Δίκη Π. Φιλιππίδη: Κεκλεισμένων των θυρών κατέθεσε η πρώτη καταγγέλλουσα (βίντεο)
28/03/2022 07:00
28/03/2022 07:00
Στην κατάθεση της πρώτης ηθοποιού που έχει καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό της κατ' εξακολούθηση, το 2008, προχώρησε η διαδικασία ενώπιον του ΜΟΔ το οποίο έκλεισε τις πόρτες της αίθουσας για το κοινό, λίγο πριν ανέβει στο βήμα η παθούσα.
Η σημερινή δικάσιμος έκλεισε με την πρώτη κατάθεση η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου, οπότε και αναμένεται η μάρτυρας να δεχθεί ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση.
Η κατάθεση της γυναίκας που ισχυρίζεται ότι υπέστη βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον συνάδελφο της κατά την διάρκεια επαγγελματικής συνάντησης τους στο καμαρίνι του κατηγορούμενου, σύμφωνα με τον συνήγορο της «κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση».
Ο συνήγορος τόνισε μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας, πως η εντολέας του ζήτησε να εξεταστεί χωρίς κοινό για να προστατεύσει την ιδιωτικότητά της και τόνισε πως «την δημοσιότητα την θέλουμε κι εμείς, για τη συνέχεια». Όπως τόνισε αναφερόμενος στην κατάθεση της εντολέως του, «θα είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση».
Στον αντίποδα, ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε «αντιφάσεις που υπέπεσε η καταγγέλλουσα». Κατά τον συνήγορο, η θέση που υπερασπίστηκαν υπέρ της ανοικτής διαδικασίας αφορούσε την δυνατότητα «να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές».
Το αίτημα για εφαρμογή της διάταξης που αφορά την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση, υποβλήθηκε από δύο εκ των τριών ηθοποιών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη οι οποίες στον κατάλογο των μαρτύρων είναι πρώτη και τρίτη. Η δεύτερη στον κατάλογο των μαρτύρων ηθοποιός, δεν συναίνεσε στο αίτημα και έτσι η κατάθεση της θα γίνει δημόσια.
Σύμφωνα με τον συνήγορο της δεύτερης καταγγέλλουσας που ζήτησε κεκλεισμένων θυρών κατάθεση, το δικαστήριο με την αποδοχή του αιτήματος των δύο γυναικών «αποφάσισε το ορθόν» καθώς έτσι «τα φερόμενα ως θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν».
Ο συνήγορος της ηθοποιού που θα καταθέσει δημόσια, δήλωσε πως η εντολέας του θεωρεί απαραίτητη την δημόσια διαδικασία: Εμείς διαφωνήσαμε με το αίτημα κεκλεισμένων των θυρών. Σίγουρα η πελάτισσα μου θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και στο κίνημα metoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο και το τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Ομόφωνη η απόφαση
Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποδέχθηκε με απόφασή του το αίτημα που υπέβαλαν οι δύο παθούσες προς προστασία του ιδιωτικού τους βίου ώστε να καταθέσουν στο ακροατήριο χωρίς κοινό και δημοσιογράφους. Η απόφαση των δικαστών ήταν ομόφωνη, καθώς, μεταξύ άλλων, θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη συνθήκη θα διευκολύνει τις καταγγέλλουσες να μπορέσουν να αναφερθούν με λεπτομέρειες στα περιστατικά που καταγγέλλουν και να απαντήσουν σε ό,τι ερωτηθούν.
Η απόφαση των δικαστών δεν ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας η οποία ζήτησε να μην ικανοποιηθεί το αίτημα των δύο συναδέλφων του κατηγορούμενου με βασικό σκεπτικό ότι οι καταγγελίες τους έχουν δημοσιευθεί ήδη. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε η εισαγγελέας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω θυματοποίησή τους με την κατάθεσή τους στο ακροατήριο με δημοσιότητα.
Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και η υπεράσπιση του επιφανούς ηθοποιού, ζητώντας να μη στερηθεί τη δημοσιότητα η διαδικασία.
Ένταση και διαφωνίες
Νωρίτερα, οι υψηλοί τόνοι μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που ακολούθησαν το αίτημα δύο εκ των τριών θυμάτων για κεκλεισμένων των θυρών κατά τις καταθέσεις τους, οδήγησε σε διακοπή τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη.
Η τοποθέτηση της εκ των δικηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη Κικής Μπακιρτζίδου που αντιτάχθηκε στο αίτημα των δυο γυναικών ήταν αυτή που πυροδότησε την ατμόσφαιρα καθώς η συνήγορος είπε απευθυνόμενη στις καταγγέλλουσες : «Εκτίθεστε κύριες μου ποικιλοτρόπως και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο» .
Με το που ολοκλήρωσε τη φράση της η συνήγορος ήρθε η εκνευρισμένη αντίδραση του συνηγόρου των δύο θυμάτων, Αλεξάνδρου Μίντζια, ο οποίος φώναξε "ντροπή,δεν σέβεστε τα θύματα", με το δικαστήριο να αποχωρεί, ώστε να μην συνεχιστεί η έντονη αντιπαράθεση.
Η πλευρά του ηθοποιού αντιτάσσεται στην κεκλεισμένων των θυρών εξέταση των δύο γυναικών. Ο έτερος συνήγορος του κατηγορούμενου Μιχάλης Δημητρακοπουλος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι «ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχαν διακινηθεί σε φωτοτυπία. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππιδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας. Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας».
Νωρίτερα ο Πέτρος Φιλιππίδης έφτασε στο δικαστήριο και ανέβηκε με ασανσέρ από το κυλικείο. Ο ηθοποιός κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατηγορούμενος για ένα βιασμό κατ’ εξακολούθηση το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014 σε βάρος τριών γυναικών, συναδέλφων του.
Στο δικαστήριο έφτασαν λίγο πριν τις 9:00 η σύζυγος και ο γιος του γνωστού ηθοποιού, χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους. Σημειώνεται ότι η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, είναι μία από τις μάρτυρες που έχουν κληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 18 Μαρτίου, ωστόσο διεκόπη μετά το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του ηθοποιού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, για να δώσει το «παρών» στο δικαστήριο και ο ίδιος ο ηθοποιός.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Δημητρακόπουλος μίλησε στο Mega και την εκπομπή “Τι Λες Τώρα” και ανέφερε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης θα εμφανιστεί κανονικά στο δικαστήριο.
Επίσης, επεσήμανε ότι επιθυμεί η δίκη να γίνει υπό το φως της δημοσιότητας διότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κοινή γνώμη που δεν είναι ενημερωμένη και επηρεάζει τους δικαστές”.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απεύθυνε επίσης έκκληση στους αστυνομικούς, ώστε ο Πέτρος Φιλιππίδης να ανέβει στον χώρο του δικαστηρίου με ασανσέρ, καθώς λόγω του προβλήματος υγείας του, αντιμετωπίζει κάποια κινητικά προβλήματα.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε πως “ο Πέτρος Φιλιππίδης θα είναι αύριο παρών στο δικαστήριο. Χωρίς καροτσάκι. Θα βαδίζει, θα στέκεται όρθιος στα πόδια του. Δημόσια κάνω μια παράκληση, αν μας ακούει κάποιος από την ηγεσία της αστυνομίας, θα πρέπει να ανέβει στον χώρο που είναι το δικαστήριο με ασανσέρ. Δε μπορεί να ανέβει τρεις ορόφους με σκαλοπάτια. Και να μην τον πηγαίνουνε γρήγορα“.
“Μόνο αυτή την παράκληση έχω να κάνω. Θα στέκεται στα ποδιά του και θα δώσει τον μεγάλο αγώνα, να αποδείξει την αθωότητά του, να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την ελευθερία του. Εγώ είχα πει πως ακόμη και με καροτσάκι θα είναι παρών. Η έσχατη λύση θα ήταν το καροτσάκι. Αυτή τη στιγμή στέκεται όρθιος στα πόδια του” πρόσθεσε.
Τέλος, τόνισε πως υπολογίζει η δίκη να διαρκέσει 4-5 μήνες. «Δεν τίθεται θέμα αποφυλάκισης λόγω παρέλευσης του 18μήνου», ξεκαθάρισε.
Το δικαστήριο αν και, όπως τόνισε και η πρόεδρος και η Εισαγγελέας, δεν έλαβε από την πλευρά του κ. Φιλιππίδη κανένα πιστοποιητικό για την κατάσταση της υγείας του, αποδέχθηκε το αίτημα του κ. Δημητρακόπουλου ορίζοντας τη σημερινή δικάσιμο ως αυτήν που ο κατηγορούμενος θα βρεθεί ενώπιον των δικαστών για να προβεί στην αρχική του τοποθέτηση έναντι των κατηγοριών.
Κεκλεισμένων των θυρών ζήτησαν να καταθέσουν δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες
Κεκλεισμένων των θυρών ζητούν να καταθέσουν δύο από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη για βαριά σεξουαλική βία, με αίτημα που υπέβαλαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι τους.
Με την έναρξη της διαδικασίας, στην οποία είναι παρών ο κατηγορούμενος ηθοποιός, τόσο η Α.Μ, η οποία έχει καταγγείλει βιασμό της όσο και η Α.Γ που κατήγγειλε απόπειρα βιασμού της στο αυτοκίνητο του Πέτρου Φιλιππίδη, ζήτησαν διά των συνηγόρων τους να καταθέσουν χωρίς δημοσιότητα. Και οι δύο επικαλούνται την προστασία του ιδιωτικού βίου τους και αποφυγή διασυρμού τους, λόγω των σοβαρότατων αδικημάτων σεξουαλικής βίας που εξετάζονται στο δικαστήριο.
Το κατηγορητήριο και οι καταγγελίες εις βάρος του
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που θα αναγνωστεί στο δικαστήριο, ο προσωρινά κρατούμενος από τον περασμένο Ιούλιο ηθοποιός, φέρεται να βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Οι δύο πράξεις, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου βρέθηκαν οι συνάδελφοι του για επαγγελματικούς λόγους, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει την ηθοποιό μέσα στο αυτοκίνητο του, επίσης μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα.
Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως οι καταγγέλλουσες έχουν στόχο την προσωπική τους προβολή δια της συκοφάντησης του ίδιου.
Οι καταγγελίες των συναδέλφων του Πέτρου Φιλιππίδη έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών για το ελληνικό #metoo και έφτασαν στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες και τις ερεύνησαν, μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Για την υπόθεση αναμένεται να εξεταστούν περίπου 10 μάρτυρες μεταξύ των οποίων τρεις γνωστές στο κοινό ηθοποιοί οι οποίες κλήθηκαν από τις παθούσες να εισφέρουν από το βήμα του μάρτυρα γεγονότα που αφορούν τον κατηγορούμενο. Πρόκειται για τις κκ Κάτια Δανδουλάκη, Εβελίνα Παπούλια και Λένα Δροσάκη. Η τελευταία, όπως και άλλες συνάδελφοί της, όπως η κ. Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, έχουν καταγγείλει τον κατηγορούμενο και δημόσια αλλά και στο πειθαρχικό όργανο του ΣΕΗ, για συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες ωστόσο δεν ερευνήθηκαν ποινικά λόγω παραγραφών.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης καλείται να δικαστεί για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, πράξεις για τις οποίες τον κατήγγειλαν τρεις συνάδελφοι του οι οποίες κατέθεσαν στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας ότι ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύτηκε την θέση ισχύος που είχε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θιασάρχης.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο βούλευμά του με το οποίο παρέπεμψε σε δίκη τον Πέτρο Φιλιππίδη, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Από τα συγκεκριμένα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά́ των πράξεων αυτών για τις οποίες κατηγορείται, ήτοι από την εξακολουθητική́ δράση για μεγάλο χρονικό́ διάστημα (2008 έως 2014) σε βάρος περισσοτέρων θυμάτων και ενόψει του ότι είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών» αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο, εξηγώντας ότι «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας, τις απομόνωνε σε ιδιωτικούς χώρους (γραφείο, καμαρίνι, αυτοκίνητο), όπου με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις και χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι ήταν αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του απευθύνοντας χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του, καταδεικνύεται ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως στοιχειό του χαρακτήρα του και σταθερή́ ροπή́ του στην τέλεση συναφών εγκληματών».
Οι αναφορές των γυναικών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη και στις καταθέσεις τους βασίστηκε η παραπομπή του στο εδώλιο, είναι τρεις.
Η πρώτη αφορά καταγγελία βιασμών (με τη νομική έννοια του όρου), οι οποίοι φέρονται να τελέστηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2008. Η γυναίκα φέρεται να έχει καταθέσει ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό στο θέατρο “Ήβη” για μία επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίζεται να της επιτέθηκε και παρά τις προσπάθειες της να αμυνθεί, τελικά δεν τα κατάφερε.
Η ίδια αρχικά κατέθεσε μεταξύ άλλων για μία απόπειρα βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές τείνουν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν δεν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.
Οι άλλες δύο αναφορές είναι σχετικές με δύο απόπειρες βιασμού με χρόνο τέλεσης το 2010 και το 2014. Για αυτές τις περιπτώσεις η πρώτη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι πήγε στο καμαρίνι του και επαγγελματικούς λόγους -να συζητήσουν για ένα ρόλο- και όταν ο κωμικός της επιτέθηκε, εκείνη διέφυγε.
Η δεύτερη γυναίκα έχει ισχυριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό σε μία καφετέρια προκειμένου να συζητήσουν για επαγγελματικό ζήτημα και στη συνέχεια, εκείνος προσφέρθηκε να την πάει σπίτι της. Η καταγγέλλουσα δέχθηκε, αλλά όταν μπήκαν στο αυτοκίνητο του, εκείνος, σύμφωνα με την ίδια, δεν την μετέφερε σπίτι της, αλλά σε ένα στενό στο Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά, χωρίς να τα καταφέρει.
Στην κατάθεση της πρώτης ηθοποιού που έχει καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό της κατ' εξακολούθηση, το 2008, προχώρησε η διαδικασία ενώπιον του ΜΟΔ το οποίο έκλεισε τις πόρτες της αίθουσας για το κοινό, λίγο πριν ανέβει στο βήμα η παθούσα.
Η σημερινή δικάσιμος έκλεισε με την πρώτη κατάθεση η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου, οπότε και αναμένεται η μάρτυρας να δεχθεί ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση.
Η κατάθεση της γυναίκας που ισχυρίζεται ότι υπέστη βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον συνάδελφο της κατά την διάρκεια επαγγελματικής συνάντησης τους στο καμαρίνι του κατηγορούμενου, σύμφωνα με τον συνήγορο της «κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση».
Ο συνήγορος τόνισε μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας, πως η εντολέας του ζήτησε να εξεταστεί χωρίς κοινό για να προστατεύσει την ιδιωτικότητά της και τόνισε πως «την δημοσιότητα την θέλουμε κι εμείς, για τη συνέχεια». Όπως τόνισε αναφερόμενος στην κατάθεση της εντολέως του, «θα είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση».
Στον αντίποδα, ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε «αντιφάσεις που υπέπεσε η καταγγέλλουσα». Κατά τον συνήγορο, η θέση που υπερασπίστηκαν υπέρ της ανοικτής διαδικασίας αφορούσε την δυνατότητα «να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές».
Το αίτημα για εφαρμογή της διάταξης που αφορά την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση, υποβλήθηκε από δύο εκ των τριών ηθοποιών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη οι οποίες στον κατάλογο των μαρτύρων είναι πρώτη και τρίτη. Η δεύτερη στον κατάλογο των μαρτύρων ηθοποιός, δεν συναίνεσε στο αίτημα και έτσι η κατάθεση της θα γίνει δημόσια.
Σύμφωνα με τον συνήγορο της δεύτερης καταγγέλλουσας που ζήτησε κεκλεισμένων θυρών κατάθεση, το δικαστήριο με την αποδοχή του αιτήματος των δύο γυναικών «αποφάσισε το ορθόν» καθώς έτσι «τα φερόμενα ως θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν».
Ο συνήγορος της ηθοποιού που θα καταθέσει δημόσια, δήλωσε πως η εντολέας του θεωρεί απαραίτητη την δημόσια διαδικασία: Εμείς διαφωνήσαμε με το αίτημα κεκλεισμένων των θυρών. Σίγουρα η πελάτισσα μου θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και στο κίνημα metoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο και το τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Ομόφωνη η απόφαση
Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποδέχθηκε με απόφασή του το αίτημα που υπέβαλαν οι δύο παθούσες προς προστασία του ιδιωτικού τους βίου ώστε να καταθέσουν στο ακροατήριο χωρίς κοινό και δημοσιογράφους. Η απόφαση των δικαστών ήταν ομόφωνη, καθώς, μεταξύ άλλων, θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη συνθήκη θα διευκολύνει τις καταγγέλλουσες να μπορέσουν να αναφερθούν με λεπτομέρειες στα περιστατικά που καταγγέλλουν και να απαντήσουν σε ό,τι ερωτηθούν.
Η απόφαση των δικαστών δεν ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας η οποία ζήτησε να μην ικανοποιηθεί το αίτημα των δύο συναδέλφων του κατηγορούμενου με βασικό σκεπτικό ότι οι καταγγελίες τους έχουν δημοσιευθεί ήδη. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε η εισαγγελέας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω θυματοποίησή τους με την κατάθεσή τους στο ακροατήριο με δημοσιότητα.
Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και η υπεράσπιση του επιφανούς ηθοποιού, ζητώντας να μη στερηθεί τη δημοσιότητα η διαδικασία.
Ένταση και διαφωνίες
Νωρίτερα, οι υψηλοί τόνοι μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που ακολούθησαν το αίτημα δύο εκ των τριών θυμάτων για κεκλεισμένων των θυρών κατά τις καταθέσεις τους, οδήγησε σε διακοπή τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη.
Η τοποθέτηση της εκ των δικηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη Κικής Μπακιρτζίδου που αντιτάχθηκε στο αίτημα των δυο γυναικών ήταν αυτή που πυροδότησε την ατμόσφαιρα καθώς η συνήγορος είπε απευθυνόμενη στις καταγγέλλουσες : «Εκτίθεστε κύριες μου ποικιλοτρόπως και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο» .
Με το που ολοκλήρωσε τη φράση της η συνήγορος ήρθε η εκνευρισμένη αντίδραση του συνηγόρου των δύο θυμάτων, Αλεξάνδρου Μίντζια, ο οποίος φώναξε "ντροπή,δεν σέβεστε τα θύματα", με το δικαστήριο να αποχωρεί, ώστε να μην συνεχιστεί η έντονη αντιπαράθεση.
Η πλευρά του ηθοποιού αντιτάσσεται στην κεκλεισμένων των θυρών εξέταση των δύο γυναικών. Ο έτερος συνήγορος του κατηγορούμενου Μιχάλης Δημητρακοπουλος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι «ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχαν διακινηθεί σε φωτοτυπία. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππιδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας. Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας».
Νωρίτερα ο Πέτρος Φιλιππίδης έφτασε στο δικαστήριο και ανέβηκε με ασανσέρ από το κυλικείο. Ο ηθοποιός κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατηγορούμενος για ένα βιασμό κατ’ εξακολούθηση το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014 σε βάρος τριών γυναικών, συναδέλφων του.
Στο δικαστήριο έφτασαν λίγο πριν τις 9:00 η σύζυγος και ο γιος του γνωστού ηθοποιού, χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους. Σημειώνεται ότι η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, είναι μία από τις μάρτυρες που έχουν κληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 18 Μαρτίου, ωστόσο διεκόπη μετά το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του ηθοποιού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, για να δώσει το «παρών» στο δικαστήριο και ο ίδιος ο ηθοποιός.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Δημητρακόπουλος μίλησε στο Mega και την εκπομπή “Τι Λες Τώρα” και ανέφερε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης θα εμφανιστεί κανονικά στο δικαστήριο.
Επίσης, επεσήμανε ότι επιθυμεί η δίκη να γίνει υπό το φως της δημοσιότητας διότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κοινή γνώμη που δεν είναι ενημερωμένη και επηρεάζει τους δικαστές”.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απεύθυνε επίσης έκκληση στους αστυνομικούς, ώστε ο Πέτρος Φιλιππίδης να ανέβει στον χώρο του δικαστηρίου με ασανσέρ, καθώς λόγω του προβλήματος υγείας του, αντιμετωπίζει κάποια κινητικά προβλήματα.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε πως “ο Πέτρος Φιλιππίδης θα είναι αύριο παρών στο δικαστήριο. Χωρίς καροτσάκι. Θα βαδίζει, θα στέκεται όρθιος στα πόδια του. Δημόσια κάνω μια παράκληση, αν μας ακούει κάποιος από την ηγεσία της αστυνομίας, θα πρέπει να ανέβει στον χώρο που είναι το δικαστήριο με ασανσέρ. Δε μπορεί να ανέβει τρεις ορόφους με σκαλοπάτια. Και να μην τον πηγαίνουνε γρήγορα“.
“Μόνο αυτή την παράκληση έχω να κάνω. Θα στέκεται στα ποδιά του και θα δώσει τον μεγάλο αγώνα, να αποδείξει την αθωότητά του, να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την ελευθερία του. Εγώ είχα πει πως ακόμη και με καροτσάκι θα είναι παρών. Η έσχατη λύση θα ήταν το καροτσάκι. Αυτή τη στιγμή στέκεται όρθιος στα πόδια του” πρόσθεσε.
Τέλος, τόνισε πως υπολογίζει η δίκη να διαρκέσει 4-5 μήνες. «Δεν τίθεται θέμα αποφυλάκισης λόγω παρέλευσης του 18μήνου», ξεκαθάρισε.
Το δικαστήριο αν και, όπως τόνισε και η πρόεδρος και η Εισαγγελέας, δεν έλαβε από την πλευρά του κ. Φιλιππίδη κανένα πιστοποιητικό για την κατάσταση της υγείας του, αποδέχθηκε το αίτημα του κ. Δημητρακόπουλου ορίζοντας τη σημερινή δικάσιμο ως αυτήν που ο κατηγορούμενος θα βρεθεί ενώπιον των δικαστών για να προβεί στην αρχική του τοποθέτηση έναντι των κατηγοριών.
Κεκλεισμένων των θυρών ζήτησαν να καταθέσουν δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες
Κεκλεισμένων των θυρών ζητούν να καταθέσουν δύο από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη για βαριά σεξουαλική βία, με αίτημα που υπέβαλαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι τους.
Με την έναρξη της διαδικασίας, στην οποία είναι παρών ο κατηγορούμενος ηθοποιός, τόσο η Α.Μ, η οποία έχει καταγγείλει βιασμό της όσο και η Α.Γ που κατήγγειλε απόπειρα βιασμού της στο αυτοκίνητο του Πέτρου Φιλιππίδη, ζήτησαν διά των συνηγόρων τους να καταθέσουν χωρίς δημοσιότητα. Και οι δύο επικαλούνται την προστασία του ιδιωτικού βίου τους και αποφυγή διασυρμού τους, λόγω των σοβαρότατων αδικημάτων σεξουαλικής βίας που εξετάζονται στο δικαστήριο.
Το κατηγορητήριο και οι καταγγελίες εις βάρος του
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που θα αναγνωστεί στο δικαστήριο, ο προσωρινά κρατούμενος από τον περασμένο Ιούλιο ηθοποιός, φέρεται να βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Οι δύο πράξεις, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου βρέθηκαν οι συνάδελφοι του για επαγγελματικούς λόγους, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει την ηθοποιό μέσα στο αυτοκίνητο του, επίσης μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα.
Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως οι καταγγέλλουσες έχουν στόχο την προσωπική τους προβολή δια της συκοφάντησης του ίδιου.
Οι καταγγελίες των συναδέλφων του Πέτρου Φιλιππίδη έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών για το ελληνικό #metoo και έφτασαν στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες και τις ερεύνησαν, μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Για την υπόθεση αναμένεται να εξεταστούν περίπου 10 μάρτυρες μεταξύ των οποίων τρεις γνωστές στο κοινό ηθοποιοί οι οποίες κλήθηκαν από τις παθούσες να εισφέρουν από το βήμα του μάρτυρα γεγονότα που αφορούν τον κατηγορούμενο. Πρόκειται για τις κκ Κάτια Δανδουλάκη, Εβελίνα Παπούλια και Λένα Δροσάκη. Η τελευταία, όπως και άλλες συνάδελφοί της, όπως η κ. Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, έχουν καταγγείλει τον κατηγορούμενο και δημόσια αλλά και στο πειθαρχικό όργανο του ΣΕΗ, για συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες ωστόσο δεν ερευνήθηκαν ποινικά λόγω παραγραφών.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης καλείται να δικαστεί για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, πράξεις για τις οποίες τον κατήγγειλαν τρεις συνάδελφοι του οι οποίες κατέθεσαν στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας ότι ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύτηκε την θέση ισχύος που είχε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θιασάρχης.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο βούλευμά του με το οποίο παρέπεμψε σε δίκη τον Πέτρο Φιλιππίδη, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Από τα συγκεκριμένα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά́ των πράξεων αυτών για τις οποίες κατηγορείται, ήτοι από την εξακολουθητική́ δράση για μεγάλο χρονικό́ διάστημα (2008 έως 2014) σε βάρος περισσοτέρων θυμάτων και ενόψει του ότι είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών» αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο, εξηγώντας ότι «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας, τις απομόνωνε σε ιδιωτικούς χώρους (γραφείο, καμαρίνι, αυτοκίνητο), όπου με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις και χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι ήταν αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του απευθύνοντας χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του, καταδεικνύεται ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως στοιχειό του χαρακτήρα του και σταθερή́ ροπή́ του στην τέλεση συναφών εγκληματών».
Οι αναφορές των γυναικών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη και στις καταθέσεις τους βασίστηκε η παραπομπή του στο εδώλιο, είναι τρεις.
Η πρώτη αφορά καταγγελία βιασμών (με τη νομική έννοια του όρου), οι οποίοι φέρονται να τελέστηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2008. Η γυναίκα φέρεται να έχει καταθέσει ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό στο θέατρο “Ήβη” για μία επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίζεται να της επιτέθηκε και παρά τις προσπάθειες της να αμυνθεί, τελικά δεν τα κατάφερε.
Η ίδια αρχικά κατέθεσε μεταξύ άλλων για μία απόπειρα βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές τείνουν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν δεν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.
Οι άλλες δύο αναφορές είναι σχετικές με δύο απόπειρες βιασμού με χρόνο τέλεσης το 2010 και το 2014. Για αυτές τις περιπτώσεις η πρώτη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι πήγε στο καμαρίνι του και επαγγελματικούς λόγους -να συζητήσουν για ένα ρόλο- και όταν ο κωμικός της επιτέθηκε, εκείνη διέφυγε.
Η δεύτερη γυναίκα έχει ισχυριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό σε μία καφετέρια προκειμένου να συζητήσουν για επαγγελματικό ζήτημα και στη συνέχεια, εκείνος προσφέρθηκε να την πάει σπίτι της. Η καταγγέλλουσα δέχθηκε, αλλά όταν μπήκαν στο αυτοκίνητο του, εκείνος, σύμφωνα με την ίδια, δεν την μετέφερε σπίτι της, αλλά σε ένα στενό στο Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά, χωρίς να τα καταφέρει.
ΣΧΟΛΙΑ