Ελλειμματικός και με 39 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα ο ισολογισμός του 2022 στον δήμο Θεσσαλονίκης - Σκληρή κριτική Γάκη για τα μειωμένα έσοδα
29/11/2023 20:29
29/11/2023 20:29
Σε 39 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 33 εκατ. αφορούν συγκεκριμένες δαπάνες και δράσεις, ανέφερε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για την έγκριση του ισολογισμού του 2022, ο οποίος εγκρίθηκε τελικά νωρίς το βράδυ.
«Προτάσσουμε το καλό της Θεσσαλονίκης και των συμπολιτών μας, όπως έχουμε χρέος να κάνουμε με την ίδια συνέπεια, τόσο όταν έχουμε την εύνοιά τους όσο και όταν εισπράττουμε τη δυσμένειά τους», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Τον πολίτη οφείλουμε πρωτίστως να σεβόμαστε, τόσο όταν μας στηρίζει όσο -και πολύ περισσότερο- όταν μας επικρίνει, ακόμα κι αν έχουμε μια αίσθηση ότι η κρίση αυτή μπορεί κάπου να μας αδικεί. Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στα κοινά και αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης».
Όπως είπε ο ίδιος «οι προσωπικές αρχές και αξίες με τις οποίες στεκόμαστε απέναντί τους είναι μια παράμετρος που φέρει πάντα και αποκλειστικά τη δική μας σφραγίδα» και αμέσως μετά διαβεβαίωσε ότι «με αυτό το σκεπτικό ως υπηρέτης των συμπολιτών μου διοίκησα, ως υπηρέτης τους θα αποχωρήσω από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενος την πρόσφατη ετυμηγορία τους».
Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας εξέφρασε τη διάθεση της απερχόμενης διοίκησης να διευκολύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο της επόμενης δημοτικής αρχής, ώστε να έχει την ευχέρεια να εξειδικεύσει τους στόχους της και να εφαρμόσει την πολιτική της σε ένα ξεκάθαρο τοπίο.
Ξεκαθάρισε όμως «προς αποφυγήν παρερμηνειών αυτή η διάθεση στήριξης της προσπάθειας του διαδόχου μου στην επικείμενη αφετηρία του δεν αποτελεί ούτε προσωπική χάρη ούτε ένδειξη αδυναμίας απέναντι σε όποιους ισχυρισμούς και υπονοούμενα που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας» αλλά αντιθέτως «είναι η διάθεση που αντανακλά τη συνέπειά μας στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες πορευθήκαμε τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στη θητεία της διοίκησής του ο κ. Ζέρβας είπε ότι το 2019 παρέλαβε τον δήμο «με αρνητικό λογιστικό πρόσημο στα οικονομικά του έναντι του θετικού προηγουμένων ετών» και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022 σημαδεύτηκαν από την οικονομική καταιγίδα «τριών παγκόσμιου βεληνεκούς κρίσεων», που άλλαξαν άρδην το οικονομικό περιβάλλον για όλους και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζέρβας παρέπεμψε στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά την άποψή του «οι δικές μας αποφάσεις και επιλογές, που οδήγησαν σε μείωση εσόδων του δήμου και μείωση των βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, ελήφθησαν με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας στη δυσμενή αυτή συγκυρία. Επιβαρύνθηκαν δε ακόμα περισσότερο από οριζόντιες αποφάσεις της Πολιτείας».
Εστιάζοντας στους «εξωγενείς και μη προβλέψιμους παράγοντες» που επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά και του δήμου Θεσσαλονίκης ο κ. Ζέρβας τόνισε τα εξής:
• Πανδημία, που κράτησε δύο χρόνια, με κλειστά μαγαζιά και μειωμένα μισθώματα με την κυβέρνηση να υποχρεώνει τους δήμους να ασκήσουν κοινωνική πολιτική μη εισπράττοντας τα μισθώματα
• Ενεργειακή κρίση
• Πληθωριστικές πιέσεις με άνοδο τιμών στα έργα, μειώσεις στις εκπτώσεις και αναπροσαρμογή τιμών σε υπό εκτέλεση έργα, υπηρεσίες και αγορές αγαθών
• Μείωση ή και μηδενισμός εισπράξεων από τέλη κοινοχρήστων χώρων, παρεπιδημούντων και του 0,5%
• Νέες και κοστοβόρες κοινωνικές υπηρεσίες
• Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.
Σχολιάζοντας το έλλειμμα του ισολογισμού ο κ. Ζέρβας υποστήριξε ότι «τα τελικά σημερινά απολογιστικά δεδομένα δεν είναι προϊόν άστοχης πολιτικής διαχείρισης, αλλά αντικειμενική συνθήκη».
«Σήμερα είναι εύκολο να δεις δυο – τρεις λογιστικές εγγραφές, για παράδειγμα των δαπανών, αλλά το 2020, το 2021, το 2022 σκεφτείτε ποιες ήταν οι ανάγκες, ποια ήταν τα χρονικά περιθώρια, ποια ήταν η αγωνία και εν τέλει ποιες ήταν οι προτεραιότητες. Σκεφτείτε αν έπρεπε ή όχι να στηρίξουμε με τις επιλογές μας την κοινωνία», συνέχισε ο κ. Ζέρβας.
Υπό αυτό το πρίσμα κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να διερωτηθούν αν θα έπρεπε ο δήμος να μετακυλίσει τα κόστη της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία ή αν θα έπρεπε να παγώσει τεχνικά έργα, τα οποία είχε και έχει ανάγκη η πόλη.
«Σε αυτά τα ερωτήματα κληθήκαμε να απαντήσουμε και η απάντηση που εμείς δώσαμε ήταν μία: Στηρίζουμε κοινωνία και οικονομία, δεν χάνουμε και δεν ακυρώνουμε έργα, ενισχύουμε την αναπτυξιακή τροχιά και απορροφούμε εμείς τα όποια κόστη. Πιέζουμε δηλαδή τον δικό μας μηχανισμό και όχι τους πολίτες. Σε καιρούς κρίσης, αβεβαιότητας, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στηρίζεις την κοινωνία, είσαι εκεί όταν χρειάζεται και αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες και τις οικονομικές επιπτώσεις αμέσως μετά», δήλωσε αμέσως μετά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, «αν επέστρεφα στο ίδιο χρονικό σημείο με τη μεταγενέστερη γνώση, σας διαβεβαιώ ότι τις ίδιες επιλογές θα έκανα και πάλι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις νέες μεγάλες επιβαρύνσεις που δέχονται συνολικά οι δήμοι της χώρας με τα τέλη ταφής απορριμμάτων, το υψηλό μισθολογικό κόστος και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. «Αφού θέλετε να αναλύσουμε τα νούμερα του ισολογισμού θα πρέπει να δείτε και τι άλλο μας λέει: Στις 31/12/2022 έχουμε στα ταμεία του δήμου μας 39 εκατ., εκ των οποίων τα 33 είναι ειδικευμένα για συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.
«Όλα αυτά, που αποτελούν ρεαλιστικά και αντικειμενικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και η νέα διοίκηση, οφείλει πρωτίστως η Πολιτεία να τα λάβει υπ' όψιν της και να αναλάβει την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των δαπανών και υποχρεώσεων που μεταβιβάζει στους δήμους. Σε τέτοιες διεκδικήσεις, η νέα διοίκηση μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα μας βρει στο πλευρό της», σημείωσε ο Κ. Ζέρβας.
Έκλεισε, δε, λέγοντας πως «η συναίνεση είναι προς όφελος της Θεσσαλονίκης και στον βαθμό που μου αναλογεί θα την υπηρετήσω στο ακέραιο».
Ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών, έκανε λόγο για άλλη μία δύσκολη οικονομικά χρονιά με έντονες πληθωριστικές πιέσεις που παρουσιάζει «λογιστικές» ζημιές.
«Ο δήμος δεν αποτελεί εταιρεία που έχει σκοπό το κέρδος», αλλά εξυπηρετεί τον δημότη, εξήγησε ο ίδιος και διαμήνυσε πως ως διοίκηση «πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε να ανακουφίζουμε τους δημότες μας απορροφώντας αυτό το λογιστικό έλλειμμα» για να ενισχυθούν οι κοινωνικές πολιτικές, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης.
Παρότι «αντιμετωπίσαμε πανδημία με κλειστή οικονομία», εντούτοις «εφαρμόσαμε όλα τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης» που προέβλεπε η Πολιτεία, συνέχισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και υπενθύμισε μερικά από αυτά:
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο δήμος ήταν αντιμέτωπος με αυξημένα κόστη ενεργειακών δαπανών και παρότι οι δήμοι στηρίχτηκαν με πόρους, αυτοί δεν ήταν παρά «μια ασπιρίνη» που σε συνδυασμό με την πανδημία έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση στα οικονομικά του δήμου, υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης.
Έτσι, ο δήμος έχει συσσωρεύσει οφειλές προς τους παρόχους (σ.σ. ενέργειας), ενώ στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο του δήμου ήταν το γεγονός ότι λόγω της ακρίβειας και της αύξησης στις τιμές των υλικών μειώθηκαν τα ποσοστά των εκπτώσεων που παρείχαν οι εταιρείες που εκδήλωναν ενδιαφέρον να αναλάβουν τεχνικά έργα, όπως επίσης το κόστος των έργων που είχαν συμβασιοποιηθεί αυξήθηκε αρκετά, διευκρίνισε ο κ. Δημητριάδης.
Παρόλα αυτά, ο δήμος Θεσσαλονίκης διατήρησε τις εκπτώσεις 50% στα δημοτικά τέλη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και 40% σε συγκεκριμένα ιδρύματα, αλλά και 80% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατασκευή του μετρό, ενώ θεσμοθέτησε μειωμένο συντελεστή για τις πολυκατοικίες που έκαναν πράσινες ταράτσες και δώματα, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, το τεχνικό πρόγραμμα συνέχισε να μεγαλώνει και το 2022 και προωθήθηκαν 27,5 εκατομμύρια ευρώ για αναπλάσεις σε γειτονιές και υποδομές, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
«Έτσι εξηγείται το έλλειμμα σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών», συνόψισε ο Σ. Δημητριάδης και αμέσως μετά υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ προσεκτική διάθεση πόρων και οι προμηθευτές του δήμου εξυπηρετούνται κανονικά και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
«Λόγω της καλής οργάνωσης ο ισολογισμός είναι διαφανής και πλήρως καταρτισμένος. Τα οικονομικά αποτελέσματα του δήμου πρέπει να αποτελούνται ως ένα οργανισμού που επιτελεί κοινωνικό έργο» εκτίμησε ο ίδιος και επανέλαβε ότι η διοίκηση Ζέρβα μείωσε οριζόντια κατά 30% τα δημοτικά τέλη για όλους τους πολίτες «σε δύσκολες συγκυρίες».
Από την άλλη, ο Παναγιώτης Τσαρδακλής ο ορκωτός λογιστής που ήλεγξε τον ισολογισμό είπε από το βήμα του Δ.Σ. ότι στην έκθεση που έχει παραδώσει στον δήμο υπάρχουν τρεις παρατηρήσεις.
Στην αντίπερα όχθη, αυτή της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, εστίασε στην παρατήρηση του ορκωτού λογιστή για τις επισφαλείς απαιτήσεις, ενώ παρατήρησε πως παρά τους ισχυρισμούς του κ. Ζέρβα οι δαπάνες του δήμου για διάφορες κοινωνικές δράσεις παραμένουν στα ίδια, περίπου, επίπεδα τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και τα μισθολογικά κόστη.
Μπορεί ο ισολογισμός του 2022 να «βγαίνει ισοσκελισμένος», αλλά είναι λογιστική υπόθεση, δήλωσε ο κ. Γάκης που υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές εξελέγη με την παράταξη του επερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη. «Εμάς τι μας ενδιαφέρει; Ο ισολογισμός μπορεί να αποτυπώσει τη δυναμική και τη δραστηριότητα του δήμου ή την προσφορά του δήμου προς τους πολίτες; Προσφέραμε το μέγιστο των υπηρεσιών που θα έπρεπε; Αποτυπώνεται από τους ισολογισμούς; Άρα τι καλούμαστε να κάνουμε εδώ; Να ανιχνεύσουμε εάν αυτά τα στοιχεία έχουν θετική ή αρνητική συνέπεια στον πολίτη και ποια από αυτά μπορούν να αποτυπώσουν εάν τελικά ήμασταν χρήσιμοι για τους πολίτες», ανέφερε ακολούθως ο κ. Γάκης, έχοντας τονίσει προηγουμένως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και ως τέτοιο πρέπει να αξιολογεί πολιτικά τις αποφάσεις της εκάστοτε διοίκησης.
Παράλληλα, η διοίκηση του Κ. Ζέρβα μετέφερε μη εξειδικευμένους πόρους μεταξύ κωδικών, ώστε να γεφυρώσει το έλλειμμα που δημιουργεί η διαφορά εσόδων-εξόδων και να εγκριθεί ο ισολογισμός ως ισοσκελισμένος.
Επικαλούμενος τα οικονομικά στοιχεία του δήμου ο κ. Γάκης ανέφερε πως τα οργανικά έσοδα το 2018 ήταν 190,7 εκατ. ευρώ, το 2019 μειώθηκαν στα 125 εκατ., το 2020 στα 126,5 εκατ., το 2021 στα 121,7 εκατ. και το 2022 ήταν 120,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι κωδικοί που μειώθηκαν ιδιαιτέρως ήταν τα έσοδα από επιχορηγήσεις καθώς από 113,6 εκατ. το 2018, ανήλθαν σε μόλις 59,9 εκατ. το 2022, παρατήρησε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στα έσοδα από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη είπε πως το 2018 ήταν στα 62 εκατ. ευρώ, το 2019 στα 61 εκατ., το 2020 στα 51 εκατ., το 2021 στα 49 εκατ. και το 2022 ανήλθαν σε 49,7 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τη διαφορά οργανικών εσόδων-εξόδων από το 2018 μέχρι το 2022, ο Β. Γάκης σημείωσε ότι το 2018 ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ και το 2022 η διαφορά διαμορφώθηκε στα 29,9 εκατ. ευρώ, οπότε «τα έσοδα ήταν πολύ πιο κάτω από τα έξοδα».
Κατά την άποψή του αυτά τα δεδομένα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο άσκησε εξουσία η διοίκηση Ζέρβα, παρότι όπως είπε αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτήρισαν τα χρόνια της απερχόμενης διοίκησης, δηλαδή την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα θα μπορούσε να είχε μετριάσει ή και προλάβει πολλά ζητήματα που τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, είπε μετά ο Β. Γάκης και τόνισε πως όλα είναι πολιτικές επιλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», Σπύρος Βούγιας, ζητώντας απαντήσεις «γιατί μειώθηκαν τόσο πολύ τα έσοδα, ενώ τα έξοδα έμειναν σταθερά».
«Η διοίκηση αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην καθαριότητα. Τα ανταποδοτικά τέλη είναι η πηγή ενίσχυσης του δήμου, ο οποίος έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες. Η απερχόμενη διοίκηση υπονομεύει το μέλλον της διοίκησης που θα αναλάβει και τα πράγματα θα είναι χειρότερα από ό,τι δείχνει ο ισοσκελισμένος ισολογισμός», προειδοποίησε ο κ. Βούγιας.
Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι πάντως παρατήρησαν ότι κοιτώντας τους ισολογισμούς του 2022 αλλά και των προηγούμενων ετών, τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου μειώνονται ταχύτατα, σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, προειδοποιώντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε σε λίγα χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, έχει κρούσει «καμπανάκι» τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι έχει διαπιστώσει μεγάλο άνοιγμα στα ταμεία του δήμου.
15/07/2019 19:07
04/12/2023 06:53
21/11/2024 07:00
Σε 39 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 33 εκατ. αφορούν συγκεκριμένες δαπάνες και δράσεις, ανέφερε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για την έγκριση του ισολογισμού του 2022, ο οποίος εγκρίθηκε τελικά νωρίς το βράδυ.
«Προτάσσουμε το καλό της Θεσσαλονίκης και των συμπολιτών μας, όπως έχουμε χρέος να κάνουμε με την ίδια συνέπεια, τόσο όταν έχουμε την εύνοιά τους όσο και όταν εισπράττουμε τη δυσμένειά τους», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Τον πολίτη οφείλουμε πρωτίστως να σεβόμαστε, τόσο όταν μας στηρίζει όσο -και πολύ περισσότερο- όταν μας επικρίνει, ακόμα κι αν έχουμε μια αίσθηση ότι η κρίση αυτή μπορεί κάπου να μας αδικεί. Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στα κοινά και αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης».
Όπως είπε ο ίδιος «οι προσωπικές αρχές και αξίες με τις οποίες στεκόμαστε απέναντί τους είναι μια παράμετρος που φέρει πάντα και αποκλειστικά τη δική μας σφραγίδα» και αμέσως μετά διαβεβαίωσε ότι «με αυτό το σκεπτικό ως υπηρέτης των συμπολιτών μου διοίκησα, ως υπηρέτης τους θα αποχωρήσω από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενος την πρόσφατη ετυμηγορία τους».
Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας εξέφρασε τη διάθεση της απερχόμενης διοίκησης να διευκολύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο της επόμενης δημοτικής αρχής, ώστε να έχει την ευχέρεια να εξειδικεύσει τους στόχους της και να εφαρμόσει την πολιτική της σε ένα ξεκάθαρο τοπίο.
Ξεκαθάρισε όμως «προς αποφυγήν παρερμηνειών αυτή η διάθεση στήριξης της προσπάθειας του διαδόχου μου στην επικείμενη αφετηρία του δεν αποτελεί ούτε προσωπική χάρη ούτε ένδειξη αδυναμίας απέναντι σε όποιους ισχυρισμούς και υπονοούμενα που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας» αλλά αντιθέτως «είναι η διάθεση που αντανακλά τη συνέπειά μας στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες πορευθήκαμε τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στη θητεία της διοίκησής του ο κ. Ζέρβας είπε ότι το 2019 παρέλαβε τον δήμο «με αρνητικό λογιστικό πρόσημο στα οικονομικά του έναντι του θετικού προηγουμένων ετών» και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022 σημαδεύτηκαν από την οικονομική καταιγίδα «τριών παγκόσμιου βεληνεκούς κρίσεων», που άλλαξαν άρδην το οικονομικό περιβάλλον για όλους και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζέρβας παρέπεμψε στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά την άποψή του «οι δικές μας αποφάσεις και επιλογές, που οδήγησαν σε μείωση εσόδων του δήμου και μείωση των βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, ελήφθησαν με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας στη δυσμενή αυτή συγκυρία. Επιβαρύνθηκαν δε ακόμα περισσότερο από οριζόντιες αποφάσεις της Πολιτείας».
Εστιάζοντας στους «εξωγενείς και μη προβλέψιμους παράγοντες» που επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά και του δήμου Θεσσαλονίκης ο κ. Ζέρβας τόνισε τα εξής:
• Πανδημία, που κράτησε δύο χρόνια, με κλειστά μαγαζιά και μειωμένα μισθώματα με την κυβέρνηση να υποχρεώνει τους δήμους να ασκήσουν κοινωνική πολιτική μη εισπράττοντας τα μισθώματα
• Ενεργειακή κρίση
• Πληθωριστικές πιέσεις με άνοδο τιμών στα έργα, μειώσεις στις εκπτώσεις και αναπροσαρμογή τιμών σε υπό εκτέλεση έργα, υπηρεσίες και αγορές αγαθών
• Μείωση ή και μηδενισμός εισπράξεων από τέλη κοινοχρήστων χώρων, παρεπιδημούντων και του 0,5%
• Νέες και κοστοβόρες κοινωνικές υπηρεσίες
• Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.
Σχολιάζοντας το έλλειμμα του ισολογισμού ο κ. Ζέρβας υποστήριξε ότι «τα τελικά σημερινά απολογιστικά δεδομένα δεν είναι προϊόν άστοχης πολιτικής διαχείρισης, αλλά αντικειμενική συνθήκη».
«Σήμερα είναι εύκολο να δεις δυο – τρεις λογιστικές εγγραφές, για παράδειγμα των δαπανών, αλλά το 2020, το 2021, το 2022 σκεφτείτε ποιες ήταν οι ανάγκες, ποια ήταν τα χρονικά περιθώρια, ποια ήταν η αγωνία και εν τέλει ποιες ήταν οι προτεραιότητες. Σκεφτείτε αν έπρεπε ή όχι να στηρίξουμε με τις επιλογές μας την κοινωνία», συνέχισε ο κ. Ζέρβας.
Υπό αυτό το πρίσμα κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να διερωτηθούν αν θα έπρεπε ο δήμος να μετακυλίσει τα κόστη της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία ή αν θα έπρεπε να παγώσει τεχνικά έργα, τα οποία είχε και έχει ανάγκη η πόλη.
«Σε αυτά τα ερωτήματα κληθήκαμε να απαντήσουμε και η απάντηση που εμείς δώσαμε ήταν μία: Στηρίζουμε κοινωνία και οικονομία, δεν χάνουμε και δεν ακυρώνουμε έργα, ενισχύουμε την αναπτυξιακή τροχιά και απορροφούμε εμείς τα όποια κόστη. Πιέζουμε δηλαδή τον δικό μας μηχανισμό και όχι τους πολίτες. Σε καιρούς κρίσης, αβεβαιότητας, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στηρίζεις την κοινωνία, είσαι εκεί όταν χρειάζεται και αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες και τις οικονομικές επιπτώσεις αμέσως μετά», δήλωσε αμέσως μετά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, «αν επέστρεφα στο ίδιο χρονικό σημείο με τη μεταγενέστερη γνώση, σας διαβεβαιώ ότι τις ίδιες επιλογές θα έκανα και πάλι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ειδική μνεία έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις νέες μεγάλες επιβαρύνσεις που δέχονται συνολικά οι δήμοι της χώρας με τα τέλη ταφής απορριμμάτων, το υψηλό μισθολογικό κόστος και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. «Αφού θέλετε να αναλύσουμε τα νούμερα του ισολογισμού θα πρέπει να δείτε και τι άλλο μας λέει: Στις 31/12/2022 έχουμε στα ταμεία του δήμου μας 39 εκατ., εκ των οποίων τα 33 είναι ειδικευμένα για συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.
«Όλα αυτά, που αποτελούν ρεαλιστικά και αντικειμενικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και η νέα διοίκηση, οφείλει πρωτίστως η Πολιτεία να τα λάβει υπ' όψιν της και να αναλάβει την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των δαπανών και υποχρεώσεων που μεταβιβάζει στους δήμους. Σε τέτοιες διεκδικήσεις, η νέα διοίκηση μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα μας βρει στο πλευρό της», σημείωσε ο Κ. Ζέρβας.
Έκλεισε, δε, λέγοντας πως «η συναίνεση είναι προς όφελος της Θεσσαλονίκης και στον βαθμό που μου αναλογεί θα την υπηρετήσω στο ακέραιο».
Ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών, έκανε λόγο για άλλη μία δύσκολη οικονομικά χρονιά με έντονες πληθωριστικές πιέσεις που παρουσιάζει «λογιστικές» ζημιές.
«Ο δήμος δεν αποτελεί εταιρεία που έχει σκοπό το κέρδος», αλλά εξυπηρετεί τον δημότη, εξήγησε ο ίδιος και διαμήνυσε πως ως διοίκηση «πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε να ανακουφίζουμε τους δημότες μας απορροφώντας αυτό το λογιστικό έλλειμμα» για να ενισχυθούν οι κοινωνικές πολιτικές, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης.
Παρότι «αντιμετωπίσαμε πανδημία με κλειστή οικονομία», εντούτοις «εφαρμόσαμε όλα τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης» που προέβλεπε η Πολιτεία, συνέχισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και υπενθύμισε μερικά από αυτά:
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο δήμος ήταν αντιμέτωπος με αυξημένα κόστη ενεργειακών δαπανών και παρότι οι δήμοι στηρίχτηκαν με πόρους, αυτοί δεν ήταν παρά «μια ασπιρίνη» που σε συνδυασμό με την πανδημία έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση στα οικονομικά του δήμου, υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης.
Έτσι, ο δήμος έχει συσσωρεύσει οφειλές προς τους παρόχους (σ.σ. ενέργειας), ενώ στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο του δήμου ήταν το γεγονός ότι λόγω της ακρίβειας και της αύξησης στις τιμές των υλικών μειώθηκαν τα ποσοστά των εκπτώσεων που παρείχαν οι εταιρείες που εκδήλωναν ενδιαφέρον να αναλάβουν τεχνικά έργα, όπως επίσης το κόστος των έργων που είχαν συμβασιοποιηθεί αυξήθηκε αρκετά, διευκρίνισε ο κ. Δημητριάδης.
Παρόλα αυτά, ο δήμος Θεσσαλονίκης διατήρησε τις εκπτώσεις 50% στα δημοτικά τέλη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και 40% σε συγκεκριμένα ιδρύματα, αλλά και 80% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατασκευή του μετρό, ενώ θεσμοθέτησε μειωμένο συντελεστή για τις πολυκατοικίες που έκαναν πράσινες ταράτσες και δώματα, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, το τεχνικό πρόγραμμα συνέχισε να μεγαλώνει και το 2022 και προωθήθηκαν 27,5 εκατομμύρια ευρώ για αναπλάσεις σε γειτονιές και υποδομές, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
«Έτσι εξηγείται το έλλειμμα σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών», συνόψισε ο Σ. Δημητριάδης και αμέσως μετά υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ προσεκτική διάθεση πόρων και οι προμηθευτές του δήμου εξυπηρετούνται κανονικά και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
«Λόγω της καλής οργάνωσης ο ισολογισμός είναι διαφανής και πλήρως καταρτισμένος. Τα οικονομικά αποτελέσματα του δήμου πρέπει να αποτελούνται ως ένα οργανισμού που επιτελεί κοινωνικό έργο» εκτίμησε ο ίδιος και επανέλαβε ότι η διοίκηση Ζέρβα μείωσε οριζόντια κατά 30% τα δημοτικά τέλη για όλους τους πολίτες «σε δύσκολες συγκυρίες».
Από την άλλη, ο Παναγιώτης Τσαρδακλής ο ορκωτός λογιστής που ήλεγξε τον ισολογισμό είπε από το βήμα του Δ.Σ. ότι στην έκθεση που έχει παραδώσει στον δήμο υπάρχουν τρεις παρατηρήσεις.
Στην αντίπερα όχθη, αυτή της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, εστίασε στην παρατήρηση του ορκωτού λογιστή για τις επισφαλείς απαιτήσεις, ενώ παρατήρησε πως παρά τους ισχυρισμούς του κ. Ζέρβα οι δαπάνες του δήμου για διάφορες κοινωνικές δράσεις παραμένουν στα ίδια, περίπου, επίπεδα τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και τα μισθολογικά κόστη.
Μπορεί ο ισολογισμός του 2022 να «βγαίνει ισοσκελισμένος», αλλά είναι λογιστική υπόθεση, δήλωσε ο κ. Γάκης που υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές εξελέγη με την παράταξη του επερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη. «Εμάς τι μας ενδιαφέρει; Ο ισολογισμός μπορεί να αποτυπώσει τη δυναμική και τη δραστηριότητα του δήμου ή την προσφορά του δήμου προς τους πολίτες; Προσφέραμε το μέγιστο των υπηρεσιών που θα έπρεπε; Αποτυπώνεται από τους ισολογισμούς; Άρα τι καλούμαστε να κάνουμε εδώ; Να ανιχνεύσουμε εάν αυτά τα στοιχεία έχουν θετική ή αρνητική συνέπεια στον πολίτη και ποια από αυτά μπορούν να αποτυπώσουν εάν τελικά ήμασταν χρήσιμοι για τους πολίτες», ανέφερε ακολούθως ο κ. Γάκης, έχοντας τονίσει προηγουμένως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και ως τέτοιο πρέπει να αξιολογεί πολιτικά τις αποφάσεις της εκάστοτε διοίκησης.
Παράλληλα, η διοίκηση του Κ. Ζέρβα μετέφερε μη εξειδικευμένους πόρους μεταξύ κωδικών, ώστε να γεφυρώσει το έλλειμμα που δημιουργεί η διαφορά εσόδων-εξόδων και να εγκριθεί ο ισολογισμός ως ισοσκελισμένος.
Επικαλούμενος τα οικονομικά στοιχεία του δήμου ο κ. Γάκης ανέφερε πως τα οργανικά έσοδα το 2018 ήταν 190,7 εκατ. ευρώ, το 2019 μειώθηκαν στα 125 εκατ., το 2020 στα 126,5 εκατ., το 2021 στα 121,7 εκατ. και το 2022 ήταν 120,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι κωδικοί που μειώθηκαν ιδιαιτέρως ήταν τα έσοδα από επιχορηγήσεις καθώς από 113,6 εκατ. το 2018, ανήλθαν σε μόλις 59,9 εκατ. το 2022, παρατήρησε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στα έσοδα από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη είπε πως το 2018 ήταν στα 62 εκατ. ευρώ, το 2019 στα 61 εκατ., το 2020 στα 51 εκατ., το 2021 στα 49 εκατ. και το 2022 ανήλθαν σε 49,7 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τη διαφορά οργανικών εσόδων-εξόδων από το 2018 μέχρι το 2022, ο Β. Γάκης σημείωσε ότι το 2018 ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ και το 2022 η διαφορά διαμορφώθηκε στα 29,9 εκατ. ευρώ, οπότε «τα έσοδα ήταν πολύ πιο κάτω από τα έξοδα».
Κατά την άποψή του αυτά τα δεδομένα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο άσκησε εξουσία η διοίκηση Ζέρβα, παρότι όπως είπε αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτήρισαν τα χρόνια της απερχόμενης διοίκησης, δηλαδή την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα θα μπορούσε να είχε μετριάσει ή και προλάβει πολλά ζητήματα που τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, είπε μετά ο Β. Γάκης και τόνισε πως όλα είναι πολιτικές επιλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», Σπύρος Βούγιας, ζητώντας απαντήσεις «γιατί μειώθηκαν τόσο πολύ τα έσοδα, ενώ τα έξοδα έμειναν σταθερά».
«Η διοίκηση αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην καθαριότητα. Τα ανταποδοτικά τέλη είναι η πηγή ενίσχυσης του δήμου, ο οποίος έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες. Η απερχόμενη διοίκηση υπονομεύει το μέλλον της διοίκησης που θα αναλάβει και τα πράγματα θα είναι χειρότερα από ό,τι δείχνει ο ισοσκελισμένος ισολογισμός», προειδοποίησε ο κ. Βούγιας.
Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι πάντως παρατήρησαν ότι κοιτώντας τους ισολογισμούς του 2022 αλλά και των προηγούμενων ετών, τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου μειώνονται ταχύτατα, σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, προειδοποιώντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε σε λίγα χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, έχει κρούσει «καμπανάκι» τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι έχει διαπιστώσει μεγάλο άνοιγμα στα ταμεία του δήμου.
ΣΧΟΛΙΑ