ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διονύσης Σταμενίτης στη «ΜτΚ»: Ο δρόμος για εμάς είναι ξεκάθαρος: πολλή δουλειά, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλά για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα οδηγήσει τον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ, ενώ στέλνει μήνυμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις

 30/06/2024 18:00

Διονύσης Σταμενίτης στη «ΜτΚ»: Ο δρόμος για εμάς είναι ξεκάθαρος: πολλή δουλειά, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Νίκος Οικονόμου

Ο Βορειοελλαδίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» σημειώνει ότι «έχουμε αποδείξει ότι ακούμε με μεγάλη προσοχή αυτό που κάθε φορά θέλουν να μας πούνε οι πολίτες, προσπαθώντας να γινόμαστε καλύτεροι».

Για την τριετία που έρχεται τονίζει ότι κεντρικός στόχος είναι η συνολική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα πάνω σε τρεις άξονες. Την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, την υλοποίηση του νέου ΕΛΓΑ και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικά και διοικητικά, καθώς και την τάχιστη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι σαφής για το ζήτημα των επιδοτήσεων τονίζοντας με έμφαση ότι «σε αυτό το κομμάτι είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυστηρός έλεγχος, συγκεκριμένο πλαίσιο, και απόδοση δικαιοσύνης. Με διαφάνεια, συνέπεια και προγραμματισμό οι επιδοτήσεις θα δίνονται χωρίς καθυστερήσεις, και σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται».

Τέλος, για την περίφημη αρρώστια των ροδάκινων σημειώνει ότι όπως μας έχει ενημερώσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο πρόκειται για ασθένεια που οφείλεται σε ιογενή αίτια. «Αν τελικά καταλήξουμε ότι αποτελεί τη μοναδική αιτία, τότε δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση, παρά μόνο η εκρίζωση», ξεκαθαρίζει.

Κύριε Σταμενίτη, ένα από τα συμπεράσματα της κάλπης των ευρωεκλογών ήταν ότι η ΝΔ έχασε ποσοστά και ψηφοφόρους και στους αγρότες. Έχετε εξήγηση;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που μπορούμε να αντλήσουμε από το exit poll η ΝΔ, παρά τις απώλειες, αναδείχθηκε πρώτη στους αγρότες, κάτι που μας δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραμένει. 

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι, υπάρχει μία μερίδα πολιτών που μας είχε εμπιστευτεί στις εθνικές εκλογές, αλλά όχι στις ευρωεκλογές. Τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο βέβαια και το σύνολο των πολιτών έχουν αυξημένες απαιτήσεις από εμάς.

 Γνωρίζουν πως αποτελούμε τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί υπεύθυνα και με σχέδιο να διαπραγματευτεί προς όφελός τους, όμως θέλουν και από την πλευρά μας να δουν περισσότερα. Ειδικά, για τους αγρότες, να τονίσω πως γνωρίζουν ότι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν βρει έναν καλό συνομιλητή, που ακούει τα δίκαια αιτήματά τους και έχει ήδη έχει ικανοποιήσει την πλειοψηφία τους.

Γενικά πώς είδατε το μήνυμα της ευρωκάλπης; Για την κυβέρνηση, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και για τη μεγάλη αποχή.

Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, όμως οι αριθμοί των ευρωεκλογών μας λένε ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και ένα ισχυρό κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Και όπως σας είπα κ. Οικονόμου, ναι μεν υπάρχει εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για ταχύτερη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, όπως το παρουσιάσαμε στους πολίτες το καλοκαίρι του 2023 και για το οποίο μας έδωσαν ισχυρή εντολή να το υλοποιήσουμε. Και αυτό θα κάνουμε στην τριετία που έχουμε μπροστά μας μέχρι το 2027.

Τα δε αυξημένα ποσοστά της αποχής πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Για τη δική μας παράταξη, αν θέλετε, η ευθύνη μεγαλώνει, καθώς ένα τμήμα των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες, συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν κάποια άλλη πολιτική δύναμη. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Υπήρξαν πολίτες, που είχαν εμπιστευτεί τη ΝΔ το 2023, αλλά τώρα δεν μας ψήφισαν. Έχουμε χρέος λοιπόν αυτή τη μερίδα συμπολιτών μας να την εμπνεύσουμε και πάλι με το έργο μας.

Σημαντικές απώλειες είχε η ΝΔ και στην Κεντρική Μακεδονία, με αρκετούς ψηφοφόρους που την επέλεξαν το 2023 να διαλέγουν αυτή τη φορά την αποχή, αλλά και κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Πώς θα τους ξανακερδίσετε;

Ο δρόμος για εμάς είναι ξεκάθαρος: πολλή δουλειά, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι ακούμε με μεγάλη προσοχή αυτό που κάθε φορά θέλουν να μας πούνε οι πολίτες, προσπαθώντας να γινόμαστε καλύτεροι. Είμαι αισιόδοξος ότι μένοντας συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας πλάνο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και η ΝΔ θα είναι και πάλι η επιλογή τους.

Πάμε στα του υπουργείου σας: ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη τριετία;

Κεντρικός μας στόχος είναι η συνολική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Οι άξονες που κινούμαστε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας είναι πρώτον, η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις παθογένειες. Δεύτερον, η υλοποίηση του νέου ΕΛΓΑ, και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικά και διοικητικά. Τρίτον, η τάχιστη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με απορροφήσεις και υλοποιήσεις έργων που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας και της αγροτικής οικονομίας. Και τέλος, οι παρεμβάσεις στην ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη αλλά και φιλικότερη στους παραγωγούς.

Ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος του φτηνού ρεύματος για τους αγρότες. Πόσους αφορά και τι προσδοκάτε από το συγκεκριμένο μέτρο;

Ξέρουμε καλά ότι, το ζήτημα του κόστους παραγωγής, που συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, είναι μία πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε μέτρα όπως, η επαναφορά του φόρου αγροτικού πετρελαίου, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ», η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», που εξασφαλίζει σε αγρότες και κτηνοτρόφους, χαμηλή και σταθερή τιμή σε βάθος δεκαετίας. Είναι ένα μέτρο που αφορά τις αγροτικές παροχές και πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί ένας ισχυρός σύμμαχός στην προσπάθεια που κάνουμε για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Κρίσιμο ζήτημα για το επόμενο διάστημα είναι σίγουρα και η νέα ΚΑΠ. Τι αλλαγές μπορεί να γίνουν, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027;

Για να είμαστε ακριβείς, δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για Κοινή Αγροτική Πολιτική, χωρίς να βάζουμε στην εξίσωση την Κλιματική Κρίση. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι, κάθε σχεδιασμός κινείται με αυτό ως δεδομένο. Εμείς όμως τι λέμε; Σαφώς ναι στην πράσινη μετάβαση, αλλά με τρόπο τέτοιον που οι παραγωγοί μας να μπορούν να την υποστηρίξουν. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με έναν τρόπο που δεν θα υπονομεύσει τελικά την ίδια τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Ήδη, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τους προηγούμενους μήνες από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ώστε να τροποποιήσουμε σημεία της και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, υπό τον νέο υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος ήδη έδωσε τον τόνο να τρέξουμε γρήγορα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στον πρωτογενή τομέα.

Να καταλήγουν οι επιδοτήσεις όχι σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται είναι μια παλιά ελληνική αμαρτωλή ιστορία. Έχουν γίνει σίγουρα βήματα εδώ, αλλά τι νέο να περιμένουμε από την κυβέρνηση;

Σε αυτό το κομμάτι είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυστηρός έλεγχος, συγκεκριμένο πλαίσιο, και απόδοση δικαιοσύνης. Με διαφάνεια, συνέπεια και προγραμματισμό οι επιδοτήσεις θα δίνονται χωρίς καθυστερήσεις, και σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία για τον ΕΛΓΑ. Πώς θα εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων;

Άμεσα προχωράμε στην ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τον ΕΛΓΑ. Έπειτα από 25 χρόνια ερχόμαστε να ανασυγκροτήσουμε τον Οργανισμό, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε δουλέψει μεθοδικά και αυτό που έχουν να περιμένουν οι παραγωγοί μας είναι ένας νέος κανονισμός ασφάλισης που θα μπορεί να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται εξαιτίας της Κλιματικής Κρίσης. Ο νέος ΕΛΓΑ φιλοδοξούμε να είναι ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια του παραγωγού, με χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία, η ταχύτητα και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.

Και για το τέλος, κάτι για την αρρώστια των ροδάκινων που απειλεί τις παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες της περιοχής σας;

Όπως μας έχει ενημερώσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο πρόκειται για ασθένεια που οφείλεται σε ιογενή αίτια και πρέπει να σας πληροφορήσω ότι, αν τελικά καταλήξουμε ότι αποτελεί τη μοναδική αιτία, τότε δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση, παρά μόνο η εκρίζωση. Η μελέτη συνεχίζεται για να ορίσουμε τα αίτια με ακρίβεια, ήδη γίνεται η καταγραφή των εκτάσεων που έχουν προσβληθεί, με δήλωση του παραγωγού και βεβαίωση γεωπόνου ενώ έχουν εκδοθεί οδηγίες για ορθές καλλιεργητικές πρακτικές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο ιός δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω σε υγιή δέντρα. Παράλληλα, διερευνούμε τις δυνατότητες που έχουμε μέσω ενωσιακών και εθνικών πόρων, ώστε να καλύψουμε ανάγκες αποκατάστασης που ενδεχομένως να προκύψουν. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα, το παρακολουθούμε, ενεργούμε και σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024

Ο Βορειοελλαδίτης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» σημειώνει ότι «έχουμε αποδείξει ότι ακούμε με μεγάλη προσοχή αυτό που κάθε φορά θέλουν να μας πούνε οι πολίτες, προσπαθώντας να γινόμαστε καλύτεροι».

Για την τριετία που έρχεται τονίζει ότι κεντρικός στόχος είναι η συνολική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα πάνω σε τρεις άξονες. Την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, την υλοποίηση του νέου ΕΛΓΑ και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικά και διοικητικά, καθώς και την τάχιστη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι σαφής για το ζήτημα των επιδοτήσεων τονίζοντας με έμφαση ότι «σε αυτό το κομμάτι είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυστηρός έλεγχος, συγκεκριμένο πλαίσιο, και απόδοση δικαιοσύνης. Με διαφάνεια, συνέπεια και προγραμματισμό οι επιδοτήσεις θα δίνονται χωρίς καθυστερήσεις, και σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται».

Τέλος, για την περίφημη αρρώστια των ροδάκινων σημειώνει ότι όπως μας έχει ενημερώσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο πρόκειται για ασθένεια που οφείλεται σε ιογενή αίτια. «Αν τελικά καταλήξουμε ότι αποτελεί τη μοναδική αιτία, τότε δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση, παρά μόνο η εκρίζωση», ξεκαθαρίζει.

Κύριε Σταμενίτη, ένα από τα συμπεράσματα της κάλπης των ευρωεκλογών ήταν ότι η ΝΔ έχασε ποσοστά και ψηφοφόρους και στους αγρότες. Έχετε εξήγηση;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που μπορούμε να αντλήσουμε από το exit poll η ΝΔ, παρά τις απώλειες, αναδείχθηκε πρώτη στους αγρότες, κάτι που μας δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραμένει. 

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι, υπάρχει μία μερίδα πολιτών που μας είχε εμπιστευτεί στις εθνικές εκλογές, αλλά όχι στις ευρωεκλογές. Τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο βέβαια και το σύνολο των πολιτών έχουν αυξημένες απαιτήσεις από εμάς.

 Γνωρίζουν πως αποτελούμε τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί υπεύθυνα και με σχέδιο να διαπραγματευτεί προς όφελός τους, όμως θέλουν και από την πλευρά μας να δουν περισσότερα. Ειδικά, για τους αγρότες, να τονίσω πως γνωρίζουν ότι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν βρει έναν καλό συνομιλητή, που ακούει τα δίκαια αιτήματά τους και έχει ήδη έχει ικανοποιήσει την πλειοψηφία τους.

Γενικά πώς είδατε το μήνυμα της ευρωκάλπης; Για την κυβέρνηση, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και για τη μεγάλη αποχή.

Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, όμως οι αριθμοί των ευρωεκλογών μας λένε ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και ένα ισχυρό κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Και όπως σας είπα κ. Οικονόμου, ναι μεν υπάρχει εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για ταχύτερη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, όπως το παρουσιάσαμε στους πολίτες το καλοκαίρι του 2023 και για το οποίο μας έδωσαν ισχυρή εντολή να το υλοποιήσουμε. Και αυτό θα κάνουμε στην τριετία που έχουμε μπροστά μας μέχρι το 2027.

Τα δε αυξημένα ποσοστά της αποχής πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Για τη δική μας παράταξη, αν θέλετε, η ευθύνη μεγαλώνει, καθώς ένα τμήμα των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες, συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν κάποια άλλη πολιτική δύναμη. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Υπήρξαν πολίτες, που είχαν εμπιστευτεί τη ΝΔ το 2023, αλλά τώρα δεν μας ψήφισαν. Έχουμε χρέος λοιπόν αυτή τη μερίδα συμπολιτών μας να την εμπνεύσουμε και πάλι με το έργο μας.

Σημαντικές απώλειες είχε η ΝΔ και στην Κεντρική Μακεδονία, με αρκετούς ψηφοφόρους που την επέλεξαν το 2023 να διαλέγουν αυτή τη φορά την αποχή, αλλά και κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Πώς θα τους ξανακερδίσετε;

Ο δρόμος για εμάς είναι ξεκάθαρος: πολλή δουλειά, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι ακούμε με μεγάλη προσοχή αυτό που κάθε φορά θέλουν να μας πούνε οι πολίτες, προσπαθώντας να γινόμαστε καλύτεροι. Είμαι αισιόδοξος ότι μένοντας συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας πλάνο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και η ΝΔ θα είναι και πάλι η επιλογή τους.

Πάμε στα του υπουργείου σας: ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη τριετία;

Κεντρικός μας στόχος είναι η συνολική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Οι άξονες που κινούμαστε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας είναι πρώτον, η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις παθογένειες. Δεύτερον, η υλοποίηση του νέου ΕΛΓΑ, και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικά και διοικητικά. Τρίτον, η τάχιστη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με απορροφήσεις και υλοποιήσεις έργων που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας και της αγροτικής οικονομίας. Και τέλος, οι παρεμβάσεις στην ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη αλλά και φιλικότερη στους παραγωγούς.

Ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος του φτηνού ρεύματος για τους αγρότες. Πόσους αφορά και τι προσδοκάτε από το συγκεκριμένο μέτρο;

Ξέρουμε καλά ότι, το ζήτημα του κόστους παραγωγής, που συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, είναι μία πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε μέτρα όπως, η επαναφορά του φόρου αγροτικού πετρελαίου, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ», η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», που εξασφαλίζει σε αγρότες και κτηνοτρόφους, χαμηλή και σταθερή τιμή σε βάθος δεκαετίας. Είναι ένα μέτρο που αφορά τις αγροτικές παροχές και πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί ένας ισχυρός σύμμαχός στην προσπάθεια που κάνουμε για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Κρίσιμο ζήτημα για το επόμενο διάστημα είναι σίγουρα και η νέα ΚΑΠ. Τι αλλαγές μπορεί να γίνουν, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027;

Για να είμαστε ακριβείς, δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για Κοινή Αγροτική Πολιτική, χωρίς να βάζουμε στην εξίσωση την Κλιματική Κρίση. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι, κάθε σχεδιασμός κινείται με αυτό ως δεδομένο. Εμείς όμως τι λέμε; Σαφώς ναι στην πράσινη μετάβαση, αλλά με τρόπο τέτοιον που οι παραγωγοί μας να μπορούν να την υποστηρίξουν. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με έναν τρόπο που δεν θα υπονομεύσει τελικά την ίδια τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Ήδη, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τους προηγούμενους μήνες από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ώστε να τροποποιήσουμε σημεία της και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, υπό τον νέο υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος ήδη έδωσε τον τόνο να τρέξουμε γρήγορα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στον πρωτογενή τομέα.

Να καταλήγουν οι επιδοτήσεις όχι σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται είναι μια παλιά ελληνική αμαρτωλή ιστορία. Έχουν γίνει σίγουρα βήματα εδώ, αλλά τι νέο να περιμένουμε από την κυβέρνηση;

Σε αυτό το κομμάτι είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυστηρός έλεγχος, συγκεκριμένο πλαίσιο, και απόδοση δικαιοσύνης. Με διαφάνεια, συνέπεια και προγραμματισμό οι επιδοτήσεις θα δίνονται χωρίς καθυστερήσεις, και σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία για τον ΕΛΓΑ. Πώς θα εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων;

Άμεσα προχωράμε στην ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τον ΕΛΓΑ. Έπειτα από 25 χρόνια ερχόμαστε να ανασυγκροτήσουμε τον Οργανισμό, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε δουλέψει μεθοδικά και αυτό που έχουν να περιμένουν οι παραγωγοί μας είναι ένας νέος κανονισμός ασφάλισης που θα μπορεί να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται εξαιτίας της Κλιματικής Κρίσης. Ο νέος ΕΛΓΑ φιλοδοξούμε να είναι ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια του παραγωγού, με χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία, η ταχύτητα και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.

Και για το τέλος, κάτι για την αρρώστια των ροδάκινων που απειλεί τις παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες της περιοχής σας;

Όπως μας έχει ενημερώσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο πρόκειται για ασθένεια που οφείλεται σε ιογενή αίτια και πρέπει να σας πληροφορήσω ότι, αν τελικά καταλήξουμε ότι αποτελεί τη μοναδική αιτία, τότε δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση, παρά μόνο η εκρίζωση. Η μελέτη συνεχίζεται για να ορίσουμε τα αίτια με ακρίβεια, ήδη γίνεται η καταγραφή των εκτάσεων που έχουν προσβληθεί, με δήλωση του παραγωγού και βεβαίωση γεωπόνου ενώ έχουν εκδοθεί οδηγίες για ορθές καλλιεργητικές πρακτικές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο ιός δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω σε υγιή δέντρα. Παράλληλα, διερευνούμε τις δυνατότητες που έχουμε μέσω ενωσιακών και εθνικών πόρων, ώστε να καλύψουμε ανάγκες αποκατάστασης που ενδεχομένως να προκύψουν. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα, το παρακολουθούμε, ενεργούμε και σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία