Δίνουν βήμα στους επιστήμονες και προτάσσουν τον ορθό λόγο
01/12/2020 10:00
01/12/2020 10:00
Η ομάδα, δημιουργήθηκε έπειτα από πρόσκληση του αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, Στράτο Στυλιανίδη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκο Παναγιώτου. Το εγχείρημα που έκρυβε δυσκολίες και λεπτές γραμμές, στόχο είχε να αναδείξει τους επιστήμονες και τη δουλεία τους. Οι επιστήμονες θα έπρεπε να παρουσιάσουν το έργο και τα αποτελέσματά τους με απλό λόγο, μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο που δημιουργεί η Ομάδα. Οι στόχοι της δράσης είναι πολυδιάστατοι και οι βασικές προτεραιότητες για την ανάδειξη των καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών που γεννιούνται στα εργαστήρια του ΑΠΘ και αλλάζουν τις ζωές μας, επαναπροσδιορίστηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν δυο ομάδες.
Στράτος Στυλιανίδης
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ
Η έρευνα σε "πρώτο πλάνο"
Μέσω αυτής της δράσης, προσπαθήσαμε με σύγχρονα μέσα και τρόπους να φωτίσουμε πρόσωπα, πρότυπα, ανθρώπους που μέσα από την έρευνά τους πραγματικά "επηρεάζουν"… Επηρεάζουν την πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας. Επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Προσπαθήσαμε να επανανοηματοδοτήσουμε τον σύγχρονο όρο "influencer", ζητώντας από τις ερευνήτριες και τους ερευνητές του πανεπιστημίου μας, να μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες έρευνας, να μας τις εξηγήσουν με απλά λόγια και να μας εισάγουν στον άλλοτε δυσνόητο -για την κοινωνία- και άλλοτε συναρπαστικό κόσμο τους. Το ΑΠΘ είναι ένας σημαντικός κόμβος γνώσης και καινοτομίας, μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοιτίδες της χώρας. Είναι χρέος μας να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους να μεταφέρουμε την αξία αυτής της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας μέσα στην κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη δράση, η οποία αποτελεί μέρος των συνολικότερων προσπαθειών μας να βάλουμε την έρευνα "σε πρώτο πλάνο". Γιατί η έρευνα στο ΑΠΘ, δεν σταματάει ποτέ.
Νίκος Παναγιώτου
Επικεφαλής Ομάδας, Αν. Καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
Η σημασία ανάδειξης του ορθού λόγου
"Στόχος ήταν να αναδείξουμε το ερευνητικό έργο, να επικοινωνήσουμε περαιτέρω τη δουλειά που γίνεται στο ΑΠΘ, το ίδιο το πανεπιστήμιο και την πόλη ως πόλο καινοτομίας. Η δουλειά όλων των μελών της ομάδας ήταν εξαιρετική με κύριο μέσο τις ιδέες μας, τη συλλογικότητα και τη διάθεση να προσφέρουμε, ξεκινήσαμε έναν προγραμματισμό ενεργειών που φέραμε σε πέρας παρά τις αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, κυρίως με τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία COVID-19". O επικεφαλής της Ομάδας, μιλάει για τη σημασία της έρευνας στη ζωή μας, λέγοντας πως "καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα αμφισβήτησης της επιστήμης, του ορθού λόγου ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτά ήταν να βγούμε δυναμικά μπροστά. Το ΑΠΘ έτρεχε ήδη με επιτυχία πρωτοβουλίες όπως το ‘ΑΠΘ την Κυριακή’ και ερχόμαστε εμείς με την ιδέα αυτή που είχα και υλοποιήσαμε, προκειμένου να βγούμε ακόμη περισσότερο μπροστά και δυναμικά. Ο τίτλος 'πως η έρευνα αλλάζει τη ζωή μου' τα αναδεικνύει όλα, στόχος με απλά λόγια περιφραστικά να δείξουμε τους ερευνητές, το έργο τους, το πανεπιστήμιο. Να απαντήσουμε ‘erga omnes’ τι σημαίνει έρευνα, και το πως αλλάζει την καθημερινότητά μας. Να προβάλλουμε το ΑΠΘ ως τόπο παραγωγής καινοτόμων ιδεών, πρωτοβουλιών που αλλάζουν τη ζωή μας. Το πως μπορούμε να το διαπιστώσουμε καθημερινά, είναι η έρευνα που φέρνει καθημερινές μικρές και μεγάλες επαναστάσεις, με αντίστοιχο αντίκτυπο".
Μιχάλης Δούμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής
Η σημασία της έρευνας στη ζωή μας
Η έρευνα για μένα αποτελεί ένα σύμπλεγμα από τρία στοιχεία: α) Την παραγωγή γνώσης, γιατί έτσι μόνο επιτυγχάνεται η πρόοδος της επιστήμης και τα αποτελέσματα μπορούν να δράσουν πολλαπλασιαστικά. Με αυτόν τον τρόπο είναι στην υπηρεσία της επιστήμης. β) Την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων που θα είναι χρήσιμα στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν την έννοια βρίσκεται στην αποκλειστική υπηρεσία της κοινωνίας. γ) Μία μαγική διαδικασία που προσφέρει στον ερευνητή ένα μοναδικό αίσθημα χαράς, γαλήνης και εσωτερικής ολοκλήρωσης. Με αυτήν την παράμετρο είναι στην υπηρεσία του ερευνητή. Η έρευνα αφ’ εαυτής μπορεί να προσφέρει άπλετη εσωτερική ικανοποίηση στον ερευνητή, αλλά παραμένει κολοβή, εάν δεν επικοινωνηθεί κατάλληλα. Δεν θα επιτύχει ούτε την προαγωγή της επιστήμης μέσω της επικοινωνίας της στους άλλους ερευνητές, και το κυριότερο δεν θα βοηθήσει την κοινωνία εάν δεν επικοινωνηθεί μέσω μίας κατάλληλης και στοχευμένης δράσης, η οποία θα μπορεί να μετουσιωθεί σε απτά αποτελέσματα για ομάδες ή ακόμη και το σύνολο της κοινωνίας.
Δημήτρης Ζαφειρίου, Καθηγητής Ιατρικής
Η σημασία της αριστείας
Στο ΑΠΘ ενίοτε έως πολύ συχνά η καλώς εννοούμενη επιστημονική αριστεία ήταν, είναι και θα είναι το ζητούμενο. Το “αιέν αριστεύειν” σε όλα τα επίπεδα αποτελεί μία βασική αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, με την οποία πρέπει να γαλουχούνται όλα τα παιδιά από την πρώτη μέρα του σχολείου. Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία μέσω των ερευνητών του με όχημα την Αντιπρυτανεία Έρευνας.
Λήδα Κοβάτση
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής
Γνωριμία με τα πρόσωπα επιστημονικής επιρροής
«Το ΑΠΘ αποτελεί μία τεράστια κοινότητα, εντός της οποίας υπάρχουν θύλακες εργατικότητας και αριστείας. Με αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία του αντιπρύτανη κ. Στυλιανίδη η κοινωνία είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με πρόσωπα τα οποία ασκούν επιρροή στο επιστημονικό γίγνεσθαι μέσω του έργου τους και τελικά επηρεάζουν την ζωή όλων μας.
Τάνια Βαλαμώτη
Καθηγήτρια Ιστορίας & Αρχαιολογίας
Η επιμέρους έρευνα
Η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας μας απασχόλησε ως εργαστήριο LIRA του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και PlantCult-ΚΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια. Ασχολούμαστε με το προϊστορικό φαγητό και θέλαμε να μεταφέρουμε τη γνώση αυτή με απλό και εύληπτο τρόπο στο ευρύ κοινό, να βοηθήσουμε τη σύνδεση των προϊστορικών γεύσεων με το σήμερα. Έτσι μαγειρέψαμε πλιγούρι και φάβα στην Πλατεία Αριστοτέλους στο πλαίσιο της δράσης "το ΑΠΘ στην πόλη". Ωστόσο αυτές οι δράσεις έχουν σταματήσει λόγω COVID και σκεφτόμαστε άλλους τρόπους επικοινωνίας με τον κόσμο, μέσα από το διαδίκτυο.
Ηλιάνα Μπουσιάκη,
ΕΛΚΕ ΑΠΘ
Να ρίξουμε τις γέφυρες
Το πρώτο κάλεσμα στην ερευνητική κοινότητα για συμμετοχή στη Δράση έγινε στις αρχές του χρόνου. Δυστυχώς, η εμφάνιση της πανδημίας μας ανάγκασε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που απαιτούσαν φυσικές αποστάσεις. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις δεν πτόησαν την ομάδα, αλλά ούτε και τους ερευνητές που ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά. Στις αρχές του καλοκαιριού έγιναν τα γυρίσματα και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δράσης. Το βασικό ζητούμενο για εμάς ήταν να μπορέσουν τα βίντεο που δημιουργήσαμε να "ρίξουν γέφυρες" μεταξύ των ερευνητών και της κοινωνίας, δηλαδή του κοινού, που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει πώς η έρευνα που συντελείται πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργαστηρίων, επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Αυτό ήταν και το βασικό "στοίχημα", το οποίο κατά τη γνώμη μας κερδήθηκε. Να μπορέσουν οι ερευνητές του ΑΠΘ, να περιγράψουν μέσα σε λιγότερο από 2,5 λεπτά με έναν κατανοητό τρόπο την έρευνά τους και να εξηγήσουν με όρους καθημερινούς πώς αυτή η έρευνα μπορεί να ακουμπήσει τις ζωές μας.
Ελπίδα Βιάννη
Κέντρο Επιμόρφωσης ΚΕΔΙΒΙΜ
Δίαυλος επικοινωνίας με την κοινότητα
Η επικοινωνία είναι μία θεμελιώδης ανάγκη και ταυτόχρονα μια κοινωνική αναγκαιότητα. Επικοινωνώ σημαίνει συνδιαλέγομαι με τον άλλο. Ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας και ως βασικός πυλώνας του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της, το ΑΠΘ έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την κοινότητα. Επικεντρωμένοι στο βαρυσήμαντο έργο τους και προσηλωμένοι στο επιστημονικό τους καθήκον, οι ερευνητές μας παράγουν πολύτιμη γνώση προς όφελος της κοινότητας, επηρεάζοντας πολλαπλά την καθημερινότητά της. Γι’ αυτό και η ανάδειξη αυτού του πολύπλευρου έργου κρίθηκε επιτακτική περισσότερο από ποτέ. Μέσα από τα ολιγόλεπτα βίντεο που δημιουργήθηκαν, οι άνθρωποι που αποτελούν το εξειδικευμένο ερευνητικό δυναμικό του πανεπιστημίου μας αφήνουν για λίγο τα εργαστήριά τους και, με τρόπο διαφορετικό από ό,τι έχουν ίσως συνηθίσει, μας παρουσιάζουν το πώς οι καινοτόμες ιδέες τους αντανακλούν και επηρεάζουν τη ζωή μας.
Βασιλική Κυριάκου
Διοικητική Υπάλληλος Τεχνικής Υπηρεσίας
Έρευνα πιο προσιτή στο κοινό
Κάνοντάς την έρευνα πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών και η κατανόηση της καινοτομίας. Επιπλέον, όταν η έρευνα γίνεται εφαρμοσμένη και δημιουργεί τεχνολογικές εφαρμογές ή πολιτικές, τότε επηρεάζει αναμφίβολα την καθημερινότητα των πολιτών αναβαθμίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο, καθώς και το περιβάλλον όπου διαβιώνουν.
*Η ομάδα αποτελείται επίσης από τους: Κωνσταντίνο Βυρσωκίνο, επίκουρο Καθηγητή Φυσικής, Χριστίνα Εμμανουήλ, ΕΔΙΠ Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Χριστίνα Μπουτσούκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών, Κωνσταντίνο Κατάκαλο, επίκουρο καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών, Λεμονιά Σκούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, Ευθυμία Πρωτονοτάριου, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020
Η ομάδα, δημιουργήθηκε έπειτα από πρόσκληση του αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, Στράτο Στυλιανίδη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκο Παναγιώτου. Το εγχείρημα που έκρυβε δυσκολίες και λεπτές γραμμές, στόχο είχε να αναδείξει τους επιστήμονες και τη δουλεία τους. Οι επιστήμονες θα έπρεπε να παρουσιάσουν το έργο και τα αποτελέσματά τους με απλό λόγο, μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο που δημιουργεί η Ομάδα. Οι στόχοι της δράσης είναι πολυδιάστατοι και οι βασικές προτεραιότητες για την ανάδειξη των καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών που γεννιούνται στα εργαστήρια του ΑΠΘ και αλλάζουν τις ζωές μας, επαναπροσδιορίστηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν δυο ομάδες.
Στράτος Στυλιανίδης
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ
Η έρευνα σε "πρώτο πλάνο"
Μέσω αυτής της δράσης, προσπαθήσαμε με σύγχρονα μέσα και τρόπους να φωτίσουμε πρόσωπα, πρότυπα, ανθρώπους που μέσα από την έρευνά τους πραγματικά "επηρεάζουν"… Επηρεάζουν την πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας. Επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Προσπαθήσαμε να επανανοηματοδοτήσουμε τον σύγχρονο όρο "influencer", ζητώντας από τις ερευνήτριες και τους ερευνητές του πανεπιστημίου μας, να μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες έρευνας, να μας τις εξηγήσουν με απλά λόγια και να μας εισάγουν στον άλλοτε δυσνόητο -για την κοινωνία- και άλλοτε συναρπαστικό κόσμο τους. Το ΑΠΘ είναι ένας σημαντικός κόμβος γνώσης και καινοτομίας, μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοιτίδες της χώρας. Είναι χρέος μας να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους να μεταφέρουμε την αξία αυτής της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας μέσα στην κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη δράση, η οποία αποτελεί μέρος των συνολικότερων προσπαθειών μας να βάλουμε την έρευνα "σε πρώτο πλάνο". Γιατί η έρευνα στο ΑΠΘ, δεν σταματάει ποτέ.
Νίκος Παναγιώτου
Επικεφαλής Ομάδας, Αν. Καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
Η σημασία ανάδειξης του ορθού λόγου
"Στόχος ήταν να αναδείξουμε το ερευνητικό έργο, να επικοινωνήσουμε περαιτέρω τη δουλειά που γίνεται στο ΑΠΘ, το ίδιο το πανεπιστήμιο και την πόλη ως πόλο καινοτομίας. Η δουλειά όλων των μελών της ομάδας ήταν εξαιρετική με κύριο μέσο τις ιδέες μας, τη συλλογικότητα και τη διάθεση να προσφέρουμε, ξεκινήσαμε έναν προγραμματισμό ενεργειών που φέραμε σε πέρας παρά τις αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, κυρίως με τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία COVID-19". O επικεφαλής της Ομάδας, μιλάει για τη σημασία της έρευνας στη ζωή μας, λέγοντας πως "καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα αμφισβήτησης της επιστήμης, του ορθού λόγου ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτά ήταν να βγούμε δυναμικά μπροστά. Το ΑΠΘ έτρεχε ήδη με επιτυχία πρωτοβουλίες όπως το ‘ΑΠΘ την Κυριακή’ και ερχόμαστε εμείς με την ιδέα αυτή που είχα και υλοποιήσαμε, προκειμένου να βγούμε ακόμη περισσότερο μπροστά και δυναμικά. Ο τίτλος 'πως η έρευνα αλλάζει τη ζωή μου' τα αναδεικνύει όλα, στόχος με απλά λόγια περιφραστικά να δείξουμε τους ερευνητές, το έργο τους, το πανεπιστήμιο. Να απαντήσουμε ‘erga omnes’ τι σημαίνει έρευνα, και το πως αλλάζει την καθημερινότητά μας. Να προβάλλουμε το ΑΠΘ ως τόπο παραγωγής καινοτόμων ιδεών, πρωτοβουλιών που αλλάζουν τη ζωή μας. Το πως μπορούμε να το διαπιστώσουμε καθημερινά, είναι η έρευνα που φέρνει καθημερινές μικρές και μεγάλες επαναστάσεις, με αντίστοιχο αντίκτυπο".
Μιχάλης Δούμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής
Η σημασία της έρευνας στη ζωή μας
Η έρευνα για μένα αποτελεί ένα σύμπλεγμα από τρία στοιχεία: α) Την παραγωγή γνώσης, γιατί έτσι μόνο επιτυγχάνεται η πρόοδος της επιστήμης και τα αποτελέσματα μπορούν να δράσουν πολλαπλασιαστικά. Με αυτόν τον τρόπο είναι στην υπηρεσία της επιστήμης. β) Την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων που θα είναι χρήσιμα στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν την έννοια βρίσκεται στην αποκλειστική υπηρεσία της κοινωνίας. γ) Μία μαγική διαδικασία που προσφέρει στον ερευνητή ένα μοναδικό αίσθημα χαράς, γαλήνης και εσωτερικής ολοκλήρωσης. Με αυτήν την παράμετρο είναι στην υπηρεσία του ερευνητή. Η έρευνα αφ’ εαυτής μπορεί να προσφέρει άπλετη εσωτερική ικανοποίηση στον ερευνητή, αλλά παραμένει κολοβή, εάν δεν επικοινωνηθεί κατάλληλα. Δεν θα επιτύχει ούτε την προαγωγή της επιστήμης μέσω της επικοινωνίας της στους άλλους ερευνητές, και το κυριότερο δεν θα βοηθήσει την κοινωνία εάν δεν επικοινωνηθεί μέσω μίας κατάλληλης και στοχευμένης δράσης, η οποία θα μπορεί να μετουσιωθεί σε απτά αποτελέσματα για ομάδες ή ακόμη και το σύνολο της κοινωνίας.
Δημήτρης Ζαφειρίου, Καθηγητής Ιατρικής
Η σημασία της αριστείας
Στο ΑΠΘ ενίοτε έως πολύ συχνά η καλώς εννοούμενη επιστημονική αριστεία ήταν, είναι και θα είναι το ζητούμενο. Το “αιέν αριστεύειν” σε όλα τα επίπεδα αποτελεί μία βασική αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, με την οποία πρέπει να γαλουχούνται όλα τα παιδιά από την πρώτη μέρα του σχολείου. Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια το άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία μέσω των ερευνητών του με όχημα την Αντιπρυτανεία Έρευνας.
Λήδα Κοβάτση
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής
Γνωριμία με τα πρόσωπα επιστημονικής επιρροής
«Το ΑΠΘ αποτελεί μία τεράστια κοινότητα, εντός της οποίας υπάρχουν θύλακες εργατικότητας και αριστείας. Με αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία του αντιπρύτανη κ. Στυλιανίδη η κοινωνία είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με πρόσωπα τα οποία ασκούν επιρροή στο επιστημονικό γίγνεσθαι μέσω του έργου τους και τελικά επηρεάζουν την ζωή όλων μας.
Τάνια Βαλαμώτη
Καθηγήτρια Ιστορίας & Αρχαιολογίας
Η επιμέρους έρευνα
Η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας μας απασχόλησε ως εργαστήριο LIRA του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και PlantCult-ΚΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια. Ασχολούμαστε με το προϊστορικό φαγητό και θέλαμε να μεταφέρουμε τη γνώση αυτή με απλό και εύληπτο τρόπο στο ευρύ κοινό, να βοηθήσουμε τη σύνδεση των προϊστορικών γεύσεων με το σήμερα. Έτσι μαγειρέψαμε πλιγούρι και φάβα στην Πλατεία Αριστοτέλους στο πλαίσιο της δράσης "το ΑΠΘ στην πόλη". Ωστόσο αυτές οι δράσεις έχουν σταματήσει λόγω COVID και σκεφτόμαστε άλλους τρόπους επικοινωνίας με τον κόσμο, μέσα από το διαδίκτυο.
Ηλιάνα Μπουσιάκη,
ΕΛΚΕ ΑΠΘ
Να ρίξουμε τις γέφυρες
Το πρώτο κάλεσμα στην ερευνητική κοινότητα για συμμετοχή στη Δράση έγινε στις αρχές του χρόνου. Δυστυχώς, η εμφάνιση της πανδημίας μας ανάγκασε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που απαιτούσαν φυσικές αποστάσεις. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις δεν πτόησαν την ομάδα, αλλά ούτε και τους ερευνητές που ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά. Στις αρχές του καλοκαιριού έγιναν τα γυρίσματα και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δράσης. Το βασικό ζητούμενο για εμάς ήταν να μπορέσουν τα βίντεο που δημιουργήσαμε να "ρίξουν γέφυρες" μεταξύ των ερευνητών και της κοινωνίας, δηλαδή του κοινού, που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει πώς η έρευνα που συντελείται πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργαστηρίων, επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Αυτό ήταν και το βασικό "στοίχημα", το οποίο κατά τη γνώμη μας κερδήθηκε. Να μπορέσουν οι ερευνητές του ΑΠΘ, να περιγράψουν μέσα σε λιγότερο από 2,5 λεπτά με έναν κατανοητό τρόπο την έρευνά τους και να εξηγήσουν με όρους καθημερινούς πώς αυτή η έρευνα μπορεί να ακουμπήσει τις ζωές μας.
Ελπίδα Βιάννη
Κέντρο Επιμόρφωσης ΚΕΔΙΒΙΜ
Δίαυλος επικοινωνίας με την κοινότητα
Η επικοινωνία είναι μία θεμελιώδης ανάγκη και ταυτόχρονα μια κοινωνική αναγκαιότητα. Επικοινωνώ σημαίνει συνδιαλέγομαι με τον άλλο. Ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας και ως βασικός πυλώνας του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της, το ΑΠΘ έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την κοινότητα. Επικεντρωμένοι στο βαρυσήμαντο έργο τους και προσηλωμένοι στο επιστημονικό τους καθήκον, οι ερευνητές μας παράγουν πολύτιμη γνώση προς όφελος της κοινότητας, επηρεάζοντας πολλαπλά την καθημερινότητά της. Γι’ αυτό και η ανάδειξη αυτού του πολύπλευρου έργου κρίθηκε επιτακτική περισσότερο από ποτέ. Μέσα από τα ολιγόλεπτα βίντεο που δημιουργήθηκαν, οι άνθρωποι που αποτελούν το εξειδικευμένο ερευνητικό δυναμικό του πανεπιστημίου μας αφήνουν για λίγο τα εργαστήριά τους και, με τρόπο διαφορετικό από ό,τι έχουν ίσως συνηθίσει, μας παρουσιάζουν το πώς οι καινοτόμες ιδέες τους αντανακλούν και επηρεάζουν τη ζωή μας.
Βασιλική Κυριάκου
Διοικητική Υπάλληλος Τεχνικής Υπηρεσίας
Έρευνα πιο προσιτή στο κοινό
Κάνοντάς την έρευνα πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών και η κατανόηση της καινοτομίας. Επιπλέον, όταν η έρευνα γίνεται εφαρμοσμένη και δημιουργεί τεχνολογικές εφαρμογές ή πολιτικές, τότε επηρεάζει αναμφίβολα την καθημερινότητα των πολιτών αναβαθμίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο, καθώς και το περιβάλλον όπου διαβιώνουν.
*Η ομάδα αποτελείται επίσης από τους: Κωνσταντίνο Βυρσωκίνο, επίκουρο Καθηγητή Φυσικής, Χριστίνα Εμμανουήλ, ΕΔΙΠ Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Χριστίνα Μπουτσούκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών, Κωνσταντίνο Κατάκαλο, επίκουρο καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών, Λεμονιά Σκούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, Ευθυμία Πρωτονοτάριου, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ