Εστιατόριο Σπονδή στη Νάουσα: Μία στάση στην παράδοση και τη νοστιμιά
19/02/2024 11:45
19/02/2024 11:45
Το εστιατόριο «Σπονδή», στο νούμερο 17 της πλατείας Καρατάσου, στο κέντρο της Νάουσας, προδιαθέτει, μόνο με το όνομά του τον επισκέπτη, για τα όσα θα συναντήσει εκεί. Έχοντας ανοίξει στις 14 Φεβρουαρίου του 2003 και κλείνοντας φέτος 21 έτη λειτουργίας, εστιάζει την παραδοσιακή γαστρονομία της περιοχής κι αναδεικνύει, τόσο μία σειρά από τοπικές συνταγές, όσο και τα τοπικά κρασιά και τσίπουρα, σε ένα μενού – πανδαισία γεύσεων.
Το εστιατόριο λειτουργούν ο Chef Άγγελoς Χατζηστυλλής - με προηγούμενη εμπειρία σε παραδοσιακά μαγειρεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο ξενοδοχείο «Macedonia Palace» και η σύζυγός του, Παναγιώτα Πλήκα. Οι δυο τους, φροντίζουν καθημερινά να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία του τόπου τους.
Το όνομα, εμπνευσμένο από το γνωστό εστιατόριο της Αθήνας, καθιστά το εν λόγω εστιατόριο της Νάουσας, τη «Σπονδή» της Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε, η έννοια από μόνη της, βγαλμένη από την ελληνική μυθολογία, ταιριάζει σε κάθε χώρο, που τιμά την τοπική γαστρονομική παράδοση.
Ο ίδιος ο χώρος του εστιατορίου «Σπονδή» είναι φιλόξενος και ζεστός, ντυμένος με πέτρα και ξύλο κι ένα τζάκι στη σάλα, που το χειμώνα θερμαίνει το χώρο, με τον πιο γλυκό τρόπο.
Βασισμένο στην ελληνική και με νότες μεσογειακής κουζίνας, το μενού έχει παρακολουθήσει, όλα αυτά τα χρόνια, τις αλλαγές που έχουν διαδραματιστεί στη γαστρονομία της Νάουσας. Πατροπαράδοτα, στην περιοχή άνθιζαν τα μαγειρεία, λόγω και της ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας και μέχρι το 2000 περίπου, την τοπική γαστρονομική σκηνή εκπροσωπούσαν κυρίως ταβέρνες, ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την ανάπτυξη της οινογαστρονομίας και της αναγνώρισης του ξινόμαυρου, ως τοπικής ποικιλίας, το γαστρονομικό σκηνικό, αλλάζει διαρκώς.
Ακολουθώντας αυτές τις αλλαγές, το μενού στη «Σπονδή» έχει προσαρμοστεί στις παραδοσιακές πρώτες ύλες και συνταγές, παρουσιάζοντας παράλληλα και κάποιες λίγο πιο «πειραγμένες» και νεωτερίστικες, με εκπλήξεις να κάνουν την εμφάνισή τους κάθε τόσο.
Περιλαμβάνει, σχεδόν τα πάντα: πιάτα ημέρας που αλλάζουν καθημερινά, μαγειρεμένα φαγητά που θυμίζουν σπιτικές συνταγές, όπως ρεβίθια με σπανάκι, κοτόπουλο μπούτι με μπάμιες και γιουβαρλάκια αυγολέμονο, κόκορα με χυλοπιτάκι ή χταπόδι με κοφτό μακαρόνι.
Νόστιμα κρεατικά, όπως κεμπάπ γιαουρτλού ή βραστό ζυγούρι λεμονάτο με ριζότο κρόκου, ψητά στη σχάρα και σπέσιαλ κοπές. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και πραγματικά, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε.
Στις τοπικές σπεσιαλιτέ, το καλοκαίρι θα βρείτε τα «γκαβόψαρα» - λωρίδες από μελιτζάνα τουρσί, που αλευρώνονται και τηγανίζονται και μοιάζουν με μικρό, τυφλό ψάρι – το μπάτζιο σαγανάκι και τη μάντζια – καλοκαιρινή συνταγή με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές, με σάλτσα τομάτας με σκόρδο, μαϊντανό και τριμμένο μπάτσιο.
Εξαιρετική πρόταση είναι και οι κρεμμυδοκεφτέδες ή «ψευδοκεφτέδες» - μπαγιάτικο ψωμί, που τηγανίζεται με φρέσκο κρεμμυδάκι και δυόσμο - ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τοπικής παράδοσης, που δεν άφηνε ανεκμετάλλευτα, τα διαθέσιμα υλικά.
Στην ίδια κατηγορία και η «μπουκουβάλα», περισσεύματα ψωμιού και τυριού, που παραδοσιακά γίνονταν «τυρομπαλάκια» για τα παιδιά και που στη «Σπονδή», σερβίρονται σε ειδικές περιπτώσεις – οινογνωσίες ή τραπέζια όπου παρουσιάζεται η τοπική κουζίνα.
Θα βρείτε, επίσης, πολλές προτάσεις με άγρια μανιτάρια από τα γύρω βουνά, που οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου προμηθεύονται από ντόπιους, πιστοποιημένους «μανιταράδες» και τα προσφέρουν φρέσκα ή αποξηραμένα, σε διάφορες συνταγές.
Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στα burgers του εστιατορίου, που αποτελούν μία κατηγορία από μόνα τους. Beef burger με καραμελωμένα κρεμμύδια και BBQ sauce, μαζί με πατάτες country, pulled pork και chicken burger, είναι κάποιες μόνο από τις προτάσεις του μενού τις οποίες, εφόσον βρίσκεστε στην περιοχή, μπορείτε να παραγγείλετε και μέσω delivery, στο τηλέφωνο του καταστήματος.
Η κάβα στη «Σπονδή» περιλαμβάνει πάνω από 120 ετικέτες κρασιού, κυρίως από την περιοχή της Νάουσας, αλλά κι από όλη τη χώρα, αλλά και τα καλύτερα ντόπια τσίπουρα. Στα πλάνα των ιδιοκτητών, είναι η μελλοντική μετατροπή του υπογείου σε κελάρι, όπου θα επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες της κάβας για τα κρασιά.
Εάν λοιπόν βρεθείτε στη Νάουσα, αξίζει να κάνετε μία στάση στη «Σπονδή», για ένα νόστιμο γεύμα, από το οποίο δε θα λείπει τίποτα. Γιατί όχι και να αποτελέσει, το ίδιο το εστιατόριο, αφορμή για μία επίσκεψη στην περιοχή!
Tip: Το κατάστημα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12.00 έως τις 23.00, την Κυριακή λειτουργεί έως τις 17.30, ενώ την Τρίτη, παραμένει κλειστό.
Διεύθυνση: Πλατεία Καρατάσιου 17, Νάουσα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23320 22233
Το εστιατόριο «Σπονδή», στο νούμερο 17 της πλατείας Καρατάσου, στο κέντρο της Νάουσας, προδιαθέτει, μόνο με το όνομά του τον επισκέπτη, για τα όσα θα συναντήσει εκεί. Έχοντας ανοίξει στις 14 Φεβρουαρίου του 2003 και κλείνοντας φέτος 21 έτη λειτουργίας, εστιάζει την παραδοσιακή γαστρονομία της περιοχής κι αναδεικνύει, τόσο μία σειρά από τοπικές συνταγές, όσο και τα τοπικά κρασιά και τσίπουρα, σε ένα μενού – πανδαισία γεύσεων.
Το εστιατόριο λειτουργούν ο Chef Άγγελoς Χατζηστυλλής - με προηγούμενη εμπειρία σε παραδοσιακά μαγειρεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο ξενοδοχείο «Macedonia Palace» και η σύζυγός του, Παναγιώτα Πλήκα. Οι δυο τους, φροντίζουν καθημερινά να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία του τόπου τους.
Το όνομα, εμπνευσμένο από το γνωστό εστιατόριο της Αθήνας, καθιστά το εν λόγω εστιατόριο της Νάουσας, τη «Σπονδή» της Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε, η έννοια από μόνη της, βγαλμένη από την ελληνική μυθολογία, ταιριάζει σε κάθε χώρο, που τιμά την τοπική γαστρονομική παράδοση.
Ο ίδιος ο χώρος του εστιατορίου «Σπονδή» είναι φιλόξενος και ζεστός, ντυμένος με πέτρα και ξύλο κι ένα τζάκι στη σάλα, που το χειμώνα θερμαίνει το χώρο, με τον πιο γλυκό τρόπο.
Βασισμένο στην ελληνική και με νότες μεσογειακής κουζίνας, το μενού έχει παρακολουθήσει, όλα αυτά τα χρόνια, τις αλλαγές που έχουν διαδραματιστεί στη γαστρονομία της Νάουσας. Πατροπαράδοτα, στην περιοχή άνθιζαν τα μαγειρεία, λόγω και της ανάπτυξης της κλωστοϋφαντουργίας και μέχρι το 2000 περίπου, την τοπική γαστρονομική σκηνή εκπροσωπούσαν κυρίως ταβέρνες, ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την ανάπτυξη της οινογαστρονομίας και της αναγνώρισης του ξινόμαυρου, ως τοπικής ποικιλίας, το γαστρονομικό σκηνικό, αλλάζει διαρκώς.
Ακολουθώντας αυτές τις αλλαγές, το μενού στη «Σπονδή» έχει προσαρμοστεί στις παραδοσιακές πρώτες ύλες και συνταγές, παρουσιάζοντας παράλληλα και κάποιες λίγο πιο «πειραγμένες» και νεωτερίστικες, με εκπλήξεις να κάνουν την εμφάνισή τους κάθε τόσο.
Περιλαμβάνει, σχεδόν τα πάντα: πιάτα ημέρας που αλλάζουν καθημερινά, μαγειρεμένα φαγητά που θυμίζουν σπιτικές συνταγές, όπως ρεβίθια με σπανάκι, κοτόπουλο μπούτι με μπάμιες και γιουβαρλάκια αυγολέμονο, κόκορα με χυλοπιτάκι ή χταπόδι με κοφτό μακαρόνι.
Νόστιμα κρεατικά, όπως κεμπάπ γιαουρτλού ή βραστό ζυγούρι λεμονάτο με ριζότο κρόκου, ψητά στη σχάρα και σπέσιαλ κοπές. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη και πραγματικά, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε.
Στις τοπικές σπεσιαλιτέ, το καλοκαίρι θα βρείτε τα «γκαβόψαρα» - λωρίδες από μελιτζάνα τουρσί, που αλευρώνονται και τηγανίζονται και μοιάζουν με μικρό, τυφλό ψάρι – το μπάτζιο σαγανάκι και τη μάντζια – καλοκαιρινή συνταγή με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές, με σάλτσα τομάτας με σκόρδο, μαϊντανό και τριμμένο μπάτσιο.
Εξαιρετική πρόταση είναι και οι κρεμμυδοκεφτέδες ή «ψευδοκεφτέδες» - μπαγιάτικο ψωμί, που τηγανίζεται με φρέσκο κρεμμυδάκι και δυόσμο - ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τοπικής παράδοσης, που δεν άφηνε ανεκμετάλλευτα, τα διαθέσιμα υλικά.
Στην ίδια κατηγορία και η «μπουκουβάλα», περισσεύματα ψωμιού και τυριού, που παραδοσιακά γίνονταν «τυρομπαλάκια» για τα παιδιά και που στη «Σπονδή», σερβίρονται σε ειδικές περιπτώσεις – οινογνωσίες ή τραπέζια όπου παρουσιάζεται η τοπική κουζίνα.
Θα βρείτε, επίσης, πολλές προτάσεις με άγρια μανιτάρια από τα γύρω βουνά, που οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου προμηθεύονται από ντόπιους, πιστοποιημένους «μανιταράδες» και τα προσφέρουν φρέσκα ή αποξηραμένα, σε διάφορες συνταγές.
Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στα burgers του εστιατορίου, που αποτελούν μία κατηγορία από μόνα τους. Beef burger με καραμελωμένα κρεμμύδια και BBQ sauce, μαζί με πατάτες country, pulled pork και chicken burger, είναι κάποιες μόνο από τις προτάσεις του μενού τις οποίες, εφόσον βρίσκεστε στην περιοχή, μπορείτε να παραγγείλετε και μέσω delivery, στο τηλέφωνο του καταστήματος.
Η κάβα στη «Σπονδή» περιλαμβάνει πάνω από 120 ετικέτες κρασιού, κυρίως από την περιοχή της Νάουσας, αλλά κι από όλη τη χώρα, αλλά και τα καλύτερα ντόπια τσίπουρα. Στα πλάνα των ιδιοκτητών, είναι η μελλοντική μετατροπή του υπογείου σε κελάρι, όπου θα επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες της κάβας για τα κρασιά.
Εάν λοιπόν βρεθείτε στη Νάουσα, αξίζει να κάνετε μία στάση στη «Σπονδή», για ένα νόστιμο γεύμα, από το οποίο δε θα λείπει τίποτα. Γιατί όχι και να αποτελέσει, το ίδιο το εστιατόριο, αφορμή για μία επίσκεψη στην περιοχή!
Tip: Το κατάστημα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12.00 έως τις 23.00, την Κυριακή λειτουργεί έως τις 17.30, ενώ την Τρίτη, παραμένει κλειστό.
Διεύθυνση: Πλατεία Καρατάσιου 17, Νάουσα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23320 22233
ΣΧΟΛΙΑ