ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Πρώτα η βελτίωση της πανδημίας και μετά η κινητικότητα…

Κριτική στις αποφάσεις της Επιτροπής αλλά και στην αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η ίδια για τον έλεγχο των διαδηλώσεων ασκεί μέσω της «ΜτΚ» ο βουλευτής της ΝΔ

 09/05/2021 18:30

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Πρώτα η βελτίωση της πανδημίας και μετά η κινητικότητα…

Νίκος Οικονόμου

«Προσωπικά εάν συμμετείχα στην Επιτροπή, θα ήμουν περισσότερο συντηρητικός και θα έθετα τις εξελίξεις στην κινητικότητα μεταγενέστερα της βελτίωσης των δεικτών της πανδημίας». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης και γιατρός στο επάγγελμα Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Για την επίδοση της κυβέρνησης απαντά ότι «και μόνον η επισκόπηση των συνολικών μεγεθών, κρουσμάτων, νοσηλειών, θανάτων, testing, εμβολιασμών κ.ο.κ. δείχνει ότι η Ελλάς τα κατάφερε καλύτερα και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», ενώ για την κούραση των πολιτών αναφέρει το έξης: «Την κούραση την αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα και αμέσως. Άλλο όμως η κούραση και άλλο η τήρηση μέτρων από τα οποία εξαρτώνται ζωές. Έχω ασκήσει δημοσίως κριτική για την αδυναμία, να αποτραπούν τα φαινόμενα μαζικού συγχρωτισμού στις πλατείες και στα καφέ των αστικών κέντρων. Όταν η ΕΛΑΣ αποφάσισε να κινηθεί και εγκατέστησε προληπτικώς δυνάμεις στα γνωστά στέκια, το φαινόμενο υποχώρησε αυθωρεί και παραχρήμα. Όπως επίσης είναι ακατανόητο το γεγονός, ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, που ψηφίσαμε, για τον έλεγχο των διαδηλώσεων».

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά υποστηρίζει ότι η Τουρκία του Ερντογάν «έχει απέναντι μας διαθέσεις εχθρικές. Τελεία και παύλα. Η στάση της δεν είναι στάση γείτονος, με τον οποίο μας χωρίσουν απλώς ορισμένες διαφορές. Δεν θέλει, να συνεννοηθεί μαζί μας. Θέλει, να κατισχύσει».

Kύριε Βαρτζόπουλε, η Ελλάδα μπαίνει σιγά σιγά μετά το Πάσχα σε ρυθμούς επανεκκίνησης. Πώς είδατε τον απολογισμό του τρίτου κύματος και την απόδοση της κυβέρνησης;

Αισιόδοξη η ερώτηση! Απολογισμός γίνεται για κάτι, που ολοκληρώνεται. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι ακόμη καθόλου βέβαιο για το λεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας. Όχι μόνο σε εμάς βέβαια, έτσι είναι σε όλη την Ευρώπη. Οι αριθμοί κρουσμάτων, εισαγωγών, νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Η επανεκκίνηση οφείλεται στην εκτίμηση της πλειοψηφίας της Επιτροπής των ειδικών, ότι η προβολή των επιδημιολογικών μεγεθών επιτρέπει αισιοδοξία και άνοιγμα δραστηριοτήτων. Τούτο άλλωστε συμβαίνει παντού. Προσωπικά, εάν συμμετείχα στην Επιτροπή, θα ήμουν περισσότερο συντηρητικός και θα έθετα τις εξελίξεις στην κινητικότητα μεταγενέστερα της βελτίωσης των δεικτών της πανδημίας.

Όσον αφορά την επίδοση της κυβέρνησης και μόνον η επισκόπηση των συνολικών μεγεθών, κρουσμάτων, νοσηλειών, θανάτων, testing, εμβολιασμών κοκ δείχνει ότι η Ελλάς τα κατάφερε καλύτερα και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Οι πολίτες έδειξαν κουρασμένοι γι’ αυτό και τα μέτρα δεν απέδωσαν. Το σχόλιό σας;

Την κούραση την αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα και αμέσως, διότι την αισθάνεται ο ίδιος. Άλλο όμως η κούραση και άλλο η τήρηση μέτρων από τα οποία εξαρτώνται ζωές. Έχω ασκήσει δημοσίως κριτική για την αδυναμία, να αποτραπούν τα φαινόμενα μαζικού συγχρωτισμού στις πλατείες και στα καφέ των αστικών κέντρων. Όταν η ΕΛΑΣ αποφάσισε να κινηθεί και εγκατέστησε προληπτικώς δυνάμεις στα γνωστά στέκια, το φαινόμενο υποχώρησε αυθωρεί και παραχρήμα. Όπως επίσης είναι ακατανόητο το γεγονός, ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, που ψηφίσαμε, για τον έλεγχο των διαδηλώσεων. Η αποφυγή κλιμακώσεως και επεισοδίων είναι ευκταία μεν, αλλά θα πρέπει, να συνδυάζεται με την ανάγκη προστασίας των νομοταγών πολιτών, που κινδυνεύουν από τους αμελείς, χωρίς να φταίνε σε τίποτε.

Και το restart; Πώς το κρίνετε; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Τα πάντα εξαρτώνται από την τήρηση των μέτρων, που εμποδίζουν κατά τρόπο επιστημονικά αδιαμφισβήτητο την μετάδοση του ιού. Μάσκα και αποστάσεις. Ακόμη και στην ύπαιθρο, εάν δεν τηρούνται τα δέοντα, η μετάδοση είναι αναπόφευκτη. Η ενδοοικογενειακή διασπορά σήμερα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και εκλύεται από νέους κυρίως, που μολύνονται στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Έχουμε ακόμη 2-3 μήνες για να φθάσουμε σε επίπεδο εμβολιασμών, που θα επιφέρουν την λεγομένη ανοσία αγέλης, ώστε να χαλαρώσουν κάπως τα πράγματα. Μέχρις τότε χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση.

Θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ένα μεγάλο στοίχημα αποτελεί σίγουρα ο τουρισμός, που είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Ευτυχώς εφέτος η Ευρώπη δεν επανέλαβε τα περσινά λάθη και δεχόμενη την πρόταση του Έλληνος πρωθυπουργού θέσπισε την «πράσινη κάρτα». Τούτο θα συμφωνήσουμε και διμερώς εκτός Ευρώπης με τις κυριότερες χώρες τουριστικής προέλευσης, ασχέτως των αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει για τα Βαλκάνια, που αποτελούν και τον κύριο όγκο του οδικού τουρισμού. Αν εξαιρέσει κάνεις την Σερβία με το σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού, στις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ακόμη όμως και στην Βουλγαρία, τα πράγματα δεν είναι καλά. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ελέγχους στα σύνορα διότι ως γνωστόν οι ουρές καταστρέφουν το τουριστικό προϊόν.

Άρα η μόνη εφικτή λύση είναι ένα γενικευμένο σύστημα testing το πρώτο 24ωρο μετά την άφιξη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είναι διατεθειμένη για την διενέργεια Rapid Tests στους πελάτες, πράγμα που θα πρέπει, να επεκταθεί υποχρεωτικώς σε όλα τα καταλύματα. Εν προκειμένω βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πολύ θετική εμπειρία του self testing, και να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με -την ούτως ή άλλως υποχρεωτική- καταχώρηση των στοιχείων των εισερχομένων και το αποτέλεσμα των tests. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται βέβαια γιατρός. Είναι γνωστό, ότι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητος άνω των 50 υπάρχει υποχρεωτικώς δωματίων. Τούτο θα πρέπει, να ισχύσει πλέον για όλους με την προϋπόθεση, να εξετασθούν τρόποι καλύψεως του κόστους για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τους εργαζομένους ήδη υπάρχει πρόβλεψη για rapid tests. Σημαντικότερος βέβαια ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός, που ήδη έχει αναγγελθεί. Λύση και εδώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού, που θα είναι ωφέλιμος όχι μόνον από υγειονομικής πλευράς αλλά και ως ένα ισχυρό διαφημιστικό μήνυμα.

Ποια πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την επομένη ημέρα της πανδημίας;

Η οικονομία φυσικά. Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι και πριν την πανδημία, το 2019, σύμφωνα με την Eurostat το 48% των Ελλήνων δεν μπορούσε, να ανταποκριθεί ακόμη και σε μικρά έκτακτα οικονομικά έξοδα. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση περιορίστηκε το 2017 στο 76% του μέσου όρου της ΕΕ. Έχει συσσωρευθεί ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος: 100 δισ. χρωστούν τα νοικοκυριά στην Εφορία, 30 εκατ. στον ΕΦΚΑ, 100 δισ. στις Τράπεζες και στα Funds.

Τούτο απαιτεί άμεσα: 1. Ταχεία ανάκαμψη 2. Οικοδόμηση ενός Κοινωνικού Κράτους ως δικτύου ασφαλείας.

Τα εθνικά εξακολουθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει να απειλεί και να κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυτή πυροδοτεί την ένταση. Πώς είδατε την αντίδραση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον;

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει απέναντι μας διαθέσεις εχθρικές. Τελεία και παύλα. Η στάση της δεν είναι στάση γείτονος, με τον οποίο μας χωρίσουν απλώς ωρισμένες διαφορές. Δεν θέλει, να συνεννοηθεί μαζί μας. Θέλει, να κατισχύσει.

Ο κ. Δένδιας κοινοποίησε δια λόγων μετά παρησίας και σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, αυτά που σκέπτεται ο κάθε Έλληνας. Γι’ αυτό και ο αυτονόητος ενθουσιασμός όλων μας.

Εκείνο, που πλέον αναμένεται, είναι ένας σαφής οδικός χάρτης, ως συνέχεια της μέχρις τούδε πολύ επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής, που θα προσδιορίζει το πότε και πως της άσκησης της κυριαρχίας μας των 12νμ στο Αιγαίο και την χάραξη της ΑΟΖ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ένα μεγάλο ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι και τα έργα της Θεσσαλονίκης. Θα προχωρήσουν ή φοβάστε ότι θα υπάρξει στασιμότητα;

Οι εξαγγελίες και του αρμοδίου υπουργού και του πρωθυπουργού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την τήρηση του προγραμματισμού.

Τέλος κάτι για την περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης: Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να δει πιο ζεστά την περιοχή και να δημιουργήσει ατζέντα έργων για την Β’ Θεσσαλονίκης; Και ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

Η αποκατάσταση της Κορώνειας Λίμνης και του παραλιακού μετώπου στον Θερμαϊκό είναι δύο χαρακτηριστικές και σημαντικές ανάγκες.

Κατά τα άλλα η ύπαιθρος της Θεσσαλονίκης χρειάζεται ό,τι και η λοιπή ελληνική επαρχία: να αποκτήσει την στελέχωση και την οικονομική αυτοτέλεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να βελτιώνει τις υποδομές και να διαθέτει επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σύστημα πρωτοβαθμίου περιθάλψεως και προνοίας. Δυνατότητες μαθητείας και τεχνικής εκπαίδευσης. Και φυσικά πολιτικές ουσιαστικής στηρίξεως των πολύ μικρών, μικρών και αγροτικών επιχειρήσεων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Μαΐου 2021

«Προσωπικά εάν συμμετείχα στην Επιτροπή, θα ήμουν περισσότερο συντηρητικός και θα έθετα τις εξελίξεις στην κινητικότητα μεταγενέστερα της βελτίωσης των δεικτών της πανδημίας». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης και γιατρός στο επάγγελμα Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Για την επίδοση της κυβέρνησης απαντά ότι «και μόνον η επισκόπηση των συνολικών μεγεθών, κρουσμάτων, νοσηλειών, θανάτων, testing, εμβολιασμών κ.ο.κ. δείχνει ότι η Ελλάς τα κατάφερε καλύτερα και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», ενώ για την κούραση των πολιτών αναφέρει το έξης: «Την κούραση την αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα και αμέσως. Άλλο όμως η κούραση και άλλο η τήρηση μέτρων από τα οποία εξαρτώνται ζωές. Έχω ασκήσει δημοσίως κριτική για την αδυναμία, να αποτραπούν τα φαινόμενα μαζικού συγχρωτισμού στις πλατείες και στα καφέ των αστικών κέντρων. Όταν η ΕΛΑΣ αποφάσισε να κινηθεί και εγκατέστησε προληπτικώς δυνάμεις στα γνωστά στέκια, το φαινόμενο υποχώρησε αυθωρεί και παραχρήμα. Όπως επίσης είναι ακατανόητο το γεγονός, ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, που ψηφίσαμε, για τον έλεγχο των διαδηλώσεων».

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά υποστηρίζει ότι η Τουρκία του Ερντογάν «έχει απέναντι μας διαθέσεις εχθρικές. Τελεία και παύλα. Η στάση της δεν είναι στάση γείτονος, με τον οποίο μας χωρίσουν απλώς ορισμένες διαφορές. Δεν θέλει, να συνεννοηθεί μαζί μας. Θέλει, να κατισχύσει».

Kύριε Βαρτζόπουλε, η Ελλάδα μπαίνει σιγά σιγά μετά το Πάσχα σε ρυθμούς επανεκκίνησης. Πώς είδατε τον απολογισμό του τρίτου κύματος και την απόδοση της κυβέρνησης;

Αισιόδοξη η ερώτηση! Απολογισμός γίνεται για κάτι, που ολοκληρώνεται. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι ακόμη καθόλου βέβαιο για το λεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας. Όχι μόνο σε εμάς βέβαια, έτσι είναι σε όλη την Ευρώπη. Οι αριθμοί κρουσμάτων, εισαγωγών, νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Η επανεκκίνηση οφείλεται στην εκτίμηση της πλειοψηφίας της Επιτροπής των ειδικών, ότι η προβολή των επιδημιολογικών μεγεθών επιτρέπει αισιοδοξία και άνοιγμα δραστηριοτήτων. Τούτο άλλωστε συμβαίνει παντού. Προσωπικά, εάν συμμετείχα στην Επιτροπή, θα ήμουν περισσότερο συντηρητικός και θα έθετα τις εξελίξεις στην κινητικότητα μεταγενέστερα της βελτίωσης των δεικτών της πανδημίας.

Όσον αφορά την επίδοση της κυβέρνησης και μόνον η επισκόπηση των συνολικών μεγεθών, κρουσμάτων, νοσηλειών, θανάτων, testing, εμβολιασμών κοκ δείχνει ότι η Ελλάς τα κατάφερε καλύτερα και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Οι πολίτες έδειξαν κουρασμένοι γι’ αυτό και τα μέτρα δεν απέδωσαν. Το σχόλιό σας;

Την κούραση την αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα και αμέσως, διότι την αισθάνεται ο ίδιος. Άλλο όμως η κούραση και άλλο η τήρηση μέτρων από τα οποία εξαρτώνται ζωές. Έχω ασκήσει δημοσίως κριτική για την αδυναμία, να αποτραπούν τα φαινόμενα μαζικού συγχρωτισμού στις πλατείες και στα καφέ των αστικών κέντρων. Όταν η ΕΛΑΣ αποφάσισε να κινηθεί και εγκατέστησε προληπτικώς δυνάμεις στα γνωστά στέκια, το φαινόμενο υποχώρησε αυθωρεί και παραχρήμα. Όπως επίσης είναι ακατανόητο το γεγονός, ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, που ψηφίσαμε, για τον έλεγχο των διαδηλώσεων. Η αποφυγή κλιμακώσεως και επεισοδίων είναι ευκταία μεν, αλλά θα πρέπει, να συνδυάζεται με την ανάγκη προστασίας των νομοταγών πολιτών, που κινδυνεύουν από τους αμελείς, χωρίς να φταίνε σε τίποτε.

Και το restart; Πώς το κρίνετε; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Τα πάντα εξαρτώνται από την τήρηση των μέτρων, που εμποδίζουν κατά τρόπο επιστημονικά αδιαμφισβήτητο την μετάδοση του ιού. Μάσκα και αποστάσεις. Ακόμη και στην ύπαιθρο, εάν δεν τηρούνται τα δέοντα, η μετάδοση είναι αναπόφευκτη. Η ενδοοικογενειακή διασπορά σήμερα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και εκλύεται από νέους κυρίως, που μολύνονται στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Έχουμε ακόμη 2-3 μήνες για να φθάσουμε σε επίπεδο εμβολιασμών, που θα επιφέρουν την λεγομένη ανοσία αγέλης, ώστε να χαλαρώσουν κάπως τα πράγματα. Μέχρις τότε χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση.

Θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ένα μεγάλο στοίχημα αποτελεί σίγουρα ο τουρισμός, που είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Ευτυχώς εφέτος η Ευρώπη δεν επανέλαβε τα περσινά λάθη και δεχόμενη την πρόταση του Έλληνος πρωθυπουργού θέσπισε την «πράσινη κάρτα». Τούτο θα συμφωνήσουμε και διμερώς εκτός Ευρώπης με τις κυριότερες χώρες τουριστικής προέλευσης, ασχέτως των αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει για τα Βαλκάνια, που αποτελούν και τον κύριο όγκο του οδικού τουρισμού. Αν εξαιρέσει κάνεις την Σερβία με το σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού, στις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ακόμη όμως και στην Βουλγαρία, τα πράγματα δεν είναι καλά. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ελέγχους στα σύνορα διότι ως γνωστόν οι ουρές καταστρέφουν το τουριστικό προϊόν.

Άρα η μόνη εφικτή λύση είναι ένα γενικευμένο σύστημα testing το πρώτο 24ωρο μετά την άφιξη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είναι διατεθειμένη για την διενέργεια Rapid Tests στους πελάτες, πράγμα που θα πρέπει, να επεκταθεί υποχρεωτικώς σε όλα τα καταλύματα. Εν προκειμένω βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πολύ θετική εμπειρία του self testing, και να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με -την ούτως ή άλλως υποχρεωτική- καταχώρηση των στοιχείων των εισερχομένων και το αποτέλεσμα των tests. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται βέβαια γιατρός. Είναι γνωστό, ότι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δυναμικότητος άνω των 50 υπάρχει υποχρεωτικώς δωματίων. Τούτο θα πρέπει, να ισχύσει πλέον για όλους με την προϋπόθεση, να εξετασθούν τρόποι καλύψεως του κόστους για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τους εργαζομένους ήδη υπάρχει πρόβλεψη για rapid tests. Σημαντικότερος βέβαια ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός, που ήδη έχει αναγγελθεί. Λύση και εδώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού, που θα είναι ωφέλιμος όχι μόνον από υγειονομικής πλευράς αλλά και ως ένα ισχυρό διαφημιστικό μήνυμα.

Ποια πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την επομένη ημέρα της πανδημίας;

Η οικονομία φυσικά. Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι και πριν την πανδημία, το 2019, σύμφωνα με την Eurostat το 48% των Ελλήνων δεν μπορούσε, να ανταποκριθεί ακόμη και σε μικρά έκτακτα οικονομικά έξοδα. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση περιορίστηκε το 2017 στο 76% του μέσου όρου της ΕΕ. Έχει συσσωρευθεί ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος: 100 δισ. χρωστούν τα νοικοκυριά στην Εφορία, 30 εκατ. στον ΕΦΚΑ, 100 δισ. στις Τράπεζες και στα Funds.

Τούτο απαιτεί άμεσα: 1. Ταχεία ανάκαμψη 2. Οικοδόμηση ενός Κοινωνικού Κράτους ως δικτύου ασφαλείας.

Τα εθνικά εξακολουθούν να βρίσκονται στην επικαιρότητα με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει να απειλεί και να κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυτή πυροδοτεί την ένταση. Πώς είδατε την αντίδραση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τι μέλλει γενέσθαι στο μέλλον;

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει απέναντι μας διαθέσεις εχθρικές. Τελεία και παύλα. Η στάση της δεν είναι στάση γείτονος, με τον οποίο μας χωρίσουν απλώς ωρισμένες διαφορές. Δεν θέλει, να συνεννοηθεί μαζί μας. Θέλει, να κατισχύσει.

Ο κ. Δένδιας κοινοποίησε δια λόγων μετά παρησίας και σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, αυτά που σκέπτεται ο κάθε Έλληνας. Γι’ αυτό και ο αυτονόητος ενθουσιασμός όλων μας.

Εκείνο, που πλέον αναμένεται, είναι ένας σαφής οδικός χάρτης, ως συνέχεια της μέχρις τούδε πολύ επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής, που θα προσδιορίζει το πότε και πως της άσκησης της κυριαρχίας μας των 12νμ στο Αιγαίο και την χάραξη της ΑΟΖ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ένα μεγάλο ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι και τα έργα της Θεσσαλονίκης. Θα προχωρήσουν ή φοβάστε ότι θα υπάρξει στασιμότητα;

Οι εξαγγελίες και του αρμοδίου υπουργού και του πρωθυπουργού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την τήρηση του προγραμματισμού.

Τέλος κάτι για την περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης: Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να δει πιο ζεστά την περιοχή και να δημιουργήσει ατζέντα έργων για την Β’ Θεσσαλονίκης; Και ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

Η αποκατάσταση της Κορώνειας Λίμνης και του παραλιακού μετώπου στον Θερμαϊκό είναι δύο χαρακτηριστικές και σημαντικές ανάγκες.

Κατά τα άλλα η ύπαιθρος της Θεσσαλονίκης χρειάζεται ό,τι και η λοιπή ελληνική επαρχία: να αποκτήσει την στελέχωση και την οικονομική αυτοτέλεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να βελτιώνει τις υποδομές και να διαθέτει επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σύστημα πρωτοβαθμίου περιθάλψεως και προνοίας. Δυνατότητες μαθητείας και τεχνικής εκπαίδευσης. Και φυσικά πολιτικές ουσιαστικής στηρίξεως των πολύ μικρών, μικρών και αγροτικών επιχειρήσεων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Μαΐου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία