής και την εικόνα της πόλης μας. Με τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές χρήσεις. Ενός πνεύμονα πρασίνου που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας.

Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ -ένα από τα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται υπό την εποπτεία του τομέα Μακεδονίας και Θράκης- τρέχει πια στην τελική ευθεία. Και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δεν επιτρέπουν αμφιβολίες. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο, αλλά και περισσότερο πράσινο. Αυτό απαιτούν οι ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, αυτό χρειάζεται για να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος, αυτή είναι η βούληση και η απόφαση της κυβέρνησης.

Πορευόμαστε για τη ΔΕΘ της επόμενης ημέρας. Για ένα νέο, σύγχρονο, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Για τη Θεσσαλονίκη εκθεσιακό κόμβο της ευρύτερης γειτονιάς μας. Εστία για μια σειρά από κλαδικές εκθέσεις με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει το δρόμο τους και, χρόνο με το χρόνο, γίνονται όλο και πιο δυνατές. Και κάποιες, όπως η έκθεση Beyond, η οποία αφορά τις νέες τεχνολογίες, που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον του θεσμού.

Το αύριο είναι τώρα. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, που εποπτεύει τη ΔΕΘ, στηρίζει την πορεία της προς την νέα εποχή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε άλλο τον χρόνο. Η Θεσσαλονίκη θέλει αποτελέσματα. Θέλει έργα. Κι αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Με όραμα και ρεαλισμό.

zervas.jpg

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Το εμβληματικό έργο για την ανάπλαση της ΔΕΘ είναι μία από τις σημαντικότερες αστικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη με οραματικά στοιχεία και σε τέτοια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να δώσει νέα προοπτική για το μέλλον.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο διαθέτει ισχυρή ταυτότητα και υψηλή σχεδιαστική φιλοσοφία. Τα μεγάλα κυκλικά στέγαστρα που μοιάζουν με «νησιά» θα είναι hi-tech βιοκλιματικές κατασκευές που θα αξιοποιούν το βρόχινο νερό, με ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κοκ. Ως εκθεσιακοί - συνεδριακοί χώροι θα εξυπηρετούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες εκθετών, συνέδρων, κατοίκων και επισκεπτών. Ταυτόχρονα όμως ενισχύεται το πράσινο στην καρδιά της πόλης με ένα μεγάλο αστικό πάρκο καθώς αποδίδεται σε αυτήν σχεδόν το μισό του σημερινού οικοπέδου που καταλαμβάνει η ΔΕΘ-Helexpo. Ενιαίοι χώροι πρασίνου, διαδρομές, ανάδειξη των ιστορικών αξόνων της Θεσσαλονίκης, θέσεις στάθμευσης είναι μερικά μόνο από τα κέρδη της πόλης.

Παράλληλα, ως ισχυρός αναπτυξιακός πόλος διεθνούς εμβέλειας στη Βόρεια Ελλάδα, η νέα ΔΕΘ θα συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με σημαντικά οφέλη εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική οικονομία -τόσο κατά τη φάση της κατασκευής αλλά κυρίως μετέπειτα.

Συνοψίζοντας, έχουμε μπροστά μας ένα έργο που εντάσσεται στη στρατηγική ανάδειξης της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα με πολλαπλά οφέλη. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, του αστικού περιβάλλοντος, της οικονομικής προοπτικής.

Για το λόγο αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το σχέδιο και όπου χρειάστηκε η δική του συνδρομή ενήργησε τάχιστα ώστε να επιλυθούν ζητήματα και εκκρεμότητες. Ελπίζω το 2026, μαζί με την ολοκλήρωση και άλλων μεγάλων παρεμβάσεων που προγραμματίζουμε εμείς αλλά και η πολιτεία να έχει διαμορφωθεί η νέα εικόνα της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα που της αξίζει.

maria-antoniou.jpg

Μαρία Αντωνίου

Επικεφαλής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Το εμβληματικό έργο ανάπλασης της ΔΕΘ συνιστά κορυφαία αστική παρέμβαση ανάδειξης της συμπρωτεύουσας και έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα έτη, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και με οικονομικά οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική οικονομία.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη και ως Επικεφαλής του Γραφείου του στη Θεσσαλονίκη νιώθω απόλυτα ικανοποιημένη, που καταφέραμε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να πετύχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Χωρικό.

Με τη θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η συμπρωτεύουσα -και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα- αποκτούν έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο.

Με βάση τον σχεδιασμό, στον υπάρχοντα χώρο της ΔΕΘ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πλήρως λειτουργικός και πράσινος αναπτυξιακός πόλος ποικίλων χρήσεων, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες.

Η εφαρμογή της πολιτικής πρασίνου ως πολιτική πρώτης προτεραιότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας αποτελεί για μας οδηγό.

Στόχος μας η βέλτιστη λειτουργικότητα των εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πράσινου, 60 περίπου στρεμμάτων για χρήση από τους πολίτες, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις.

Η χωροθέτηση των κτιρίων, μάλιστα, σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της πόλης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.

Παράλληλα, τα βιοκλιματικά κτίρια θα προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία ενώ η αύξηση των θέσεων σε υπόγειους χώρους στάθμευσης θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

Με σχέδιο και μεθοδικότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογεί ένα ακόμα οραματικό έργο αστικής ανάπλασης, που θα μεταμορφώσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο θα αποτελέσει ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη και θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την οικονομία της συμβάλλοντας στην ανάδειξή της σε διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό.

savvakis.jpg

Αθανάσιος Σαββάκης

Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που η υλοποίησή του ευελπιστούμε να δημιουργήσει τη νέα της ταυτότητα στον 21ο αιώνα. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα νέο εκθεσιακό κέντρο που θα την τοποθετήσει ξανά με αξιώσεις στην τοπική και υπερ-τοπική αγορά των εκθέσεων, και σε ένα βάθος χρόνου στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει τις επιχειρηματικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας, λειτουργώντας ως σημαντικό εστιακό σημείο ενίσχυσης της εξωστρεφούς δραστηριότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι η σύγχρονη μορφή του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ θα υποβοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τομέων και κλάδων της τοπικής οικονομίας. Επίσης, θεωρούμε ότι οι συνέργιες που μπορούν να εξασφαλισθούν από τις τοπικές επιχειρήσεις μέσω της λειτουργίας του νέου εκθεσιακού κέντρου, μπορούν να επιταχύνουν την προσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου, τόσο προς την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, όσο και προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και την μετάβασή τους σε περισσότερο «πράσινη» δραστηριοποίηση.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) έχει υποστηρίξει την ανάπλαση της ΔΕΘ με έμπρακτο και ενεργό τρόπο από την πρώτη στιγμή, διότι θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις τέσσερεις Περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου.

Η πρόκληση πλέον είναι η υλοποίηση του εμβληματικού έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγελθεί, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς πιθανές εκπτώσεις στην υλοποίησή του.

Κατά τον ΣΒΕ, η έγκαιρη και ορθή υλοποίηση του έργου, θα βοηθήσει ούτως ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από το αναπτυξιακό κενό που διαπιστώνεται στην πόλη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση λόγω του COVID-19.

billias-paris.jpg

Πάρις Μπίλλιας

Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων ΠΚΜ

Η διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της διεθνούς ένωσης αρχιτεκτόνων, είναι μια από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στη διοίκηση της ΔΕΘ την περίοδο που ήμουν πρόεδρος στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Θεωρούσαμε ότι ένας τόσος σημαντικός διαγωνισμός θα προσέλκυε το διεθνές ενδιαφέρον αρχιτεκτονικών γραφείων και θα εξασφάλιζε ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο το οποίο δύσκολα θα αμφισβητείτο. Η ΔΕΘ, προς τιμήν της, αποδέχθηκε την πρότασή μας. Το εγχείρημα αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένο, όπως καταδεικνύει η γλώσσα των αριθμών: Στην πρώτη φάση υποβλήθηκαν 116 αιτήσεις από μεμονωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία ή ομάδες γραφείων - αρχιτεκτόνων, με έδρα σε 33 χώρες των πέντε ηπείρων! Στην επόμενη φάση επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν 15 αρχιτεκτονικά γραφεία με επικεφαλής κορυφαίους αρχιτέκτονες.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που κέρδισε τελικά, απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης, προσδίδει κύρος στον διαγωνισμό και αποτελεί εγγύηση για το έργο που θα υλοποιηθεί. Η πρόταση αυτή καθ’ αυτή, προβλέπει τη δημιουργία βιοκλιματικών κτιρίων και μεγάλων χώρων πρασίνου, που ήταν και το ζητούμενο.

Οι μικρές ενστάσεις που ίσως έχω, αφορούν στον όγκο των κτιρίων, τα οποία από τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει, φαίνονται λίγο μεγάλα. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ενισχυθεί το πράσινο έναντι των κτιρίων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πρώιμο για οποιονδήποτε να εκφέρει κρίση, χωρίς προηγουμένως να έχει δει την πρόταση στο σύνολό της. Άλλωστε, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μελετών και είμαι βέβαιος ότι οι όποιες ατέλειες θα βελτιωθούν.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το μεγάλο συν στην υπόθεση της ανάπλασης, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι διαδικασίες προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, κάτι το οποίο, κακά τα ψέματα, είναι ήδη επιτυχία.

Όλα αυτά με κάνουν όχι απλώς να αισιοδοξώ, αλλά να είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλους όσοι πιστέψαμε ότι με την ανάπλαση της ΔΕΘ θα αναβαθμιστεί συνολικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης και ότι θα εξυπηρετηθούν οι στόχοι της βιώσιμης, αστικής ανάπλασης. Έτσι, τελικά, η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει ένα σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, με ένα αστικό πάρκο δεκάδων στρεμμάτων, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων και «χαρίζοντας» στην πόλη ένα νέο τοπόσημο.

masoutis-giannis-proedros-eveth.jpg

Ιωάννης Μασούτης

Πρόεδρος ΕΒΕΘ

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ως θεσμού που είναι συνυφασμένος με την ιστορία και την κοινωνία της πόλης μας. Έχω επίσης υπογραμμίσει την τεράστια σημασία που έχει το Εκθεσιακό και Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης που αποτελεί ένα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Επιτέλους, μετά από πολυετείς προσπάθειες, βλέπουμε να βαδίζει προς το τελικό στάδιο η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του έργου θα μπορέσει ο ίδιος ο εκθεσιακός φορέας να αναβαθμιστεί και να προσφέρει σε επισκέπτες και εκθέτες υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές των μεγάλων εκθεσιακών κέντρων της Ευρώπης, ενώ παράλληλα η πόλη θα μπορέσει να φιλοξενήσει μεγάλα συνεδριακά γεγονότα. Τέλος, η ανάπλαση αυτή θα «ανοίξει» επιτέλους μια μεγάλη έκταση στην καρδιά της πόλης δίνοντάς της ζωή για 12 μήνες το χρόνο, που μέσα από την αισθητική της αναβάθμιση θα αποτελέσει πόλο έλξης κατοίκων και τουριστών και θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας μας.

Η πρόταση που επελέγη μέσα από την αδιάβλητη διαγωνιστική διαδικασία, που έγινε υπό την αιγίδα και τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, είναι πολύ ενδιαφέρουσα αισθητικά. Τα χαρακτηριστικά κυκλικά στέγαστρα που εμπεριέχει η ιδέα «δένουν» με τα χαρακτηριστικά ιστορικά σύμβολα του εκθεσιακού κέντρου που είναι το «Παλέ ντε Σπορ» και ο «πύργος του ΟΤΕ». Η πρόταση αυτή με τα κυκλικά στέγαστρα παραπέμπει σε «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνεται μια «αίσθηση Ελλάδας» στον ξένο επισκέπτη ενώ ταυτόχρονα όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εμπνευστές της πρότασης ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα. Με την πρόταση αυτή οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών.

Ας ευχηθούμε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση και θα έχουμε σύντομα τη χαρά να δούμε ένα όραμα δεκαετιών να παίρνει σάρκα και οστά.

zorpidis.jpg

Μιχάλης Ζορπίδης

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέλος δ.σ. ΔΕΘ-Helexpo

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στον υφιστάμενο χώρο για την οποία ως Επιμελητήριο έχουμε πει ότι συμφωνούμε, το σημαντικότερο στοιχείο ήταν η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του χώρου και για τις ανάγκες της ΔΕΘ, κυρίως όμως για τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών. Στόχος ήταν και είναι ένα αναβαθμισμένο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα το απολαμβάνουν οι επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και χώρες, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εκθετών και διοργανωτών και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή που έκρινε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, για να καταλήξει στις τρείς επικρατέστερες και τελικά στη μία που θα υλοποιηθεί, δεν έλλειπε η φαντασία, η ποικιλομορφία ιδεών και σχεδιαστικών φιλοσοφιών, αλλά και το υψηλό επίπεδο.

Αυτό που με ευχαριστεί στην πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο είναι, πως αξιοποιεί στα στοιχεία της φύσης, όπως το βρόχινο νερό και τον ήλιο, τη στιγμή που τα κτήρια εναρμονίζονται πλήρως με το αστικό πάρκο, του οποίου την ανάπτυξη δεν εμποδίζουν και όλο μαζί το έργο αποκτά μια ταυτότητα που χρειάζεται απόλυτα και για τις εκθεσιακές και τις συνεδριακές ανάγκες. Μένει τώρα όλο αυτό το σχεδιαστικό κομμάτι να ωριμάσει τεχνικά και να αποτυπωθεί κατασκευαστικά.

pantelis-filippidis.jpg

Παντελής Φιλιππίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος δ.σ. ΔΕΘ-Helexpo

Η Θεσσαλονίκη έχει κάθε δικαίωμα να οραματίζεται έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όμως για την υλοποίηση του οράματος απαιτούνται πράξεις, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ είναι ένα κρίσιμο, για την πορεία της πόλης, εγχείρημα.

Το όφελος εκτός των άλλων για την πόλη είναι ότι αποκτά ένα μητροπολιτικό πάρκο στο 50% της σημερινής έκτασής της, 2.500 περίπου θέσεις στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και σύγχρονα εκθεσιακά κτίρια, που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση διεθνών εκθέσεων προς όφελος της οικονομίας της πόλης και της βιωσιμότητας της ΔΕΘ.

Η ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με ομολογουμένως το αρτιότερο και λειτουργικότερο σχέδιο από την Διεθνή Επιτροπή, ανοίγει το δρόμο της ανάπλασης της ΔΕΘ με τα μάτια όλων των Θεσσαλονικέων στραμμένα στο 2026, χρονιά που θα ολοκληρωθεί το έργο.

Η ΔΕΘ, εκτός από την προσφορά στην οικονομία της πόλης, είναι τοπόσημο. Με αυτήν μεγαλώσαμε όλοι εμείς οι Θεσσαλονικείς και δεν μπορούμε να φανταστούμε την πόλη χωρίς αυτήν.

Ελπίζω η ανάπλαση να ξεκινήσει το 2023 όπως σχεδιάστηκε λεπτομερώς από τη Διοίκηση της ΔΕΘ και να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο το 2026, αποτελώντας ένα σύγχρονο κόσμημα για την πόλη και την γύρω περιοχή ,συνεχίζοντας να προσφέρει και τα επόμενα 100 χρόνια στην οικονομία της πόλης.

dimitriadis.jpg

Σωκράτης Δημητριάδης

Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Η ΔΕΘ, αδιαμφισβήτητα, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην ζωή της πόλης μας, σε όλα τα επίπεδα, όπως αδιαμφισβήτητη ήταν και η ανάγκη να «αλλάξει», ο τρόπος λειτουργίας και οι στόχοι της, μέσα στην νέα τάξη πραγμάτων, τόσο σε οικονομικό, όσο και τεχνολογικό επίπεδο.

Η μεγάλη πρόκληση στον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όπου συμμετείχαν από όλο τον κόσμο, οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες, ήταν το πώς θα πάντρευαν τις λειτουργικές ανάγκες μίας έκθεσης, με την ιστορία της δικής μας, την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η γεωγραφική μας θέση στα Βαλκάνια, μία περιοχή δηλαδή που δεν χωράει κανενός είδους αμφισβήτηση, σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας, κτιρίων και ελεύθερων χώρων, με νέο σχεδιασμό, φιλικό προς το περιβάλλον, τα οποία εντέλει θα τοποθετηθούν και θα χρησιμοποιηθούν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιούν και την τεράστια ανάγκη της πόλη μας, σε νέες επιφάνειες πρασίνου.

Τα παραπάνω δεδομένα, αποτελούσαν έναν γρίφο, ο οποίος έπρεπε να λυθεί με μοναδικό γνώμονα, το συνολικό κέρδος για την πόλη. Οι άκρως ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις που δόθηκαν, αποδεικνύουν την ανάγκη της ορθής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων στην πόλη μας, όπου κυριαρχούν υλικά που ενισχύουν το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας και κατ’ επέκταση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες της νέας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο, μεταξύ της υφιστάμενης κατάστασης και του μελλοντικού σχεδιασμού της πόλης μας, η οποία θέτει δικαίως, πολύ υψηλούς στόχους.

Η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού, έδωσε στην πόλη ένα έργο το οποίο την τοποθετεί ψηλά στον χάρτη πόλεων, οι οποίες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον που έδειξαν με την συμμετοχή τους οι συνολικά 116 συμμετέχοντες, αποδεικνύει την σημασία της Θεσσαλονίκης στα δρώμενα της περιοχής μας, αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της.

Συγχαρητήρια στους συνάδελφους αρχιτέκτονες οι οποίοι έδωσαν στην Θεσσαλονίκη, ένα ακόμα σημαντικό, «αστικό» προτέρημα.

melina-dermetzopoulou.jpg

Μελίνα Δερμεντζοπούλου

Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ ολοκληρώθηκε και μεταξύ πολλών άλλων μπορεί να επιβεβαιωθεί ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα και μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Αυτό που απαιτείται διαχρονικά, προκειμένου κάθε εποχή να διαδέχεται την επόμενη θετικά εξελισσόμενη, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πλέγμα έργων υποδομών και υπηρεσιών. Μια πολιτική ατζέντα που συνδιαμορφώνεται από όλους τους συναρμόδιους φορείς και που θα χαίρει της εμπιστοσύνης και της δέσμευσής τους σε αυτό.

Εκείνο όπως που προβάλλει ξεκάθαρα είναι η πολύ μεγάλη αξία της διαδικασίας που τηρείται.

Έτσι λοιπόν, πέρα από τις πολιτικές επιλογές που κρίνονται, είναι καίριο η διαδικασία, βάσει της οποίας αυτές οι επιλογές εφαρμόζονται, να περιβάλλεται από διαφάνεια, αξιοκρατία και να βασίζεται σε παραμέτρους μελετημένες και εγκεκριμένες βάσει των τεχνικών προδιαγραφών τους.

Έτσι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι πολίτες θα περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τις επιλογές και την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού και θα νιώσουν κομμάτι αυτού. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες και διεξήχθη από την UIA σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και αξιοπιστίας. Όπως πρέπει να υλοποιούνται όλες οι παρεμβάσεις που αφορούν τις δημόσιες υποθέσεις, από επιλογή και όχι επειδή το επιβάλλει ο νόμος.

magriotis-01.jpeg

Γιάννης Μαγκριώτης

Πρώην υπουργός

Τα σχέδια που δημοσιεύτηκαν είναι δυο φωτορεαλιστικά, που δεν δείχνουν την πραγματικότητα. Η διοίκηση της ΔΕΘ, αντί να δημοσιοποιήσει τα βασικά στοιχεία της προκαταρκτικής αρχιτεκτονικής μελέτης της πρώτης επιλογής τους, έδωσε στην δημοσιότητα δυο φωτορεαλιστικές απεικονίσεις. Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί ακολουθεί την ίδια τακτική της απόκρυψης της πραγματικότητας, που ακολουθούσε μέχρι τώρα, όταν διατυμπάνιζε, πως όλα είναι έτοιμα, από μελέτες, εγκρίσεις και χρηματοδότηση, ενώ τίποτα από αυτό δεν ισχύει, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά από τα πιεστικά ερωτήματα της Κίνησης Πολιτών και πολλών φορέων που διαφανούν με τα σχέδιά της;

Ήδη, ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των κτηρίων, από τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν φαίνεται πως η κατασκευή τους δύσκολα θα ικανοποιήσει τους ελληνικούς οικοδομικούς κανονισμούς, και ειδικότερα στο θέμα της αντισεισμικής συμπεριφοράς.

Από τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, δεν φαίνεται να τηρούνται βασικοί όροι της ΣΜΠΕ: η ρυμοτομία μάλλον έχει καταστρατηγηθεί, οι δε επιφάνειες πρασίνου πολύ απέχουν από τον ισχυρισμό της διοίκησης της ΔΕΘ ότι θα αναπτύσσονται στο 50% της έκτασης. Οι εικόνες δείχνουν λωρίδες πρασίνου μεταξύ των περιπτέρων - δεξαμενών, που καμιά σχέση δεν έχουν με πάρκο. Η ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου παραμένει όραμα.

Αλλά και οι λοιποί όροι δόμησης που προβλέπονται στη ΣΜΠΕ και στο Σχέδιο «ανάπλασης», είναι φανερό ότι δεν τηρούνται. Το ύψος των κτιρίων φαίνεται να είναι ανάλογο του Παλέ ντε Σπορ, δηλαδή περίπου 25 μέτρα, διπλάσιο από το μέγιστο των 12 μέτρων που αναφέρει το ΣτΕ. Πως θα δικαιολογηθεί τόσο μεγάλη απόκλιση; Σε ποιο ύψος θα φθάσει το ξενοδοχείο, που επίσης πρέπει να μην ξεπερνά τα 32 μέτρα;

Τα πάρκινγκ, πως θα ενσωματωθούν, όταν μάλιστα το ΣτΕ απέκλεισε το ένα από τα τρία, για τεχνικούς λόγους;

Όλα δείχνουν την ανωριμότητα του Σχεδίου, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσει της Διοίκησης. Πότε θα γίνουν η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη, οι μελέτες εφαρμογής, η υδραυλική και κυκλοφοριακή μελέτη, όπως ζητάει το ΣτΕ;

Αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που ανακύπτουν από τόσο μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της πόλης εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις, τις οποίες η μελέτη που επιλέχτηκε όχι μόνο δεν δίνει αλλά αντίθετα φαίνεται ότι δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη της. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αρχαιότητες που είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την έκταση; Τι σχέση έχουν με τις νέες κατασκευές τα ελάχιστα, έστω, διατηρούμενα ιστορικά κτίρια της ΔΕΘ. Και το σημαντικότερο για την πόλη, σε ποιο βαθμό η μορφολογία των κτιρίων εντάσσεται στο αστικό τοπίο;

Εκεί όμως που η λογική των προτάσεων συγκρούεται με τις σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής είναι ο αντι-οικολογικός χαρακτήρας τους. Παρά τις μεγαλοστομίες της κριτικής επιτροπής περί βιο-κλιματικών και λοιπών φιλικών στο περιβάλλον κατασκευών, το αποτέλεσμα πολύ απέχει πολύ από αυτό που είναι σήμερα στην αιχμή των αναζητήσεων των αρχιτεκτόνων. Δηλαδή στην επιδίωξη μιας αρχιτεκτονικής που σέβεται την ιστορία της πόλης και των κτιρίων, διατηρεί τη μνήμη του τόπου, εστιάζει στη βιώσιμη και αποδοτική επανάχρηση, αξιοποιεί το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, περιορίζει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι καιρός να αντιληφθεί η διοίκηση της ΔΕΘ και όσοι προωθούν το περιώνυμο σχέδιο «ανάπλασης» τα τραγικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, την πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την μόλυνση του περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης από τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και την νέα μορφή των εκθέσεων με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας;

Η εικονική πραγματικότητα των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων δεν μπορεί να καλύψει την σκληρή πραγματικότητα: Το σχέδιο αυτό δεν εξυπηρετεί την πόλη, το περιβάλλον, τους ανθρώπους, την ΔΕΘ. Η βιώσιμη ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και η βιωσιμότητα της ΔΕΘ εξασφαλίζεται μόνο με τη διπλή πράσινη ανάπτυξη: μεταφορά στη Δυτική Θεσσαλονίκη των βαρειών εκθεσιακών δραστηριοτήτων και ελαφρές εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

nikiforidis.jpg

Πρόδρομος Νικηφορίδης

Αρχιτέκτων, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους. Κάποτε η Κεντρική Λαχαναγορά ήταν εντός του ιστορικού κέντρου, το ίδιο ίσχυε για την Κρεαταγορά. Το ίδιο και για τις βιοτεχνίες που τώρα είναι στην περιφέρεια. Οι πόλεις μεγαλώνουν και αλλάζουν, προσπαθώντας στη σύγχρονη εποχή να διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Κάποτε η ΔΕΘ ήταν στο Πεδίον του Άρεως, μετά μετακινήθηκε και για πολλά χρόνια μεγαλούργησε. Ήρθε η παρακμή και ο κίνδυνος του λουκέτου. Δύο ήταν οι επιλογές, ανάπτυξη και νέο εκθεσιακό κέντρο εκτός κέντρου ή αντιπαροχή στο καλύτερο οικόπεδο της Θεσσαλονίκης και συρρίκνωση της ΔΕΘ. Αυτό που σχεδιάζουν σήμερα δεν είναι ΔΕΘ, είναι Δ.Ε.Ξ.Ε.Σ.Ε.Κ.Θ. Δηλαδή, Διεθνές Εμπορικό, Ξενοδοχειακό, Επιχειρηματικό, Συνεδριακό, Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ζητούσε τον σχεδιασμό πέντε ξεχωριστών κτιρίων για αυτό ακριβώς τον λόγο. Η βραβευμένη μελέτη, πρόταση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού γραφείου από αυτά που σχεδιάζουν για παντού, Ευρώπη, Αμερική Ασία και Αφρική αν βρουν ευκαιρία, μας παρουσίασε πέντε νέα κυκλικά κτίρια, μεγαλύτερα από το Παλέ ντε Σπόρ γύρω από το Παλέ ντε Σπορ. Αυτό που βράβευσε η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού είναι εκτός προδιαγραφών, είναι πολύ μεγάλου ύψους. Κάποιοι από εμάς έχουμε τη γνώση της κλίμακας. Αυτό που μας δείχνει το γενικό φωτορεαλιστικό είναι ότι το πολυδιαφημιζόμενο 50%-50%, μεταξύ κτισμένου και πράσινου, πολύ απλά δεν υπάρχει. Προσωπικά δεν με εκπλήσσει, το θεωρούσα δεδομένο. Όσο για την στατική επάρκεια, όπως έγραψε πολύ σημαντικός δομοστατικός της Θεσσαλονίκης, πρόκειται για Star Trek, δηλαδή κινηματογραφικό σκηνικό, από αυτά που έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Εδώ η ευθύνη των Ελλήνων μελών της Κριτικής Επιτροπής είναι μεγάλη, όπως και του Έλληνα συνεργάτη που δεν πρόλαβε τις σχεδιαστικές αστοχίες. Τα κτίρια με όποια υλικά κατασκευαστούν θα χάσουν την διαφαινόμενη ελαφρότητα τους. Δεν είμαστε Δανία, είμαστε Ελλάδα με ισχυρούς σεισμούς. Όσο για τον αποκλεισμό των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και γενικότερα των ελληνικών γραφείων μελετών είναι πολύ απλά θλιβερός. Οι όποιοι Έλληνες συνεργάτες που επιβλήθηκαν έχουν ένα παρακατιανό ρόλο. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείει τους Έλληνες.

*Η «ΜτΚ» απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργο Τσακούμη ο οποίος επιφυλάχτηκε να εκφράσει την άποψή του το επόμενο διάστημα αφού μελετήσει αναλυτικά την πρόταση και τα χαρακτηριστικά της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Αυγούστου 2021

Πέντε «νησιά»-εκθεσιακοί χώροι που θα… επιπλέουν στη «θάλασσα» του αστικού τοπίου, κατασκευασμένα με βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα που θα αξιοποιούν το βρόχινο νερό, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό και ανάμεσά τους θα αναπτύσσονται «πράσινοι διάδρομοι» που θα συγκροτούν ένα νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στην καρδιά του κέντρου της πόλης συνθέτουν την νέα εικόνα της ΔΕΘ, μετά την ανακοίνωση της νικήτριας πρότασης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση του πρώτου βραβείου και η δημοσίευση των σχετικών φωτορεαλιστικών σχεδίων προκάλεσε αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές. Υπάρχουν πλευρές που εκτιμούν ότι η νέα εικόνα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου θα δώσει ώθηση και θα δημιουργήσει προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαφωνούν εκθέτοντας τα επιχειρήματά τους. Η «ΜτΚ» καταγράφει τις θέσεις των θεσμικών εκπροσώπων της πόλης.
kalafatis5.jpg

Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Κι ούτε βέβαια μπορεί να ξεστρατίσει από πετροβολιές μεμψιμοιρούντων. Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ είναι οραματικό και διορατικό. Αποδίδει στη Θεσσαλονίκη ένα νέο, σύγχρονο και εντυπωσιακό, Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, με χώρους που θα ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες εκθετών και επισκεπτών, κατοίκων και τουριστών. Που θα φιλοξενεί, όχι μόνο τη ΔΕΘ, αλλά και μια σειρά συναφείς δραστηριότητες και θα τις πηγαίνει πιο μπροστά και πιο πάνω. Που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να αποτελέσει εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την ανάπτυξη της πόλης μας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Και επιπλέον να προσφέρει στην ποιότητα ζωής και την εικόνα της πόλης μας. Με τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές χρήσεις. Ενός πνεύμονα πρασίνου που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας.

Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ -ένα από τα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται υπό την εποπτεία του τομέα Μακεδονίας και Θράκης- τρέχει πια στην τελική ευθεία. Και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δεν επιτρέπουν αμφιβολίες. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο, αλλά και περισσότερο πράσινο. Αυτό απαιτούν οι ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, αυτό χρειάζεται για να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος, αυτή είναι η βούληση και η απόφαση της κυβέρνησης.

Πορευόμαστε για τη ΔΕΘ της επόμενης ημέρας. Για ένα νέο, σύγχρονο, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Για τη Θεσσαλονίκη εκθεσιακό κόμβο της ευρύτερης γειτονιάς μας. Εστία για μια σειρά από κλαδικές εκθέσεις με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει το δρόμο τους και, χρόνο με το χρόνο, γίνονται όλο και πιο δυνατές. Και κάποιες, όπως η έκθεση Beyond, η οποία αφορά τις νέες τεχνολογίες, που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον του θεσμού.

Το αύριο είναι τώρα. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, που εποπτεύει τη ΔΕΘ, στηρίζει την πορεία της προς την νέα εποχή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε άλλο τον χρόνο. Η Θεσσαλονίκη θέλει αποτελέσματα. Θέλει έργα. Κι αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούμε. Με όραμα και ρεαλισμό.

zervas.jpg

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Το εμβληματικό έργο για την ανάπλαση της ΔΕΘ είναι μία από τις σημαντικότερες αστικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη με οραματικά στοιχεία και σε τέτοια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να δώσει νέα προοπτική για το μέλλον.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο διαθέτει ισχυρή ταυτότητα και υψηλή σχεδιαστική φιλοσοφία. Τα μεγάλα κυκλικά στέγαστρα που μοιάζουν με «νησιά» θα είναι hi-tech βιοκλιματικές κατασκευές που θα αξιοποιούν το βρόχινο νερό, με ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κοκ. Ως εκθεσιακοί - συνεδριακοί χώροι θα εξυπηρετούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες εκθετών, συνέδρων, κατοίκων και επισκεπτών. Ταυτόχρονα όμως ενισχύεται το πράσινο στην καρδιά της πόλης με ένα μεγάλο αστικό πάρκο καθώς αποδίδεται σε αυτήν σχεδόν το μισό του σημερινού οικοπέδου που καταλαμβάνει η ΔΕΘ-Helexpo. Ενιαίοι χώροι πρασίνου, διαδρομές, ανάδειξη των ιστορικών αξόνων της Θεσσαλονίκης, θέσεις στάθμευσης είναι μερικά μόνο από τα κέρδη της πόλης.

Παράλληλα, ως ισχυρός αναπτυξιακός πόλος διεθνούς εμβέλειας στη Βόρεια Ελλάδα, η νέα ΔΕΘ θα συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με σημαντικά οφέλη εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική οικονομία -τόσο κατά τη φάση της κατασκευής αλλά κυρίως μετέπειτα.

Συνοψίζοντας, έχουμε μπροστά μας ένα έργο που εντάσσεται στη στρατηγική ανάδειξης της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα με πολλαπλά οφέλη. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, του αστικού περιβάλλοντος, της οικονομικής προοπτικής.

Για το λόγο αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το σχέδιο και όπου χρειάστηκε η δική του συνδρομή ενήργησε τάχιστα ώστε να επιλυθούν ζητήματα και εκκρεμότητες. Ελπίζω το 2026, μαζί με την ολοκλήρωση και άλλων μεγάλων παρεμβάσεων που προγραμματίζουμε εμείς αλλά και η πολιτεία να έχει διαμορφωθεί η νέα εικόνα της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα που της αξίζει.

maria-antoniou.jpg

Μαρία Αντωνίου

Επικεφαλής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Το εμβληματικό έργο ανάπλασης της ΔΕΘ συνιστά κορυφαία αστική παρέμβαση ανάδειξης της συμπρωτεύουσας και έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα έτη, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και με οικονομικά οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική οικονομία.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη και ως Επικεφαλής του Γραφείου του στη Θεσσαλονίκη νιώθω απόλυτα ικανοποιημένη, που καταφέραμε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να πετύχουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Χωρικό.

Με τη θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η συμπρωτεύουσα -και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα- αποκτούν έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο.

Με βάση τον σχεδιασμό, στον υπάρχοντα χώρο της ΔΕΘ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πλήρως λειτουργικός και πράσινος αναπτυξιακός πόλος ποικίλων χρήσεων, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες.

Η εφαρμογή της πολιτικής πρασίνου ως πολιτική πρώτης προτεραιότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας αποτελεί για μας οδηγό.

Στόχος μας η βέλτιστη λειτουργικότητα των εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πράσινου, 60 περίπου στρεμμάτων για χρήση από τους πολίτες, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις.

Η χωροθέτηση των κτιρίων, μάλιστα, σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της πόλης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.

Παράλληλα, τα βιοκλιματικά κτίρια θα προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία ενώ η αύξηση των θέσεων σε υπόγειους χώρους στάθμευσης θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

Με σχέδιο και μεθοδικότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογεί ένα ακόμα οραματικό έργο αστικής ανάπλασης, που θα μεταμορφώσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο θα αποτελέσει ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη και θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την οικονομία της συμβάλλοντας στην ανάδειξή της σε διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό.

savvakis.jpg

Αθανάσιος Σαββάκης

Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που η υλοποίησή του ευελπιστούμε να δημιουργήσει τη νέα της ταυτότητα στον 21ο αιώνα. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα νέο εκθεσιακό κέντρο που θα την τοποθετήσει ξανά με αξιώσεις στην τοπική και υπερ-τοπική αγορά των εκθέσεων, και σε ένα βάθος χρόνου στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει τις επιχειρηματικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας, λειτουργώντας ως σημαντικό εστιακό σημείο ενίσχυσης της εξωστρεφούς δραστηριότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι η σύγχρονη μορφή του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ θα υποβοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τομέων και κλάδων της τοπικής οικονομίας. Επίσης, θεωρούμε ότι οι συνέργιες που μπορούν να εξασφαλισθούν από τις τοπικές επιχειρήσεις μέσω της λειτουργίας του νέου εκθεσιακού κέντρου, μπορούν να επιταχύνουν την προσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου, τόσο προς την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, όσο και προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και την μετάβασή τους σε περισσότερο «πράσινη» δραστηριοποίηση.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) έχει υποστηρίξει την ανάπλαση της ΔΕΘ με έμπρακτο και ενεργό τρόπο από την πρώτη στιγμή, διότι θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις τέσσερεις Περιφέρειες του Βορειοελλαδικού Τόξου.

Η πρόκληση πλέον είναι η υλοποίηση του εμβληματικού έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγελθεί, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς πιθανές εκπτώσεις στην υλοποίησή του.

Κατά τον ΣΒΕ, η έγκαιρη και ορθή υλοποίηση του έργου, θα βοηθήσει ούτως ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από το αναπτυξιακό κενό που διαπιστώνεται στην πόλη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση και την κρίση λόγω του COVID-19.

billias-paris.jpg

Πάρις Μπίλλιας

Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων ΠΚΜ

Η διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της διεθνούς ένωσης αρχιτεκτόνων, είναι μια από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει στη διοίκηση της ΔΕΘ την περίοδο που ήμουν πρόεδρος στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Θεωρούσαμε ότι ένας τόσος σημαντικός διαγωνισμός θα προσέλκυε το διεθνές ενδιαφέρον αρχιτεκτονικών γραφείων και θα εξασφάλιζε ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο το οποίο δύσκολα θα αμφισβητείτο. Η ΔΕΘ, προς τιμήν της, αποδέχθηκε την πρότασή μας. Το εγχείρημα αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένο, όπως καταδεικνύει η γλώσσα των αριθμών: Στην πρώτη φάση υποβλήθηκαν 116 αιτήσεις από μεμονωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία ή ομάδες γραφείων - αρχιτεκτόνων, με έδρα σε 33 χώρες των πέντε ηπείρων! Στην επόμενη φάση επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν 15 αρχιτεκτονικά γραφεία με επικεφαλής κορυφαίους αρχιτέκτονες.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που κέρδισε τελικά, απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης, προσδίδει κύρος στον διαγωνισμό και αποτελεί εγγύηση για το έργο που θα υλοποιηθεί. Η πρόταση αυτή καθ’ αυτή, προβλέπει τη δημιουργία βιοκλιματικών κτιρίων και μεγάλων χώρων πρασίνου, που ήταν και το ζητούμενο.

Οι μικρές ενστάσεις που ίσως έχω, αφορούν στον όγκο των κτιρίων, τα οποία από τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει, φαίνονται λίγο μεγάλα. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ενισχυθεί το πράσινο έναντι των κτιρίων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πρώιμο για οποιονδήποτε να εκφέρει κρίση, χωρίς προηγουμένως να έχει δει την πρόταση στο σύνολό της. Άλλωστε, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μελετών και είμαι βέβαιος ότι οι όποιες ατέλειες θα βελτιωθούν.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το μεγάλο συν στην υπόθεση της ανάπλασης, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι διαδικασίες προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, κάτι το οποίο, κακά τα ψέματα, είναι ήδη επιτυχία.

Όλα αυτά με κάνουν όχι απλώς να αισιοδοξώ, αλλά να είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλους όσοι πιστέψαμε ότι με την ανάπλαση της ΔΕΘ θα αναβαθμιστεί συνολικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης και ότι θα εξυπηρετηθούν οι στόχοι της βιώσιμης, αστικής ανάπλασης. Έτσι, τελικά, η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει ένα σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, με ένα αστικό πάρκο δεκάδων στρεμμάτων, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων και «χαρίζοντας» στην πόλη ένα νέο τοπόσημο.

masoutis-giannis-proedros-eveth.jpg

Ιωάννης Μασούτης

Πρόεδρος ΕΒΕΘ

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ως θεσμού που είναι συνυφασμένος με την ιστορία και την κοινωνία της πόλης μας. Έχω επίσης υπογραμμίσει την τεράστια σημασία που έχει το Εκθεσιακό και Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης που αποτελεί ένα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Επιτέλους, μετά από πολυετείς προσπάθειες, βλέπουμε να βαδίζει προς το τελικό στάδιο η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του έργου θα μπορέσει ο ίδιος ο εκθεσιακός φορέας να αναβαθμιστεί και να προσφέρει σε επισκέπτες και εκθέτες υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές των μεγάλων εκθεσιακών κέντρων της Ευρώπης, ενώ παράλληλα η πόλη θα μπορέσει να φιλοξενήσει μεγάλα συνεδριακά γεγονότα. Τέλος, η ανάπλαση αυτή θα «ανοίξει» επιτέλους μια μεγάλη έκταση στην καρδιά της πόλης δίνοντάς της ζωή για 12 μήνες το χρόνο, που μέσα από την αισθητική της αναβάθμιση θα αποτελέσει πόλο έλξης κατοίκων και τουριστών και θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας μας.

Η πρόταση που επελέγη μέσα από την αδιάβλητη διαγωνιστική διαδικασία, που έγινε υπό την αιγίδα και τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, είναι πολύ ενδιαφέρουσα αισθητικά. Τα χαρακτηριστικά κυκλικά στέγαστρα που εμπεριέχει η ιδέα «δένουν» με τα χαρακτηριστικά ιστορικά σύμβολα του εκθεσιακού κέντρου που είναι το «Παλέ ντε Σπορ» και ο «πύργος του ΟΤΕ». Η πρόταση αυτή με τα κυκλικά στέγαστρα παραπέμπει σε «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι δίνεται μια «αίσθηση Ελλάδας» στον ξένο επισκέπτη ενώ ταυτόχρονα όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εμπνευστές της πρότασης ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα. Με την πρόταση αυτή οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών.

Ας ευχηθούμε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση και θα έχουμε σύντομα τη χαρά να δούμε ένα όραμα δεκαετιών να παίρνει σάρκα και οστά.

zorpidis.jpg

Μιχάλης Ζορπίδης

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέλος δ.σ. ΔΕΘ-Helexpo

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στον υφιστάμενο χώρο για την οποία ως Επιμελητήριο έχουμε πει ότι συμφωνούμε, το σημαντικότερο στοιχείο ήταν η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του χώρου και για τις ανάγκες της ΔΕΘ, κυρίως όμως για τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών. Στόχος ήταν και είναι ένα αναβαθμισμένο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα το απολαμβάνουν οι επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και χώρες, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εκθετών και διοργανωτών και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή που έκρινε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, για να καταλήξει στις τρείς επικρατέστερες και τελικά στη μία που θα υλοποιηθεί, δεν έλλειπε η φαντασία, η ποικιλομορφία ιδεών και σχεδιαστικών φιλοσοφιών, αλλά και το υψηλό επίπεδο.

Αυτό που με ευχαριστεί στην πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο είναι, πως αξιοποιεί στα στοιχεία της φύσης, όπως το βρόχινο νερό και τον ήλιο, τη στιγμή που τα κτήρια εναρμονίζονται πλήρως με το αστικό πάρκο, του οποίου την ανάπτυξη δεν εμποδίζουν και όλο μαζί το έργο αποκτά μια ταυτότητα που χρειάζεται απόλυτα και για τις εκθεσιακές και τις συνεδριακές ανάγκες. Μένει τώρα όλο αυτό το σχεδιαστικό κομμάτι να ωριμάσει τεχνικά και να αποτυπωθεί κατασκευαστικά.

pantelis-filippidis.jpg

Παντελής Φιλιππίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέλος δ.σ. ΔΕΘ-Helexpo

Η Θεσσαλονίκη έχει κάθε δικαίωμα να οραματίζεται έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όμως για την υλοποίηση του οράματος απαιτούνται πράξεις, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ είναι ένα κρίσιμο, για την πορεία της πόλης, εγχείρημα.

Το όφελος εκτός των άλλων για την πόλη είναι ότι αποκτά ένα μητροπολιτικό πάρκο στο 50% της σημερινής έκτασής της, 2.500 περίπου θέσεις στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και σύγχρονα εκθεσιακά κτίρια, που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση διεθνών εκθέσεων προς όφελος της οικονομίας της πόλης και της βιωσιμότητας της ΔΕΘ.

Η ολοκλήρωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με ομολογουμένως το αρτιότερο και λειτουργικότερο σχέδιο από την Διεθνή Επιτροπή, ανοίγει το δρόμο της ανάπλασης της ΔΕΘ με τα μάτια όλων των Θεσσαλονικέων στραμμένα στο 2026, χρονιά που θα ολοκληρωθεί το έργο.

Η ΔΕΘ, εκτός από την προσφορά στην οικονομία της πόλης, είναι τοπόσημο. Με αυτήν μεγαλώσαμε όλοι εμείς οι Θεσσαλονικείς και δεν μπορούμε να φανταστούμε την πόλη χωρίς αυτήν.

Ελπίζω η ανάπλαση να ξεκινήσει το 2023 όπως σχεδιάστηκε λεπτομερώς από τη Διοίκηση της ΔΕΘ και να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο το 2026, αποτελώντας ένα σύγχρονο κόσμημα για την πόλη και την γύρω περιοχή ,συνεχίζοντας να προσφέρει και τα επόμενα 100 χρόνια στην οικονομία της πόλης.

dimitriadis.jpg

Σωκράτης Δημητριάδης

Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Η ΔΕΘ, αδιαμφισβήτητα, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην ζωή της πόλης μας, σε όλα τα επίπεδα, όπως αδιαμφισβήτητη ήταν και η ανάγκη να «αλλάξει», ο τρόπος λειτουργίας και οι στόχοι της, μέσα στην νέα τάξη πραγμάτων, τόσο σε οικονομικό, όσο και τεχνολογικό επίπεδο.

Η μεγάλη πρόκληση στον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όπου συμμετείχαν από όλο τον κόσμο, οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες, ήταν το πώς θα πάντρευαν τις λειτουργικές ανάγκες μίας έκθεσης, με την ιστορία της δικής μας, την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η γεωγραφική μας θέση στα Βαλκάνια, μία περιοχή δηλαδή που δεν χωράει κανενός είδους αμφισβήτηση, σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας, κτιρίων και ελεύθερων χώρων, με νέο σχεδιασμό, φιλικό προς το περιβάλλον, τα οποία εντέλει θα τοποθετηθούν και θα χρησιμοποιηθούν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιούν και την τεράστια ανάγκη της πόλη μας, σε νέες επιφάνειες πρασίνου.

Τα παραπάνω δεδομένα, αποτελούσαν έναν γρίφο, ο οποίος έπρεπε να λυθεί με μοναδικό γνώμονα, το συνολικό κέρδος για την πόλη. Οι άκρως ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις που δόθηκαν, αποδεικνύουν την ανάγκη της ορθής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων στην πόλη μας, όπου κυριαρχούν υλικά που ενισχύουν το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας και κατ’ επέκταση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες της νέας Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο, μεταξύ της υφιστάμενης κατάστασης και του μελλοντικού σχεδιασμού της πόλης μας, η οποία θέτει δικαίως, πολύ υψηλούς στόχους.

Η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού, έδωσε στην πόλη ένα έργο το οποίο την τοποθετεί ψηλά στον χάρτη πόλεων, οι οποίες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον που έδειξαν με την συμμετοχή τους οι συνολικά 116 συμμετέχοντες, αποδεικνύει την σημασία της Θεσσαλονίκης στα δρώμενα της περιοχής μας, αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της.

Συγχαρητήρια στους συνάδελφους αρχιτέκτονες οι οποίοι έδωσαν στην Θεσσαλονίκη, ένα ακόμα σημαντικό, «αστικό» προτέρημα.

melina-dermetzopoulou.jpg

Μελίνα Δερμεντζοπούλου

Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ ολοκληρώθηκε και μεταξύ πολλών άλλων μπορεί να επιβεβαιωθεί ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα και μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Αυτό που απαιτείται διαχρονικά, προκειμένου κάθε εποχή να διαδέχεται την επόμενη θετικά εξελισσόμενη, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πλέγμα έργων υποδομών και υπηρεσιών. Μια πολιτική ατζέντα που συνδιαμορφώνεται από όλους τους συναρμόδιους φορείς και που θα χαίρει της εμπιστοσύνης και της δέσμευσής τους σε αυτό.

Εκείνο όπως που προβάλλει ξεκάθαρα είναι η πολύ μεγάλη αξία της διαδικασίας που τηρείται.

Έτσι λοιπόν, πέρα από τις πολιτικές επιλογές που κρίνονται, είναι καίριο η διαδικασία, βάσει της οποίας αυτές οι επιλογές εφαρμόζονται, να περιβάλλεται από διαφάνεια, αξιοκρατία και να βασίζεται σε παραμέτρους μελετημένες και εγκεκριμένες βάσει των τεχνικών προδιαγραφών τους.

Έτσι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι πολίτες θα περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τις επιλογές και την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού και θα νιώσουν κομμάτι αυτού. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες και διεξήχθη από την UIA σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και αξιοπιστίας. Όπως πρέπει να υλοποιούνται όλες οι παρεμβάσεις που αφορούν τις δημόσιες υποθέσεις, από επιλογή και όχι επειδή το επιβάλλει ο νόμος.

magriotis-01.jpeg

Γιάννης Μαγκριώτης

Πρώην υπουργός

Τα σχέδια που δημοσιεύτηκαν είναι δυο φωτορεαλιστικά, που δεν δείχνουν την πραγματικότητα. Η διοίκηση της ΔΕΘ, αντί να δημοσιοποιήσει τα βασικά στοιχεία της προκαταρκτικής αρχιτεκτονικής μελέτης της πρώτης επιλογής τους, έδωσε στην δημοσιότητα δυο φωτορεαλιστικές απεικονίσεις. Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί ακολουθεί την ίδια τακτική της απόκρυψης της πραγματικότητας, που ακολουθούσε μέχρι τώρα, όταν διατυμπάνιζε, πως όλα είναι έτοιμα, από μελέτες, εγκρίσεις και χρηματοδότηση, ενώ τίποτα από αυτό δεν ισχύει, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά από τα πιεστικά ερωτήματα της Κίνησης Πολιτών και πολλών φορέων που διαφανούν με τα σχέδιά της;

Ήδη, ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των κτηρίων, από τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν φαίνεται πως η κατασκευή τους δύσκολα θα ικανοποιήσει τους ελληνικούς οικοδομικούς κανονισμούς, και ειδικότερα στο θέμα της αντισεισμικής συμπεριφοράς.

Από τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, δεν φαίνεται να τηρούνται βασικοί όροι της ΣΜΠΕ: η ρυμοτομία μάλλον έχει καταστρατηγηθεί, οι δε επιφάνειες πρασίνου πολύ απέχουν από τον ισχυρισμό της διοίκησης της ΔΕΘ ότι θα αναπτύσσονται στο 50% της έκτασης. Οι εικόνες δείχνουν λωρίδες πρασίνου μεταξύ των περιπτέρων - δεξαμενών, που καμιά σχέση δεν έχουν με πάρκο. Η ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου παραμένει όραμα.

Αλλά και οι λοιποί όροι δόμησης που προβλέπονται στη ΣΜΠΕ και στο Σχέδιο «ανάπλασης», είναι φανερό ότι δεν τηρούνται. Το ύψος των κτιρίων φαίνεται να είναι ανάλογο του Παλέ ντε Σπορ, δηλαδή περίπου 25 μέτρα, διπλάσιο από το μέγιστο των 12 μέτρων που αναφέρει το ΣτΕ. Πως θα δικαιολογηθεί τόσο μεγάλη απόκλιση; Σε ποιο ύψος θα φθάσει το ξενοδοχείο, που επίσης πρέπει να μην ξεπερνά τα 32 μέτρα;

Τα πάρκινγκ, πως θα ενσωματωθούν, όταν μάλιστα το ΣτΕ απέκλεισε το ένα από τα τρία, για τεχνικούς λόγους;

Όλα δείχνουν την ανωριμότητα του Σχεδίου, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσει της Διοίκησης. Πότε θα γίνουν η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη, οι μελέτες εφαρμογής, η υδραυλική και κυκλοφοριακή μελέτη, όπως ζητάει το ΣτΕ;

Αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που ανακύπτουν από τόσο μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της πόλης εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις, τις οποίες η μελέτη που επιλέχτηκε όχι μόνο δεν δίνει αλλά αντίθετα φαίνεται ότι δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη της. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αρχαιότητες που είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την έκταση; Τι σχέση έχουν με τις νέες κατασκευές τα ελάχιστα, έστω, διατηρούμενα ιστορικά κτίρια της ΔΕΘ. Και το σημαντικότερο για την πόλη, σε ποιο βαθμό η μορφολογία των κτιρίων εντάσσεται στο αστικό τοπίο;

Εκεί όμως που η λογική των προτάσεων συγκρούεται με τις σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής είναι ο αντι-οικολογικός χαρακτήρας τους. Παρά τις μεγαλοστομίες της κριτικής επιτροπής περί βιο-κλιματικών και λοιπών φιλικών στο περιβάλλον κατασκευών, το αποτέλεσμα πολύ απέχει πολύ από αυτό που είναι σήμερα στην αιχμή των αναζητήσεων των αρχιτεκτόνων. Δηλαδή στην επιδίωξη μιας αρχιτεκτονικής που σέβεται την ιστορία της πόλης και των κτιρίων, διατηρεί τη μνήμη του τόπου, εστιάζει στη βιώσιμη και αποδοτική επανάχρηση, αξιοποιεί το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, περιορίζει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι καιρός να αντιληφθεί η διοίκηση της ΔΕΘ και όσοι προωθούν το περιώνυμο σχέδιο «ανάπλασης» τα τραγικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, την πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την μόλυνση του περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης από τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και την νέα μορφή των εκθέσεων με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας;

Η εικονική πραγματικότητα των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων δεν μπορεί να καλύψει την σκληρή πραγματικότητα: Το σχέδιο αυτό δεν εξυπηρετεί την πόλη, το περιβάλλον, τους ανθρώπους, την ΔΕΘ. Η βιώσιμη ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και η βιωσιμότητα της ΔΕΘ εξασφαλίζεται μόνο με τη διπλή πράσινη ανάπτυξη: μεταφορά στη Δυτική Θεσσαλονίκη των βαρειών εκθεσιακών δραστηριοτήτων και ελαφρές εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

nikiforidis.jpg

Πρόδρομος Νικηφορίδης

Αρχιτέκτων, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους. Κάποτε η Κεντρική Λαχαναγορά ήταν εντός του ιστορικού κέντρου, το ίδιο ίσχυε για την Κρεαταγορά. Το ίδιο και για τις βιοτεχνίες που τώρα είναι στην περιφέρεια. Οι πόλεις μεγαλώνουν και αλλάζουν, προσπαθώντας στη σύγχρονη εποχή να διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Κάποτε η ΔΕΘ ήταν στο Πεδίον του Άρεως, μετά μετακινήθηκε και για πολλά χρόνια μεγαλούργησε. Ήρθε η παρακμή και ο κίνδυνος του λουκέτου. Δύο ήταν οι επιλογές, ανάπτυξη και νέο εκθεσιακό κέντρο εκτός κέντρου ή αντιπαροχή στο καλύτερο οικόπεδο της Θεσσαλονίκης και συρρίκνωση της ΔΕΘ. Αυτό που σχεδιάζουν σήμερα δεν είναι ΔΕΘ, είναι Δ.Ε.Ξ.Ε.Σ.Ε.Κ.Θ. Δηλαδή, Διεθνές Εμπορικό, Ξενοδοχειακό, Επιχειρηματικό, Συνεδριακό, Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ζητούσε τον σχεδιασμό πέντε ξεχωριστών κτιρίων για αυτό ακριβώς τον λόγο. Η βραβευμένη μελέτη, πρόταση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού γραφείου από αυτά που σχεδιάζουν για παντού, Ευρώπη, Αμερική Ασία και Αφρική αν βρουν ευκαιρία, μας παρουσίασε πέντε νέα κυκλικά κτίρια, μεγαλύτερα από το Παλέ ντε Σπόρ γύρω από το Παλέ ντε Σπορ. Αυτό που βράβευσε η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού είναι εκτός προδιαγραφών, είναι πολύ μεγάλου ύψους. Κάποιοι από εμάς έχουμε τη γνώση της κλίμακας. Αυτό που μας δείχνει το γενικό φωτορεαλιστικό είναι ότι το πολυδιαφημιζόμενο 50%-50%, μεταξύ κτισμένου και πράσινου, πολύ απλά δεν υπάρχει. Προσωπικά δεν με εκπλήσσει, το θεωρούσα δεδομένο. Όσο για την στατική επάρκεια, όπως έγραψε πολύ σημαντικός δομοστατικός της Θεσσαλονίκης, πρόκειται για Star Trek, δηλαδή κινηματογραφικό σκηνικό, από αυτά που έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Εδώ η ευθύνη των Ελλήνων μελών της Κριτικής Επιτροπής είναι μεγάλη, όπως και του Έλληνα συνεργάτη που δεν πρόλαβε τις σχεδιαστικές αστοχίες. Τα κτίρια με όποια υλικά κατασκευαστούν θα χάσουν την διαφαινόμενη ελαφρότητα τους. Δεν είμαστε Δανία, είμαστε Ελλάδα με ισχυρούς σεισμούς. Όσο για τον αποκλεισμό των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και γενικότερα των ελληνικών γραφείων μελετών είναι πολύ απλά θλιβερός. Οι όποιοι Έλληνες συνεργάτες που επιβλήθηκαν έχουν ένα παρακατιανό ρόλο. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείει τους Έλληνες.

*Η «ΜτΚ» απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργο Τσακούμη ο οποίος επιφυλάχτηκε να εκφράσει την άποψή του το επόμενο διάστημα αφού μελετήσει αναλυτικά την πρόταση και τα χαρακτηριστικά της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Αυγούστου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία