ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Europride 2024: Ο αγώνας για τα αυτονόητα στην πιο πολύχρωμη γιορτή της Ευρώπης

Η πανευρωπαϊκή οργάνωση έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου

 21/06/2024 07:00

Europride 2024: Ο αγώνας για τα αυτονόητα στην πιο πολύχρωμη γιορτή της Ευρώπης

Ελένη Θεοδωρίδου

Σε πολύχρωμους ρυθμούς κινείται η Θεσσαλονίκη η οποία αυτή την εβδομάδα θα φιλοξενήσει το Europride 2024, τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης, συμπερίληψης και υπερηφάνειας στην Ευρώπη. Η μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και υλοποιείται από το Thessaloniki Pride, τον φορέα που διοργανώνει το φεστιβάλ υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης από το 2012.

Από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου ο παλμός των ΛΟΑΤΚΙ της Ευρώπης και των Βαλκανίων θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 30 εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις και συναυλίες με αγαπημένα ονόματα της ελληνικής σκηνής, σε κεντρικές τοποθεσίες της πόλης. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν μια μεγάλη παλέτα ενδιαφερόντων και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Καμία εκδήλωση δεν έχει εισιτήριο, όμως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προλάβουν να κλείσουν θέση λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας. Η μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας, η συμμετοχή στην οποία φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου με σημείο εκκίνησης το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία.

Φέτος στις εκδηλώσεις προστέθηκε η ενότητα «Θέατρο» ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ίσως η πιο ουσιαστική εκδήλωση της διοργάνωσης σύμφωνα με τον Γιάννη Πλακίδη, υπεύθυνο παραγωγής και εκ των ιδρυτικών μελών του Thessaloniki Pride.

«Προσπαθούμε να αφήσουμε ένα κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει διάρκεια» αναφέρει μιλώντας στη «ΜτΚ», «είμαστε μία Κοινωνία των Πολιτών που εν έτει 2024 παλεύει καθημερινά για τα αυτονόητα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το παρόν μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Σκοπός μας είναι να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία όλα μας τα προβλήματα για αυτό και όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές».

Οι διοργανωτές περιμένουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ενώ όπως σημειώνουν, το Europride εκτός από πολιτιστικό, πολιτικό και δικαιωματικό γεγονός είναι και τουριστικό το οποίο μπορεί να προωθήσει τις ομορφιές της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Με αυτό το σκεπτικό, η διοργάνωση εκτός των άλλων, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της και στοχευμένες ξεναγήσεις και εκδηλώσεις.

Persevere, Progress, Prosper

«Το φετινό σύνθημα μεταφράζεται ως ‘Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία’ και δίνει ένα θετικό πρόσημο στην κοινότητα χωρίς να εθελοτυφλούμε για τους αγώνες που δόθηκαν και πρέπει να δοθούν» εξηγεί στη «ΜτΚ» το Λίο Εμμανουήλ, project coordinator του Europride. «Με την επιμονή, έρχεται η πρόοδος και η ευημερία. Επιμονή γιατί έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτήν όλα αυτά τα χρόνια με όσα περάσαμε και περνάμε.

Πρόοδος γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη. Αυτές οι δύο συνθήκες επιφέρουν στο τέλος και την Ευημερία που ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι και ο αυτοσκοπός για όλα τα άτομα».

Το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας και θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον στο πλαίσιο του Europride. Σύμφωνα με τον Γιάννη Πλακίδη, είναι «η στιγμή, ο χρόνος, ο τόπος και ο χώρος για να ακουστούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της κοινότητας σε ένα ευρύτερο επίπεδο».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα προς συζήτηση για να εκφέρει κανείς την άποψή του. Είτε είσαι υπέρ είτε είσαι κατά. Ο καθένας ας διαλέξει σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλει να σταθεί» τονίζει το Λίο Εμμανουήλ.

Όπως σημειώνει, το Συνέδριο αντιμετωπίζει ολιστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν διαχωρίζει αυτά που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Θα μιλήσουν άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου, με πολύ διαφορετικά βιώματα. «Θέλοντας να δημιουργήσουμε μία συμπεριληπτική κοινωνία δε γίνεται να μην είναι συμπεριληπτικό το φεστιβάλ» προσθέτει ο Γιάννης Πλακίδης.

Το Pride και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης

Σε ό,τι αφορά τις συχνά εκκεντρικές εμφανίσεις που βλέπουμε στο Pride ο κ. Πλακίδης σημειώνει πως υπερβολική δεν είναι ούτε η ενδυμασία ούτε ο τρόπος έκφρασης του κάθε ανθρώπου, αλλά η χρήση συγκεκριμένων εικόνων από τα media. «Το δικαίωμα, ένας άνθρωπος που καταπιέζεται όλη τη χρονιά να έχει μία ημέρα για να εκφραστεί έτσι όπως πιστεύει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, είναι τόσο υπερβολικό; Είναι μία ανάγκη του η οποία στο κάτω-κάτω δεν επηρεάζει κανέναν άλλον: ούτε κάποιο βίαιο γεγονός είναι, ούτε παρακινεί σε βία ή μίσος, ούτε προσκαλεί κάποιον σε κάτι που δε θέλει να κάνει. Είναι προσωπική έκφραση και ελεύθερη βούληση, τίποτα άλλο. Καλό θα είναι να φύγουμε από την εικόνα γιατί δε συμμετέχουν μόνο οι 15 άνθρωποι που έχουν ας πούμε έναν πιο απελευθερωμένο τρόπο έκφρασης της σεξουαλικότητάς τους ενώ υπάρχουν άλλες 20.000-30.000 άτομα που ντύνονται κανονικά αλλά, βλέπεις, δεν πουλάνε» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «η ατομική έκφραση είναι υπαρξιακό θέμα, το ίδιο και ο σεβασμός στις αντωνυμίες. Η κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί σε αυτά τα θέματα» εξηγεί ο Γιάννης Πλακίδης.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και το πολύχρωμο αχρωμάτιστο φεστιβάλ

«Θα έπρεπε να μας προβληματίσει το γεγονός ότι βλέπουμε κόμματα με άκρως κακοποιητικό λόγο να παίρνουν διψήφιο ποσοστό» τονίζει το Λίο Εμμανουήλ με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Είναι κόμματα που πρωτοστάτησαν στην κακοποίηση της κοινότητας κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο για τη δική μας κοινότητα, η διεκδίκηση είναι μία στάση ζωής, δε μπορεί να γίνει διαφορετικά» επισημαίνει.

«Αυτά που έγιναν εκείνη την περίοδο εμείς τα ζούμε καθημερινά, ήταν αναμενόμενα. Τέτοιες αντιδράσεις για εμάς λειτουργούν ενδυναμωτικά, δηλαδή διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε» εξηγούν. Σημειώνουν πως αυτές οι «συντηρητικές» φωνές είναι μειοψηφία και για αυτό και κάνουν τόση… φασαρία ενώ σημειώνουν ότι δεν τους απασχολεί το εξώδικο, ούτε οι αντισυγκεντρώσεις. «Δεν έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε μαζί τους» λένε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, το χαρακτηρίζουν ως τομή στο οικογενειακό δίκαιο και μία καλή αρχή που όμως έχει πολλά κενά και απέχει αρκετά από το να είναι συμπεριληπτικό. «Δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από τα δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης» λέει χαρακτηριστικά το Λίο Εμμανουήλ.

Τo Pride είναι μία πράξη καθαρά πολιτική που όμως δεν κομματικοποιήθηκε ποτέ. Όπως τονίζει ο Γιάννης Πλακίδης, «πάγια θέση μας είναι ότι είμαστε ένα πολύχρωμο αχρωμάτιστο φεστιβάλ. Θέλουμε την παρουσία, την συμμετοχή και την ατζέντα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου αλλά δε γίνεται να πάρουμε συγκεκριμένη θέση, η κοινότητα αποτελείται από πολλές πλευρές, οπότε οφείλουμε να είμαστε αχρωμάτιστοι».

Πότε θα σταματήσουν τα Pride;

«Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή μου θα είναι η μέρα που το δ.σ. του Thessaloniki Pride θα αποφασίσει τη λύση της σύστασής του γιατί δε θα υπάρχει ανάγκη η κοινότητα να διεκδικεί τα αυτονόητα» σημειώνει ο Γιάννης Πλακίδης. «Σήμερα και δυστυχώς όπως φαίνεται και για ένα μακρινό αύριο αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει μόνο με όνειρο» λέει χαρακτηριστικά.

Μία διαβαλκανική γιορτή υπερηφάνειας και οι στόχοι του Thessaloniki Pride

Το Europride ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού. Τότε, η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα το διεξήγαγε κάτι που πλέον δεν ισχύει γιατί το 2023 έγινε στο Βελιγράδι. Το Thessaloniki Pride διεκδίκησε ξανά και κέρδισε τη διοργάνωσή για το 2024.

«Το 2017, όταν κάναμε την πρώτη αίτηση, το αφήγημά μας είχε να κάνει με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία κοιτίδα ελευθερίας για όλους τους Βαλκάνιους γύρω της.

Στόχος της διοργάνωσης είναι αφενός η δημιουργία ενός Balkan Pride μέσω του δικτύου των βαλκανικών πόλεων που έχουν Pride. «Σταθήκαμε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο συγκέντρωσης όλων αυτών των ανθρώπων για να μπορούν να επικοινωνήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» εξηγεί ο Γιάννης Πλακίδης.

«Έχουμε κοινούς τόπους με αυτούς τους ανθρώπους, πολύ κοντινούς πολιτισμούς, πολύ κοντινά προβλήματα, πολύ κοντινή νοοτροπία. Η Βαλκανική χερσόνησος ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ευρώπης και πάντα είχε στοιχεία που ή χώριζαν ή ένωναν τους λαούς. Εμείς πάντα θα στεκόμαστε σε αυτά που μας ενώνουν» προσθέτει.

Επιπλέον, το Thessaloniki Pride θέλει να καταφέρει να αποτελέσει έναν σταθερά ασφαλή χώρο για όλα τα άτομα που τον χρειάζονται, είτε ανήκουν στην κοινότητα, είτε όχι. Όπως εξηγεί το Λίο Εμμανουήλ, «ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε πιο έντονες συνεργασίες και με νομικούς συμβούλους, ιατρικό προσωπικό και συμβούλους ψυχικής για να παρέχουμε συμβουλές βοήθεια σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κέντρα. Είμαστε μία οργάνωση που αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καταρχήν, αλλά δεν μας απασχολούν μόνο αυτά τα θέματα. Οποιοδήποτε κάνει αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια θα συνδράμουμε για να το καθοδηγήσουμε και να το βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Δε ρωτάμε αν ανήκει στην κοινότητα ή όχι».

Παρά τις δυσκολίες, δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον. «Όσο η μία γενιά διαδέχεται την άλλη η πρόοδος έρχεται. Πράγματα που φαίνονταν απροσπέλαστα σε εμάς, είναι πολύ απλά για τα παιδιά σήμερα. Η χαρά μου και η ελπίδα μου είναι σε αυτά» σημειώνει ο Γιάννης Πλακίδης. Όπως εξηγεί, τα εθελοντά του Thessaloniki Pride είναι περίπου 120 άτομα που προσφέρουν ανιδιοτελώς με πολύ κόπο, χρόνο και προσωπικές θυσίες. «Η χρηματοδότηση έρχεται από χορηγίες ενώ σημαντική είναι η στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος μας στήριξε πολύ και έμπρακτα και του οφείλουμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’, εν αντιθέσει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία η οποία δεν συμμετείχε» τονίζει.

«Το Pride έχει πολλές διαστάσεις, είναι σαφέστατα μία γιορτή αλλά και μία ακτιβιστική εκδήλωση οπότε τα συνδυάζουμε όλα με έναν υπέροχο τρόπο, που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και όλες τις ηλικίες» λέει το Λίο Εμμανουήλ, «Είμαστε πάρα πολύ περήφανα και ανυπομονούμε να δείξουμε όσα ετοιμάσαμε» επισημαίνει.

«Εμείς πάντα αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, θα προσκαλούμε τους φίλους μας από οποιοδήποτε μετερίζι και κοινωνική ομάδα, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας ή καταγωγής. Εμείς πολεμάμε το περιθώριο, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε καινούργιο. Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα» καταλήγει ο Γιάννης Πλακίδης.

Για όλες τις πληροφορίες και το πρόγραμμα Europride 2024 επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thessalonikipride.com

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.06.2024

Σε πολύχρωμους ρυθμούς κινείται η Θεσσαλονίκη η οποία αυτή την εβδομάδα θα φιλοξενήσει το Europride 2024, τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης, συμπερίληψης και υπερηφάνειας στην Ευρώπη. Η μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και υλοποιείται από το Thessaloniki Pride, τον φορέα που διοργανώνει το φεστιβάλ υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης από το 2012.

Από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου ο παλμός των ΛΟΑΤΚΙ της Ευρώπης και των Βαλκανίων θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 30 εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις και συναυλίες με αγαπημένα ονόματα της ελληνικής σκηνής, σε κεντρικές τοποθεσίες της πόλης. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν μια μεγάλη παλέτα ενδιαφερόντων και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Καμία εκδήλωση δεν έχει εισιτήριο, όμως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προλάβουν να κλείσουν θέση λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας. Η μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας, η συμμετοχή στην οποία φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου με σημείο εκκίνησης το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία.

Φέτος στις εκδηλώσεις προστέθηκε η ενότητα «Θέατρο» ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ίσως η πιο ουσιαστική εκδήλωση της διοργάνωσης σύμφωνα με τον Γιάννη Πλακίδη, υπεύθυνο παραγωγής και εκ των ιδρυτικών μελών του Thessaloniki Pride.

«Προσπαθούμε να αφήσουμε ένα κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει διάρκεια» αναφέρει μιλώντας στη «ΜτΚ», «είμαστε μία Κοινωνία των Πολιτών που εν έτει 2024 παλεύει καθημερινά για τα αυτονόητα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το παρόν μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Σκοπός μας είναι να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία όλα μας τα προβλήματα για αυτό και όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές».

Οι διοργανωτές περιμένουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ενώ όπως σημειώνουν, το Europride εκτός από πολιτιστικό, πολιτικό και δικαιωματικό γεγονός είναι και τουριστικό το οποίο μπορεί να προωθήσει τις ομορφιές της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Με αυτό το σκεπτικό, η διοργάνωση εκτός των άλλων, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της και στοχευμένες ξεναγήσεις και εκδηλώσεις.

Persevere, Progress, Prosper

«Το φετινό σύνθημα μεταφράζεται ως ‘Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία’ και δίνει ένα θετικό πρόσημο στην κοινότητα χωρίς να εθελοτυφλούμε για τους αγώνες που δόθηκαν και πρέπει να δοθούν» εξηγεί στη «ΜτΚ» το Λίο Εμμανουήλ, project coordinator του Europride. «Με την επιμονή, έρχεται η πρόοδος και η ευημερία. Επιμονή γιατί έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτήν όλα αυτά τα χρόνια με όσα περάσαμε και περνάμε.

Πρόοδος γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη. Αυτές οι δύο συνθήκες επιφέρουν στο τέλος και την Ευημερία που ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι και ο αυτοσκοπός για όλα τα άτομα».

Το Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας και θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον στο πλαίσιο του Europride. Σύμφωνα με τον Γιάννη Πλακίδη, είναι «η στιγμή, ο χρόνος, ο τόπος και ο χώρος για να ακουστούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της κοινότητας σε ένα ευρύτερο επίπεδο».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι θέμα προς συζήτηση για να εκφέρει κανείς την άποψή του. Είτε είσαι υπέρ είτε είσαι κατά. Ο καθένας ας διαλέξει σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλει να σταθεί» τονίζει το Λίο Εμμανουήλ.

Όπως σημειώνει, το Συνέδριο αντιμετωπίζει ολιστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν διαχωρίζει αυτά που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Θα μιλήσουν άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου, με πολύ διαφορετικά βιώματα. «Θέλοντας να δημιουργήσουμε μία συμπεριληπτική κοινωνία δε γίνεται να μην είναι συμπεριληπτικό το φεστιβάλ» προσθέτει ο Γιάννης Πλακίδης.

Το Pride και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης

Σε ό,τι αφορά τις συχνά εκκεντρικές εμφανίσεις που βλέπουμε στο Pride ο κ. Πλακίδης σημειώνει πως υπερβολική δεν είναι ούτε η ενδυμασία ούτε ο τρόπος έκφρασης του κάθε ανθρώπου, αλλά η χρήση συγκεκριμένων εικόνων από τα media. «Το δικαίωμα, ένας άνθρωπος που καταπιέζεται όλη τη χρονιά να έχει μία ημέρα για να εκφραστεί έτσι όπως πιστεύει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, είναι τόσο υπερβολικό; Είναι μία ανάγκη του η οποία στο κάτω-κάτω δεν επηρεάζει κανέναν άλλον: ούτε κάποιο βίαιο γεγονός είναι, ούτε παρακινεί σε βία ή μίσος, ούτε προσκαλεί κάποιον σε κάτι που δε θέλει να κάνει. Είναι προσωπική έκφραση και ελεύθερη βούληση, τίποτα άλλο. Καλό θα είναι να φύγουμε από την εικόνα γιατί δε συμμετέχουν μόνο οι 15 άνθρωποι που έχουν ας πούμε έναν πιο απελευθερωμένο τρόπο έκφρασης της σεξουαλικότητάς τους ενώ υπάρχουν άλλες 20.000-30.000 άτομα που ντύνονται κανονικά αλλά, βλέπεις, δεν πουλάνε» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «η ατομική έκφραση είναι υπαρξιακό θέμα, το ίδιο και ο σεβασμός στις αντωνυμίες. Η κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί σε αυτά τα θέματα» εξηγεί ο Γιάννης Πλακίδης.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και το πολύχρωμο αχρωμάτιστο φεστιβάλ

«Θα έπρεπε να μας προβληματίσει το γεγονός ότι βλέπουμε κόμματα με άκρως κακοποιητικό λόγο να παίρνουν διψήφιο ποσοστό» τονίζει το Λίο Εμμανουήλ με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Είναι κόμματα που πρωτοστάτησαν στην κακοποίηση της κοινότητας κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο για τη δική μας κοινότητα, η διεκδίκηση είναι μία στάση ζωής, δε μπορεί να γίνει διαφορετικά» επισημαίνει.

«Αυτά που έγιναν εκείνη την περίοδο εμείς τα ζούμε καθημερινά, ήταν αναμενόμενα. Τέτοιες αντιδράσεις για εμάς λειτουργούν ενδυναμωτικά, δηλαδή διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε» εξηγούν. Σημειώνουν πως αυτές οι «συντηρητικές» φωνές είναι μειοψηφία και για αυτό και κάνουν τόση… φασαρία ενώ σημειώνουν ότι δεν τους απασχολεί το εξώδικο, ούτε οι αντισυγκεντρώσεις. «Δεν έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε μαζί τους» λένε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, το χαρακτηρίζουν ως τομή στο οικογενειακό δίκαιο και μία καλή αρχή που όμως έχει πολλά κενά και απέχει αρκετά από το να είναι συμπεριληπτικό. «Δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από τα δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης» λέει χαρακτηριστικά το Λίο Εμμανουήλ.

Τo Pride είναι μία πράξη καθαρά πολιτική που όμως δεν κομματικοποιήθηκε ποτέ. Όπως τονίζει ο Γιάννης Πλακίδης, «πάγια θέση μας είναι ότι είμαστε ένα πολύχρωμο αχρωμάτιστο φεστιβάλ. Θέλουμε την παρουσία, την συμμετοχή και την ατζέντα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου αλλά δε γίνεται να πάρουμε συγκεκριμένη θέση, η κοινότητα αποτελείται από πολλές πλευρές, οπότε οφείλουμε να είμαστε αχρωμάτιστοι».

Πότε θα σταματήσουν τα Pride;

«Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή μου θα είναι η μέρα που το δ.σ. του Thessaloniki Pride θα αποφασίσει τη λύση της σύστασής του γιατί δε θα υπάρχει ανάγκη η κοινότητα να διεκδικεί τα αυτονόητα» σημειώνει ο Γιάννης Πλακίδης. «Σήμερα και δυστυχώς όπως φαίνεται και για ένα μακρινό αύριο αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει μόνο με όνειρο» λέει χαρακτηριστικά.

Μία διαβαλκανική γιορτή υπερηφάνειας και οι στόχοι του Thessaloniki Pride

Το Europride ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού. Τότε, η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα το διεξήγαγε κάτι που πλέον δεν ισχύει γιατί το 2023 έγινε στο Βελιγράδι. Το Thessaloniki Pride διεκδίκησε ξανά και κέρδισε τη διοργάνωσή για το 2024.

«Το 2017, όταν κάναμε την πρώτη αίτηση, το αφήγημά μας είχε να κάνει με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία κοιτίδα ελευθερίας για όλους τους Βαλκάνιους γύρω της.

Στόχος της διοργάνωσης είναι αφενός η δημιουργία ενός Balkan Pride μέσω του δικτύου των βαλκανικών πόλεων που έχουν Pride. «Σταθήκαμε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο συγκέντρωσης όλων αυτών των ανθρώπων για να μπορούν να επικοινωνήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» εξηγεί ο Γιάννης Πλακίδης.

«Έχουμε κοινούς τόπους με αυτούς τους ανθρώπους, πολύ κοντινούς πολιτισμούς, πολύ κοντινά προβλήματα, πολύ κοντινή νοοτροπία. Η Βαλκανική χερσόνησος ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ευρώπης και πάντα είχε στοιχεία που ή χώριζαν ή ένωναν τους λαούς. Εμείς πάντα θα στεκόμαστε σε αυτά που μας ενώνουν» προσθέτει.

Επιπλέον, το Thessaloniki Pride θέλει να καταφέρει να αποτελέσει έναν σταθερά ασφαλή χώρο για όλα τα άτομα που τον χρειάζονται, είτε ανήκουν στην κοινότητα, είτε όχι. Όπως εξηγεί το Λίο Εμμανουήλ, «ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε πιο έντονες συνεργασίες και με νομικούς συμβούλους, ιατρικό προσωπικό και συμβούλους ψυχικής για να παρέχουμε συμβουλές βοήθεια σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κέντρα. Είμαστε μία οργάνωση που αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καταρχήν, αλλά δεν μας απασχολούν μόνο αυτά τα θέματα. Οποιοδήποτε κάνει αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια θα συνδράμουμε για να το καθοδηγήσουμε και να το βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Δε ρωτάμε αν ανήκει στην κοινότητα ή όχι».

Παρά τις δυσκολίες, δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον. «Όσο η μία γενιά διαδέχεται την άλλη η πρόοδος έρχεται. Πράγματα που φαίνονταν απροσπέλαστα σε εμάς, είναι πολύ απλά για τα παιδιά σήμερα. Η χαρά μου και η ελπίδα μου είναι σε αυτά» σημειώνει ο Γιάννης Πλακίδης. Όπως εξηγεί, τα εθελοντά του Thessaloniki Pride είναι περίπου 120 άτομα που προσφέρουν ανιδιοτελώς με πολύ κόπο, χρόνο και προσωπικές θυσίες. «Η χρηματοδότηση έρχεται από χορηγίες ενώ σημαντική είναι η στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος μας στήριξε πολύ και έμπρακτα και του οφείλουμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’, εν αντιθέσει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία η οποία δεν συμμετείχε» τονίζει.

«Το Pride έχει πολλές διαστάσεις, είναι σαφέστατα μία γιορτή αλλά και μία ακτιβιστική εκδήλωση οπότε τα συνδυάζουμε όλα με έναν υπέροχο τρόπο, που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και όλες τις ηλικίες» λέει το Λίο Εμμανουήλ, «Είμαστε πάρα πολύ περήφανα και ανυπομονούμε να δείξουμε όσα ετοιμάσαμε» επισημαίνει.

«Εμείς πάντα αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, θα προσκαλούμε τους φίλους μας από οποιοδήποτε μετερίζι και κοινωνική ομάδα, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας ή καταγωγής. Εμείς πολεμάμε το περιθώριο, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε καινούργιο. Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα» καταλήγει ο Γιάννης Πλακίδης.

Για όλες τις πληροφορίες και το πρόγραμμα Europride 2024 επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thessalonikipride.com

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.06.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία