ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος (live)

Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

 18/09/2022 12:50

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος (live)
Intimenews.gr

Βαγγέλης Στολάκης

«Στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μία κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης στην βάση προγραμματικής σύγκλισης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να απαντήσει στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

«Ο κ. Μητσοτάκης», είπε, «θέλει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την δυνατότητα για μία κυβέρνηση μακράς πνοής επί τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αν προκύψουν άλλα δεδομένα από τις εκλογές θα τα εξετάσουμε. Η νέα μεγάλη αλλαγή όμως θα είναι η συνεργασία που θα προκύψει την επομένη των εκλογών».

Για τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την μεγαλύτερη απήχηση στον ελληνικό λαό, αλλά κανένας δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από τις πόρτες. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση. Ο στόχος μας όμως είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και αυτό είναι εφικτό».

Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση, όπως τερατογένεση ήταν και η σύγκλιση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα βγουν από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμαρες συμφερόντων».

Κσοτολογημένο το πρόγραμμα μας

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που άρχισε λίγο μετά τις 13:00. 

Κατηγορούν εμάς -που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια- ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Σχολίασε ότι αυτό που διαφέρει και είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο, το μοντέλο. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για το μοντέλο κατά το οποίο παίρνει χρήματα από τον πολίτη για να χρηματοδοτήσει την αισχροκέρδεια, ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια». Υποστήριξε πως αν δεν εφαρμοστεί ένα θαρραλέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων, το κόστος για την κοινωνία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη 4ετία.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε την βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας πως είμαστε «ώριμοι» και «έχουμε κυβερνήσει». 

Κληθείς να απαντήσει για το πώς θα επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, όπως δεσμεύτηκε χθες παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, ανέφερε πως η υπόθεση ιδιωτικοποίησής της από την κυβέρνηση χρήζει διερεύνησης. «Αυτό το πάρτι σε βάρος των Ελλήνων θα τελειώσει. Με αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει στον έλεγχο του δημοσίου» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Θα μπει τέλος στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» είπε. Αναφέρθηκε ειδικά στο στεγαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 1,7 εκ. νοικοκυριά ήτοι 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το αντίστοιχο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Αναφέρθηκε επίσης σε «μάστιγα Airbnb». «Τεράστια οικοδομικά τετράγωνα περνάνε στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και έχουν εκτοξεύσει την τιμή των ενοικίων στο Θεό». Μίλησε επίσης για την «τράπεζα στέγης» πρόταση που έχει κατατεθεί από το κόμμα του (να δοθούν φορολογικά κίνητρα και ιδιώτες να δώσουν τα ακίνητά τους που θα περάσουν στην τράπεζα στέγης και το κράτος θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική).

Ομολογία αδικίας σε βάρος της μεσαίας τάξης

Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο αυτού του εθνικού στόχου. Έθεσε το ερώτημα: πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση;

Τόσο εγώ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή, τόνισε αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε ο πρωθυπουργός στη θέση του. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που παραδέχθηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, που αποκαλύφθηκε παρακολούθηση του κ. Κουκάκη και του Χρήστου Σπίρτζη, όπως είπε, είναι «πολιτική δειλία να ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης στον ανιψιό του». Σχολίασε ότι δεν μπορεί αυτό να γίνεται ανεκτό από την ΚΟ της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο ΝΔ». Στο ερώτημα γιατί δεν έχει επισκεφθεί την ΠτΔ να θέσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή, «τι να θέσω στην ΠτΔ; Να της ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι αρμοδιότητα της...». Τόνισε ωστόσο ότι το ελάχιστο που περιμένει είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της επίκλησης του απορρήτου.

«Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα»

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα είπε ότι «η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε όπως ορίζει το γράμμα του νόμου, ήταν σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα απολύτως θεσμική σχέση με τον διοικητή», είπε, θυμίζοντας ότι η ΕΥΠ ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο διοικητής ως όφειλε τον ενημέρωνε. Ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που έχουν να κάνουν με διαλεύκανση υπόθεσης που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα, να διευρύνει την έρευνα για στελέχη, όχι για υπουργούς. «Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού αυτή η εντολή είχε δοθεί, από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει». «Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν», υπογράμμισε και ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει και 7 πολίτες έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου, στους οποίους δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι αυτή η υπόθεση ήταν συγκεκριμένη και όχι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Ανέφερε ότι είχε δώσει ρητή εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση και ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη και όταν άλλαξε η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμπάτης να ενημερώσει ή να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Ρουμπάτης και ο Δραβίλλας μίλησαν, όμως «ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;».

«Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, όσο το κάνουν θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», είπε, για να τονίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος, αλλά ότι όλοι τα ίδια κάνουν». Αυτό είναι «κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», υπογράμμισε.

«Πιάστηκε με τον κοριό στ’ αυτί» είπε για τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε πως «είναι κατάντια να είναι το ίδιο οι άριστοι με τους κατσαπλιάδες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ (Κοντολέοντα) συναντήθηκε μια φορά εθιμοτυπικά. «Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία». «Είναι παρωδία και εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μείνει η αλήθεια στο σκοτάδι. «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας με όσα θεσμικά μέτρα διαθέτουμε για να βγει η αλήθεια στο φως» σχολίασε. 

«Τερατογένεση θεωρούν οι πολίτες να είναι ξανά στην εξουσία» ο Κ. Μητσοτάκης

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, αλλά τερατογένεση θεωρούν οι πολίτες να είναι ξανά στην εξουσία» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον όρο «πολιτική τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός.  «Η νέα μεταπολίτευση για τον τόπο θα είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να μάθουμε να κυβερνάμε με προοδευτικές συγκλήσεις» σχολίασε. «Έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος» σχολίασε.

syriza-tsipras-synenteuxi-86-deth4.jpg
eurokinissi.gr

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα:

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μία κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης στην βάση προγραμματικής σύγκλισης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να απαντήσει στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

«Ο κ. Μητσοτάκης», είπε, «θέλει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την δυνατότητα για μία κυβέρνηση μακράς πνοής επί τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αν προκύψουν άλλα δεδομένα από τις εκλογές θα τα εξετάσουμε. Η νέα μεγάλη αλλαγή όμως θα είναι η συνεργασία που θα προκύψει την επομένη των εκλογών».

Για τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την μεγαλύτερη απήχηση στον ελληνικό λαό, αλλά κανένας δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από τις πόρτες. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση. Ο στόχος μας όμως είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και αυτό είναι εφικτό».

Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση, όπως τερατογένεση ήταν και η σύγκλιση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα βγουν από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμαρες συμφερόντων».

Κσοτολογημένο το πρόγραμμα μας

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που άρχισε λίγο μετά τις 13:00. 

Κατηγορούν εμάς -που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια- ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Σχολίασε ότι αυτό που διαφέρει και είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο, το μοντέλο. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για το μοντέλο κατά το οποίο παίρνει χρήματα από τον πολίτη για να χρηματοδοτήσει την αισχροκέρδεια, ενώ εμείς θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια». Υποστήριξε πως αν δεν εφαρμοστεί ένα θαρραλέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων, το κόστος για την κοινωνία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη 4ετία.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε την βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας πως είμαστε «ώριμοι» και «έχουμε κυβερνήσει». 

Κληθείς να απαντήσει για το πώς θα επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, όπως δεσμεύτηκε χθες παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του, ανέφερε πως η υπόθεση ιδιωτικοποίησής της από την κυβέρνηση χρήζει διερεύνησης. «Αυτό το πάρτι σε βάρος των Ελλήνων θα τελειώσει. Με αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει στον έλεγχο του δημοσίου» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Θα μπει τέλος στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ» είπε. Αναφέρθηκε ειδικά στο στεγαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 1,7 εκ. νοικοκυριά ήτοι 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το αντίστοιχο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Αναφέρθηκε επίσης σε «μάστιγα Airbnb». «Τεράστια οικοδομικά τετράγωνα περνάνε στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και έχουν εκτοξεύσει την τιμή των ενοικίων στο Θεό». Μίλησε επίσης για την «τράπεζα στέγης» πρόταση που έχει κατατεθεί από το κόμμα του (να δοθούν φορολογικά κίνητρα και ιδιώτες να δώσουν τα ακίνητά τους που θα περάσουν στην τράπεζα στέγης και το κράτος θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική).

Ομολογία αδικίας σε βάρος της μεσαίας τάξης

Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο αυτού του εθνικού στόχου. Έθεσε το ερώτημα: πού είναι η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση;

Τόσο εγώ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή, τόνισε αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε ο πρωθυπουργός στη θέση του. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που παραδέχθηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, που αποκαλύφθηκε παρακολούθηση του κ. Κουκάκη και του Χρήστου Σπίρτζη, όπως είπε, είναι «πολιτική δειλία να ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης στον ανιψιό του». Σχολίασε ότι δεν μπορεί αυτό να γίνεται ανεκτό από την ΚΟ της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο ΝΔ». Στο ερώτημα γιατί δεν έχει επισκεφθεί την ΠτΔ να θέσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή, «τι να θέσω στην ΠτΔ; Να της ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι αρμοδιότητα της...». Τόνισε ωστόσο ότι το ελάχιστο που περιμένει είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της επίκλησης του απορρήτου.

«Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα»

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα είπε ότι «η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε όπως ορίζει το γράμμα του νόμου, ήταν σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα απολύτως θεσμική σχέση με τον διοικητή», είπε, θυμίζοντας ότι η ΕΥΠ ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο διοικητής ως όφειλε τον ενημέρωνε. Ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που έχουν να κάνουν με διαλεύκανση υπόθεσης που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα, να διευρύνει την έρευνα για στελέχη, όχι για υπουργούς. «Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού αυτή η εντολή είχε δοθεί, από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει». «Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν», υπογράμμισε και ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει και 7 πολίτες έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου, στους οποίους δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι αυτή η υπόθεση ήταν συγκεκριμένη και όχι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Ανέφερε ότι είχε δώσει ρητή εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση και ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη και όταν άλλαξε η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμπάτης να ενημερώσει ή να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Ρουμπάτης και ο Δραβίλλας μίλησαν, όμως «ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;».

«Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, όσο το κάνουν θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», είπε, για να τονίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος, αλλά ότι όλοι τα ίδια κάνουν». Αυτό είναι «κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», υπογράμμισε.

«Πιάστηκε με τον κοριό στ’ αυτί» είπε για τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε πως «είναι κατάντια να είναι το ίδιο οι άριστοι με τους κατσαπλιάδες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ (Κοντολέοντα) συναντήθηκε μια φορά εθιμοτυπικά. «Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία». «Είναι παρωδία και εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μείνει η αλήθεια στο σκοτάδι. «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας με όσα θεσμικά μέτρα διαθέτουμε για να βγει η αλήθεια στο φως» σχολίασε. 

«Τερατογένεση θεωρούν οι πολίτες να είναι ξανά στην εξουσία» ο Κ. Μητσοτάκης

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, αλλά τερατογένεση θεωρούν οι πολίτες να είναι ξανά στην εξουσία» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στον όρο «πολιτική τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός.  «Η νέα μεταπολίτευση για τον τόπο θα είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να μάθουμε να κυβερνάμε με προοδευτικές συγκλήσεις» σχολίασε. «Έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος» σχολίασε.

syriza-tsipras-synenteuxi-86-deth4.jpg
eurokinissi.gr

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα:

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία