Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι απομακρύνσεις, η διαγραφή και η κόντρα που μόλις ξεκίνησε
09/03/2021 07:00
09/03/2021 07:00
Την τελευταία Παρασκευή του Φλεβάρη ένας μεγάλος ήλιος είχε «σηκωθεί» στον γαλάζιο ουρανό της Θεσσαλονίκης. Πάνω από το δημαρχείο της πόλης ωστόσο, είχαν «καθίσει» σύννεφα, προμηνύοντας το τι θα ακολουθήσει. Μία υπόθεση εμβολιασμών εκτός λίστας που είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες ακουμπούσε στενούς συνεργάτες του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση της αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, του πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου της παράταξής «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» Δρόσο Τσαβλή με μία λακωνική ανακοίνωση μόλις εξήντα λέξεων για λόγους ηθικής τάξης που «δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης» όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά. Η αποπομπή Ακριτίδου-Τσαβλή από την διοίκηση απευθείας τους έθεσε στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που την επόμενη ημέρα αναμένεται να φέρει νέους «πονοκέφαλους» στον δήμαρχο και τους συνεργάτες του ως προς την εξασφάλιση της απαραίτησης πλειοψηφίας για την ψήφιση θεμάτων αλλά και κανονιστικών διατάξεων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Πώς όμως οι Ζέρβας-Τσαβλής από στενοί συνεργάτες κατέληξαν στο σημείο που σήμερα βρίσκονται με τις σχέσεις τους να είναι τεταμένες;
Όλο το παρασκήνιο
Ο Δρόσος Τσαβλής ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν επέλεξε να ενταχθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του Νίκου Ταχιάου που τότε είχε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αν και ήταν μέλος του κόμματος. Ο κ. Ζέρβας αμέσως μετά τις εκλογές, στις οποίες ο Τσαβλής ήρθε πρώτος στην σταυροδοσία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, τον πρότεινε για τη θέση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τον ενάμιση χρόνο που ακολούθησε από την ημέρα της εκλογής του στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, δεν ήταν όλα ρόδινα, όπως άλλωστε φάνηκε από την ανακοίνωση του κ. Τσαβλή που παρομοίαζε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης με «Λουδοβίκο 14ο». Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι είχαν εκφράσει παράπονα για τη διαδικασία των συνεδριάσεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ολοκληρωνόταν το πρώτο ήμισυ της δημοτικής θητείας, που βάσει νόμου πρέπει να γίνει εκ νέου διαδικασία εκλογής του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, θα πρότεινε κάποιο άλλο στέλεχος της διοίκησης για την εν λόγω θέση. Κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε, όπως φάνηκε και από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχε δυσαρέσκεια εδώ και καιρό για το γεγονός ότι το όνομα του κ. Τσαβλή έπαιζε για υποψήφιος βουλευτής ακόμα και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου πληροφορήθηκε για την εμπλοκή στενών του συνεργατών στην υπόθεση εμβολιασμών εκτός λίστας, που πραγματοποιήθηκαν στα ιδρύματα «Άγιος Παντελεήμων» και Άγιος «Δημήτριος» στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2021, αντίστοιχα. Κάλεσε τον κ. Τσαβλή στο τηλέφωνο, και ενώ ο δεύτερος βρισκόταν στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους, και τον ενημέρωσε για την εμπλοκή της πρώην αντιδημάρχου Παιδείας, Δήμητρας Ακριτίδου. Σε εκείνο το τηλεφώνημα ο κ. Τσαβλής τον ενημερώσε για τον εμβολιασμό συγγενικών του προσώπων στον «Άγιο Παντελεήμονα» όπου εργάζεται ως γιατρός και του εξήγησε ότι προκειμένου να μην πεταχτούν αδιάθετα εμβόλια που έληγαν σε λίγη ώρα κάλεσε τους συγγενείς του για να σώσει τις δόσεις. Ο κ. Τσαβλής μάλιστα, φέρεται να δήλωσε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι δεν τίθεται ζήτημα παρανομίας, ούτε ηθικής, ξεκαθαρίζοντάς του ότι ενήργησε ως γιατρός και όχι ως πολιτικός. Η δεύτερη κλήση προς τον τότε πρόεδρο του συμβουλίου από τον δήμαρχο δεν άργησε να έρθει. Σε εκείνο ο κ. Ζέρβας του ζητούσε να παραιτηθεί για λόγους ηθικής τάξης, όπως άλλωστε τόνισε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε, λαμβάνοντας την άρνηση του Δρόσου Τσαβλή. «Δεν παραιτούμαι» φέρεται να του είπε ο τελευταίος. Και ενώ τα τηλέφωνα δημοσιογράφων και αυτοδιοικητικών είχαν πάρει… φωτιά, περίπου στις 3 το μεσημέρι η διοίκηση του δήμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σήμερα (Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021) απάλλαξε των καθηκόντων της την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και κάλεσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή να υποβάλει την παραίτησή του στο Σώμα. Ο δήμαρχος τούς ευχαρίστησε για την έως τώρα προσφορά τους, όμως λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης» έγραφε η σχετική ανακοίνωση.
Στα άκρα η αντιπαράθεση
Η πρώτη επίσημη αντίδραση Τσαβλή ήρθε την ίδια μέρα, λίγα λεπτά πριν το ρολόι δείξει 12 τα μεσάνυχτα. Χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «Λουδοβίκος ο 14ος» για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Δρόσος Τσαβλής έδωσε τις πρώτες εξηγήσεις για την «καρατόμησή του». «Γι’ αυτό κ. Δήμαρχε, σε αυτήν την πόλη, οι προσωπικές σας φιλοδοξίες δεν μπορούν να είναι πάνω από τη δικαιοσύνη και την ηθική. Σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος αποφασίσατε και διατάξατε την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επικαλούμενους λόγους ήθους. Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν θα αφήσω κανέναν να αμφισβητήσει την ηθική μου, την οποία έχω αποδείξει στην επιστημονική, την κοινωνική αλλά και στην πολιτική μου ζωή. Θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα για να λάμψει η αλήθεια. Τελειώσανε στη Θεσσαλονίκη οι μέρες όπου ο 3ος όροφος του Δημαρχιακού Μεγάρου θα παίζει τον ρόλο του άμεμπτου κριτή και του θεματοφύλακα της ‘δήθεν νομιμότητας’ στις ζωές μας» έγραψε ο κ. Τσαβλής στο facebook καλώντας παράλληλα τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την επομένη, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στον αύλειο χώρο του δημαρχείου. Εκεί, ο κ. Τσαβλής έδωσε την δική του εξήγηση για την υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, υπόθεση για την οποία έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας. Επανέλαβε την άποψη ότι ενήργησε ως γιατρός και πως κάλεσε τα συγγενικά του πρόσωπα να εμβολιαστούν καθώς είχε ενημέρωση από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ ότι οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου της Pfizer θα πετιόντουσαν εάν δεν χρησιμοποιούνταν σε λίγη ώρα. Έκλεισε μάλιστα λέγοντας: «θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν προτίθεμαι να υποβάλλω παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου του ΔΣ στο οποίο έχω εκλεγεί από τους συμπολίτες μου και το σώμα του ΔΣ και αφήνω το δήμαρχο να προβεί στις ενέργειες που ανακοίνωσε».
Fast track διαγραφή
Όπως και έγινε. Ο κ. Ζέρβας έτρεξε τις διαδικασίες προκειμένου ο κ. Τσαβλής να απομακρυνθεί από τη θέση του. Συγκάλεσε συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας, και το αίτημα για διαγραφή ψήφισαν εννέα στους δέκα δημοτικούς συμβούλους (οι εκλεγμένοι με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» και οι κ.κ. Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος ως επικεφαλής παρατάξεων που συνέπραξαν με την παράταξη του δημάρχου), ενώ το μοναδικό λευκό που καταγράφηκε ήταν του κ. Τσαβλή, ο οποίος αποχώρησε από την τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ Τσαβλή και Ζέρβα με τον δεύτερο να απαντά στον πρώτο πως θα έπρεπε να καλέσει την υπηρεσία Καθαριότητας ή την Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να διατεθούν εκεί τα εμβόλια και όχι στους συγγενείς του. Με την διαγραφή Τσαβλή ο ίδιος απομακρύνθηκε αυτομάτως και από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ο νόμος ορίζει πως στο προεδρείο δεν μπορεί να συμμετέχει ανεξάρτητος σύμβουλος. Το ίδιο απόγευμα ο κ. Τσαβλής ενημέρωσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τις εξελίξεις.
Σημειώνεται πως η εμπλοκή των κ.κ. Τσαβλή και Ακριτίδου στην υπόθεση των εμβολιασμών εκτός λίστας τους στοίχισε και την κομματική τους ιδιότητα, η οποία ανεστάλη, όπως έγραφε η λιτή ανακοίνωση της ΝΔ.
Βολές και από Ακριτίδου
Από την πλευρά της η κ. Ακριτίδου σε ανακοίνωσή της επιτέθηκε επίσης στον δήμαρχο. «Ερωτήθηκα εάν επιθυμούσα να εμβολιαστώ, προσερχόμενη στην επόμενη μισή ώρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δόσης, κατόπιν προτροπής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στους εκεί παριστάμενους. Αποφάσισα να μεταβώ αμέσως, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αλλά χωρίς να πάρω τη θέση κανενός, ούτε να παρακάμψω κανέναν, γιατί θα ήταν ζήτημα ηθικής» ανέφερε η κ. Ακριτίδου. «Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και όχι της ηθικής. Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα. Θα συνεχίσω να υπηρετώ τους δημότες της Θεσσαλονίκης με ύψιστο αίσθημα δικαίου και ηθικής» κατέληξε η κ. Ακριτίδου.
Οι υπέρ και οι κατά
Με την κίνηση του κ. Ζέρβα να αποπέμψει τους Τσαβλή και Ακριτίδου δημιουργείται πλέον ζήτημα για τη διοίκηση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς οι σύμβουλοι που στηρίζουν την διοίκηση δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό 25, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία για τη ψήφιση κανονιστικών διατάξεων αλλά και αποφάσεων που απαιτούν απόλυτη πλειοψηφία σε σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων. Τα υπόλοιπα θέματα απαιτούν πλειοψηφία επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων. Τη διοίκηση στηρίζουν οι: Γιώργος Αβαρλής, Ναταλία Βαρσάμη, Δημήτρης Δαγκλής, Μαρία Καραγιάννη, Στεφανία Τανιμανίδου, Ιωάννα Σπανού, Στέφανος Γωγάκος, Χάρης Αηδονόπουλος, Μάκης Κυριζίδης, Πέτρος Λεκάκης, Δήμητρα Αλεξίου, Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Κώστας Ιακώβου, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Μιχάλης Κούπκας, Στέλιος Λιακόπουλος, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Βασίλης Μωυσίδης και Θεόφιλος Πατέλης.
Απέναντι βρίσκονται οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι. Ο λόγος για τους: Βασίλη Γάκη, Δέσποινα Αηδονά, Σταύρο Καλαϊτζίδη, Γιώργος Ορφανός, Χριστίνα Αρχοντή, Γιώργος Κούδας, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Σπύρος Βούγιας, Ανδρέας Κουράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Γλυκερία Καλφακάκου, Μαρία Πασχαλίδου, Έλλη Χρυσίδου, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Ίνγκα Αβραμίδου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Αντώνης Γαζάκης, Γιώργος Ράκκας, Γιάννης Κουριανίδης, Γιάννης Νασιούλας, Σάκης Τζακόπουλος και Λευτέρης Αρβανίτης.
Μένει να φανεί η στάση που θα τηρήσει η Δήμητρα Ακριτίδου και ο Δρόσος Τσαβλής, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι θα ψηφίζει αυτό που θεωρεί σωστό για την πόλη και θα καταψηφίζει τα θέματα που εκτιμά πως έχουν «σκιές» όπως λέει χαρακτηριστικά.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Μαρτίου 2021
Την τελευταία Παρασκευή του Φλεβάρη ένας μεγάλος ήλιος είχε «σηκωθεί» στον γαλάζιο ουρανό της Θεσσαλονίκης. Πάνω από το δημαρχείο της πόλης ωστόσο, είχαν «καθίσει» σύννεφα, προμηνύοντας το τι θα ακολουθήσει. Μία υπόθεση εμβολιασμών εκτός λίστας που είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες ακουμπούσε στενούς συνεργάτες του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση της αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, του πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου της παράταξής «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» Δρόσο Τσαβλή με μία λακωνική ανακοίνωση μόλις εξήντα λέξεων για λόγους ηθικής τάξης που «δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης» όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά. Η αποπομπή Ακριτίδου-Τσαβλή από την διοίκηση απευθείας τους έθεσε στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που την επόμενη ημέρα αναμένεται να φέρει νέους «πονοκέφαλους» στον δήμαρχο και τους συνεργάτες του ως προς την εξασφάλιση της απαραίτησης πλειοψηφίας για την ψήφιση θεμάτων αλλά και κανονιστικών διατάξεων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Πώς όμως οι Ζέρβας-Τσαβλής από στενοί συνεργάτες κατέληξαν στο σημείο που σήμερα βρίσκονται με τις σχέσεις τους να είναι τεταμένες;
Όλο το παρασκήνιο
Ο Δρόσος Τσαβλής ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν επέλεξε να ενταχθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του Νίκου Ταχιάου που τότε είχε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αν και ήταν μέλος του κόμματος. Ο κ. Ζέρβας αμέσως μετά τις εκλογές, στις οποίες ο Τσαβλής ήρθε πρώτος στην σταυροδοσία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, τον πρότεινε για τη θέση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τον ενάμιση χρόνο που ακολούθησε από την ημέρα της εκλογής του στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, δεν ήταν όλα ρόδινα, όπως άλλωστε φάνηκε από την ανακοίνωση του κ. Τσαβλή που παρομοίαζε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης με «Λουδοβίκο 14ο». Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι είχαν εκφράσει παράπονα για τη διαδικασία των συνεδριάσεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ολοκληρωνόταν το πρώτο ήμισυ της δημοτικής θητείας, που βάσει νόμου πρέπει να γίνει εκ νέου διαδικασία εκλογής του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, θα πρότεινε κάποιο άλλο στέλεχος της διοίκησης για την εν λόγω θέση. Κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε, όπως φάνηκε και από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχε δυσαρέσκεια εδώ και καιρό για το γεγονός ότι το όνομα του κ. Τσαβλή έπαιζε για υποψήφιος βουλευτής ακόμα και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου πληροφορήθηκε για την εμπλοκή στενών του συνεργατών στην υπόθεση εμβολιασμών εκτός λίστας, που πραγματοποιήθηκαν στα ιδρύματα «Άγιος Παντελεήμων» και Άγιος «Δημήτριος» στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2021, αντίστοιχα. Κάλεσε τον κ. Τσαβλή στο τηλέφωνο, και ενώ ο δεύτερος βρισκόταν στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους, και τον ενημέρωσε για την εμπλοκή της πρώην αντιδημάρχου Παιδείας, Δήμητρας Ακριτίδου. Σε εκείνο το τηλεφώνημα ο κ. Τσαβλής τον ενημερώσε για τον εμβολιασμό συγγενικών του προσώπων στον «Άγιο Παντελεήμονα» όπου εργάζεται ως γιατρός και του εξήγησε ότι προκειμένου να μην πεταχτούν αδιάθετα εμβόλια που έληγαν σε λίγη ώρα κάλεσε τους συγγενείς του για να σώσει τις δόσεις. Ο κ. Τσαβλής μάλιστα, φέρεται να δήλωσε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι δεν τίθεται ζήτημα παρανομίας, ούτε ηθικής, ξεκαθαρίζοντάς του ότι ενήργησε ως γιατρός και όχι ως πολιτικός. Η δεύτερη κλήση προς τον τότε πρόεδρο του συμβουλίου από τον δήμαρχο δεν άργησε να έρθει. Σε εκείνο ο κ. Ζέρβας του ζητούσε να παραιτηθεί για λόγους ηθικής τάξης, όπως άλλωστε τόνισε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε, λαμβάνοντας την άρνηση του Δρόσου Τσαβλή. «Δεν παραιτούμαι» φέρεται να του είπε ο τελευταίος. Και ενώ τα τηλέφωνα δημοσιογράφων και αυτοδιοικητικών είχαν πάρει… φωτιά, περίπου στις 3 το μεσημέρι η διοίκηση του δήμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σήμερα (Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021) απάλλαξε των καθηκόντων της την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και κάλεσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή να υποβάλει την παραίτησή του στο Σώμα. Ο δήμαρχος τούς ευχαρίστησε για την έως τώρα προσφορά τους, όμως λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης» έγραφε η σχετική ανακοίνωση.
Στα άκρα η αντιπαράθεση
Η πρώτη επίσημη αντίδραση Τσαβλή ήρθε την ίδια μέρα, λίγα λεπτά πριν το ρολόι δείξει 12 τα μεσάνυχτα. Χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «Λουδοβίκος ο 14ος» για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Δρόσος Τσαβλής έδωσε τις πρώτες εξηγήσεις για την «καρατόμησή του». «Γι’ αυτό κ. Δήμαρχε, σε αυτήν την πόλη, οι προσωπικές σας φιλοδοξίες δεν μπορούν να είναι πάνω από τη δικαιοσύνη και την ηθική. Σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος αποφασίσατε και διατάξατε την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επικαλούμενους λόγους ήθους. Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν θα αφήσω κανέναν να αμφισβητήσει την ηθική μου, την οποία έχω αποδείξει στην επιστημονική, την κοινωνική αλλά και στην πολιτική μου ζωή. Θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα για να λάμψει η αλήθεια. Τελειώσανε στη Θεσσαλονίκη οι μέρες όπου ο 3ος όροφος του Δημαρχιακού Μεγάρου θα παίζει τον ρόλο του άμεμπτου κριτή και του θεματοφύλακα της ‘δήθεν νομιμότητας’ στις ζωές μας» έγραψε ο κ. Τσαβλής στο facebook καλώντας παράλληλα τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την επομένη, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στον αύλειο χώρο του δημαρχείου. Εκεί, ο κ. Τσαβλής έδωσε την δική του εξήγηση για την υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, υπόθεση για την οποία έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας. Επανέλαβε την άποψη ότι ενήργησε ως γιατρός και πως κάλεσε τα συγγενικά του πρόσωπα να εμβολιαστούν καθώς είχε ενημέρωση από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ ότι οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου της Pfizer θα πετιόντουσαν εάν δεν χρησιμοποιούνταν σε λίγη ώρα. Έκλεισε μάλιστα λέγοντας: «θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν προτίθεμαι να υποβάλλω παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου του ΔΣ στο οποίο έχω εκλεγεί από τους συμπολίτες μου και το σώμα του ΔΣ και αφήνω το δήμαρχο να προβεί στις ενέργειες που ανακοίνωσε».
Fast track διαγραφή
Όπως και έγινε. Ο κ. Ζέρβας έτρεξε τις διαδικασίες προκειμένου ο κ. Τσαβλής να απομακρυνθεί από τη θέση του. Συγκάλεσε συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας, και το αίτημα για διαγραφή ψήφισαν εννέα στους δέκα δημοτικούς συμβούλους (οι εκλεγμένοι με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» και οι κ.κ. Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος ως επικεφαλής παρατάξεων που συνέπραξαν με την παράταξη του δημάρχου), ενώ το μοναδικό λευκό που καταγράφηκε ήταν του κ. Τσαβλή, ο οποίος αποχώρησε από την τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ Τσαβλή και Ζέρβα με τον δεύτερο να απαντά στον πρώτο πως θα έπρεπε να καλέσει την υπηρεσία Καθαριότητας ή την Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να διατεθούν εκεί τα εμβόλια και όχι στους συγγενείς του. Με την διαγραφή Τσαβλή ο ίδιος απομακρύνθηκε αυτομάτως και από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ο νόμος ορίζει πως στο προεδρείο δεν μπορεί να συμμετέχει ανεξάρτητος σύμβουλος. Το ίδιο απόγευμα ο κ. Τσαβλής ενημέρωσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τις εξελίξεις.
Σημειώνεται πως η εμπλοκή των κ.κ. Τσαβλή και Ακριτίδου στην υπόθεση των εμβολιασμών εκτός λίστας τους στοίχισε και την κομματική τους ιδιότητα, η οποία ανεστάλη, όπως έγραφε η λιτή ανακοίνωση της ΝΔ.
Βολές και από Ακριτίδου
Από την πλευρά της η κ. Ακριτίδου σε ανακοίνωσή της επιτέθηκε επίσης στον δήμαρχο. «Ερωτήθηκα εάν επιθυμούσα να εμβολιαστώ, προσερχόμενη στην επόμενη μισή ώρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δόσης, κατόπιν προτροπής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στους εκεί παριστάμενους. Αποφάσισα να μεταβώ αμέσως, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αλλά χωρίς να πάρω τη θέση κανενός, ούτε να παρακάμψω κανέναν, γιατί θα ήταν ζήτημα ηθικής» ανέφερε η κ. Ακριτίδου. «Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και όχι της ηθικής. Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα. Θα συνεχίσω να υπηρετώ τους δημότες της Θεσσαλονίκης με ύψιστο αίσθημα δικαίου και ηθικής» κατέληξε η κ. Ακριτίδου.
Οι υπέρ και οι κατά
Με την κίνηση του κ. Ζέρβα να αποπέμψει τους Τσαβλή και Ακριτίδου δημιουργείται πλέον ζήτημα για τη διοίκηση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς οι σύμβουλοι που στηρίζουν την διοίκηση δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό 25, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία για τη ψήφιση κανονιστικών διατάξεων αλλά και αποφάσεων που απαιτούν απόλυτη πλειοψηφία σε σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων. Τα υπόλοιπα θέματα απαιτούν πλειοψηφία επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων. Τη διοίκηση στηρίζουν οι: Γιώργος Αβαρλής, Ναταλία Βαρσάμη, Δημήτρης Δαγκλής, Μαρία Καραγιάννη, Στεφανία Τανιμανίδου, Ιωάννα Σπανού, Στέφανος Γωγάκος, Χάρης Αηδονόπουλος, Μάκης Κυριζίδης, Πέτρος Λεκάκης, Δήμητρα Αλεξίου, Σωκράτης Δημητριάδης, Νίκος Ζεϊμπέκης, Κώστας Ιακώβου, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Μιχάλης Κούπκας, Στέλιος Λιακόπουλος, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, Βασίλης Μωυσίδης και Θεόφιλος Πατέλης.
Απέναντι βρίσκονται οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι. Ο λόγος για τους: Βασίλη Γάκη, Δέσποινα Αηδονά, Σταύρο Καλαϊτζίδη, Γιώργος Ορφανός, Χριστίνα Αρχοντή, Γιώργος Κούδας, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Σπύρος Βούγιας, Ανδρέας Κουράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Γλυκερία Καλφακάκου, Μαρία Πασχαλίδου, Έλλη Χρυσίδου, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Ίνγκα Αβραμίδου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Αντώνης Γαζάκης, Γιώργος Ράκκας, Γιάννης Κουριανίδης, Γιάννης Νασιούλας, Σάκης Τζακόπουλος και Λευτέρης Αρβανίτης.
Μένει να φανεί η στάση που θα τηρήσει η Δήμητρα Ακριτίδου και ο Δρόσος Τσαβλής, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι θα ψηφίζει αυτό που θεωρεί σωστό για την πόλη και θα καταψηφίζει τα θέματα που εκτιμά πως έχουν «σκιές» όπως λέει χαρακτηριστικά.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Μαρτίου 2021
ΣΧΟΛΙΑ