ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο μήνες μετά την καταστροφή το Πήλιο προσπαθεί να επανέλθει

Οι Πηλιορείτες επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού «τρέχουν» να προλάβουν τα Χριστούγεννα και οι αγρότες την επόμενη συγκομιδή – Αγκάθι οι υποδομές

 05/11/2023 08:00

Δύο μήνες μετά την καταστροφή το Πήλιο προσπαθεί να επανέλθει

Γιάννης Γκουμάκης

Να ορθοποδήσουν προσπαθούν οι κάτοικοι του Πηλίου, οι οποίοι πριν δυο μήνες περίπου, βίωσαν μεγάλες δυσκολίες λόγω των διαδοχικών πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες άφησαν εκτεταμένες ζημιές σε τουριστικά καταλύματα και καλλιέργειες, με τις μεγαλύτερες ζημιές ωστόσο να εντοπίζονται στις υποδομές.

Από τη μια οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων τρέχουν για να προλάβουν τα Χριστούγεννα και από την άλλη οι αγρότες, να είναι έτοιμοι για την επόμενη χρονιά.

«Να προλάβουμε τα Χριστούγεννα»

tsagarada1.jpg
Τουρνουά τάβλι μεταξύ των «αποκλεισμένων» παραθεριστών του «Χαμένου Μονόκερου» τις ημέρες μετά την πλημμύρα στην Τσαγκαράδα

Ο Χρήστος Μάρτζος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Χαμένος Μονόκερως» και Πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Τσαγκαράδας, δηλώνει πως αυτό που «καίει» τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, είναι να μπορέσει το Πήλιο να δεχτεί ξανά κόσμο.

«Από Σεπτέμβρη και μετά είναι σαν κάποιος να τράβηξε την πρίζα. Είχα κρατήσεις οι οποίες για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα μου απέφεραν κοντά στις 20.000 ευρώ και ξαφνικά χάθηκαν. Για την 28η Οκτωβρίου, ξενοδοχεία τα οποία πέρυσι ήταν γεμάτα λες και ήταν Δεκαπενταύγουστος, είχαν φέτος 20% πληρότητα. Τα περισσότερα δεν είχαν ούτε πελάτη» δηλώνει.

tsagarada4.jpg
Το ρέμα κατέστρεψε το καλντερίμι που χωρίζει το "Χαμένο Μονόκερο" με την Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα και στη θέση του ο Χρήστος τοποθέτησε ένα ξύλινο γεφυράκι

Στόχος όπως τονίζει, είναι το Πήλιο να επανέλθει σε επίπεδα κανονικότητας και να αποκατασταθεί η άσχημη εικόνα, κατάλοιπο των πρώτων ημερών του Σεπτέμβρη.

Οι επαγγελματίες πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στα Χριστούγεννα. Για να αποβούν προσοδοφόρες όμως οι γιορτινές μέρες, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές που ακόμη είναι κατεστραμμένες.

Βασικό κομμάτι της αποκατάστασης για το Ανατολικό Πήλιο, είναι η ολοκλήρωση βασικών διόδων, όπως η γέφυρα της «Μαυρούτσας» που ενώνει τα χωριά Κισσός και Μούρεσι και στην οποία χτες τοποθετήθηκε γέφυρα πρόσκαιρα μία γέφυρα τύπου Μπέλεϋ. Παράλληλα πρέπει να επανεκκινήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς την περιοχή που έχουν σταματήσει και τέλος, να υπάρξει μια σοβαρή διαφημιστική καμπάνια που θα προσελκύσει τον κόσμο, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες.

Απαισιόδοξος για το μέλλον του τόπου και για την επιχείρηση του από την άλλη πλευρά, είναι ο Γιώργος Αποστολέρης, ιδιοκτήτης καταλύματος στο Παπά Νερό του Αη Γιάννη Πηλίου, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής στο Ανατολικό Πήλιο.

Η παραλία του Αη Γιάννη και του Παπά Νερό μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Τα δυο μέρη δε συνδέονται μεταξύ τους, μιας και το ρέμα που τα χωρίζει, είχε εκείνες τις μέρες υπερχειλίσει καταστρέφοντας τη γέφυρα δίπλα από την κατασκήνωση της ΧΑΝΘ, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση.

ai-giannis-wmca.jpg
Το ρέμα που διατρέχει τον Αη Γιάννη Πηλίου, μετά τις πλημμύρες. Αριστερά βρίσκεται η κατασκήνωση της ΧΑΝΘ

«Το Ανατολικό Πήλιο είναι ένα πληγωμένο μέρος και αυτό που προβλέπω δυστυχώς είναι ότι το Πάσχα πάλι θα είμαστε σε άσχημη κατάσταση. Πρέπει να γίνουν οι υποδομές ούτως ώστε να μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι», παρατηρεί ο κ. Αποστολέρης.

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή

Προβλήματα παρουσιάζει από την άλλη πλευρά και η αγροτική παραγωγή στο Ανατολικό Πήλιο. Ωστόσο, παρά το σοκ των πρώτων ημερών, οι μηλοπαραγωγοί του φημισμένου συνεταιρισμού Ζαγορίν, πλέον είναι πιο αισιόδοξοι.

«Πανικός και απογοήτευση υπήρξε πολλή. Αυτό που μας βοήθησε να πάρουμε θάρρος είναι ότι μπορέσαμε και πραγματοποιήσαμε τη συγκομιδή. Αν δεν άνοιγαν οι αγροτικοί δρόμοι να συλλέξουμε τα προϊόντα που άντεξαν και σώθηκαν, θα μιλούσαμε για ανυπολόγιστη καταστροφή», εξηγεί ο κ. Αντώνης Πολίτης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζαγοράς και μέλος οικογένειας μηλοπαραγωγών στην περιοχή της Ζαγοράς.

mila-zagorin.jpg
Μήλα Ζαγορίν, ποικιλίας "Starky", (κόκκινα)

Ο κ. Πολίτης λέει πως χάθηκαν μεγάλες ποσότητες καρπού και πως η εφετινή παραγωγή του Συνεταιρισμού Ζαγορίν βρίσκεται στο 50% της αντίστοιχης περσινής.

Παρά την αρχική απογοήτευση, σε κανένα από τα χωριά δεν υπήρξε ούτε η σκέψη κατοίκου να φύγει από το χωριό ή να αλλάξει επάγγελμα, σημειώνει ο κ. Πολίτης.

«Κάποιος ο οποίος ασχολείται με τα μήλα 20 και 30 χρόνια, έχει επενδύσει κάποια λεφτά. Από την άλλη εδώ υπάρχουν οικογένειες που κάνουν αυτή τη δουλειά, πάππου προς πάππου. Σίγουρα μπορεί να εγκαταλειφθούν κάποια χωράφια στα οποία επήλθε ολοκληρωτική καταστροφή αλλά δεν μιλάμε για ζημιές που θα ξεσηκώσουν τους ανθρώπους να τα παρατήσουν και να φύγουν από το χωριό τους. Ο κόσμος που κάνει αυτή τη δουλειά το έχει επιλέξει συνειδητά. Μιλάμε για αγροτικές οικογένειες αιώνων», σημειώνει.

Κάστανα: Στο 1/3 η εφετινή παραγωγή

Στο κάστανο παράλληλα, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από το μήλο, με την φετινή παραγωγή να υπολογίζεται στο 1/3 της περσινής στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Ολόκληρα κτήματα μετακινήθηκαν από τις κατολισθήσεις, δέντρα καταστράφηκαν, δρόμοι κόπηκαν και έτσι μεγάλο μέρος των καρπών έμεινε ασύλλεκτο.

Το Ξουρίχτι Πηλίου, ένα μικρό χωριό περίπου 200 κατοίκων έχει επί το πλείστον καστανοπαραγωγούς. «Οι άνθρωποι μας δυστυχώς έχουν χάσει τις πηγές εισοδήματος που υπολόγιζαν ότι θα έχουν φέτος. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τον τόπο μας», υποστηρίζει η κ. Κατερίνα Καρασταμάτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Ξουρίχτι και από οικογένεια που ασχολείται με τα κάστανα.

xourihti2.jpg
Τα «σκισμένα» από την πλημμύρα κάστανα του Ξουριχτίου

Ο Σύλλογος το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου διοργάνωσε την ετήσια γιορτή κάστανου στο χωριό, μόνο που φέτος δεν είχε πολύ κόσμο λόγω της γενικής κατάστασης.

«Όταν τα κάστανα είναι έτοιμα να μαζευτούν, σκίζονται εύκολα και παίρνουν νερό. Η πλημμύρα έπεσε πάνω στη συγκομιδή και ουσιαστικά κατέστρεψε μεγάλο μέρος, ρίχνοντας την τιμή. Η παραγωγή φέτος είναι εξαιρετικά μειωμένη. Εμείς μπορεί να είχαμε και 20 τόνους παραγωγή κάθε χρόνο και φέτος φτάσαμε με το ζόρι στους 5 με 5,5. Οι άνθρωποι τώρα περιμένουν αποζημίωση, αλλά μέχρι στιγμής ακούμε μόνο υποσχέσεις», σημειώνει.

xourihti1.jpg
Φτωχή η εφετινή συγκομιδή κάστανου στο Ξουρίχτι

Νότιο Πηλιο: «Να είμαστε έτοιμοι τα Χριστούγεννα και πανέτοιμοι το καλοκαίρι»

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού τα παραλιακά χωριά, έχουν υποστεί μεγάλο αριθμό καταστροφών σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Οι επαγγελματίες τουρισμού εκεί, θέτουν ως στόχο ανάκαμψης αρχικά τα Χριστούγεννα, και μακροπρόθεσμα το επόμενο καλοκαίρι.

paltsi.jpg
Το ποτάμι που καταλήγει στην Πάλτση Νοτίου Πηλίου, έχει «κόψει» την παραλία σε τρία διαφορετικά μέρη. Σε σημείο της παραλίας έχει δημιουργηθεί πλέον ένα νησάκι.

«Το κακό και καλό παράλληλα για τα δικά μας τα μέρη στο Νότιο Πήλιο είναι ότι ουσιαστικά λειτουργούμε την καλοκαιρινή σεζόν. Το χειμώνα δεν έχουμε πολύ κόσμο, πέρα από κάποια, χωριά. Το ζήτημα φέτος είναι πως ο καιρός ήταν καλός μέχρι τώρα. Οπότε η σεζόν μας ούτως ή άλλως θα επεκτείνονταν. Οι πλημμύρες όμως μας στέρησαν σχεδόν δυο μήνες δουλειάς», υποστηρίζει η Πρόεδρος συλλόγου ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Μαγνησίας, και ιδιοκτήτρια επιχείρησης φιλοξενίας στην Πάλτση Νοτίου Πηλίου, κ. Ευαγγελία Διανελλάκη.

Η κ. Διανελλάκη, τονίζει πως από τις 200 περίπου εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο σύλλογο, οι 150 έχουν κάποιο πρόβλημα, όμως θεωρεί πως θα υπάρξει μέριμνα άμεσα. «Εμείς περιμένουμε σαν επαγγελματίες οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές μας αλλά κυρίως να δουλέψουν τα μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου για να διορθωθούν οι υποδομές», λέει.

«Ο Πλατανιάς είναι διαλυμένος – Δεν έχουμε δει κανένα έργο ακόμα»

Ο Πλατανιάς είναι ένα από τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων της περιοχής «τρέχουν» να προλάβουν το επόμενο καλοκαίρι, κάτι που εξαρτάται από την πρόοδο στις εργασίες των υποδομών στο χωριό.

platanias1.jpg
Ο δρόμος που κατέληγε στην παραλία του Πλατανιά Νοτίου Πηλίου

Ο κεντρικός δρόμος που κατέβαινε στο χωριό και έφτανε μέχρι την παραλία, παρουσιάζει σοβαρές ζημιές. Το πασίγνωστο πλέον τριώροφο που στηρίζεται πάνω στο λεωφορείο, κάθε μέρα που περνάει γέρνει και πιο πολύ.

«Παραλιακό μέτωπο δεν υπάρχει, το χωριό είναι κομμένο στα δύο από το ρέμα, με πεσμένη τη γέφυρα και αυτή τη στιγμή δε μπορεί να δεχτεί κανέναν, ούτε καν τους ντόπιους. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία διορθωτική κίνηση», υποστηρίζει η κ. Γωγώ Σταθαράκου, κάτοικος Πλατανιά και ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Εμάς η κίνηση ξεκινούσε τον Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα. Δε ξέρω αν το χωριό θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι. Είμαστε στο Νοέμβριο, δεν έχουμε δει κάτι ακόμα. Πότε θα γίνουν; Χρειάζονται μελέτες, οριοθέτηση ρέματος, δρόμοι, πεζοδρόμια, παραλιακή ζώνη του χωριού, γέφυρα να ενώνει τα δύο μέρη του χωριού που είναι κομμένο στα δύο», λέει με απόγνωση.

platanias3.jpg
Το χωριό του Πλατανιά έχει κοπεί στα δύο από το ρέμα που υπερχείλισε

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να υπάρξει κρατική ενίσχυση, ειδική για το Πήλιο -που θα ονομαστεί Pelion pass”-, η οποία θα καλύπτει μέχρι και τον Ιούνιο του 2024. Παράλληλα υπάρχει σχέδιο να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων για την περίοδο που χάθηκε και να γίνει τουριστική προβολή του τόπου.

Να ορθοποδήσουν προσπαθούν οι κάτοικοι του Πηλίου, οι οποίοι πριν δυο μήνες περίπου, βίωσαν μεγάλες δυσκολίες λόγω των διαδοχικών πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες άφησαν εκτεταμένες ζημιές σε τουριστικά καταλύματα και καλλιέργειες, με τις μεγαλύτερες ζημιές ωστόσο να εντοπίζονται στις υποδομές.

Από τη μια οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων τρέχουν για να προλάβουν τα Χριστούγεννα και από την άλλη οι αγρότες, να είναι έτοιμοι για την επόμενη χρονιά.

«Να προλάβουμε τα Χριστούγεννα»

tsagarada1.jpg
Τουρνουά τάβλι μεταξύ των «αποκλεισμένων» παραθεριστών του «Χαμένου Μονόκερου» τις ημέρες μετά την πλημμύρα στην Τσαγκαράδα

Ο Χρήστος Μάρτζος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Χαμένος Μονόκερως» και Πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Τσαγκαράδας, δηλώνει πως αυτό που «καίει» τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, είναι να μπορέσει το Πήλιο να δεχτεί ξανά κόσμο.

«Από Σεπτέμβρη και μετά είναι σαν κάποιος να τράβηξε την πρίζα. Είχα κρατήσεις οι οποίες για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα μου απέφεραν κοντά στις 20.000 ευρώ και ξαφνικά χάθηκαν. Για την 28η Οκτωβρίου, ξενοδοχεία τα οποία πέρυσι ήταν γεμάτα λες και ήταν Δεκαπενταύγουστος, είχαν φέτος 20% πληρότητα. Τα περισσότερα δεν είχαν ούτε πελάτη» δηλώνει.

tsagarada4.jpg
Το ρέμα κατέστρεψε το καλντερίμι που χωρίζει το "Χαμένο Μονόκερο" με την Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα και στη θέση του ο Χρήστος τοποθέτησε ένα ξύλινο γεφυράκι

Στόχος όπως τονίζει, είναι το Πήλιο να επανέλθει σε επίπεδα κανονικότητας και να αποκατασταθεί η άσχημη εικόνα, κατάλοιπο των πρώτων ημερών του Σεπτέμβρη.

Οι επαγγελματίες πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στα Χριστούγεννα. Για να αποβούν προσοδοφόρες όμως οι γιορτινές μέρες, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές που ακόμη είναι κατεστραμμένες.

Βασικό κομμάτι της αποκατάστασης για το Ανατολικό Πήλιο, είναι η ολοκλήρωση βασικών διόδων, όπως η γέφυρα της «Μαυρούτσας» που ενώνει τα χωριά Κισσός και Μούρεσι και στην οποία χτες τοποθετήθηκε γέφυρα πρόσκαιρα μία γέφυρα τύπου Μπέλεϋ. Παράλληλα πρέπει να επανεκκινήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς την περιοχή που έχουν σταματήσει και τέλος, να υπάρξει μια σοβαρή διαφημιστική καμπάνια που θα προσελκύσει τον κόσμο, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες.

Απαισιόδοξος για το μέλλον του τόπου και για την επιχείρηση του από την άλλη πλευρά, είναι ο Γιώργος Αποστολέρης, ιδιοκτήτης καταλύματος στο Παπά Νερό του Αη Γιάννη Πηλίου, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής στο Ανατολικό Πήλιο.

Η παραλία του Αη Γιάννη και του Παπά Νερό μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Τα δυο μέρη δε συνδέονται μεταξύ τους, μιας και το ρέμα που τα χωρίζει, είχε εκείνες τις μέρες υπερχειλίσει καταστρέφοντας τη γέφυρα δίπλα από την κατασκήνωση της ΧΑΝΘ, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση.

ai-giannis-wmca.jpg
Το ρέμα που διατρέχει τον Αη Γιάννη Πηλίου, μετά τις πλημμύρες. Αριστερά βρίσκεται η κατασκήνωση της ΧΑΝΘ

«Το Ανατολικό Πήλιο είναι ένα πληγωμένο μέρος και αυτό που προβλέπω δυστυχώς είναι ότι το Πάσχα πάλι θα είμαστε σε άσχημη κατάσταση. Πρέπει να γίνουν οι υποδομές ούτως ώστε να μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι», παρατηρεί ο κ. Αποστολέρης.

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή

Προβλήματα παρουσιάζει από την άλλη πλευρά και η αγροτική παραγωγή στο Ανατολικό Πήλιο. Ωστόσο, παρά το σοκ των πρώτων ημερών, οι μηλοπαραγωγοί του φημισμένου συνεταιρισμού Ζαγορίν, πλέον είναι πιο αισιόδοξοι.

«Πανικός και απογοήτευση υπήρξε πολλή. Αυτό που μας βοήθησε να πάρουμε θάρρος είναι ότι μπορέσαμε και πραγματοποιήσαμε τη συγκομιδή. Αν δεν άνοιγαν οι αγροτικοί δρόμοι να συλλέξουμε τα προϊόντα που άντεξαν και σώθηκαν, θα μιλούσαμε για ανυπολόγιστη καταστροφή», εξηγεί ο κ. Αντώνης Πολίτης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζαγοράς και μέλος οικογένειας μηλοπαραγωγών στην περιοχή της Ζαγοράς.

mila-zagorin.jpg
Μήλα Ζαγορίν, ποικιλίας "Starky", (κόκκινα)

Ο κ. Πολίτης λέει πως χάθηκαν μεγάλες ποσότητες καρπού και πως η εφετινή παραγωγή του Συνεταιρισμού Ζαγορίν βρίσκεται στο 50% της αντίστοιχης περσινής.

Παρά την αρχική απογοήτευση, σε κανένα από τα χωριά δεν υπήρξε ούτε η σκέψη κατοίκου να φύγει από το χωριό ή να αλλάξει επάγγελμα, σημειώνει ο κ. Πολίτης.

«Κάποιος ο οποίος ασχολείται με τα μήλα 20 και 30 χρόνια, έχει επενδύσει κάποια λεφτά. Από την άλλη εδώ υπάρχουν οικογένειες που κάνουν αυτή τη δουλειά, πάππου προς πάππου. Σίγουρα μπορεί να εγκαταλειφθούν κάποια χωράφια στα οποία επήλθε ολοκληρωτική καταστροφή αλλά δεν μιλάμε για ζημιές που θα ξεσηκώσουν τους ανθρώπους να τα παρατήσουν και να φύγουν από το χωριό τους. Ο κόσμος που κάνει αυτή τη δουλειά το έχει επιλέξει συνειδητά. Μιλάμε για αγροτικές οικογένειες αιώνων», σημειώνει.

Κάστανα: Στο 1/3 η εφετινή παραγωγή

Στο κάστανο παράλληλα, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από το μήλο, με την φετινή παραγωγή να υπολογίζεται στο 1/3 της περσινής στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Ολόκληρα κτήματα μετακινήθηκαν από τις κατολισθήσεις, δέντρα καταστράφηκαν, δρόμοι κόπηκαν και έτσι μεγάλο μέρος των καρπών έμεινε ασύλλεκτο.

Το Ξουρίχτι Πηλίου, ένα μικρό χωριό περίπου 200 κατοίκων έχει επί το πλείστον καστανοπαραγωγούς. «Οι άνθρωποι μας δυστυχώς έχουν χάσει τις πηγές εισοδήματος που υπολόγιζαν ότι θα έχουν φέτος. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τον τόπο μας», υποστηρίζει η κ. Κατερίνα Καρασταμάτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Ξουρίχτι και από οικογένεια που ασχολείται με τα κάστανα.

xourihti2.jpg
Τα «σκισμένα» από την πλημμύρα κάστανα του Ξουριχτίου

Ο Σύλλογος το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου διοργάνωσε την ετήσια γιορτή κάστανου στο χωριό, μόνο που φέτος δεν είχε πολύ κόσμο λόγω της γενικής κατάστασης.

«Όταν τα κάστανα είναι έτοιμα να μαζευτούν, σκίζονται εύκολα και παίρνουν νερό. Η πλημμύρα έπεσε πάνω στη συγκομιδή και ουσιαστικά κατέστρεψε μεγάλο μέρος, ρίχνοντας την τιμή. Η παραγωγή φέτος είναι εξαιρετικά μειωμένη. Εμείς μπορεί να είχαμε και 20 τόνους παραγωγή κάθε χρόνο και φέτος φτάσαμε με το ζόρι στους 5 με 5,5. Οι άνθρωποι τώρα περιμένουν αποζημίωση, αλλά μέχρι στιγμής ακούμε μόνο υποσχέσεις», σημειώνει.

xourihti1.jpg
Φτωχή η εφετινή συγκομιδή κάστανου στο Ξουρίχτι

Νότιο Πηλιο: «Να είμαστε έτοιμοι τα Χριστούγεννα και πανέτοιμοι το καλοκαίρι»

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού τα παραλιακά χωριά, έχουν υποστεί μεγάλο αριθμό καταστροφών σε υποδομές και ιδιοκτησίες. Οι επαγγελματίες τουρισμού εκεί, θέτουν ως στόχο ανάκαμψης αρχικά τα Χριστούγεννα, και μακροπρόθεσμα το επόμενο καλοκαίρι.

paltsi.jpg
Το ποτάμι που καταλήγει στην Πάλτση Νοτίου Πηλίου, έχει «κόψει» την παραλία σε τρία διαφορετικά μέρη. Σε σημείο της παραλίας έχει δημιουργηθεί πλέον ένα νησάκι.

«Το κακό και καλό παράλληλα για τα δικά μας τα μέρη στο Νότιο Πήλιο είναι ότι ουσιαστικά λειτουργούμε την καλοκαιρινή σεζόν. Το χειμώνα δεν έχουμε πολύ κόσμο, πέρα από κάποια, χωριά. Το ζήτημα φέτος είναι πως ο καιρός ήταν καλός μέχρι τώρα. Οπότε η σεζόν μας ούτως ή άλλως θα επεκτείνονταν. Οι πλημμύρες όμως μας στέρησαν σχεδόν δυο μήνες δουλειάς», υποστηρίζει η Πρόεδρος συλλόγου ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Μαγνησίας, και ιδιοκτήτρια επιχείρησης φιλοξενίας στην Πάλτση Νοτίου Πηλίου, κ. Ευαγγελία Διανελλάκη.

Η κ. Διανελλάκη, τονίζει πως από τις 200 περίπου εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο σύλλογο, οι 150 έχουν κάποιο πρόβλημα, όμως θεωρεί πως θα υπάρξει μέριμνα άμεσα. «Εμείς περιμένουμε σαν επαγγελματίες οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές μας αλλά κυρίως να δουλέψουν τα μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου για να διορθωθούν οι υποδομές», λέει.

«Ο Πλατανιάς είναι διαλυμένος – Δεν έχουμε δει κανένα έργο ακόμα»

Ο Πλατανιάς είναι ένα από τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων της περιοχής «τρέχουν» να προλάβουν το επόμενο καλοκαίρι, κάτι που εξαρτάται από την πρόοδο στις εργασίες των υποδομών στο χωριό.

platanias1.jpg
Ο δρόμος που κατέληγε στην παραλία του Πλατανιά Νοτίου Πηλίου

Ο κεντρικός δρόμος που κατέβαινε στο χωριό και έφτανε μέχρι την παραλία, παρουσιάζει σοβαρές ζημιές. Το πασίγνωστο πλέον τριώροφο που στηρίζεται πάνω στο λεωφορείο, κάθε μέρα που περνάει γέρνει και πιο πολύ.

«Παραλιακό μέτωπο δεν υπάρχει, το χωριό είναι κομμένο στα δύο από το ρέμα, με πεσμένη τη γέφυρα και αυτή τη στιγμή δε μπορεί να δεχτεί κανέναν, ούτε καν τους ντόπιους. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία διορθωτική κίνηση», υποστηρίζει η κ. Γωγώ Σταθαράκου, κάτοικος Πλατανιά και ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Εμάς η κίνηση ξεκινούσε τον Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα. Δε ξέρω αν το χωριό θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι. Είμαστε στο Νοέμβριο, δεν έχουμε δει κάτι ακόμα. Πότε θα γίνουν; Χρειάζονται μελέτες, οριοθέτηση ρέματος, δρόμοι, πεζοδρόμια, παραλιακή ζώνη του χωριού, γέφυρα να ενώνει τα δύο μέρη του χωριού που είναι κομμένο στα δύο», λέει με απόγνωση.

platanias3.jpg
Το χωριό του Πλατανιά έχει κοπεί στα δύο από το ρέμα που υπερχείλισε

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να υπάρξει κρατική ενίσχυση, ειδική για το Πήλιο -που θα ονομαστεί Pelion pass”-, η οποία θα καλύπτει μέχρι και τον Ιούνιο του 2024. Παράλληλα υπάρχει σχέδιο να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων για την περίοδο που χάθηκε και να γίνει τουριστική προβολή του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία