Εστιατόριο «Το Μανιτάρι» στην ανατολική Θεσσαλονίκη: Για ξεχωριστά γεύματα, ελληνικά κρασιά και signature cocktails, με θέα στην καταπράσινη Σοφούλη
04/11/2022 11:15
04/11/2022 11:15
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο «Το Μανιτάρι» στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην Καλαμαριά, είναι ένας χώρος που, αν και στα ανατολικά, είναι γνωστός από τον πρώτο χρόνο κιόλας λειτουργίας του, σε όλο το κοινό της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο πλέον.
Δεν είναι μόνο το εμπνευσμένο και προσεγμένο μενού, που από την αρχή επιμελείται ο βραβευμένος consultant chef Δημήτρη Παμπόρης, αλλά και ο ίδιος ο χώρος, η φιλοσοφία του και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του, που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Έχοντας ανοίξει το 2010 μέσα στο Εμπορικό Κέντρο της Σοφούλη, το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» έχει καταφέρει να αναδείξει συνολικά το σημείο, προσελκύοντας κόσμο από όλη την πόλη και είναι, αναμφισβήτητα, μεταξύ των καλύτερων εστιατορίων της, κυριολεκτικά από κάθε άποψη.
Απόλυτα value for money επιλογή και με πλήθος βραβείων από τον οδηγό FNL, αλλά κι «Ελληνικής Κουζίνας» από τον οδηγό «Αθηνόραμα» και διακρίσεων από τα «Estia Awards» ως «best value for money restaurant» και «Total Experience», το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» βασίζεται στη φιλοσοφία της σταθερής ποιότητας, των άριστων πρώτων υλών και της συχνής εναλλαγής του μενού, με τους ανθρώπους του σταθερά επάνω από τον πελάτη, που φεύγοντας από εδώ έχει αποκτήσει, πλέον, νέες αναμνήσεις.
Με ιδιοκτήτη το Γιάννη Ζιάγκα, λάτρη της ελληνικής γαστρονομίας και της ποιότητας των υλικών, τη φωτεινή του σάλα με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια και τα ιδιαίτερα φωτιστικά, αλλά και τη δροσερή του βεράντα, με θέα στα δέντρα της οδού Σοφούλη, αποτελεί έναν χώρο ιδανικό για μία συνολική γαστρονομική εμπειρία.
Εδώ μπορεί να γευματίσει κανείς όλη τη χρονιά, καθημερινά (το εστιατόριο κλείνει μόνο κάποιες ημέρες τον Αύγουστο) δοκιμάζοντας γεύσεις δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, τόσο σε κρεατικά, όσο και σε ψάρια, σε τιμές που συνάδουν απόλυτα με κάθε επιλογή του. Υπεύθυνος για όλες τις new age δημιουργίες της κουζίνας είναι ο chef de cuisine Λεωνίδας Παντσιούκας και η ομάδα του.
Στα signature πιάτα του εστιατορίου ξεχωρίζει το ριζότο σαν αποδομημένος λαχανοντολμάς, με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, μυρωδικά κι αυγολέμονο, με αφρό λάχανου και περγαμόντο, πιάτο που για πρώτη φορά αναδείχθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Μακεδονίτικη Κουζίνα» («Αθηνόραμα»).
Ο φρέσκος μπακαλιάρος του Αιγαίου με κρούστα φουντούκι, κουσκουσάκι βουβαλίσιο και μύδια τουρσί είναι ένα επίσης «διάσημο» πιάτο στο «Μανιτάρι», ενώ στα ψάρια ξεχωρίζουν επίσης ο ψητός σολομός με λάιμ κι ελαιόλαδο και πουρέ από ψητό παντζάρι, με αχνιστά χόρτα και σάλτσα εσπεριδοειδών και το φρέσκο λαβράκι σοτέ, που ο κόσμος αγαπά ιδιαίτερα.
Στα κρεατικά, ένα εξαιρετικό πιάτο ημέρας είναι τα χοιρινά μάγουλα με σελινόριζα και πράσο, ενώ ξεχωρίζει επίσης το βουβαλίσιο κουσκουσάκι. Περιλαμβάνονται, επίσης, αρκετές προτάσεις σε κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι, πάντα στο πλαίσιο μίας new age δημιουργικής μαγειρικής.
Φρέσκες σαλάτες με ποικιλία λαχανικών κι άλλων τοπικών προϊόντων κι ορεκτικά όπως οι κροκέτες από παλαιωμένη γραβιέρα, τα νιόκι πατάτας με καπνιστό τυρί Μετσόβου και το ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου, συμπληρώνουν τις επιλογές του καταλόγου.
Στο «Μανιτάρι», οι vegan, vegetarian και glouten free επιλογές έχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο, καθιστώντας το προορισμό για κάθε πελάτη με τις συγκεκριμένες διατροφικές προτιμήσεις ή ανάγκες.
Βρίσκουμε άφθονες σαλάτες με κάθε είδους φρέσκο υλικό, επιλογές σε μανιτάρια σοταρισμένα ή τσακιστές πατάτες, κινόα και ταλιατέλες με μανιτάρια porcini Γρεβενών και ριζότα στη vegan κατηγορία.
Σαλάτες με υλικά όπως mousse ή χούμους φέτας ή mousse από Νιβατό Βερδικουσας και μαστιχοτύρι Άνδρου στις vegetarian και στις χωρίς γλουτένη επιλογές τόσο σε σαλάτες, όσο και σε μανιτάρια και πατάτες ή το μαριναρισμένο με «ασιατικό στυλ», ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο.
Μπαίνοντας στο εστιατόριο κανείς, το πρώτο που αντικρύζει είναι το μπαρ, υπενδεδυμένο με μασίφ δρυς ξύλα. Στην κάβα του φιλοξενεί μία μεγάλη ποικιλία κρασιών αποκλειστικά από ελληνικούς αμπελώνες, τη λίστα των οποίων επιμελείται η Sommelier Ελίνα Δακαναλή. Η λίστα κρασιών, ανανεώνεται τακτικά.
Πρόσφατα, το «Μανιτάρι» εισήγαγε και την ιδέα του cocktail bar, το οποίο λειτουργεί στη βεράντα όσο ο καιρός είναι ανοιχτός και το επιτρέπει και δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να απολαύσουν επιλογές από μία πολύ ωραία λίστα cocktails και signature cocktails, που επιμελείται ο Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Σε κάθε τους εγχείρημα, οι άνθρωποι στο «Μανιτάρι» προσπαθούν πάντα να αλλάζουν, να είναι ένα «κλικ» παραπάνω από τα συνηθισμένα και να δίνουν έναν τόνο φρεσκάδας κι ανανέωσης. Και το καταφέρνουν απόλυτα, κάτι που αποδεικνύουν τα 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας του εστιατορίου, στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
Tip 1: Το «Μανιτάρι» ενδείκνυται και για επαγγελματικά γεύματα, με ιδιαίτερα set menus, σε ένα μεγάλο εύρος τιμών.
Tip 2: Όλο το μενού από το «Μανιτάρι», διατίθεται και μέσω e-food και Wolt.
Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 57 (Εμπορικό Κέντρο Σοφούλη), Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 415289
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο «Το Μανιτάρι» στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην Καλαμαριά, είναι ένας χώρος που, αν και στα ανατολικά, είναι γνωστός από τον πρώτο χρόνο κιόλας λειτουργίας του, σε όλο το κοινό της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο πλέον.
Δεν είναι μόνο το εμπνευσμένο και προσεγμένο μενού, που από την αρχή επιμελείται ο βραβευμένος consultant chef Δημήτρη Παμπόρης, αλλά και ο ίδιος ο χώρος, η φιλοσοφία του και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του, που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Έχοντας ανοίξει το 2010 μέσα στο Εμπορικό Κέντρο της Σοφούλη, το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» έχει καταφέρει να αναδείξει συνολικά το σημείο, προσελκύοντας κόσμο από όλη την πόλη και είναι, αναμφισβήτητα, μεταξύ των καλύτερων εστιατορίων της, κυριολεκτικά από κάθε άποψη.
Απόλυτα value for money επιλογή και με πλήθος βραβείων από τον οδηγό FNL, αλλά κι «Ελληνικής Κουζίνας» από τον οδηγό «Αθηνόραμα» και διακρίσεων από τα «Estia Awards» ως «best value for money restaurant» και «Total Experience», το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» βασίζεται στη φιλοσοφία της σταθερής ποιότητας, των άριστων πρώτων υλών και της συχνής εναλλαγής του μενού, με τους ανθρώπους του σταθερά επάνω από τον πελάτη, που φεύγοντας από εδώ έχει αποκτήσει, πλέον, νέες αναμνήσεις.
Με ιδιοκτήτη το Γιάννη Ζιάγκα, λάτρη της ελληνικής γαστρονομίας και της ποιότητας των υλικών, τη φωτεινή του σάλα με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια και τα ιδιαίτερα φωτιστικά, αλλά και τη δροσερή του βεράντα, με θέα στα δέντρα της οδού Σοφούλη, αποτελεί έναν χώρο ιδανικό για μία συνολική γαστρονομική εμπειρία.
Εδώ μπορεί να γευματίσει κανείς όλη τη χρονιά, καθημερινά (το εστιατόριο κλείνει μόνο κάποιες ημέρες τον Αύγουστο) δοκιμάζοντας γεύσεις δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, τόσο σε κρεατικά, όσο και σε ψάρια, σε τιμές που συνάδουν απόλυτα με κάθε επιλογή του. Υπεύθυνος για όλες τις new age δημιουργίες της κουζίνας είναι ο chef de cuisine Λεωνίδας Παντσιούκας και η ομάδα του.
Στα signature πιάτα του εστιατορίου ξεχωρίζει το ριζότο σαν αποδομημένος λαχανοντολμάς, με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, μυρωδικά κι αυγολέμονο, με αφρό λάχανου και περγαμόντο, πιάτο που για πρώτη φορά αναδείχθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Μακεδονίτικη Κουζίνα» («Αθηνόραμα»).
Ο φρέσκος μπακαλιάρος του Αιγαίου με κρούστα φουντούκι, κουσκουσάκι βουβαλίσιο και μύδια τουρσί είναι ένα επίσης «διάσημο» πιάτο στο «Μανιτάρι», ενώ στα ψάρια ξεχωρίζουν επίσης ο ψητός σολομός με λάιμ κι ελαιόλαδο και πουρέ από ψητό παντζάρι, με αχνιστά χόρτα και σάλτσα εσπεριδοειδών και το φρέσκο λαβράκι σοτέ, που ο κόσμος αγαπά ιδιαίτερα.
Στα κρεατικά, ένα εξαιρετικό πιάτο ημέρας είναι τα χοιρινά μάγουλα με σελινόριζα και πράσο, ενώ ξεχωρίζει επίσης το βουβαλίσιο κουσκουσάκι. Περιλαμβάνονται, επίσης, αρκετές προτάσεις σε κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι, πάντα στο πλαίσιο μίας new age δημιουργικής μαγειρικής.
Φρέσκες σαλάτες με ποικιλία λαχανικών κι άλλων τοπικών προϊόντων κι ορεκτικά όπως οι κροκέτες από παλαιωμένη γραβιέρα, τα νιόκι πατάτας με καπνιστό τυρί Μετσόβου και το ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου, συμπληρώνουν τις επιλογές του καταλόγου.
Στο «Μανιτάρι», οι vegan, vegetarian και glouten free επιλογές έχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο, καθιστώντας το προορισμό για κάθε πελάτη με τις συγκεκριμένες διατροφικές προτιμήσεις ή ανάγκες.
Βρίσκουμε άφθονες σαλάτες με κάθε είδους φρέσκο υλικό, επιλογές σε μανιτάρια σοταρισμένα ή τσακιστές πατάτες, κινόα και ταλιατέλες με μανιτάρια porcini Γρεβενών και ριζότα στη vegan κατηγορία.
Σαλάτες με υλικά όπως mousse ή χούμους φέτας ή mousse από Νιβατό Βερδικουσας και μαστιχοτύρι Άνδρου στις vegetarian και στις χωρίς γλουτένη επιλογές τόσο σε σαλάτες, όσο και σε μανιτάρια και πατάτες ή το μαριναρισμένο με «ασιατικό στυλ», ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο.
Μπαίνοντας στο εστιατόριο κανείς, το πρώτο που αντικρύζει είναι το μπαρ, υπενδεδυμένο με μασίφ δρυς ξύλα. Στην κάβα του φιλοξενεί μία μεγάλη ποικιλία κρασιών αποκλειστικά από ελληνικούς αμπελώνες, τη λίστα των οποίων επιμελείται η Sommelier Ελίνα Δακαναλή. Η λίστα κρασιών, ανανεώνεται τακτικά.
Πρόσφατα, το «Μανιτάρι» εισήγαγε και την ιδέα του cocktail bar, το οποίο λειτουργεί στη βεράντα όσο ο καιρός είναι ανοιχτός και το επιτρέπει και δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να απολαύσουν επιλογές από μία πολύ ωραία λίστα cocktails και signature cocktails, που επιμελείται ο Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Σε κάθε τους εγχείρημα, οι άνθρωποι στο «Μανιτάρι» προσπαθούν πάντα να αλλάζουν, να είναι ένα «κλικ» παραπάνω από τα συνηθισμένα και να δίνουν έναν τόνο φρεσκάδας κι ανανέωσης. Και το καταφέρνουν απόλυτα, κάτι που αποδεικνύουν τα 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας του εστιατορίου, στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
Tip 1: Το «Μανιτάρι» ενδείκνυται και για επαγγελματικά γεύματα, με ιδιαίτερα set menus, σε ένα μεγάλο εύρος τιμών.
Tip 2: Όλο το μενού από το «Μανιτάρι», διατίθεται και μέσω e-food και Wolt.
Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 57 (Εμπορικό Κέντρο Σοφούλη), Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 415289
ΣΧΟΛΙΑ