ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα «to the point»: Αχνά χαμόγελα και αισιοδοξία από τους Θεσσαλονικείς

Τι δείχνει έρευνα της εταιρείας για τον ΟΑΣΘ, τις προσδοκίες για το αύριο, τα προβλήματα της πόλης και τους πολιτικούς της

 09/09/2019 07:00

Έρευνα «to the point»: Αχνά χαμόγελα και αισιοδοξία από τους Θεσσαλονικείς
Για τον ΟΑΣΘ η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και καταγράφεται φέτος σε ποσοστό 65%.

Χριστίνα Χαλεπλίδου

Τα πρώτα δειλά χαμόγελα από τους Θεσσαλονικείς, που εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την επόμενη πενταετία και την πορεία της ζωής τους, καταγράφει η έρευνα της εταιρείας «to the point», που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ για την «ΜτΚ», όπως παραδοσιακά συμβαίνει τα τελευταία 11 χρόνια.

pita1.jpg

Οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν θετικοί απέναντι τόσο στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη όσο και για την εκλογή του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και την επανεκλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Στο ερώτημα που αποτυπώνει και τις ευρύτερες προσδοκίες για τα επόμενα πέντε χρόνια οι Θεσσαλονικείς απαντούν ότι η ζωή τους θα είναι μάλλον καλύτερη (το 46,5% ισχυρίζεται κάτι τέτοιο), το 25,8% απαντά ότι θα μείνει η ίδια, ενώ το 21,8% θεωρεί ότι η ζωή μάλλον θα γίνει χειρότερη. Στο ερώτημα «θα φεύγατε από τη Θεσσαλονίκη στην προοπτική να ζήσετε σε κάποια άλλη περιοχή;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν αρνητικά. Όχι λέει το 65,7%, Ναι το 33,1%, ενώ σε ένα δεύτερο ερώτημα, το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι δηλώνουν ότι θα έφευγαν από τη Θεσσαλονίκη, η πρώτη επιλογή είναι η Ελλάδα, την οποία θα προτιμούσαν το 55,8% και η δεύτερη το εξωτερικό (22,1%).

Η αξιολόγηση των κυβερνητικών σχεδίων για τη Θεσσαλονίκη είναι θετικά, καθώς έτσι τα κρίνουν το 37,2% των ερωτηθέντων. Αρνητικά απαντά το 16,4%, ενώ «ούτε το ένα ούτε το άλλο» το 23,6%. Ικανοποιημένοι από το έργο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει το 38,7% των ερωτηθέντων, δυσαρεστημένο το 29%, ενώ στη μέση («ούτε το ένα ούτε το άλλο») δηλώνει το 23,4%.

Καλωσορίζοντας τον Ζέρβα

Θετικά βλέπουν οι Θεσσαλονικείς την εκλογή του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Στο σχετικό ερώτημα, το 66,7% απαντά ότι είναι ικανοποιημένο από την εκλογή του και μόλις το 10,6% δυσαρεστημένο, ενώ «ούτε το ένα ούτε το άλλο» δηλώνει το 18,3%. Όσον αφορά στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, στην κορυφή παραμένει η καθαριότητα, το οποίο αναφέρει ως το κυριότερο πρόβλημα το 25,4% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν οι συγκοινωνίες (14,3%), η έλλειψη πάρκιγκ (13,1%), το κυκλοφοριακό (7,1%) και η εγκληματικότητα με 6%, που ξεχωρίζουν στο ερώτημα ως πρώτη επιλογή.

pita3.jpg

Στον ΟΑΣΘ οι Θεσσαλονικείς δείχνουν κόκκινη κάρτα. Στο ερώτημα πώς κρίνουν τη λειτουργία του Οργανισμού τα δύο χρόνια που έγινε κρατικός αρνητικά απαντά το 64,8% και θετικά μόλις το 6,3%. Όσον αφορά τα προβλήματα του ΟΑΣΘ, ως μεγαλύτερο αναφέρεται η ασυνέπεια εκτέλεσης των δρομολογίων (52,9%) και ο απαρχαιωμένος στόλος (29,1%), που ξεχωρίζουν. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και το «Ναι» που λένε οι Θεσσαλονικείς στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ. «Ναι» απαντά σε ένα τέτοιο σενάριο το 53,2% όσων κρίνουν αρνητικά τη λειτουργία του (περίπου το 94% των ερωτηθέντων), «Όχι» το 20,2%, «Δεν γνωρίζω δεν απαντώ» το 26,6%.

Ένα επιπλέον ερώτημα της έρευνας αφορά το νέο σύστημα πάρκινγκ που εφαρμόζεται στο ιστορικό κέντρο. Οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν κατά πλειοψηφία (60,4%) ότι το γνωρίζουν, ενώ δείχνουν μάλλον ικανοποιημένοι από το σύστημα, καθώς το 48,1% δηλώνει ικανοποιημένο και το 34,4% δυσαρεστημένο. Όσο για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή μέχρι την παραλία, και εδώ καταγράφεται θετική γνώμη. Ναι λέει το 59,7% των ερωτηθέντων, όχι το 30,9%.

pita2.jpg

Μπερδεύει το πρωθυπουργικό γραφείο

Στα πιο πολιτικά ζητήματα οι ερωτηθέντες δείχνουν μάλλον διχασμένοι για την αξιολόγηση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Μάλλον προσφέρει στην πόλη η διατήρησή του λέει το 42,2% των ερωτηθέντων, μάλλον όχι το 39%. Από την έρευνα προκύπτει ότι τα εκλογικά δεδομένα που καταγράφηκαν τον Ιούλιο δεν έχουν αλλάξει. Το 88,4% δηλώνει ότι η πολιτική τους προτίμηση παραμένει η ίδια, ενώ αυτοί που δηλώνουν αλλαγή προτίμησης είναι μόλις το 10,5%. Εδώ ενδιαφέρον έχει η παράμετρος για το ποιοι άλλαξαν πολιτική ρότα μετά τις τελευταίες εκλογές. Το 36,1% είναι ηλικίας 17-24 χρονών, το 27,3% είναι άνεργοι και το 14,4% ηλικίας από 55 έως 64 ετών.

Τέλος, σε επίπεδο δημοτικότητας ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποδεικνύεται ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Θεσσαλονίκης, με το 66,3% των ερωτηθέντων να έχει θετική γνώμη για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Για το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα το ποσοστό των θετικών γνωμών είναι 51% και για το νέο υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρο Καράογλου 41,7%


Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας to the point έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Πραγματοποιήθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 771 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 17 ετών και άνω, που είναι ψηφοφόροι στην α’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

***************************************************************************************************************************************************

Σε θετικό κλίμα

το ραντεβού

των Θεσσαλονικιών

με τον Σεπτέμβρη και την 84η ΔΕΘ


Του Δημήτρη Κατσαντώνη*

.jpg


Η ετήσια συνδρομητική έρευνα της εταιρείας μας Thessaloniki’s Point (πάντοτε λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ) ασχολείται με το κοινωνικό κλίμα στην πόλη, κυρίως σε σχέση με τα τοπικά θέματα. Αυτή είναι η ενδέκατη χρονιά διεξαγωγής της.

Τα ψήγματα αισιοδοξίας που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από πέρυσι, φέτος φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά: Η προσδοκία πως έπειτα από πέντε χρόνια η ζωή στην πόλη θα είναι καλύτερη υπερτερεί έναντι της απαισιόδοξης στάσης πως θα είναι χειρότερη κατά 23 μονάδες, ενώ πέρυσι ήταν στις 3 μονάδες.

Σε αυτό το κλίμα πρέπει να σημειωθεί η πολύ θετική «αύρα» για τη νέα διοίκηση του κ. Κ. Ζέρβα. Δύο στους τρεις απαντούν πως αισθάνονται ικανοποιημένοι από την εκλογή του, ενώ μόλις ένα 10,5% απαντά το αντίθετο.

Η στάση των Θεσσαλονικέων έναντι της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να περιγραφεί ως στάση θετικής αναμονής: από όσους διατύπωσαν συγκεκριμένη γνώμη για τις εξαγγελίες/αναφορές της νέας κυβέρνησης σχετικά με την πόλη (που δεν υπερβαίνουν το 55%), οι έχοντες θετική άποψη σε σχέση με αυτούς που έχουν αρνητική άποψη παρουσιάζουν αναλογία περισσότερο από 2 προς 1 (37,2% με 16,4%). Όμως αυτοί που δεν τοποθετήθηκαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αθροίζονται στο 45% περίπου…

Από τα αμιγώς τοπικά προβλήματα, η καθαριότητα θεωρείται και πάλι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα, μία κληρονομιά της απερχόμενης διοίκησης, με την οποία θα αναμετρηθεί η νέα διοίκηση του κ. Ζέρβα και σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί από τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι «χρεώθηκε» προσωπικά το θέμα. Ας σημειωθεί η υποχώρηση του προβλήματος της εγκληματικότητας από την 3η στην 5η θέση (ιδιαίτερα στον κεντρικό δήμο, όπου το 2018 ήταν σε υψηλά επίπεδα).

Το μεγάλο θέμα της πόλης όμως παραμένει η διαχείριση της μετακίνησης μέσα σε αυτήν. Αν αθροιστούν το κυκλοφοριακό, το πρόβλημα των συγκοινωνιών, του πάρκιγκ και των πεζοδρομίων συγκροτούν ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα, που παραμένει μακράν το σημαντικότερο απ’ όλα.

Για το λόγο αυτό έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα ευρήματα σχετικά με τον ΟΑΣΘ και το νέο σύστημα στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Για τον ΟΑΣΘ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια (65%) με κύριες αιχμές την ασυνέπεια και τις καθυστερήσεις των δρομολογίων και τον απαρχαιωμένο στόλο των οχημάτων. Οι Θεσσαλονικείς δεν πιστεύουν στον κρατικό ΟΑΣΘ (53%), στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει, όχι πλέον αυτούς που τον έκαναν κρατικό αλλά αυτούς που θέλουν να τον διατηρήσουν με αυτήν τη μορφή, σε αντίθεση με τις γενικότερες εξαγγελίες τους.

Για το νέο σύστημα στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο οι κρίσεις παραμένουν θετικές. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί πως, και φέτος, είναι πιο θετικοί οι κάτοικοι των υπολοίπων δήμων της πόλης σε σχέση με τους κατοίκους του κέντρου της πόλης (ίσως απαιτούνται κι άλλες θέσεις γι’ αυτούς) και πως εμφανίζεται ακόμα ένα υψηλό ποσοστό (38%), που δηλώνει ανενημέρωτο για το νέο σύστημα στάθμευσης.

Τέλος, σε ένα θέμα που υπάρχει πολλή συζήτηση, αυτό της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας από Τσιμισκή και προς τη θάλασσα, η θετική γνώμη των Θεσσαλονικέων είναι σαφής: περίπου 6 στους 10 συμφωνούν, ένα ποσοστό που θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη...


*Ο Δημήτρης Κατσαντώνης

είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος

της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «to the point»

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 8/9/2019.

Τα πρώτα δειλά χαμόγελα από τους Θεσσαλονικείς, που εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την επόμενη πενταετία και την πορεία της ζωής τους, καταγράφει η έρευνα της εταιρείας «to the point», που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ για την «ΜτΚ», όπως παραδοσιακά συμβαίνει τα τελευταία 11 χρόνια.

pita1.jpg

Οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν θετικοί απέναντι τόσο στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη όσο και για την εκλογή του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και την επανεκλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Στο ερώτημα που αποτυπώνει και τις ευρύτερες προσδοκίες για τα επόμενα πέντε χρόνια οι Θεσσαλονικείς απαντούν ότι η ζωή τους θα είναι μάλλον καλύτερη (το 46,5% ισχυρίζεται κάτι τέτοιο), το 25,8% απαντά ότι θα μείνει η ίδια, ενώ το 21,8% θεωρεί ότι η ζωή μάλλον θα γίνει χειρότερη. Στο ερώτημα «θα φεύγατε από τη Θεσσαλονίκη στην προοπτική να ζήσετε σε κάποια άλλη περιοχή;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν αρνητικά. Όχι λέει το 65,7%, Ναι το 33,1%, ενώ σε ένα δεύτερο ερώτημα, το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι δηλώνουν ότι θα έφευγαν από τη Θεσσαλονίκη, η πρώτη επιλογή είναι η Ελλάδα, την οποία θα προτιμούσαν το 55,8% και η δεύτερη το εξωτερικό (22,1%).

Η αξιολόγηση των κυβερνητικών σχεδίων για τη Θεσσαλονίκη είναι θετικά, καθώς έτσι τα κρίνουν το 37,2% των ερωτηθέντων. Αρνητικά απαντά το 16,4%, ενώ «ούτε το ένα ούτε το άλλο» το 23,6%. Ικανοποιημένοι από το έργο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει το 38,7% των ερωτηθέντων, δυσαρεστημένο το 29%, ενώ στη μέση («ούτε το ένα ούτε το άλλο») δηλώνει το 23,4%.

Καλωσορίζοντας τον Ζέρβα

Θετικά βλέπουν οι Θεσσαλονικείς την εκλογή του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Στο σχετικό ερώτημα, το 66,7% απαντά ότι είναι ικανοποιημένο από την εκλογή του και μόλις το 10,6% δυσαρεστημένο, ενώ «ούτε το ένα ούτε το άλλο» δηλώνει το 18,3%. Όσον αφορά στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, στην κορυφή παραμένει η καθαριότητα, το οποίο αναφέρει ως το κυριότερο πρόβλημα το 25,4% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν οι συγκοινωνίες (14,3%), η έλλειψη πάρκιγκ (13,1%), το κυκλοφοριακό (7,1%) και η εγκληματικότητα με 6%, που ξεχωρίζουν στο ερώτημα ως πρώτη επιλογή.

pita3.jpg

Στον ΟΑΣΘ οι Θεσσαλονικείς δείχνουν κόκκινη κάρτα. Στο ερώτημα πώς κρίνουν τη λειτουργία του Οργανισμού τα δύο χρόνια που έγινε κρατικός αρνητικά απαντά το 64,8% και θετικά μόλις το 6,3%. Όσον αφορά τα προβλήματα του ΟΑΣΘ, ως μεγαλύτερο αναφέρεται η ασυνέπεια εκτέλεσης των δρομολογίων (52,9%) και ο απαρχαιωμένος στόλος (29,1%), που ξεχωρίζουν. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και το «Ναι» που λένε οι Θεσσαλονικείς στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ. «Ναι» απαντά σε ένα τέτοιο σενάριο το 53,2% όσων κρίνουν αρνητικά τη λειτουργία του (περίπου το 94% των ερωτηθέντων), «Όχι» το 20,2%, «Δεν γνωρίζω δεν απαντώ» το 26,6%.

Ένα επιπλέον ερώτημα της έρευνας αφορά το νέο σύστημα πάρκινγκ που εφαρμόζεται στο ιστορικό κέντρο. Οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν κατά πλειοψηφία (60,4%) ότι το γνωρίζουν, ενώ δείχνουν μάλλον ικανοποιημένοι από το σύστημα, καθώς το 48,1% δηλώνει ικανοποιημένο και το 34,4% δυσαρεστημένο. Όσο για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή μέχρι την παραλία, και εδώ καταγράφεται θετική γνώμη. Ναι λέει το 59,7% των ερωτηθέντων, όχι το 30,9%.

pita2.jpg

Μπερδεύει το πρωθυπουργικό γραφείο

Στα πιο πολιτικά ζητήματα οι ερωτηθέντες δείχνουν μάλλον διχασμένοι για την αξιολόγηση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Μάλλον προσφέρει στην πόλη η διατήρησή του λέει το 42,2% των ερωτηθέντων, μάλλον όχι το 39%. Από την έρευνα προκύπτει ότι τα εκλογικά δεδομένα που καταγράφηκαν τον Ιούλιο δεν έχουν αλλάξει. Το 88,4% δηλώνει ότι η πολιτική τους προτίμηση παραμένει η ίδια, ενώ αυτοί που δηλώνουν αλλαγή προτίμησης είναι μόλις το 10,5%. Εδώ ενδιαφέρον έχει η παράμετρος για το ποιοι άλλαξαν πολιτική ρότα μετά τις τελευταίες εκλογές. Το 36,1% είναι ηλικίας 17-24 χρονών, το 27,3% είναι άνεργοι και το 14,4% ηλικίας από 55 έως 64 ετών.

Τέλος, σε επίπεδο δημοτικότητας ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποδεικνύεται ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Θεσσαλονίκης, με το 66,3% των ερωτηθέντων να έχει θετική γνώμη για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Για το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα το ποσοστό των θετικών γνωμών είναι 51% και για το νέο υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρο Καράογλου 41,7%


Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας to the point έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Πραγματοποιήθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 771 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 17 ετών και άνω, που είναι ψηφοφόροι στην α’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

***************************************************************************************************************************************************

Σε θετικό κλίμα

το ραντεβού

των Θεσσαλονικιών

με τον Σεπτέμβρη και την 84η ΔΕΘ


Του Δημήτρη Κατσαντώνη*

.jpg


Η ετήσια συνδρομητική έρευνα της εταιρείας μας Thessaloniki’s Point (πάντοτε λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ) ασχολείται με το κοινωνικό κλίμα στην πόλη, κυρίως σε σχέση με τα τοπικά θέματα. Αυτή είναι η ενδέκατη χρονιά διεξαγωγής της.

Τα ψήγματα αισιοδοξίας που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται από πέρυσι, φέτος φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά: Η προσδοκία πως έπειτα από πέντε χρόνια η ζωή στην πόλη θα είναι καλύτερη υπερτερεί έναντι της απαισιόδοξης στάσης πως θα είναι χειρότερη κατά 23 μονάδες, ενώ πέρυσι ήταν στις 3 μονάδες.

Σε αυτό το κλίμα πρέπει να σημειωθεί η πολύ θετική «αύρα» για τη νέα διοίκηση του κ. Κ. Ζέρβα. Δύο στους τρεις απαντούν πως αισθάνονται ικανοποιημένοι από την εκλογή του, ενώ μόλις ένα 10,5% απαντά το αντίθετο.

Η στάση των Θεσσαλονικέων έναντι της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να περιγραφεί ως στάση θετικής αναμονής: από όσους διατύπωσαν συγκεκριμένη γνώμη για τις εξαγγελίες/αναφορές της νέας κυβέρνησης σχετικά με την πόλη (που δεν υπερβαίνουν το 55%), οι έχοντες θετική άποψη σε σχέση με αυτούς που έχουν αρνητική άποψη παρουσιάζουν αναλογία περισσότερο από 2 προς 1 (37,2% με 16,4%). Όμως αυτοί που δεν τοποθετήθηκαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αθροίζονται στο 45% περίπου…

Από τα αμιγώς τοπικά προβλήματα, η καθαριότητα θεωρείται και πάλι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα, μία κληρονομιά της απερχόμενης διοίκησης, με την οποία θα αναμετρηθεί η νέα διοίκηση του κ. Ζέρβα και σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί από τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι «χρεώθηκε» προσωπικά το θέμα. Ας σημειωθεί η υποχώρηση του προβλήματος της εγκληματικότητας από την 3η στην 5η θέση (ιδιαίτερα στον κεντρικό δήμο, όπου το 2018 ήταν σε υψηλά επίπεδα).

Το μεγάλο θέμα της πόλης όμως παραμένει η διαχείριση της μετακίνησης μέσα σε αυτήν. Αν αθροιστούν το κυκλοφοριακό, το πρόβλημα των συγκοινωνιών, του πάρκιγκ και των πεζοδρομίων συγκροτούν ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα, που παραμένει μακράν το σημαντικότερο απ’ όλα.

Για το λόγο αυτό έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα ευρήματα σχετικά με τον ΟΑΣΘ και το νέο σύστημα στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Για τον ΟΑΣΘ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια (65%) με κύριες αιχμές την ασυνέπεια και τις καθυστερήσεις των δρομολογίων και τον απαρχαιωμένο στόλο των οχημάτων. Οι Θεσσαλονικείς δεν πιστεύουν στον κρατικό ΟΑΣΘ (53%), στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει, όχι πλέον αυτούς που τον έκαναν κρατικό αλλά αυτούς που θέλουν να τον διατηρήσουν με αυτήν τη μορφή, σε αντίθεση με τις γενικότερες εξαγγελίες τους.

Για το νέο σύστημα στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο οι κρίσεις παραμένουν θετικές. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί πως, και φέτος, είναι πιο θετικοί οι κάτοικοι των υπολοίπων δήμων της πόλης σε σχέση με τους κατοίκους του κέντρου της πόλης (ίσως απαιτούνται κι άλλες θέσεις γι’ αυτούς) και πως εμφανίζεται ακόμα ένα υψηλό ποσοστό (38%), που δηλώνει ανενημέρωτο για το νέο σύστημα στάθμευσης.

Τέλος, σε ένα θέμα που υπάρχει πολλή συζήτηση, αυτό της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας από Τσιμισκή και προς τη θάλασσα, η θετική γνώμη των Θεσσαλονικέων είναι σαφής: περίπου 6 στους 10 συμφωνούν, ένα ποσοστό που θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη...


*Ο Δημήτρης Κατσαντώνης

είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος

της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας «to the point»

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 8/9/2019.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία