BEST OF - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στη Λεωφόρος Νίκης: Η ιστορία συνεχίζεται, 28 χρόνια μετά

Το παρελθόν αποδομένο με νότες νεωτερισμού

 10/10/2022 13:10

Εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στη Λεωφόρος Νίκης: Η ιστορία συνεχίζεται, 28 χρόνια μετά

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του Τιτανικού, αλλά με πολύ διαφορετική, ευτυχή κατάληξη.

Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του μέσα στο 2022, αφού είχε παραμείνει κλειστό για 28 χρόνια, έχει κάνει μία από τις πιο «δυνατές» εισόδους στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι αποτελεί επιλογή, για μία ευρεία γκάμα ανθρώπων της: τόσο τους παλιούς θαμώνες του, που βλέπουν ένα αγαπημένο τους σημείο συνεύρεσης και γευσιγνωσίας να ζωντανεύει και πάλι, όσο και τους νεότερους πελάτες του, που μπαίνουν για πρώτη φορά, στον εντυπωσιακό του χώρο.

naoysa2.jpg

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» είναι μεγάλη και το μενού έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στο παρελθόν του εστιατορίου που είναι, πλέον, ένα κομμάτι ενός συνόλου παροχών: του πολυτελούς ξενοδοχείου που εκτείνεται στους ορόφους, του cocktail bar «The Tiger Loop», αλλά και του όμορφα διαμορφωμένου κήπου στο βάθος, σημείου ιδανικού για καλοκαιρινά βράδια και για λάτρεις των cocktails, που μπορούν να έχουν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Νίκης 5, με θέα το Θερμαϊκό, που για χρόνια έμενε κλειστό, έχει ζωντανέψει και πάλι. Το «Όλυμπος Νάουσα» χτίστηκε το 1926, άνοιξε το 1927 και λειτούργησε αδιάλειπτα έως και το 1994, οπότε κι έκλεισε και ήταν το εστιατόριο που διακρίθηκε, ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

naoysa3.jpg
naoysa4.jpg

Κατά τα χρόνια της δόξας του υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, δημιουργώντας παράλληλα ένα αισθητικό κατεστημένο, που καθόρισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, ήρθε για να θυμίσει τη σπουδαιότητα της υψηλής γαστρονομίας και την άμεση σχέση της με την παράδοση και την εξαιρετική πρώτη ύλη, παντρεύοντας πολιτισμούς μέσα από γαστριμαργικές συναντήσεις, εμπνευσμένες από τα ιστορικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύει στον κόσμο, μέσα από την ανοιχτή ματιά και τη γνώση του διακεκριμένου Executive Chef του, Δημήτρη Τασιούλα.

naoysa5.jpg

Ο τελευταίος, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα κι εξωτερικό, προσεγγίζει τη γαστρονομία μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού, αναδεικνύοντας στο κάθε πιάτο ιστορίες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον κόσμο και είναι ιδανικός εκπρόσωπος της σύγχρονης γενιάς δημιουργών, συνθέτοντας μια νέα γαστριμαργική πανδαισία στη γευστική σκηνή της πόλης.

Η ιστορικότητα του μενού

Συνδυάζοντας υλικά και παραδόσεις από τη Μεσόγειο σε ένα μοναδικό συναπάντημα με πρωτοποριακές τεχνικές και τολμηρές συνθέσεις, ο Chef, ιδιοκτήτης επίσης του εστιατορίου «Thria», δημιουργεί σπεσιαλιτέ που πρωταγωνιστούν καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου «Όλυμπος- Νάουσα», φέρνοντας μνήμες από τα παλιά, αλλά και μια επίγευση από το μέλλον.

naoysa6.jpg

Στο μενού διατηρείται η φιλοσοφία του παλιού «Όλυμπος Νάουσα». Ελληνική αστική κουζίνα, με τεχνικές ερχόμενες από το εξωτερικό, κυρίως με γαλλικές πινελιές, αναβιώνουν τις γεύσεις του παλιού εστιατορίου, πιάτα του οποίου έχουν διατηρηθεί στο σημερινό μενού, με νότες νεωτερισμού, όπως ο ίδιος αποφάσισε να φτιάξει, μετά από εκτενή έρευνα και πολλές δοκιμές.

Οι τελευταίες περιλάμβαναν και παλιούς θαμώνες του εστιατορίου, που συνεισέφεραν με τον τρόπο τους, στο να προκύψει η σημερινή ερμηνεία του μενού του «Όλυμπος Νάουσα», από το Chef Δημήτρη Τασιούλα.

Έτσι, στο μενού μπορείς να βρεις το πιάτο «Όλυμπος Νάουσα 1967 – 2022», που δεν είναι άλλο από το σνίτσελ Χόφμαν, που υπήρχε και στον παλιό κατάλογο. Ξεχωρίζουν, επίσης, το «Σπανάκι του Όλυμπος Νάουσα» - ο πουρές σπανάκι με νιόκι, που προσφέρεται ως καλωσόρισμα στους θαμώνες - αλλά και το χιουνκιάρ μπεγιεντί, που εδώ παρασκευάζεται με μοσχαρίσια μάγουλα. Θα βρεις, επίσης, το κλασσικό αρνάκι φρικασέ και τόνο Σποράδων.

naoysa7.jpg
naoysa8.jpg
naoysa9.jpg
naoysa10.jpg

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σούπες που προτείνει το εστιατόριο, όπως η «Σούπα της Γης και της θάλασσας» - βελουτέ από λευκά σπαράγγια, χτένι και μυρώνια – ή το κονσομέ μόσχου γάλακτος, αλλά και οι σαλάτες, όπως η «Σαλάτα του Πιεμόντε», η πολύχρωμη πατζαροσαλάτα, η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, με μελιτζάνα στα κάρβουνα, γεύσεις που αν μη τι άλλο, αναδεικνύουν την ευρύτερη τοπική μαγειρική.

Προτείνουμε, επίσης, το «Μπαχτσέ στα Κάρβουνα» - μιλφέιγ ψητών λαχανικών με κρέμα τυριού με Ανεβατό Γρεβενών – το «Βυθό της Χαλκιδικής» - όστρακα σε διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες, με χόρτα της θάλασσας – το «Μεζέ της Θεσσαλονίκης» - σκουμπρί καπνισμένο σε κέδρο και θυμάρι, σαγανάκι με αυγά χελιδονόψαρου και φρέσκια τρούφα – τις χυλοπίτες καβουρμά και πολλά άλλα εντυπωσιακά πιάτα, βασισμένα σε τοπικά προϊόντα της ξηράς και της θάλασσας, είτε πρόκειται για εκλεκτά κρέατα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πάστες και ζυμαρικά ή μαγειρευτά.

naoysa11.jpg
naoysa12.jpg
naoysa13.jpg

Ακόμη και τα γλυκά είναι οι κλασσικές επιλογές των Θεσσαλονικέων της δεκαετίας του περασμένου αιώνα. Γαλακτομπούρεκο, τσουρέκι Θεσσαλονίκης, Αρμενοβίλ, Πάστα Νουγκατίνα (με αποδομημένη νουγκατίνα με σεμιφρέντο καραμελωμένων αμυγδάλων, κρέμα βανίλιας μαγαδασκάρης, και αλμυρή καραμέλα), είναι ιδανικά για να επισφραγίσουν το γεύμα σου.

naoysa14.jpg

Πέρα από τους άφθονους μεζέδες – γευστικά «κοσμήματα», περιλαμβάνονται και πολλές τοπικές μπύρες, φέρνοντας μνήμες από την εποχή που το «Όλυμπος Νάουσα» λειτουργούσε ως δοκιμαστήριο μπύρας.

Ο χώρος και ο κόσμος του

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία, επίσης, είναι ο κόσμος που θα συναντήσεις στα τραπέζια του ανακαινισμένου εστιατορίου. Εδώ θα δεις ακόμη παλιούς θαμώνες του «Όλυμπος Νάουσα», που αναβιώνουν τις δικές τους αναμνήσεις από το αγαπημένο τους εστιατόριο και σπεύδουν, ενίοτε, να δοκιμάσουν όλο το μενού.

naoysa15.jpg

Όλα αυτά σε έναν χώρο, κατά την ανακαίνιση του οποίου λήφθηκε υπόψη ο διάκοσμος του παρελθόντος. Δερμάτινες καρέκλες με ορειχάλκινες λεπτομέρειες και ο γενικότερος αέρας που αποπνέει, ταξιδεύουν τους θαμώνες πίσω στο χρόνο, στην εποχή της Κατοχής όταν, επιταγμένο από τους Γερμανούς, μετατράπηκε σε καμπαρέ – μιούζικ χολ, με ζωντανή ορχήστρα κι αργότερα όταν, ως αστικό εστιατόριο, βραβεύτηκε το 1961 από την Ένωση Καλοφαγάδων Παρισιού.

Αποτέλεσε, για όλες αυτές τις δεκαετίες, προορισμό για πολιτικούς κι ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ιστορία που τιμάται στο νέο, διαμορφωμένο χώρο του εστιατορίου, σε ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης», από το Μουσείο Πολιτισμού.

naoysa16.jpg
naoysa17.jpg

Οι υποδομές του ξενοδοχείου «On Residence»

Το πολυτελές, πεντάστερο boutique ξενοδοχείο «On Residence», στο οποίο ανήκει το «Όλυμπος Νάουσα», λειτουργεί σήμερα για πρώτη φορά, αφού είχε προβλεφθεί στην παλιά άδεια του κτηρίου, αλλά ποτέ δεν άνοιξε πραγματικά. Περιλαμβάνει συνολικά 60 δωμάτια. Στους δύο πρώτους ορόφους βρίσκονται οι σουίτες του ξενοδοχείου και στον έκτο η ειδική σουίτα «Όλυμπος», με πιο μοντέρνο χαρακτήρα.

naoysa18.jpg
naoysa19.jpg
naoysa20.jpg

Στον ειδικά διαμορφωμένο από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Bernard Cuomo πίσω αστικό κήπο του εστιατορίου, σερβίρονται προτάσεις βασισμένες στα κλασσικά cocktails, με ένα μικρό twist από τον bartender Αχιλλέα Πλακίδα και την ομάδα του φτιαγμένα, ειδικά για το «Όλυμπος Νάουσα», συνοδείας μικρών πιάτων, που σου εξασφαλίζουν την απόλυτη απόλαυση γεύσεων, υπό τους ήχους του τεχνητού καταρράκτη του χώρου.

naoysa21.jpg
naoysa22.jpg
naoysa23.jpg

Ήχους που είναι και οι μόνοι που θα ακούσεις, αφού πρόκειται για μία αυλή εξαιρετικά ήσυχη κι ας βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολύβουα σημεία της πόλης.

Το νέο «Όλυμπος Νάουσα», σε περιμένει, απλά, να πας. Είναι ένας χώρος από όπου πρέπει να περάσεις έστω για μία φορά και που, όπως όλα δείχνουν, θα υποδέχεται τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, για πολλά χρόνια ακόμη.


Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 404040, 2310 275715

Website

Facebook

Instagram


Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του Τιτανικού, αλλά με πολύ διαφορετική, ευτυχή κατάληξη.

Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του μέσα στο 2022, αφού είχε παραμείνει κλειστό για 28 χρόνια, έχει κάνει μία από τις πιο «δυνατές» εισόδους στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι αποτελεί επιλογή, για μία ευρεία γκάμα ανθρώπων της: τόσο τους παλιούς θαμώνες του, που βλέπουν ένα αγαπημένο τους σημείο συνεύρεσης και γευσιγνωσίας να ζωντανεύει και πάλι, όσο και τους νεότερους πελάτες του, που μπαίνουν για πρώτη φορά, στον εντυπωσιακό του χώρο.

naoysa2.jpg

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» είναι μεγάλη και το μενού έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στο παρελθόν του εστιατορίου που είναι, πλέον, ένα κομμάτι ενός συνόλου παροχών: του πολυτελούς ξενοδοχείου που εκτείνεται στους ορόφους, του cocktail bar «The Tiger Loop», αλλά και του όμορφα διαμορφωμένου κήπου στο βάθος, σημείου ιδανικού για καλοκαιρινά βράδια και για λάτρεις των cocktails, που μπορούν να έχουν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Νίκης 5, με θέα το Θερμαϊκό, που για χρόνια έμενε κλειστό, έχει ζωντανέψει και πάλι. Το «Όλυμπος Νάουσα» χτίστηκε το 1926, άνοιξε το 1927 και λειτούργησε αδιάλειπτα έως και το 1994, οπότε κι έκλεισε και ήταν το εστιατόριο που διακρίθηκε, ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

naoysa3.jpg
naoysa4.jpg

Κατά τα χρόνια της δόξας του υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, δημιουργώντας παράλληλα ένα αισθητικό κατεστημένο, που καθόρισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, ήρθε για να θυμίσει τη σπουδαιότητα της υψηλής γαστρονομίας και την άμεση σχέση της με την παράδοση και την εξαιρετική πρώτη ύλη, παντρεύοντας πολιτισμούς μέσα από γαστριμαργικές συναντήσεις, εμπνευσμένες από τα ιστορικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύει στον κόσμο, μέσα από την ανοιχτή ματιά και τη γνώση του διακεκριμένου Executive Chef του, Δημήτρη Τασιούλα.

naoysa5.jpg

Ο τελευταίος, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα κι εξωτερικό, προσεγγίζει τη γαστρονομία μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού, αναδεικνύοντας στο κάθε πιάτο ιστορίες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον κόσμο και είναι ιδανικός εκπρόσωπος της σύγχρονης γενιάς δημιουργών, συνθέτοντας μια νέα γαστριμαργική πανδαισία στη γευστική σκηνή της πόλης.

Η ιστορικότητα του μενού

Συνδυάζοντας υλικά και παραδόσεις από τη Μεσόγειο σε ένα μοναδικό συναπάντημα με πρωτοποριακές τεχνικές και τολμηρές συνθέσεις, ο Chef, ιδιοκτήτης επίσης του εστιατορίου «Thria», δημιουργεί σπεσιαλιτέ που πρωταγωνιστούν καθημερινά στην κουζίνα του εστιατορίου «Όλυμπος- Νάουσα», φέρνοντας μνήμες από τα παλιά, αλλά και μια επίγευση από το μέλλον.

naoysa6.jpg

Στο μενού διατηρείται η φιλοσοφία του παλιού «Όλυμπος Νάουσα». Ελληνική αστική κουζίνα, με τεχνικές ερχόμενες από το εξωτερικό, κυρίως με γαλλικές πινελιές, αναβιώνουν τις γεύσεις του παλιού εστιατορίου, πιάτα του οποίου έχουν διατηρηθεί στο σημερινό μενού, με νότες νεωτερισμού, όπως ο ίδιος αποφάσισε να φτιάξει, μετά από εκτενή έρευνα και πολλές δοκιμές.

Οι τελευταίες περιλάμβαναν και παλιούς θαμώνες του εστιατορίου, που συνεισέφεραν με τον τρόπο τους, στο να προκύψει η σημερινή ερμηνεία του μενού του «Όλυμπος Νάουσα», από το Chef Δημήτρη Τασιούλα.

Έτσι, στο μενού μπορείς να βρεις το πιάτο «Όλυμπος Νάουσα 1967 – 2022», που δεν είναι άλλο από το σνίτσελ Χόφμαν, που υπήρχε και στον παλιό κατάλογο. Ξεχωρίζουν, επίσης, το «Σπανάκι του Όλυμπος Νάουσα» - ο πουρές σπανάκι με νιόκι, που προσφέρεται ως καλωσόρισμα στους θαμώνες - αλλά και το χιουνκιάρ μπεγιεντί, που εδώ παρασκευάζεται με μοσχαρίσια μάγουλα. Θα βρεις, επίσης, το κλασσικό αρνάκι φρικασέ και τόνο Σποράδων.

naoysa7.jpg
naoysa8.jpg
naoysa9.jpg
naoysa10.jpg

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σούπες που προτείνει το εστιατόριο, όπως η «Σούπα της Γης και της θάλασσας» - βελουτέ από λευκά σπαράγγια, χτένι και μυρώνια – ή το κονσομέ μόσχου γάλακτος, αλλά και οι σαλάτες, όπως η «Σαλάτα του Πιεμόντε», η πολύχρωμη πατζαροσαλάτα, η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, με μελιτζάνα στα κάρβουνα, γεύσεις που αν μη τι άλλο, αναδεικνύουν την ευρύτερη τοπική μαγειρική.

Προτείνουμε, επίσης, το «Μπαχτσέ στα Κάρβουνα» - μιλφέιγ ψητών λαχανικών με κρέμα τυριού με Ανεβατό Γρεβενών – το «Βυθό της Χαλκιδικής» - όστρακα σε διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες, με χόρτα της θάλασσας – το «Μεζέ της Θεσσαλονίκης» - σκουμπρί καπνισμένο σε κέδρο και θυμάρι, σαγανάκι με αυγά χελιδονόψαρου και φρέσκια τρούφα – τις χυλοπίτες καβουρμά και πολλά άλλα εντυπωσιακά πιάτα, βασισμένα σε τοπικά προϊόντα της ξηράς και της θάλασσας, είτε πρόκειται για εκλεκτά κρέατα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πάστες και ζυμαρικά ή μαγειρευτά.

naoysa11.jpg
naoysa12.jpg
naoysa13.jpg

Ακόμη και τα γλυκά είναι οι κλασσικές επιλογές των Θεσσαλονικέων της δεκαετίας του περασμένου αιώνα. Γαλακτομπούρεκο, τσουρέκι Θεσσαλονίκης, Αρμενοβίλ, Πάστα Νουγκατίνα (με αποδομημένη νουγκατίνα με σεμιφρέντο καραμελωμένων αμυγδάλων, κρέμα βανίλιας μαγαδασκάρης, και αλμυρή καραμέλα), είναι ιδανικά για να επισφραγίσουν το γεύμα σου.

naoysa14.jpg

Πέρα από τους άφθονους μεζέδες – γευστικά «κοσμήματα», περιλαμβάνονται και πολλές τοπικές μπύρες, φέρνοντας μνήμες από την εποχή που το «Όλυμπος Νάουσα» λειτουργούσε ως δοκιμαστήριο μπύρας.

Ο χώρος και ο κόσμος του

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία, επίσης, είναι ο κόσμος που θα συναντήσεις στα τραπέζια του ανακαινισμένου εστιατορίου. Εδώ θα δεις ακόμη παλιούς θαμώνες του «Όλυμπος Νάουσα», που αναβιώνουν τις δικές τους αναμνήσεις από το αγαπημένο τους εστιατόριο και σπεύδουν, ενίοτε, να δοκιμάσουν όλο το μενού.

naoysa15.jpg

Όλα αυτά σε έναν χώρο, κατά την ανακαίνιση του οποίου λήφθηκε υπόψη ο διάκοσμος του παρελθόντος. Δερμάτινες καρέκλες με ορειχάλκινες λεπτομέρειες και ο γενικότερος αέρας που αποπνέει, ταξιδεύουν τους θαμώνες πίσω στο χρόνο, στην εποχή της Κατοχής όταν, επιταγμένο από τους Γερμανούς, μετατράπηκε σε καμπαρέ – μιούζικ χολ, με ζωντανή ορχήστρα κι αργότερα όταν, ως αστικό εστιατόριο, βραβεύτηκε το 1961 από την Ένωση Καλοφαγάδων Παρισιού.

Αποτέλεσε, για όλες αυτές τις δεκαετίες, προορισμό για πολιτικούς κι ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ιστορία που τιμάται στο νέο, διαμορφωμένο χώρο του εστιατορίου, σε ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης», από το Μουσείο Πολιτισμού.

naoysa16.jpg
naoysa17.jpg

Οι υποδομές του ξενοδοχείου «On Residence»

Το πολυτελές, πεντάστερο boutique ξενοδοχείο «On Residence», στο οποίο ανήκει το «Όλυμπος Νάουσα», λειτουργεί σήμερα για πρώτη φορά, αφού είχε προβλεφθεί στην παλιά άδεια του κτηρίου, αλλά ποτέ δεν άνοιξε πραγματικά. Περιλαμβάνει συνολικά 60 δωμάτια. Στους δύο πρώτους ορόφους βρίσκονται οι σουίτες του ξενοδοχείου και στον έκτο η ειδική σουίτα «Όλυμπος», με πιο μοντέρνο χαρακτήρα.

naoysa18.jpg
naoysa19.jpg
naoysa20.jpg

Στον ειδικά διαμορφωμένο από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Bernard Cuomo πίσω αστικό κήπο του εστιατορίου, σερβίρονται προτάσεις βασισμένες στα κλασσικά cocktails, με ένα μικρό twist από τον bartender Αχιλλέα Πλακίδα και την ομάδα του φτιαγμένα, ειδικά για το «Όλυμπος Νάουσα», συνοδείας μικρών πιάτων, που σου εξασφαλίζουν την απόλυτη απόλαυση γεύσεων, υπό τους ήχους του τεχνητού καταρράκτη του χώρου.

naoysa21.jpg
naoysa22.jpg
naoysa23.jpg

Ήχους που είναι και οι μόνοι που θα ακούσεις, αφού πρόκειται για μία αυλή εξαιρετικά ήσυχη κι ας βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολύβουα σημεία της πόλης.

Το νέο «Όλυμπος Νάουσα», σε περιμένει, απλά, να πας. Είναι ένας χώρος από όπου πρέπει να περάσεις έστω για μία φορά και που, όπως όλα δείχνουν, θα υποδέχεται τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, για πολλά χρόνια ακόμη.


Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 404040, 2310 275715

Website

Facebook

Instagram


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία