88η ΔΕΘ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

Με 39 ερωτήσεις εφ όλης της ύλης ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού

 08/09/2024 11:37

Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

Ακριβώς στις 12:00 ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Θεσσαλονίκη και το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

Στην πρώτη ερώτηση που έγινε από τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης tv100, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο αν το 2027 η αγοραστική δύναμη των πολιτών θα έχει φτάσει τα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα του 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δε θα γυρίσουμε στα μεγάλα ελλείμματα. Οραματίζομαι μία Ελλάδα που θα πατάει σε στερεές βάσεις. Άρα η Ελλάδα του 2027 δε θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Σε ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, ο πρωθυπουργός είπε αστειευόμενος: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη». Και συνέχισε: «Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου μέχρι το 2027. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός απάντησε πως: «Πράγματι τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε μια απότομη αύξηση τιμών λόγω του διεθνούς πληθωρισμού… Τώρα παρατηρούμε κάποιες προσωρινές στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους 3 μήνες βλέπουμε και αποκλιμάκωση τιμών. Όσοι ζουν στο ενοίκιο πιέζονται και για αυτό ανακοινώσαμε χθες τα μέτρα. Όλα τα μέτρα που πήραμε είναι για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Επιτρέψτε μου μια πρόβλεψη, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα μειώνεται. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας αλλά στο εξής οι τιμές θα έχουν κάμψη ενώ θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε το εισόδημα των πολιτών" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι 1.500 ευρώ αυτός είναι ο στόχος που έχω θέσε, με ορίζοντα το 2027» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Δεύτερος στόχος μας είναι το εθνικό σύστημα υγείας είναι επίσης ένας στόχος. Πολλά κέντρα υγείας, πιο καλοπληρωμένοι γιατροί, να περιοριστούν οι λίστες των χειρουργείων. Να κάνουμε άλματα στην πρόληψη και την υγεία μας πολύ πιο ψηφιακή. Το 2019 το πρώτο ζήτημα που μας έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία στο 17%. Σήμερα έχουμε 9% ανεργία και είναι καλύτερα κάποιος να εργάζεται από το να είναι άνεργος», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Όταν μιλάμε για έναν ορίζοντα 5ετίας από το 2019 μέχρι το 2024, να ξέρουμε ότι το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε στην πανδημία. Η ανάγκη αντιμετώπισης του covid έφερε πίσω κάποιες αλλαγές στο σύστημα υγείας. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί. Τους δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία να ασκούν και ιδιωτικό έργο για αυτό και πολλοί επέστρεψαν ενώ κάναμε και προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα όπως το πώς λειτουργούν τα Έκτακτα περιστατικά θα δείτε αλλαγές και πρόοδο, όταν ολοκληρωθούν και οι επενδύσεις". Συμπλήρωσε πως "δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ"
 εξηγώντας πως: "Σε 12 μήνες που θα εγκαινιαστεί το Αττικών, θα δείτε τη μεγάλη επανάσταση στο πώς θα υποδέχονται τα επείγοντα τους ασθενείς. Όχι δε θέλουμε επιτάξεις γιατρών… Είναι αναμενόμενο να αναδεικνύουμε τις αδυναμία αλλά υπάρχει και η πλευρά του ΕΣΥ προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και πολλοί φεύγουν ικανοποιημένοι. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει το πιο σύγχρονο παιδιατρικών των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει και το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό των Βαλκανίων».

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία", τόνισε ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές παρεμβάσεις που κάναμε. Άρα το όχι σε όλα δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα. Αυτή η παρουσίαση μιας μαύρης πραγματικότητας αδικεί την αντιπολίτευση. Θα ήταν θετικό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Δυστυχώς προς το παρόν αυτό δεν το βλέπουμε», είπε.

Για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο πρωθυπουργός είπε πως: «Για όσους νοικιάζουν, το ζήτημα των ενοικίων είναι το πρώτο πρόβλημα. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Για αυτό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε τόσο μεγάλη ζήτηση. Θα βοηθήσει και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Θα δοθούν άλλα 400 εκατομμύρια για δάνεια ανακατασκευής παλιών διαμερισμάτων. Να μπορεί κάποιος που έχει κλειστό ακίνητο ή θα μετατρέψει τη βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση να μη φορολογηθεί για τρία χρόνια. Τα ζητήματα στέγης δεν είναι μόνο ελληνικά. Εμείς αξιολογούμε συνέχεια τις παρεμβάσεις μας. Θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση δημόσιας γη. Θα κάνουμε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας. Απλής αντιπαροχής. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία».

Για τις τιμές στο ρεύμα, ο κ Μητσοτάκης σημείωσε: «Το πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν 24 ώρες το ίδιο και για αυτό ανέβηκε απότομα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε μια ενιαία αγορά αλλά αυτό δε λειτούργησε τους τελευταίους μήνες. Θα στείλω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν. Καθώς κάποιες ώρες της μέρας οι τιμές είναι 10 φορές ακριβότερες στα Βαλκάνια από ό,τι είναι πχ στην Αυστρία. Θα πάρουμε τα κέρδη να τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, για όσο καιρό κρατάει αυτή η στρέβλωση. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις η ρυθμιστική αρχή έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει». Συμπλήρωσε δε πως τα χρωματιστά τιμολόγια, "βοήθησαν τους καταναλωτές". 

Σε ερώτηση για τα ζητήματα της ανομίας και της παραβατικότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νομιμότητα παντού είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανέφερε, και η κυβέρνηση μπορεί και θέλει να τους επιβάλλει. Ανέφερε ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την εφαρμογή «My Coast», ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση της ασφάλειας στα γήπεδα. Μίλησε για το «MyData», το οποίο αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ενώ προσέθεσε: «Θα βρούμε όσους χτίζουν σήμερα αυθαίρετα και θα τους βάλουμε να τα γκρεμίσουν». 

Για τα εν εξελίξει έργα στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είπε:"Οι Θεσσαλονικείς στις 30 Νοεμβρίου θα δουν το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη. Έπρεπε να περάσουμε διά πυρός και σιδήρου. Το '27, η Θεσσαλονίκη θα είναι μία άλλη πόλη". Συμπλήρωσε πως "Η 2η τετραετία είναι αυτή της υλοποίησης των έργων στη Θεσσαλονίκη. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι ήδη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το Flyover κατασκευάζεται και φιλοδοξούμε να το εγκαινιάσουμε πριν τις εκλογές του 2027. Οι παρεμβάσεις στο στρατόπεδο Παύλου Μελά γίνονται". Αναφέρθηκε επίσης στο νέο Παιδιατρικό και νέο Ογκολογικό νοσοκομείο, στο ThessIntec, αλλά και στην ανάπλαση της ΔΕΘ, που όπως είπε δεν θα έχει ολοκληρωθεί το 2027, αλλά του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί.

Για τα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία και για τις συγχωνεύσεις τάξεων, ο πρωθυπουργός είπε πως «Από τα 61.000 τμήματα συγχωνεύουμε περίπου 1.000. Οι αριθμοί των μαθητών είναι μια αναλογία καλύτερη από τα Ευρωπαϊκά σχολεία, ανά μέσο όρο. Γίνεται φασαρία που δεν έχει μεγάλη υπόσταση. Άλλα είναι τα προβλήματα. Δίνω σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Η ευθύνη για την επισκευή των σχολείων είναι στους δήμους που δυσκολεύονται. Θα δημιουργήσουμε πρόγραμμα με 250 εκατομμύρια και θα προσελκύσουμε και χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Δε γίνεται σχολεία να έχουν τουαλέτες από τον 19ο αιώνα. Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της στέγης στα προβληματικά σχολεία". Συμπλήρωσε πως για το ζήτημα του κινητού "θα επιμείνω γιατί το κινητό δημιουργεί διάσπαση προσοχής. Θα υπάρχουν δυσκολίες και αντιδράσεις αλλά κάνουμε ένα σημαντικό βήμα. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα, δεν αποκλείω να γίνουν lockers όπως στο εξωτερικό. Αλλά το κινητό δε μπορεί να παρεμβαίνει στη μαθησιακή διαδικασία. Οι έφηβοι κινδυνεύουν από εθισμό και θέλω να παίξω ευρωπαϊκό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, να υπάρξει αλγόριθμος στις πλατφόρμες. Δε μπορούν να βγάζουν χρήματα στην πλάτη των παιδιών μας. Για κανονιστικές παρεμβάσεις μιλάμε. Θέλουμε τους γονιούς συμμάχους, τους καθηγητές και τους δασκάλους».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, είπε πως «Δεν είχα αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία για αυτό και προσπάθησα την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό. Δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουμε καλύτερη συνεργασία, την visa εξπρές αλλά ο πυρήνα του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να μπούμε στον πυρήνα, την υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα μπορεί πια να καλύπτει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εγχώρια τεχνογνωσία». «Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι» τόνισε.

Σε ερώτηση για την απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στο Βελλίδειο, ο ίδιος σημείωσε: «Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχουμε ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και συντεταγμένο που επιβάλλει από τα στελέχη μας και τους βουλευτές μας να στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, η ΝΔ μια χαρά είναι».

Για την πρόσφατη, μεγάλη φωτιά στην Αττική ανέφερε ότι «Μέχρι σήμερα έχουμε μειωμένο μέσο όρο καμένων εκτάσεων σε σύγκριση με αυτά των τελευταίων ετών. Οι καθαρισμοί και όλα τα μέτρα απέδωσαν. Είχαμε μία αστοχία. Μία φωτιά ξέφυγε και μπήκε στον ιστό. Μελετάμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί. Θα γίνουμε καλύτερα του χρόνου. Αλλά η αντιπολίτευση μηδενίζει όλη την προσπάθεια… Του χρόνου ελπίζω να μη συμβεί ούτε αυτό. Γινόμαστε καλύτεροι».

Για τα σοβαρά ζητήματα λειψυδρίας που αντιμετώπισαν διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Είναι η πιο έντονη εκδήλωση της κλιματικής κρίσης. Είναι προτεραιότητα και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το νερό για την άρδευση. Έχουμε ζητήματα σε νησιά κυρίως στις Κυκλάδες που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Θα μπορούσε να γίνει στενότερη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για έργα. Έχουμε αποφασίσει για την Αττική, μαζί με την ΕΥΔΑΠ να κάνουμε ένα εμβληματικό έργο που αφορά στην ένωση του ταμιευτήρα του Μόρνου και του Ευηνου με τη λίμνη των Κρεμαστών".

Σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως «Από το 2025 μπορούμε να ξεκινήσουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Οραματίζομαι μία ευρεία αναθεώρηση. Μακάρι σε αυτή τη συζήτηση όταν βρει το δρόμο της να προσέλθει με πνεύμα δημιουργικό. Μπορώ να σας πω ότι τα βασικά ζητήματα Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μου να περιλαμβάνονται στα ζητήματα Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Σε ερώτηση της "ΜτΚ" και του makthes.gr για την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός είπε ότι: "Είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Στο πρόσωπο Τζιτζικώστα τιμώ τη Μακεδονία και στέλνω μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι όλοι οι επίτροπο δεν πρέπει να είναι τεχνοκράτες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, είμαι σίγουρος ότι ο Απόστολος θα είναι ένας εξαιρετικός Επίτροπος που θα βοηθήσει τη χώρα».

Για την παραβατικότητα στα γήπεδα είπε: «Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε πια να εντοπίζουμε παραβάτες. Έχουμε και ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που αυξάνει το ενδιαφέρον με ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο για να τιμωρούμε παραβατικές συμπεριφορές. Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δε μπορώ να σας το πω αλλά το θέλαμε. Να είναι η ατμόσφαιρα ίδια με αυτά που βλέπουμε στην Ευρώπη. Το πρώτο μεγάλο τεστ για να δούμε αν μπορούν να συνυπάρχουν φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων, θα είναι ο τελικός του 2025 να γίνει με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ».

Για τον τουρισμό ανέφερε πως «Στόχος δεν είναι οι αφίξεις αλλά τα έσοδα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Εχει πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες το χρόνο. Κάνουμε παρεμβάσεις σε Σαντορίνη και Μύκονο για την κρουαζιέρα και θα σας το πω από τώρα θα είναι 20€ (το άτομο). Δε γίνεται να βγαίνει κάποιος (από κρουαζιερόπλοιο) για 3-4 ώρες με αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα».

Σε ερώτηση για τα Τέμπη απάντησε: «Όλες οι θεωρίες για συγκάλυψη είναι απαράδεκτες και θα φανεί από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση αλλά τη Δικαιοσύνη. Εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατόν».

Για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία εξήγησε ότι: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις ξένων πανεπιστημίων με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Συτηρίζω τη μεγάλη μεταρρύθμιση που μπορεί α στηρίξει και το δημόσιο Πανεπιστήμιο.Για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει… Δε θα δεχθούμε όμως εστίες ανομίας και παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια».

Για τα δυστυχήματα στο λούνα παρκ και την κατασκήνωση είπε: «Όλοι σοκαριστήκαμε. Και μακάρι κάποιος να μπορούσε να πει: Ποτέ ξανά! Γνωρίζουμε τι έγινε, πού είναι η ευθύνη και άλλοι δήμοι υλοποίησαν πολύ σωστά για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Όσοι δεν το έκαναν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να περιορίσουμε τη λογική της τσαπατσουλιάς. Υπάρχουν πλαίσια νομικά και δε νοείται καμία έκπτωση όπως γίνεται με τα αεροπλάνα».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι: «Υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον για αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για ενεργειακό κόστος και τη διασύνδεση Ελλαδας – Κύπρου είπε ότι: "Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας για το ενεργειακό κόστος αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι τα νοικοκυριά. Αυτή η έξαρση των τιμών από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να ισορροπεί. Το καλώδιο διασύνδεσης είναι ένα έργο σημαντικό για την Κύπρο. Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, το έργο θα γίνει και οι όποιο γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν".

Για τους ένστολους σημείωσε πως: «Είπα ότι είναι μια συμβολική κίνηση αλλά μετά από πάρα πολύ καιρό γίνεται μια αύξηση στα νυχτερινά. Δεν είναι μια αύξηση που κάποιοι προσδοκούσαν αλλά είναι μια αρχή».

Για τις σχέσεις με τον Έντι Ράμα μετά τα γεγονότα με τον Φρέντι Μπελέρη ανέφερε: «Θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές μας. Περάσαμε ένα δύσκολο διάστημα αλλά να εκφράσω την ικανοποίηση μου που τελείωσε η άδικη περιπέτεια του Φρέντι Μπελέρη ήταν χθες εδώ στη ΔΕΘ. Οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας περνούν μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Θα διασφαλίσουμε στο Ευρωκοινωβούλιο με τον Φρέντι Μπελέρη, ότι τα περιουσιακά δικαιώματα των ομογενών μας γίνονται σεβαστά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακριβώς στις 12:00 ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Θεσσαλονίκη και το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

Στην πρώτη ερώτηση που έγινε από τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης tv100, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο αν το 2027 η αγοραστική δύναμη των πολιτών θα έχει φτάσει τα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα του 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δε θα γυρίσουμε στα μεγάλα ελλείμματα. Οραματίζομαι μία Ελλάδα που θα πατάει σε στερεές βάσεις. Άρα η Ελλάδα του 2027 δε θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Σε ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, ο πρωθυπουργός είπε αστειευόμενος: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη». Και συνέχισε: «Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου μέχρι το 2027. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός απάντησε πως: «Πράγματι τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε μια απότομη αύξηση τιμών λόγω του διεθνούς πληθωρισμού… Τώρα παρατηρούμε κάποιες προσωρινές στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους 3 μήνες βλέπουμε και αποκλιμάκωση τιμών. Όσοι ζουν στο ενοίκιο πιέζονται και για αυτό ανακοινώσαμε χθες τα μέτρα. Όλα τα μέτρα που πήραμε είναι για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Επιτρέψτε μου μια πρόβλεψη, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα μειώνεται. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας αλλά στο εξής οι τιμές θα έχουν κάμψη ενώ θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε το εισόδημα των πολιτών" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να είναι 1.500 ευρώ αυτός είναι ο στόχος που έχω θέσε, με ορίζοντα το 2027» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Δεύτερος στόχος μας είναι το εθνικό σύστημα υγείας είναι επίσης ένας στόχος. Πολλά κέντρα υγείας, πιο καλοπληρωμένοι γιατροί, να περιοριστούν οι λίστες των χειρουργείων. Να κάνουμε άλματα στην πρόληψη και την υγεία μας πολύ πιο ψηφιακή. Το 2019 το πρώτο ζήτημα που μας έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία στο 17%. Σήμερα έχουμε 9% ανεργία και είναι καλύτερα κάποιος να εργάζεται από το να είναι άνεργος», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Όταν μιλάμε για έναν ορίζοντα 5ετίας από το 2019 μέχρι το 2024, να ξέρουμε ότι το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε στην πανδημία. Η ανάγκη αντιμετώπισης του covid έφερε πίσω κάποιες αλλαγές στο σύστημα υγείας. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί. Τους δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία να ασκούν και ιδιωτικό έργο για αυτό και πολλοί επέστρεψαν ενώ κάναμε και προσλήψεις. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα όπως το πώς λειτουργούν τα Έκτακτα περιστατικά θα δείτε αλλαγές και πρόοδο, όταν ολοκληρωθούν και οι επενδύσεις". Συμπλήρωσε πως "δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ"
 εξηγώντας πως: "Σε 12 μήνες που θα εγκαινιαστεί το Αττικών, θα δείτε τη μεγάλη επανάσταση στο πώς θα υποδέχονται τα επείγοντα τους ασθενείς. Όχι δε θέλουμε επιτάξεις γιατρών… Είναι αναμενόμενο να αναδεικνύουμε τις αδυναμία αλλά υπάρχει και η πλευρά του ΕΣΥ προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και πολλοί φεύγουν ικανοποιημένοι. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει το πιο σύγχρονο παιδιατρικών των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει και το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό των Βαλκανίων».

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία", τόνισε ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές παρεμβάσεις που κάναμε. Άρα το όχι σε όλα δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα. Αυτή η παρουσίαση μιας μαύρης πραγματικότητας αδικεί την αντιπολίτευση. Θα ήταν θετικό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Δυστυχώς προς το παρόν αυτό δεν το βλέπουμε», είπε.

Για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο πρωθυπουργός είπε πως: «Για όσους νοικιάζουν, το ζήτημα των ενοικίων είναι το πρώτο πρόβλημα. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι. Για αυτό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε τόσο μεγάλη ζήτηση. Θα βοηθήσει και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Θα δοθούν άλλα 400 εκατομμύρια για δάνεια ανακατασκευής παλιών διαμερισμάτων. Να μπορεί κάποιος που έχει κλειστό ακίνητο ή θα μετατρέψει τη βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση να μη φορολογηθεί για τρία χρόνια. Τα ζητήματα στέγης δεν είναι μόνο ελληνικά. Εμείς αξιολογούμε συνέχεια τις παρεμβάσεις μας. Θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση δημόσιας γη. Θα κάνουμε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας. Απλής αντιπαροχής. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία».

Για τις τιμές στο ρεύμα, ο κ Μητσοτάκης σημείωσε: «Το πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν 24 ώρες το ίδιο και για αυτό ανέβηκε απότομα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε μια ενιαία αγορά αλλά αυτό δε λειτούργησε τους τελευταίους μήνες. Θα στείλω επιστολή στην κυρία φον ντερ Λάιεν. Καθώς κάποιες ώρες της μέρας οι τιμές είναι 10 φορές ακριβότερες στα Βαλκάνια από ό,τι είναι πχ στην Αυστρία. Θα πάρουμε τα κέρδη να τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, για όσο καιρό κρατάει αυτή η στρέβλωση. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα δώσω αγώνα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις η ρυθμιστική αρχή έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει». Συμπλήρωσε δε πως τα χρωματιστά τιμολόγια, "βοήθησαν τους καταναλωτές". 

Σε ερώτηση για τα ζητήματα της ανομίας και της παραβατικότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νομιμότητα παντού είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανέφερε, και η κυβέρνηση μπορεί και θέλει να τους επιβάλλει. Ανέφερε ως παράδειγμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, την εφαρμογή «My Coast», ενώ μίλησε και για τις ενέργειες που έγιναν στην κατεύθυνση της ασφάλειας στα γήπεδα. Μίλησε για το «MyData», το οποίο αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ενώ προσέθεσε: «Θα βρούμε όσους χτίζουν σήμερα αυθαίρετα και θα τους βάλουμε να τα γκρεμίσουν». 

Για τα εν εξελίξει έργα στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είπε:"Οι Θεσσαλονικείς στις 30 Νοεμβρίου θα δουν το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη. Έπρεπε να περάσουμε διά πυρός και σιδήρου. Το '27, η Θεσσαλονίκη θα είναι μία άλλη πόλη". Συμπλήρωσε πως "Η 2η τετραετία είναι αυτή της υλοποίησης των έργων στη Θεσσαλονίκη. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι ήδη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το Flyover κατασκευάζεται και φιλοδοξούμε να το εγκαινιάσουμε πριν τις εκλογές του 2027. Οι παρεμβάσεις στο στρατόπεδο Παύλου Μελά γίνονται". Αναφέρθηκε επίσης στο νέο Παιδιατρικό και νέο Ογκολογικό νοσοκομείο, στο ThessIntec, αλλά και στην ανάπλαση της ΔΕΘ, που όπως είπε δεν θα έχει ολοκληρωθεί το 2027, αλλά του χρόνου θα έχει προκηρυχθεί.

Για τα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία και για τις συγχωνεύσεις τάξεων, ο πρωθυπουργός είπε πως «Από τα 61.000 τμήματα συγχωνεύουμε περίπου 1.000. Οι αριθμοί των μαθητών είναι μια αναλογία καλύτερη από τα Ευρωπαϊκά σχολεία, ανά μέσο όρο. Γίνεται φασαρία που δεν έχει μεγάλη υπόσταση. Άλλα είναι τα προβλήματα. Δίνω σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Η ευθύνη για την επισκευή των σχολείων είναι στους δήμους που δυσκολεύονται. Θα δημιουργήσουμε πρόγραμμα με 250 εκατομμύρια και θα προσελκύσουμε και χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Δε γίνεται σχολεία να έχουν τουαλέτες από τον 19ο αιώνα. Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της στέγης στα προβληματικά σχολεία". Συμπλήρωσε πως για το ζήτημα του κινητού "θα επιμείνω γιατί το κινητό δημιουργεί διάσπαση προσοχής. Θα υπάρχουν δυσκολίες και αντιδράσεις αλλά κάνουμε ένα σημαντικό βήμα. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα, δεν αποκλείω να γίνουν lockers όπως στο εξωτερικό. Αλλά το κινητό δε μπορεί να παρεμβαίνει στη μαθησιακή διαδικασία. Οι έφηβοι κινδυνεύουν από εθισμό και θέλω να παίξω ευρωπαϊκό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, να υπάρξει αλγόριθμος στις πλατφόρμες. Δε μπορούν να βγάζουν χρήματα στην πλάτη των παιδιών μας. Για κανονιστικές παρεμβάσεις μιλάμε. Θέλουμε τους γονιούς συμμάχους, τους καθηγητές και τους δασκάλους».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, είπε πως «Δεν είχα αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία για αυτό και προσπάθησα την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό. Δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουμε καλύτερη συνεργασία, την visa εξπρές αλλά ο πυρήνα του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να μπούμε στον πυρήνα, την υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα μπορεί πια να καλύπτει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εγχώρια τεχνογνωσία». «Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι» τόνισε.

Σε ερώτηση για την απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στο Βελλίδειο, ο ίδιος σημείωσε: «Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχουμε ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και συντεταγμένο που επιβάλλει από τα στελέχη μας και τους βουλευτές μας να στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, η ΝΔ μια χαρά είναι».

Για την πρόσφατη, μεγάλη φωτιά στην Αττική ανέφερε ότι «Μέχρι σήμερα έχουμε μειωμένο μέσο όρο καμένων εκτάσεων σε σύγκριση με αυτά των τελευταίων ετών. Οι καθαρισμοί και όλα τα μέτρα απέδωσαν. Είχαμε μία αστοχία. Μία φωτιά ξέφυγε και μπήκε στον ιστό. Μελετάμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί. Θα γίνουμε καλύτερα του χρόνου. Αλλά η αντιπολίτευση μηδενίζει όλη την προσπάθεια… Του χρόνου ελπίζω να μη συμβεί ούτε αυτό. Γινόμαστε καλύτεροι».

Για τα σοβαρά ζητήματα λειψυδρίας που αντιμετώπισαν διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Είναι η πιο έντονη εκδήλωση της κλιματικής κρίσης. Είναι προτεραιότητα και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το νερό για την άρδευση. Έχουμε ζητήματα σε νησιά κυρίως στις Κυκλάδες που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Θα μπορούσε να γίνει στενότερη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για έργα. Έχουμε αποφασίσει για την Αττική, μαζί με την ΕΥΔΑΠ να κάνουμε ένα εμβληματικό έργο που αφορά στην ένωση του ταμιευτήρα του Μόρνου και του Ευηνου με τη λίμνη των Κρεμαστών".

Σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως «Από το 2025 μπορούμε να ξεκινήσουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Οραματίζομαι μία ευρεία αναθεώρηση. Μακάρι σε αυτή τη συζήτηση όταν βρει το δρόμο της να προσέλθει με πνεύμα δημιουργικό. Μπορώ να σας πω ότι τα βασικά ζητήματα Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μου να περιλαμβάνονται στα ζητήματα Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Σε ερώτηση της "ΜτΚ" και του makthes.gr για την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός είπε ότι: "Είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Στο πρόσωπο Τζιτζικώστα τιμώ τη Μακεδονία και στέλνω μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι όλοι οι επίτροπο δεν πρέπει να είναι τεχνοκράτες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, είμαι σίγουρος ότι ο Απόστολος θα είναι ένας εξαιρετικός Επίτροπος που θα βοηθήσει τη χώρα».

Για την παραβατικότητα στα γήπεδα είπε: «Το σύστημα λειτουργεί και μπορούμε πια να εντοπίζουμε παραβάτες. Έχουμε και ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που αυξάνει το ενδιαφέρον με ένα αυτοματοποιημένο ποινολόγιο για να τιμωρούμε παραβατικές συμπεριφορές. Το πόσο κοντά είμαστε στις μετακινήσεις φιλάθλων δε μπορώ να σας το πω αλλά το θέλαμε. Να είναι η ατμόσφαιρα ίδια με αυτά που βλέπουμε στην Ευρώπη. Το πρώτο μεγάλο τεστ για να δούμε αν μπορούν να συνυπάρχουν φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων, θα είναι ο τελικός του 2025 να γίνει με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ».

Για τον τουρισμό ανέφερε πως «Στόχος δεν είναι οι αφίξεις αλλά τα έσοδα. Η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Εχει πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς κάποιες εβδομάδες το χρόνο. Κάνουμε παρεμβάσεις σε Σαντορίνη και Μύκονο για την κρουαζιέρα και θα σας το πω από τώρα θα είναι 20€ (το άτομο). Δε γίνεται να βγαίνει κάποιος (από κρουαζιερόπλοιο) για 3-4 ώρες με αμφίβολο οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα».

Σε ερώτηση για τα Τέμπη απάντησε: «Όλες οι θεωρίες για συγκάλυψη είναι απαράδεκτες και θα φανεί από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή πρέπει να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν αφορά αυτό το ζήτημα την ελληνική κυβέρνηση αλλά τη Δικαιοσύνη. Εμείς μόνο διευκόλυνση μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσει η δίκη το συντομότερο δυνατόν».

Για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία εξήγησε ότι: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις ξένων πανεπιστημίων με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Συτηρίζω τη μεγάλη μεταρρύθμιση που μπορεί α στηρίξει και το δημόσιο Πανεπιστήμιο.Για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν δούλεψε όπως την είχαμε σχεδιάσει… Δε θα δεχθούμε όμως εστίες ανομίας και παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια».

Για τα δυστυχήματα στο λούνα παρκ και την κατασκήνωση είπε: «Όλοι σοκαριστήκαμε. Και μακάρι κάποιος να μπορούσε να πει: Ποτέ ξανά! Γνωρίζουμε τι έγινε, πού είναι η ευθύνη και άλλοι δήμοι υλοποίησαν πολύ σωστά για τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων. Όσοι δεν το έκαναν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να περιορίσουμε τη λογική της τσαπατσουλιάς. Υπάρχουν πλαίσια νομικά και δε νοείται καμία έκπτωση όπως γίνεται με τα αεροπλάνα».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι: «Υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον για αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για ενεργειακό κόστος και τη διασύνδεση Ελλαδας – Κύπρου είπε ότι: "Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας για το ενεργειακό κόστος αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι τα νοικοκυριά. Αυτή η έξαρση των τιμών από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να ισορροπεί. Το καλώδιο διασύνδεσης είναι ένα έργο σημαντικό για την Κύπρο. Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, το έργο θα γίνει και οι όποιο γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν".

Για τους ένστολους σημείωσε πως: «Είπα ότι είναι μια συμβολική κίνηση αλλά μετά από πάρα πολύ καιρό γίνεται μια αύξηση στα νυχτερινά. Δεν είναι μια αύξηση που κάποιοι προσδοκούσαν αλλά είναι μια αρχή».

Για τις σχέσεις με τον Έντι Ράμα μετά τα γεγονότα με τον Φρέντι Μπελέρη ανέφερε: «Θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές μας. Περάσαμε ένα δύσκολο διάστημα αλλά να εκφράσω την ικανοποίηση μου που τελείωσε η άδικη περιπέτεια του Φρέντι Μπελέρη ήταν χθες εδώ στη ΔΕΘ. Οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας περνούν μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Θα διασφαλίσουμε στο Ευρωκοινωβούλιο με τον Φρέντι Μπελέρη, ότι τα περιουσιακά δικαιώματα των ομογενών μας γίνονται σεβαστά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία