ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαδικασίες fast track για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές από 1η Σεπτεμβρίου - Τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σε δομές Υγείας της Βόρειας Ελλάδας

 29/08/2021 21:00

Διαδικασίες fast track για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία

Βαγγέλης Στολάκης

Σε διμέτωπη εξελίσσεται για την πολιτεία και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η μάχη ενάντια στην πανδημία. Από τη μία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και από την άλλη σε λίγα εικοσιτετράωρα εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε στους υγειονομικούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Και μπορεί το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών να κρίνεται ικανοποιητικό, το αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμένων νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων είναι μικρότερο. Οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών στην επικράτεια έχουν ήδη στο… συρτάρι σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν, σχέδιο που περιλαμβάνει μετακινήσεις και προσλήψεις στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

Ο κατά τόπους σχεδιασμός έχει κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου και έχει λάβει το «πράσινο φως», με τις συσκέψεις των εμπλεκομένων στον προγραμματισμό να είναι αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μετακινήσεις υγειονομικών από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία και αντίστροφα, εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων μέσα στις ίδιες τις μονάδες Υγείας, μετακινήσεις εργαζομένων ακόμα και σε άλλες πόλεις σε δομές Υγείας που ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια αλλά και προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα για να καλυφθούν κενά που τυχόν δημιουργηθούν κυρίως στο διοικητικό κομμάτι. Μάλιστα, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου οι προσλήψεις θα είναι με διαδικασίες fast track. Στόχος είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εκτιμάται πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού θα αυξηθεί με την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία από 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη των αναστολών εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, αλλά και λόγω της κορύφωσης του τετάρτου κύματος της επιδημίας. Σε έγγραφο που απέστειλαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής του Βασίλης Κοντοζομάνης ζητούν την ανάκληση όλων των κανονικών αδειών του προσωπικού που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι νεωτέρας.

Προβληματίζει η επαρχία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στη Θεσσαλονίκη, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις άλλες δημόσιες δομές Υγείας τα ποσοστά εμβολιασμού γιατρών είναι ικανοποιητικά, χαμηλότερα ωστόσο παραμένουν ακόμα και σήμερα τα ποσοστά εμβολιασμού του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, λίγα εικοσιτετράωρα πριν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στην Υγεία. Στελέχη του υπουργείου Υγείας, πάντως σχολιάζουν πως οι επόμενες δύο ημέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως υπό τον φόβο της αναστολής αρκετοί δύσπιστοι ή διστακτικοί υγειονομικοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εντέλει θα εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες σε επίπεδο δομών Υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης το ποσοστό του εμβολιασμένου ιατρικού προσωπικού ανέρχεται σε 96%, του νοσηλευτικού προσωπικού σε 75% και του διοικητικού προσωπικού σε 73%. Σε επίπεδο δημοσίων δομών Υγείας στα όρια της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμένου προσωπικού έχουν ως εξής: γιατροί: 87%, νοσηλευτές: 71%, διοικητικοί υπάλληλοι: 67%. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που υπάγονται διοικητικά στην συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με πληροφορίες έχει εμβολιαστεί το 87% των γιατρών, το 66% των νοσηλευτών και το 63% των διοικητικών υπαλλήλων. Στις παραπάνω περιπτώσεις βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το ποσοστό εμβολιασμού στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος ξεπερνά το 90%.

Προβληματισμός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπάρχει κυρίως για τα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας στην επαρχία και όχι τόσο για τις μεγάλες πόλεις, καθώς εκεί, το ποσοστό του ανεμβολίαστου προσωπικού παραμένει μεγάλο λίγες ώρες πριν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός.

Υπάρχουν ωστόσο, περιφέρειες της χώρας οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τον κορονοϊό περισσότερο από άλλες με αποτέλεσμα όλοι εκείνοι που τους περασμένους μήνες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον ιό μέσα στις κλινικές COVID-19 και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών μέχρι σήμερα αγγίζει το 92%, των εμβολιασμένων υγειονομικών το 81% και των διοικητικών υπαλλήλων το 78%.

Επιταχύνθηκαν οι εμβολιασμοί σε δομές κοινωνικής πρόνοιας

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στις δημόσιες δομές κοινωνικής πρόνοιας πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου επιτάχυνε τον εμβολιασμό των εργαζομένων σε αυτές. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου στο δημόσιο τομέα υπήρξε υπερδιπλασιασμός των εργαζομένων που σήμερα είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη τουλάχιστον δόση. «Δηλαδή στους εργαζόμενους των δημόσιων δομών από εκεί που ήμασταν στο 42% σήμερα έχουμε υπερβεί το 90%», τόνισε, η κ. Μιχαηλίδου. Η ίδια δήλωσε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απέδωσε και πως συνολικά το 85% των εργαζομένων σε δομές αναπηρίας και σε δομές γήρατος (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) σε όλη τη χώρα έχει εμβολιαστεί. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία που επίσης είχε δώσει στην δημοσιότητα η κ. Μιχαηλίδου στις 16 Αυγούστου, ημέρα εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού σε μονάδες, δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές ανερχόταν σε 75%.

Ειδικότερα για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις εννέα δομές, τα ανοιχτά προγράμματα και τα έξι παραρτήματα του κέντρου είναι ελάχιστοι. Όπως σημειώνει η ίδια, από τους συνολικά 540 υπαλλήλους, 24 δεν εμβολιάστηκαν και τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, 12 αναμένουν την αξιολόγησή τους από την αρμόδια τριμελή επιτροπή της Υγειονομικής Περιφέρειας όπου υπάγεται διοικητικά το Κέντρο. Σε ό,τι αφορά τις τριμελείς επιτροπές πληροφορίες θέλουν να απορρίπτεται σχεδόν το 95% των αιτήσεων που υποβάλλουν οι εργαζόμενοι, που είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν.

Διπλασιάστηκαν κρούσματα και εισαγωγές

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σήμανε συναγερμό στα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα σε εκείνα που βρίσκονται σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε κλινικές COVID-19 έχει διπλασιαστεί σε μόλις έναν μήνα, ενώ σταδιακά καταλαμβάνονται και οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από ασθενείς που διασωληνώνονται. Πρόκειται για ανεμβολίαστους πολίτες, μεταξύ αυτών και νέοι ηλικίας 18-39 ετών. Οι ειδικοί αναφέρουν πως επισήμως η χώρα μας βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας -την περασμένη βδομάδα καταγράφηκε και αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, με το 90% νέων ασθενών με κορονοϊό να μολύνονται από την νέα μετάλλαξη «Δ».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Αυγούστου 2021

Σε διμέτωπη εξελίσσεται για την πολιτεία και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η μάχη ενάντια στην πανδημία. Από τη μία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και από την άλλη σε λίγα εικοσιτετράωρα εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε στους υγειονομικούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Και μπορεί το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών να κρίνεται ικανοποιητικό, το αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμένων νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων είναι μικρότερο. Οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών στην επικράτεια έχουν ήδη στο… συρτάρι σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν, σχέδιο που περιλαμβάνει μετακινήσεις και προσλήψεις στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

Ο κατά τόπους σχεδιασμός έχει κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου και έχει λάβει το «πράσινο φως», με τις συσκέψεις των εμπλεκομένων στον προγραμματισμό να είναι αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μετακινήσεις υγειονομικών από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία και αντίστροφα, εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων μέσα στις ίδιες τις μονάδες Υγείας, μετακινήσεις εργαζομένων ακόμα και σε άλλες πόλεις σε δομές Υγείας που ανήκουν στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια αλλά και προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα για να καλυφθούν κενά που τυχόν δημιουργηθούν κυρίως στο διοικητικό κομμάτι. Μάλιστα, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου οι προσλήψεις θα είναι με διαδικασίες fast track. Στόχος είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εκτιμάται πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού θα αυξηθεί με την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία από 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη των αναστολών εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, αλλά και λόγω της κορύφωσης του τετάρτου κύματος της επιδημίας. Σε έγγραφο που απέστειλαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής του Βασίλης Κοντοζομάνης ζητούν την ανάκληση όλων των κανονικών αδειών του προσωπικού που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι νεωτέρας.

Προβληματίζει η επαρχία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στη Θεσσαλονίκη, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις άλλες δημόσιες δομές Υγείας τα ποσοστά εμβολιασμού γιατρών είναι ικανοποιητικά, χαμηλότερα ωστόσο παραμένουν ακόμα και σήμερα τα ποσοστά εμβολιασμού του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, λίγα εικοσιτετράωρα πριν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στην Υγεία. Στελέχη του υπουργείου Υγείας, πάντως σχολιάζουν πως οι επόμενες δύο ημέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως υπό τον φόβο της αναστολής αρκετοί δύσπιστοι ή διστακτικοί υγειονομικοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εντέλει θα εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες σε επίπεδο δομών Υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης το ποσοστό του εμβολιασμένου ιατρικού προσωπικού ανέρχεται σε 96%, του νοσηλευτικού προσωπικού σε 75% και του διοικητικού προσωπικού σε 73%. Σε επίπεδο δημοσίων δομών Υγείας στα όρια της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμένου προσωπικού έχουν ως εξής: γιατροί: 87%, νοσηλευτές: 71%, διοικητικοί υπάλληλοι: 67%. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που υπάγονται διοικητικά στην συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με πληροφορίες έχει εμβολιαστεί το 87% των γιατρών, το 66% των νοσηλευτών και το 63% των διοικητικών υπαλλήλων. Στις παραπάνω περιπτώσεις βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το ποσοστό εμβολιασμού στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος ξεπερνά το 90%.

Προβληματισμός, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπάρχει κυρίως για τα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας στην επαρχία και όχι τόσο για τις μεγάλες πόλεις, καθώς εκεί, το ποσοστό του ανεμβολίαστου προσωπικού παραμένει μεγάλο λίγες ώρες πριν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός.

Υπάρχουν ωστόσο, περιφέρειες της χώρας οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τον κορονοϊό περισσότερο από άλλες με αποτέλεσμα όλοι εκείνοι που τους περασμένους μήνες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον ιό μέσα στις κλινικές COVID-19 και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών μέχρι σήμερα αγγίζει το 92%, των εμβολιασμένων υγειονομικών το 81% και των διοικητικών υπαλλήλων το 78%.

Επιταχύνθηκαν οι εμβολιασμοί σε δομές κοινωνικής πρόνοιας

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στις δημόσιες δομές κοινωνικής πρόνοιας πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου επιτάχυνε τον εμβολιασμό των εργαζομένων σε αυτές. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου στο δημόσιο τομέα υπήρξε υπερδιπλασιασμός των εργαζομένων που σήμερα είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη τουλάχιστον δόση. «Δηλαδή στους εργαζόμενους των δημόσιων δομών από εκεί που ήμασταν στο 42% σήμερα έχουμε υπερβεί το 90%», τόνισε, η κ. Μιχαηλίδου. Η ίδια δήλωσε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απέδωσε και πως συνολικά το 85% των εργαζομένων σε δομές αναπηρίας και σε δομές γήρατος (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) σε όλη τη χώρα έχει εμβολιαστεί. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία που επίσης είχε δώσει στην δημοσιότητα η κ. Μιχαηλίδου στις 16 Αυγούστου, ημέρα εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού σε μονάδες, δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές ανερχόταν σε 75%.

Ειδικότερα για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις εννέα δομές, τα ανοιχτά προγράμματα και τα έξι παραρτήματα του κέντρου είναι ελάχιστοι. Όπως σημειώνει η ίδια, από τους συνολικά 540 υπαλλήλους, 24 δεν εμβολιάστηκαν και τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, 12 αναμένουν την αξιολόγησή τους από την αρμόδια τριμελή επιτροπή της Υγειονομικής Περιφέρειας όπου υπάγεται διοικητικά το Κέντρο. Σε ό,τι αφορά τις τριμελείς επιτροπές πληροφορίες θέλουν να απορρίπτεται σχεδόν το 95% των αιτήσεων που υποβάλλουν οι εργαζόμενοι, που είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν.

Διπλασιάστηκαν κρούσματα και εισαγωγές

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σήμανε συναγερμό στα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα σε εκείνα που βρίσκονται σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε κλινικές COVID-19 έχει διπλασιαστεί σε μόλις έναν μήνα, ενώ σταδιακά καταλαμβάνονται και οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από ασθενείς που διασωληνώνονται. Πρόκειται για ανεμβολίαστους πολίτες, μεταξύ αυτών και νέοι ηλικίας 18-39 ετών. Οι ειδικοί αναφέρουν πως επισήμως η χώρα μας βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της πανδημίας -την περασμένη βδομάδα καταγράφηκε και αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, με το 90% νέων ασθενών με κορονοϊό να μολύνονται από την νέα μετάλλαξη «Δ».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Αυγούστου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία