ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές, κόμματα, με φρουφρού και αρώματα

 15/01/2019 09:00

Πολλές φορές έχει περιγραφεί ο θρυμματισμός του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα το 2012. Η σύνδεση του θρυμματισμού και της στρεβλής δικομματικής εικόνας του με χαρακτηριστικά ολοκληρωτισμού, κρατισμού και γενικά ανορθολογισμού παράγει κάθε φορά τα κεντρικά θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Η χώρα σήμερα κυβερνάται από μία συμμαχία δύο κομμάτων που συγκέντρωσαν 40% και έχουν 152 έδρες στο κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση σταθερά νομοθετεί, υποσχόμενη ατομικά και συλλογικά ρουσφέτια και τακτοποιήσεις. 

Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής («δεδηλωμένη») αναφέρεται στο άθροισμα των κοινοβουλευτικών ομάδων. 

Έτσι αν οι 152 γίνουν 149 (είτε γιατί κάποιοι θα φύγουν, είτε γιατί μία από τις δύο αποχωρήσει από την κυβέρνηση) η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Προφανώς μπορεί κάποιοι να προσχωρήσουν και π.χ. οι 145 να γίνουν 151, όποτε η «δεδηλωμένη» παραμένει.

Αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν απλώς τα μέλη της κυβέρνησης που ανήκουν σε αυτούς (και θέλουν να αποσυρθούν…) η «δεδηλωμένη» δεν χάνεται. Πρέπει οι ΑΝΕΛ να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Καταλαβαίνετε το κόλπο; Αποσύρω τα μέλη, αλλά δεν αποσύρω την εμπιστοσύνη μου… Και μετά ζητάω από τη ΝΔ να προκαλέσει πρόταση δυσπιστίας, που για να περάσει πρέπει να έχει 151 ψήφους, που δεν τις έχει.

Η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Όσο και αν πολιτικά συνδέεται η ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ με εμπιστοσύνη, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης. 

Η κυβέρνηση θα το ερμηνεύσει έτσι και δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, άσχετα από τις δηλώσεις βουλευτών. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητάει από τη ΝΔ να προκαλέσει πρόταση δυσπιστίας, που δεν θα περάσει. Περίπου το ίδιο με το προηγούμενο.

Καταλαβαίνω και τους δύο. Αν οι ΑΝΕΛ θέλουν να είναι συνεπείς με τα λεγόμενά τους, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση όχι τους υπουργούς. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι συνεπής, ας εισηγηθεί τη συμφωνία και μετά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τα γράφω όλα αυτά την Τετάρτη. Πιθανόν την Κυριακή να είναι ανεπίκαιρα. 

Τι νομίζω; Θα παραιτηθούν μερικοί υπουργοί, θα περάσει η συμφωνία και θα αναμένουμε τις εκλογές…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιανουαρίου 2019