ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στην κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα

Ποια σημεία τροποποιούνται - Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2025

 22/10/2024 00:02

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στην κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα
Φωτογραφία αρχείου

Δημήτρης Λαζόπουλος

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, οι αλλαγές στην κανονιστική του δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα, όπως τα εισηγήθηκε η Δημοτική Επιτροπή.

Οι τροποποιήσεις πέρασαν παρά τα δύο «ΟΧΙ» που ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Σαμαντζίδης και Ε. Χρυσίδου.

Μεταξύ άλλων οι αλλαγές προβλέπουν ότι σε πλατείες και πεζόδρομους που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπλασης, ο κοινόχρηστος χώρος που θα διατίθεται για να αναπτύσσονται τραπέζια και καρέκλες καταστημάτων θα προβλέπεται από το στάδιο της μελέτης ανάπλασης με απαρέγκλιτο όρο την ελεύθερη διέλευση των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Έπειτα, θα εκδίδεται ειδική κανονιστική πράξη από τον δήμο, στην οποία θα καθορίζονται επακριβώς οι ζώνες κοινόχρηστου χώρου όπου μπορούν να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Μέχρι σήμερα, η σχετική διάταξη προέβλεπε ότι «Εξαιρούνται οι υπό ανάπλαση πεζόδρομοι ενιαίου πλάτους στους οποίους η όδευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης προβλέπεται στον άξονα του πεζόδρομου και ο απομένων κοινόχρηστος χώρος εκατέρωθεν αυτής διατίθεται με βάση την παρούσα».

trapezokathismata-dimos-athinaion-3.jpg


Επίσης, στο 7ο εδάφιο της παρ. 4 του Κεφ. Α (σελ. 8) με θέμα «Θέση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων – εμπορευμάτων» προστίθεται το εξής: «Σε περίπτωση όμορης στο κατάστημα εισόδου στοάς κάθετης στο κτίριο ή εισόδου οικοδομής, η κατάληψη μπορεί να επεκταθεί μετά από αυτή, έμπροσθεν καταστήματος από το οποίο θα υπάρχει συναίνεση. Στην περίπτωση όμορης εισόδου οικοδομής απαιτείται η συναίνεση και από τη διαχειριστική επιτροπή αυτής».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης, αναφέρεται ότι αντί της οικείας Δημοτικής Κοινότητας θα αναλαμβάνει πλέον η τροχαία Θεσσαλονίκης να εκφράσει σύμφωνη γνώμη για αιτήματα χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφαλείας στην κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών που επιβάλλουν τη μη χορήγηση τέτοιας άδειας, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Εάν μάλιστα αυτοί οι χώροι εντοπίζονται σε περιβάλλοντα χώρο μνημείων και μουσείων, τότε θα απαιτείται και η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.  «Για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της άδειας, σύμφωνα με το οικείο νομικό πλαίσιο. Όταν πρόκειται για χώρους που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μνημείων / αρχαιολογικών χώρων, απαιτείται και η έγκριση του ΥΠ.Π.Ο.Α.», αναφέρει το ανανεωμένο εδάφιο χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, η νέα κανονιστική ορίζει αλλαγές και στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων από αστικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα από τα λεγόμενα ΚΑΦΑΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, το 6ο εδάφιο της παραγράφου 5 του κεφαλαίου Α της κανονιστικής που αναφέρει ότι προβλέπεται «Ελεύθερη απόσταση 0,50 μ. από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα», τροποποιείται ως εξής: «Ελεύθερη η πρόσοψη από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, προς την όδευση πεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα». Μάλιστα, σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Σπύρου Πέγκα, γιατί αλλάζουν οι αποστάσεις από τα ΚΑΦΑΟ δόθηκε η απάντηση ότι τα ΚΑΦΑΟ υπογειοποιούνται σταδιακά, οπότε δεν υφίσταται ανάγκη για την τήρηση της απόστασης που οριζόταν στην κανονιστική πριν από τις σημερινές τροποποιήσεις.

trapezokathismata-thessaloniki.jpg

Ακόμα, στις προβλέψεις της νέας κανονιστικής αναφέρεται ότι απαγορεύεται να πακτώνονται εξωτερικές κατασκευές και ομπρέλες σε πεζοδρόμια, καθώς επίσης δεν θα επιτρέπονται καναπέδες σε οποιαδήποτε μορφή. Ωστόσο, θα μπορούν να τοποθετούνται κινητοί βοηθητικοί πάγκοι διαστάσεων μέχρι και 2 μέτρα επί 1,5 μέτρο.

Τέλος, με τις αλλαγές στην κανονιστική καταργείται εφεξής η απαγόρευση συνύπαρξης διαφορετικών ειδών όπως για παράδειγμα ομπρέλα ενσωματωμένη με ζαρντινιέρα, ενώ θα επιτρέπεται και η χρήση ψυκτικών σωμάτων, όπως των θερμαντικών που χρησιμοποιούνται τον χειμώνα, αλλά σε συγκεκριμένα χρώματα.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι αλλαγές στην κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όπως ορίζει η εισήγηση που υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το κείμενο-εισήγηση που υπερψήφισε το Δ.Σ.

ΘΕΜΑ : Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 42 / 21-04-2021 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΑΔΑ: Ρ208ΩΡ5-ΒΔΠ) περί κωδικοποιημένου κειμένου για τον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

Παραπομπή στο Δημοτικό Συμβούλιο για τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 327 / 26-04-2021 Α.Δ.Σ.

Με την υπ’ αριθμ. 42 / 21-4-21 απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. εγκρίθηκε η κανονιστική πράξη υπό μορφή κωδικοποιημένου κειμένου για τον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

Η απόφαση αυτή τέθηκε υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο με την υπ’ αριθμ. 327 / 26-4-21 απόφαση του με ΑΔΑ: 6ΔΑΔΩΡ5-Ψ97, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κανονιστική αυτή πράξη. Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 214078/2021 Απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Από την αυτοδιοικητική περίοδο που άρχισε την 1-1-2024, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, καταργούνται και τις αρμοδιότητές τους ασκεί η Δημοτική Επιτροπή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 5056 / 2023.

Στα πλαίσια της περαιτέρω βελτίωσης της υφιστάμενης κανονιστικής πράξης για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Κ.Υ.Ε. και με βάση την κείμενη νομοθεσία, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης), αλλά και επιχειρηματιών της πόλης, παρουσία του δημάρχου κυρίου Στέλιου Αγγελούδη, όπου συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν τους επιχειρηματίες και σχετίζονται με την εφαρμογή της ισχύουσας κανονιστικής Α.Δ.Σ. και προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας αυτής, στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

trapezokathismata.jpg


Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 79 του Ν. 3463 / 2006 (ΦΕΚ 114 τ. Α΄ /8.6.2006) περί κανονιστικών Αποφάσεων, όπου οι δημοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και

  • Την υπ’ αριθμ. 298 / 22-7-24 Απόφαση της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 29 / 10-7-24 Απόφαση της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 50 / 10-7-24 Απόφαση της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 96 / 16-7-24 Απόφαση της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 83 / 16-7-24 Απόφαση της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 27 / 11-7-24 Απόφαση της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας
  • Το υπ’ αριθμ. 181960 / 9-8-24 έγγραφο της Δ/νσης Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών
  • Το υπ’ αριθμ. 347434 / 13-9-24 έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας
  • Το υπ’ αριθμ. 2501/9/4–α΄/ 17-9-24 έγγραφο της Υποδ/νσης Τροχαίας Θεσ/νίκης
  • Τα υπ’ αριθμ. 169625 / 26-4-21 & 347498 / 1-10-24 έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσ/νίκης

προτείνονται οι κάτωθι αλλαγές στην υπ’ αριθμ. 42 / 2021 Απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. που αφορά στον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 42 / 2021 απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. ως ακολούθως:

  1. Στο 3ο εδάφιο της παρ. 3 του Κεφ. Α (σελ. 7) με θέμα «Πλάτος πεζοδρομίων / πεζοδρόμων / καθορισμός ζωνών στους πεζόδρομους και στις πλατείες / πλάτος ελευθέρων οδεύσεων, ποσοστά»

«Δεν χορηγούνται άδειες κατάληψης κοινοχρήστου χώρου σε πεζοδρόμους και πλατείες που βρίσκονται υπό ανάπλαση. Ο προς διάθεση κοινόχρηστος χώρος σε Κ.Υ.Ε. και εμπορικά καταστήματα θα προβλέπεται από το στάδιο μελέτης αυτής, με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας, η οποία θα καθορίζει τις ζώνες για τον προς διάθεση κοινόχρηστο χώρο, πριν την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Εξαιρούνται οι υπό ανάπλαση πεζόδρομοι ενιαίου πλάτους στους οποίους η όδευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης προβλέπεται στον άξονα του πεζόδρομου και ο απομένων κοινόχρηστος χώρος εκατέρωθεν αυτής διατίθεται με βάση την παρούσα.

Θα καθορίζονται οι ζώνες όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εξοπλισμού και η τοποθέτηση εμπορευμάτων, (οι ζώνες είναι χώροι όπου “εν δυνάμει” θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα παραπάνω και όχι χώροι που στο σύνολό τους θα καταληφθούν από αυτά), εντός των οποίων χορηγούνται άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Δεν χορηγούνται άδειες κατάληψης κοινοχρήστου χώρου σε πεζοδρόμους και πλατείες που βρίσκονται υπό ανάπλαση. Ο προς διάθεση κοινόχρηστος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα προβλέπεται από το στάδιο της μελέτης ανάπλασης του πεζόδρομου ή της πλατείας, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις για την ελεύθερη όδευση πεζών και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Στη συνέχεια, θα εκδίδεται ειδική κανονιστική πράξη από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τον ακριβή καθορισμό των ζωνών κοινόχρηστου χώρου που δύναται να διατεθεί για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εντός των οποίων θα ισχύουν οι διατάξεις της παρούσας Κανονιστικής Πράξης.

  1. Στο 7ο εδάφιο της παρ. 4 του Κεφ. Α (σελ. 8) με θέμα «Θέση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων – εμπορευμάτων»

ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ

Σε περίπτωση όμορης στο κατάστημα εισόδου στοάς κάθετης στο κτίριο ή εισόδου οικοδομής, η κατάληψη μπορεί να επεκταθεί μετά από αυτή, έμπροσθεν καταστήματος από το οποίο θα υπάρχει συναίνεση. Στην περίπτωση όμορης εισόδου οικοδομής απαιτείται η συναίνεση και από τη διαχειριστική επιτροπή αυτής.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ

  • Όταν υπάρχουν φρεάτια εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, θα πρέπει να είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.
  • Στην περίπτωση των καταπακτών, θα πρέπει να αφαιρείται το εμβαδόν της επιφάνειάς τους από τον παραχωρούμενο χώρο.
  1. Στο 6ο εδάφιο της παρ. 5 του Κεφ. Α (σελ. 9) με θέμα «Αποστάσεις από αστικό εξοπλισμό»

«Ελεύθερη απόσταση 0,50 μ. από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Ελεύθερη η πρόσοψη από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, προς την όδευση πεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα.

  1. Στο 2ο εδάφιο της παρ. 1 του Κεφ. Α (σελ. 11) με θέμα «Τραπεζοκαθίσματα»

«Δεν επιτρέπονται βοηθητικοί πάγκοι και καναπέδες σε οιοδήποτε μορφή»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Δεν επιτρέπονται καναπέδες σε οποιαδήποτε μορφή. Επιτρέπονται βοηθητικοί πάγκοι μη πακτωμένοι, διαστάσεων έως 1,5 μ. μήκος Χ 1,0 μ. πλάτος Χ 1,5 μ. ύψος

  1. Στο 4ο εδάφιο της παρ. 2 του Κεφ. Β (σελ. 11) με θέμα «Σκιάδια (ομπρέλες)»

«Τα σκιάδια – ομπρέλες ενός καταστήματος μπορούν να εφάπτονται μεταξύ τους, επιτρέπεται η συνένωσή τους με αυτοκόλλητη ταινία (τύπου σκρατς), απαγορεύεται όμως η τοποθέτηση καναλιών για την απορροή των ομβρίων υδάτων».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Τα σκιάδια – ομπρέλες ενός καταστήματος μπορούν να εφάπτονται μεταξύ τους και επιτρέπεται η συνένωσή τους.

trapezokathismata-dimos-thessalonikis-2023-noemvrios-kentriki.jpg
  1. Στο 7ο εδάφιο της παρ. 2 του Κεφ. Β (σελ. 11) με θέμα «Σκιάδια (ομπρέλες)»

«Τα σκιάδια - ομπρέλες που τοποθετούνται στην παραχωρούμενη επιφάνεια είναι κινητά στοιχεία. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών με σημειακή στήριξη μόνο όταν εδράζονται σε ξύλινο δάπεδο (deck), όπου αυτό επιτρέπεται με την παρούσα κανονιστική πράξη».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Τα σκιάδια - ομπρέλες που τοποθετούνται στην παραχωρούμενη επιφάνεια μπορούν να εδράζονται με σημειακή στήριξη στον κοινόχρηστο χώρο ώστε να είναι ασφαλή.

  1. Στο 1ο εδάφιο (ε΄) της παρ. 3 του Κεφ. Β (σελ. 12) με θέμα «Ανεμοφράκτες – Προστατευτικά πετάσματα)»

«Θα έχουν ύψος έως 1,60 μ.»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Θα έχουν ύψος έως 1,80 μ.

  1. Στο 1ο εδάφιο της παρ. 5 του Κεφ. Β (σελ. 14) με θέμα «Συσκευές θέρμανσης εξωτερικού χώρου»

«Επιτρέπεται η τοποθέτηση φορητών θερμαντικών σωμάτων, σε χρώμα inox, λευκό ή μαύρο, κατά τους χειμερινούς μήνες».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Επιτρέπεται η τοποθέτηση φορητών θερμαντικών ή ψυκτικών σωμάτων, σε χρώμα inox, λευκό ή μαύρο.

  1. Στο 4ο εδάφιο της παρ. 8 του Κεφ. Β (σελ. 15) με θέμα «Απαγορεύσεις»

«Απαγορεύεται η συνύπαρξη διαφορετικών ειδών π.χ. ομπρέλα ενσωματωμένη με ζαρντινιέρα».

Καταργείται.

  1. Στην παρ. 2Β του Κεφ. Γ (σελ. 19) με θέμα «Πέριξ αρχαιοτήτων αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Πέριξ αρχαιοτήτων και μνημείων αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, κατόπιν κατάθεσης πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο, είναι αρμόδια, δυνάμει του άρθρου 10 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002 και των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ40/105606 /5218/12-12-2005 «Διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», για την έγκριση ίδρυσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, στο περιβάλλον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με σχετικό χάρτη τμήματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνονται οι περιοχές υποχρεωτικού ελέγχου της».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, κατόπιν κατάθεσης πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο, είναι αρμόδια, δυνάμει του Ν. 3028/2022 (άρθρο 10) και του Ν. 4442/2016 (ΦΕΚ 230/Α/7.12.2016), όπως εξειδικεύεται με την Κ.Υ.Α. 16228/18-05-2017 «Διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», για την έγκριση ίδρυσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, στο περιβάλλον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της.

trapezokathismataneo2019.jpg


  1. Στο 2ο εδάφιο της παρ. 3, Κεφ. Β του Παραρτήματος Ι (σελ. 25) με θέμα «Χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε Κ.Υ.Ε. για τραπεζοκαθίσματα και εξοπλισμό»

«Για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου απαιτείται η γνωμάτευση της οικείας Δημοτικής Κοινότητας ή Ενότητας Τριανδρίας. Επίσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της άδειας, σύμφωνα με το οικείο νομικό πλαίσιο. Συμπληρωματικά, όταν θα τοποθετηθούν και ζαρντινιέρες γνωμοδοτεί και η Δ/νση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος.».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της άδειας, σύμφωνα με το οικείο νομικό πλαίσιο. Όταν πρόκειται για χώρους που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μνημείων / αρχαιολογικών χώρων, απαιτείται και η έγκριση του ΥΠ.Π.Ο.Α.

  1. Στο 5ο εδάφιο της παρ. 4.1, Κεφ. Β του Παραρτήματος Ι (σελ. 26) με θέμα «Δικαιολογητικά για τη χορήγησης άδειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού σε Κ.Υ.Ε.»

«Συνηγορία ΥΠ.Π.Ο.Α. και συγκεκριμένα Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και συνημμένο εγκεκριμένο σχέδιο κάτοψης εξωτερικού χώρου, όταν πρόκειται για Κ.Υ.Ε. που λειτουργούν σε μνημεία ή πλησίον αρχαιολογικών χώρων αντίστοιχα».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Συνηγορία ΥΠ.Π.Ο.Α. και συγκεκριμένα Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και συνημμένο εγκεκριμένο σχέδιο κάτοψης εξωτερικού χώρου, όταν πρόκειται για Κ.Υ.Ε. που λειτουργούν σε μνημεία ή πλησίον αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αντίστοιχα.

  1. Στην παρ. 5, Κεφ. Γ του Παραρτήματος Ι (σελ. 33) με θέμα «Έναρξη ισχύος»

Έναρξη ισχύος Η ισχύς της παρούσας άρχεται την ….. ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΙ (6) ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ. ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΙ (6) ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΡΙΖΟΜΕΝΑ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Ως έναρξη ισχύος της παρούσης ορίζεται η 1/1/2025.

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθμ. 42 / 21-04-2021 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Παραπέμπει την παρούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να προβεί στην τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 327 / 2021 κανονιστικής απόφασης υπό μορφή κωδικοποιημένου κειμένου για τον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

Αναθέτει στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών για τις περαιτέρω ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σήμερα το βράδυ, Δευτέρα, οι αλλαγές στην κανονιστική του δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα, όπως τα εισηγήθηκε η Δημοτική Επιτροπή.

Οι τροποποιήσεις πέρασαν παρά τα δύο «ΟΧΙ» που ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Σαμαντζίδης και Ε. Χρυσίδου.

Μεταξύ άλλων οι αλλαγές προβλέπουν ότι σε πλατείες και πεζόδρομους που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπλασης, ο κοινόχρηστος χώρος που θα διατίθεται για να αναπτύσσονται τραπέζια και καρέκλες καταστημάτων θα προβλέπεται από το στάδιο της μελέτης ανάπλασης με απαρέγκλιτο όρο την ελεύθερη διέλευση των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Έπειτα, θα εκδίδεται ειδική κανονιστική πράξη από τον δήμο, στην οποία θα καθορίζονται επακριβώς οι ζώνες κοινόχρηστου χώρου όπου μπορούν να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Μέχρι σήμερα, η σχετική διάταξη προέβλεπε ότι «Εξαιρούνται οι υπό ανάπλαση πεζόδρομοι ενιαίου πλάτους στους οποίους η όδευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης προβλέπεται στον άξονα του πεζόδρομου και ο απομένων κοινόχρηστος χώρος εκατέρωθεν αυτής διατίθεται με βάση την παρούσα».

trapezokathismata-dimos-athinaion-3.jpg


Επίσης, στο 7ο εδάφιο της παρ. 4 του Κεφ. Α (σελ. 8) με θέμα «Θέση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων – εμπορευμάτων» προστίθεται το εξής: «Σε περίπτωση όμορης στο κατάστημα εισόδου στοάς κάθετης στο κτίριο ή εισόδου οικοδομής, η κατάληψη μπορεί να επεκταθεί μετά από αυτή, έμπροσθεν καταστήματος από το οποίο θα υπάρχει συναίνεση. Στην περίπτωση όμορης εισόδου οικοδομής απαιτείται η συναίνεση και από τη διαχειριστική επιτροπή αυτής».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης, αναφέρεται ότι αντί της οικείας Δημοτικής Κοινότητας θα αναλαμβάνει πλέον η τροχαία Θεσσαλονίκης να εκφράσει σύμφωνη γνώμη για αιτήματα χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφαλείας στην κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών που επιβάλλουν τη μη χορήγηση τέτοιας άδειας, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Εάν μάλιστα αυτοί οι χώροι εντοπίζονται σε περιβάλλοντα χώρο μνημείων και μουσείων, τότε θα απαιτείται και η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού.  «Για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της άδειας, σύμφωνα με το οικείο νομικό πλαίσιο. Όταν πρόκειται για χώρους που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μνημείων / αρχαιολογικών χώρων, απαιτείται και η έγκριση του ΥΠ.Π.Ο.Α.», αναφέρει το ανανεωμένο εδάφιο χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, η νέα κανονιστική ορίζει αλλαγές και στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων από αστικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα από τα λεγόμενα ΚΑΦΑΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, το 6ο εδάφιο της παραγράφου 5 του κεφαλαίου Α της κανονιστικής που αναφέρει ότι προβλέπεται «Ελεύθερη απόσταση 0,50 μ. από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα», τροποποιείται ως εξής: «Ελεύθερη η πρόσοψη από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, προς την όδευση πεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα». Μάλιστα, σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Σπύρου Πέγκα, γιατί αλλάζουν οι αποστάσεις από τα ΚΑΦΑΟ δόθηκε η απάντηση ότι τα ΚΑΦΑΟ υπογειοποιούνται σταδιακά, οπότε δεν υφίσταται ανάγκη για την τήρηση της απόστασης που οριζόταν στην κανονιστική πριν από τις σημερινές τροποποιήσεις.

trapezokathismata-thessaloniki.jpg

Ακόμα, στις προβλέψεις της νέας κανονιστικής αναφέρεται ότι απαγορεύεται να πακτώνονται εξωτερικές κατασκευές και ομπρέλες σε πεζοδρόμια, καθώς επίσης δεν θα επιτρέπονται καναπέδες σε οποιαδήποτε μορφή. Ωστόσο, θα μπορούν να τοποθετούνται κινητοί βοηθητικοί πάγκοι διαστάσεων μέχρι και 2 μέτρα επί 1,5 μέτρο.

Τέλος, με τις αλλαγές στην κανονιστική καταργείται εφεξής η απαγόρευση συνύπαρξης διαφορετικών ειδών όπως για παράδειγμα ομπρέλα ενσωματωμένη με ζαρντινιέρα, ενώ θα επιτρέπεται και η χρήση ψυκτικών σωμάτων, όπως των θερμαντικών που χρησιμοποιούνται τον χειμώνα, αλλά σε συγκεκριμένα χρώματα.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι αλλαγές στην κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όπως ορίζει η εισήγηση που υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το κείμενο-εισήγηση που υπερψήφισε το Δ.Σ.

ΘΕΜΑ : Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 42 / 21-04-2021 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΑΔΑ: Ρ208ΩΡ5-ΒΔΠ) περί κωδικοποιημένου κειμένου για τον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

Παραπομπή στο Δημοτικό Συμβούλιο για τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 327 / 26-04-2021 Α.Δ.Σ.

Με την υπ’ αριθμ. 42 / 21-4-21 απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. εγκρίθηκε η κανονιστική πράξη υπό μορφή κωδικοποιημένου κειμένου για τον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

Η απόφαση αυτή τέθηκε υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο με την υπ’ αριθμ. 327 / 26-4-21 απόφαση του με ΑΔΑ: 6ΔΑΔΩΡ5-Ψ97, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κανονιστική αυτή πράξη. Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 214078/2021 Απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Από την αυτοδιοικητική περίοδο που άρχισε την 1-1-2024, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, καταργούνται και τις αρμοδιότητές τους ασκεί η Δημοτική Επιτροπή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 5056 / 2023.

Στα πλαίσια της περαιτέρω βελτίωσης της υφιστάμενης κανονιστικής πράξης για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Κ.Υ.Ε. και με βάση την κείμενη νομοθεσία, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης), αλλά και επιχειρηματιών της πόλης, παρουσία του δημάρχου κυρίου Στέλιου Αγγελούδη, όπου συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν τους επιχειρηματίες και σχετίζονται με την εφαρμογή της ισχύουσας κανονιστικής Α.Δ.Σ. και προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας αυτής, στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

trapezokathismata.jpg


Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 79 του Ν. 3463 / 2006 (ΦΕΚ 114 τ. Α΄ /8.6.2006) περί κανονιστικών Αποφάσεων, όπου οι δημοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και

  • Την υπ’ αριθμ. 298 / 22-7-24 Απόφαση της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 29 / 10-7-24 Απόφαση της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 50 / 10-7-24 Απόφαση της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 96 / 16-7-24 Απόφαση της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 83 / 16-7-24 Απόφαση της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας
  • Την υπ’ αριθμ. 27 / 11-7-24 Απόφαση της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας
  • Το υπ’ αριθμ. 181960 / 9-8-24 έγγραφο της Δ/νσης Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών
  • Το υπ’ αριθμ. 347434 / 13-9-24 έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας
  • Το υπ’ αριθμ. 2501/9/4–α΄/ 17-9-24 έγγραφο της Υποδ/νσης Τροχαίας Θεσ/νίκης
  • Τα υπ’ αριθμ. 169625 / 26-4-21 & 347498 / 1-10-24 έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσ/νίκης

προτείνονται οι κάτωθι αλλαγές στην υπ’ αριθμ. 42 / 2021 Απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. που αφορά στον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 42 / 2021 απόφαση της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. ως ακολούθως:

  1. Στο 3ο εδάφιο της παρ. 3 του Κεφ. Α (σελ. 7) με θέμα «Πλάτος πεζοδρομίων / πεζοδρόμων / καθορισμός ζωνών στους πεζόδρομους και στις πλατείες / πλάτος ελευθέρων οδεύσεων, ποσοστά»

«Δεν χορηγούνται άδειες κατάληψης κοινοχρήστου χώρου σε πεζοδρόμους και πλατείες που βρίσκονται υπό ανάπλαση. Ο προς διάθεση κοινόχρηστος χώρος σε Κ.Υ.Ε. και εμπορικά καταστήματα θα προβλέπεται από το στάδιο μελέτης αυτής, με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας, η οποία θα καθορίζει τις ζώνες για τον προς διάθεση κοινόχρηστο χώρο, πριν την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Εξαιρούνται οι υπό ανάπλαση πεζόδρομοι ενιαίου πλάτους στους οποίους η όδευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης προβλέπεται στον άξονα του πεζόδρομου και ο απομένων κοινόχρηστος χώρος εκατέρωθεν αυτής διατίθεται με βάση την παρούσα.

Θα καθορίζονται οι ζώνες όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εξοπλισμού και η τοποθέτηση εμπορευμάτων, (οι ζώνες είναι χώροι όπου “εν δυνάμει” θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα παραπάνω και όχι χώροι που στο σύνολό τους θα καταληφθούν από αυτά), εντός των οποίων χορηγούνται άδειες χρήσης κοινοχρήστου χώρου».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Δεν χορηγούνται άδειες κατάληψης κοινοχρήστου χώρου σε πεζοδρόμους και πλατείες που βρίσκονται υπό ανάπλαση. Ο προς διάθεση κοινόχρηστος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα προβλέπεται από το στάδιο της μελέτης ανάπλασης του πεζόδρομου ή της πλατείας, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις για την ελεύθερη όδευση πεζών και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Στη συνέχεια, θα εκδίδεται ειδική κανονιστική πράξη από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τον ακριβή καθορισμό των ζωνών κοινόχρηστου χώρου που δύναται να διατεθεί για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εντός των οποίων θα ισχύουν οι διατάξεις της παρούσας Κανονιστικής Πράξης.

  1. Στο 7ο εδάφιο της παρ. 4 του Κεφ. Α (σελ. 8) με θέμα «Θέση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων – εμπορευμάτων»

ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ

Σε περίπτωση όμορης στο κατάστημα εισόδου στοάς κάθετης στο κτίριο ή εισόδου οικοδομής, η κατάληψη μπορεί να επεκταθεί μετά από αυτή, έμπροσθεν καταστήματος από το οποίο θα υπάρχει συναίνεση. Στην περίπτωση όμορης εισόδου οικοδομής απαιτείται η συναίνεση και από τη διαχειριστική επιτροπή αυτής.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ

  • Όταν υπάρχουν φρεάτια εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, θα πρέπει να είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.
  • Στην περίπτωση των καταπακτών, θα πρέπει να αφαιρείται το εμβαδόν της επιφάνειάς τους από τον παραχωρούμενο χώρο.
  1. Στο 6ο εδάφιο της παρ. 5 του Κεφ. Α (σελ. 9) με θέμα «Αποστάσεις από αστικό εξοπλισμό»

«Ελεύθερη απόσταση 0,50 μ. από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Ελεύθερη η πρόσοψη από ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ και άλλα κυτία Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, προς την όδευση πεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη επισκεψιμότητα.

  1. Στο 2ο εδάφιο της παρ. 1 του Κεφ. Α (σελ. 11) με θέμα «Τραπεζοκαθίσματα»

«Δεν επιτρέπονται βοηθητικοί πάγκοι και καναπέδες σε οιοδήποτε μορφή»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Δεν επιτρέπονται καναπέδες σε οποιαδήποτε μορφή. Επιτρέπονται βοηθητικοί πάγκοι μη πακτωμένοι, διαστάσεων έως 1,5 μ. μήκος Χ 1,0 μ. πλάτος Χ 1,5 μ. ύψος

  1. Στο 4ο εδάφιο της παρ. 2 του Κεφ. Β (σελ. 11) με θέμα «Σκιάδια (ομπρέλες)»

«Τα σκιάδια – ομπρέλες ενός καταστήματος μπορούν να εφάπτονται μεταξύ τους, επιτρέπεται η συνένωσή τους με αυτοκόλλητη ταινία (τύπου σκρατς), απαγορεύεται όμως η τοποθέτηση καναλιών για την απορροή των ομβρίων υδάτων».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Τα σκιάδια – ομπρέλες ενός καταστήματος μπορούν να εφάπτονται μεταξύ τους και επιτρέπεται η συνένωσή τους.

trapezokathismata-dimos-thessalonikis-2023-noemvrios-kentriki.jpg
  1. Στο 7ο εδάφιο της παρ. 2 του Κεφ. Β (σελ. 11) με θέμα «Σκιάδια (ομπρέλες)»

«Τα σκιάδια - ομπρέλες που τοποθετούνται στην παραχωρούμενη επιφάνεια είναι κινητά στοιχεία. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών με σημειακή στήριξη μόνο όταν εδράζονται σε ξύλινο δάπεδο (deck), όπου αυτό επιτρέπεται με την παρούσα κανονιστική πράξη».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Τα σκιάδια - ομπρέλες που τοποθετούνται στην παραχωρούμενη επιφάνεια μπορούν να εδράζονται με σημειακή στήριξη στον κοινόχρηστο χώρο ώστε να είναι ασφαλή.

  1. Στο 1ο εδάφιο (ε΄) της παρ. 3 του Κεφ. Β (σελ. 12) με θέμα «Ανεμοφράκτες – Προστατευτικά πετάσματα)»

«Θα έχουν ύψος έως 1,60 μ.»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Θα έχουν ύψος έως 1,80 μ.

  1. Στο 1ο εδάφιο της παρ. 5 του Κεφ. Β (σελ. 14) με θέμα «Συσκευές θέρμανσης εξωτερικού χώρου»

«Επιτρέπεται η τοποθέτηση φορητών θερμαντικών σωμάτων, σε χρώμα inox, λευκό ή μαύρο, κατά τους χειμερινούς μήνες».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Επιτρέπεται η τοποθέτηση φορητών θερμαντικών ή ψυκτικών σωμάτων, σε χρώμα inox, λευκό ή μαύρο.

  1. Στο 4ο εδάφιο της παρ. 8 του Κεφ. Β (σελ. 15) με θέμα «Απαγορεύσεις»

«Απαγορεύεται η συνύπαρξη διαφορετικών ειδών π.χ. ομπρέλα ενσωματωμένη με ζαρντινιέρα».

Καταργείται.

  1. Στην παρ. 2Β του Κεφ. Γ (σελ. 19) με θέμα «Πέριξ αρχαιοτήτων αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης»

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Πέριξ αρχαιοτήτων και μνημείων αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, κατόπιν κατάθεσης πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο, είναι αρμόδια, δυνάμει του άρθρου 10 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002 και των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ40/105606 /5218/12-12-2005 «Διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», για την έγκριση ίδρυσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, στο περιβάλλον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με σχετικό χάρτη τμήματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνονται οι περιοχές υποχρεωτικού ελέγχου της».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, κατόπιν κατάθεσης πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο, είναι αρμόδια, δυνάμει του Ν. 3028/2022 (άρθρο 10) και του Ν. 4442/2016 (ΦΕΚ 230/Α/7.12.2016), όπως εξειδικεύεται με την Κ.Υ.Α. 16228/18-05-2017 «Διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», για την έγκριση ίδρυσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, στο περιβάλλον μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της.

trapezokathismataneo2019.jpg


  1. Στο 2ο εδάφιο της παρ. 3, Κεφ. Β του Παραρτήματος Ι (σελ. 25) με θέμα «Χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε Κ.Υ.Ε. για τραπεζοκαθίσματα και εξοπλισμό»

«Για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου απαιτείται η γνωμάτευση της οικείας Δημοτικής Κοινότητας ή Ενότητας Τριανδρίας. Επίσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της άδειας, σύμφωνα με το οικείο νομικό πλαίσιο. Συμπληρωματικά, όταν θα τοποθετηθούν και ζαρντινιέρες γνωμοδοτεί και η Δ/νση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος.».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης αν υφίστανται λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων που επιβάλλουν τη μη χορήγηση της άδειας, σύμφωνα με το οικείο νομικό πλαίσιο. Όταν πρόκειται για χώρους που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μνημείων / αρχαιολογικών χώρων, απαιτείται και η έγκριση του ΥΠ.Π.Ο.Α.

  1. Στο 5ο εδάφιο της παρ. 4.1, Κεφ. Β του Παραρτήματος Ι (σελ. 26) με θέμα «Δικαιολογητικά για τη χορήγησης άδειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού σε Κ.Υ.Ε.»

«Συνηγορία ΥΠ.Π.Ο.Α. και συγκεκριμένα Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και συνημμένο εγκεκριμένο σχέδιο κάτοψης εξωτερικού χώρου, όταν πρόκειται για Κ.Υ.Ε. που λειτουργούν σε μνημεία ή πλησίον αρχαιολογικών χώρων αντίστοιχα».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Συνηγορία ΥΠ.Π.Ο.Α. και συγκεκριμένα Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας ή Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και συνημμένο εγκεκριμένο σχέδιο κάτοψης εξωτερικού χώρου, όταν πρόκειται για Κ.Υ.Ε. που λειτουργούν σε μνημεία ή πλησίον αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αντίστοιχα.

  1. Στην παρ. 5, Κεφ. Γ του Παραρτήματος Ι (σελ. 33) με θέμα «Έναρξη ισχύος»

Έναρξη ισχύος Η ισχύς της παρούσας άρχεται την ….. ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΙ (6) ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ. ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΞΙ (6) ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΡΙΖΟΜΕΝΑ.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :

Ως έναρξη ισχύος της παρούσης ορίζεται η 1/1/2025.

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθμ. 42 / 21-04-2021 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Παραπέμπει την παρούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να προβεί στην τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 327 / 2021 κανονιστικής απόφασης υπό μορφή κωδικοποιημένου κειμένου για τον καθορισμό ρυθμίσεων και προϋποθέσεων χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού και την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

Αναθέτει στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών για τις περαιτέρω ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία