Ένας αόρατος εχθρός με ορατές συνέπειες
13/10/2020 07:00
13/10/2020 07:00
«Αυτοί που λένε ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, δεν πείθονται. Ό,τι και να τους πούμε η άποψή τους δεν αλλάζει. Να φανταστείτε πως υπάρχουν συγγενείς ασθενών που νόσησαν ή νοσούν από κορονοϊό και δεν δέχονται ότι υπάρχει η ασθένεια. Δεν μπορούμε να τους πείσουμε» αναφέρει στη «ΜτΚ» η πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και μέλος της Επιτροπής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπό την Αναστασία Κοτανίδου, Μίλλυ Μπιτζάνη.
Σήμερα, όπως λέει η ίδια, η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι ελεγχόμενη, σε αντίθεση με την Αττική όπου η κατάσταση είναι «δύσκολη», όπως περιγράφει. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ για την πόλη, οφείλεται στην τήρηση των μέτρων και στο «κλείσιμο» της Χαλκιδικής. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ έθεσε σε λειτουργία τρία νέα εξεταστήρια για κορονοϊό με σκοπό να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Τα εξεταστήρια λειτουργούν εδώ και λίγες ημέρες, ωστόσο μόλις την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα εγκαινίασαν την εν λόγω μονάδα υγείας που φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο, τη Βίλα Πετρίδη, επί της οδού Αναγεννήσεως 10 στην δυτική είσοδο της πόλης.
Επισκεφτήκαμε τα εν λόγω εξεταστήρια με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρη Αηδονόπουλο λίγες ημέρες μετά τα επίσημα εγκαίνια. «Η εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων γίνεται κατόπιν ραντεβού» υποστηρίζει ο κ. Αηδονόπουλος. Τα στελεχωμένα από προσωπικό του ΕΟΔΥ εξεταστήρια έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν 100-120 ελέγχους καθημερινά, σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο. Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ραντεβού, και αφού κάποιος πολίτης έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή εμφανίσει κάποια συμπτώματα. Απαραίτητο είναι το παραπεμπτικό ή η επίδειξη ιατρικής ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.
«Η Θεσσαλονίκη έχει θωρακιστεί επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα» υποστηρίζει ο κ. Αηδονόπουλος. «Στόχος μας είναι, μέσω ραντεβού που μπορούν να κλειστούν, να υπάρξει μία αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Συζητήσαμε με το δήμαρχο για τις ευπαθείς ομάδες όλης της πόλης. Οι ευπαθείς ομάδες και τα γηροκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Πρέπει να τα προφυλάξουμε, παραμένουν πρώτος στόχος οι ευπαθείς ομάδες. Θα κάνουμε συνεχιζόμενους ελέγχους όπου απαιτείται αλλά θέλουμε και από όλους τους πολίτες να δείξουν ότι τηρούν τα μέτρα», δήλωσε από την πλευρά του, ο κ. Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι «όπου έχει υπάρξει χαλάρωση, η επιδημία εκδικείται». Σύμφωνα με τον Χάρη Αηδονόπουλο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται περίπου 300 τεστ. Σημειώνεται πως αντίστοιχα εξεταστήρια έχουν δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ KIBO έχουν τοποθετηθεί ένα στην Βίλα Αλλατίνη, στο παλιό κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ένα έξω από το ΠΕΔΥ στην οδό Αγγελάκη, ένα έξω από το ΠΕΔΥ της Πύλης Αξιού, ένα έξω από το Κέντρο Αστικού Τύπου στον Εύοσμο και ένα θα τοποθετηθεί έξω από το ΙΚΑ Τούμπας.
Ίαση και αντισώματα
Την ίδια ώρα, η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και το δεύτερο κύμα στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται γεννούν διάφορα ερωτήματα για την ασθένεια και την πορεία της. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Ιωάννης Κιουμής, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ «όταν λέμε ότι κάποιοι άνθρωποι ιάθηκαν εννοούμε πως έχουν αρνητικοποιηθεί και επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάσταση.
Ο ιός δηλαδή με τις μεθόδους που εφαρμόζουμε είναι μη ανιχνεύσιμος, άρα το τεστ που κάνουν δύο φορές είναι αρνητικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό γιατί δεν έχουν στις εκκρίσεις του αναπνευστικού τους τον ιό».
«Όταν λέμε ότι κάποιος ιάθηκε σημαίνει ότι δεν νοσεί. Ωστόσο, ακόμα η επιστημονική κοινότητα ψάχνει για πόσο διάστημα διατηρεί κάποιος αυτή την ανοσία. Είναι μία νέα νόσος ο κορονοϊός, υπό διερεύνηση» απαντά από την πλευρά της η πνευμονολόγος-εντατικολόγος, Διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Μίλλυ Μπιτζάνη.
Τι σημασία όμως έχουν τα αντισώματα που αναπτύσσουν οι ασθενείς και είναι επαρκής για να τους προστατεύσει από μελλοντική λοίμωξη; Για πόσο χρονικό διάστημα οι ασθενείς έχουν προστασία; Σύμφωνα με τον κ. Κιουμή «πρόκειται για δύο ερωτήματα που έχουν κρίσιμη σημασία αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση καθοριστική» λέει χαρακτηριστικά. «Ακόμα ερευνάται σε τι βαθμό αναπτύσσονται τα αντισώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που αναπτύσσουν χαμηλά αντισώματα και άλλοι που τα αναπτύσσουν σε υψηλότερο βαθμό. Το γιατί συμβαίνει αυτό, ακόμα ερευνάται, όπως επίσης ερευνάται για πόσο διάστημα διατηρούνται αυτά τα αντισώματα» λέει η κ. Μπιτζάνη, από την πλευρά της.
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης
Οι ειδικοί συμφωνούν πως η πιστή τήρηση των μέτρων, δηλαδή η χρήση μάσκας και αντισηπτικών, η σωστή και συχνή πλύση των χεριών και η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων είναι καθοριστικοί παράγοντες για να παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα κορονοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Στη Θεσσαλονίκη γίνεται μία ερευνητική πειραματική διαδικασία η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επιχειρείται να γίνει ανίχνευση του ιού στα λύματα και τις αποχετεύσεις. Από τις μεθόδους αυτές ξέραμε τους προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες ότι η συγκέντρωση του ιού ήταν μεγάλη. Τώρα ξέρουμε ότι έχει μειωθεί κατά πολύ. Αυτό σημαίνει ότι τα λίγα κρούσματα που ανακοινώνονται στη Θεσσαλονίκη συμβαδίζει με την πραγματική εικόνα που έχουμε στην πόλη. Δεν υπάρχουν δηλαδή τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν τον ιό. Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο κ. Κιουμής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν αυτή η καλή επιδημιολογική κατάσταση δείχνει να παγιώνεται τότε τα μέτρα μπορούν να αποσυρθούν. «Είναι, ωστόσο, δύσκολη η περίοδος για να μιλήσει κανείς για απόσυρση μέτρων γιατί καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο, ο καιρός ψυχραίνει και οι πολίτες κλεινόμαστε στα σπίτια μας ή μέσα στα μαγαζιά είναι ενδεχόμενο να έχουμε και πάλι μια αύξηση των κρουσμάτων. Αν αποσύραμε τα μέτρα αυτό θα ήταν λάθος. Είναι ωστόσο σημαντικό, τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι ισόρροπα με την κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Η υπερβολική χρήση μέτρων συνήθως φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα».
«Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα σχετιζόταν, κατά την άποψή μου με τη Χαλκιδική. Για μένα ήταν λάθος όταν άνοιξε ο τουρισμός και επιλέχθηκε ο δειγματοληπτικός έλεγχος στους Βόρειους γείτονές μας. Θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης έλεγχος. Επειδή η Χαλκιδική είναι συγκοινωνούν δοχείο με τη Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο μεταφέρονταν στην πόλη από τους ίδιους τους τουρίστες. Όταν έκλεισε η Χαλκιδική και τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν» τονίζει ο κ. Κιουμής.
Τεστ και ανίχνευση του ιού
Σε ό,τι αφορά τα τεστ και την αποτελεσματικότητά τους, οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι ανίχνευσης του ιού. Η πρώτη είναι η μέθοδος που ονομάζεται Real Time PCR. Με την εν λόγω μέθοδο επιχειρείται η ενίσχυση του πυρηνικού υλικού που έχει ο ιός ώστε να μπορεί να γίνει ανιχνεύσιμος και μετρήσιμος. Η δεύτερη μέθοδος είναι η ταχεία μέθοδος μέσω των rapid tests. Αυτές, μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά, ωστόσο δεν θεωρούνται μέθοδοι ίδιας αξιοπιστίας. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αν και οι μέθοδοι ταχείας ανίχνευσης του ιού δεν είναι μέθοδοι αναφοράς μπορούν να προσφέρουν αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα
Βλάβες οργάνων
Ποιες είναι όμως οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό και τι επιπτώσεις και παρενέργειες μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων, όταν αυτοί θεραπευτούν από την COVID-19; Όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι ασθενείς με κορονοϊό συνήθως έχουν επιπτώσεις στην καρδιά, εμφανίζουν διαταραχές στον πηκτικό μηχανισμό του αίματος, επιπλοκές στον εγκέφαλο κ.ά. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα περιγράφονται καταστάσεις που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να έχει ως στόχο το αναπνευστικό σύστημα αλλά στην ουσία πραγματοποιεί μια πολυσυστηματική προβολή. Το ερώτημα είναι τι θα παραμείνει και μετά την αποδρομή του ιού; Είναι αυτό που σήμερα ερευνούν σε διάφορα μέρη του εξωτερικού» λέει ο κ. Κιουμής. «Επηρεάζονται όλα τα όργανα, κατά κύριο λόγο ο πνεύμονας. Όμως και ο εγκέφαλος παρουσιάζει συχνά διαταραχές λειτουργίας. Προκαλούνται επίσης θρομβώσεις, ενώ έχουν εντοπιστεί αιμοδυναμικές διαταραχές, αρρυθμίες και επηρεασμοί της νεφρικής λειτουργίας» αναφέρει από την πλευρά της κ. Μπιτζάνη.
Και στην Ελλάδα τα… φάρμακα του Τραμπ
Στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας αλλά και των διεθνών ΜΜΕ μπαίνει το «κοκτέιλ» φαρμάκων που χορηγείται στον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.
«Είναι όλα τα φάρμακα που θεωρείται ότι μπορούν να κάνουν κάτι για την ασθένεια. Του τα έδωσαν όλα μαζί, εκτός από την χλωροκίνη» σημειώνει η κ. Μπιτζάνη. «Αυτή τη στιγμή τα δύο φάρμακα που έχει αποδειχτεί πως έχουν κάποια δράση στη θεραπεία του κορονοϊού είναι η κορτιζόνη και η ρεμδεσιβίρη τις οποίες χορηγούμε και εμείς. Χορηγείται ενδοφλέβια» αναφέρει η κ. Μπιτζάνη.
Εξωτερικό ιατρείο για πρώην ασθενείς COVID-19
Εξωτερικό ιατρείο για πρώην ασθενείς COVID-19 αποκτά το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου έχει δώσει σχετική έγκριση στον Ιωάννη Κιουμή και την ομάδα του. Πρόκειται για ένα εξωτερικό ιατρείο το οποίο προορίζεται για ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό και οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν διαταραχές εξαιτίας της COVID-19. Το ιατρείο θα λειτουργεί σε χώρο Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ και η εξέταση θα πραγματοποιείται με ραντεβού πρωινές ώρες και είναι το πρώτο που οργανώνεται σε δημόσιο νοσοκομείο σε πανελλαδικό επίπεδο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Οκτωβρίου 2020
«Αυτοί που λένε ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, δεν πείθονται. Ό,τι και να τους πούμε η άποψή τους δεν αλλάζει. Να φανταστείτε πως υπάρχουν συγγενείς ασθενών που νόσησαν ή νοσούν από κορονοϊό και δεν δέχονται ότι υπάρχει η ασθένεια. Δεν μπορούμε να τους πείσουμε» αναφέρει στη «ΜτΚ» η πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και μέλος της Επιτροπής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπό την Αναστασία Κοτανίδου, Μίλλυ Μπιτζάνη.
Σήμερα, όπως λέει η ίδια, η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι ελεγχόμενη, σε αντίθεση με την Αττική όπου η κατάσταση είναι «δύσκολη», όπως περιγράφει. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ για την πόλη, οφείλεται στην τήρηση των μέτρων και στο «κλείσιμο» της Χαλκιδικής. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ έθεσε σε λειτουργία τρία νέα εξεταστήρια για κορονοϊό με σκοπό να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Τα εξεταστήρια λειτουργούν εδώ και λίγες ημέρες, ωστόσο μόλις την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα εγκαινίασαν την εν λόγω μονάδα υγείας που φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτίριο, τη Βίλα Πετρίδη, επί της οδού Αναγεννήσεως 10 στην δυτική είσοδο της πόλης.
Επισκεφτήκαμε τα εν λόγω εξεταστήρια με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρη Αηδονόπουλο λίγες ημέρες μετά τα επίσημα εγκαίνια. «Η εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων γίνεται κατόπιν ραντεβού» υποστηρίζει ο κ. Αηδονόπουλος. Τα στελεχωμένα από προσωπικό του ΕΟΔΥ εξεταστήρια έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν 100-120 ελέγχους καθημερινά, σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο. Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ραντεβού, και αφού κάποιος πολίτης έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή εμφανίσει κάποια συμπτώματα. Απαραίτητο είναι το παραπεμπτικό ή η επίδειξη ιατρικής ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.
«Η Θεσσαλονίκη έχει θωρακιστεί επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα» υποστηρίζει ο κ. Αηδονόπουλος. «Στόχος μας είναι, μέσω ραντεβού που μπορούν να κλειστούν, να υπάρξει μία αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Συζητήσαμε με το δήμαρχο για τις ευπαθείς ομάδες όλης της πόλης. Οι ευπαθείς ομάδες και τα γηροκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Πρέπει να τα προφυλάξουμε, παραμένουν πρώτος στόχος οι ευπαθείς ομάδες. Θα κάνουμε συνεχιζόμενους ελέγχους όπου απαιτείται αλλά θέλουμε και από όλους τους πολίτες να δείξουν ότι τηρούν τα μέτρα», δήλωσε από την πλευρά του, ο κ. Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι «όπου έχει υπάρξει χαλάρωση, η επιδημία εκδικείται». Σύμφωνα με τον Χάρη Αηδονόπουλο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται περίπου 300 τεστ. Σημειώνεται πως αντίστοιχα εξεταστήρια έχουν δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ KIBO έχουν τοποθετηθεί ένα στην Βίλα Αλλατίνη, στο παλιό κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ένα έξω από το ΠΕΔΥ στην οδό Αγγελάκη, ένα έξω από το ΠΕΔΥ της Πύλης Αξιού, ένα έξω από το Κέντρο Αστικού Τύπου στον Εύοσμο και ένα θα τοποθετηθεί έξω από το ΙΚΑ Τούμπας.
Ίαση και αντισώματα
Την ίδια ώρα, η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και το δεύτερο κύμα στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται γεννούν διάφορα ερωτήματα για την ασθένεια και την πορεία της. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Ιωάννης Κιουμής, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ «όταν λέμε ότι κάποιοι άνθρωποι ιάθηκαν εννοούμε πως έχουν αρνητικοποιηθεί και επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάσταση.
Ο ιός δηλαδή με τις μεθόδους που εφαρμόζουμε είναι μη ανιχνεύσιμος, άρα το τεστ που κάνουν δύο φορές είναι αρνητικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό γιατί δεν έχουν στις εκκρίσεις του αναπνευστικού τους τον ιό».
«Όταν λέμε ότι κάποιος ιάθηκε σημαίνει ότι δεν νοσεί. Ωστόσο, ακόμα η επιστημονική κοινότητα ψάχνει για πόσο διάστημα διατηρεί κάποιος αυτή την ανοσία. Είναι μία νέα νόσος ο κορονοϊός, υπό διερεύνηση» απαντά από την πλευρά της η πνευμονολόγος-εντατικολόγος, Διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Μίλλυ Μπιτζάνη.
Τι σημασία όμως έχουν τα αντισώματα που αναπτύσσουν οι ασθενείς και είναι επαρκής για να τους προστατεύσει από μελλοντική λοίμωξη; Για πόσο χρονικό διάστημα οι ασθενείς έχουν προστασία; Σύμφωνα με τον κ. Κιουμή «πρόκειται για δύο ερωτήματα που έχουν κρίσιμη σημασία αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση καθοριστική» λέει χαρακτηριστικά. «Ακόμα ερευνάται σε τι βαθμό αναπτύσσονται τα αντισώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που αναπτύσσουν χαμηλά αντισώματα και άλλοι που τα αναπτύσσουν σε υψηλότερο βαθμό. Το γιατί συμβαίνει αυτό, ακόμα ερευνάται, όπως επίσης ερευνάται για πόσο διάστημα διατηρούνται αυτά τα αντισώματα» λέει η κ. Μπιτζάνη, από την πλευρά της.
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης
Οι ειδικοί συμφωνούν πως η πιστή τήρηση των μέτρων, δηλαδή η χρήση μάσκας και αντισηπτικών, η σωστή και συχνή πλύση των χεριών και η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων είναι καθοριστικοί παράγοντες για να παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα κορονοϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Στη Θεσσαλονίκη γίνεται μία ερευνητική πειραματική διαδικασία η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επιχειρείται να γίνει ανίχνευση του ιού στα λύματα και τις αποχετεύσεις. Από τις μεθόδους αυτές ξέραμε τους προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες ότι η συγκέντρωση του ιού ήταν μεγάλη. Τώρα ξέρουμε ότι έχει μειωθεί κατά πολύ. Αυτό σημαίνει ότι τα λίγα κρούσματα που ανακοινώνονται στη Θεσσαλονίκη συμβαδίζει με την πραγματική εικόνα που έχουμε στην πόλη. Δεν υπάρχουν δηλαδή τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν τον ιό. Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο κ. Κιουμής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν αυτή η καλή επιδημιολογική κατάσταση δείχνει να παγιώνεται τότε τα μέτρα μπορούν να αποσυρθούν. «Είναι, ωστόσο, δύσκολη η περίοδος για να μιλήσει κανείς για απόσυρση μέτρων γιατί καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο, ο καιρός ψυχραίνει και οι πολίτες κλεινόμαστε στα σπίτια μας ή μέσα στα μαγαζιά είναι ενδεχόμενο να έχουμε και πάλι μια αύξηση των κρουσμάτων. Αν αποσύραμε τα μέτρα αυτό θα ήταν λάθος. Είναι ωστόσο σημαντικό, τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι ισόρροπα με την κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Η υπερβολική χρήση μέτρων συνήθως φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα».
«Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα σχετιζόταν, κατά την άποψή μου με τη Χαλκιδική. Για μένα ήταν λάθος όταν άνοιξε ο τουρισμός και επιλέχθηκε ο δειγματοληπτικός έλεγχος στους Βόρειους γείτονές μας. Θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης έλεγχος. Επειδή η Χαλκιδική είναι συγκοινωνούν δοχείο με τη Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο μεταφέρονταν στην πόλη από τους ίδιους τους τουρίστες. Όταν έκλεισε η Χαλκιδική και τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν» τονίζει ο κ. Κιουμής.
Τεστ και ανίχνευση του ιού
Σε ό,τι αφορά τα τεστ και την αποτελεσματικότητά τους, οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι ανίχνευσης του ιού. Η πρώτη είναι η μέθοδος που ονομάζεται Real Time PCR. Με την εν λόγω μέθοδο επιχειρείται η ενίσχυση του πυρηνικού υλικού που έχει ο ιός ώστε να μπορεί να γίνει ανιχνεύσιμος και μετρήσιμος. Η δεύτερη μέθοδος είναι η ταχεία μέθοδος μέσω των rapid tests. Αυτές, μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά, ωστόσο δεν θεωρούνται μέθοδοι ίδιας αξιοπιστίας. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αν και οι μέθοδοι ταχείας ανίχνευσης του ιού δεν είναι μέθοδοι αναφοράς μπορούν να προσφέρουν αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα
Βλάβες οργάνων
Ποιες είναι όμως οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό και τι επιπτώσεις και παρενέργειες μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων, όταν αυτοί θεραπευτούν από την COVID-19; Όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι ασθενείς με κορονοϊό συνήθως έχουν επιπτώσεις στην καρδιά, εμφανίζουν διαταραχές στον πηκτικό μηχανισμό του αίματος, επιπλοκές στον εγκέφαλο κ.ά. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα περιγράφονται καταστάσεις που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να έχει ως στόχο το αναπνευστικό σύστημα αλλά στην ουσία πραγματοποιεί μια πολυσυστηματική προβολή. Το ερώτημα είναι τι θα παραμείνει και μετά την αποδρομή του ιού; Είναι αυτό που σήμερα ερευνούν σε διάφορα μέρη του εξωτερικού» λέει ο κ. Κιουμής. «Επηρεάζονται όλα τα όργανα, κατά κύριο λόγο ο πνεύμονας. Όμως και ο εγκέφαλος παρουσιάζει συχνά διαταραχές λειτουργίας. Προκαλούνται επίσης θρομβώσεις, ενώ έχουν εντοπιστεί αιμοδυναμικές διαταραχές, αρρυθμίες και επηρεασμοί της νεφρικής λειτουργίας» αναφέρει από την πλευρά της κ. Μπιτζάνη.
Και στην Ελλάδα τα… φάρμακα του Τραμπ
Στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας αλλά και των διεθνών ΜΜΕ μπαίνει το «κοκτέιλ» φαρμάκων που χορηγείται στον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.
«Είναι όλα τα φάρμακα που θεωρείται ότι μπορούν να κάνουν κάτι για την ασθένεια. Του τα έδωσαν όλα μαζί, εκτός από την χλωροκίνη» σημειώνει η κ. Μπιτζάνη. «Αυτή τη στιγμή τα δύο φάρμακα που έχει αποδειχτεί πως έχουν κάποια δράση στη θεραπεία του κορονοϊού είναι η κορτιζόνη και η ρεμδεσιβίρη τις οποίες χορηγούμε και εμείς. Χορηγείται ενδοφλέβια» αναφέρει η κ. Μπιτζάνη.
Εξωτερικό ιατρείο για πρώην ασθενείς COVID-19
Εξωτερικό ιατρείο για πρώην ασθενείς COVID-19 αποκτά το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου έχει δώσει σχετική έγκριση στον Ιωάννη Κιουμή και την ομάδα του. Πρόκειται για ένα εξωτερικό ιατρείο το οποίο προορίζεται για ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό και οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν διαταραχές εξαιτίας της COVID-19. Το ιατρείο θα λειτουργεί σε χώρο Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ και η εξέταση θα πραγματοποιείται με ραντεβού πρωινές ώρες και είναι το πρώτο που οργανώνεται σε δημόσιο νοσοκομείο σε πανελλαδικό επίπεδο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Οκτωβρίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ