Εκλογές 2023: Oι επιχειρηματίες ζητούν ισχυρή κυβέρνηση στη Βουλή
22/05/2023 07:00
22/05/2023 07:00
Επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων είναι πολύ σαφείς, τόσο ξεκάθαροι που σαφέστεροι δεν γίνεται. Ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει σταθερότητα την επομένη των εκλογών, με το σχηματισμό κυβέρνησης είτε συνεργασίας ή, αφού μάλλον πάμε σε δεύτερες εκλογές, με το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το είπαν οι επιχειρηματίες, θέλουν κυβέρνηση ισχυρή στη Βουλή.
Το makthes.gr μίλησε με αρκετούς επιχειρηματίες, κάποιοι από τους οποίους δέχθηκαν να κάνουν και επώνυμες δηλώσεις, αλλά και με εκπροσώπους ορισμένων φορέων (σ.σ. έχει προηγηθεί σχετικό άρθρο στη «ΜτΚ» της 19/5), προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις τους, μετά τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης.
Το μήνυμά τους: Θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε κυβέρνηση ισχυρή που θα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά και χωρίς παλινωδίες τα δημόσια πράγματα σε μία περίοδο που η Ελλάδα επιβάλλεται να κάνει το παν για να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το αναπτυξιακό «δώρο» που έχει στα χέρια της, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν επ' ουδενί να σέρνεται η χώρα σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δείχνει ότι ο σχηματισμός αυτοδύναμος κυβέρνησης, είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Επίσης, επισημαίνουν πως τα δημοσιονομικά της πατήματα πρέπει να είναι σταθερά σε μία περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι αστάθμητοι παράγοντες πολλοί.
Με μία κουβέντα, θέλουν σταθερότητα, συνέχιση του μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών για μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις και αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων που παραμένουν ανοικτά.
Γιάννης Κουφίδης: Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής
«Εκτιμώ ότι με τα αποτελέσματα που έφερε η κάλπη της πρώτης Κυριακής, δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση, αφ' ενός γιατί τα κόμματα είχαν από προηγούμενα δείξει ότι δεν επιθυμούν τη συνεργασία και αφετέρου, επειδή τα ποσοστά που έβγαλε η κάλπη, στην πράξη απομακρύνουν από συγκλίσεις. Έτσι, τα αποτελέσματα των εκλογών, πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά που έφεραν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, μάλλον μας οδηγούν απευθείας σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Οι επιχειρήσεις και οι οικονομικοί φορείς, αυτό που θέλουμε είναι, το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης με συγκεκριμένη αναπτυξιακή ατζέντα. Μακάρι να μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση και από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά σημασία κυρίως έχει ο σχηματισμός μίας σταθερής κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί σε σύντομους χρόνους να λαμβάνει σωστές αποφάσεις.
Οι επιχειρήσεις και η χώρα εν κατακλείδι, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να συνεχίσει σε αναπτυξιακή πορεία. Πράγματι στον οικονομικό τομέα έχουν γίνει βήματα ουσίας, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας δημοσιονομικές προκλήσεις και ανοικτές κοινωνικές προκλήσεις, οπότε το ζητούμενο είναι η σταθερότητα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζεται. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες γεωπολιτικοί και οικονομικοί, των οποίων τις πιθανές επιδράσεις δεν μπορούμε να σταθμίσουμε. Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, προσδοκία που αν επαληθευτεί θα είναι, σημαντική κατάκτηση για τη χώρα μας, αλλά με την επενδυτική βαθμίδα δεν λύνονται και όλα τα προβλήματά μας.
Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά, πέραν όλων των άλλων, τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και θα προχωρήσει με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».
Παντελής Φιλιππίδης: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
«Η αγορά, που ήδη υπέφερε λόγω πληθωριστικών πιέσεων και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας, από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, έχει πάθει καθίζηση. Συνεπώς, αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις, είναι ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης. Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα, να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες, ώστε να μην υπάρξει μία παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας, κάτι που θα δημιουργήσει μεγαλύτερο αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο.
Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, εάν βεβαίως το επιθυμούσαν το πρώτο και το τρίτο κόμμα. Στη δεύτερη Κυριακή, δεν θα υπάρξει χαλαρή ψήφος, κάτι που θα φανεί στην κάλπη και αυτό προφανώς το γνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ γι' αυτό και στις πρώτες δηλώσεις τους, μετεκλογικά, ήταν πολύ προσεκτικοί στις απαντήσεις τους σχετικά μία υποθετική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Ειδικά για το Εμπόριο και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θέλω να τονίσω πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να προσέξει τις μικρές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη που αναμφίβολα επιτυγχάνεται και αποδεικνύεται με αριθμούς, δεν αγγίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μένει εκτός των μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Η αγορά είναι συνδεδεμένη με την κοινωνία. Εάν πάνω από το κεφάλι του καταναλωτή κρέμεται η απειλή των πλειστηριασμών, εάν χιλιάδες Ελλήνων μαζί με τις οικογένειές τους είναι «κοκκινισμένοι» στις τράπεζες, εάν μετά δυσκολίας καλύπτουν τις ανελαστικές ανάγκες τους, αυτοί όλοι οι άνθρωποι μένουν μακριά από την αγορά. Άρα θέλουμε γρήγορα το σχηματισμό κυβέρνησης, μίας κυβέρνησης σταθερής, ισχυρής στη Βουλή, που θα δώσει λύσεις στα ανοικτά προβλήματα μεγάλης μερίδας των πολιτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Παναγιώτης Τσινάβος: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΚΡΙ - ΚΡΙ Α.Ε
«Αυτό που επιθυμώ και, που οι περισσότεροι επιχειρηματίες πιστεύω ότι επιθυμούν, είναι σταθερότητα. Όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα πρέπει να εξασφαλίσει σταθερότητα στον τόπο και, επίσης, ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.
Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει την δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική, πιο δίκαιη απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πιο ανταγωνιστική ως προς τον τρόπο που το υπαλληλικό προσωπικό του δημοσίου αντιλαμβάνεται την λειτουργία του.
Η δημόσια διοίκηση πρέπει και θέλουμε να είναι αυστηρή ως προς την εφαρμογή του νόμου, αλλά μπορεί παράλληλα να είναι πιο φιλική απέναντι στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Θέλουμε λιγότερο κομματικοποιημένο κράτος, η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί χωρίς αρρυθμίες, σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τις εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία. Όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν η δημόσια διοίκηση να είναι σύμμαχός τους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αντί, όπως δυστυχώς συμβαίνει, να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τη δημόσια διοίκηση διακρίνουν οι αργοπορίες, η αναποφασιστικότητα, η ανευθυνότητα, δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Εν κατακλείδι, η επόμενη κυβέρνηση, συνεχίζοντας όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα ώστε να έχουμε λιγότερο κράτος και περισσότερη αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η όποια κυβέρνηση προκύψει, θα πρέπει να καταλάβει ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να βελτιωθεί. Σταθερή λοιπόν κυβέρνηση, που θα τολμήσει τομές για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης».
Σταύρος Κωνσταντινίδης: Πρόεδρος EURIMAC A.E.
«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών απομακρύνει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας , οπότε με σεβασμό στις επιλογές των ψηφοφόρων, ελπίζω από τις επόμενες εκλογές να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από το πρώτο σε ψήφους κόμμα.
Είναι ευκταίος ο σχηματισμός κυβέρνησης από το πρώτο και το τρίτο κόμμα, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν δείχνει πλέον πολύ πιθανό. Η χώρα, για λόγους εθνικούς τους οποίους θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται, πρέπει να αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί αυτή θα μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας.
«Η χώρα μας πρέπει να αφήσει οριστικά πίσω της τις περιπέτειες των τελευταίων πολλών ετών και να βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης ».
Θεόφιλος Μυλωνάς: Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
«Αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις Πληροφορικής, όπως και οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων, μετά τις εκλογές, είναι σταθερότητα. Εγώ προσωπικά θέλω το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, κάτι που ελπίζω να επιτευχθεί με το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών.
Από τη θέση του προέδρου του ΣΕΠΒΕ θα πω, ότι αυτό που οι επιχειρήσεις ζητούν είναι, να σχηματιστεί μία σταθερή κυβέρνηση που θα είναι ισχυρή στη Βουλή, γιατί διαφορετικά θα δούμε να δημιουργείται ανασφάλεια, αβεβαιότητα, κάτι πολύ αρνητικό για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς θα ακολουθήσουν υστερήσεις και χρονοκαθυστερήσεις στα πάντα, στις εγκρίσεις των έργων, στις χρηματοδοτήσεις.
Χρειαζόμαστε μία ισχυρή κυβέρνηση, που θα προχωρήσει με τον μετασχηματισμό του κράτους. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις, τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα έργα πρέπει να τρέξουν, προκλήσεις που μπορεί να διαχειριστεί μία αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση.
Θέλουμε μία κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τι εστί επιχειρηματικότητα, αλλά που επίσης θα ανταποκριθεί στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία, που θα προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον, θα αναβαθμίσει το σύστημα Υγείας, θα στηρίξει τη νέα γενιά μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και θα τη βοηθήσει να έρθει πιο κοντά στην καινούργια πραγματικότητα που δημιουργείται από τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την αγορά εργασίας».
Επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων είναι πολύ σαφείς, τόσο ξεκάθαροι που σαφέστεροι δεν γίνεται. Ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει σταθερότητα την επομένη των εκλογών, με το σχηματισμό κυβέρνησης είτε συνεργασίας ή, αφού μάλλον πάμε σε δεύτερες εκλογές, με το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το είπαν οι επιχειρηματίες, θέλουν κυβέρνηση ισχυρή στη Βουλή.
Το makthes.gr μίλησε με αρκετούς επιχειρηματίες, κάποιοι από τους οποίους δέχθηκαν να κάνουν και επώνυμες δηλώσεις, αλλά και με εκπροσώπους ορισμένων φορέων (σ.σ. έχει προηγηθεί σχετικό άρθρο στη «ΜτΚ» της 19/5), προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις τους, μετά τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης.
Το μήνυμά τους: Θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε κυβέρνηση ισχυρή που θα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά και χωρίς παλινωδίες τα δημόσια πράγματα σε μία περίοδο που η Ελλάδα επιβάλλεται να κάνει το παν για να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το αναπτυξιακό «δώρο» που έχει στα χέρια της, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν επ' ουδενί να σέρνεται η χώρα σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δείχνει ότι ο σχηματισμός αυτοδύναμος κυβέρνησης, είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Επίσης, επισημαίνουν πως τα δημοσιονομικά της πατήματα πρέπει να είναι σταθερά σε μία περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι αστάθμητοι παράγοντες πολλοί.
Με μία κουβέντα, θέλουν σταθερότητα, συνέχιση του μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών για μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις και αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων που παραμένουν ανοικτά.
Γιάννης Κουφίδης: Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής
«Εκτιμώ ότι με τα αποτελέσματα που έφερε η κάλπη της πρώτης Κυριακής, δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση, αφ' ενός γιατί τα κόμματα είχαν από προηγούμενα δείξει ότι δεν επιθυμούν τη συνεργασία και αφετέρου, επειδή τα ποσοστά που έβγαλε η κάλπη, στην πράξη απομακρύνουν από συγκλίσεις. Έτσι, τα αποτελέσματα των εκλογών, πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά που έφεραν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, μάλλον μας οδηγούν απευθείας σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Οι επιχειρήσεις και οι οικονομικοί φορείς, αυτό που θέλουμε είναι, το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης με συγκεκριμένη αναπτυξιακή ατζέντα. Μακάρι να μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση και από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά σημασία κυρίως έχει ο σχηματισμός μίας σταθερής κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί σε σύντομους χρόνους να λαμβάνει σωστές αποφάσεις.
Οι επιχειρήσεις και η χώρα εν κατακλείδι, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να συνεχίσει σε αναπτυξιακή πορεία. Πράγματι στον οικονομικό τομέα έχουν γίνει βήματα ουσίας, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας δημοσιονομικές προκλήσεις και ανοικτές κοινωνικές προκλήσεις, οπότε το ζητούμενο είναι η σταθερότητα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεχίζεται. Υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες γεωπολιτικοί και οικονομικοί, των οποίων τις πιθανές επιδράσεις δεν μπορούμε να σταθμίσουμε. Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, προσδοκία που αν επαληθευτεί θα είναι, σημαντική κατάκτηση για τη χώρα μας, αλλά με την επενδυτική βαθμίδα δεν λύνονται και όλα τα προβλήματά μας.
Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά, πέραν όλων των άλλων, τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και θα προχωρήσει με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».
Παντελής Φιλιππίδης: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
«Η αγορά, που ήδη υπέφερε λόγω πληθωριστικών πιέσεων και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας, από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, έχει πάθει καθίζηση. Συνεπώς, αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις, είναι ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης. Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα, να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες, ώστε να μην υπάρξει μία παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας, κάτι που θα δημιουργήσει μεγαλύτερο αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο.
Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, εάν βεβαίως το επιθυμούσαν το πρώτο και το τρίτο κόμμα. Στη δεύτερη Κυριακή, δεν θα υπάρξει χαλαρή ψήφος, κάτι που θα φανεί στην κάλπη και αυτό προφανώς το γνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ γι' αυτό και στις πρώτες δηλώσεις τους, μετεκλογικά, ήταν πολύ προσεκτικοί στις απαντήσεις τους σχετικά μία υποθετική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Ειδικά για το Εμπόριο και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θέλω να τονίσω πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να προσέξει τις μικρές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη που αναμφίβολα επιτυγχάνεται και αποδεικνύεται με αριθμούς, δεν αγγίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μένει εκτός των μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Η αγορά είναι συνδεδεμένη με την κοινωνία. Εάν πάνω από το κεφάλι του καταναλωτή κρέμεται η απειλή των πλειστηριασμών, εάν χιλιάδες Ελλήνων μαζί με τις οικογένειές τους είναι «κοκκινισμένοι» στις τράπεζες, εάν μετά δυσκολίας καλύπτουν τις ανελαστικές ανάγκες τους, αυτοί όλοι οι άνθρωποι μένουν μακριά από την αγορά. Άρα θέλουμε γρήγορα το σχηματισμό κυβέρνησης, μίας κυβέρνησης σταθερής, ισχυρής στη Βουλή, που θα δώσει λύσεις στα ανοικτά προβλήματα μεγάλης μερίδας των πολιτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Παναγιώτης Τσινάβος: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΚΡΙ - ΚΡΙ Α.Ε
«Αυτό που επιθυμώ και, που οι περισσότεροι επιχειρηματίες πιστεύω ότι επιθυμούν, είναι σταθερότητα. Όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα πρέπει να εξασφαλίσει σταθερότητα στον τόπο και, επίσης, ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.
Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει την δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική, πιο δίκαιη απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πιο ανταγωνιστική ως προς τον τρόπο που το υπαλληλικό προσωπικό του δημοσίου αντιλαμβάνεται την λειτουργία του.
Η δημόσια διοίκηση πρέπει και θέλουμε να είναι αυστηρή ως προς την εφαρμογή του νόμου, αλλά μπορεί παράλληλα να είναι πιο φιλική απέναντι στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Θέλουμε λιγότερο κομματικοποιημένο κράτος, η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί χωρίς αρρυθμίες, σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τις εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία. Όλοι οι επιχειρηματίες θέλουν η δημόσια διοίκηση να είναι σύμμαχός τους στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αντί, όπως δυστυχώς συμβαίνει, να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τη δημόσια διοίκηση διακρίνουν οι αργοπορίες, η αναποφασιστικότητα, η ανευθυνότητα, δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Εν κατακλείδι, η επόμενη κυβέρνηση, συνεχίζοντας όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα ώστε να έχουμε λιγότερο κράτος και περισσότερη αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η όποια κυβέρνηση προκύψει, θα πρέπει να καταλάβει ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να βελτιωθεί. Σταθερή λοιπόν κυβέρνηση, που θα τολμήσει τομές για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης».
Σταύρος Κωνσταντινίδης: Πρόεδρος EURIMAC A.E.
«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών απομακρύνει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας , οπότε με σεβασμό στις επιλογές των ψηφοφόρων, ελπίζω από τις επόμενες εκλογές να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από το πρώτο σε ψήφους κόμμα.
Είναι ευκταίος ο σχηματισμός κυβέρνησης από το πρώτο και το τρίτο κόμμα, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν δείχνει πλέον πολύ πιθανό. Η χώρα, για λόγους εθνικούς τους οποίους θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται, πρέπει να αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί αυτή θα μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας.
«Η χώρα μας πρέπει να αφήσει οριστικά πίσω της τις περιπέτειες των τελευταίων πολλών ετών και να βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης ».
Θεόφιλος Μυλωνάς: Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
«Αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις Πληροφορικής, όπως και οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων, μετά τις εκλογές, είναι σταθερότητα. Εγώ προσωπικά θέλω το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, κάτι που ελπίζω να επιτευχθεί με το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών.
Από τη θέση του προέδρου του ΣΕΠΒΕ θα πω, ότι αυτό που οι επιχειρήσεις ζητούν είναι, να σχηματιστεί μία σταθερή κυβέρνηση που θα είναι ισχυρή στη Βουλή, γιατί διαφορετικά θα δούμε να δημιουργείται ανασφάλεια, αβεβαιότητα, κάτι πολύ αρνητικό για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς θα ακολουθήσουν υστερήσεις και χρονοκαθυστερήσεις στα πάντα, στις εγκρίσεις των έργων, στις χρηματοδοτήσεις.
Χρειαζόμαστε μία ισχυρή κυβέρνηση, που θα προχωρήσει με τον μετασχηματισμό του κράτους. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις, τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα έργα πρέπει να τρέξουν, προκλήσεις που μπορεί να διαχειριστεί μία αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση.
Θέλουμε μία κυβέρνηση που θα αντιλαμβάνεται τι εστί επιχειρηματικότητα, αλλά που επίσης θα ανταποκριθεί στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία, που θα προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον, θα αναβαθμίσει το σύστημα Υγείας, θα στηρίξει τη νέα γενιά μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και θα τη βοηθήσει να έρθει πιο κοντά στην καινούργια πραγματικότητα που δημιουργείται από τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την αγορά εργασίας».
ΣΧΟΛΙΑ