ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δωρέαν κινηματογραφικές προβολές στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής

Από την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης

 31/07/2023 16:15

Δωρέαν κινηματογραφικές προβολές στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης διοργανώνει δύο θερινές κινηματογραφικές προβολές τον Αύγουστο, στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Θα προβληθούν η λατινοαμερικάνικη δραματική κωμωδία: Η Τουαλέτα του Πάπα (El baño del Papa / The Pope’s Toilet) την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 στις 20:30 και, το πλήρως αποκατεστημένο αριστούργημα κινουμένων σχεδίων, του Ρίτσαρντ Ουίλιαμς, μεταγλωττισμένο: Ο Κλέφτης και ο Τσαγκάρης (The Thief and the Cobbler / Tsasakos’ Cut) την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 στις 20:30.

Θερινές ανοιχτές προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης και τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου, στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο 2023.

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023:

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] και ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου, μέσω του προγράμματος Περιοδεύων Ισπανόφωνος Κινηματογράφος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Ελλάδα, παρουσιάζουν τη λατινοαμερικάνικη δραματική κωμωδία Η Τουαλέτα του Πάπα, «δίπλα στο κύμα», στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής στην παραλία Αγγελοχωρίου.

Την 3η καλοκαιρινή προβολή με φόντο το ηλιοβασίλεμα προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Κώστας Καρδερίνης.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση.

Η τουαλέτα του Πάπα / El baño del Papa / The Pope’s Toilet
[2007 Ουρουγουάη /Βραζιλία /Γαλλία, 90 λεπτά] των César Charlone & Enrique Fernández.

Συντελεστές:
Σενάριο, σκηνοθεσία: César Charlone & Enrique Fernández. Μουσική: Gabriel Casacuberta, Luciano Supervielle. Σχεδιασμός και καλλιτεχνική διεύθυνση: Inés Olmedo. Διεύθυνση φωτογραφίας: César Charlone. Μοντάζ: Gustavo Giani. Κοστούμια: Alejandra Rosasco.
Μακιγιάζ: Claudia Gonzales, Estela Vallegra.

Ηθοποιοί: César Troncoso [Μπέτο], Virginia Méndez [Κάρμεν], Mario Silva [Βαλβουλίνα], Virginia Ruiz [Σίλβια], Nelson Lence [Μελέγιο], Henry De Leon [Νασέντε], Jose Arce [Τίσα], Rosario Dos Santos [Τερέσα], Hugo Blandamuro [Ταρταμούντο].

Σύνοψη:

Το 1988 o Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ́ ανακοινώνει την επίσκεψή του στο συνοριακό χωριό Μέλο της Ουρουγουάης, στη μεθόριο με τη Βραζιλία.

Στην επίσκεψη αυτή εναποθέτει τις ελπίδες του για μια καλύτερη ζωή, ο μικρολαθρέμπορος Μπέτο και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο ζει, προκειμένου να διασωθούν από τη φτώχεια που τους πνίγει.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 προσκυνητές θα παρευρεθούν στην ομιλία και το δαιμόνιο μυαλό του Μπέτο σκαρφίζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο, τη δημιουργία τουαλέτας μετ’ αποδοχών, η οποία θα προσφέρει «ανακούφιση» στους χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Η τουαλέτα του Πάπα / El baño del Papa / The Pope’s Toilet
[2007 Ουρουγουάη /Βραζιλία /Γαλλία, 90 λεπτά] των César Charlone & Enrique Fernández.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Σεζάρ Σαρλόνε [Μοντεβιδέο, 19 Απριλίου 1958] είναι διάσημος διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, γνωστός κυρίως μέσα από τις συνεργασίες του με τον Φερνάντο Μεϊρέγιες [Η πόλη του Θεού, Περί τυφλότητος, Η πόλη των ανθρώπων, Ο επίμονος κηπουρός, Ρίο σ’ αγαπώ, Οι δύο Πάπες, Sugar], για την πρώτη από τις οποίες ήταν υποψήφιος για Όσκαρ φωτογραφίας.

Η τουαλέτα του Πάπα είναι η πρώτη σκηνοθεσία του και ήταν η επίσημη υποβολή της Ουρουγουάης για τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Λουίς Ενρίκε Φερνάντεζ Μάρτα [Μέλο, 11 Μαρτίου 1953] είναι συν-σεναριογράφος και συν- σκηνοθέτης στην Τουαλέτα του Πάπα, στην οποία εκμεταλλεύτηκε πλήρως, δραματουργικά και χωροταξικά, τον γενέθλιο τόπο του.

Το σπίτι του φύλακα της αλυκής:

Στέκει στην παραλία του Αγγελοχωρίου από το 1950. Το μικρό κτίσμα αποτέλεσε αρχικά κατοικία της οικογένειας του φύλακα της αλυκής που παρέμεινε σ’ αυτό μέχρι τη δεκαετία του ’80.

Όταν σταμάτησε η υπηρεσία του φύλακα, καθώς το αλάτι φυλασσόταν πλέον σε προστατευμένους χώρους, στο παραθαλάσσιο σπίτι με τη μοναδική θέα φιλοξενούνταν εποχικοί εργάτες των αλυκών μέχρι και το ’90, οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Έκτοτε, το σπίτι αφέθηκε στη μοίρα του, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, όταν μέλη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου το καθάρισαν και ο εξωτερικός χώρος άρχισε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα το αναστήλωσαν πλήρως ώστε να μπορεί να συνεχίσει την πολιτιστική δράση του.

Η ύπαρξη και η προσφορά του βασίζεται αποκλειστικά στη δουλειά εθελοντών, χωρίς κανέναν οικονομικό χαρακτήρα. Ο κ. Βαγγέλης Μίχος, ο «Φύλακας του Σπιτιού του Φύλακα» όπως αυτοαποκαλείται, προσκαλεί το κοινό στην αυλή του για καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στο κύμα.

Άλλωστε, για τον ίδιο, καλοκαίρι σημαίνει ελευθερία, ενώ, όπως λέει, η ευτυχία βρίσκεται σε αυτά που έχουμε και όχι σε αυτά που επιθυμούμε. [Μπέλλα Θεριού, ertnews.gr]

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Αθήνα για την παραχώρηση της ταινίας, Το σπίτι του φύλακα της αλυκής και τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου για τη διάθεση του χώρου και του εξοπλισμού προβολής.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023:

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] και ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου, μέσω της ευγενούς χορηγίας του Στάθη Τσασάκου, παρουσιάζουν, σε πρώτη προβολή στην Θεσσαλονίκη, το πλήρως αποκατεστημένο και μεταγλωττισμένο αριστούργημα Ο Κλέφτης και ο Τσαγκάρης [1993-2023, Tsasakos Cut], του Ρίτσαρντ Ουίλιαμς, «δίπλα στο κύμα», στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, παραλία Αγγελοχωρίου.

Την 4η καλοκαιρινήπροβολή με φόντο το ηλιοβασίλεμα προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Κώστας Καρδερίνης.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση.

Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης / The Thief and the Cobbler (Tsasakos’ Cut)
[1993-2023 ΗΒ /ΗΠ /Καναδάς, 99 λεπτά] του Richard Williams.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία και επιμέλεια μεταγλώττισης: Στάθης Τσασάκος, Νώντας Τσιρέπας. Μετάφραση: Στάθης Τσασάκος.

Δανείζουν τις φωνές τους:

Βασίλης Κουτζανίδης, Στάθης Τσασάκος, Εύη Βρανά, Νώντας Τσιρέπας, Εμμανουέλα Μαρκάκη, Άγγελος Παπαλός, Ειρήνη Καμά. Στην αποκατάσταση / ολοκλήρωση των κινουμένων σχεδίων συμμετέχουν τα ταλέντα των: Loghan Crespel, Όλγα Χαρτσά, Μαρία Τσαρίδου, Μαρία Λαυρεντιάδου, Μιχάλης Δεσποτόπουλος, Samantha Adkins, Kiwiz, Ειρήνη Καμά, Στάθης Τσασάκος.

Επεξεργασία ήχου και φωνητικών: Κατερίνα Κυριάκου.

Σύνοψη:

Το χαμένο αριστούργημα του Richard Williams (Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ; / Ροζ Πάνθηρας) χρησιμοποιεί το πιο εκφραστικό, χειροποίητο και σουρεαλιστικό animation όλων των εποχών, για να διηγηθεί με λεπτομέρεια την ιστορία του σιωπηλού τσαγκάρη, που θέλει να κερδίσει την καρδιά της νεαρής πριγκίπισσας – εγχείρημα που μοιάζει μακρινό όνειρο.

Παράλληλα, όμως, ο διασκεδαστικά ύπουλος και χειριστικός Ζίγκζαγκ, ο μέγας βεζίρης που συχνά μιλάει με ρίμες, προσπαθεί να σφετεριστεί τον θρόνο από τον… συνεχώς κοιμισμένο πατέρα της, βασιλιά Νοντ.

Χωρίς να το γνωρίζουν, ωστόσο, ένας γενοκτονικός στρατός τρομακτικών πολεμιστών και κατακτητών, γνωστών ως «Οι μονόφθαλμοι» πλησιάζουν στη Χρυσή Πόλη σχεδιάζοντας μια αιματηρή λεηλασία! Όλα και όλοι εξαρτώνται από έναν μουγγό γκαφατζή κλεφτράκο να τα διορθώσει… Κατά Λάθος;

Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης / The Thief and the Cobbler (Tsasakos’ Cut)
[1993-2023 ΗΒ /ΗΠ /Καναδάς, 99 λεπτά] του Richard Williams.

Λεπτομέρειες:

Το κινούμενο σχέδιο Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία πίσω του, από το 1968 όταν “γεννήθηκε” η αρχική ιδέα. Λόγω πίεσης χρόνου, οι δημιουργοί της ταινίας αναγκάστηκαν να την πετσοκόψουν και το αρχικό όραμα του δημιουργού “πέθανε” με μια αρκετά κομμένη εκδοχή το 1992, υπό τον τίτλο The Princess and the Cobbler, και το 1993 βγήκε ξανά, ακόμα πιο άχαρα κομμένη, από τα στούντιο της Disney με τον τίτλο Arabian Knight, οι οποίες ήταν και οι δύο εμπορικές αποτυχίες.

Κάποιοι φαν όμως, μαζί με τον δημιουργό, το 2013, μάζεψαν το κομμένο υλικό φτιάχνοντας το The Thief and the Cobbler: Reccobled Cut, ζωντανεύοντας το αρχικό όραμα του δημιουργού, Ρίτσαρντ Γουίλιαμς.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, ο Στάθης Τσασάκος μας παρουσιάζει (σε δική του επιμέλεια) το πλήρως μεταγλωττισμένο κι αποκαταστημένο αριστούργημα του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης, αν και υπήρξαν αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της μεταγλώττισης.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Richard Edmund Williams [Τορόντο, 19/03/1933 – Μπρίστολ, 16/08/2019] ήταν Καναδό- Βρετανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, ηθοποιός φωνής [η φωνή του Ντρούπι], σκηνοθέτης και συγγραφέας [The Animator’s Survival Kit], τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ [Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ].

Ήταν επίσης σχεδιαστής σε συνδετικές ακολουθίες και τίτλους ταινιών και εμψυχωτής: Τί νέα ψιψίνα / Χαρέμι για δύο, Ιντέλιτζενς Σέρβις – Εντολή δολοφονίας, Βίβα Ρόμα, Ένα δώρο για τους Ρώσους, Ο πρωτάρης [αφίσα], Καζίνο Ρουαγιάλ, Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας, Η επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα, Ο Ροζ Πάνθηρ ξαναχτυπά.

Το 1992, ο Williams αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Royal College of Art. Το 2015 ήταν υποψήφιος Όσκαρ και BAFTA καλύτερου μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων [Πρόλογος].

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Στάθη Τσασάκο για την παραχώρηση της ταινίας, το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής και τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου για τη διάθεση του χώρου και του εξοπλισμού προβολής.


Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης διοργανώνει δύο θερινές κινηματογραφικές προβολές τον Αύγουστο, στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Θα προβληθούν η λατινοαμερικάνικη δραματική κωμωδία: Η Τουαλέτα του Πάπα (El baño del Papa / The Pope’s Toilet) την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 στις 20:30 και, το πλήρως αποκατεστημένο αριστούργημα κινουμένων σχεδίων, του Ρίτσαρντ Ουίλιαμς, μεταγλωττισμένο: Ο Κλέφτης και ο Τσαγκάρης (The Thief and the Cobbler / Tsasakos’ Cut) την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 στις 20:30.

Θερινές ανοιχτές προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης και τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου, στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο 2023.

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023:

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] και ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου, μέσω του προγράμματος Περιοδεύων Ισπανόφωνος Κινηματογράφος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Ελλάδα, παρουσιάζουν τη λατινοαμερικάνικη δραματική κωμωδία Η Τουαλέτα του Πάπα, «δίπλα στο κύμα», στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής στην παραλία Αγγελοχωρίου.

Την 3η καλοκαιρινή προβολή με φόντο το ηλιοβασίλεμα προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Κώστας Καρδερίνης.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση.

Η τουαλέτα του Πάπα / El baño del Papa / The Pope’s Toilet
[2007 Ουρουγουάη /Βραζιλία /Γαλλία, 90 λεπτά] των César Charlone & Enrique Fernández.

Συντελεστές:
Σενάριο, σκηνοθεσία: César Charlone & Enrique Fernández. Μουσική: Gabriel Casacuberta, Luciano Supervielle. Σχεδιασμός και καλλιτεχνική διεύθυνση: Inés Olmedo. Διεύθυνση φωτογραφίας: César Charlone. Μοντάζ: Gustavo Giani. Κοστούμια: Alejandra Rosasco.
Μακιγιάζ: Claudia Gonzales, Estela Vallegra.

Ηθοποιοί: César Troncoso [Μπέτο], Virginia Méndez [Κάρμεν], Mario Silva [Βαλβουλίνα], Virginia Ruiz [Σίλβια], Nelson Lence [Μελέγιο], Henry De Leon [Νασέντε], Jose Arce [Τίσα], Rosario Dos Santos [Τερέσα], Hugo Blandamuro [Ταρταμούντο].

Σύνοψη:

Το 1988 o Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ́ ανακοινώνει την επίσκεψή του στο συνοριακό χωριό Μέλο της Ουρουγουάης, στη μεθόριο με τη Βραζιλία.

Στην επίσκεψη αυτή εναποθέτει τις ελπίδες του για μια καλύτερη ζωή, ο μικρολαθρέμπορος Μπέτο και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο ζει, προκειμένου να διασωθούν από τη φτώχεια που τους πνίγει.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 προσκυνητές θα παρευρεθούν στην ομιλία και το δαιμόνιο μυαλό του Μπέτο σκαρφίζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο, τη δημιουργία τουαλέτας μετ’ αποδοχών, η οποία θα προσφέρει «ανακούφιση» στους χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Η τουαλέτα του Πάπα / El baño del Papa / The Pope’s Toilet
[2007 Ουρουγουάη /Βραζιλία /Γαλλία, 90 λεπτά] των César Charlone & Enrique Fernández.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Σεζάρ Σαρλόνε [Μοντεβιδέο, 19 Απριλίου 1958] είναι διάσημος διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, γνωστός κυρίως μέσα από τις συνεργασίες του με τον Φερνάντο Μεϊρέγιες [Η πόλη του Θεού, Περί τυφλότητος, Η πόλη των ανθρώπων, Ο επίμονος κηπουρός, Ρίο σ’ αγαπώ, Οι δύο Πάπες, Sugar], για την πρώτη από τις οποίες ήταν υποψήφιος για Όσκαρ φωτογραφίας.

Η τουαλέτα του Πάπα είναι η πρώτη σκηνοθεσία του και ήταν η επίσημη υποβολή της Ουρουγουάης για τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Λουίς Ενρίκε Φερνάντεζ Μάρτα [Μέλο, 11 Μαρτίου 1953] είναι συν-σεναριογράφος και συν- σκηνοθέτης στην Τουαλέτα του Πάπα, στην οποία εκμεταλλεύτηκε πλήρως, δραματουργικά και χωροταξικά, τον γενέθλιο τόπο του.

Το σπίτι του φύλακα της αλυκής:

Στέκει στην παραλία του Αγγελοχωρίου από το 1950. Το μικρό κτίσμα αποτέλεσε αρχικά κατοικία της οικογένειας του φύλακα της αλυκής που παρέμεινε σ’ αυτό μέχρι τη δεκαετία του ’80.

Όταν σταμάτησε η υπηρεσία του φύλακα, καθώς το αλάτι φυλασσόταν πλέον σε προστατευμένους χώρους, στο παραθαλάσσιο σπίτι με τη μοναδική θέα φιλοξενούνταν εποχικοί εργάτες των αλυκών μέχρι και το ’90, οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Έκτοτε, το σπίτι αφέθηκε στη μοίρα του, μέχρι τον Ιούλιο του 2018, όταν μέλη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου το καθάρισαν και ο εξωτερικός χώρος άρχισε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα το αναστήλωσαν πλήρως ώστε να μπορεί να συνεχίσει την πολιτιστική δράση του.

Η ύπαρξη και η προσφορά του βασίζεται αποκλειστικά στη δουλειά εθελοντών, χωρίς κανέναν οικονομικό χαρακτήρα. Ο κ. Βαγγέλης Μίχος, ο «Φύλακας του Σπιτιού του Φύλακα» όπως αυτοαποκαλείται, προσκαλεί το κοινό στην αυλή του για καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στο κύμα.

Άλλωστε, για τον ίδιο, καλοκαίρι σημαίνει ελευθερία, ενώ, όπως λέει, η ευτυχία βρίσκεται σε αυτά που έχουμε και όχι σε αυτά που επιθυμούμε. [Μπέλλα Θεριού, ertnews.gr]

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης στην Αθήνα για την παραχώρηση της ταινίας, Το σπίτι του φύλακα της αλυκής και τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου για τη διάθεση του χώρου και του εξοπλισμού προβολής.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023:

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] και ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου, μέσω της ευγενούς χορηγίας του Στάθη Τσασάκου, παρουσιάζουν, σε πρώτη προβολή στην Θεσσαλονίκη, το πλήρως αποκατεστημένο και μεταγλωττισμένο αριστούργημα Ο Κλέφτης και ο Τσαγκάρης [1993-2023, Tsasakos Cut], του Ρίτσαρντ Ουίλιαμς, «δίπλα στο κύμα», στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, παραλία Αγγελοχωρίου.

Την 4η καλοκαιρινήπροβολή με φόντο το ηλιοβασίλεμα προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Κώστας Καρδερίνης.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση.

Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης / The Thief and the Cobbler (Tsasakos’ Cut)
[1993-2023 ΗΒ /ΗΠ /Καναδάς, 99 λεπτά] του Richard Williams.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία και επιμέλεια μεταγλώττισης: Στάθης Τσασάκος, Νώντας Τσιρέπας. Μετάφραση: Στάθης Τσασάκος.

Δανείζουν τις φωνές τους:

Βασίλης Κουτζανίδης, Στάθης Τσασάκος, Εύη Βρανά, Νώντας Τσιρέπας, Εμμανουέλα Μαρκάκη, Άγγελος Παπαλός, Ειρήνη Καμά. Στην αποκατάσταση / ολοκλήρωση των κινουμένων σχεδίων συμμετέχουν τα ταλέντα των: Loghan Crespel, Όλγα Χαρτσά, Μαρία Τσαρίδου, Μαρία Λαυρεντιάδου, Μιχάλης Δεσποτόπουλος, Samantha Adkins, Kiwiz, Ειρήνη Καμά, Στάθης Τσασάκος.

Επεξεργασία ήχου και φωνητικών: Κατερίνα Κυριάκου.

Σύνοψη:

Το χαμένο αριστούργημα του Richard Williams (Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ; / Ροζ Πάνθηρας) χρησιμοποιεί το πιο εκφραστικό, χειροποίητο και σουρεαλιστικό animation όλων των εποχών, για να διηγηθεί με λεπτομέρεια την ιστορία του σιωπηλού τσαγκάρη, που θέλει να κερδίσει την καρδιά της νεαρής πριγκίπισσας – εγχείρημα που μοιάζει μακρινό όνειρο.

Παράλληλα, όμως, ο διασκεδαστικά ύπουλος και χειριστικός Ζίγκζαγκ, ο μέγας βεζίρης που συχνά μιλάει με ρίμες, προσπαθεί να σφετεριστεί τον θρόνο από τον… συνεχώς κοιμισμένο πατέρα της, βασιλιά Νοντ.

Χωρίς να το γνωρίζουν, ωστόσο, ένας γενοκτονικός στρατός τρομακτικών πολεμιστών και κατακτητών, γνωστών ως «Οι μονόφθαλμοι» πλησιάζουν στη Χρυσή Πόλη σχεδιάζοντας μια αιματηρή λεηλασία! Όλα και όλοι εξαρτώνται από έναν μουγγό γκαφατζή κλεφτράκο να τα διορθώσει… Κατά Λάθος;

Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης / The Thief and the Cobbler (Tsasakos’ Cut)
[1993-2023 ΗΒ /ΗΠ /Καναδάς, 99 λεπτά] του Richard Williams.

Λεπτομέρειες:

Το κινούμενο σχέδιο Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης κρύβει μια ιδιαίτερη ιστορία πίσω του, από το 1968 όταν “γεννήθηκε” η αρχική ιδέα. Λόγω πίεσης χρόνου, οι δημιουργοί της ταινίας αναγκάστηκαν να την πετσοκόψουν και το αρχικό όραμα του δημιουργού “πέθανε” με μια αρκετά κομμένη εκδοχή το 1992, υπό τον τίτλο The Princess and the Cobbler, και το 1993 βγήκε ξανά, ακόμα πιο άχαρα κομμένη, από τα στούντιο της Disney με τον τίτλο Arabian Knight, οι οποίες ήταν και οι δύο εμπορικές αποτυχίες.

Κάποιοι φαν όμως, μαζί με τον δημιουργό, το 2013, μάζεψαν το κομμένο υλικό φτιάχνοντας το The Thief and the Cobbler: Reccobled Cut, ζωντανεύοντας το αρχικό όραμα του δημιουργού, Ρίτσαρντ Γουίλιαμς.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, ο Στάθης Τσασάκος μας παρουσιάζει (σε δική του επιμέλεια) το πλήρως μεταγλωττισμένο κι αποκαταστημένο αριστούργημα του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς Ο κλέφτης και ο τσαγκάρης, αν και υπήρξαν αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της μεταγλώττισης.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Richard Edmund Williams [Τορόντο, 19/03/1933 – Μπρίστολ, 16/08/2019] ήταν Καναδό- Βρετανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, ηθοποιός φωνής [η φωνή του Ντρούπι], σκηνοθέτης και συγγραφέας [The Animator’s Survival Kit], τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ [Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ].

Ήταν επίσης σχεδιαστής σε συνδετικές ακολουθίες και τίτλους ταινιών και εμψυχωτής: Τί νέα ψιψίνα / Χαρέμι για δύο, Ιντέλιτζενς Σέρβις – Εντολή δολοφονίας, Βίβα Ρόμα, Ένα δώρο για τους Ρώσους, Ο πρωτάρης [αφίσα], Καζίνο Ρουαγιάλ, Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας, Η επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα, Ο Ροζ Πάνθηρ ξαναχτυπά.

Το 1992, ο Williams αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Royal College of Art. Το 2015 ήταν υποψήφιος Όσκαρ και BAFTA καλύτερου μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων [Πρόλογος].

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Στάθη Τσασάκο για την παραχώρηση της ταινίας, το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής και τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου για τη διάθεση του χώρου και του εξοπλισμού προβολής.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία