Λόγια του Βαρδάρη

  • Φαιδρά Πορτοκαλέα#128: To πουρμπουάρ, η παρεξήγηση, το ελβετικό γηροκομείο, τα γενέθλια, τα ελικοπτεράκια, τα συμφέροντα…
    21/10/2024 09:00

    Φαιδρά Πορτοκαλέα#128: To πουρμπουάρ, η παρεξήγηση, το ελβετικό γηροκομείο, τα γενέθλια, τα ελικοπτεράκια, τα συμφέροντα…

    Σύμφωνα με την πάγια τακτική της στήλης προσφεύγουμε σε εννοιολογική έρευνα της λέξης «πουρμπουάρ», που αναλύεται ως εξής, (γαλλικά: pourboire παλιότερη γραφή: pour-boire), είναι μία συνηθισμένη στην Ελλάδα λέξη που αποδίδει τον όρο φιλοδώρημα. Προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις pour και boire που κατά κυριολεξία σημαίνουν «για να πιεις». Άρα, έμμεσα, κάποιος δίνει ένα φιλοδώρημα σε κάποιον «για να πιει κάτι».

    Με την τελευταία αναστάτωση που δημιουργήθηκε για την φορολόγησή του ή μη, διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά ότι το κράτος αντιδρά με … χρονοκαθυστέρηση ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση ηλίθιων και ανυπόστατων φημών…

    Χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την αποκατάσταση της αλήθειας και της παροχής σχετικών νομοθετικών διευκρινίσεων και πρωτοβουλιών.

    Ο μόνος σίγουρος τρόπος να προλάβεις ένα τρένο είναι να χάσεις το προηγούμενο.

    Pierre Daninos

    Γάλλος συγγραφέας

    Και ενώ θα μπορούσε ο δήμαρχος Αγγελούδης να φανεί άκαμπτος και να εφαρμόσει άμεσα τη νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους προτίμησε για μία ακόμη φορά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους. Έτσι είχε μία πολύωρη συζήτηση με εκπροσώπους των εστιατόρων και ιδιοκτητών καφέ-μπαρ ειδικά του κέντρου, όπου λύθηκε και η μεταξύ τους παρεξήγηση, γιατί τους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι εναντίον τους. Συμπερασματικά ανέλυσε πως πρέπει να διασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ των κατοίκων και των καταστημάτων, κατεύθυνση που θέλει την συνεννόηση και όχι την σύγκρουση. Μένουμε σε δύο παρεμβάσεις ενός από των παλαιοτέρων επιχειρηματιών του κέντρου, η οποία η μία είχε να κάνει με την ισονομία που πρέπει να υπάρχει ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και η άλλη ότι είναι αδύνατον το κέντρο να καταντήσει «ελβετικό γηροκομείο» και να χάσει τον μοναδικό του χαρακτήρα που επί δεκαετίες αποτελεί και το μεγαλύτερο ατού της πόλης για προσέλκυση τουριστών. Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν… (Προς το παρόν).

    Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά τον πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά τον δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις.

    Μπέρτολτ Μπρεχτ

    Γερμανός συγγραφέας

    Και αφού η εβδομάδα ξεκίνησε ευχάριστα για τον δήμαρχο συνεχίστηκε ακόμα πιο ωραία με την ωραία εκδήλωση που έγινε στους μοναδικούς εξώστες της Αγοράς Μοδιάνο, με αφορμή τον έναν χρόνο από τη νίκη της παράταξής του στις δημοτικές εκλογές. Πέραν των δημοτικών συμβούλων της συμπολιτεύσεως και πλήθος δημοτών, φυσικά εντοπίσαμε τον πρώην αντιδήμαρχο Αβαρλή, τον πρώην νομάρχη επί ΠΑΣΟΚ Κώστα Παπαδόπουλο, το ιστορικό «πράσινο» κομματικό στέλεχος Μαμέλη, Παναγιώτη Αβραμόπουλο και πολλούς άλλους του χώρου.

    Ο κόσμος είναι μία θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις όπου εμφανίζεται είναι οι εφτά ηλικίες.

    Γουίλιαμ Σαίξπηρ

    Άγγλος δραματουργός

    Ακόμα δεν προλάβαμε να πατήσουμε το πόδι μας στο Μετρό, έσκασε και η ιδέα για τραμ από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκοινωνιολόγου Σπύρου Βούγια.

    Αναρωτιόμαστε αν η ιδέα αυτή είναι προσωπική ή την υιοθετεί και ο δήμος; Πάντως αν ισχύει η πρώτη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μία πιο ενιαία φωνή της δημοτικής αρχής για τέτοια σοβαρά ζητήματα και να μην υπάρχουν προσωπικά πυροτεχνήματα. Αν ισχύει η δεύτερη αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση…

    Πάντως και από την πλευρά μας, που ως γνωστόν μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, προτείνουμε ένα δίκτυο μικρών ελικοπτέρων που θα μετακινεί τους κατοίκους και σε πιο μακρινές περιοχές…

    Κάνουμε ένα βασικό λάθος όταν διαχωρίζουμε τα μέρη από το όλον: το λάθος να εξατομικεύουμε αυτό που δεν εξατομικεύεται. Η ενότητα και η συμπληρωματικότητα συνιστούν την πραγματικότητα.

    Werner Heisenberg

    Γερμανός φυσικό

    Ας ασχοληθούμε τώρα με την γνωστή σαπουνόπερα με τίτλο «Επιμελητηριακές εκλογές». Και ενώ σχεδόν το σύνολο των μελών των επιμελητηρίων αγνοούν την ύπαρξή του, όταν έρχεται η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη των διοικήσεών τους είναι σαν να γίνονται εκλογές για εκλογή Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι και εξωεπιμελητηριακοί παράγοντες ανακατεύονται με τρόπο που δημιουργεί απορίες για την συγκεκριμένη ενασχόληση, που συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις που υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα…

    Μπορούμε ν’ απολαύσουμε μία μπαλάντα από τις καρακάξες μας «Κρααα, κρααα, κρααα…».

    Η πόρνη θα εγκαταλείψει έναν πελάτη που δεν έχει λεφτά, ο υπήκοος έναν βασιλιά που δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί, τα πουλιά ένα δέντρο που δεν έχει καρπούς και οι μουσαφίρηδες ένα σπίτι όπου τα γεύματα έχουν τελειώσει.

    Τσανάκυα

    Ινδός σοφός & πολιτικός

    Και όπως σας συνηθίσαμε, κλείνουμε μ’ ένα κουίζ. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόεδρος Επιμελητηρίου της Βόρειας Ελλάδας που ενοικιάζει το κτίριο του οποίου είναι ιδιοκτήτης στο ίδιο το επιμελητήριο που ηγείται;

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.10.2024