ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Φέσι» ύψους 80 εκατ. ευρώ στους δήμους από τους παρόχους ενέργειας

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» εισπράττουν οι OTA από τους προμηθευτές ενέργειας με τους δημάρχους να λένε ότι η μη απόδοση των δημοτικών τελών συνιστά υπεξαίρεση

 25/04/2022 14:09

«Φέσι» ύψους 80 εκατ. ευρώ στους δήμους από  τους παρόχους ενέργειας

Φανή Σοβιτσλή

«Ηλεκτροπληξία» προκαλούν σε δεκάδες εκατοντάδες δήμους της χώρας τα σωρευμένα χρέη, που ανέρχονται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, προς τους ΟΤΑ από τις ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας. Τα ποσά αυτά που αφορούν σε εισπράξεις ανταποδοτικών τελών στην ουσία παρακρατούνται και δεν αποδίδονται, γεγονός που για τους δήμους συνιστά ξεκάθαρη υπεξαίρεση με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα, αφού οι προμηθευτές ρεύματος δεν πληρώνουν τους δήμους και εκείνοι δυσκολεύονται να πληρώσουν κόστη για ύδρευση και οδικό φωτισμό.

«Εφόσον δεν αποδίδονται τα τέλη εντός διμήνου, ουσιαστικά αυτό συνιστά υπεξαίρεση» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. του οργάνου. Επανέλαβε μάλιστα, αυτό στο οποίο έχουν ομοφωνήσει οι δήμαρχοι, ότι δηλαδή πρέπει κάθε δύο μήνες να γίνεται εκκαθάριση των οφειλών προς τους δήμους και να αποδίδονται από τις εταιρείες παρόχους τα χρήματα έγκαιρα.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με δημάρχους αλλά και την ΚΕΔΕ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ πολλοί δήμοι απαντούν πλέον μέσω της νομικής οδού, απαιτώντας την είσπραξη των χρημάτων που οι πολίτες έχουν αποδώσει μέσω των τιμολογίων ρεύματος, αλλά οι πάροχοι τα παρακρατούν.

Στη Θεσσαλονίκη το δρόμο των προσφυγών σε βάρος παρόχων που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ άνοιξε ο κεντρικός δήμος, ενώ ακολούθησαν ο δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, καθώς φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιες από αυτές να καταρρεύσουν, λόγω της συνεχιζόμενης στάσης πληρωμών, όπως συνέβη στο παρελθόν με γνωστή εταιρεία που υπεξαίρεσε πολλά εκατ. ευρώ και από τους ΟΤΑ.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά τις αγωγές στις οποίες προχώρησε κατάφερε να εισπράξει ποσό ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν σε χρωστούμενα κυρίως από δημοτικά τέλη. Τα οφειλόμενα ποσά έφταναν τα 2 εκατ. ευρώ για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις και η διοίκηση του κεντρικού δήμου μη έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Μ. Κούπκα υπήρξε εταιρεία που την επομένη της επίδοσης του εξωδίκου και υπό την απειλή μηνύσεων, κατέβαλε το ποσό των 570.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απόδοση των τελών προς τους δήμους προϋπήρχε της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο τώρα επιδεινώθηκε. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ως γνωστόν τα εισπράττουν από τους λογαριασμούς και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει την εκκαθάριση, ενώ σύμφωνα με πολλούς δημάρχους υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι έχουν να αποδώσουν τα δημοτικά τέλη για οκτώ μήνες και ένα χρόνο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, ο οποίος ως δήμαρχος Τρικκαίων δήλωσε ότι στο δήμο του «η εταιρεία ΚΕΝ έχει να μας δώσει χρήματα από το Δεκέμβριο του 2020, η NRG από τον Ιανουάριο του 2021, η Volterra από το Μάιο του 2021, η VOLT από το Φεβρουάριο του 2021, ο ΗΡΩΝ από τον Ιανουάριο του 2021 και η We ENERGY το ίδιο».

Με εξώδικα πληρώθηκαν 624.000 ευρώ

Η επίδοση εξωδίκων πάντως έφερε αποτελέσματα και στο δήμο Αμπελοκήπων, όπου τα οφειλόμενα ξεπερνούσαν τις 60.000 ευρώ. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου «στείλαμε επιστολές σε 11 εταιρείες και από αυτές πλήρωσαν οι 6. Στη συνέχεια οι άλλες πέντε 5 μας αγνόησαν. Οπότε αναγκαστήκαμε να στείλουμε σε αυτές εξωδίκους οχλήσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τρεις από τις πέντε. Οι άλλες δύο που δεν συγκινήθηκαν και δεν πλήρωσαν μηνύθηκαν» υπογράμμισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας μάλιστα πως τη μέρα που επιδόθηκε το αντίγραφο της μήνυσης πλήρωσε και η δέκατη στη σειρά εταιρεία και την επομένη και η ενδέκατη. Αποτέλεσμα ήταν να εισρεύσουν στα δημοτικά ταμεία συνολικά 624.000 ευρώ.

«Οι εταιρείες ζουν και υπάρχουν με το να μπορούν να παραβιάζουν το νόμο. Δεν αποδίδουν στην ώρα τους τα οφειλόμενα από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ ξέρουμε ότι διαχειρίζονται τεράστια ποσά τα οποία πανελλαδικά για τους δήμους ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Την άμεση συμμόρφωσή τους και την απόδοση των εισπραχθέντων δημοτικών τελών ζητά με εξώδικες επιστολές του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από οκτώ εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εξώδικος επιστολή εστάλη προς οκτώ εταιρείες οι οποίες καθυστερούν πολλούς μήνες να αποδώσουν στον δήμο τα ποσά που εισέπραξαν από τους καταναλωτές-χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των λογαριασμών, τα οποία ποσά αντιστοιχούν στα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Οι εξώδικες επιστολές κοινοποιήθηκαν ταυτόχρονα στις διοικήσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ-ΚΜ, όπως επίσης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

«Τα τελευταία χρόνια οι δήμοι υφίστανται μία δραματική συρρίκνωση των οικονομικών τους, βιώνουν έναν αφόρητο οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας της μείωσης των πόρων. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που τα λειτουργικά έξοδα εκτινάσσονται στα ύψη και εξαιτίας του διπλασιασμού του κόστους καυσίμων υλικών και προϊόντων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών, καθιστώντας τη λειτουργία τους ακόμη περισσότερο επισφαλή. Στο παζλ αυτό ήρθε να προστεθεί τώρα και η παράνομη πράξη των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ενώ εισπράττουν τα ποσά που αντιστοιχούν στα Δημοτικά Τέλη, εδώ και μήνες τα παρακρατούν και δεν τα αποδίδουν στους δήμους. Είναι μια πράξη παντελώς αυθαίρετη και παράνομη, για την οποία η Πολιτεία οφείλει να ασκήσει άμεσα παρέμβαση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όποιος χρωστά θα αναγκαστεί να πληρώσει», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Προσθέτει μάλιστα ότι, «παρότι δεν είναι στις προθέσεις μας, μας οδηγούν στον μονόδρομο της αύξησης των δημοτικών τελών εξαιτίας της νομοθεσίας που επιβάλλει την κάλυψη 100% όλου του λειτουργικού κόστους της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού από τα δημοτικά τέλη».

ΚΕΔΕ: Φόβοι ότι το φαινόμενο θα επιδεινωθεί

Φόβους ότι, με την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη και ορατό τον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς τους προμηθευτές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε ασφυξία, το φαινόμενο θα επιδεινωθεί εκφράζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία ήδη έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, να ζητάει την αφαίρεση άδειας από τους παρόχους σε περιπτώσεις που δεν εξοφλούν σε διάστημα διμήνου.

Μάλιστα μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς, η ΡΑΕ με κατεπείγουσα επιστολή προς όλους τους προμηθευτές ζητάει πλήρη αναφορά ανά μήνα και ανά δήμο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 για τα καταβλητέα ποσά προς τους δήμους και τα ποσά που έχουν αποδοθεί. Μάλιστα, τα στοιχεία πρέπει να παραδοθούν μέχρι σήμερα.

Οι δήμαρχοι πάντως τονίζουν ότι οι καθυστερήσεις αυτές σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση -100%- του ενεργειακού κόστους, των απωλειών εσόδων και των επιπλέον δαπανών των δήμων λόγω της πανδημίας, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν μπορούν πλέον να το διαχειριστούν πολύ περισσότερο να το επωμιστούν οι δήμοι, οι οποίοι δυσκολεύονται ήδη να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ υπάρχουν δήμοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα ακόμη και στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Αναφερόμενος στις παρακρατήσεις των ποσών από τα τέλη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως «αυτό προβλέπεται και για τους ίδιους τους δήμους, όπου μας παρακρατούνται από τους ΚΑΠ οι οφειλές μας, όταν δεν εξοφλούμε τα τιμολόγια εντός δύο μηνών. Δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες να μην πληρώνουν για μήνες ή και για χρόνια. Πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα».

Τους κατήγγειλε ονομαστικά

Στην επαναλαμβανόμενη αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά έξι ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες κατονομάζει και οι οποίες δεν έχουν αποδώσει τα παρακρατηθέντα από τους λογαριασμούς δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στο Δήμο του, αναφέρεται σε επιστολή του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Αθανάσιο Δαγούμα.

Σε ανακοίνωση του δήμου τονίζει ότι η μη απόδοση των προβλεπόμενων από τον νόμο τελών αφαιρεί σημαντικούς πόρους από το δήμο και δημιουργεί αδικαιολόγητες δημοσιονομικές «τρύπες».

Στην επιστολή του, ο κ. Κυρίζογλου επισημαίνει ότι «οι έξι αναφερόμενες ως παραλήπτριες εκ κοινοποιήσεως του παρόντος εγγράφου Εταιρείες Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις σαφείς νομοθετικές διατάξεις, συνεχίζουν δε πλέον απροκάλυπτα την όλως αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά τους, παρακρατώντας δολίως τα νόμιμα έσοδα του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης».

Προσθέτει ακόμη ότι «ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα συνεχίσει να ακολουθεί την νόμιμη οδό για την είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων του, με υποβολή Εγκλήσεων/Μηνύσεων κατά των υπευθύνων για την παράνομη παρακράτηση των χρημάτων που οι πολίτες καταβάλουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και οι πάροχοι παρανόμως δεν αποδίδουν».

Και καταλήγει, διαμηνύοντας ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα συνεχίσει να ακολουθεί την νόμιμη οδό για την είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων του, με υποβολή εγκλήσεων-μηνύσεων κατά των υπευθύνων για την παράνομη παρακράτηση των χρημάτων που οι πολίτες καταβάλουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και οι πάροχοι παρανόμως δεν αποδίδουν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24.04.2022

«Ηλεκτροπληξία» προκαλούν σε δεκάδες εκατοντάδες δήμους της χώρας τα σωρευμένα χρέη, που ανέρχονται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, προς τους ΟΤΑ από τις ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας. Τα ποσά αυτά που αφορούν σε εισπράξεις ανταποδοτικών τελών στην ουσία παρακρατούνται και δεν αποδίδονται, γεγονός που για τους δήμους συνιστά ξεκάθαρη υπεξαίρεση με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα, αφού οι προμηθευτές ρεύματος δεν πληρώνουν τους δήμους και εκείνοι δυσκολεύονται να πληρώσουν κόστη για ύδρευση και οδικό φωτισμό.

«Εφόσον δεν αποδίδονται τα τέλη εντός διμήνου, ουσιαστικά αυτό συνιστά υπεξαίρεση» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. του οργάνου. Επανέλαβε μάλιστα, αυτό στο οποίο έχουν ομοφωνήσει οι δήμαρχοι, ότι δηλαδή πρέπει κάθε δύο μήνες να γίνεται εκκαθάριση των οφειλών προς τους δήμους και να αποδίδονται από τις εταιρείες παρόχους τα χρήματα έγκαιρα.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με δημάρχους αλλά και την ΚΕΔΕ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ πολλοί δήμοι απαντούν πλέον μέσω της νομικής οδού, απαιτώντας την είσπραξη των χρημάτων που οι πολίτες έχουν αποδώσει μέσω των τιμολογίων ρεύματος, αλλά οι πάροχοι τα παρακρατούν.

Στη Θεσσαλονίκη το δρόμο των προσφυγών σε βάρος παρόχων που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ άνοιξε ο κεντρικός δήμος, ενώ ακολούθησαν ο δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, καθώς φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιες από αυτές να καταρρεύσουν, λόγω της συνεχιζόμενης στάσης πληρωμών, όπως συνέβη στο παρελθόν με γνωστή εταιρεία που υπεξαίρεσε πολλά εκατ. ευρώ και από τους ΟΤΑ.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά τις αγωγές στις οποίες προχώρησε κατάφερε να εισπράξει ποσό ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν σε χρωστούμενα κυρίως από δημοτικά τέλη. Τα οφειλόμενα ποσά έφταναν τα 2 εκατ. ευρώ για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις και η διοίκηση του κεντρικού δήμου μη έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Μ. Κούπκα υπήρξε εταιρεία που την επομένη της επίδοσης του εξωδίκου και υπό την απειλή μηνύσεων, κατέβαλε το ποσό των 570.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απόδοση των τελών προς τους δήμους προϋπήρχε της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο τώρα επιδεινώθηκε. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ως γνωστόν τα εισπράττουν από τους λογαριασμούς και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει την εκκαθάριση, ενώ σύμφωνα με πολλούς δημάρχους υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι έχουν να αποδώσουν τα δημοτικά τέλη για οκτώ μήνες και ένα χρόνο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, ο οποίος ως δήμαρχος Τρικκαίων δήλωσε ότι στο δήμο του «η εταιρεία ΚΕΝ έχει να μας δώσει χρήματα από το Δεκέμβριο του 2020, η NRG από τον Ιανουάριο του 2021, η Volterra από το Μάιο του 2021, η VOLT από το Φεβρουάριο του 2021, ο ΗΡΩΝ από τον Ιανουάριο του 2021 και η We ENERGY το ίδιο».

Με εξώδικα πληρώθηκαν 624.000 ευρώ

Η επίδοση εξωδίκων πάντως έφερε αποτελέσματα και στο δήμο Αμπελοκήπων, όπου τα οφειλόμενα ξεπερνούσαν τις 60.000 ευρώ. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου «στείλαμε επιστολές σε 11 εταιρείες και από αυτές πλήρωσαν οι 6. Στη συνέχεια οι άλλες πέντε 5 μας αγνόησαν. Οπότε αναγκαστήκαμε να στείλουμε σε αυτές εξωδίκους οχλήσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τρεις από τις πέντε. Οι άλλες δύο που δεν συγκινήθηκαν και δεν πλήρωσαν μηνύθηκαν» υπογράμμισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας μάλιστα πως τη μέρα που επιδόθηκε το αντίγραφο της μήνυσης πλήρωσε και η δέκατη στη σειρά εταιρεία και την επομένη και η ενδέκατη. Αποτέλεσμα ήταν να εισρεύσουν στα δημοτικά ταμεία συνολικά 624.000 ευρώ.

«Οι εταιρείες ζουν και υπάρχουν με το να μπορούν να παραβιάζουν το νόμο. Δεν αποδίδουν στην ώρα τους τα οφειλόμενα από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ ξέρουμε ότι διαχειρίζονται τεράστια ποσά τα οποία πανελλαδικά για τους δήμους ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Την άμεση συμμόρφωσή τους και την απόδοση των εισπραχθέντων δημοτικών τελών ζητά με εξώδικες επιστολές του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από οκτώ εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εξώδικος επιστολή εστάλη προς οκτώ εταιρείες οι οποίες καθυστερούν πολλούς μήνες να αποδώσουν στον δήμο τα ποσά που εισέπραξαν από τους καταναλωτές-χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των λογαριασμών, τα οποία ποσά αντιστοιχούν στα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Οι εξώδικες επιστολές κοινοποιήθηκαν ταυτόχρονα στις διοικήσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ-ΚΜ, όπως επίσης και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

«Τα τελευταία χρόνια οι δήμοι υφίστανται μία δραματική συρρίκνωση των οικονομικών τους, βιώνουν έναν αφόρητο οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας της μείωσης των πόρων. Και αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που τα λειτουργικά έξοδα εκτινάσσονται στα ύψη και εξαιτίας του διπλασιασμού του κόστους καυσίμων υλικών και προϊόντων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών, καθιστώντας τη λειτουργία τους ακόμη περισσότερο επισφαλή. Στο παζλ αυτό ήρθε να προστεθεί τώρα και η παράνομη πράξη των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ενώ εισπράττουν τα ποσά που αντιστοιχούν στα Δημοτικά Τέλη, εδώ και μήνες τα παρακρατούν και δεν τα αποδίδουν στους δήμους. Είναι μια πράξη παντελώς αυθαίρετη και παράνομη, για την οποία η Πολιτεία οφείλει να ασκήσει άμεσα παρέμβαση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όποιος χρωστά θα αναγκαστεί να πληρώσει», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Προσθέτει μάλιστα ότι, «παρότι δεν είναι στις προθέσεις μας, μας οδηγούν στον μονόδρομο της αύξησης των δημοτικών τελών εξαιτίας της νομοθεσίας που επιβάλλει την κάλυψη 100% όλου του λειτουργικού κόστους της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού από τα δημοτικά τέλη».

ΚΕΔΕ: Φόβοι ότι το φαινόμενο θα επιδεινωθεί

Φόβους ότι, με την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη και ορατό τον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς τους προμηθευτές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε ασφυξία, το φαινόμενο θα επιδεινωθεί εκφράζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία ήδη έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, να ζητάει την αφαίρεση άδειας από τους παρόχους σε περιπτώσεις που δεν εξοφλούν σε διάστημα διμήνου.

Μάλιστα μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς, η ΡΑΕ με κατεπείγουσα επιστολή προς όλους τους προμηθευτές ζητάει πλήρη αναφορά ανά μήνα και ανά δήμο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 για τα καταβλητέα ποσά προς τους δήμους και τα ποσά που έχουν αποδοθεί. Μάλιστα, τα στοιχεία πρέπει να παραδοθούν μέχρι σήμερα.

Οι δήμαρχοι πάντως τονίζουν ότι οι καθυστερήσεις αυτές σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση -100%- του ενεργειακού κόστους, των απωλειών εσόδων και των επιπλέον δαπανών των δήμων λόγω της πανδημίας, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν μπορούν πλέον να το διαχειριστούν πολύ περισσότερο να το επωμιστούν οι δήμοι, οι οποίοι δυσκολεύονται ήδη να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ υπάρχουν δήμοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα ακόμη και στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Αναφερόμενος στις παρακρατήσεις των ποσών από τα τέλη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως «αυτό προβλέπεται και για τους ίδιους τους δήμους, όπου μας παρακρατούνται από τους ΚΑΠ οι οφειλές μας, όταν δεν εξοφλούμε τα τιμολόγια εντός δύο μηνών. Δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες να μην πληρώνουν για μήνες ή και για χρόνια. Πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα».

Τους κατήγγειλε ονομαστικά

Στην επαναλαμβανόμενη αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά έξι ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες κατονομάζει και οι οποίες δεν έχουν αποδώσει τα παρακρατηθέντα από τους λογαριασμούς δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στο Δήμο του, αναφέρεται σε επιστολή του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Αθανάσιο Δαγούμα.

Σε ανακοίνωση του δήμου τονίζει ότι η μη απόδοση των προβλεπόμενων από τον νόμο τελών αφαιρεί σημαντικούς πόρους από το δήμο και δημιουργεί αδικαιολόγητες δημοσιονομικές «τρύπες».

Στην επιστολή του, ο κ. Κυρίζογλου επισημαίνει ότι «οι έξι αναφερόμενες ως παραλήπτριες εκ κοινοποιήσεως του παρόντος εγγράφου Εταιρείες Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις σαφείς νομοθετικές διατάξεις, συνεχίζουν δε πλέον απροκάλυπτα την όλως αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά τους, παρακρατώντας δολίως τα νόμιμα έσοδα του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης».

Προσθέτει ακόμη ότι «ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα συνεχίσει να ακολουθεί την νόμιμη οδό για την είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων του, με υποβολή Εγκλήσεων/Μηνύσεων κατά των υπευθύνων για την παράνομη παρακράτηση των χρημάτων που οι πολίτες καταβάλουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και οι πάροχοι παρανόμως δεν αποδίδουν».

Και καταλήγει, διαμηνύοντας ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα συνεχίσει να ακολουθεί την νόμιμη οδό για την είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων του, με υποβολή εγκλήσεων-μηνύσεων κατά των υπευθύνων για την παράνομη παρακράτηση των χρημάτων που οι πολίτες καταβάλουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και οι πάροχοι παρανόμως δεν αποδίδουν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24.04.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία